Izvor: B92

Sa prvim prolećnim temperaturama počela su nagađanja da li i ove godine ostajemo bez mora, a ambasador Srbije u Turskoj upoznao nas je sa trenutnom situacijom u zemlji koja je prošle godine bila jedna od najposećenijih za srpske državljane.

Zoran Marković, ambasador Srbije u Turskoj, za B92.net kazao je da bi predsezona u Turskoj trebalo da počne već od aprila, ali je sada rano o tome govoriti, s obzirom na epidemiološku situaciju u svetu, pa i u Turskoj.

"Činjenica je da se prošlogodišnja sezona može oceniti kao relativno uspešna, s obzirom na to kako je bilo drugde, ali tačno je i to da je prošle godine bilo mnogo manje slučajeva zaraze u odnosu na kasnu jesen prošle godine, kao i u odnosu na situaciju danas. Pre neki dan je u Turskoj zabeleženo 11.800 slučajeva novog zaražavanja. Postalo je relativno govoriti o brojkama u svetlu tekuće vakcinacije i novih saznanja o pandemiji", kazao je Marković.

Ambasador dodaje i da lično očekuje da će i ovu godinu u turskom turizmu obeležiti relativan uspeh.

"Ovo kažem na osnovu saznanja o stanju na drugim za naše ljude interesantnim turističkim destinacijama", objašnjava ambasador.

"I ne samo našim državljanima, svima je potreban test"

Foto: Profimedia

U ovom trenutku, kako naglašava, o predstojećoj turističkoj sezoni se još ne govori.

"Ono o čemu se govori jeste ublažavanje epidemioloških mera: Prvi put od novembra prošle godine otvoreni su restorani i kafići i to samo sa 50 odsto kapaciteta, od 10 do 19 časova svakog dana, osim u crvenim zonama, gde nedeljom i dalje ostaje na snazi policijski čas", istakao je Marković.

Međutim, ono što obeshrabruje jeste podatak da bez obzira na ublažavanje mera, na snazi ostaje policijski čas širom zemlje - od 21 do 5 ujutru, svakoga dana. Pažnja celokupne turske javnosti je, kako nam je objasnio, fokusirana na tekući proces vakcinacije i to je, pored vraćanja đaka u škole, apsolutni prioritet.

Ilustracija/Foto: Depositphotos/tanyapuntti

"Kako ovaj proces odmiče i kako se polako pojavljuju ljudi koji su i revakcinisani, postaviće se pitanje priznanja određenih vakcina od zemlje do zemlje. Nisu sve vakcine registrovane u svim zemljama", kaže ambasador.

Turska u januaru: Pola miliona

Sve je ovo novo za svaku državu ponaosob, ali već sad smo se suočili sa situacijom da je našim državljanima koji su revakcinisani u Srbiji i dalje potreban PCR test za ulazak u Tursku:

"I ne samo našim državljanima, svima je potreban. Do kada će ova pravila biti na snazi niko ne zna da odgovori, ali verujem da će se, sa približavanjem turističke sezne, naći rešenja. Turska umnogome zavisi od turizma, te očekujem da će se prihvatati potvrde o vakcinaciji i vakcinama koje nisu registrovane u Turskoj", zaključio je Marković.

Podsetimo, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić je rekao da oko 15. aprila počinje sezona u Turskoj, kada mahom dolaze građani Rusije i da se očekuje da do tada bude ukinut obavezan PCR test. Za sada, kada je reč o Egiptu, nema naznaka da će ovaj test biti ukinut, poručio je Seničić.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.