Izvor: B92

Svi putnici koji od 1. jula ove godine ulaze u Grčku moraće da imaju popunjenu elektronsku prijavu (PLF – Passenger Locator Form) na engleskom jeziku najmanje 48 sati pre ulaska u zemlju, nakon čega će na mail dobiti odgovarajući QR kod koji će morati da pokažu prilikom ulaska u zemlju. Na osnovu očitanog QR koda zdravstveni tim će odlučiti da li će se obaviti testiranje ili će putnici bez dodatnog zadržavanja nastaviti put.

Dobijeni QR kod putnici mogu da odštampaju ili imaju u svom telefonu, kako bi ga pri ulasku u zemlju pogranični službenici mogli skenirati, navodi se na sajtu grčke vlade. Precizirani su protokoli za ulazak putnika na aerodromima, kroz luke i preko drumskih graničnih prelaza. Navedeno je da će putnici koji će biti testirani na granici imati obavezu da ostanu u samoizolaciji na adresi koja je prijavljena za boravak u Grčkoj, do objavljivanja njihovih rezultata.

Svi putnici moraju poštovati preventivne mere nošenja maski i fizičkog distanciranja i dobiće detaljna uputstva kako da se ponašaju u slučaju da se pojave simptomi bolesti kovid-19, a naglašeno je da moraju odmah da kontaktiraju Nacionalnu javnu zdravstvenu organizaciju (EODY). Dodaje se i da putnici sa više odredišta u Grčkoj moraju da navedu tačan plan puta u narednih 7 dana.

Formular

Pre objašnjenja svakog koraka u formularu nađite ovde svoj PAK i treba da potvrdite da ste pročitali osnovne informacije o putovanju u Grčku na prvoj stranici na sajtu.

Na prvoj strani obrasca treba da navedete vrstu prevoza: potrebno označiti da li se dolazi kopnom, avionom, brodom, trajektom.

Ako označite kopno, onda se označava da li putujete autobusom, vozom ili kolima.

Ako označite autobus onda se unose tablice, ime prevoznika, broj sedišta u vozilu, datum dolaska i mesto prelaska granice. Za opciju graničnog prelaza navodi se samo Bugarska, i to kod Promahomasa.

Ako označite automobil onda samo tablice, datum dolaska i granični prelaz Promahomas kod Bugarske.

Ako označite avion, onda ćete morati upisati ime avio kompanije, broj leta, datum dolaska, aerodrom na koji se sleće. Ako postoji i unutrašnji let (recimo od Atine do Rodosa) onda se unose i ti detalji. Ovde postoji 20 opcija za ulazak u zemlju. Takođe postoji boks koji štiklirate ukoliko idete privatnim letom.

Za putovanje brodom ili trajektom morate da navedete ime kompanije, ime broda/trajekta, broj kabine odnosno broj sedišta, kada napuštate brod/trajekt. Pristaništa se razlikuju za trajekte i za brodove, s tim da ćete u zavisnosti od prevoznog sredstva pristajati u različitim lukama.

Foto: B92.NET

Zatim se unose: prezime, ime (obavezno bez dijakritičkih znakova na slovima - š, ć, č se piše s, c, c), srednje ime, pol, godine, označava se tip dokumenta (pasoš ili lična karta) i onda se upisuje broj dokumenta,. Zatim mobilni telefon, poslovni broj, kućni broj, drugi telefonski brojevi i email adresa.

Vodite računa da vam ovi podaci budu ispravno napisani jer upravo na ovu email adresu traba da vam prvo stigne potvrda da su primili vaš formular a zatim će vam uskoro poslati i QR kod koji treba da ponesete sa sobom i koji će biti očitan na granici. Na osnovu tog koda će znati da li treba da vas testiraju ili ne.

Zatim adresa stanovanja: zemlja, pa region, što za Srbiju znači da treba da izaberete okrug, poštanski broj (za sad za BG 11000 ne prihvata već samo 110000, za Novi Sad takođe), ulica, broj, broj stana. Dakle, na kraju poštanskog broja dodaje se još jedna "0".

Zatim se označava zemlja u kojoj je putnik eventualno boravio u poslednjih 14 zemalja ako je drugačije od zemlje u kojoj živi, ali se tranzit ne računa.

Foto: B92.NET

Zatim podaci o mestu boravka u Grčkoj: zemlja, region, grad, poštanski broj, ime objekta, adresa, broj. Ako se ide na više lokacija onda se to čekira i popunjavaju dodatni podaci o adresama za narednih 7 dana. Potom "Emergeny Contact information", odnosno podaci o osobi koja se može kontaktirati u narednih 30 dana: Prezime, ime, zemlja, grad, mobilni, još jedan broj, mail adresa. Potom se popunjavaju podaci o saputniku, članu familije, samo ako ima manje od 18 godina – što bi značilo da za sve odrasle osobe mora da se posebno popuni obrazac. Zatim se upisuju imena saputnika ako nisu članovi porodice ili vašeg domaćinstva: prezime, ime, naziv grupe sa kojom putujete.

U najkraćem roku ćete dobiti potvrdu sa QR kodom, prikazan na slici ispod, ali imajte na umu da su naši građani prijavljivali da im kasni QR kod.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.