Belek, Antalija
Belek, Antalija

Razlog zbog kog je u Nemačkoj opala prodaja aranžmana za Tursku

Podeli

Prodaja turističkih aranžmana za odmor u Turskoj smanjena je nakon što je turski ministar unutrašnjih poslova prošle nedelje najavio provere putnika koji dolaze u tu zemlju, a Nemačka ažurirala putne savete za svoje državljane, izjavio je danas predsednik udruženja hotelijera Timur Bajindir.

Predsednik udruženja hotelijera Turske izjavio je za Rojters da su neke turističke agencije sa 1000 aranžmana,koliko su prodavali dnevno, spali na 300-500 nakon ovog upozorenja.

"Sada postoji percepcija Turske kao zemlje u kojoj ćete biti uhapšeni ako odete tamo. Pokušali smo da ublažimo ovu negativnu sliku tokom sajma turizma u Berlinu", izjavio je Baijindir.

Sajam turizma održan je od 6. do 10. marta u Berlinu.

Prošle godine, 4,5 miliona nemačkih građana posetilo je Tursku, koja je u 2018. ugostila ukupno 40 miliona turista. Samo Rusi premašuju Nemce po broju poseta Turskoj.

Međutim, prošle srede turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu izjavio je da je Ankara preduzela mere kako bi utvrdila da li Evropljani koji dolaze na odmor na popularne destinacije u Turskoj imaju veze sa zabranjenom Kurdistanskom radničkom partijom (PKK).

"Sada smo preduzeli mere za njih. Neka dođu i uđu preko naših aerodroma. Bam, biće uhapšeni i 'jala' (izbačeni)”, rekao je Sojlu.

Nemačka je u subotu promenila putne savete za one koji nameravaju da putuju u Tursku, upozoravajući građane da rizikuju da budu uhpašeni ukoliko budu iznosili određene stavove koji se u Nemačkoj tolerišu.

strana 1 od 29 idi na stranu