Vrnjačka banja, najveće lečilište u Srbiji

Prošle godine obeleženo je punih 140 godina od osnivanja "Osnovatelnog fundatorskog društva lekovite kisele vruće vode u Vrnjcima", a da se Rimsko carstvo nije raspalo danas bi Rimljani, sudeći po starom rimskom izvoru Fons Romanusu, obeležavali možda i 1500 (ili više) godina korišćenja lekovitih i toplih vrnjačkih izvora.

Autor: Slobodan Ogrizović
Izvor: GM

Pošaljite komentar
 1. Prošle godine sam sa porodicom, sticajem okolnosti, odustao od putovanja u Grčku i rešio da sa porodicom odmor provedem u Srbiji. Ako se dobro raspitate, imate malo istraživačkog duha i nemate zahteve za preteranim luksuzom možete da se divno provedete.
  Od planiranih 5 do 6 dana u Vrnjačkoj Banji, boravak smo produžili na 10, a evo i zašto.
  Bili smo smešteni u apartmanu, jer imamo decaka od 5 godina, pa nam se to činila najopuštenija varijanta. U Vrnjačkoj Banji možete naći lepe apartmane, slične onima u Grčkoj, po zaista prihvatljivim cenama. Posetite saj turističke organizacije i pogledajte ponudu.
  Pošto su prva tri dana naseg boravka, krajem jula, bili kišoviti, uglavnom smo vreme provodili u laganoj šetnji promenadom i spavanju, kako bi prikupili snagu od pretrpanosti poslom i hroničnom neispavanošću tokom godine. E onda je počela zabava.
  Treći dan: šetnja do crkve i vožnja porodičnog bicikla, razgledanje i kupovina knjiga na štandovima na promenadi. Uvece šetnja oko izvora Jezero i razgledanje ptica. Dete je uživalo.
  Četvrti dan: Na 10 km od banje je manastir Ljubostinja, zaduzbina knjeginje Milice, iz 14 veka. Dečiji parkić u blizini manastira sa kafeom na travi. Mirno i opušteno.
  Peti dan: Odlazak na bazen Klobuk koji se nalazi na dva km od Banje u pravcu Goca. Voda je bila hladna, pa smo otisli u zatvoreni bazen hotela Merkur. Mineralna voda sa hidromasažerima, kafe pored bazena, sve besprekorno čisto i uredno. Posle dva sata u bazenu, spavali smo svi celo popdne. Odlična rekreacija. Sin i danas pita kada cemo ponovo ici u Merkur.
  Šesti dan: odlazak na 22 km udaljeni Goč, šetnja kroz proplanke sa kojih se pruža prelep pogled na dolinu zapadne Morave. Odlazak do obližnjeg jezera. Nekoliko privatnih kafana i pansiona pruža vam mogućnost porodičnog ručka ili samo kratkog osveženja, po prihvatljivim cenama - nizim od onih u Beogradu.
  Sedmi dan: odlazak u wellnes centar: bazen sa hidromasažerima i mineralnom vodom, ručna masaža, sauna, parno kupatilo. Potpuno opuštanje i relaksacija. Sadržinu tretmana određujete sami prema sklonostima i dubini vaseg džepa, ali ima za svakog po nešto.
  Osmi dan: Šetnja parkom i vožnja bicikla, odlazak do vile Belimarković i razgledanje izložbe fosila muzeje iz Kikinde i izložbe slika.
  Deveti dan: Šetnja, čitanje knjiga u nekom od kafica, kupovina sitnica, zajedničko pisanje razglednica, što je našem sinu bio pravi doživljaj, jer raste u eri kompjutera i telefona.
  Deseti dan:polazak za Kopaonik, ali preko Žiče, Studenice, dolina Ibra...Neka druga priča.
  Uz sve ovo, svakoga dana mozete popiti po čašu ili dve vode sa Snežnika i videćete kako se osećate drugačije, jednostavno prija. Hrana je kud i kamo jeftinija,kako po malim restoranima, tako i gotova pripremljena u par supermarketa.Pijaca je odlično snabdevena i skoro svakog dana smo kupovali sveže voće, a poznato je da u tom kraju se pravi najbolji kajmak u Srbiji. Treba probati. Kuvanje u apartmanu se svelo na na par supa iz kesice i prve jutarnje kafe.Sve to nas je koštalo mnogo manje nego da smo otišli bilo gde na drugo mesto.
  Ozbiljno razmišljamo gde ćemo ove godine na letovanje...Pogodite zašto.

  Pozdrav
  (dragan, 28. april 2009 12:08)

  # Link komentara

 2. Molim za brojeve telefona (jeftinog) privatnog smestaja do 10 evra.
  (putnik, 27. april 2009 12:15)

  # Link komentara