Izvor: B92

Jednog turistu iz Beograda agencija je zavala dva meseca pošto je uplatio svoje letovanje da doplati određeni iznos jer je cena "YQ takse" skočila. Ovakav potez ljuti putnike iz Srbije koji smatraju da ove troškove treba da snose agencije...

Srđan Županjac letuje poslednjih deset godina preko turističkih agencija i ove godine uplatio je aranžman u Turskoj. Taman kada je pomislio da je izmirio sav novac dobio je poziv iz agencije.

“Platio sam letovanje pre mesec dana, a pre nekoliko dana su me pozvali i rekli da treba da doplatim. Mislim da su mi rekli da je to zbog poskupljenja goriva. Rekao sam im da ću platiti, šta da radim... Dešava se da stalno traže nešto dodatno, tako da se nisam bunio“, ispričao je on za “150 minuta“.

Kerozin je u poslednje vreme drastično poskupeo, a avio-kompanija AirSerbia je od kraja maja turističkim agencijama zvanično uvela taksu na gorivo za čarter letove. Srđan će kao i svi putnici koji letuju ove godine čarter letovima platiti platiti pomenutu taksu.

“Doplate za gorivo postoje oduvek. Cena mu uglavnom raste. Verujem da svi znaju da nema direktnog leta za Majorku, za Rodos, za Siciliju i brojna ostrva. To sve organizujemo mi kao agencija, dogovaramo sa nacionalnom avio-kompanijom koja nam daje svoje avione koje koristimo tokom letnje sezone kako bi putnicima obezbedili da lakše dođu do željenih destinacija, da ne moraju da presedaju. Samim tim te avio-takse koje plaćaju na čarter letovima su mnogo manje nego da se ide preko druge avio-kompanije gde se preseda gde se koriste dva aerodroma i dve aerodromske takse“, kaže Jelena Bandović, iz jedne beogradske turističke agencije.

Ipak, mnogi smatraju da bi trošak poskupljenja goriva trebalo da snosi turistička agencija.

“Oni budu u prvi mah ljuti zato što moraju da doplate, posebno putnici koji su u februaru uplatili skuplji aranžman. Mi pokušavamo da im objasnimo da ne možemo mi snositi trošak svih putnika kao turistička agencija. Da li su oni svesni koliko mi već imamo bukiranih putnika? Da imamo manje putnika, sigurna sam da bi svaka agencija snosila taj trošak. Trenutno je to veliki broj putnika da bismo mi plaćali. Puno bi koštalo i ne bi bilo isplativo po nas kao agenciju“, zaključila je.

YQ taksa odnosi se samo na čarter letove jer na redovnim linijama ona je uračunata u cenu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.