Izvor: B92

Nudizam je posebnu popularnost doživeo širom Evrope šezdesetih godina prošlog veka, kada su se pojavili i prvi nudistički pokreti, koji se i dan-danas bore za promociju nudizma i uklanjanja stereotipa vezanih za ovaj vid turizma.

Kada je reč o našim prostorima, ovde se nudizam pojavio početkom prošlog veka i to na ostrvu Rab u Hrvatskoj. Spekuliše se da ima veze sa ekscentričnim engleskim kraljem Edvardom VIII, koji je 1936. godine tu letovao sa svojom suprugom i da su poželeli da se okupaju u prelepom Jadranu bez odeće. Gradske vlasti su im tu želju ispunile i omogućile kupanje na plaži Kandorala, koja je i danas jedna od najposećenijih nudističkih plaža na Jadranskom moru. Često je zovu i Engleska plaža.

Novinski članak jednog Čeha navodi pak, da je upravo tu otvorena nudistički plaža sa hotelom u kojem je čak pedeset soba bilo rezervisano samo za nudiste. Tako je i Hrvatska postala prva zemlja u Evropi koja je razvila nudstički turizam i stoga imala i najviše nudističkih plaža duž Istre i Dalmacije.

foto: getty

Tek 1972. godine Crna Gora dobija Adu Bojanu, prvi nudistički kamp u donjem delu Jadrana koji je još ostao sinonim za ovu vrstu turizma.

Mora se napomenuti da je popularnosti turizma u Crnoj Gori umnogome doprineo i film „Lepota poroka“ nikšićkog reditelja Živka Nikolića, u kojem se susreću i sjedinjuju lokalni pastirski i patrijarhalni mentalitet sa slobodoumnošću golih stranaca iz zapadne Evrope.

Ako govorimo generalno o Balkanu, i u Grčkoj ne izostaju nudističke plaže, pa se barem po jedna može naći na većini ostrva. Izuzetak je grad Patra, gde postoje čak četiri zvanične, a i na Kritu ih ima nekoliko. Štaviše, i nedaleko od Atine u Atici nalazi se jedna zvanična nudistička plaža, dok su ostale „nezvanično“ poznate po tome.

Učestvujte u našoj anketi!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.