Izvor: B92

O tome kako teče ovogodišnja sezona, bolje od ostvarenih rezultata možda ipak govore sve praznine u turističkom prometu. Prema podacima iz eVisitora, proizlazi kako od početka godine do jučerašnjeg radnog dana čak 67 posto privatnih iznajmljivača u Hrvatskoj u svojim smeštajnim objektima nije zabeležilo nijedno noćenje.

Tačnije, od ukupno 107.633 iznajmljivača u Hrvatskoj, barem jedno noćenje zabežilo je njih 35.958 što je udeo od 33,4 odsto, a ostatak u prvih pet meseci i 24 dana u svojim jedinicama nije ugostio nijednog jedinog gosta.

Dodatno, njih 3.815 imalo je promet manji od sedam noćenja, što svedoči kako će ova godina, a sasvim sigurno i one koje dolaze, biti pravi izazov za hrvatski turizam.

Prema podacima iz eVisitora, s jučerašnjim danom turistički promet beleži se u 622 od ukupno 1171 hotela, što čini tek nešto malo više od 50 odsto kapaciteta. Budući da znamo da u Hrvatskoj u ovom trenutku boravi ukupno 240 hiljada gostiju, jasno je kako je i dalje reč o igri malih brojeva.

Ni u hostelima nije bolja situacija - od njih 355, promet su juče ubeležila samo 78 objekta.

Prema najavama hrvatskog ministra turizma Garija Kapelija, situacija bi trebalo da se poboljša nakon 4. jula kad se prema Hrvatskoj otvara 80-ak avio-linija i koridora, uglavnom iz evropskih zemalja prema Splitu i Dubrovniku, ali koliko putnika treba očekivati, za sada nije poznato.

Kako saznaje hrvatski "Jutarnji list" iz turističkih krugova, Britanci će vazdušne mostove uspostaviti i prema Hrvatskoj, ali ne očekuju se značajnije promene, posebno s obzirom na to da Britanci od izbijanja pandemije najviše otkazuju rezervacije u Hrvatskoj i Italiji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.