Izvor: B92

Za prvih pet meseci tekuće godine u Podgorici je boravilo 21.168 turista, što je 63 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Ostvareno je ukupno 40.102 noćenja ili 59 odsto manje u odnosu na uporedni period, rekla je za crnogorske medije Ana Jovanović iz Turističke organizacije Podgorice. Prethodne četiri godine u glavnom gradu Crne Gore bile su rekordne po svim turističkim pokazateljima, a razlog za ovogodišnji pad turističkih bilansa je koronavirus.

Zbog epidemiološke situacije otkazane su brojne manifestacije, pa Turistička organizacija ovaj period koristi da promoviše destinaciju putem onlajn kanala komunikacije.

Podsetivši da je turizam jedna od najpogođenijih privrednih grana u svetu u toku pandemije virusa kovid 19, predstavnica Turističke organizacije Podgorice (TOP) navodi da su takve posledice evidentne kako u Crnoj Gori, tako i u njihovom glavnom gradu.

"Višemesečno zatvaranje granica, nemogućnost, a zatim i strah od putovanja, doveli su do negativnih rezultata kad je u pitanju turistička sezona. Evidentan negativan trend poseta i noćenja u ovoj godini, doveo je do izostanka prihoda, u jednom periodu, što je umnogome izmenilo naše planove i predviđanja, naročito imajući u vidu činjenicu da su prethodne četiri godine u glavnom gradu bile rekordne po svim turističkim pokazateljima", poručuje Jovanović.

Foto: Depositphoto/ vlad_star

Planiranie manifestacije u organizaciji TO Podgorice u prethodnom periodu nisu realizovane iz epidemioloških razloga, te zbog ograničenosti broja posetilaca na otvorenom i u zatvorenim prostorima.

Zbog zatvaranja granica, otkazane su i brojne studijske posete novinara, blogera, tur-operatora iz regiona i Evrope, te zbog preporuka i poštovanja epidemioloških zahteva, otkazani su i brojni tematski izleti za turiste i sugrađane.

Turistička organizacija Podgorice ovaj period koristi da promoviše destinaciju putem onlajn kanala komunikacije, pa je svakodnevnim objavama na Fejsbuku i Instagramu predstavljala sve atrakcije, lokalitete i aktuelnosti iz grada.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.