Izvor: B92

Mnogi građani Srbije u niskom startu čekaju odluku vlasti u Grčkoj o otvaranju granica i trenutku kada će "dunuti" u pištaljku i označiti eventualni početak letnje sezone. Iako se i dalje ne zna kada će granice biti otvorene, mediji već danima pišu da će hoteli, oni koji rade tokom cele sezone biti otvoreni od 1. juna. Kako za B92.net kaže Ana Nikolić, vlasnica turističke agencije na Tasosu "Nikana", apartmanski i hotelski smeštaj u kojima gostuje 99 odsto srpskih turista trebalo bi da bude otvoren između 15. juna i 1. jula.

"Grčka još nije odlučila kada će otvoriti granice i čeka dogovor evropske komisije u vezi sa tim. Ali čak i ako dogovor ne bude uskoro postignut Grčka planira da sama donese odluku o otvaranju granica i ka zemljama članicama EU i onima koje nisu članice”, rekla je u razgovoru za naš portal Nikolić, te dodala:

"Svi vlasnici se, naravno, nadaju da će sezona početi što je ranije moguće jer je svaki izgubljen dan u sezoni za njih direktno udar na kvalitet života posle čitave naredne godine. Većina njih ipak živi od turizma i letnje sezone. S jedne strane svesni su da je važno da se ostrvo sačuva od širenja virusa do sezone, a sa druge se plaše da će prekasno otvaranje sezone uticati na manju posetu. Turisti su sada u neizvesnosti i čak i oni koji bi rezervisali smeštaj plaše se da to urade jer ne znaju kada će granice, ostrva i hoteli biti otvoreni ponovo. Jednostavno među ostrvljanima vlada neizvesnost i velika briga", rekla je u razgovoru za B92.net Nikolić.

Napominje i da su zvanično sva grčka ostrva zatvorena do 18. maja. U međuvremenu može da dođe do promena u smislu da se pristup ostrvima omogući ranije ili da se produži zabrana.

"Za sada samo oni kojima je ostrvo zavedeno kao mesto boravišta mogu trajektom na kopno i obrnuto", rekla je Nikolić živi na Tasosu već 15 godina.

Podvlači da i da se sve informacije koje grčka vlada i ministar turizma daju odnose na velike hotele, avionski prevoz i velike tur operatere. Za sada se niko, prema njenim rečima, ne obraća vlasnicima malih smeštajnih objekata, niti iznosi bilo kakav plan u vezi sa merama, načinom rada i datumu otvaranja.

Ilustracija/Foto:porojnicu/Depositphotos

"Sve ono što se može čuti jesu nagađanja samih vlasnika. S obzirom na to da mali objekti mogu da prime mali broj turista, vlasnici ne očekuju da će imati ograničenja kada je kapacitet popunjenosti u pitanju", dodala je ona.

Na pitanje da li se zna koje će mere biti donesene kada su u pitanju smeštajni objekti, ona je rekla da se ne priča o svakodnevnoj dezinfekciji, ali da svi smatraju da će biti neophodna kompletna i temeljna dezinfekcija apartmana prilikom smene gostiju.

"Smatraju da higijena unutrašnjosti objekata, ali i bazena, dvorišta, dečjih igračaka mora biti podignuta na viši nivo", istakla je naša sagovornica.

Podseća da bi od 4. maja zvanično trebalo da bude dozvoljeno kupanje u moru, a za dve nedelje ili najkasnije od 1. juna da se otvore organizovane plaže. Navodi i da će kao sigurna mera biti distanca od dva metra između setova ležaljki i suncobrana i isto rastojanje između stolova u beach barovima i restoranima kako na plaži tako i na šetalištu.

"Nikakvih drugih pravila neće biti na plažama jer je na otvorenom prostoru dovoljna distanca. Nošenje maski i rukavica na plaži grčki epidemiolozi ne preporučuju. Sve u svemu Grci će se potruditi da posetioci budu bezbedni, ali da mere ne naruše njihovo uživanje na plaži i opuštenu atmosferu po kojoj je Grčka poznata. Grčki ministar turizma je najavio da će u narednim danima objaviti odluke o merama koje se odnose na plažu i hotele. Rekao je da će odluka biti donesena na osnovu saveta zdravstvenih stručnjaka", objasnila je Nikolić.

Foto: roxanabalint /depositphotos

Na pitanje da li bi ovogodišnja letnja sezona u Grčkoj mogla da bude "produžena", navodi da to zavisi od brojnih faktora.

"Jun je za porodice sa predškolskom decom vrlo atraktivan mesec i dosta rezervacija je napravljeno baš za jun, posebno za period od 20. juna do 1. jula (po završetku školske godine). Taj period od 20. juna je poslednjih godina popunjen gotovo kao i jul i avgust. Turisti koji su rezervisali u junu još uvek čekaju zvanično obaveštenje o otvaranju sezone. Ako se ispostavi da nije moguće da letuju u tom periodu tražićemo zajedno rešenje", poručila je ona.

Kako je dodala, rešenja koja su na raspolaganju su: pomeranje datuma za kasnije, pomeranje letovanja za narednu sezonu, povraćaj depozita ako je moguće odmah ili tokom leta ili u krajnjem slučaju po isteku 18 meseci od raskida ugovora.

"Grci najavljuju produžetak sezone na septembar ili oktobar, mada mi smatramo da produžetak sezone ne može da zavisi od njihove odluke. Zavisi pre svega od vremena i temperatura. Da li će oni koji su rezervisali u junu odložiti za septembar i oktobar zavisi od toga da li turisti mogu da pomere svoj odmor za taj period, da li deca mogu da izostanu iz škole i na kraju da li nas drugi talas virusa čeka baš u tom periodu. Sve u svemu još mnogo nepoznanica ima, sve je još uvek na nivou nagađanja jer još uvek nemamo ni najmanji nagoveštaj o tome kada će se otvoriti granice”, rekla je Nikolić.

Kaže i da čim je počelo da se priča o popuštanju mera, da su počele da stižu i nove rezervacije letovanja, kao i da se uglavnom odnose na drugu polovinu jula, avgust i septembar, iako ih, kako je dodala, uopšte nisu ni očekivali.

"Očigledno je ljudima preko potreban odmor. Na našem sajtu i stranicama smo malo ispitivali turiste o tome da li planiraju da letuju i koliko smo shvatili velika većina samo čeka da se otvore granice i da krene put Grčke i mora", zaključila je Nikolić.

B. Gigović Grubić

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.