Izvor: B92

Od ove letnje sezone nisu bila visoka očekivanja, ali već je primećena veća posećenost turista, posebno građana Srbije, ove godine u odnosu na prošlu, navode iz Turističke organizacije Bar za B92.net.

Iz ove organizacije navode da na barskoj rivijeri trenutno po poslednjim podacima boravi oko 8.000 turista, što je navode u odnosu na 2019. godinu nekih 50 osto ostvarenog turističkog prometa.

"Gledano sa aspekta kvantiteta zadovoljni smo jer su ispunjena naša očekivanja koja nisu ni bila visoka za ovu godinu, ali sa druge strane platežna moć turista je slabija", kažu iz te organizacije.

Napominju i da Bar uglavnom posećuju gosti tokom letnje sezone, jer ima dosta sunca a i more je toplije za one koji preferiraju pasivan odmor na plaži. Tvrde i da najviše gostiju boravi u privatnim smeštajima, a da je samo određen broj turista u hotelima.

"Međutim, svedoci smo da će nastavak letnje turističke sezone upravo zavisiti od epidemiološke situacije. Od poštovanja mera zavisi odvijanje dalje sezone ali i postsezone" potvrđuje Turistička organizacija Bar.

Srbi najviše posećuju Bar

"Kada je u pitanju posećenost turista iz regiona, najveći broj beleže turisti iz Srbije (oko 36 odsto), potom slede turisti iz Bosne i Hercegovine ( oko 21 odsto), dok je kod turista iz Hrvatske, Makedonije i Albanije zabeležen nešto niži procenat posećenosti", kažu iz ove organizacije.

Struktura turista koji trenutno borave u Baru je uglavnom iz regiona. Navode da je najviše turista iz Srbije, zatim Bosne i Hercegovine, ali da boravi i određeni broj gostiju iz Ukrajine i Rusije, takođe ima posetilaca iz Poljske i drugih zemalja.

Predviđaju se gužve od sredine jula do sredine avgusta

"Za sada povoljna epidemiološka situacija kako u Crnoj Gori, tako i u zemljama okruženja predstavlja preduslov za odvijanje dobre turističke sezone, a time i post sezone. Najveći priliv turista očekujemo u periodu od sredine jula do sredine avgusta, a nakon toga postepeno smanjivanje u susret novoj školskoj godini", navode iz Turističke organizacije.

Zaključuju da imaju razloga za optimizam, jer imaju u vidu interesovanje za ponudu opštine Bar, koja je u korak sa tržištima u okruženju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.