Izvor: Milica Krstiæ

Autor: {"id":563836,"id_news":1573488,"name":"","surname":"Milica Krsti\u00e6"}

Prelepa Malta san je mnogih svetskih putnika. Malta, zapravo ostrva Malta, Gozo i Komino je bivša engleska kolonija i mikro država u Mediteranu koja, iako jedva vidljiva na mapi, jeste definitivno jedna od najinteresantnijih destinacija u Evropi u poslednjih nekoliko godina.

Malta je u nekim delovima kao muzej na otvorenom. Posebna je po svojoj zanimljivoj i burnoj istoriji, lepim plažama i bogatim noćnim životom. Kada se nađete na Malti, ne propustite obilazak glavnog grada Valete, starog grada Mdine, ostrva Gozo i "Plavu Lagunu" sa neverovatnom tirkiznom bojom vode. Za noćni zivot tu je čuveni St. Julian's poznatiji kao Paceville.

Foto: B92/Suzana Simijonovic

Maltežani su u suštini otvoreni i gostoljubivi i svesni su da im je turizam najjača privredna grana, ali kao i svi stanovnici malih država, u ovom slučaju sa ostrvskim mentalitetom, nekada negoduju na broj novih ljudi, novih građevina i sve ono što remeti mir i određeni tempo života na koji su oni navikli. Osim turista tu je i veliki broj sezonskih radnika, od kojih najveći broj dolazi iz Srbije i sa Balkana, kao i imigranata iz Afrike. Poslednje brojke kažu da je jedan od sedam stanovnika na Malti stranac, ali u praksi je to izgleda i više.

Foto: B92/Suzana Simijonovic

"Nažalost određeni narodi, među kojima smo i mi, imamo zbog "par loših jabuka" lošu reputaciju i loše stvari koje se dese, odjeknu u medijima, i onda nastupaju generalizacija i predrasude", rekla je za B92 Nena Kay poznata influenserka iz Srbije koja godinama živi i radi na Malti.

Foto: B92/Suzana Simijonovic

Neverovatno koliko je puno kafića i restorana na tako malom mestu. Ovde svako može da pronađe svoje "omiljeno'' mesto.

"French affaire" svi hvale da ima najbolju kafu i kolače. Što se restorana tiče, ima mnogo mesta sa mediteranskom hranom, mada je u poslednje vreme sve teže naći pristupačne cene. Za ljubitelje morskih plodova Nena preporučuje "Ocean Basket", a za tradicionalnu maltešku kuhinju "Gozitan" i "Gululu".

Foto B92/Miodrag Kostic

Dobra strana Malte po njenom mišljenju su:

  • - Klima - sunčano skoro cele godine, blage zime...
  • - Život na moru.
  • - Sigurnost i bezbednost jer je tu i dalje veoma mala stopa kriminala.
  • - Pristupačnost i dostupnost putovanja do cele Evrope od Malte.
  • - Engleski kao drugi zvanični jezik.

Foto: B92/Miodrag Kostic

Kao lošu stranu ona je izdvojila:

  • - Gužva u saobraćaju jer ima neverovatan broj automobila na tako malom mestu.
  • - Cene stanova i osnovne kupovine za život rastu iz godine u godinu (od 2012 su se duplirale) a plate su ostale na istom nivou.
  • - Stalno i svuda se nešto gradi, a potreba za novim stanovima i izgradnjom su naružili draž stare Malte.
  • - Vatromet i neumerena i bučna slavlja lokalnih praznika.
  • - I dalje dosta prepreka za strance pogotovu van EU oko birokratije i papirologije.
  • - Osecaj klaustrofobije. Za ljude koji ne vole tesne trotoare i ulice, Malta nije pravi izbor.

Foto: B92/Miodrag Kostic

Malta se dosta promenila što se tiče cena stanova i troškova života. Daleko je skuplje nego proteklih godina, a plate su manje vise ostale iste.

Maltu svakako treba turistički videti, ali da uštedite ili započnete lagodan život radeći ovde postaje sve teže i teže. Da biste, recimo, iznajmili stan treba vam mesečno od 650-750 do 1.000 evra. Garsonjera na malo boljoj lokaciji je i do 550 evra, plus računi. Troskovi struje su jeftiniji dok je voda daleko skuplja.

Foto: B92/Miodrag Kostic

Hrana i namirnice, zavisno od proizvoda, koštaju kao i u Srbiji, ali ima i tri puta skupljih, kao što su cigarete, sladoledi i vina. Malta je poznata po abnormalnim porcijama u restoranima, tako da ne plašite se da ćete ostati gladni.

Prosečna cena paste u restoranu je od 9 do 12 evra, s obzirom da su porcije velike , tanjir paste je sasvim dovoljan za dve osobe. Časa vina je od 3.5 do 5 evra, a kafa od 1.75 do 2 evra. Gradski prevoz nije baš na zvidnom nivou, a cena autobuske kartice van sezone je 1.5 evra, u sezoni 2 evra. Taxi službe su dosta skupe. Ako živite u centralnom/zapadnom delu Malte, do aerodorma će vas koštati i do 25 Eura.

Za dobar noćni provod vam treba onoliko para koliko možete da popijete. Malta je takođe poznata po noćnom provodu. U zavisnosti kakav provod trazite. Od mirnijih barova do cuvenog, St. Julians, tj. Paceville-a. To je mesto gde klubovi rade absolutno svaku noć.

Foto: B92/Miodrag Kostic

Odlična je stvar što se većina diskoteka i klubova nalazi baš jedan pored drugog, tako da ćete u toku jedne noći, imati priliku da promenite više mesta i isprobate ono šta vam najviše odgovara.

Mesto je dosta komercijalno, ali svaki klub daje drugačiji "vajb" kao i drugačiju vrstu muzike. Paceville je mesto gde vam ne trebaju visoke potpetice i neka dobra garderoba iz razloga jer je previše ljudi koji vas gaze i polivaju piće po vama. Zvuči neprivlačno, ali je jedna od bližih i ne mnogo skupih varijnti za dobar provod.

Foto: B92/Miodrag Kostic

Za ljubitelje žurki na otvorenom, tu su malo dalja i u najavi skuplja mesta zbog prevoza. Izdvajamo Caffe del Mar, Numero Uno i Gianpula Club.

Cene piva su 2.5 evra, kokteli 5-9 evra, tacna sa šotevima 10-11 evra.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.