Izvor: B92

Burom i jugom su šibani, tučeni talasima, suncem prženi i sa samo 300 milimetara padavina, na ovim ostrvima vladaju ekstremni uslovi Mediterana.

Iz kamere Gorana Šafareka stiže video-materijal zbog kog ćete poželeti da odete na Palagružu, grupu ostrva na kojima vladaju ekstremni uslovi.

“Od svih hrvatskih ostrva od kopna je najudaljenija Palagruža, mala grupa ostrva od kojih su najveći Velika i Mala Palagruža. Do prvog naseljenog ostrva Lastova ima čak 59 kilometara, a do Italije 52 kilometra“, piše fotograf na svom blogu i dodaje da su ostrva geološki zanimljiva.

Video-materijal tek delimično dočarava antička ostrva i posebnost Palagruže. Iako je zvanično nenaseljena, pokoja jedrilica se usidri ovde, a tu žive i svetioničari.

“Oni se brinu za sigurnost pomorskog saobraćaja, ali su i svojevrsni čuvari ostrva. Retki turisti, nautičari ili ribari dolaze na ostrva, ponajviše u letnjem periodu. Talas i vetar otvorenog mora mogu danima izolovati posetioca, koji se oseća poput Robinzona“, piše Šafarek.

Pogledajte kako izgleda Palagruža.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.