Izvor: B92

Samo tri nedelje nakon što su vlasti u Grčkoj otvorile granice, one će, prema najavama zvaničnika, ponovo biti zatvorene.

Prvi datum koji je bio sporan jeste 15. jun, dan kada su srpski turisti mogli da uđu u Grčku samo iz Bugarske, na prelazu Promahonas. Od prvog dana zavladao je haos, pošto Grčka prvobitno nije puštala naše turiste.

Podsetimo, srpski turisti koji su krenuli put drevne zemlje Helade zaustavljeni su na graničnom prelazu između Bugarske i Grčke, jer je noć pre toga stiglo obaveštenje da se od 15. juna granica u Grčkoj otvara samo za građane zemalja članica Evropske unije.

Tako je nekoliko stotina građana Srbije ostalo zaglavljeno u međugraničnom prostoru, da bi kasnije tokom večeri ipak bili pušteni u Grčku.

Tokom dana smenjivale su se protivrečne poruke i nastao je opšti haos i konfuzija oko graničnih prelaza, te je mnogo srpskih turista provelo dan na granici.

Kao da srpskim turistima nije bilo dosta nevolja sa samim otvaranjem na grčkoj granici, na putu ka Evzoniju zatekla ih je još jedna.

Foto: Depositphotos/bizoon

Do toga je došlo samo na kratko. Naime, svedoci smo da je u kratkom vremenskom periodu došlo do otvaranja, a zatim i do ponovnog zatvaranja ovog graničnog prelaza.

Inače, iako je na kratko granični prelaz bio otvoren, a srpski turisti nesmetano prolazili, o čemu su svedočili pojedini koji su preko njega uspeli da uđu u ranim jutarnjim satima, rampa je, ipak, ostala spuštena.

Stigla je i potvrda iz ambasade Srbije u Atini. Oni su naime za b92. net naveli da će prelaz Evzoni ostati zatvoren do 15. jula.

Na grčko-makedonskoj granici Bogorodica-Evzoni 1. i 2. jula vraćeno je ukupno 780 državljana Srbije, koji su preusmereni na bugarsko-grčki prelaz Kulata-Promahonas.

Foto: depositphotos/bestravelvideo

U međuvremenu jedna prodica iz Beograda morala je da prekine letovanje posle samo tri dana jer je test koji je rađen na ulasku u Grčku pokazao da je muškarac pozitivan na koronavirus.

Podsetimo, na graničnim prelazima putnici će biti podvrgavani nasumičnom testiranju na koronavirus pri ulasku u zemlju i moraće da slede direktive Generalnog sekretarijata za civilnu zaštitu. Ti protokoli se zasnivaju na analizi i evaluaciji epidemioloških podataka.

Takođe kod dve žene iz Srbije koje su otišle prvim letom na Skiatos potvrđeno je prisustvo kovida-19, nezvanično je potvrđeno za b92.net. Obe se dobro osećaju i za sada nemaju simptome bolesti. Grčke vlasti su ih smestile u kovid hotel Aris koji ima svrhu karantina za obolele i obe će sutra biti ponovo testirane.

Foto: Depositphotos/ibphoto

Nekoliko dana kasnije, 5. jula usledila je nova šok odluka, koju je za naš portal potvrdio ministar turizma, trgovine i telekominikacija Rasim Ljajić, da se granice Grčke zatvaraju za srpske državljane od sutra u šest ujutru.

"Kod nas se pogoršala epidemiološka situacija i verujem da je došao pritisak iz Brisela da se zatvaraju granice", kaže Direktor Jute Aleksandar Seničić za B92. net.

Srpski turisti koji se u ovom trenutku nalaze u Grčkoj mogu da napuste zemlju, a ta informacija zvanično je potvrđena Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Na osnovu analize epidemioloških podataka odlučeno je da se od ponedeljka 06.07.2020. godine u 06:00 do 15.07. 2020. obustavi ulaz državljana Srbije u Grčku sa svih ulaznih tačaka.

Kakve će biti posledice u Grčkoj zbog ovakvih poteza - tek ćemo znati, a čekaju se i zvanični komentari novonastale situacije.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.