Foto: depositphotos/t:rafalstachura
Foto: depositphotos/t:rafalstachura

Terapija prirodom: Savršena dolina u kojoj se možete opuštati u nedogled

Podeli

Do nacionalnog parka možete automobilom, taksijem, organizovanim izletom ili busom, tj. javnim prevozom iz Dablina.

Trebaće vam nešto malo više od jednog sata iz Dablina.

U Nacionalnom parku planine Viklou, jednom od šest nacionalnih parkova u Irskoj, nalazi se dolina puna zelene irske prirode na kojoj se možete maksimalno opuštati po čitav dan. U neopisivim lepotama doline Glendalog uživaćete od prvog do poslednjeg trenutka. Prava terapija, piše Pun kufer.

Pešice "dolinom dvaju jezera"

Najpoznatija atrakcija Nacionalnog parka Viklou provereno je ledenička dolina Glendalog, čije ime u prevodu znači „dolina dvaju jezera“. Nalazi se pored sela Larag i jedan je od najlepših delova cele Irske. Spektakularni prizori, bogata istorija, kultura i priroda glavni su magneti brojnim posetiocima koji ovamo dolaze da istražuju nepoznato. Ovde o Irskoj možete mnogo da naučite.

Delo Svetog Kevina usred Glendaloga

Brojne pešačke staze za laganu šetnju otkrivaće vam polako sve čari ovog dela Irske. Isto kao što ih je još u 6. veku, u potrazi za osamom, otkrio Kevin koji je ovde utemeljio manastir. Tako se jedno od najznačajnijih ranohršćanskih mesta u Irskoj nalazi upravo ovde, a crkvu i ostatke tog rmonaškog naselja mnogi dolaze da vide na svom putu kroz Glendalog.

Idealno za piknik i opuštanje

Gornje jezero omiljeno je polazište za šetnju dolinom Glendalog, a pokraj njega nalazi se i parkiralište gde šetnje obično kreću. Možete izabrati i jednu od označenih pešačkih staza, od kojih ima onih koje traju 30-ak minuta, ali i onih od 4 sata. Kod jezera se nalaze prostori za piknike, a možete uživati i u sportovima na vodi, vožnji biciklom i planinarenju. Putem će vas pratiti potoci, slapovi i predivna flora i fauna.

strana 1 od 435 idi na stranu