Venecija

Kroz ovaj grad su prošle patrole inkvizicije i sjajne procesije, sveci i mučenici, mudraci i ludaci, svakakve turističke kavalkade, poznati glumci i muzičari, pesnici i nomadi, najlepše žene i najveći ljudi.

Autor: Saša Veličković
Izvor: B92

Pošaljite komentar
 1. Venecija je predivan grad koji svakako treba posetiti... ali nikako ne ici i obilaziti ga sam.. jako je guzva i posto su sve ulici slicne lako se izgubiti :)
  (Dunja, 20. mart 2011 15:50)

  # Link komentara

 2. Jedan deo teksta je bio ironican osvrt na zoupotrebu mitova u dnevnopolitičke svrhe . Neki su to upravo tako shvatili, a mozda je krivica autora sto nije uocljivije bio saljiv, da neke citaoce ne dovede u zabludu.
  Ako mozemo da imamo legendu o Marku Kraljevicu (Marku Mrnjavcevicu) koji je 17.maja 1395 godine poginuo u Rovinama u Vlaskoj boreci se kao turski vazal a u narodu ostao upamćen kao ličnost koja se bori protiv turskog zuluma, zasto ne mozemo da verujemo da su Veneciju osnovali Srbi.
  Đaci u Republici Srpskoj sreću se sa njim već u trećem razredu osnovne škole, u udžbeniku iz poznavanja prirode i društva. Slikom "opevanog junaka iz srpske istorije" ilustrovana je, gle čuda, lekcija o austrougarskoj okupaciji s početka 20. veka. Tako zbunjeni učenici mogu pomisliti da nesretnog Franca Ferdinanada nije ubio metak Gavrila Principa, nego topuzina Kraljevića Marka.
  PS: Obzirom da ovaj tekst nije objavljen u udzbeniku, nego na sajtu, podlozan je kritikama, i polemikama
  (sas35bgd, 24. novembar 2010 20:35)

  # Link komentara

 3. Prvi put sam bio u Veneciji ove godine , 14.februara, na dana Sv.Valentina tj.glavni dan karnevalskih svecanosti.Majko mila, tog dana je bilo 2 milona ljudi, samo me cudi kako nismo potonuli.Ko voli guzvu, to je dan kada je treba posetiti.Vrlo jak utisak na mene su ostavile prelepe maske koje nemate sanse da vidite na slicnim karnevalima.Zgrade su uglavnom onakve kako su opisane u tekstu ali kada sam cuo da kvadrat stana u tim zgradama ide i do 18.000 evrica ostao sam zbunjen.Mislim da je treba posetiti, a mi Srbi to obicno povezemo sa Palmanovom.Doduse, video sam tamo i puno Hrvata.Navike su navike.
  (PosmatraC, 24. novembar 2010 20:04)

  # Link komentara

 4. Hvala na lepoj prici i dozivljaju. Mislim da sadasnju Veneciju najbolje docarava Hugo Pratt sa Kortom Maltezeom. Meni se licno Venecija izuzetno dopada. Imam i jedno pitanje: Niste pomenuli Melcane i gde su oni u svoj toj prici, posto se Sekspirov Venecijanski trgovac na srpskom prevodi sa Mletacki trgovac. Unapred hvala i pozdrav.
  (Dr.Dolittle, 24. novembar 2010 18:18)

  # Link komentara

 5. Medico - liječnik na talijanskom (množina - medici), toliko o porijeklu prezimena de Medici (valjda ne moram tumačiti što znači 'de'). Ostalo je trkeljanje slične razine nacionalističke zaslijepljenosti i shizofrenije kao i prvi primjer. Slobodno se nastavite napajati na istom izvoru 'znanja' kao vojvoda od hrđave kašike, ali moram reći da nisam očekivao ovakav nivo (ili nedostatak istog) na B92. Zamislite samo kako se osjeća netko iz HR ili BiH kad pročita ovako nešto.
  (Šešeljevska lingvistika naša dika, što poželišto naslika, 24. novembar 2010 18:17)

  # Link komentara

 6. Da ne ulazim sad previse u istoriju i etimologiju, sto se same Venecije tice na citavom tom prostoru su zivjela ilirska plemena, prije nego su ih Rimljani protjerali. Sami Veneti su bili ili ilirsko ili italsko pleme i nemaju nikakve veze sa Srbima. Batalimo mitomaniju.
  (celtic, 24. novembar 2010 11:37)

  # Link komentara

 7. Sada definitivno ne moram da idem u Veneciju :)
  (diditi77, 24. novembar 2010 09:35)

  # Link komentara

 8. Odlican prikaz Venecije. Planiram da na prolece povedem cerku tamo i mislim da ce ovaj tekst pomoci da joj priblizim temu, a da je pri tom "ne smorim". Hvala autoru!
  (mima33, 24. novembar 2010 09:35)

  # Link komentara

 9. Venecija - smrdljiva kanalizacija. Ja ne znam kako neko moze da dozivi romantiku ako u svakom trenutku kao da si u javnom toaletu?
  (ja, 24. novembar 2010 01:41)

  # Link komentara