Izvor: B92

Pravila su donesena kako bi se zaštitio ekološki sastav ostrva, ali galicijske vlasti smatraju da za očuvanje prirode ona nisu dovoljna.

Turisti koji s radošću posećuju sever Španije, tačnije pokrajinu Galiciju, pokrenuli su vlasti na razmišljanje o ograničavanju njihovog broja. Razlog? Prevelika gužva negativno utiče na ekološki sastav ostrva.

Ostrva Cies, Ons, Salvora i Kortegada, koja pripadaju pokrajini Galiciji na severu zemlje, imaju ono što mnogi obožavaju kod plaža - beli pesak, tirkizno more i čistu obalu.

Iako nedostaje hotela i automobila, ova zaštićena ostrva u Atlantiku svake godine primaju hiljade turista. Većina njih dolazi na dnevne izlete ili na kampovanje i u obavezi je da se pridržava strogih pravila zaštite okruženja.

Pravila su donesena kako bi se zaštitio ostrvski ekosastav, ali vlasti smatraju da za očuvanje prirode ona jednostavno nisu dovoljna, prenosi "Pun kufer". Naime, pravila se očigledno ne poštuju, pa uprkos određenim ograničenjima koja već postoje, a tiču se broja posetilaca, španske novine "Pais" prenele su kako su trajektni operateri 2017. prodali dvostruko više karata od dozvoljenog broja, prevozeći turiste na ove obale.

S obzirom na opravdani strah kako će turista biti sve više, vlasti su predložile i veći dnevni limit, pa će tako Salvor i Kortegadu tokom cele godine moći da poseti samo 250 turista dnevno.

"Ovo je delikatno pitanje. S jedne strane, doći će do smanjenja broja turista, što će turistička industrija svakako osetiti, ali s druge strane, pravila će omogućiti očuvanje ovog lepog dela Španije od masovnog turizma", mišljenje je Toma Steinara, urednika Lounli planeta za Španiju.

Španija ima najviše plaža s plavom zastavom na svetu, a samo u Galiciji nalazi ih se 109. S obzirom na taj podatak, turiste ipak ne treba previše da brine gde će pronaći savršeno mesto za kupanje u Španiji, jer ih očigledno ima napretek.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.