Doplate za letovanja - koja su prava putnika?; "Stavljate ih pred svršen čin VIDEO

Turističke agencije moraće da uvedu doplate za gorivo svim putnicima koji su uplatili svoje letnje aranžmane, od 30 i više evra za čarter letove. Razlog je oscilacija cene nafte. Po kom osnovu agencije imaju pravo da povećaju cenu iako je uplata već legla, a ugovor zaključen? Da li putnici mogu da traže da im se vrati ceo iznos ako im novoformirana cena ne odgovara?

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Znači po logici g. Seničića ako ne pojedem ceo hleb koji sam danas kupio, ja treba da odem u pekaru da doplatim?
  (Biserko, 28. maj 2022 19:24)

  # Link komentara

 2. Ja koliko znam, jednom kada kupim kartu kod avio kompanije, to je to...
  (Ana, 27. maj 2022 21:50)

  # Link komentara

 3. U ugovorima koje ste potpisali pise da se moze naplatiti YQ taksa ukoliko dodje do poskupljenja goriva. To inace, brat bratu, stoji otkad sam ja prvi put gledao agencijske aranzmane, tamo tipa 2007, nije nista novo. Cak se i u cenovniku pominje ta taksa, dakle mnogo pre no sto dodjete do ugovora. Mozda se do sada nikad nije desilo da je ova taksa naplacena, ali sve je lepo pisalo.
  (ivan, 27. maj 2022 19:35)

  # Link komentara

 4. Da li ce mozda sada, ako neko ide sopstvenim prevozom da odbiju od cene joj vise ili se nista nije promenilo?
  (pitam, 27. maj 2022 16:05)

  # Link komentara

 5. Pa mafija ostaje mafija.zašto agencije ne mogu da nadju(ili već imaju)prevoznika sa kojim već sarađuju(mislim na tursku).nemogu zato što airserbia drži monopol i Neda nikom drugom te letove.da li oni imaju mogućnost,avione to nije bitno.polazak ti je u 6.30 a onda dan pre leta airserbia ti promeni na 15.00.i šta ti tu možeš.dajte agencijama da same nađu svog partnera za prevoz a ne da nam ovde sole pamet
  (Draganče, 27. maj 2022 14:38)

  # Link komentara

 6. Ako je putnik isplatio aranžman u celosti, nema načina da mu se traži još novca po bilo kojoj osnovi. Prodavac aranžmana je bio u obavezi da novac putnika odmah prosledi dalje, bez odugovlačenja.
  Međutim, ako je prodavac aranžmana novac zadržao za sebe, kako bi ga malo vrteo i uzeo još para, pa je u međuvremenu čarter poskupeo, to nikako ne bi smelo da se preliva na putnika...
  Uostalom, šta kažu gospoda advokati?
  (Rajko, 27. maj 2022 13:01)

  # Link komentara

 7. Putnici nemaju prava.Uplaceno letovanje pre dve - tri godine nije se otislo na letovanje zbog dobro znane svetske situacije.Pare se ne vracaju.Nema zateznih penala nema kamate, nema para.A kad se ne plati porez ili preksrsajna kazna odmah zakon stupa na scenu.Izvrsitelji itd.
  (LuKa, 27. maj 2022 12:55)

  # Link komentara

 8. Doživeo sam da mi na aerodromu u 5h ujutru, bez prethodne najave, prilikom podizanja vaučera traže doplatu od 55e po osobi, što je za četvoročlanu porodicu bilo 220e. Naravno da nosim novac na letovanje ali ne toliko u gotovini nego na karticama.
  Sledi drama, jurcanje do bankomata (na kraju je samo jedan radio), čekanje u redu, cupkanje ispred menjačnice koja se još nije otvorila, supruga moli okolo za pozajmicu dok se ne vratim iz menjačnice, agent preti otkazom putovanja jer nam vreme za čekiranje ističe, ... Jednostavno, preseo mi je odmor.
  (Građanin, 27. maj 2022 12:13)

  # Link komentara

 9. A gde je odgovor na pitanje da li moze da se otkaze aranzman u tom slucaju i da se traze pare nazad? Neko nam obilazi odgovor, sto je isto kao i odgovor.
  (fo, 27. maj 2022 11:47)

  # Link komentara

 10. Super je sto ste pitali samo njega o tome i izneli samo njegovo interesno misljenje o tome da li je to legalno. A Djura ce nam oprostiti sto nas je tukao? Gde je ovde agencija za zastitu potrosaca? I zasto se ovaj gospodin i njegovi pajtosi iz kartela turistickih organizacija ne teraju na sud zbog krsenja ugovora. Tako su i banke tvrdile da su njihovi obracuni i troskovi legalni i krili se iza svog kartela dok sud nije stavio tacku na to.
  (Miljan, 27. maj 2022 11:44)

  # Link komentara

 11. I koja su prava putnika na kraju??
  (Ivan V., 27. maj 2022 11:39)

  # Link komentara

 12. "Ono što putnici ne razumeju jeste da turistička agencija ne može da prihvati ovaj trošak na svoja leđa - one jedan deo doplata preuzimaju na sebe, bile bi i veće od ovih iznosa. ali ne postoji prostor u zaradi turističkih agencija koje bi mogli da pokriju ovako velike doplate"

  Da, sigurno to agencije vec cine, kako da ne.
  (Abarth, 27. maj 2022 11:22)

  # Link komentara