Izvor: B92

Jedno od omiljenih lokacija za letovanje mladih i onih koji se tako osećaju.

Ada Bojana pravi raj za one koji žele urbano mesto u sred netaknute prirode. Na ostrvu možete, osim da iznajmite sobu u hotelu, postavite svoj šator, budete u auto-kampu ili iznajmite sojenicu na reci. Neke od ovih ribarskih kućica primaju i do 20 ljudi što je sjajan predulov za odličan provod.

Ada Bojana je idealna za sve one koji vole da se "igraju" u vodi, a kajtsurfing je svakako najzastupljeniji sport. Kombinacija surfovanja i paraglajdinga je u celom Ulcinju veoma popularan sport zbog takozvanog "maestrala", vetra koji je idealan za ovaj sport.

Postoje instruktori, koji vam mogu držati obuku za ovaj ekstremni sport za svega nekoliko dana.

Instruktori su dostupni i za jedrenje, ukoliko vam ovaj sport privuče pažnju. Ako želite samo da se provozate, instruktori su ti da vas bezbedno "voze" dok vi u potpunosti uživate.

Na reci možete da iznajmite skuter kojim možete da obiđete obalu. Ne zaboravite dvogled i fotoaparat, jer Bojana je stanište za oko 300 vrsta ptica.

Ukoliko niste obožavalac vodenih sportova, postoje zanimljivosti na plaži koje vam mogu ulepšati odmor.

Jahanje konja je jedna od njih. Samo šetanje obalom i pogled ka horizontu je prelep, a ako još budete jahali na konju imaćete nesvakidašnji doživljaj koji ćete dugo pamtiti. Ako ne znate da jašete, postoji škola koju mogu pohađati i odrasli i deca.

Za one koji vole mirnije sportove, uvek možete da se priključite grupi koja na toplom pesku uz izlazak ili zalazak sunca vežba jogu.

A jednostavno možete da se odlučite za šetnju ili obilazak brodićem. Možete da idete na turu Bojanom ili možete da posetite ostrvo Adu Bojanu.

Ada Bojana je rečno ostrvo koje sa dve strane okružuje reka Bojana, a sa južne strane Jadransko more zapljuskuje tri kilometra peščane plaže.

Sve u vezi sa ovim mestom je nesvakidašnje, pa i sam nastanak. Veruje se da da je ostrvo nastalo nakon što se 19. veku trogirski brod "Merito" nasukao između dva ostrvca. Taloženjam peska nastala je Ada Bojana, koja konstantno menja svoj oblik.

Ako se nađete u ovom delu Crne Gore bilo i šteta da ne odete do Valdanosa. Put do ove uvale je prelep, a sama uvala je božanstvena. Valdanos sija pozitivnom energijom, a ovde možete, nakon što čujete priče o Ulcinjskim gusarima, ići u potragu za "izgubljenim blagom".

Pored ronjenja, možete jednostavno da uživate u prelepoj vodi i na plaži dok vas okružuju viševekovni maslinjaci. Ili možete brodićem da posetite Stari Ulcinj.

Duž Velike plaže se nalazi mnoštvo barova, koji se noću pretvaraju u klubove na otvorenom. Što je idealno za sve one koji vole da se opuste uz muziku. A ono što niko ne bi smeo propustiti jesu riblji restorani, jer je hrana koja se poslužuje gotovo uvek tek upecana.

U najistočnijem delu Crne Gore obavezno imajte boravišnu taksu, jer su zbog mladih turista kontrole policije češće nego na drugim delovima obale Jadrana.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.