Izvor: B92

Albanija se ne nalazi visoko na listi najposećenijih zemalja u Evropi. Godišnje tek 80 hiljada britanskih turista poseti ovu zemlju, što je malo u odnosu na tri miliona koji odlaze u susednu Grčku i 765 hiljada koji posećuju Hrvatsku. Ali, i to bi moglo da se promeni.

Još 2014. godine „Njujork tajms“ je uvrstio Albaniju na listu najboljih novih destinacija, a njenu obalu je opisao kao „osvežavajuću“ i „jeftinu“. S druge strane, Lonely Planet je glavni grad Albanije, Tiranu uvrstio u najbolja mesta koja treba da posetite u Evropi ove godine.

Svesni su toga i Albanci, pa su počeli da rade na promociji turizma, prvenstveno zahvaljujući festivalu Kala, koji privlači sve više mladih Britanaca. Traje nedelju dana i održava se u pet hotela Dermija. Upravo ovaj festival mogao bi da učvrsti poziciju Albanije kao destinacije za provod i rajski odmor. Isto tako su svoje primorje popularizovali i Hrvati.

Naime, festival Kala je održan prošlog meseca u Dermiju, mestu koje se nalazi 50 kilometara od Valone. Bilo je dostupno samo 2.000 karata, koje su podrazumevale smeštaj i prevoz. Uglavnom se puštala elektronska muzika, odnosno londonski undergraund kolektivi – Feelings, Secretsundaze, Phaonica i Stampa, a hedlajneri su bili Tom Miš, Tod Terje i Roj Ajers.

foto: thinkstock

Inače, trenutno je malo teško stići do ovog mesta, pa se mora ići avionom do Krfa, a zatim četiri sata brodom do Dermija. Međutim to je samo privremeno jer će 2020. godine biti završen aerodrom u Valoni, odakle će turisti vrlo brzo stizati do okolnih gradova.

Tim koji je osnovao ovaj festival Mainstage Travel, nalazi se iza jednog od najpoznatijih zimskih festivala „Snowboxx“. Trudili su se tri godine da pokrenu ovaj festival i obišli su Portugal, Hvatsku, Italiju, Španiju, Maltu, Maroko, ali ih ove zemlje nisu inspirisale da mu posvete takav festival.

“U oktobru prošle godine, posetili smo Dermi po prvi put i odmah uvideli potencijal. Ideja je da se provodite dok uživate na plaži“, kaže direktor festivala Alan Krofton.

Slažu se i Britanci s tim.

“Najbolje je kada dođem negde gde nikada nisam bila pre“, kaže dvadesetsedmogodišnja Rebeka iz Londona.

Iako gosti uglavnom ostaju samo sedam dana, Ministarstvo turzma Albanije trenutno radi na tome da ih podstakne da istražuju albansku rivijeru i šire dobar glas svojim sugrađanima u nadi da će ih iz godine u godinu biti sve više.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.