Izvor: B92

Dok turisti godinama leti opsedaju ovo portugalsko selo na obali mora, svakako ga se klone zimi kada opasno visoki talasi lome njegovu obalu.

Skoro 10.0 stanovnika sela Nazaré drži se dalje od obale, a mnogi od njih znaju nekoga ko je preminuo u moru, uglavom među ribarima.

Čak ni surferi nisu uzimali u obzir ovu destinaciju sve dok Garet Meknamara sa Havaja nije došao ovde 2010. godine, pet godina nakon što ga je pozvao lokalni instruktor Dino Kasimiro.

Kada je Meknamara prvi put video gigantski, često i smrtonosan talas, kaže da se osetio kao da je doživeo prosvetljenje.

“Kao da sam pronašao sveti gral“, rekao je. – “Pronašao sam taj magični talas.“

foto: getty

Zvuči baš pogodno za grad koji je svoje ime dobio po maloj drvenoj statui Bogorodice, koju je 711. godine iz Nazareta doneo jedan monah.

Veruje se i da je u 12. veku Devica Marija učinila čudo u Nazareu kada je plemić kojeg su u magli jurili pomolio da bi se njegov konj odmah zaustavio na ivici jedne od impozantnih gradskih litica visoke 100 metara.

Dok se turisti leti opuštaju na slikovitoj kilometar i po dugačkoj obali Praje da Nazare, druga plaža je ta koja ga je učinila svetski poznatim.

Praja do Norte nalazi se severnije i proteže se na nekoliko kilometara, koje prati slab turistički razvoj. Talasi su tokom leta manji, ali zimi prelaze 35 metara, što je visina devetog sprata.

foto: getty

Slike ogromnih talasa izgledaju kao da su delo Fotošopa, pa osim što vam je neverovatno da takvo nešto postoji, nikako ne možete da zamislite da postoji neko ko bi se usudio da im prkosi.

Štaviše, toliko su veliki da surferi moraju da im priđu džet-skijem.

Heroj regije Meknamara proveo je godinu dana studirajući šablone ovih talasa uz pomoć portugalske mornarice pre nego što je uopšte pokušao da ih osvoji.

foto: getty

Tokom zime 2010. godine stalno je jeo u jednom porodičnom restoranu. Vlasnik kaže da nije želeo da se previše zbližava s njim jer je bio siguran da će umreti.

Ne samo što nije umro, već se upisao u Ginisa kada je osvojio talas visok 23,8 metara!

Zahvaljujući njegovom podvigu Nazaré je doživeo veliki uspeh u svetu, a i sam grad je uložio novac u promociju svojih velikih talasa, pa je brzo masa hrabrih surfera počela da popunjava grad tokom mirnih zimskih meseci.

Kako su fotografije ovog grada počele da se šire internetom, sve više turista i fotografa je počelo da posećuje grad zimi, samo da bi posmatrali ovaj neverovatan fenomen.

Danas je grad jedna od najpopularnijih destinacija na svetu kada je u pitanju profesionalno surfovanje, ali i takmičenje „Nazaré Challenge“.

foto: getty

Inače, 2017. godine Brazilac Rodrigo Koksa je oborio Meknamarin rekord kada je osvojio talas visok 24,4 metra. Njega je pak, u januaru ove godine nadmašio protugalski surfer Hugo Vau koji se provozao na 35 metara visokom talasu koji tamo nazivaju „the big mama“.

Uprkos uspešnim osvajanjima, ova plaža ostaje ekstremno opasna, a toga su i sami surferi svesni.

Prošle godine Britanac Endru Koton je polomio kičmu nakon što ga je talas razbio o obalu. Brazilac Marčelo Luna je bio na korak od smrti kada je propustio džet-ski nakon što je zajahao jedan od talasa. Kada je došao sledeći talas, doslovno ga je pogodio u lice, tek nakon drugog puta je uspeo da aktivira pojas za spasavanje.

“Tada sam shvatio da sam umalo umro“, rekao je. – “Da me je udario još jedan talas, bio bih na dnu. Užasno je, najgora situacija koju sam ikada doživeo.“

Ipak, stariji stanovnici grada se boje da će veliki talasi učiniti da ljudi zaborave da su došli u jedan tradicionalan portugalski grad pun istorije i dobrih ljudi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.