Izvor: B92

Prostornim planom posebne namene za obalno produčje Crne Gore najveće ostrvo na ovom delu Jadrana, ostrvo Sveti Nikola pored Budve, označeno je kao prioritetna razvojna zona.

Kako je došlo do toga da ovo naseljeno ostrvo, obraslo gustim mediteranskim zelenilom, poznato po nazivu Školj, Sveti Nikola ili moderno, Havaji postane najvažnija građevinska zona u planu koji tretira terotorije šest primorskih opštima, teško je objasniti.

Kako navodi RTV Budva, u nedostatku atraktivnih lokacija duž obale gradnja se “seli na retke preostale prirodne rezervate koji se urbanizuju po nalogu Vlade i Ministarstva održivog razvoja i tuzma u skladu sa interesima i potrebama pojedinih investitora“.

Naime, na ostrvu je planirana izgradnja objekata sa oko 500 ležajeva što je veličina hotela Splendid u Bečićima. Navodno je predviđena i izgradnja marine sa oko 50 vezova za čamce i jahte.

Zanimljivo je da postoji nekoliko vlasnika parcela na ostrvu od meštana do svetskih tajkuna, a najpoznatiji među njima je Taksin Šinavatra, bivši premijer Tajlanda i počasni građanin Crne Gore. On je prošle godine pazario parcelu na ostrvu, površine oko 37 hiljada kvadrata.

foto: thinkstock

Opština Budva se snažno protivi izgradnji smeštajnih kapaciteta na ostrvu jer svi ekonomski pokazitelji govore da je u pitanju neisplativa investicija, a kompleks bi zbog vremenskih prilika mogao da funkcioniše samo tri meseca godišnje.

Sada je pokrenuta i peticija građana Crne Gore i svih ljubitelja Školja koji se protive urbanizaciji ostrva Sveti Nikola, a šest hiljada potpisa je potrebno kako bi se peticija uzela u razmatranje.

Sveti Nikola se prostire na 47 hektara površine u dužini na oko dva kilometra. Okruženo je uređenim i divljim plažama i uvalama, te je zbog svojih prirodnih lepota Budvanima i turistima služio kao izletište. Na ostrvu se nalazi mala crkva posvećena Svetom Nikoli, a ime Havaji nosi po istoimenom restoranu koji je tu postojao dugi niz godina.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.