Izvor: B92

Ako želite da vaš odmor bude nešto posebno, pogledajte malo mapu i kupite kartu za – Jermeniju.

Azija već godinama beleži rast kao letnja destinacija, dok sa "dobrom, starom Evropom" nema greške. Ako ste među onima koji se teško odlučuju na koji će kontinent, možda je najbolje poći put južnokavkaskih zemalja, koje prolaze ispod radara mnogim turistima, piše Pun kufer.

Bogata istorija i stare tradicije

Čak i za zaljubljenike u istoriju, jermenska je sigurno misterija. Kao prva zemlja koja je hrišćanstvo proglasila državnom, službenom religijom (301. godine), Jermenija je dom prve katedrale na svetu. Katedrala Ethmiadžin još postoji u istoimenom gradu i danas je versko središte svih Jermena.

Viševekovni hršćanski spomenici mogu se pronaći širom zemlje koju obeležava srednjovekovna arhitektura. Obvezno posetite manastir Geghrad u pokrajini Kotajk. Star je više od 800 godina, a napravljen je od nekoliko crkava i grobnica uklesanih u steni. Takođe, svi zainteresovani za ovakve stvari trebalo bi da posete i manastir Tatev, koji služi kao centar prosvetljenja i duhovnosti.

Ako ste među onima koji s putovanja žele da donesu suvenire, ali vam magneti, privesci i slično idu već na živce, bićete oduševljeni onim što vam nudi ova zemlja. Vrhove jermenskog planinskog područja mnogi smatraju rodnim mestom istočnjačkih tepiha, a tradicija izrade duboko je ukorenjena u kulturi. Stoga, kao suvenir biste mogli kući da donesete tepih, pa pođite do fabrike i galerije Megerian u glavnom gradu Jerevanu.

Priroda koja ostavlja bez daha

Jedna od prirodnih lepota koju je nemoguće zaobići u Jermeniji svakako je planina Ararat, s vrhom koji se nalazi na visini nešto većoj od 5.000 metara. Iako se tehnički nalazi u Turskoj, ova planina ima ogroman simbolički značaj za Jermene kao simbol njihove domovine. U biblijskoj priči o potopu govori se kako je planina Ararat bila mesto na kojem je završila Nojeva barka.

Ako ste avanturistički tip, svakako pođite na izlet do jezera Sevan na Kavkazu. Ono je toliko visoko da se čini kako se nekad spaja s nebom, a s obzirom na to da je najveće u zemlji, jermeni ga ponekad nazivaju i i svojim morem. Naravno, u blizini se nalazi i još jedan manastir, Sevanavak, koji će zaokružiti vaš dnevni izlet.

Vredan posete je i nacionalni park Dilijan. On nije samo dom hrastovim šumama, dubokim klisurama i mnogim potocima, već i transkavkaskoj stazi. Reč je o stazi kojom se može hodati doslovno unedogled jer se proteže na više od 2.000 kilometara...

Najbolja hrana na svetu

Jermenija se može pohvaliti jednom od najstarijih i najukusnijih kulinarskih tradicija na svetu. Jedno od poznatijih jela je spas, kremasta čorba od fermentisanog jermenskog jogurta matsun, koju poslužuju mnogi restorani, i u Jerevanu i u ostatku zemlje. Ćufta (kyufta - mesne loptice) i tolma (sarmice od vinove loze) takođe se kotiraju visoko, baš kao i sjajni jermenski roštilj. Lavaš, ili pita - hleb, toliko je poznat da je uvršten na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine.

Kad odete u šetnju, svakako svratite na pijace, koje su uvek prepune svežeg voća i povrća. Razlog tome je jermenska klima, savršena za njihov uzgoj i proizvodnju. Zlatna kajsija verovatno je najpoznatije voće jer upija toliko sunca, koje joj na kraju daje zlatnu nijansu. Jabuke, kruške, grožđe, smokve i nar takođe su nezaobilazni na stolovima širom Jermenije.

.

Takođe, ako se brinete za kvalitet vode i pitate se možete li piti onu iz česme, odgovor je da oko toga ne treba brinuti. Voda dolazi iz prirodnih mineralnih izvora i jedna je od najčistijih na svetu.

View this post on Instagram

RU🇷🇺 Многими знаменитыми художниками была изображена, а поэтами воспета природа Армении. В каждом уголке этой удивительной страны кроется тайна. О её красоте и богатстве писали Андрей Белый, Иосиф Мандельштам, Валерий Брюсов и Николай Тихонов. Её пейзажи можно увидеть на картинах Мартироса Сарьяна и Минаса Аветисяна. Неудивительно,что страна полная чудес вдохновляла и продолжает вдохновлять деятелей искусства. Вдохновитесь и вы, Армения ждет именно вас. Credits: @vard_evn . . #vscoarmenia #hrazdan #travelgoals #nature #autumn #visitarmenia #lovearmenia

A post shared by Armenia and Travel (@armenia_and_travel) on

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.