Goa, Indija / thinkstock
Goa, Indija / thinkstock

Popularno letovalište u kojem su gole hipike zamenili "tatini sinovi"

Podeli

Elizabet Ramnačer iz Nemačke želela je da pokaže svojim zaposlenima kako je izgledalo čuveno indijsko letovalište Goa u vreme hipika. Nažalost, nije mogla da nađe nijednu sliku na kojoj je obučena.

Kada su hipici putovali kopnom od Evrope do Indije pre nekoliko decenija, Goa je često bila poslednja stanica na putu čije su zlatne plaže uvek želele dobrodošlicu Zapadnjacima koji su želeli jeftiniji život, drogu i mesto na kojem će plivati goli.

“Stav i otvorenost Goe omogućila je generacijama hipika da napreduju“, ispričala je pedesetosmogodišnja Elizabet, koja je prvi put došla osamdesetih godina i sada ovde poseduje popularni kafić Villa Blanche za „Njujork tajms“.

Hipici / getty
Hipici / getty

Međutim, većina buntovne zajednice je nestala. Tu su i više cene, starost pomenute granice, a mnogi ratovi su zatvorili popularnu rutu do Indije.

Konačni udarac je došao, kako kažu retki preostali članovi zajednice, kada je vlada počela da uvodi sankcije za neformalne poslove koje su hipiji uspostavili da bi se izdržavali.

Danas, odmetički način života u Goi privlači sasvim novi tip putnika – mlade Indijce koji su u potrazi za dobrim noćnim životom. Štaviše, kako se indijska ekonomija razvijala i gradila srednju klasu, koja je jedva postojala pre dve godine, tako se Goa kao boemska destinacija odjednom pretvorila u masovnu turističku atrakciju Indijaca.

„Goa nije Goa“, kaže Dejvid D’Suza, vlasnik noćnog kluba na plaži „Tito’s“. – “Sada je Indija-.“

foto: getty
foto: getty

Goa ima 1,5 miliona stanovnika, a godišnje je obiđe pet puta više turista. Dani hipika su ovde definitivno prošlost.

strana 1 od 29 idi na stranu