Izvor: B92

Hrvatska nudi mnogo toga. S preko 1.200 ostrva ponekad je teško odabrati pravu destinaciju za godišnji odmor.

Hrvatska je potpuno zapanjujuća zemlja, što s aspekta prirodne i kulturne baštine, što s aspekta izvrsne gastronomije i doživljaja koji svojim posetiocima nudi. Portal Pun kufer je izdvojio 5 ostrva Hrvatske koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Dugi otok

Deo zadarskih ostrva, Dugi otok jedno je od najvećih i najboljih ostrva u Hrvatskoj, smešteno uz obalu. Najbolje od svega je što je do Dugog otoka zaista lako doći trajektom iz Zadra do Brbinja (na Dugom otoku). Obavezno posetite prekrasnu plažu Saharun i neke od porodičnih vinograda na ostrvu. Zaputite se takođe i do zapadne obale zbog visokih litica i neravnih obala, a poželite li pojesti dobru ribu ili sveže morske plodove zaputite se do grada Sali.

Šolta

Šolta je verovatno jedno od najlepših ostrva u Hrvatskoj, a velika prednost mu je što je lako dostupan trajektom iz Splita. Šoltu možete lako posetiti kroz jednodnevni izlet i provesti neko vreme u raskošnom i rustikalnom krajoliku. Krenite u istraživanje Šolte posetom vinograda i maslinjaka lokalnih porodica, a u nekom trenutku iznajmite bicikl, motor ili bagi jer je Šolta jedno od najboljih ostrva u Hrvatskoj za istraživanje na „dva“ točka.

Sveti Klement

Sveti Klement deo je lanca Paklenih otoka koji se nalaze južno od Hvara.

Ako ste smešteni u Hvaru, svakako se zaputite do ovog divnog, netaknutog raja na zemlji koji će vaše leto učiniti još posebnijim.

Pakleni otoci smatraju se najlepšim na Jadranu, a ime su dobili prema paklini, vrsti borove smole, koja se koristila u brodogradnji.

Zanimljivo je kako su se na početku ostrva koristila kao pogrebno mesto, dok su danas neizostavna stanica brojnih turista koji dolaze na Hvar.

Ostrvo Prvić

Za sve koji su željni pravog odmora, Prvić je savršen izbor. Razloga zašto je to tako ima mnogo. Smešteno je na nekoliko minuta vožnje taxi brodom od Šibenika ili Vodica, nema automobila i saobraćaja, i dovoljno je malo da celo prođete u jednom danu, a opet dovoljno veliko da svaki dan pronađete novo mesto za uživanje. Na ostrvu postoje dva tipična dalmatinska ribarska naselja: Prvić Luka i Šepurine, a međusobno su povezani jedan kilometar dugim putem, a ostrvom se kretati možete pešice ili biciklom jer automobilima je zabranjen pristup.

Koločep

Smešten na samom jugu, zapadno od Dubrovnika, najjužnije je hrvatsko naseljeno ostrvo i još jedno na kojem su automobili samo iluzija. Na samom ostrvu nema puta, a jedina značajna saobraćajnica na ostrvu je betonski put koji spaja dva naselja – Gornje Čelo i Donje Čelo. Dva naselja su udaljena petnaestak minuta prijatne šetnje. Udaljeno je samo 5 km od dubrovačke luke Gruž, s kojom ga povezuje desetak redovnih brodskih linija dnevno. Ovo je ostrvo za potpunu relaksaciju, a na njemu ćete pronaći većinom peščane i šljunkovite plaže. Savetujemo da svoj odmor rezervišete unapred jer je ponuda smeštaja ograničena. Ipak, površina ostrva je samo 2,35 kilometara kvadratna.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.