Firenca - grad prijatelj Voždovca

Na jednoj tabli u starom istorijskom delu Firence, koji je 1982. godine Unesko stavio pod svoju zaštitu, je popis gradova prijatelja i pri kraju spiska se nalazi Voždovac. Tesko je dokučiti kako se dogodilo da jedna beogradska opština postane grad prijatelj Firenci, ali je to ipak zvaničan podatak.

Tekst i foto: Saša Veličković
Pošaljite komentar
 1. Firenca je grad muzeja i crkava. Preporučila bih: muzej San Marko (freske Fra Anđelika), Akademiju (Mikelanđelo), Kapela Mediči (Mikelanđelo), Palata Mediči-Rikardi sa divnom kapelom (freske Benozzo Gozzoli), Kapela Branači (freske Masačio, Lipi), crkvu Santa Maria Novela, crkvu Svih Svetih. "Poslednje večere" u nekadašnjim manastirama se ne plaćaju (Andrea del Sarto, Peruđini, Girlandajo, Andrea del Kastanjo). Sva "znanja" su sa interneta, pretražite...
  (Letos bila u Firenci, 3. oktobar 2013 15:53)

  # Link komentara

 2. Nije tacno ovo za cene ulaznica....Ima dosta objekata u kojima je i preko 10 eura ulaz.
  (Gordana, 7. jun 2013 14:20)

  # Link komentara

 3. Sve navedeno stoji, osim Duoma koji je jedan i jedini. Preporučio bih i šetnju parkom uz Palazzo Pitti. Ulaznica u park je istovremeno i ulaznica u Pitti. Osim za spec izložbe, za koje treba doplata. Naše agencije retko vode u Pitti, pa iskoristite internet, mapu i pravac šetnja preko starog mosta do Pitti-a. Naravno uz sladoled na svakom koraku
  (goxy, 13. mart 2013 23:33)

  # Link komentara

 4. Bili smo u Firenci ove godine u maju i junu mesecu. Bili smo na proputovanju Evropom, pocev od Cote d'Azure pa preko severne Italije, spustali se duz Ligurijske obale, posetili prelepa mesta i gradove, plaze, parkove, botanicke baste, vinarije, maslinjake... stigli u Toskanu i tamo smo najvise i boravli. U Firenci smo se zadrzali vise nego sto smo planirali, zbog zemljotresa koji se dogodio u severnom delu Italije (pogodivsi Modenu, Parmu, Bolonju).... Firenca jeste predivna, kao uostalom cela Italija, ali za mene je Rim ipak najlepsi. Rim je Rim! Bez premca!
  (Irena, 12. septembar 2012 06:31)

  # Link komentara

 5. Tesko da bilo koji grad ima dve katedrale, pa je tako i sa Firencom. Katedrala je samo jedna (Duomo, kako se kaze na italijanskom) i to je S. Maria Del Fiore. S. Kroce je obicna crkva (bazilika), ali nije duomo (katedrala).
  (Jelena, 9. septembar 2012 15:29)

  # Link komentara

 6. Lepo je kad jedan grad ima toliko turista, pa jos ako turisti koji dolaze imaju dovoljno novca da u njemu trose.
  Ako ste zitelj toga grada onda vam je zarada u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i svemu sto prati turizam zagarantovano visoka. U nekoliko navrata sam razmisljao na ovu temu boraveci u Firenci.
  Puni restorani, pune prodavnice odece, obuce i galanterije i samo je trebalo da se rodite u Firenci(ili da zivite tu) i vec ste osim kulturno, bogati i finansijski.
  Najupecatljiviji povod za ova razmisljanja davala mi je gomile flasirane vode ispred radnji svako jutro u okolini Pizza Senoria u centralnoj zoni.
  Prebrojao sam 1080 flasa od 1 litra koje se prodaju u vecernjim satima od 2-3 evra po flasi. Zarada samo na vodi je ....:-))....
  ..
  Mozda i kod nas bude takva ekspanzija turista....da se osveze vodom od 3 evra.
  [link] .. Slika jutanje narudzbine vode
  (sas35bgd, 9. septembar 2012 13:55)

  # Link komentara

 7. pariz,venecija,firenca,prag,beč,budimpešta :)))
   (batak, 9. septembar 2012 10:26)

  # Link komentara

 8. jedan od 5 najlepsih gradova na svetu
   (laki, 9. septembar 2012 10:20)

  # Link komentara