Izvor: B92

Da li će se ove godine ići na more, koje zemlje će i pod kojim uslovima otvoriti granice za turiste? Ta pitanja sve su aktuelnija kako stiže leto i turistička sezona. Iz Crne Gore stižu najave da bi turističke sezone ipak moglo da bude.

Damir Davidović, državni sekretar za turizam u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore, kaže za TV Prva da je siguran da će granice biti otvorene ali da je o trenutku kada će se to i desiti odlučivati epidemiolozi.

On objašnjava da je planirano da se 18. maja otvore svi ugostiteljski objekti u toj zemlji i da su već i pripremi zdravstveni standardi koji će morati da se obezbede za njihov bezbedan rad.

"Svima nam je cilj zaštita zdravlja i svi se već navikavamo na novi standard socijalne distance koji će biti takav sve dok ne bude vakcine", navodi on.

"Biće to neki novi vid turizma, kontrolisanog turizma", kaže Davidović i objašnjava šta bi to moglo da znači.

"Na 16 kvadratnih metara plaže biće dozvoljeno da se postave po dve ležaljke i jedan suncobran, a tako će biti i za one koji ne žele ležaljke već budu hteli da borave na svojim peškirima".

On kaže i da će ležaljke i druga oprema biti dezinfikovane na dnevnom nivou jer je želja svih "da se osećamo bezbedno, ali i da zadržimo osećaj odmora".

Kada je u pitanju otvaranje granica, Davidović kaže da je situacija sa koronavirusom u Crnoj Gori dobra ali da je za otvaranje granica neophodno da i u drugim zemljama bude tako.

"Ako znamo da negde postoji žarište ne bi bilo prirodno da otvorimo granice i primamo turiste iz tih država", kaže on i podseća i da je na nivou EU razmatraju ideje o uvođenju zdravstvenih pasoša i potvrda koje bi omogućavale ljudima da putuju iz jedne zemlje u drugu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.