Izvor: B92

Svi koji planiraju letovanje u Grčkoj, znaju da je ovaj obrazac obavezna stavka u dokumentaciji. Šta da radite ako obrazac ne stigne do trenutka polaska, da li je potrebno navesti tačnu adresu odredišta?

Pre nego što počnete da pakujete kofer, najbolje je da pripremite dokumentaciju.

Za putovanje u Grčku od dokumenata će vam biti potrebni pasoš, potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test, PLF formular (za lociranje putnika i potreban je samo za ulazak).

Ako putujete s decom, pripremite još i njihove pasoše, ovlašćenje roditelja i potvrdu o imunosti.

Za putovanje kolima, pored svih ovih dokumenata, pripremite i zeleni karton, vinjetu, saobraćajnu dozvolu i ovlašćenje.

PLF formular

Ovaj formular prati kretanje i lokaciju putnika koji posećuju Grčku, a možete ga pronaći na stranici https://travel.gov.gr/.

Najranije se može popuniti nedelju dana pre polaska, a najbolje je da to učinite dan pre nego što ćete krenuti u Grčku, u 22:59 h po srpskom vremenu.

Neki od podataka koji su potrebni za popunjavanja testa, a koji ne obuhvataju lične podatke su podaci osobe za hitne slučajeve, granični prelaz koji prelazite i odredište na koje idete.

Nije potrebno da navedete tačnu adresu, već samo mesto i poštanski broj, tako nije problem ukoliko ste planirali da potražite smeštaj tek kad stignete u letovalište.

Ukoliko ćete boraviti na više adresa u Grčkoj, u formularu možete da navedete dve različite adrese s tim što je bitno da prva adresa bude ona na kojoj ćete boraviti prva 24 sata.

Važno je napomenuti da se plf obrazac popunjava za sve saputnike koji putuju zajedno. Kada želite da unesete i imena ostalih ljudi koji putuju s vama, na vrhu stranice imate polje add member - dodati člana. Kada kliknete, spustite se dole i ispod prvog člana porodice videćete polje u koje ćete moći da unesete ime sledećeg putnika.

Putovanje u Grčku - koja pravila važe i šta je neophodno za ulazak

Samo onaj ko popunjava obrazac treba da navede podatke o vakcini, dok su za ostale putnike potrebni samo ime, prezime, godine starosti i broj pasoša.

Šta nakon što ste popunili plf obrazac?

Nakon što popunite ovaj brazac, trebalo bi da vam stigne potvrdni mejl. QR kod ćete dobiti na dan ulaska u Grčku, tačnije u 23 i 05 h po srpskom vremenu.

Šta ako ne stigne plf formular?

Prema rečima putnika koji svoje iskustva dele u Fejsbuk grupama, dešavalo se da do trenutka ulaska u Grčku ne dobiju svi QR kod.

U tom slučaju je najbolje da sačuvate potvrdni mejl koji ste dobili nakon što ste popunili obrazac, kako biste imali dokaz da ste preduzeli sve korake koji su do vas.

Nemojte da pokušavate da unesete raniji datum ulaska u zemlju kako biste dobili plf pre nego što krenete, jer možete doći u problem na granici.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.