Izvor: B92

Nakon što je S.A.B. travel otkazao preko 2.000 putovanja gosti Jutarnjeg programa sa Jovanom i Srđanom bili su Vera Božić Trefalt, pomoćnik ministra turizma i glavni turistički inspektor, Aleksandar Seničić direktor YUTE i vlasnik agencije S.A.B. Stevan Buđić.

Gospodin Buđić je objasnio zašto je došlo do otkazivanja aranžmana i na kakve je probleme naišao sa vlasnicima kuća u Grčkoj. Ne ulazeći u to čija je krivica – da li sa grčke ili srpske strane, preko 2.000 ljudi ostalo je bez letovanja.

Na koji način nam država može pomoći da se zaštitimo i da znamo da je novac, kao i letovanje plaćeno agenciji sigurno? Nažalost, to nam niko ne može garantovati, ako je sudeći prema rečima Vere Božić Trefalt.

“Ako neko želi da izvrši prevaru i ima nameru, to će uraditi. To se dogodilo sa agencijom Fly Fly, pa to je bio veliki sistem i pukao je vrlo brzo. Ne možete da znate čak iako su zakonski propisi uređeni. Da li mogu biti uređeniji – mogu sigurno, ali onaj ko pravi zakon i predlaže odredbe zakona uči takođe iz ovakvih iskustava“

Dok se raspravlja ko je kriv za otkazivanje hiljade aranžmana, postavlja se pitanje šta će biti s putnicima i da li neko misli na njih?

“Putnika uopšte ne zanima ko je kriv, niti nas kao inspekciju. Nas samo zanima da je putnik koji je platio aranžman bude obeštećen. To je suština stvari. Bez obzira na zadovoljnostvo materijalnom naknadom, putnik može da tuži agenciju i zbog nematerijalne štete jer se osetio prevarenim. Ono što je sasvim sigurno jeste da niko u budućnosti ne može da nam osigura da nećemo biti prevareni bez obzira na to kakvi su propisi i Zakon o turizmu. Život je realan, a ovo što se desilo sa agencijama Fly Fly i S.A.B. ni propisi nisu sagledali“, nastavlja.

Do prošle nedelje ništa nije ni slutilo na ovakvu situaciju u agenciji koja posluje od 1992. godine sve dok dve grupe nisu uspele uredno da se vrate.

“Reagovali smo nakon poziva iz Grčke i pomogli putnicima da se vrate. Kada je došlo do otkazivanja aranžmana preduzeli smo potrebne mehanizme i procedure – predlog za oduzimanje licence, zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i ako se oduzme licenca sva putovanja koja su zakazana agencija mora završiti“, rekla je i dodala da je Buđić doneo u Ministarstvo turizma gomilu dokumentacije koja sadrži preko dve hiljade otkazanih ugovora koje treba istražiti.

U prilogu pogledajte i šta je rekao vlasnik turističke agencije S.A.B.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.