Izvor: B92

Kako ćemo moći da prelazimo granice tokom leta biće precizirano do juna, a do tada važe različita pravila, navodi direktor Jute Aleksandar Seničić.

Seničić navodi da previše informacija izaziva konfuziju kod ljudi, ali da svakako svaka država ima mogućnost da propiše svoja pravila, i da preporuka Evropske komisije govori o tome.

Četiri vakcine odobrene u EU se prihvataju za prelaženje granica, ali veliki deo evropskih zemalja prihvata i druge vrste vakcina. Tako je Slovenija juče izdala regulativu u kojoj se prihvata i ruska i kineska vakcina, samo treba obratiti pažnju da li je prošlo dovoljno vremena nakon druge doze, kaže Seničić.

Njegov savet je da se dobro informišemo o uslovima na sajtu Ministarstva inostranih poslova, ali i na sajtovima zemalja u koje putujete, jer su tu informacije najpouzdanije.

"Velika je konfuzija, menja se dosta toga iz dana u dan", istakao je on.

"Te zemlje zavise od turizma, i u skladu sa svojim interesima, donose odluke koje vakcine će prihvatiti", objasnio je Seničić, rekavši da ukoliko ste vakcinisani vakcinom koju država u koju putujete ne prihvata, morate da imate PCR test.

Očekuje da će Turska do kraja maja ublažiti mere, pa da će od juna biti moguća "normalna" sezona, i misli da će prihvatiti sve vakcine.

Grčka takođe prihvata sve vakcine i negativni PCR test, još uvek možemo samo preko Bugarske, a od 14. maja od Severne Makedonije.

"Trenutno je skraćen policijski čas i opuštaju se mere, sve ide kako su planirali pa se očekuje da će do 14. maja sve restrikcije budu ukinute i da možemo u ovu državu ići normalno", navodi on.

U Albaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju, i Bosnu i Hercegovinu možemo da putujemo bez ikakvih uslova, podseća Seničić.

U ovom trenutku ne možemo u Italiju tako lako turistički, jer nije do te mere liberalizovan put u ovu državu, ali Seničić očekuje da će do jula i Italija ukinuti restrikcije.

Napominje da mediji ne motivišu ljude da putuju, jer šire informacije koje nisu tačne.

"Nije tačno da ćemo morati da nosimo maske kad se kupamo i kada smo na plaži, sve što važi za lokalno stanovništvo važiće i za turiste", ističe on.

Takođe kaže da su počele da se uplaćuju rezervacije, a posebno interesovanje vlada među onima koji imaju zamenska putovanja.

Pogledajte video-prilog.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.