Petak, 29.01.2010.

07:00

Kitzbühel ili Kopaonik?

Izvor: B92

Kitzbühel ili Kopaonik? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

17 Komentari

Sortiraj po:

D

pre 6 godina

Kitzbuhel - prelep romanticni gradic u koji se sa velikim zadovoljstvom vracam ( upravo smo na putu ) . Apsolutno sve sto sam videla i dozivela tamo me je ocaralo . Zao mi je sto moram da kazem ali ja Kopaonik i Kicbil ne mogu da poredim . Ni po cemu , zaista ...Tako da svakome ko razmislja , topla preporuka Kitzbuhel :) Hotel sa 5* polupansion , na nekoj akciji smo pronasli 7 dana je 2000 eu . Ali je hotel odlican . Kao i svuda uvek mozete pronaci neki privatan smestaj za mnogo manje novce . Jeste skuplji ali vredi :)

vz

pre 14 godina

Za sve koji nisu "srpska elita", koja cesto i ne zna da skija vec sedi i ispija pice ceo dan, pitanje izbora ne postoji.
Odnos cene i onoga sto nudi Kopaonik je za svakog ko koristi glavu neprihvatljiv.
Dakle, ne poredite neuporedivo. Zahtavni gosti koji hoce za svoj novac da dobiju adekvatnu uslugu ne idu na Kopaonik.
Austrija, Italija, Slovenija, Svajcarska a pre svega Francuska.
I ne pisite vise gluposti.

Autor teksta

pre 14 godina

Zeleo bih da dodam jos par utisaka o Kicbilu. Onaj ko ima novca za skijanje na Kopaoniku, ako preusmeri samo taj novac za skijanje u Kicbilu, nece morati ni evra da dodaje. Znaci, koliko god je Kicbil skup grad , okolna mesta koja su na 10minuta od njega su mnogo jeftinija, te odabirom njih stedite znacajan novac.
Ranim bukingom dobijete skipas uz smestaj povoljnije. Evo poredjenja za isti period ,pocetak januara za 4 osobe
Kopaonik:
12697 dinara dnevno za apartman 3+1 povrsine 32km, znaci 7 dana =88879=900evra
9000dinx4=36000 = 360evra skipas
Put 6500din =65evra
UKUPNO=1325e
Kicbil:
Apartman sa dva kupatila, sa terasom , lukzuzno opremljen, oko 50kvadrata, zajedno sa 4 skipasa rezervisan 11.novembra, a placen zadnji dan skijanja=1099evra
Put= 230evra
UKUPNO=1229e
Hranu nisam uzimao u obzir, jer je stvar licne odluke , restoran(daleko skuplji u Kicbilu) ili sam spremas(ista cena )
Za dobar provod, nije neophodno da pijes viski niti da budes smesten u centru , niti da izlazis u skupe restorane. To ti je u Kicbilu samo pruzeno kao mogucnost, ako imas novca , a nije neophodno. :-) .

vlada

pre 14 godina

Pretpostasvljam da najveci broj onih koji pisu nisu bili u Kitzbuhelu. To uopste nije uporedivo.

Prvo Kitz je grad, a ski centar na Kopu je samo ski centar.

Drugo, u Kitzu uopste nema tako velikih (a bogami i dobrih hotela kao sto je Grand).

Trece, ni jedan dobar hotel u Kitzu nije blizu gondole i tu mozete da birate: 20 evrica za kombi (u jednom pravcu) ili skije na rame pa tabanaj.

Cetvrto, ne znam u kakvim hotelima spavaju oni koji pisu o Kitzu, ali u vrhu sezone, za vreme cuvenog spusta, u najboljih dva, tri hotela u Kitzu necete platiti manje od 300 do 350 evra po osobi. U ostalom delu sezone, to je oko 200 do 250 evra. DNEVNO. Naravno, ako zelite, mozete naci prilicno pristojan smestaj za relativno malo novca u mestima oko Kitzbuhela, ali pretpostavljam da isto tako mozete otici na Kopaonik na skijanje, a spavati u Brzecu ili Brusu.

Peto, tacno je da gluhwine na ulici kosta 2 evra, ali zato viski (obican, Johnnie Walker, red label) u nocnim klubovima necete platiti manje od 10 evra, a pivo manje od 5. Rucak za cetvoro, u prosecnom restoranu (s tim sto se mora priznati da su kuvari zaista "svetski") uz flasu prosecnog vina, nije manje od 200 evra.

Da skratim, ako hocete da odete na sedam dana u Kitz, da odsednete u dobrom hotelu, da se skijate na tih cuvenih 160 i kusur kilometara staza (bas me zanima da li je iko ikad obisao sve staze i da li vi uopste imate pojma sta znaci preci, cak i nizbrdo, na skijama 160 kilometara), da bar nekoliko puta vecerate u nekom restoranu ili da obedujete na stazi, da par puta izadjete u nocne klubove ili nesto slicno, ne pomisljajte da krenete na put bez 3000 evra. I ne zaboravite da cete u putu izgubiti dva dana (jedan da bi dosli i jedan da bi ste se vratili). Isli preko Madjarske ili preko Hrvatske i Slovenije.

Pa, ko voli i ko moze.

Ljudi, Kitz je sigurno mnogo lepsi i bolji i opremljeniji od Kopaonika, ali je isto tako sigurno da je skup cak i za Austrijance, dok je za prosecnog pripadnika nove vise srednje klase iz Srbije, koji radi u stranoj firmi ili banci i zaradjuje oko 1000 evra mesecno, Kitz, na nacin na koji ga vasi posetioci sajta predstavljaju, je nedostizan.

Osim ako se ne spava u depadansu, u nekom selu koje je 15 km od Kitza, jede parizer i hleb sa majonezom, pije iskljucivo u sobi, dok se u diskoteci celo vece cevci jedno pivo, a posle se svima prica da se islo na skijanje u ovo prestizno i mondensko mesto. Cak i za ovakvo zimovanje u Kitzbuhelu vam treba najmanje 850 evra.

Evo kratkog primera obracuna:

1. smestaj 30 evra dnevno, s tim da uopste ne spavate u Kitzu vec najmanje 10 km od mesta (7 dana 210 evra)
2. ski pas (sa popustom) 150 evra
3. put 200 evra tour retour
4. hrana 20 evra dnevno, sto znaci da jedete iskljucivo hranu koju sami spremite, a namirnice kupujete u samoposluzi (7 dana 140 evra)
5. provod 20 evra dnevno, sto podrazumeva kuvano vino i kobasice na stazi i dva pica u diskoteci uvece (7 dana 140 evra)

dusan

pre 14 godina

Kopaonik je okk sto se tice prirode, ali je brate skupo a usluga mnogo losa. Tako je barem bilo. Zivim u z. evropi i bih tamo jjednom i nikad vise, u hotelu drugom po cenama iza granda kad smo se chekirali ispod kreveta bile razbijene case i flase!!! Baja u sobi do nas tuko zenu i decu danonocno... okk to spada u nas folklor))
ps vojnicki pozdrav Febi iz zg ako je on bio u pirotu u vojsci krajem 80tih

FeboZg

pre 14 godina

Mislim da bi bio red da prvo popravite i sanirate Gazelu nakon 30 godina radova..a tek onda u ozbiljnije turističke projekte....idite nekakvim redom i smislom...

sas35bgd

pre 14 godina

Zanimljivi su neki komentari na ovu temu. Prvenstveno mislim na preporuku da se u zapadnu Austriju, u Tirol ide preko Madjarske. Od kad postoji Viamichelin, nema potrebe raspravljati na temu blize je ili brze se stize. Sve mozes sam da vidis na Viamichelinu, te tako i da se preko Madjarske putuje vise i da je dosta dalje.
Ako se pravi komparacija cena Grand na Kopu i neki hoteli u Kizbuhelu, onda stvari stoje ovako: Grand ima cenu prosecnu dnevnu oko 50 evra po osobi(izuzmemo li zimski raspust). Isti takav hotel u Kitzbuhelu sa 4 zvezdice, je i po nekoliko puta skuplji. To nije licni utisak nego uporedjenje sa sajta http://www.vho.at/mariatheresia/index.en.html . U Kicbilu ima samo jedan hotel sa 5 zvezdica ,a ovakve cene su rezultat klijentele koja tamo dolazi. Grand bi u Kicbilu bio visoko kotiran po sadrzaju i luksuzu.
Nocne staze u Kizbilu su na 5 km od samog mesta u Kirchbergu. Na nocnom skijanju nema puno ljudi, tako da staza radi samo produzenim vikendom. Slicno kao i na Kopu.
Kad je rec o stazi Hahnenkamm, na kojoj se svakog januara odrzava downhill, ona uopste nije crna staza. Najvecim delom je crvena, a jednim malim delom cak plava. To je na mapi skipiste staza broj 21. Ona je sa dosta prelomnica i neki delovi uopste nisu u upotrebi vec se koriste samo na takmicenju. Ti delovi medjutim nisu zatvoreni,ali ratrak ne prolazi ovuda, a oko njih uredjuju dugacke poveznice, kako bi prosecan skijas imao alternativu. Na tim delovima pise " Staza se ne uredjuje, vozite na sopstvenu odgovornost" . Upravo te prelomnice su mesta na kojima se skace po desetak,a na jednoj i preko 20 metara
Ps: Kopaonik je odlicno skijaliste, koje je za zadnjih par godina napredovalo kao nijedno u regionu, sa cenama koji su realne ponudjenom. Kopaonik je svakako bolje skijaliste od svakog Slovenackog. Sa Kicbilom ipak se ne moze porediti, jer iza Kicbila stoje vekovi ulaganja.

sasa jokic

pre 14 godina

Ovde fali jedan veoma bitan podatak. Iako je Kitzbuhel mondensko mesto poznato sirom planete, sa svim sadrzajima gore opisanim, hoteli sa 4* u centru grada su skoro duplo jeftiniji od Granda. O usluzi i kvalitetu da ne pricam.

pavle

pre 14 godina

Kicbil je izvikano mondensko skijaliste. Malo staza, skoro sve su osvetljene nocu. Ta na kojoj je spust je toliko strma i tehnicki zahtevna da gotovani i fensi ekipa koja dolazi da pokaze skupu opremu ne moze da je spusti... Pritom je skupo. Bas kao nas izvikani Kopaonik. Zell am See je prava stvar. Sustinski je povezan sa Kaprunom, glecer koji sem jula uvek ima skijanja, a samo 10 minuta ski busom koji se moze uhvatiti ispred bilo kog hotela. A sam See ima 165km staza u 5 sistema koji su svi povezani zicarama i stazama. Dobar skijas za sedam dana moze taman toliko da skija da sve obidje i da mu nije dosta. Malo je skuplje od ostalih velikih skijalista, ali ako se iznajmi apartman za vise ljudi + ski pass + trosak moze da se izadje ispod 400 evra po osobi, ako ne trosite previse. Moj apsolutni favorit, jedini problem je prevoz koji moze izaci dosta ako se ide automobilom na mali broj ljudi, ako zelite u Austriju prava stvar!

Nikola

pre 14 godina

Odlican izbor.Pre desetak dana vratili smo se iz Kapruna a to je svega nekih 30-tak kilometara od Kicbila.Pravo mesto za ljubitelje zimskih carolija.Preporucujem svima koji se jos nisu odlucili gde da odu.

Magnus

pre 14 godina

Mislim, stvarno tesko pitanje. Pa ko moze da vas prepozna tame negde u Austriji. Ovako lepo odete u Grand puknete 2-3000 evra za smestaj, ponesete vise modela ski odela i ako ste srecni uslikaju vas pored neke face iz domaceg jet set-a. Klasa...

NoviSad

pre 14 godina

Dobar tekst.
Sugestije:
1) Nemojte ni u najavi da pomišljate na kombinaciju u kojoj ćete se spakovati i otići bez plaćanja...
2) Umesto relacije BG-ZG-LJ-Karavanke itd., putujte preko Mađarske. Ruta je duža za oko 150 km, ali se stiže brže (isprobano u praksi), uz neuporedivo manje drumarine (samo mađarska i austrijska vinjeta).
3) Umesto Kitzbuehla, izaberite Skiwelt (www.skiwelt.at). Tačno je, kod nas je ova regija potpuno nepoznata. Subjektivni utisak (registracije na parkingu + osluškivanje jezika) je da najviše ima Holanđana, nešto manje Austrijanaca i Nemaca. Tačno je, u opticaju je 279 km sjajnih ski staza, uz napomenu da do Kitzbuehla od prošle godine možete i na skijama. Da ne širim priču previše, pogledajte sajt. Gužve nisam video nikada: naša porodična računica glasi - prosek čekanja na žičarama: 0 minuta. Gužve mogu da se pojave samo vikendom na polaznim žičarama, kada se pola Bavarske spusti na ski vikend... ali ni u takvim situacijama nikada nismo čekali duže od 5 minuta na ulazak u gondolu, na sledećim stazama gužve apsolutno nema. Posle skijanja, u Insbruku na ručku ili kafi ste za 45 minuta, u Salcburgu za oko sat vremena, u Minhenu za sat i po.
Kopaonik?
Podsetite me šta je to!

Slobodan

pre 14 godina

IZBOR JE LAK

Do Kopaonoka ima 275-300 km zavisi kojim putem se ide, za prevez autom ti treba oko 35 EUR takodje u jednom pravcu. Parkiranje je jeftinije. Na Kopaoniku ovih godina gradi Srpsko plemstvo i Srpski klanovi. I na Kopaoniku ima ekskluzivnih prodavnica sa skupom robom koja je uvek jeftinija nego u Austriji. Na Kopaoniku mogu da se kupe Kraljevački kajmak i neprskane jabuke. Ski pas na Kopaoniku košta 90 EUR. U Josaničkoj banji postoje termalni izvori temperature 86C, a da sa Austrijancima nismo ratovali toliko puta i ona bi izgledala pristojno.
Sigirno je sa treba posetiti i Kitzbuhel, ali skijajmo na Kopaoniku, Kupujmo naše.

sasa jokic

pre 14 godina

Ovde fali jedan veoma bitan podatak. Iako je Kitzbuhel mondensko mesto poznato sirom planete, sa svim sadrzajima gore opisanim, hoteli sa 4* u centru grada su skoro duplo jeftiniji od Granda. O usluzi i kvalitetu da ne pricam.

Magnus

pre 14 godina

Mislim, stvarno tesko pitanje. Pa ko moze da vas prepozna tame negde u Austriji. Ovako lepo odete u Grand puknete 2-3000 evra za smestaj, ponesete vise modela ski odela i ako ste srecni uslikaju vas pored neke face iz domaceg jet set-a. Klasa...

NoviSad

pre 14 godina

Dobar tekst.
Sugestije:
1) Nemojte ni u najavi da pomišljate na kombinaciju u kojoj ćete se spakovati i otići bez plaćanja...
2) Umesto relacije BG-ZG-LJ-Karavanke itd., putujte preko Mađarske. Ruta je duža za oko 150 km, ali se stiže brže (isprobano u praksi), uz neuporedivo manje drumarine (samo mađarska i austrijska vinjeta).
3) Umesto Kitzbuehla, izaberite Skiwelt (www.skiwelt.at). Tačno je, kod nas je ova regija potpuno nepoznata. Subjektivni utisak (registracije na parkingu + osluškivanje jezika) je da najviše ima Holanđana, nešto manje Austrijanaca i Nemaca. Tačno je, u opticaju je 279 km sjajnih ski staza, uz napomenu da do Kitzbuehla od prošle godine možete i na skijama. Da ne širim priču previše, pogledajte sajt. Gužve nisam video nikada: naša porodična računica glasi - prosek čekanja na žičarama: 0 minuta. Gužve mogu da se pojave samo vikendom na polaznim žičarama, kada se pola Bavarske spusti na ski vikend... ali ni u takvim situacijama nikada nismo čekali duže od 5 minuta na ulazak u gondolu, na sledećim stazama gužve apsolutno nema. Posle skijanja, u Insbruku na ručku ili kafi ste za 45 minuta, u Salcburgu za oko sat vremena, u Minhenu za sat i po.
Kopaonik?
Podsetite me šta je to!

Autor teksta

pre 14 godina

Zeleo bih da dodam jos par utisaka o Kicbilu. Onaj ko ima novca za skijanje na Kopaoniku, ako preusmeri samo taj novac za skijanje u Kicbilu, nece morati ni evra da dodaje. Znaci, koliko god je Kicbil skup grad , okolna mesta koja su na 10minuta od njega su mnogo jeftinija, te odabirom njih stedite znacajan novac.
Ranim bukingom dobijete skipas uz smestaj povoljnije. Evo poredjenja za isti period ,pocetak januara za 4 osobe
Kopaonik:
12697 dinara dnevno za apartman 3+1 povrsine 32km, znaci 7 dana =88879=900evra
9000dinx4=36000 = 360evra skipas
Put 6500din =65evra
UKUPNO=1325e
Kicbil:
Apartman sa dva kupatila, sa terasom , lukzuzno opremljen, oko 50kvadrata, zajedno sa 4 skipasa rezervisan 11.novembra, a placen zadnji dan skijanja=1099evra
Put= 230evra
UKUPNO=1229e
Hranu nisam uzimao u obzir, jer je stvar licne odluke , restoran(daleko skuplji u Kicbilu) ili sam spremas(ista cena )
Za dobar provod, nije neophodno da pijes viski niti da budes smesten u centru , niti da izlazis u skupe restorane. To ti je u Kicbilu samo pruzeno kao mogucnost, ako imas novca , a nije neophodno. :-) .

vlada

pre 14 godina

Pretpostasvljam da najveci broj onih koji pisu nisu bili u Kitzbuhelu. To uopste nije uporedivo.

Prvo Kitz je grad, a ski centar na Kopu je samo ski centar.

Drugo, u Kitzu uopste nema tako velikih (a bogami i dobrih hotela kao sto je Grand).

Trece, ni jedan dobar hotel u Kitzu nije blizu gondole i tu mozete da birate: 20 evrica za kombi (u jednom pravcu) ili skije na rame pa tabanaj.

Cetvrto, ne znam u kakvim hotelima spavaju oni koji pisu o Kitzu, ali u vrhu sezone, za vreme cuvenog spusta, u najboljih dva, tri hotela u Kitzu necete platiti manje od 300 do 350 evra po osobi. U ostalom delu sezone, to je oko 200 do 250 evra. DNEVNO. Naravno, ako zelite, mozete naci prilicno pristojan smestaj za relativno malo novca u mestima oko Kitzbuhela, ali pretpostavljam da isto tako mozete otici na Kopaonik na skijanje, a spavati u Brzecu ili Brusu.

Peto, tacno je da gluhwine na ulici kosta 2 evra, ali zato viski (obican, Johnnie Walker, red label) u nocnim klubovima necete platiti manje od 10 evra, a pivo manje od 5. Rucak za cetvoro, u prosecnom restoranu (s tim sto se mora priznati da su kuvari zaista "svetski") uz flasu prosecnog vina, nije manje od 200 evra.

Da skratim, ako hocete da odete na sedam dana u Kitz, da odsednete u dobrom hotelu, da se skijate na tih cuvenih 160 i kusur kilometara staza (bas me zanima da li je iko ikad obisao sve staze i da li vi uopste imate pojma sta znaci preci, cak i nizbrdo, na skijama 160 kilometara), da bar nekoliko puta vecerate u nekom restoranu ili da obedujete na stazi, da par puta izadjete u nocne klubove ili nesto slicno, ne pomisljajte da krenete na put bez 3000 evra. I ne zaboravite da cete u putu izgubiti dva dana (jedan da bi dosli i jedan da bi ste se vratili). Isli preko Madjarske ili preko Hrvatske i Slovenije.

Pa, ko voli i ko moze.

Ljudi, Kitz je sigurno mnogo lepsi i bolji i opremljeniji od Kopaonika, ali je isto tako sigurno da je skup cak i za Austrijance, dok je za prosecnog pripadnika nove vise srednje klase iz Srbije, koji radi u stranoj firmi ili banci i zaradjuje oko 1000 evra mesecno, Kitz, na nacin na koji ga vasi posetioci sajta predstavljaju, je nedostizan.

Osim ako se ne spava u depadansu, u nekom selu koje je 15 km od Kitza, jede parizer i hleb sa majonezom, pije iskljucivo u sobi, dok se u diskoteci celo vece cevci jedno pivo, a posle se svima prica da se islo na skijanje u ovo prestizno i mondensko mesto. Cak i za ovakvo zimovanje u Kitzbuhelu vam treba najmanje 850 evra.

Evo kratkog primera obracuna:

1. smestaj 30 evra dnevno, s tim da uopste ne spavate u Kitzu vec najmanje 10 km od mesta (7 dana 210 evra)
2. ski pas (sa popustom) 150 evra
3. put 200 evra tour retour
4. hrana 20 evra dnevno, sto znaci da jedete iskljucivo hranu koju sami spremite, a namirnice kupujete u samoposluzi (7 dana 140 evra)
5. provod 20 evra dnevno, sto podrazumeva kuvano vino i kobasice na stazi i dva pica u diskoteci uvece (7 dana 140 evra)

Nikola

pre 14 godina

Odlican izbor.Pre desetak dana vratili smo se iz Kapruna a to je svega nekih 30-tak kilometara od Kicbila.Pravo mesto za ljubitelje zimskih carolija.Preporucujem svima koji se jos nisu odlucili gde da odu.

Slobodan

pre 14 godina

IZBOR JE LAK

Do Kopaonoka ima 275-300 km zavisi kojim putem se ide, za prevez autom ti treba oko 35 EUR takodje u jednom pravcu. Parkiranje je jeftinije. Na Kopaoniku ovih godina gradi Srpsko plemstvo i Srpski klanovi. I na Kopaoniku ima ekskluzivnih prodavnica sa skupom robom koja je uvek jeftinija nego u Austriji. Na Kopaoniku mogu da se kupe Kraljevački kajmak i neprskane jabuke. Ski pas na Kopaoniku košta 90 EUR. U Josaničkoj banji postoje termalni izvori temperature 86C, a da sa Austrijancima nismo ratovali toliko puta i ona bi izgledala pristojno.
Sigirno je sa treba posetiti i Kitzbuhel, ali skijajmo na Kopaoniku, Kupujmo naše.

vz

pre 14 godina

Za sve koji nisu "srpska elita", koja cesto i ne zna da skija vec sedi i ispija pice ceo dan, pitanje izbora ne postoji.
Odnos cene i onoga sto nudi Kopaonik je za svakog ko koristi glavu neprihvatljiv.
Dakle, ne poredite neuporedivo. Zahtavni gosti koji hoce za svoj novac da dobiju adekvatnu uslugu ne idu na Kopaonik.
Austrija, Italija, Slovenija, Svajcarska a pre svega Francuska.
I ne pisite vise gluposti.

pavle

pre 14 godina

Kicbil je izvikano mondensko skijaliste. Malo staza, skoro sve su osvetljene nocu. Ta na kojoj je spust je toliko strma i tehnicki zahtevna da gotovani i fensi ekipa koja dolazi da pokaze skupu opremu ne moze da je spusti... Pritom je skupo. Bas kao nas izvikani Kopaonik. Zell am See je prava stvar. Sustinski je povezan sa Kaprunom, glecer koji sem jula uvek ima skijanja, a samo 10 minuta ski busom koji se moze uhvatiti ispred bilo kog hotela. A sam See ima 165km staza u 5 sistema koji su svi povezani zicarama i stazama. Dobar skijas za sedam dana moze taman toliko da skija da sve obidje i da mu nije dosta. Malo je skuplje od ostalih velikih skijalista, ali ako se iznajmi apartman za vise ljudi + ski pass + trosak moze da se izadje ispod 400 evra po osobi, ako ne trosite previse. Moj apsolutni favorit, jedini problem je prevoz koji moze izaci dosta ako se ide automobilom na mali broj ljudi, ako zelite u Austriju prava stvar!

sas35bgd

pre 14 godina

Zanimljivi su neki komentari na ovu temu. Prvenstveno mislim na preporuku da se u zapadnu Austriju, u Tirol ide preko Madjarske. Od kad postoji Viamichelin, nema potrebe raspravljati na temu blize je ili brze se stize. Sve mozes sam da vidis na Viamichelinu, te tako i da se preko Madjarske putuje vise i da je dosta dalje.
Ako se pravi komparacija cena Grand na Kopu i neki hoteli u Kizbuhelu, onda stvari stoje ovako: Grand ima cenu prosecnu dnevnu oko 50 evra po osobi(izuzmemo li zimski raspust). Isti takav hotel u Kitzbuhelu sa 4 zvezdice, je i po nekoliko puta skuplji. To nije licni utisak nego uporedjenje sa sajta http://www.vho.at/mariatheresia/index.en.html . U Kicbilu ima samo jedan hotel sa 5 zvezdica ,a ovakve cene su rezultat klijentele koja tamo dolazi. Grand bi u Kicbilu bio visoko kotiran po sadrzaju i luksuzu.
Nocne staze u Kizbilu su na 5 km od samog mesta u Kirchbergu. Na nocnom skijanju nema puno ljudi, tako da staza radi samo produzenim vikendom. Slicno kao i na Kopu.
Kad je rec o stazi Hahnenkamm, na kojoj se svakog januara odrzava downhill, ona uopste nije crna staza. Najvecim delom je crvena, a jednim malim delom cak plava. To je na mapi skipiste staza broj 21. Ona je sa dosta prelomnica i neki delovi uopste nisu u upotrebi vec se koriste samo na takmicenju. Ti delovi medjutim nisu zatvoreni,ali ratrak ne prolazi ovuda, a oko njih uredjuju dugacke poveznice, kako bi prosecan skijas imao alternativu. Na tim delovima pise " Staza se ne uredjuje, vozite na sopstvenu odgovornost" . Upravo te prelomnice su mesta na kojima se skace po desetak,a na jednoj i preko 20 metara
Ps: Kopaonik je odlicno skijaliste, koje je za zadnjih par godina napredovalo kao nijedno u regionu, sa cenama koji su realne ponudjenom. Kopaonik je svakako bolje skijaliste od svakog Slovenackog. Sa Kicbilom ipak se ne moze porediti, jer iza Kicbila stoje vekovi ulaganja.

FeboZg

pre 14 godina

Mislim da bi bio red da prvo popravite i sanirate Gazelu nakon 30 godina radova..a tek onda u ozbiljnije turističke projekte....idite nekakvim redom i smislom...

dusan

pre 14 godina

Kopaonik je okk sto se tice prirode, ali je brate skupo a usluga mnogo losa. Tako je barem bilo. Zivim u z. evropi i bih tamo jjednom i nikad vise, u hotelu drugom po cenama iza granda kad smo se chekirali ispod kreveta bile razbijene case i flase!!! Baja u sobi do nas tuko zenu i decu danonocno... okk to spada u nas folklor))
ps vojnicki pozdrav Febi iz zg ako je on bio u pirotu u vojsci krajem 80tih

D

pre 6 godina

Kitzbuhel - prelep romanticni gradic u koji se sa velikim zadovoljstvom vracam ( upravo smo na putu ) . Apsolutno sve sto sam videla i dozivela tamo me je ocaralo . Zao mi je sto moram da kazem ali ja Kopaonik i Kicbil ne mogu da poredim . Ni po cemu , zaista ...Tako da svakome ko razmislja , topla preporuka Kitzbuhel :) Hotel sa 5* polupansion , na nekoj akciji smo pronasli 7 dana je 2000 eu . Ali je hotel odlican . Kao i svuda uvek mozete pronaci neki privatan smestaj za mnogo manje novce . Jeste skuplji ali vredi :)

Slobodan

pre 14 godina

IZBOR JE LAK

Do Kopaonoka ima 275-300 km zavisi kojim putem se ide, za prevez autom ti treba oko 35 EUR takodje u jednom pravcu. Parkiranje je jeftinije. Na Kopaoniku ovih godina gradi Srpsko plemstvo i Srpski klanovi. I na Kopaoniku ima ekskluzivnih prodavnica sa skupom robom koja je uvek jeftinija nego u Austriji. Na Kopaoniku mogu da se kupe Kraljevački kajmak i neprskane jabuke. Ski pas na Kopaoniku košta 90 EUR. U Josaničkoj banji postoje termalni izvori temperature 86C, a da sa Austrijancima nismo ratovali toliko puta i ona bi izgledala pristojno.
Sigirno je sa treba posetiti i Kitzbuhel, ali skijajmo na Kopaoniku, Kupujmo naše.

FeboZg

pre 14 godina

Mislim da bi bio red da prvo popravite i sanirate Gazelu nakon 30 godina radova..a tek onda u ozbiljnije turističke projekte....idite nekakvim redom i smislom...

vlada

pre 14 godina

Pretpostasvljam da najveci broj onih koji pisu nisu bili u Kitzbuhelu. To uopste nije uporedivo.

Prvo Kitz je grad, a ski centar na Kopu je samo ski centar.

Drugo, u Kitzu uopste nema tako velikih (a bogami i dobrih hotela kao sto je Grand).

Trece, ni jedan dobar hotel u Kitzu nije blizu gondole i tu mozete da birate: 20 evrica za kombi (u jednom pravcu) ili skije na rame pa tabanaj.

Cetvrto, ne znam u kakvim hotelima spavaju oni koji pisu o Kitzu, ali u vrhu sezone, za vreme cuvenog spusta, u najboljih dva, tri hotela u Kitzu necete platiti manje od 300 do 350 evra po osobi. U ostalom delu sezone, to je oko 200 do 250 evra. DNEVNO. Naravno, ako zelite, mozete naci prilicno pristojan smestaj za relativno malo novca u mestima oko Kitzbuhela, ali pretpostavljam da isto tako mozete otici na Kopaonik na skijanje, a spavati u Brzecu ili Brusu.

Peto, tacno je da gluhwine na ulici kosta 2 evra, ali zato viski (obican, Johnnie Walker, red label) u nocnim klubovima necete platiti manje od 10 evra, a pivo manje od 5. Rucak za cetvoro, u prosecnom restoranu (s tim sto se mora priznati da su kuvari zaista "svetski") uz flasu prosecnog vina, nije manje od 200 evra.

Da skratim, ako hocete da odete na sedam dana u Kitz, da odsednete u dobrom hotelu, da se skijate na tih cuvenih 160 i kusur kilometara staza (bas me zanima da li je iko ikad obisao sve staze i da li vi uopste imate pojma sta znaci preci, cak i nizbrdo, na skijama 160 kilometara), da bar nekoliko puta vecerate u nekom restoranu ili da obedujete na stazi, da par puta izadjete u nocne klubove ili nesto slicno, ne pomisljajte da krenete na put bez 3000 evra. I ne zaboravite da cete u putu izgubiti dva dana (jedan da bi dosli i jedan da bi ste se vratili). Isli preko Madjarske ili preko Hrvatske i Slovenije.

Pa, ko voli i ko moze.

Ljudi, Kitz je sigurno mnogo lepsi i bolji i opremljeniji od Kopaonika, ali je isto tako sigurno da je skup cak i za Austrijance, dok je za prosecnog pripadnika nove vise srednje klase iz Srbije, koji radi u stranoj firmi ili banci i zaradjuje oko 1000 evra mesecno, Kitz, na nacin na koji ga vasi posetioci sajta predstavljaju, je nedostizan.

Osim ako se ne spava u depadansu, u nekom selu koje je 15 km od Kitza, jede parizer i hleb sa majonezom, pije iskljucivo u sobi, dok se u diskoteci celo vece cevci jedno pivo, a posle se svima prica da se islo na skijanje u ovo prestizno i mondensko mesto. Cak i za ovakvo zimovanje u Kitzbuhelu vam treba najmanje 850 evra.

Evo kratkog primera obracuna:

1. smestaj 30 evra dnevno, s tim da uopste ne spavate u Kitzu vec najmanje 10 km od mesta (7 dana 210 evra)
2. ski pas (sa popustom) 150 evra
3. put 200 evra tour retour
4. hrana 20 evra dnevno, sto znaci da jedete iskljucivo hranu koju sami spremite, a namirnice kupujete u samoposluzi (7 dana 140 evra)
5. provod 20 evra dnevno, sto podrazumeva kuvano vino i kobasice na stazi i dva pica u diskoteci uvece (7 dana 140 evra)

sas35bgd

pre 14 godina

Zanimljivi su neki komentari na ovu temu. Prvenstveno mislim na preporuku da se u zapadnu Austriju, u Tirol ide preko Madjarske. Od kad postoji Viamichelin, nema potrebe raspravljati na temu blize je ili brze se stize. Sve mozes sam da vidis na Viamichelinu, te tako i da se preko Madjarske putuje vise i da je dosta dalje.
Ako se pravi komparacija cena Grand na Kopu i neki hoteli u Kizbuhelu, onda stvari stoje ovako: Grand ima cenu prosecnu dnevnu oko 50 evra po osobi(izuzmemo li zimski raspust). Isti takav hotel u Kitzbuhelu sa 4 zvezdice, je i po nekoliko puta skuplji. To nije licni utisak nego uporedjenje sa sajta http://www.vho.at/mariatheresia/index.en.html . U Kicbilu ima samo jedan hotel sa 5 zvezdica ,a ovakve cene su rezultat klijentele koja tamo dolazi. Grand bi u Kicbilu bio visoko kotiran po sadrzaju i luksuzu.
Nocne staze u Kizbilu su na 5 km od samog mesta u Kirchbergu. Na nocnom skijanju nema puno ljudi, tako da staza radi samo produzenim vikendom. Slicno kao i na Kopu.
Kad je rec o stazi Hahnenkamm, na kojoj se svakog januara odrzava downhill, ona uopste nije crna staza. Najvecim delom je crvena, a jednim malim delom cak plava. To je na mapi skipiste staza broj 21. Ona je sa dosta prelomnica i neki delovi uopste nisu u upotrebi vec se koriste samo na takmicenju. Ti delovi medjutim nisu zatvoreni,ali ratrak ne prolazi ovuda, a oko njih uredjuju dugacke poveznice, kako bi prosecan skijas imao alternativu. Na tim delovima pise " Staza se ne uredjuje, vozite na sopstvenu odgovornost" . Upravo te prelomnice su mesta na kojima se skace po desetak,a na jednoj i preko 20 metara
Ps: Kopaonik je odlicno skijaliste, koje je za zadnjih par godina napredovalo kao nijedno u regionu, sa cenama koji su realne ponudjenom. Kopaonik je svakako bolje skijaliste od svakog Slovenackog. Sa Kicbilom ipak se ne moze porediti, jer iza Kicbila stoje vekovi ulaganja.

NoviSad

pre 14 godina

Dobar tekst.
Sugestije:
1) Nemojte ni u najavi da pomišljate na kombinaciju u kojoj ćete se spakovati i otići bez plaćanja...
2) Umesto relacije BG-ZG-LJ-Karavanke itd., putujte preko Mađarske. Ruta je duža za oko 150 km, ali se stiže brže (isprobano u praksi), uz neuporedivo manje drumarine (samo mađarska i austrijska vinjeta).
3) Umesto Kitzbuehla, izaberite Skiwelt (www.skiwelt.at). Tačno je, kod nas je ova regija potpuno nepoznata. Subjektivni utisak (registracije na parkingu + osluškivanje jezika) je da najviše ima Holanđana, nešto manje Austrijanaca i Nemaca. Tačno je, u opticaju je 279 km sjajnih ski staza, uz napomenu da do Kitzbuehla od prošle godine možete i na skijama. Da ne širim priču previše, pogledajte sajt. Gužve nisam video nikada: naša porodična računica glasi - prosek čekanja na žičarama: 0 minuta. Gužve mogu da se pojave samo vikendom na polaznim žičarama, kada se pola Bavarske spusti na ski vikend... ali ni u takvim situacijama nikada nismo čekali duže od 5 minuta na ulazak u gondolu, na sledećim stazama gužve apsolutno nema. Posle skijanja, u Insbruku na ručku ili kafi ste za 45 minuta, u Salcburgu za oko sat vremena, u Minhenu za sat i po.
Kopaonik?
Podsetite me šta je to!

dusan

pre 14 godina

Kopaonik je okk sto se tice prirode, ali je brate skupo a usluga mnogo losa. Tako je barem bilo. Zivim u z. evropi i bih tamo jjednom i nikad vise, u hotelu drugom po cenama iza granda kad smo se chekirali ispod kreveta bile razbijene case i flase!!! Baja u sobi do nas tuko zenu i decu danonocno... okk to spada u nas folklor))
ps vojnicki pozdrav Febi iz zg ako je on bio u pirotu u vojsci krajem 80tih

Autor teksta

pre 14 godina

Zeleo bih da dodam jos par utisaka o Kicbilu. Onaj ko ima novca za skijanje na Kopaoniku, ako preusmeri samo taj novac za skijanje u Kicbilu, nece morati ni evra da dodaje. Znaci, koliko god je Kicbil skup grad , okolna mesta koja su na 10minuta od njega su mnogo jeftinija, te odabirom njih stedite znacajan novac.
Ranim bukingom dobijete skipas uz smestaj povoljnije. Evo poredjenja za isti period ,pocetak januara za 4 osobe
Kopaonik:
12697 dinara dnevno za apartman 3+1 povrsine 32km, znaci 7 dana =88879=900evra
9000dinx4=36000 = 360evra skipas
Put 6500din =65evra
UKUPNO=1325e
Kicbil:
Apartman sa dva kupatila, sa terasom , lukzuzno opremljen, oko 50kvadrata, zajedno sa 4 skipasa rezervisan 11.novembra, a placen zadnji dan skijanja=1099evra
Put= 230evra
UKUPNO=1229e
Hranu nisam uzimao u obzir, jer je stvar licne odluke , restoran(daleko skuplji u Kicbilu) ili sam spremas(ista cena )
Za dobar provod, nije neophodno da pijes viski niti da budes smesten u centru , niti da izlazis u skupe restorane. To ti je u Kicbilu samo pruzeno kao mogucnost, ako imas novca , a nije neophodno. :-) .

Magnus

pre 14 godina

Mislim, stvarno tesko pitanje. Pa ko moze da vas prepozna tame negde u Austriji. Ovako lepo odete u Grand puknete 2-3000 evra za smestaj, ponesete vise modela ski odela i ako ste srecni uslikaju vas pored neke face iz domaceg jet set-a. Klasa...

sasa jokic

pre 14 godina

Ovde fali jedan veoma bitan podatak. Iako je Kitzbuhel mondensko mesto poznato sirom planete, sa svim sadrzajima gore opisanim, hoteli sa 4* u centru grada su skoro duplo jeftiniji od Granda. O usluzi i kvalitetu da ne pricam.

vz

pre 14 godina

Za sve koji nisu "srpska elita", koja cesto i ne zna da skija vec sedi i ispija pice ceo dan, pitanje izbora ne postoji.
Odnos cene i onoga sto nudi Kopaonik je za svakog ko koristi glavu neprihvatljiv.
Dakle, ne poredite neuporedivo. Zahtavni gosti koji hoce za svoj novac da dobiju adekvatnu uslugu ne idu na Kopaonik.
Austrija, Italija, Slovenija, Svajcarska a pre svega Francuska.
I ne pisite vise gluposti.

pavle

pre 14 godina

Kicbil je izvikano mondensko skijaliste. Malo staza, skoro sve su osvetljene nocu. Ta na kojoj je spust je toliko strma i tehnicki zahtevna da gotovani i fensi ekipa koja dolazi da pokaze skupu opremu ne moze da je spusti... Pritom je skupo. Bas kao nas izvikani Kopaonik. Zell am See je prava stvar. Sustinski je povezan sa Kaprunom, glecer koji sem jula uvek ima skijanja, a samo 10 minuta ski busom koji se moze uhvatiti ispred bilo kog hotela. A sam See ima 165km staza u 5 sistema koji su svi povezani zicarama i stazama. Dobar skijas za sedam dana moze taman toliko da skija da sve obidje i da mu nije dosta. Malo je skuplje od ostalih velikih skijalista, ali ako se iznajmi apartman za vise ljudi + ski pass + trosak moze da se izadje ispod 400 evra po osobi, ako ne trosite previse. Moj apsolutni favorit, jedini problem je prevoz koji moze izaci dosta ako se ide automobilom na mali broj ljudi, ako zelite u Austriju prava stvar!

Nikola

pre 14 godina

Odlican izbor.Pre desetak dana vratili smo se iz Kapruna a to je svega nekih 30-tak kilometara od Kicbila.Pravo mesto za ljubitelje zimskih carolija.Preporucujem svima koji se jos nisu odlucili gde da odu.

D

pre 6 godina

Kitzbuhel - prelep romanticni gradic u koji se sa velikim zadovoljstvom vracam ( upravo smo na putu ) . Apsolutno sve sto sam videla i dozivela tamo me je ocaralo . Zao mi je sto moram da kazem ali ja Kopaonik i Kicbil ne mogu da poredim . Ni po cemu , zaista ...Tako da svakome ko razmislja , topla preporuka Kitzbuhel :) Hotel sa 5* polupansion , na nekoj akciji smo pronasli 7 dana je 2000 eu . Ali je hotel odlican . Kao i svuda uvek mozete pronaci neki privatan smestaj za mnogo manje novce . Jeste skuplji ali vredi :)