Petak, 20.08.2010.

22:00

Kopaonik postaje letnja oaza

Izvor: B92

Kopaonik postaje letnja oaza IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

13 Komentari

Sortiraj po:

Djuro

pre 13 godina

Uklopio bi se ja svo ovo letnje mrtvilo na Kopaoniku i potpuni nedostatak sadrzaja, ali ne za ove pare koliko oni traze...a onoliko koliko bi im ja dao,njima je uzasno malo i zato im sve to tamo i zvrnda prazno...i to prazno na kvadrat...

Ema

pre 13 godina

Pogresan je naslov. Kopaonik nije POSTAO letnja oaza, nego je Kopaonik BIO letnja oaza.

Ko sada gospodari Kopaonikom, ne zeli mu dobro!

Бојан, Нови Сад

pre 13 godina

Неким људима никад удовољити! Па кад ће да се ради ако не сад преко лета! Није рађено ништа годинама и сад кад су кренули радови сад свима сметају бушилице и прекопаност. А да се не ради онда би опет било речи како све стоји на мртвој тачки...

Да ли је сеча шуме легална не знам, али се слажем са коментарима за смеће и преурбанизована викенд насеља. Али да тога није тај крај би одавно био мртав. Само да се такве грешке не понове на Старој планини!

Judge Dredd

pre 13 godina

Mozda ce zima liciti na nesto ako bude dovoljno snega da prekrije ljudsku glupost ali Kopaonik vise nije letnja planina za turiste kao sto je bila do sad. Toliko je prekopano, poseceno sume i naneto peska da mogu da ga reklamiraju samo kao "srpski Dakar reli na cetvorotockasima".
Jedno pitanje: ko sme da sece stotine hektara zdrave sume u nacionalnom parku nekaznjeno? Ako za njega zakoni ne vaze to znaci da ne vaze ni za one koji ga negde "slucajno" sretnu?

partibrejker

pre 13 godina

U Grandu sam bila prošle godine, početkom zime.
Problemi su bili sledeći:

1. hotel koji se renovira, te u kojem nema grejanja. Napolju ledeno, sa ledenim vetrom... Lift na kojem ne rade pokazivači spratova, pa se vozate "na osećaj". Neobeleženi, nezaštićeni delovi hotela koji se renoviraju - jednom sam zalutala u deo sa majstorima (prizemlje/suteren?) pri čemu mi niko nije reč rekao...

2. Osoblje polupismeno i poluotesano, ali zato sa itekakvim pogledom sa visine; zamislite da imate npr. 18 godina, pa se nađete u luksuznom hotelu (ili bar tako zaposleni misle) iz Titovog doba, gde vas "hoh" osoblje gleda "blagonaklono", kao budalu koja je sama došla da je operušaju.
Taj osećaj nisam imala debelih 30-tak godina :), ali nije prijatan.
Ja sam htela da platim nekoliko sati interneta - dobila sam štos računa veličine A4, jer dama "nije znala kako" da mi sve ukuca "odjednom", pa sam se logovala svakih sat vremena iznova . Novi username i pass od 10-tak karaktera... "Izvinite" i "molim vas" nisu u njihovom rečniku, kao ni strani jezici - ja probala, i engleski i nemački su im rudimentarni, blago rečeno. U sve tri smene.

3. Sve prazno i mrtvo. Ja se odlično sećam Kopaonika od pre 15-tak godina, sećam se kako je izgledao npr. bazen hotela putnik (Klub A), sećam se te vreve, radnjica, pekare ispod konaka, najma ovoga i onoga... sve netragom nestalo. Samo prazni, prljavi objekti među kojima zavija vetar.

4. Tada sam se vraćala za Novi Sad. Autobus ide JEDNOM DNEVNO, negde popodne, a putuje oko 7 sati. Ne znam da li ovome treba još nešto da se doda...

Hrana je odlična, ako ništa drugo možete da se najedete, sveže je i ukusno.

Ukupno gledano, za sredovečne i starije ljude koji dolaze na simpozijum sa svih strana sveta - poražavajuće.

Za Nebojšu CH: ja nisam daleko od vas; došlo mi je da se vratim odmah kad sam videla kako je, ali - KAKO?
Odakle ja imam avion u pravcu Bavarske, odakle imam autobus u pravcu aerodroma i kada, autobusom mi treba petnaestak i više sati od Beograda ili Novog Sada....

Caca

pre 13 godina

Vratila sam se danas sa Kopaonika. Kopaonik je sve samo ne letnja oaza. 28 godina sam isla na Kopaonik i leti i zimi. Ovo sto sam videla ovih dana na Kopaoniku me je toliko razocaralo, da je to neopisivo. Umesto mira, tisine, svezeg vazduha,na koje sam navikla, na Kopaoniku bruje bageri, kamioni i elektricne testere. Poseceno je vise desetina hektara sume na padinama ispod Pancicevog vrha, a prema konacima. Na mestu kosarkaskih terena,ispod hotela Grand, sada je tehnicka baza. Donja staza za setnje je zatrpana. Sve staze su prekopane, ne mozete ici peske do nekog od vrhova, ali zato mozete automobilom, jer su provucene specijalne putanje. Po ceo dan oni motori na 4 tocka jurcaju i dizu prasinu.

Hotel Grand, ili kako vec, je pust. Svi njegovi sadrzaji ne sluze nikome. Ako se usudite sa strane da koristite njihov bazen, to ce vas kostati 2500 din. Partija kuglanja(20 min) 1000 din, plus 100 din za iznajmljivanje cipela, po osobi.

Konaci su ocajni. Vise od pola objekata ne radi, a oni koji rade su na veoma niskom nivou, sa par izuzetaka.

I na kraju, kakav vam odmor moze biti kada vas smeste na 5 m od mesta gde se popravlja krov i gde od 8-17h non stop se cuje testera, cekic i sl.

Posle toliko godina, samo cu reci, da mi se vise ne ide na Kopaonik.To nije vise ista planina i turisticki centar, kakav je stvoren krajem osamdesetih.

Vuk

pre 13 godina

Dok je bilo Geneksa i poštovanja gostiju u Konacima i Grandu, Kopaonik je bio hit.
Novokomponovani privrednik je neuko i jeftino renovirao Sunčane vrhobe, pregradio ih, od hotela u nacionalnom parku napravio kineski salon pločica i naravno da tamo više niko ne ide.
Važno je ekonomskom prinudom nad zemljištem i kvadratima oterati nedostojnog i povratiti sjaj planini.

jovan

pre 13 godina

Ma dzabe sve to kad cim se pojavim gore krenu da me salecu lesinari i traze pare za parking koji nije njihov.Djubre se odnosi svake prestupne godine.Postoji samo jedna prodavnica i to je naravno 'maxi'
Takodje slazem se da nista od leta ako nema letnjih manifestacija.
Pozdrav od Jovana iz Kg

Nebojsa CH

pre 13 godina

Uuuuu lepih li slika.Nego kako se stize do vas.Avionom kao na Sant Moricu, vozom kao na mnoge druge svetske destinacije ili samo autobusom koji su stari stotinak godina. I dali biste mogli tacno da mi kazete broj rupa koje moj autic mora da preripi dok stignem do vasih hotela na mojoj pradedovini. Recite mi dali ste mi obezbedilo mesto gde mogu parkirati svoj auto a da ga ne kidnapuje neko ili smakne sputa neki kamiondzija koji cisti puteve(put)!Dali da ponesem oklopno odelo kao sto su nekada vitezovi nosili nebih li se zastitio od ludaka na motornim sankama koji rade sta im se prohte.I hoce li biti staza na kojima ima snega da ne vucem skije uzbrdo nego da ponesem samo cipele za planinarenje.Hvala na obavestenju unapred.Sve ostalo znam posto sam sa Kopanjika(tako ga zovu nasi seljaci koji na njemu zive).

aurelije

pre 13 godina

Kopaonik je prsao!

Bio sam i prošle i ove godine u julu na njemu na međunarodnom takmičenju iz orijentiringa i utisak je poražavajući. Kopaonik sve više tone.

Seku šumu gore nego negde de i nije nacionalni park. U vikend naselju nikli hoteli, vikendice se popele do na Šiljak. Smeće je na sve strane, bilo me sramota onih stranaca iz čitave Evrope. Na Treski slobodno skupljaju borovnice grebenima. Na Jarmu prave neko čudovište...

Kostić se ponaša kao gazda od planinu. Karta za bazen u Grandu je 2000 dinara! Pijacu (ljude koji prodaju suvenire, džempere od vune, slatka od borovnice, rakiju) je izbacio iz Konaka. Male lokale pokušava da uništi. Čuvenoj Bakinoj kuhinji je ukinuo fiksni telefon, a ne da ni da se istakne firma, pa je ljudima teško da pronađu taj fantasničan restorančić.

Prošle godine je radilo mnogo više lokala, diskoteka, restorana... Ove godine je sve pusto i žalosno...

Mare

pre 13 godina

Ovako kako to radi MK Kopaonik nece NIKADA, a ni tada postati letnji turisticki centar. Za te pare da neko dodje u hotel i da bude na planini na kojoj se ne desava apsolutno nista (tj ove godine je cak i sve ispred hotela raskopano, pa moze da se uziva u pogledu na blato), to ce mozda da uradi cika Kole i par njegovih drugara koji vole da plate te pare za hotel da se pokaze da ih imaju. Na Kopaoniku su nekada postojale skole engleskog, tenisa, jahanja, bile su organizovane pesacke ture, bilo je ljudi. Danas nema apsolutno nicega osim malo entuzijasta koji su u glavnom u JAT apartmanima. Da nije po nekog sportiste koji dolazi tu na pripreme, centar bi bio gotovo potpuno mrtav leti. A i ti sportisti koji dolaze su iz malih klubova ili malih sportova, pa ne letuju u MK Grandu, nego u jeftinijem smestaju.
Ideja da se turisticki centar zasniva na iznadprosecno bogatim turistima koji ce da dodju, da bace velike pare i da ne rade nista je lepa, ali je neizvodiva, a posebno u vukojebini u kakvoj je Kopaonik koji je na 300km od najblizeg aerodroma.
Nego, cika Kole, pogledaj malo sta sve ima npr u Soldenu, Kitzbuhelu i slicnim centrima, pa pocni da pravis staze za mountain bike, pa pocni da obelezavas pesacke i hiking staze, organizuj nesto na sta ce moci da dodju prosecni ljudi u Srbiji i onda mozda nesto i bude od Kopaonika. Ove plocice u kupatilu su lepe, ali zbog njih sigurno niko nece doci.

keep up with good work

pre 13 godina

E ovaj Hotel Grand vec izgleda svetski. Jedan od najlepskih dekora koje sam videla u Srpskom turizmu. Bravo i nadam se da biti klijenata koji mogu i zele da uzivaju u ovakom okruzenju. Nadam se da cu vas posetiti jednoga dana uskoro.

Mare

pre 13 godina

Ovako kako to radi MK Kopaonik nece NIKADA, a ni tada postati letnji turisticki centar. Za te pare da neko dodje u hotel i da bude na planini na kojoj se ne desava apsolutno nista (tj ove godine je cak i sve ispred hotela raskopano, pa moze da se uziva u pogledu na blato), to ce mozda da uradi cika Kole i par njegovih drugara koji vole da plate te pare za hotel da se pokaze da ih imaju. Na Kopaoniku su nekada postojale skole engleskog, tenisa, jahanja, bile su organizovane pesacke ture, bilo je ljudi. Danas nema apsolutno nicega osim malo entuzijasta koji su u glavnom u JAT apartmanima. Da nije po nekog sportiste koji dolazi tu na pripreme, centar bi bio gotovo potpuno mrtav leti. A i ti sportisti koji dolaze su iz malih klubova ili malih sportova, pa ne letuju u MK Grandu, nego u jeftinijem smestaju.
Ideja da se turisticki centar zasniva na iznadprosecno bogatim turistima koji ce da dodju, da bace velike pare i da ne rade nista je lepa, ali je neizvodiva, a posebno u vukojebini u kakvoj je Kopaonik koji je na 300km od najblizeg aerodroma.
Nego, cika Kole, pogledaj malo sta sve ima npr u Soldenu, Kitzbuhelu i slicnim centrima, pa pocni da pravis staze za mountain bike, pa pocni da obelezavas pesacke i hiking staze, organizuj nesto na sta ce moci da dodju prosecni ljudi u Srbiji i onda mozda nesto i bude od Kopaonika. Ove plocice u kupatilu su lepe, ali zbog njih sigurno niko nece doci.

aurelije

pre 13 godina

Kopaonik je prsao!

Bio sam i prošle i ove godine u julu na njemu na međunarodnom takmičenju iz orijentiringa i utisak je poražavajući. Kopaonik sve više tone.

Seku šumu gore nego negde de i nije nacionalni park. U vikend naselju nikli hoteli, vikendice se popele do na Šiljak. Smeće je na sve strane, bilo me sramota onih stranaca iz čitave Evrope. Na Treski slobodno skupljaju borovnice grebenima. Na Jarmu prave neko čudovište...

Kostić se ponaša kao gazda od planinu. Karta za bazen u Grandu je 2000 dinara! Pijacu (ljude koji prodaju suvenire, džempere od vune, slatka od borovnice, rakiju) je izbacio iz Konaka. Male lokale pokušava da uništi. Čuvenoj Bakinoj kuhinji je ukinuo fiksni telefon, a ne da ni da se istakne firma, pa je ljudima teško da pronađu taj fantasničan restorančić.

Prošle godine je radilo mnogo više lokala, diskoteka, restorana... Ove godine je sve pusto i žalosno...

jovan

pre 13 godina

Ma dzabe sve to kad cim se pojavim gore krenu da me salecu lesinari i traze pare za parking koji nije njihov.Djubre se odnosi svake prestupne godine.Postoji samo jedna prodavnica i to je naravno 'maxi'
Takodje slazem se da nista od leta ako nema letnjih manifestacija.
Pozdrav od Jovana iz Kg

Nebojsa CH

pre 13 godina

Uuuuu lepih li slika.Nego kako se stize do vas.Avionom kao na Sant Moricu, vozom kao na mnoge druge svetske destinacije ili samo autobusom koji su stari stotinak godina. I dali biste mogli tacno da mi kazete broj rupa koje moj autic mora da preripi dok stignem do vasih hotela na mojoj pradedovini. Recite mi dali ste mi obezbedilo mesto gde mogu parkirati svoj auto a da ga ne kidnapuje neko ili smakne sputa neki kamiondzija koji cisti puteve(put)!Dali da ponesem oklopno odelo kao sto su nekada vitezovi nosili nebih li se zastitio od ludaka na motornim sankama koji rade sta im se prohte.I hoce li biti staza na kojima ima snega da ne vucem skije uzbrdo nego da ponesem samo cipele za planinarenje.Hvala na obavestenju unapred.Sve ostalo znam posto sam sa Kopanjika(tako ga zovu nasi seljaci koji na njemu zive).

Caca

pre 13 godina

Vratila sam se danas sa Kopaonika. Kopaonik je sve samo ne letnja oaza. 28 godina sam isla na Kopaonik i leti i zimi. Ovo sto sam videla ovih dana na Kopaoniku me je toliko razocaralo, da je to neopisivo. Umesto mira, tisine, svezeg vazduha,na koje sam navikla, na Kopaoniku bruje bageri, kamioni i elektricne testere. Poseceno je vise desetina hektara sume na padinama ispod Pancicevog vrha, a prema konacima. Na mestu kosarkaskih terena,ispod hotela Grand, sada je tehnicka baza. Donja staza za setnje je zatrpana. Sve staze su prekopane, ne mozete ici peske do nekog od vrhova, ali zato mozete automobilom, jer su provucene specijalne putanje. Po ceo dan oni motori na 4 tocka jurcaju i dizu prasinu.

Hotel Grand, ili kako vec, je pust. Svi njegovi sadrzaji ne sluze nikome. Ako se usudite sa strane da koristite njihov bazen, to ce vas kostati 2500 din. Partija kuglanja(20 min) 1000 din, plus 100 din za iznajmljivanje cipela, po osobi.

Konaci su ocajni. Vise od pola objekata ne radi, a oni koji rade su na veoma niskom nivou, sa par izuzetaka.

I na kraju, kakav vam odmor moze biti kada vas smeste na 5 m od mesta gde se popravlja krov i gde od 8-17h non stop se cuje testera, cekic i sl.

Posle toliko godina, samo cu reci, da mi se vise ne ide na Kopaonik.To nije vise ista planina i turisticki centar, kakav je stvoren krajem osamdesetih.

Vuk

pre 13 godina

Dok je bilo Geneksa i poštovanja gostiju u Konacima i Grandu, Kopaonik je bio hit.
Novokomponovani privrednik je neuko i jeftino renovirao Sunčane vrhobe, pregradio ih, od hotela u nacionalnom parku napravio kineski salon pločica i naravno da tamo više niko ne ide.
Važno je ekonomskom prinudom nad zemljištem i kvadratima oterati nedostojnog i povratiti sjaj planini.

partibrejker

pre 13 godina

U Grandu sam bila prošle godine, početkom zime.
Problemi su bili sledeći:

1. hotel koji se renovira, te u kojem nema grejanja. Napolju ledeno, sa ledenim vetrom... Lift na kojem ne rade pokazivači spratova, pa se vozate "na osećaj". Neobeleženi, nezaštićeni delovi hotela koji se renoviraju - jednom sam zalutala u deo sa majstorima (prizemlje/suteren?) pri čemu mi niko nije reč rekao...

2. Osoblje polupismeno i poluotesano, ali zato sa itekakvim pogledom sa visine; zamislite da imate npr. 18 godina, pa se nađete u luksuznom hotelu (ili bar tako zaposleni misle) iz Titovog doba, gde vas "hoh" osoblje gleda "blagonaklono", kao budalu koja je sama došla da je operušaju.
Taj osećaj nisam imala debelih 30-tak godina :), ali nije prijatan.
Ja sam htela da platim nekoliko sati interneta - dobila sam štos računa veličine A4, jer dama "nije znala kako" da mi sve ukuca "odjednom", pa sam se logovala svakih sat vremena iznova . Novi username i pass od 10-tak karaktera... "Izvinite" i "molim vas" nisu u njihovom rečniku, kao ni strani jezici - ja probala, i engleski i nemački su im rudimentarni, blago rečeno. U sve tri smene.

3. Sve prazno i mrtvo. Ja se odlično sećam Kopaonika od pre 15-tak godina, sećam se kako je izgledao npr. bazen hotela putnik (Klub A), sećam se te vreve, radnjica, pekare ispod konaka, najma ovoga i onoga... sve netragom nestalo. Samo prazni, prljavi objekti među kojima zavija vetar.

4. Tada sam se vraćala za Novi Sad. Autobus ide JEDNOM DNEVNO, negde popodne, a putuje oko 7 sati. Ne znam da li ovome treba još nešto da se doda...

Hrana je odlična, ako ništa drugo možete da se najedete, sveže je i ukusno.

Ukupno gledano, za sredovečne i starije ljude koji dolaze na simpozijum sa svih strana sveta - poražavajuće.

Za Nebojšu CH: ja nisam daleko od vas; došlo mi je da se vratim odmah kad sam videla kako je, ali - KAKO?
Odakle ja imam avion u pravcu Bavarske, odakle imam autobus u pravcu aerodroma i kada, autobusom mi treba petnaestak i više sati od Beograda ili Novog Sada....

Judge Dredd

pre 13 godina

Mozda ce zima liciti na nesto ako bude dovoljno snega da prekrije ljudsku glupost ali Kopaonik vise nije letnja planina za turiste kao sto je bila do sad. Toliko je prekopano, poseceno sume i naneto peska da mogu da ga reklamiraju samo kao "srpski Dakar reli na cetvorotockasima".
Jedno pitanje: ko sme da sece stotine hektara zdrave sume u nacionalnom parku nekaznjeno? Ako za njega zakoni ne vaze to znaci da ne vaze ni za one koji ga negde "slucajno" sretnu?

Ema

pre 13 godina

Pogresan je naslov. Kopaonik nije POSTAO letnja oaza, nego je Kopaonik BIO letnja oaza.

Ko sada gospodari Kopaonikom, ne zeli mu dobro!

Djuro

pre 13 godina

Uklopio bi se ja svo ovo letnje mrtvilo na Kopaoniku i potpuni nedostatak sadrzaja, ali ne za ove pare koliko oni traze...a onoliko koliko bi im ja dao,njima je uzasno malo i zato im sve to tamo i zvrnda prazno...i to prazno na kvadrat...

keep up with good work

pre 13 godina

E ovaj Hotel Grand vec izgleda svetski. Jedan od najlepskih dekora koje sam videla u Srpskom turizmu. Bravo i nadam se da biti klijenata koji mogu i zele da uzivaju u ovakom okruzenju. Nadam se da cu vas posetiti jednoga dana uskoro.

Бојан, Нови Сад

pre 13 godina

Неким људима никад удовољити! Па кад ће да се ради ако не сад преко лета! Није рађено ништа годинама и сад кад су кренули радови сад свима сметају бушилице и прекопаност. А да се не ради онда би опет било речи како све стоји на мртвој тачки...

Да ли је сеча шуме легална не знам, али се слажем са коментарима за смеће и преурбанизована викенд насеља. Али да тога није тај крај би одавно био мртав. Само да се такве грешке не понове на Старој планини!

keep up with good work

pre 13 godina

E ovaj Hotel Grand vec izgleda svetski. Jedan od najlepskih dekora koje sam videla u Srpskom turizmu. Bravo i nadam se da biti klijenata koji mogu i zele da uzivaju u ovakom okruzenju. Nadam se da cu vas posetiti jednoga dana uskoro.

Бојан, Нови Сад

pre 13 godina

Неким људима никад удовољити! Па кад ће да се ради ако не сад преко лета! Није рађено ништа годинама и сад кад су кренули радови сад свима сметају бушилице и прекопаност. А да се не ради онда би опет било речи како све стоји на мртвој тачки...

Да ли је сеча шуме легална не знам, али се слажем са коментарима за смеће и преурбанизована викенд насеља. Али да тога није тај крај би одавно био мртав. Само да се такве грешке не понове на Старој планини!

Nebojsa CH

pre 13 godina

Uuuuu lepih li slika.Nego kako se stize do vas.Avionom kao na Sant Moricu, vozom kao na mnoge druge svetske destinacije ili samo autobusom koji su stari stotinak godina. I dali biste mogli tacno da mi kazete broj rupa koje moj autic mora da preripi dok stignem do vasih hotela na mojoj pradedovini. Recite mi dali ste mi obezbedilo mesto gde mogu parkirati svoj auto a da ga ne kidnapuje neko ili smakne sputa neki kamiondzija koji cisti puteve(put)!Dali da ponesem oklopno odelo kao sto su nekada vitezovi nosili nebih li se zastitio od ludaka na motornim sankama koji rade sta im se prohte.I hoce li biti staza na kojima ima snega da ne vucem skije uzbrdo nego da ponesem samo cipele za planinarenje.Hvala na obavestenju unapred.Sve ostalo znam posto sam sa Kopanjika(tako ga zovu nasi seljaci koji na njemu zive).

partibrejker

pre 13 godina

U Grandu sam bila prošle godine, početkom zime.
Problemi su bili sledeći:

1. hotel koji se renovira, te u kojem nema grejanja. Napolju ledeno, sa ledenim vetrom... Lift na kojem ne rade pokazivači spratova, pa se vozate "na osećaj". Neobeleženi, nezaštićeni delovi hotela koji se renoviraju - jednom sam zalutala u deo sa majstorima (prizemlje/suteren?) pri čemu mi niko nije reč rekao...

2. Osoblje polupismeno i poluotesano, ali zato sa itekakvim pogledom sa visine; zamislite da imate npr. 18 godina, pa se nađete u luksuznom hotelu (ili bar tako zaposleni misle) iz Titovog doba, gde vas "hoh" osoblje gleda "blagonaklono", kao budalu koja je sama došla da je operušaju.
Taj osećaj nisam imala debelih 30-tak godina :), ali nije prijatan.
Ja sam htela da platim nekoliko sati interneta - dobila sam štos računa veličine A4, jer dama "nije znala kako" da mi sve ukuca "odjednom", pa sam se logovala svakih sat vremena iznova . Novi username i pass od 10-tak karaktera... "Izvinite" i "molim vas" nisu u njihovom rečniku, kao ni strani jezici - ja probala, i engleski i nemački su im rudimentarni, blago rečeno. U sve tri smene.

3. Sve prazno i mrtvo. Ja se odlično sećam Kopaonika od pre 15-tak godina, sećam se kako je izgledao npr. bazen hotela putnik (Klub A), sećam se te vreve, radnjica, pekare ispod konaka, najma ovoga i onoga... sve netragom nestalo. Samo prazni, prljavi objekti među kojima zavija vetar.

4. Tada sam se vraćala za Novi Sad. Autobus ide JEDNOM DNEVNO, negde popodne, a putuje oko 7 sati. Ne znam da li ovome treba još nešto da se doda...

Hrana je odlična, ako ništa drugo možete da se najedete, sveže je i ukusno.

Ukupno gledano, za sredovečne i starije ljude koji dolaze na simpozijum sa svih strana sveta - poražavajuće.

Za Nebojšu CH: ja nisam daleko od vas; došlo mi je da se vratim odmah kad sam videla kako je, ali - KAKO?
Odakle ja imam avion u pravcu Bavarske, odakle imam autobus u pravcu aerodroma i kada, autobusom mi treba petnaestak i više sati od Beograda ili Novog Sada....

Mare

pre 13 godina

Ovako kako to radi MK Kopaonik nece NIKADA, a ni tada postati letnji turisticki centar. Za te pare da neko dodje u hotel i da bude na planini na kojoj se ne desava apsolutno nista (tj ove godine je cak i sve ispred hotela raskopano, pa moze da se uziva u pogledu na blato), to ce mozda da uradi cika Kole i par njegovih drugara koji vole da plate te pare za hotel da se pokaze da ih imaju. Na Kopaoniku su nekada postojale skole engleskog, tenisa, jahanja, bile su organizovane pesacke ture, bilo je ljudi. Danas nema apsolutno nicega osim malo entuzijasta koji su u glavnom u JAT apartmanima. Da nije po nekog sportiste koji dolazi tu na pripreme, centar bi bio gotovo potpuno mrtav leti. A i ti sportisti koji dolaze su iz malih klubova ili malih sportova, pa ne letuju u MK Grandu, nego u jeftinijem smestaju.
Ideja da se turisticki centar zasniva na iznadprosecno bogatim turistima koji ce da dodju, da bace velike pare i da ne rade nista je lepa, ali je neizvodiva, a posebno u vukojebini u kakvoj je Kopaonik koji je na 300km od najblizeg aerodroma.
Nego, cika Kole, pogledaj malo sta sve ima npr u Soldenu, Kitzbuhelu i slicnim centrima, pa pocni da pravis staze za mountain bike, pa pocni da obelezavas pesacke i hiking staze, organizuj nesto na sta ce moci da dodju prosecni ljudi u Srbiji i onda mozda nesto i bude od Kopaonika. Ove plocice u kupatilu su lepe, ali zbog njih sigurno niko nece doci.

Judge Dredd

pre 13 godina

Mozda ce zima liciti na nesto ako bude dovoljno snega da prekrije ljudsku glupost ali Kopaonik vise nije letnja planina za turiste kao sto je bila do sad. Toliko je prekopano, poseceno sume i naneto peska da mogu da ga reklamiraju samo kao "srpski Dakar reli na cetvorotockasima".
Jedno pitanje: ko sme da sece stotine hektara zdrave sume u nacionalnom parku nekaznjeno? Ako za njega zakoni ne vaze to znaci da ne vaze ni za one koji ga negde "slucajno" sretnu?

aurelije

pre 13 godina

Kopaonik je prsao!

Bio sam i prošle i ove godine u julu na njemu na međunarodnom takmičenju iz orijentiringa i utisak je poražavajući. Kopaonik sve više tone.

Seku šumu gore nego negde de i nije nacionalni park. U vikend naselju nikli hoteli, vikendice se popele do na Šiljak. Smeće je na sve strane, bilo me sramota onih stranaca iz čitave Evrope. Na Treski slobodno skupljaju borovnice grebenima. Na Jarmu prave neko čudovište...

Kostić se ponaša kao gazda od planinu. Karta za bazen u Grandu je 2000 dinara! Pijacu (ljude koji prodaju suvenire, džempere od vune, slatka od borovnice, rakiju) je izbacio iz Konaka. Male lokale pokušava da uništi. Čuvenoj Bakinoj kuhinji je ukinuo fiksni telefon, a ne da ni da se istakne firma, pa je ljudima teško da pronađu taj fantasničan restorančić.

Prošle godine je radilo mnogo više lokala, diskoteka, restorana... Ove godine je sve pusto i žalosno...

jovan

pre 13 godina

Ma dzabe sve to kad cim se pojavim gore krenu da me salecu lesinari i traze pare za parking koji nije njihov.Djubre se odnosi svake prestupne godine.Postoji samo jedna prodavnica i to je naravno 'maxi'
Takodje slazem se da nista od leta ako nema letnjih manifestacija.
Pozdrav od Jovana iz Kg

Vuk

pre 13 godina

Dok je bilo Geneksa i poštovanja gostiju u Konacima i Grandu, Kopaonik je bio hit.
Novokomponovani privrednik je neuko i jeftino renovirao Sunčane vrhobe, pregradio ih, od hotela u nacionalnom parku napravio kineski salon pločica i naravno da tamo više niko ne ide.
Važno je ekonomskom prinudom nad zemljištem i kvadratima oterati nedostojnog i povratiti sjaj planini.

Caca

pre 13 godina

Vratila sam se danas sa Kopaonika. Kopaonik je sve samo ne letnja oaza. 28 godina sam isla na Kopaonik i leti i zimi. Ovo sto sam videla ovih dana na Kopaoniku me je toliko razocaralo, da je to neopisivo. Umesto mira, tisine, svezeg vazduha,na koje sam navikla, na Kopaoniku bruje bageri, kamioni i elektricne testere. Poseceno je vise desetina hektara sume na padinama ispod Pancicevog vrha, a prema konacima. Na mestu kosarkaskih terena,ispod hotela Grand, sada je tehnicka baza. Donja staza za setnje je zatrpana. Sve staze su prekopane, ne mozete ici peske do nekog od vrhova, ali zato mozete automobilom, jer su provucene specijalne putanje. Po ceo dan oni motori na 4 tocka jurcaju i dizu prasinu.

Hotel Grand, ili kako vec, je pust. Svi njegovi sadrzaji ne sluze nikome. Ako se usudite sa strane da koristite njihov bazen, to ce vas kostati 2500 din. Partija kuglanja(20 min) 1000 din, plus 100 din za iznajmljivanje cipela, po osobi.

Konaci su ocajni. Vise od pola objekata ne radi, a oni koji rade su na veoma niskom nivou, sa par izuzetaka.

I na kraju, kakav vam odmor moze biti kada vas smeste na 5 m od mesta gde se popravlja krov i gde od 8-17h non stop se cuje testera, cekic i sl.

Posle toliko godina, samo cu reci, da mi se vise ne ide na Kopaonik.To nije vise ista planina i turisticki centar, kakav je stvoren krajem osamdesetih.

Ema

pre 13 godina

Pogresan je naslov. Kopaonik nije POSTAO letnja oaza, nego je Kopaonik BIO letnja oaza.

Ko sada gospodari Kopaonikom, ne zeli mu dobro!

Djuro

pre 13 godina

Uklopio bi se ja svo ovo letnje mrtvilo na Kopaoniku i potpuni nedostatak sadrzaja, ali ne za ove pare koliko oni traze...a onoliko koliko bi im ja dao,njima je uzasno malo i zato im sve to tamo i zvrnda prazno...i to prazno na kvadrat...