Izvor: B92

Kako piše hrvatski „Novi list“, zategnuti odnosi između Hrvatske i Srbije ne uspevaju da utiču na turističke rezultate, pa je, prema pokazateljima organizacije eVisitor, tokom prvih sedam meseci zabeleženo 97.487 dolazaka i 599.035 noćenja turista iz Srbije.

U poređenju sa prošlogodišnjim rezultatima, reč je o porastu od 12 odsto u dolascima, a gotovo 20 odsto u noćenjima.

Većina srpskih gostiju posećuje Istru, Splitsko-dalmatinsku županiju i Kvarner, a top-destinacije su im Rovinj, Zagreb i Pula. Ako borave u hotelima, najčešće odlaze u Zagreb, Opatiju i Rovinj, a ako se odlučuju za kamp, naši turisti opet biranju Rovinj. U privatnom smeštaju najviše odsedaju u Rovinju, Makarskoj i Crikvenici.

Zanimljivo je da se gotovo 45 odsto noćenja s tržišta Srbije ostvaruje u nekomercijalnom segmentu, dakle reč je o takvozvanim vikendašima koji na odmor dolaze u Obrovac, Benkovac i Rovinj.

Drugo istraživanje pokazuje da sa tržišta Srbije dominiraju turisti koji imaju primanja između 1.500 i 2.000 evra i njih je gotovo trećina. Gotovo 50 odsto njih Hrvatsku posećuje s partnerom, a 32,7 s članovima porodice.

Takođe, prema još jednom prošlogodišnjem istraživanju, Nemci na Jadranu troše dnevno 65 evra, a s obzirom na to da su ostali na nivou prošlogodišnje potrošnje, Srbi troše više od Nemaca, tačnije 78,77 evra dnevno.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.