Izvor: B92

Čini se da je globalna pandemija napunila Neum, a prvi put masovno su došli turisti iz Srbije, koji mogu bezuslovno da putuju u ovu zemlju.

U kolektivnom sećanju još je živa konferencija za medije hercegovačkog SDA, kada je tadašnja počasna konzulka Ðemila Gabriel zatražila od naroda mandat da Neum pretvori u Monte Karlo, piše portal Klix.ba i ocenjuje da je dve godine kasnije jedini bosanskohercegovački grad na moru i dalje bliže nekoj kasabi ili čaršiji iz Andrićevih romana nego Azurnoj obali.

Osnovni preduslovi su tu - sunce, strma i kamenita obala, ali tu se bajka, nažalost, završava, jer nedostaju segmenti gde bi čovek trebalo da utisne svoj pečat i gde bi sistem trebalo da profunkcioniše, ocenjuje portal.

Kako se navodi, neverovatno je da u gradu koji ima oko 5.000 stanovnika, sa možda još toliko sezonskih radnika i desetinama hiljada turista, postoji samo jedna poslovnica neke banke.

Foto: Depositphotos/ Nightman1965

Ako nekog u Neumu upitate kako od hotela da dođete do najbliže apoteke, velika šansa je da će vam reći kako treba da idete prvo jednim stepenicama, onda drugim, pa trećim i onda kamenjarom. I zaista, nakon troje stepenica do apoteke, koja se nalazi na samoj magistrali, treba savladati nekoliko stotina metara klasičnog hercegovačkog kamenjara, piše ovaj portal.

Ocenjuje se da Neumu zapravo nedostaje pristojan urbanista, malo više poštovanja zakona i potpuno novi imidž.

Kada je reč o koronavirusu i tome kako se Neum bori sa pandemijom, najbolji je odgovor da je ignorišu. Švedska je zapravo oponašala Neum i dobro joj ide, a ide i Neumu, navodi portal i dodaje da svi uveravaju da u Neumu nema korone.

Kako se ocenjuje, možda je tako dugoročno osvojeno novo veliko tržište, jer je ovo letovalište bliže od Halkidikija, a portal navodi i reči jednog kapetana brodića za vreme panoramskog krstarenja, koje je uputio bračnom paru iz Beograda: "Prijatelju, mi ti nismo priznali takozvano Kosovo, a pitanje je hoćemo li ikad".

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.