Nedelja, 27.06.2010.

18:50

Hrvatske ceste najopasnije u Europi

Izvor: B92

Hrvatske ceste najopasnije u Europi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

mirko

pre 13 godina

@Dragoljub

Autoceste su udaljene od gradova jer su napravljene tako da bi se bolje razvijali Gorski kotar, Lika i dalmatinska zagora(zaleđe), jer su to uz Slavoniju najnerazvijeniji dijelovi zemlje, pa su isli na po onoj logici gdje ima infrastrukture vratit ce se ljudi, gradit ce se tvornice itd. ne znam kolko to za sad funkcionira ali mi se cini da se pomice sa mrtve tocke.


Iako bi i ja vise volio da cesta ide blize gradovima ali ako ce pomoci nerazvijenijim krajevima ne smeta mi.
eto

FeboZg

pre 13 godina

Dragoljub, 30. jun 2010 04:27)

HAC su najbolje u europi nakon Njemačkog Autobahna koji je br 1 u svijetu.Nemogu vjerovati koliko se traži dlaka u jajetu našim cestama..znam da vam je muka kad dođete na svoje kaldrme nakon našeg asvalta..ali probajte barem biti realni i objektivni.Cestarina nije skupa kad se uzme u obzir da se od ZG-ST vozš ko gospodin 3,5 sata..a prije je trebalo 8 sati do Plitvica po najvećim gužvama kroz Karlovac..sve kaj vrijedi to i košta..i još kad uzmemo u obzir krajolik gdje su ceste građene,krš,kamen,mostovi,vijadukti,tuneli kroz Velebit onda je valjda jasno zašto smo ponosni na naše ceste..Kad uspoređujemo npr Grčku AC sa našom razlike su strašne..Vi na Grčkoj AC nemate niti jednu benzinsku postaju na samoj cesti..uvijek se mora sići sa AC da bi natočili gorivo????To je presmiješno...također u Grčkoj imate 3 parking mjesta ili odmorišta na 1000 km..što je također presmiješno,čak banalno..tako da vaša braća Grci mogu gledati na naše ceste sa suzom u oku...

cro

pre 13 godina

Nisu ceste loše koliko su vozači loši.I neki su komentari u pravu,ali samo djelomično,kada kažu da su loše ceste u Slavoniji.Ja živim u istočnoj Slavoniji i mogu potvrditi da ceste koje vode prema Srbiji su u lošem stanju.Ali tamo svarno nitko ne ide.Često idem za Bačku Palanku pa to dobro znam.I nemamo iste ceste.Osim Slavonije,valjda ćemo i mi doći na red,u cijeloj,ali stvarno u cijeloj,Hrvatskoj su ceste prva liga.Uglavnom idem na Ilok,ali ponekad idem i na Bogojevo.To je rupa na rupi,stalno se iznova krpa,pa poslije 2-3 mjeseca može se opet.Magistralna cesta,mislim da je Sombor N.sad, je sada relativno u redu,za srpske pojmove,a mi i dalje kidamo aute.I još jedna stvar.Slavonija,a posebno istočna Slavonija je najsiromašniji kraj Hrvatske,dok je Vojvodina najrazvijenija u Srbiji.Kakve su ceste južno od Vojvodine?Kakve su ceste koje nisu kao glavne?Nemate ni autoput završen.Dobro je napisano,imamo najnesigurnije u Europi,a gdje ste onda vi?U Aziji?

Dragoljub

pre 13 godina

Vozio sam i u Srbiji i u Hrvatskoj. Hrvatske Auto-ceste (vozio sam od Splita do Zagreba, i zatim se vozio od Zagreba do, jelte, Lipovca) jesu novije, ogranicenje je 130 km/h, ima svetlecih saobracajnih znakova, medjutim ne moze se reci da je auto-put Bajakovo-Beograd-Nis los. U poredjenju sa pojedinim autoputevima u US, on je zaista veoma dobar, krivine bolje uradjene, manje neravan kolovoz. U Hrvatskoj mi se desilo da na benzinskoj pumpi nisu hteli da prime kreditnu karticu, sto se u Srbiji nije desilo. Takodje, trgovac na pumpi u Spacvi bio je neprijatno neljubazan (napao me je da prelistavam neki casopis, koji bih mozda i kupio, ali posle njegovog "Nije vam ovo citaonica" to mi nije palo napamet; inace, prelistavanje casopisa i novina je, barem ovde u US, normalna stvar). Takodje, ako mi se dozvoli da primetim, smatram da je auto-cesta kroz Dalmaciju vodjena predaleko od glavnih gradova na putu. To, naravno, nije problem turisti koji je ko zna od kuda zapeo do Splita ili Sibenika, ali po meni bitno ogranicava koriscenje autoceste za regionalni saobracaj (npr. trebalo mi je skoro sat vremena da se "iskobeljam" iz centra Zadra do Autoceste). Takodje, barem poredeci ih sa cenama putarine u US, cini mi se da je cestarina u Hrvatskoj dosta skupa (stanje 2005).
Molio bih soviniste da NE komentarisu ovaj moj tekst, zato sto je zaista napisan sine ira et studio.

Vanja

pre 13 godina

Madlena, ovako možemo do besvjesti, šta da ja kažem da "imam puno prijatelja u Češkoj" ? Nemam-bio sam tamo. I žao mi je ako ti kvarim snove i želje a niti je to tema. Obiđi Slavoniju: obiđi Osijek, Vinkovce,Sl. Brod Požegu, što se tiče gradova u Slavoniji. Obiđi Zadar, Šibenik, Vodice, Makarsku, da ne spominjem veće i razvikanije dalmatinske gradove pa ćeš poželjeti takav "raspad" Samo kažem da se ne svodi sve na 1-2.grada kao u većini država a pogotovo u Češkoj. Ne kažem da je sve savršeno ali kad bi uspoređivali, mnogi bi se posramili. Imaš pravo na svoju zlobu i mržnju, samo pazi da te ne izjede iznutra. Od mene toliko.

FeboZg

pre 13 godina

Madlena_Prag, 29. jun 2010 18:49)

Madlenka..ne lupetaj srčeko..Beograd ta tvoja mahala izgleda ko najgore Zagrebačko pregrađe Kozari put...a i on je razvijeniji 300 x...a ti tvoji frendovi su srbi ziher...

Madlena_Prag

pre 13 godina

@ Vanja
Kao sto ni hrvatska nije samo Zagreb. Slavonija se raspada koliko je jadna, pojedini delovi Dalmacije takodje. A ni sam Zagreb nije bog zna sta. O socijalnim razlikama necemo, imam prijatelja jako puno u Hrvatskoj i poznato mi je kako jedva krpe kraj sa krajem. Hrvatska nista nije bolja od Srbije.

Vanja

pre 13 godina

Madlena, molim te, ne lupetaj. Prošle sam godine obišao Češku i mogu reći da tolike socijalne razlike valjda nisu ni u Rusiji. Nije Češka samo Prag (tj. centar) ni Mlada Boleslava. A za ove koji "često idu za Italiju" zamo bih rekao. 1. Kad su ceste njlošije, zašti se stalno voze njima? I 2. Kiselo je grožđe, kiselooo:))

seven

pre 13 godina

@tutput
Svasta naprica.Pa sa tim putem kroz Vojvodinu stalno prolazim.Cesto sam u Osijeku,preko Erduta prema Vuovaru.Pa do autoputa pored Osijeka,za 10 godina nista nije uradjeno sto se cesta tice,a pogotovo okoline.Sve je stalo isto u zadnjih 15 godina.U tom delu Vojvodine je 10 puta bolji put nego u Slavoniji.Sto se tice odrzavanja autoputa,vec sada kukate kako ga ne mozete odrzavati,videcemo za koju godinu sta ce biti.

Madlena_Prag

pre 13 godina

@fah
Madlena je inace zensko ime, tako da ja ne mogu biti "smesan" vec "smesna".
Ja sam rekla istinu. Cinjenica je da Cesi mnogo bolje zive od Hrvata koliko god to tebe bolelo.
A to o cemu ti pricas je mentalitet. Cesi su tradicionalno izuzetno stedljiv narod kao i vecina zapadnjaka (Nemci, Austrijanci, Svajcarci, Skandinavci). Rasipnicki mentalitet je karakteristican za balkanske narode. To nikako ne znaci da imate bolji standard ako se vise rasipate.

Tuptup

pre 13 godina

@seven

E nalupa se ti živ i zdrav, verovatno nisu mrdnuo iz tvoje prćije ni peške nigde. Jedino tako može neko da odvali to što ti tresne.

Kakvih likova sve ima, da ne veruje čovek... Kaže onaj - uzeli krediti pa napravili puteve, videćemo kakvi će biti kroz koju godinu. Alo, čoveče, šta li si, mi ne uzimamo kredite da uradimo puteve, Mađari ne uzimaju kredite da urade puteve, Slovenci ne uzimaju kredite da naprave puteve? U kom to mentalnom sklopu ti živiš?

Jedina razlika je što oni već imaju sve puteve urađene, ne samo auto-puteve, koju se kao ogledalo za naše i koji se već dobro održavaju. I ti si izgleda auto-put video samo na fotografijama.

Kod nas ti je to isto, uzmemo kredit, uradimo parče auto-puta i onda se tu ganjamo. Jedini problem je što je kvalitet radova kod nas očajan, pa to propadne posle tri godine i onda je održavanje skuplje nego sama izgradnja. Kada recimo prođeš od Ljubljane do Batrovaca, taman dosta sati vožnje da se navikneš da je ravno i kad uđeš u Srbiju (osim što prvo primetiš da nema šuma uopšte, kao da si ušao u Saharu), drugo što primetiš je da auto odskače koliko je neravno, da čoban ganja ovce pored auto-puta(!) i da je policija iza prvog nadvožnjaka. Da si išao verovatno bi to već znao, tako da ja pišem besmislice, jel.

Hoćemo li drugu rutu, hajde. Provozaj Vojvodinu recimo od rumunske granice do Erduta. I onda mi kaži kakvi su putevi kad uđeš u Hrvatsku tamo oko Vukovara i Osijeka i dalje. Kakvi nebo i zemlja, nego rudnik i svemir, takva je razlika.

Velibor Djurdjevic

pre 13 godina

Putevi su extra,kamo srece da su i kod nas takvi,ali su vozaci problem,slaba je kontrola saobracaja,presretaci reaguju samo ako vozite preko 160km/h.Provereno.Svaka cast na izgradjenim putevima,komsije!

Juliano Pula

pre 13 godina

Hrvatske ceste jesu najlosije u Europi a mi nemamo pojma o voznji i zato je najbolje da gradjani Srbije zaobidju Hrvatsku radi vlastite sigurnosti u prometu.

Tko je ovdje glup ?

pre 13 godina

(ma da su im samo ceste lose..., 28. jun 2010 14:18)
Tako je. Sad ćete zato vi napraviti Crnogorcima najbolji autoput u regionu.

Antonio

pre 13 godina

@ (Madlena_Prag, 28. jun 2010 13:20)

Draga moja, molim bez nacionalističih konotacija. Ne brinem se ja novčanik Čeha već se brinem za sigurnost sebe na cestama kada Česi žele uštedjeti na putu prema moru pa voze i po 15 sati bez prestanka!

fah

pre 13 godina

@ Madlena_Prag

Češki novčanik nije duplo puniji od Hrvatskog, nemoj biti smiješan, molim te.

A glede čeških vozača istina je da voze po čitave noći, po par sati bez odmmora i često se događa, kao neki dan u Istri s njihovim autobusom, da vozač malo zaspi za volanom i sunovrate se i okrenu na krov. Pravo je čudo da nitko od čeških putnika nije poginuo.

Slična se stvar znala dogoditi i s prijevoznicima iz Srbije, a zanimljivo je da se autobusi uvijek preokreću u rano jutro, kad vozač više ne može držati oči otvorene, a nema zamjenu. Katastrofa.

Na početku sezone u Hrvatskoj uvijek se dogodi da osvane ovakav članak; te Hrvatska nejnesigurnija zemlja, te najopasnije ceste u Europi.

Taj Austrijski prometni klub je isto tako naveo da je najveći broj OZLIJEĐENIH u Europi u Sloveniji. I što sad?!

Hrvatski auto-putevi, kao i velik broj lokalnih puteva su jako dobri, njima se prometuje već godinama. Problem nije u putevima, već u vozačima.

Njemački prometni klubovi, npr. proglašavaju hrvatske puteve među najboljimau Europi, i sa najkvalitetnijim tunelima. Dakle, problem su neodgovorni vozači, a toga se nalazi svugdje.

Djura

pre 13 godina

@FeboZG
Zar nisi pre nedelju dana tvrdio kako se u srbiji voze krsevi od automobila? Sada tvrdis da sa tim istim krsevima vozimo jako brzi po hrvatskim putevima? E moj Febo... smesan si od kako si se pojavio na B92 al malo pripazi sta pises tebe radi. Zelim ti da vidis Zagreb uskoro.

ma da su im samo ceste lose...

pre 13 godina

Hrvatski putevi su jedni od najgorih u regionu. Zali Boze ko se tamo nadje sa onim njihovim kamikazama od vozaca koji niti znaju pravila niti ih postuju. Ljudi ginu samo tako, pogledajte statistike. Ovi nesretnici iz Hrvatske sto postiraju svakih pet minuta verovatno i ne voze pa deca ne znaju.

mario

pre 13 godina

@Driver kako se uopče mogu uspoređivati putevi u RH i Srbiji,pa razlika je kao nebo i zemlja jer RH je izgradila tisuću i nešt kilometara najmodernijih auto puteva.
@mare a da bolje da su ostale kalderme kao negdje,pa nebi imali problema

seven

pre 13 godina

Sta cete.I tako su ih izgradili na brzinu od silnih kredita koje sada ne mogu vratiti.Ali samo glavne puteve,lokalni su kao i nasi.Treba se navici,postovati pravila,a to nije u mentalnom sklopu balkanaca.Inace su zaista losi vozaci ti Hrvati,uverio sam se i sam. Kako ce se ovi putevi odrzavati,izgledati i uticati na bezbednost videcemo za koju godinu

mare

pre 13 godina

normalno
kad prosecan hrvat ne zna da se ukljuci na auto put
malo malo pa neko vozi pogresnom trakom,u tome su sampioni evrope
sta ce mucenici
nisu navikli

Antonio

pre 13 godina

Nisu hrvatske ceste nesigurne već su problematični vozači.
Tradicionalno: u Hrvatskoj pogibaju najviše turisti, i to Slovaci, Česi, Poljaci, Mađari te Srbi (u tranzitu).

Glavni razlog tome je što npr.Česi krenu na more u žele uštedjeti na putu pa samo voze, bez stajanja i odmora, pa se često dogodi da zaspu za volanom, voze jako brzo u želji da što prije stignu na cilj i slično...

FeboZg

pre 13 godina

Naravno da su opasne kad srbi jure ko muhe bez glave kad dođu sa onih svojih kaldrma...kad dođu na naše ceste pobudale skroz i oće da su na moru za 5 minuta..a o turcima i njihovom knjavanju za volanom nećemo danas...

Tipolir

pre 13 godina

Glupim i neodgovornim vozačima ne pomažu ni madraci umjesto auto-puteva, zajedno s gumenim automobilima. Takvim budaletinama nisu sigurni ni kreveti, pa moraju spavati na podu. Konj ostaje konj, bez obzira na potkove i kola koja vuče za sobom!
Usput, ima ih koji se utapljaju ko muhe, pa nije zato krivo Jadransko more.

Antonio

pre 13 godina

Nisu hrvatske ceste nesigurne već su problematični vozači.
Tradicionalno: u Hrvatskoj pogibaju najviše turisti, i to Slovaci, Česi, Poljaci, Mađari te Srbi (u tranzitu).

Glavni razlog tome je što npr.Česi krenu na more u žele uštedjeti na putu pa samo voze, bez stajanja i odmora, pa se često dogodi da zaspu za volanom, voze jako brzo u želji da što prije stignu na cilj i slično...

Tipolir

pre 13 godina

Glupim i neodgovornim vozačima ne pomažu ni madraci umjesto auto-puteva, zajedno s gumenim automobilima. Takvim budaletinama nisu sigurni ni kreveti, pa moraju spavati na podu. Konj ostaje konj, bez obzira na potkove i kola koja vuče za sobom!
Usput, ima ih koji se utapljaju ko muhe, pa nije zato krivo Jadransko more.

Velibor Djurdjevic

pre 13 godina

Putevi su extra,kamo srece da su i kod nas takvi,ali su vozaci problem,slaba je kontrola saobracaja,presretaci reaguju samo ako vozite preko 160km/h.Provereno.Svaka cast na izgradjenim putevima,komsije!

mare

pre 13 godina

normalno
kad prosecan hrvat ne zna da se ukljuci na auto put
malo malo pa neko vozi pogresnom trakom,u tome su sampioni evrope
sta ce mucenici
nisu navikli

mario

pre 13 godina

@Driver kako se uopče mogu uspoređivati putevi u RH i Srbiji,pa razlika je kao nebo i zemlja jer RH je izgradila tisuću i nešt kilometara najmodernijih auto puteva.
@mare a da bolje da su ostale kalderme kao negdje,pa nebi imali problema

fah

pre 13 godina

@ Madlena_Prag

Češki novčanik nije duplo puniji od Hrvatskog, nemoj biti smiješan, molim te.

A glede čeških vozača istina je da voze po čitave noći, po par sati bez odmmora i često se događa, kao neki dan u Istri s njihovim autobusom, da vozač malo zaspi za volanom i sunovrate se i okrenu na krov. Pravo je čudo da nitko od čeških putnika nije poginuo.

Slična se stvar znala dogoditi i s prijevoznicima iz Srbije, a zanimljivo je da se autobusi uvijek preokreću u rano jutro, kad vozač više ne može držati oči otvorene, a nema zamjenu. Katastrofa.

Na početku sezone u Hrvatskoj uvijek se dogodi da osvane ovakav članak; te Hrvatska nejnesigurnija zemlja, te najopasnije ceste u Europi.

Taj Austrijski prometni klub je isto tako naveo da je najveći broj OZLIJEĐENIH u Europi u Sloveniji. I što sad?!

Hrvatski auto-putevi, kao i velik broj lokalnih puteva su jako dobri, njima se prometuje već godinama. Problem nije u putevima, već u vozačima.

Njemački prometni klubovi, npr. proglašavaju hrvatske puteve među najboljimau Europi, i sa najkvalitetnijim tunelima. Dakle, problem su neodgovorni vozači, a toga se nalazi svugdje.

Djura

pre 13 godina

@FeboZG
Zar nisi pre nedelju dana tvrdio kako se u srbiji voze krsevi od automobila? Sada tvrdis da sa tim istim krsevima vozimo jako brzi po hrvatskim putevima? E moj Febo... smesan si od kako si se pojavio na B92 al malo pripazi sta pises tebe radi. Zelim ti da vidis Zagreb uskoro.

ma da su im samo ceste lose...

pre 13 godina

Hrvatski putevi su jedni od najgorih u regionu. Zali Boze ko se tamo nadje sa onim njihovim kamikazama od vozaca koji niti znaju pravila niti ih postuju. Ljudi ginu samo tako, pogledajte statistike. Ovi nesretnici iz Hrvatske sto postiraju svakih pet minuta verovatno i ne voze pa deca ne znaju.

seven

pre 13 godina

Sta cete.I tako su ih izgradili na brzinu od silnih kredita koje sada ne mogu vratiti.Ali samo glavne puteve,lokalni su kao i nasi.Treba se navici,postovati pravila,a to nije u mentalnom sklopu balkanaca.Inace su zaista losi vozaci ti Hrvati,uverio sam se i sam. Kako ce se ovi putevi odrzavati,izgledati i uticati na bezbednost videcemo za koju godinu

Antonio

pre 13 godina

@ (Madlena_Prag, 28. jun 2010 13:20)

Draga moja, molim bez nacionalističih konotacija. Ne brinem se ja novčanik Čeha već se brinem za sigurnost sebe na cestama kada Česi žele uštedjeti na putu prema moru pa voze i po 15 sati bez prestanka!

Tuptup

pre 13 godina

@seven

E nalupa se ti živ i zdrav, verovatno nisu mrdnuo iz tvoje prćije ni peške nigde. Jedino tako može neko da odvali to što ti tresne.

Kakvih likova sve ima, da ne veruje čovek... Kaže onaj - uzeli krediti pa napravili puteve, videćemo kakvi će biti kroz koju godinu. Alo, čoveče, šta li si, mi ne uzimamo kredite da uradimo puteve, Mađari ne uzimaju kredite da urade puteve, Slovenci ne uzimaju kredite da naprave puteve? U kom to mentalnom sklopu ti živiš?

Jedina razlika je što oni već imaju sve puteve urađene, ne samo auto-puteve, koju se kao ogledalo za naše i koji se već dobro održavaju. I ti si izgleda auto-put video samo na fotografijama.

Kod nas ti je to isto, uzmemo kredit, uradimo parče auto-puta i onda se tu ganjamo. Jedini problem je što je kvalitet radova kod nas očajan, pa to propadne posle tri godine i onda je održavanje skuplje nego sama izgradnja. Kada recimo prođeš od Ljubljane do Batrovaca, taman dosta sati vožnje da se navikneš da je ravno i kad uđeš u Srbiju (osim što prvo primetiš da nema šuma uopšte, kao da si ušao u Saharu), drugo što primetiš je da auto odskače koliko je neravno, da čoban ganja ovce pored auto-puta(!) i da je policija iza prvog nadvožnjaka. Da si išao verovatno bi to već znao, tako da ja pišem besmislice, jel.

Hoćemo li drugu rutu, hajde. Provozaj Vojvodinu recimo od rumunske granice do Erduta. I onda mi kaži kakvi su putevi kad uđeš u Hrvatsku tamo oko Vukovara i Osijeka i dalje. Kakvi nebo i zemlja, nego rudnik i svemir, takva je razlika.

FeboZg

pre 13 godina

Naravno da su opasne kad srbi jure ko muhe bez glave kad dođu sa onih svojih kaldrma...kad dođu na naše ceste pobudale skroz i oće da su na moru za 5 minuta..a o turcima i njihovom knjavanju za volanom nećemo danas...

Juliano Pula

pre 13 godina

Hrvatske ceste jesu najlosije u Europi a mi nemamo pojma o voznji i zato je najbolje da gradjani Srbije zaobidju Hrvatsku radi vlastite sigurnosti u prometu.

Madlena_Prag

pre 13 godina

@fah
Madlena je inace zensko ime, tako da ja ne mogu biti "smesan" vec "smesna".
Ja sam rekla istinu. Cinjenica je da Cesi mnogo bolje zive od Hrvata koliko god to tebe bolelo.
A to o cemu ti pricas je mentalitet. Cesi su tradicionalno izuzetno stedljiv narod kao i vecina zapadnjaka (Nemci, Austrijanci, Svajcarci, Skandinavci). Rasipnicki mentalitet je karakteristican za balkanske narode. To nikako ne znaci da imate bolji standard ako se vise rasipate.

Madlena_Prag

pre 13 godina

@ Vanja
Kao sto ni hrvatska nije samo Zagreb. Slavonija se raspada koliko je jadna, pojedini delovi Dalmacije takodje. A ni sam Zagreb nije bog zna sta. O socijalnim razlikama necemo, imam prijatelja jako puno u Hrvatskoj i poznato mi je kako jedva krpe kraj sa krajem. Hrvatska nista nije bolja od Srbije.

Vanja

pre 13 godina

Madlena, molim te, ne lupetaj. Prošle sam godine obišao Češku i mogu reći da tolike socijalne razlike valjda nisu ni u Rusiji. Nije Češka samo Prag (tj. centar) ni Mlada Boleslava. A za ove koji "često idu za Italiju" zamo bih rekao. 1. Kad su ceste njlošije, zašti se stalno voze njima? I 2. Kiselo je grožđe, kiselooo:))

Tko je ovdje glup ?

pre 13 godina

(ma da su im samo ceste lose..., 28. jun 2010 14:18)
Tako je. Sad ćete zato vi napraviti Crnogorcima najbolji autoput u regionu.

Dragoljub

pre 13 godina

Vozio sam i u Srbiji i u Hrvatskoj. Hrvatske Auto-ceste (vozio sam od Splita do Zagreba, i zatim se vozio od Zagreba do, jelte, Lipovca) jesu novije, ogranicenje je 130 km/h, ima svetlecih saobracajnih znakova, medjutim ne moze se reci da je auto-put Bajakovo-Beograd-Nis los. U poredjenju sa pojedinim autoputevima u US, on je zaista veoma dobar, krivine bolje uradjene, manje neravan kolovoz. U Hrvatskoj mi se desilo da na benzinskoj pumpi nisu hteli da prime kreditnu karticu, sto se u Srbiji nije desilo. Takodje, trgovac na pumpi u Spacvi bio je neprijatno neljubazan (napao me je da prelistavam neki casopis, koji bih mozda i kupio, ali posle njegovog "Nije vam ovo citaonica" to mi nije palo napamet; inace, prelistavanje casopisa i novina je, barem ovde u US, normalna stvar). Takodje, ako mi se dozvoli da primetim, smatram da je auto-cesta kroz Dalmaciju vodjena predaleko od glavnih gradova na putu. To, naravno, nije problem turisti koji je ko zna od kuda zapeo do Splita ili Sibenika, ali po meni bitno ogranicava koriscenje autoceste za regionalni saobracaj (npr. trebalo mi je skoro sat vremena da se "iskobeljam" iz centra Zadra do Autoceste). Takodje, barem poredeci ih sa cenama putarine u US, cini mi se da je cestarina u Hrvatskoj dosta skupa (stanje 2005).
Molio bih soviniste da NE komentarisu ovaj moj tekst, zato sto je zaista napisan sine ira et studio.

FeboZg

pre 13 godina

Dragoljub, 30. jun 2010 04:27)

HAC su najbolje u europi nakon Njemačkog Autobahna koji je br 1 u svijetu.Nemogu vjerovati koliko se traži dlaka u jajetu našim cestama..znam da vam je muka kad dođete na svoje kaldrme nakon našeg asvalta..ali probajte barem biti realni i objektivni.Cestarina nije skupa kad se uzme u obzir da se od ZG-ST vozš ko gospodin 3,5 sata..a prije je trebalo 8 sati do Plitvica po najvećim gužvama kroz Karlovac..sve kaj vrijedi to i košta..i još kad uzmemo u obzir krajolik gdje su ceste građene,krš,kamen,mostovi,vijadukti,tuneli kroz Velebit onda je valjda jasno zašto smo ponosni na naše ceste..Kad uspoređujemo npr Grčku AC sa našom razlike su strašne..Vi na Grčkoj AC nemate niti jednu benzinsku postaju na samoj cesti..uvijek se mora sići sa AC da bi natočili gorivo????To je presmiješno...također u Grčkoj imate 3 parking mjesta ili odmorišta na 1000 km..što je također presmiješno,čak banalno..tako da vaša braća Grci mogu gledati na naše ceste sa suzom u oku...

Vanja

pre 13 godina

Madlena, ovako možemo do besvjesti, šta da ja kažem da "imam puno prijatelja u Češkoj" ? Nemam-bio sam tamo. I žao mi je ako ti kvarim snove i želje a niti je to tema. Obiđi Slavoniju: obiđi Osijek, Vinkovce,Sl. Brod Požegu, što se tiče gradova u Slavoniji. Obiđi Zadar, Šibenik, Vodice, Makarsku, da ne spominjem veće i razvikanije dalmatinske gradove pa ćeš poželjeti takav "raspad" Samo kažem da se ne svodi sve na 1-2.grada kao u većini država a pogotovo u Češkoj. Ne kažem da je sve savršeno ali kad bi uspoređivali, mnogi bi se posramili. Imaš pravo na svoju zlobu i mržnju, samo pazi da te ne izjede iznutra. Od mene toliko.

FeboZg

pre 13 godina

Madlena_Prag, 29. jun 2010 18:49)

Madlenka..ne lupetaj srčeko..Beograd ta tvoja mahala izgleda ko najgore Zagrebačko pregrađe Kozari put...a i on je razvijeniji 300 x...a ti tvoji frendovi su srbi ziher...

cro

pre 13 godina

Nisu ceste loše koliko su vozači loši.I neki su komentari u pravu,ali samo djelomično,kada kažu da su loše ceste u Slavoniji.Ja živim u istočnoj Slavoniji i mogu potvrditi da ceste koje vode prema Srbiji su u lošem stanju.Ali tamo svarno nitko ne ide.Često idem za Bačku Palanku pa to dobro znam.I nemamo iste ceste.Osim Slavonije,valjda ćemo i mi doći na red,u cijeloj,ali stvarno u cijeloj,Hrvatskoj su ceste prva liga.Uglavnom idem na Ilok,ali ponekad idem i na Bogojevo.To je rupa na rupi,stalno se iznova krpa,pa poslije 2-3 mjeseca može se opet.Magistralna cesta,mislim da je Sombor N.sad, je sada relativno u redu,za srpske pojmove,a mi i dalje kidamo aute.I još jedna stvar.Slavonija,a posebno istočna Slavonija je najsiromašniji kraj Hrvatske,dok je Vojvodina najrazvijenija u Srbiji.Kakve su ceste južno od Vojvodine?Kakve su ceste koje nisu kao glavne?Nemate ni autoput završen.Dobro je napisano,imamo najnesigurnije u Europi,a gdje ste onda vi?U Aziji?

seven

pre 13 godina

@tutput
Svasta naprica.Pa sa tim putem kroz Vojvodinu stalno prolazim.Cesto sam u Osijeku,preko Erduta prema Vuovaru.Pa do autoputa pored Osijeka,za 10 godina nista nije uradjeno sto se cesta tice,a pogotovo okoline.Sve je stalo isto u zadnjih 15 godina.U tom delu Vojvodine je 10 puta bolji put nego u Slavoniji.Sto se tice odrzavanja autoputa,vec sada kukate kako ga ne mozete odrzavati,videcemo za koju godinu sta ce biti.

mirko

pre 13 godina

@Dragoljub

Autoceste su udaljene od gradova jer su napravljene tako da bi se bolje razvijali Gorski kotar, Lika i dalmatinska zagora(zaleđe), jer su to uz Slavoniju najnerazvijeniji dijelovi zemlje, pa su isli na po onoj logici gdje ima infrastrukture vratit ce se ljudi, gradit ce se tvornice itd. ne znam kolko to za sad funkcionira ali mi se cini da se pomice sa mrtve tocke.


Iako bi i ja vise volio da cesta ide blize gradovima ali ako ce pomoci nerazvijenijim krajevima ne smeta mi.
eto

FeboZg

pre 13 godina

Naravno da su opasne kad srbi jure ko muhe bez glave kad dođu sa onih svojih kaldrma...kad dođu na naše ceste pobudale skroz i oće da su na moru za 5 minuta..a o turcima i njihovom knjavanju za volanom nećemo danas...

mare

pre 13 godina

normalno
kad prosecan hrvat ne zna da se ukljuci na auto put
malo malo pa neko vozi pogresnom trakom,u tome su sampioni evrope
sta ce mucenici
nisu navikli

ma da su im samo ceste lose...

pre 13 godina

Hrvatski putevi su jedni od najgorih u regionu. Zali Boze ko se tamo nadje sa onim njihovim kamikazama od vozaca koji niti znaju pravila niti ih postuju. Ljudi ginu samo tako, pogledajte statistike. Ovi nesretnici iz Hrvatske sto postiraju svakih pet minuta verovatno i ne voze pa deca ne znaju.

seven

pre 13 godina

Sta cete.I tako su ih izgradili na brzinu od silnih kredita koje sada ne mogu vratiti.Ali samo glavne puteve,lokalni su kao i nasi.Treba se navici,postovati pravila,a to nije u mentalnom sklopu balkanaca.Inace su zaista losi vozaci ti Hrvati,uverio sam se i sam. Kako ce se ovi putevi odrzavati,izgledati i uticati na bezbednost videcemo za koju godinu

Juliano Pula

pre 13 godina

Hrvatske ceste jesu najlosije u Europi a mi nemamo pojma o voznji i zato je najbolje da gradjani Srbije zaobidju Hrvatsku radi vlastite sigurnosti u prometu.

Madlena_Prag

pre 13 godina

@ Vanja
Kao sto ni hrvatska nije samo Zagreb. Slavonija se raspada koliko je jadna, pojedini delovi Dalmacije takodje. A ni sam Zagreb nije bog zna sta. O socijalnim razlikama necemo, imam prijatelja jako puno u Hrvatskoj i poznato mi je kako jedva krpe kraj sa krajem. Hrvatska nista nije bolja od Srbije.

mario

pre 13 godina

@Driver kako se uopče mogu uspoređivati putevi u RH i Srbiji,pa razlika je kao nebo i zemlja jer RH je izgradila tisuću i nešt kilometara najmodernijih auto puteva.
@mare a da bolje da su ostale kalderme kao negdje,pa nebi imali problema

Antonio

pre 13 godina

Nisu hrvatske ceste nesigurne već su problematični vozači.
Tradicionalno: u Hrvatskoj pogibaju najviše turisti, i to Slovaci, Česi, Poljaci, Mađari te Srbi (u tranzitu).

Glavni razlog tome je što npr.Česi krenu na more u žele uštedjeti na putu pa samo voze, bez stajanja i odmora, pa se često dogodi da zaspu za volanom, voze jako brzo u želji da što prije stignu na cilj i slično...

Madlena_Prag

pre 13 godina

@fah
Madlena je inace zensko ime, tako da ja ne mogu biti "smesan" vec "smesna".
Ja sam rekla istinu. Cinjenica je da Cesi mnogo bolje zive od Hrvata koliko god to tebe bolelo.
A to o cemu ti pricas je mentalitet. Cesi su tradicionalno izuzetno stedljiv narod kao i vecina zapadnjaka (Nemci, Austrijanci, Svajcarci, Skandinavci). Rasipnicki mentalitet je karakteristican za balkanske narode. To nikako ne znaci da imate bolji standard ako se vise rasipate.

FeboZg

pre 13 godina

Madlena_Prag, 29. jun 2010 18:49)

Madlenka..ne lupetaj srčeko..Beograd ta tvoja mahala izgleda ko najgore Zagrebačko pregrađe Kozari put...a i on je razvijeniji 300 x...a ti tvoji frendovi su srbi ziher...

FeboZg

pre 13 godina

Dragoljub, 30. jun 2010 04:27)

HAC su najbolje u europi nakon Njemačkog Autobahna koji je br 1 u svijetu.Nemogu vjerovati koliko se traži dlaka u jajetu našim cestama..znam da vam je muka kad dođete na svoje kaldrme nakon našeg asvalta..ali probajte barem biti realni i objektivni.Cestarina nije skupa kad se uzme u obzir da se od ZG-ST vozš ko gospodin 3,5 sata..a prije je trebalo 8 sati do Plitvica po najvećim gužvama kroz Karlovac..sve kaj vrijedi to i košta..i još kad uzmemo u obzir krajolik gdje su ceste građene,krš,kamen,mostovi,vijadukti,tuneli kroz Velebit onda je valjda jasno zašto smo ponosni na naše ceste..Kad uspoređujemo npr Grčku AC sa našom razlike su strašne..Vi na Grčkoj AC nemate niti jednu benzinsku postaju na samoj cesti..uvijek se mora sići sa AC da bi natočili gorivo????To je presmiješno...također u Grčkoj imate 3 parking mjesta ili odmorišta na 1000 km..što je također presmiješno,čak banalno..tako da vaša braća Grci mogu gledati na naše ceste sa suzom u oku...

fah

pre 13 godina

@ Madlena_Prag

Češki novčanik nije duplo puniji od Hrvatskog, nemoj biti smiješan, molim te.

A glede čeških vozača istina je da voze po čitave noći, po par sati bez odmmora i često se događa, kao neki dan u Istri s njihovim autobusom, da vozač malo zaspi za volanom i sunovrate se i okrenu na krov. Pravo je čudo da nitko od čeških putnika nije poginuo.

Slična se stvar znala dogoditi i s prijevoznicima iz Srbije, a zanimljivo je da se autobusi uvijek preokreću u rano jutro, kad vozač više ne može držati oči otvorene, a nema zamjenu. Katastrofa.

Na početku sezone u Hrvatskoj uvijek se dogodi da osvane ovakav članak; te Hrvatska nejnesigurnija zemlja, te najopasnije ceste u Europi.

Taj Austrijski prometni klub je isto tako naveo da je najveći broj OZLIJEĐENIH u Europi u Sloveniji. I što sad?!

Hrvatski auto-putevi, kao i velik broj lokalnih puteva su jako dobri, njima se prometuje već godinama. Problem nije u putevima, već u vozačima.

Njemački prometni klubovi, npr. proglašavaju hrvatske puteve među najboljimau Europi, i sa najkvalitetnijim tunelima. Dakle, problem su neodgovorni vozači, a toga se nalazi svugdje.

Tko je ovdje glup ?

pre 13 godina

(ma da su im samo ceste lose..., 28. jun 2010 14:18)
Tako je. Sad ćete zato vi napraviti Crnogorcima najbolji autoput u regionu.

seven

pre 13 godina

@tutput
Svasta naprica.Pa sa tim putem kroz Vojvodinu stalno prolazim.Cesto sam u Osijeku,preko Erduta prema Vuovaru.Pa do autoputa pored Osijeka,za 10 godina nista nije uradjeno sto se cesta tice,a pogotovo okoline.Sve je stalo isto u zadnjih 15 godina.U tom delu Vojvodine je 10 puta bolji put nego u Slavoniji.Sto se tice odrzavanja autoputa,vec sada kukate kako ga ne mozete odrzavati,videcemo za koju godinu sta ce biti.

Antonio

pre 13 godina

@ (Madlena_Prag, 28. jun 2010 13:20)

Draga moja, molim bez nacionalističih konotacija. Ne brinem se ja novčanik Čeha već se brinem za sigurnost sebe na cestama kada Česi žele uštedjeti na putu prema moru pa voze i po 15 sati bez prestanka!

cro

pre 13 godina

Nisu ceste loše koliko su vozači loši.I neki su komentari u pravu,ali samo djelomično,kada kažu da su loše ceste u Slavoniji.Ja živim u istočnoj Slavoniji i mogu potvrditi da ceste koje vode prema Srbiji su u lošem stanju.Ali tamo svarno nitko ne ide.Često idem za Bačku Palanku pa to dobro znam.I nemamo iste ceste.Osim Slavonije,valjda ćemo i mi doći na red,u cijeloj,ali stvarno u cijeloj,Hrvatskoj su ceste prva liga.Uglavnom idem na Ilok,ali ponekad idem i na Bogojevo.To je rupa na rupi,stalno se iznova krpa,pa poslije 2-3 mjeseca može se opet.Magistralna cesta,mislim da je Sombor N.sad, je sada relativno u redu,za srpske pojmove,a mi i dalje kidamo aute.I još jedna stvar.Slavonija,a posebno istočna Slavonija je najsiromašniji kraj Hrvatske,dok je Vojvodina najrazvijenija u Srbiji.Kakve su ceste južno od Vojvodine?Kakve su ceste koje nisu kao glavne?Nemate ni autoput završen.Dobro je napisano,imamo najnesigurnije u Europi,a gdje ste onda vi?U Aziji?

Djura

pre 13 godina

@FeboZG
Zar nisi pre nedelju dana tvrdio kako se u srbiji voze krsevi od automobila? Sada tvrdis da sa tim istim krsevima vozimo jako brzi po hrvatskim putevima? E moj Febo... smesan si od kako si se pojavio na B92 al malo pripazi sta pises tebe radi. Zelim ti da vidis Zagreb uskoro.

Tipolir

pre 13 godina

Glupim i neodgovornim vozačima ne pomažu ni madraci umjesto auto-puteva, zajedno s gumenim automobilima. Takvim budaletinama nisu sigurni ni kreveti, pa moraju spavati na podu. Konj ostaje konj, bez obzira na potkove i kola koja vuče za sobom!
Usput, ima ih koji se utapljaju ko muhe, pa nije zato krivo Jadransko more.

Velibor Djurdjevic

pre 13 godina

Putevi su extra,kamo srece da su i kod nas takvi,ali su vozaci problem,slaba je kontrola saobracaja,presretaci reaguju samo ako vozite preko 160km/h.Provereno.Svaka cast na izgradjenim putevima,komsije!

Vanja

pre 13 godina

Madlena, molim te, ne lupetaj. Prošle sam godine obišao Češku i mogu reći da tolike socijalne razlike valjda nisu ni u Rusiji. Nije Češka samo Prag (tj. centar) ni Mlada Boleslava. A za ove koji "često idu za Italiju" zamo bih rekao. 1. Kad su ceste njlošije, zašti se stalno voze njima? I 2. Kiselo je grožđe, kiselooo:))

Vanja

pre 13 godina

Madlena, ovako možemo do besvjesti, šta da ja kažem da "imam puno prijatelja u Češkoj" ? Nemam-bio sam tamo. I žao mi je ako ti kvarim snove i želje a niti je to tema. Obiđi Slavoniju: obiđi Osijek, Vinkovce,Sl. Brod Požegu, što se tiče gradova u Slavoniji. Obiđi Zadar, Šibenik, Vodice, Makarsku, da ne spominjem veće i razvikanije dalmatinske gradove pa ćeš poželjeti takav "raspad" Samo kažem da se ne svodi sve na 1-2.grada kao u većini država a pogotovo u Češkoj. Ne kažem da je sve savršeno ali kad bi uspoređivali, mnogi bi se posramili. Imaš pravo na svoju zlobu i mržnju, samo pazi da te ne izjede iznutra. Od mene toliko.

Tuptup

pre 13 godina

@seven

E nalupa se ti živ i zdrav, verovatno nisu mrdnuo iz tvoje prćije ni peške nigde. Jedino tako može neko da odvali to što ti tresne.

Kakvih likova sve ima, da ne veruje čovek... Kaže onaj - uzeli krediti pa napravili puteve, videćemo kakvi će biti kroz koju godinu. Alo, čoveče, šta li si, mi ne uzimamo kredite da uradimo puteve, Mađari ne uzimaju kredite da urade puteve, Slovenci ne uzimaju kredite da naprave puteve? U kom to mentalnom sklopu ti živiš?

Jedina razlika je što oni već imaju sve puteve urađene, ne samo auto-puteve, koju se kao ogledalo za naše i koji se već dobro održavaju. I ti si izgleda auto-put video samo na fotografijama.

Kod nas ti je to isto, uzmemo kredit, uradimo parče auto-puta i onda se tu ganjamo. Jedini problem je što je kvalitet radova kod nas očajan, pa to propadne posle tri godine i onda je održavanje skuplje nego sama izgradnja. Kada recimo prođeš od Ljubljane do Batrovaca, taman dosta sati vožnje da se navikneš da je ravno i kad uđeš u Srbiju (osim što prvo primetiš da nema šuma uopšte, kao da si ušao u Saharu), drugo što primetiš je da auto odskače koliko je neravno, da čoban ganja ovce pored auto-puta(!) i da je policija iza prvog nadvožnjaka. Da si išao verovatno bi to već znao, tako da ja pišem besmislice, jel.

Hoćemo li drugu rutu, hajde. Provozaj Vojvodinu recimo od rumunske granice do Erduta. I onda mi kaži kakvi su putevi kad uđeš u Hrvatsku tamo oko Vukovara i Osijeka i dalje. Kakvi nebo i zemlja, nego rudnik i svemir, takva je razlika.

Dragoljub

pre 13 godina

Vozio sam i u Srbiji i u Hrvatskoj. Hrvatske Auto-ceste (vozio sam od Splita do Zagreba, i zatim se vozio od Zagreba do, jelte, Lipovca) jesu novije, ogranicenje je 130 km/h, ima svetlecih saobracajnih znakova, medjutim ne moze se reci da je auto-put Bajakovo-Beograd-Nis los. U poredjenju sa pojedinim autoputevima u US, on je zaista veoma dobar, krivine bolje uradjene, manje neravan kolovoz. U Hrvatskoj mi se desilo da na benzinskoj pumpi nisu hteli da prime kreditnu karticu, sto se u Srbiji nije desilo. Takodje, trgovac na pumpi u Spacvi bio je neprijatno neljubazan (napao me je da prelistavam neki casopis, koji bih mozda i kupio, ali posle njegovog "Nije vam ovo citaonica" to mi nije palo napamet; inace, prelistavanje casopisa i novina je, barem ovde u US, normalna stvar). Takodje, ako mi se dozvoli da primetim, smatram da je auto-cesta kroz Dalmaciju vodjena predaleko od glavnih gradova na putu. To, naravno, nije problem turisti koji je ko zna od kuda zapeo do Splita ili Sibenika, ali po meni bitno ogranicava koriscenje autoceste za regionalni saobracaj (npr. trebalo mi je skoro sat vremena da se "iskobeljam" iz centra Zadra do Autoceste). Takodje, barem poredeci ih sa cenama putarine u US, cini mi se da je cestarina u Hrvatskoj dosta skupa (stanje 2005).
Molio bih soviniste da NE komentarisu ovaj moj tekst, zato sto je zaista napisan sine ira et studio.

mirko

pre 13 godina

@Dragoljub

Autoceste su udaljene od gradova jer su napravljene tako da bi se bolje razvijali Gorski kotar, Lika i dalmatinska zagora(zaleđe), jer su to uz Slavoniju najnerazvijeniji dijelovi zemlje, pa su isli na po onoj logici gdje ima infrastrukture vratit ce se ljudi, gradit ce se tvornice itd. ne znam kolko to za sad funkcionira ali mi se cini da se pomice sa mrtve tocke.


Iako bi i ja vise volio da cesta ide blize gradovima ali ako ce pomoci nerazvijenijim krajevima ne smeta mi.
eto