Izvor: B92

"Očekujemo da u Tursku idemo nesmetano i da će u aprilu biti ukinut obavezan PCR test", rekao je danas Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

On je rekao da oko 15. aprila počinje sezona u Turskoj, kada mahom dolaze građani Rusije i da se očekuje da do tada bude ukinut obavezan PCR test. Za sada, kada je reč o Egiptu, nema naznaka da će ovaj test biti ukinut, poručio je Seničić.

On je za Prvu TV, govoreći o kovid pasošima, rekao da za njih nema saglasnosti na svetskom nivou - Svetske zdravstvene organizacije, ni Svetske turističke organizacije.

"Zemlje će same odlučivati da li će uvesti aplikaciju koja treba da omogući brže putovanje...U ovom trenutku je realnije uvođenje sertifikata o vakcinaciji, ali . Naši građani koji su se vakcinisali dobili su potvrde o vakcinaciji koje su dvojezične na engleskom i srpskom. Sertifikat o vakcinaciji će biti prednost prilikom putovanja", rekao je Seničić te dodao da je potpuno svejedno da li će se ti dokumenti zvati kovid-pasoši ili sertifikati.

Ilustracija/Foto: sueleymancoskun/Shutterstock

"To će biti aplikacija koja će biti kontrolisana od strane svake države i u kojoj će se nalaziti sertifikat o vakcinaciji i rezultati eventualnih testova...", naveo je Seničić.

On je rekao i da nije dobro što "kaskamo u svim odlukama u svim državama, pa i u našoj", pa da se ne zna šta se dešava sa onima koji su se vakcinisali, odnosno da li će im biti potreban i PCR test za ulazak u zemlju koja to i traži.

"Vakcinacija uzima maha, sve više i svuda, to je dobro", rekao je Seničić.

Govoreći o Grčkoj, on je podsetio da zabrana ulaska važi do 8. marta, da su od početka godine bila organizovana dva sastanka srpskog i grčkog ministra, ali da je svestan da šta god bude odlučeno, "neće biti bezuslovno".

"Mi insistiramo da ne budu obavezni PCR testovi već antigenski, brzi testovi, jer su PCR testovi skupi... Optimista sam po pitanju toga, pa da od sredine i kraja aprila budu granice otvorene za nas", naveo je.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.