Izvor: B92

Naseljeno mesto na vrhu litice na južnoj obali Korzike "skriveni je dragulj" francuskog Mediterana.

Poznat i kao "Tvrđava na steni", Bonifačo je grad koji sve više privlači pažnju putnika koji žele da poste neiskomercijalizovane destinacije.

Gužvi na kaldrmisanim ulicama gotovo nikad da nema, uprkos lepotama koje ovaj grad pruža.

Bonifačo se nalazi na južnoj obali Korzike, a od Sardinije je udaljen desetak kilometara moreuzom koji nosi ime po ovom gradu. Ta dva ostrva su nekada bila spojena, ali ih je vulkanska aktivnost razvojila ostavivši granitne stene koje uranjaju u tirkiznu vodu.

Dno mora je ovde prekriveno olupinama piratskih brodova i antičkim galijama.

"Za vreme jakih vetrova, ribari ne mogu da isplove iz luke zbog velikih talasa i jake struje", kaže lokalni drvorezac Pjetro Borsu.

Ali isto to nemilosrdno more učinilo je Bonifačo toliko očuvanim:

"Stene izrezbarene oštrim udarima mora i vetra prirodna su tvrđava koja ovo selo vekovima štiti", dodaje Borsu ponosno.

"Banifaziu", kako se na Korzici zove ovo mesto, ima mnogo toga što treba zaštititi.

Ovde nema masovnog turizma, krcatih plaža i engleskog jezika na svakom koraku. Ovde će vas dočekati vatreni meštani, uske kaldrmisane ulice, antičko utvrđenje i neobičan dijalekat izmešanog italijanskog i francuskog jezika.

Mnoštvo manastira, kapela, rimskih bunara i ostataka Rimskog carsva će navesti svakoga da često pomisli da je u Italiji, a ne u Francuskoj.

L’Arinela je izolovana plaža do koje vodi pešačka ruta, jedna je od veličanstvenih ponuda ovoga grada. Ipak, lokalno stanovništvo radije ide na slojevite stene da se sunča ili da ide u skrivene uvale zbog "nudističke plaže". Gde god da odluče da provedu dan, imaju prelep pogled prema udaljenom arhipelagu La Madalena kod Sardinije.

Postoji legenda prema kojoj se Bonifačo spominje u Homerovoj "Odiseji". Grčki junak se našao na ostrvu na kome su bili kanibali, a veruje se da je u pitanju baš ovo mesto.

Danas, na južnom delu Korzike ishrana je potpuno drugačija, a u to se možete uveriti u koji god restoran da uđete. Teško je odlučiti da li je bolja italijanska ili francuska kuhinja, a ovde se nalazi mešavina obe.

Mnoge znamenitosti nalaze se ispod površine i potrebno je uložiti dosta napora i energije da se do njih dođe. Stepenice Kralja Aragona Alfonsa Petog broje 187 koraka, a postavljene su uz liticu i vode ispod nivoa mora.

Zbog nagiba od 45 stepeni, vrtoglavica i bol u nogama su vrlo verovatni. Prema legendi, stepenice su sagradili čuvari kralja Aragona za samo jednu noć, zbog opsade grada 1420 godine.

Poseban napor potrebno je uložiti u povratku, zbog čega se preporučuje da se na ovaj "izlet" ne ide kada je jako sunce.

Nakon što uspete da "doživite" napore ljudi iz 15. veka, možete se osvežiti u tirkiznoj vodi ili u hladu koji prave zidine tvrđave.

A možete da idete i prema groblju mornara "Cimetiere Marin", odakle možete uživati u nestvarnom pogledu na moreuz.

Od malene kapele Svetog Roka uzane ulice vode ka maloj šljunkovitoj plaži "Sutta Rocca" u blizini "Grain de Sable", komada obrušenih stena sa kojih mnogi skaču u prozirnu vodu.

A zbog čiste vode i brijnih morskih zvezda ovde je odlično i za ronjenje.

Svi putevi vode do kapele, jer se odatle svuda stiže. Najbolji način da shvatite veličanstvenost "grada na litici" je da ga posmatrate i divite mu se dok plovite morem oko njega ili pod njim.

Postoje organizovana ronjenja, kako bi se obišle sve olupine koje su se vekovima "slagale okolo". Tako ćete se u jednom momentu gledati oči u oči sa džinovskim sidrom, a već u sledećem braniti od barakuda.

Bonifačo je idealna lokacija i za obilazak Korzike, ali i Sardinije, jer u njemu nema gužve, a sve je relativno blizu.

Plaža "Piantarella" idealno je mesto one koji vole vodene sportove, a posebno za surfere pošto jak vetar pravi idealne talase.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.