Izvor: B92

Još jedna zemlja koja je ove godine privukla turiste iz Srbije, a koja poput BiH ne zahteva ni test, a ni karantin za ulazak jeste –Albanija.

Srpski državljani, čini se, sa nestrpljenjem očekuju revidiranje odluke o graničnim prelazima Grčke, a pojedini su se odlučili da umesto čekanja pronađu alternativu.

Odluka BiH da državljani Srbije mogu bezuslovno da putuju u ovo zemlju dovela je do toga da Neum postane prava turistička atrakcija ove godine, a Albanija je iz sličnih razloga ove godine primamljiva našim turistima.

Iz naše ambasade u Tirani za B92.net kažu da za ulazak, tranzit ili boravak državljana Republike Srbije na teritoriji Republike Albanije nema posebnih zahteva i procedura, ali i napominju da "u Republici Albaniji nije moguće uraditi test na prisustvo virusa kovid 19 ukoliko nemate jasne simptome bolesti".

Većina turističkih agencija u ponudi nema Albaniju, stoga jedan od mogućih načina jeste u sopstvenoj režiji.

Pretragom cena smeštaja na popularnim sajtovima nailazi se na pristupačne cene. Noćenje za dvoje u popularnom letovalištu Saranda možete da nađete po ceni od 40 evra, a daljom pretragom nailazi se i na ponude sa doručkom po približnoj ceni.

Ukoliko se odlučite da ovo leto provedete u Draču, minimalan iznos koji morate da izdvojite za dvoje, za noćenje, iznosi oko 20 evra.

Turizam je poslednjih godina u porastu, a u zemlju stiže sve više turista iz raznih zemalja, pa se u turističke gradove dosta ulaže.

Iz turističke agencije Znak travel potvrdili su da je ove godine vrlo popularno letovanje u Albaniji i da je sve više putnika zainteresovano za tu destinaciju.

"Takođe imamo organizovan polaske svake nedelje, a putovanje je preko Kosova i Metohije", dodali su iz agencije.

Autobuskim prevozom kroz KiM tranzit je ograničen na 5 sati, a istim putem sopstvenim prevozom turisti mogu proći u roku od tri sata, a neophodan je i zeleni karton kao i vaučer koji je dokaz za uplaćen smeštaj.

Albanija tek u nekoliko poslednjih godina pokušava da približi svetu svoja letovališta. Prelepo, čisto more i još lepše plaže veoma olakšavaju putnicima da se odluže za letovanje baš u Albaniji. Albanija izlazi na Jadransko more na zapadu i Jonsko more na jugozapadu.

O Albaniji se, dakle, uglavnom govorilo kao o jeftinoj alternativi, ali nakon posete njenoj južnoj obali i gradu Sarande, može se doći do sasvim drugačijeg zaključka.

Sarande je grad u istoimenoj pokrajini na jugu Albanije, ima oko 50.000 stanovnika, izlazi na Jonsko more i glavna je albanska luka.

U ovom letovalištu postoje dve javne plaže, ali zbog blizine luke i nije neki užitak za plivanje i odmaranje. Međutim, u blizini se nalaze mala turistička mesta sa predivnim peščanim plažama, kao što su Ksamil, Manastir, Himare, itd. Cene smeštaja u ovim mestima su nešto više, ali ništa posebno u odnosu na prirodne lepote koje nude.

Drač je najposećeniji primorski grad u Albaniji sa dugim, belim, peščanim plažama, čistim morem i dobrom lokacijom.

Zvanična valuta je lek, ali u svim prodavnicama, kafićima i restoranima primaju i evre, a možete birati da li za kusur želite evre ili leke.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.