Izvor: B92

Poseta užem jezgru će se naplaćivati od 20. maja, navodi se u saopštenju Turističke organizacije Budva.

Naime, ulaznica odnosno izletnička taksa koštaće od jedan evro i naplaćivaće se turistima koji u okviru organizovanih grupa posjećuju Stari grad u Budvi.

Taksa će biti naplaćivana nezavisno od sezone, odnosno tokom cele godine u skladu sa odlukom Vlade Crne Gore, prenose daljine.rs.

"Taksu ne plaćaju strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama oslobođeni plaćanja taksi i koji organizovano preko zvaničnih humanitarnih organizacija dolaze radi pružanja humanitarne pomoći, kao i gosti smešteni u turističkim kapacitetima na području opštine Budva koji su već platili boravišnu taksu", navodi se u saopštenju budvanske turističke organizacije.

Ovu izletničku taksu ne plaćaju deca mlađa od 12 godina, lica sa teškim čulnim i telesnim smetnjama, učesnici školskih ekskurzija, odnosno učenici i studenti čiji boravak organizuju škole i fakulteti u okviru redovnih programa održavanja obrazovnih, sportskih i kulturnih manifestacija.

Planirano je da se izletnička taksa naplaćuje u novom informativno-turističkom punktu koji će biti izgrađen u centru Budve.

Inače, Stari grad i Citadela u Budvi postali su deo nove turističke rute kojom se promovišu balkanske tvrđave kao neke od najvažnijih kulturno-istorijskih aktrakcija u regionu.

Ovo do sada nedovoljno istraženo i na savremen način promovisano utvrđenje postaće vidljivije za sve turiste koji se zainteresuju za istorijsko i kulturno nasleđe Balkana, i to zahvaljujući projektu "Creative History Balkans Tour" (ĆBT).

"U toku je izrada glavnog projekta, tako da će do njegove realizacije i završetka radova, naplata biti organizovana u informativno-turističkom punktu u Starom gradu Budva", kažu u Turističkoj organizaciji Budva.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.