Sreda, 21.06.2006.

05:39

Autostopom do Kopenhagena

Izvor: B92

Autostopom do Kopenhagena IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

36 Komentari

Sortiraj po:

zoran doroski

pre 14 godina

Kada sam imao 18 godina prestopirao sam celu staru jigu i uzduz i popreko nema lepseg osecaja ali su tada bila druga mirnija vremena Nije bilo toliko auta ali znaj da se svaki dan moglo preci i po 400 km Nekada sam do mora stizao za jedan dan a najvise mi je trebalo tri dana Sada imam druge ambicije volim motore bajker sam i svaki lep trenutak vremena hvatam da bi seo na motor i otisao na neko mesto gde do sada nisam bio ili sam bio ali mi se svidjalo pa bi opet otisao tamo Posto dolazi zima i snegovi a bili smo ograniceni vizama nadam se da ce mi se san o proputovanju Evropom ispuniti 02 01 2010 planiram sa mojom hondom cb 500 s obidjem Hrvatsku Italiju Spaniju i Portugaliju Ovu destinaciju sam izabrao iz prostog razloga sto je tamo sredozemna klima i da nema snega pa se moze voziti Ovim putem pozdravljam sve bajkere da mi se pridruze ili podrze u mojoj zelji da ispunim san koji sam cekao punih 19 godina Pozdrav Doroski Zoran Odzaci 063 848 63 82

Sonja

pre 17 godina

Sta reci? Prica deluje i kao fikcija i kao realnost. Samo nisi naveo na koju foru si dobio vizu i ako je tema i akcenta i tvoja ogromna zelja stavljena na kopenhagen ili Kopenhavn kako tamo izgovaraju (bila sam tamo pa znam) zasto nisi malo opisao Dansku prestonicu drugim posetiocima sajta. Bavio si se sitnicama kakvu kosu ima klinja ili boja sedista... Sta je bila poenta puta u Dansku? Nadam se da si se lepo proveo, sto kaze neko malopre sto nisi skoknuo do Malmea? Hejdo! iliti Cao na rastansku na danskom i svedskom.

Bilo nekad

pre 17 godina

Jedan od razloga za odlazak u Kanadu je bas to da moja deca mogu sa kanadskim pasosem putovati po Evropi kao ja nekad. I sa tatinim novcem, naravno...

usedelica

pre 17 godina

krenuti u kopenhagen sa 200e???

grad u kom je mineralna voda u prodavnici 3e a (los) obrok u restoranu 20ak trazi osetno vise para... kao i svugde, jedino su muzeji jeftini :)

Svetski putnik Jovancha iz Jagodine

pre 17 godina

Sasvim izvodljivo, govorim iz ličnog iskustva. Imam 20 i koju, i u poslednjih godinu dana, obišao sam ono što nisam obišao za celi život - Austrija, Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija.. i sve za suma sumarum 600E bez troškova. Nemam para, ali sakupi se.. Najvažnija je odvažnost uputiti se na put, koju ja sada imam, i već u avgustu idem u Poljsku, verovatno na način kao i dotični gospodin. (www.zabinki.pl) Nemate para i obični ste smrtnici? Pa kako onda idete na more, kupujete kompjuter kojim šaljete komentare na ovoj stranici i slične gluposti. Za male pare može se pronači i sasvim lepo i dostojanstveno provesti i van grane. Vizu sam dobio oba puta bez problema.. Važno je samo hteti! Pozdrav!

Dragan

pre 17 godina

Bravo care. Otkad sam emigrirao u zapadnu evropu 1999. godine, nisam video ni jednog jedinog stopera, na casnu pionirsku. A dosta sam stopirao tokom gladnih godina, kod nas i do Budimpeste, nije se imalo viza za dalje. Tacno tako je bilo - svaki sledeci auto nosi potpuno novi i neocekivani svet u sebi, ljude koji su cesto jako interesantni, mada mogu da budu i vrlo neprijatni. Ipak... Danas vise volim da se izorganizujem, proverim racun unapred, rezervisem jeftin let (i to mora znatno unapred, inace nije jeftin) i spasem se neprijatnosti. Osim ako nesto krene lose... U svakom slucaju, svaka cast.

Pero

pre 17 godina

Jos samo da si skocio do Malmea, to si mogao i peske, i zatvorio bi krug. Tamo ima vise "nasih" nego svedjana. "10 kilometara vezanih ociju? Ajte molim vas!"

rebel mouse

pre 17 godina

radi informacije: postoje sajtovi za autostopere.
uglavnom besplatna voznja se moze naci na sajtu: http://www.hitchhikers.org/index.cgi?lang=en

a podela troskova za benzin na nemackom sajtu: http://www.mitfahrgelegenheit.de/

besplatno spavanje: http://srpski.hospitalityclub.org/indexsrp.htm

osim toga, tokom vikenda se moze putovati vozovima u nemackoj, 5 osobe za 28 evra, kroz celu nemacku. zove se wochenendeticket. vazi jedan ceo dan, do 3 ujutru sledeceg dana.

koliko se secam ja sam od copenhagena do hamburga platio euroline bus 40 evra.
osim toga izmedju hamburga i danske postoje i lokalni vozovi u kojima nema konduktera, ali ajde, necu to da savetujem...

beograd-berlin

pre 17 godina

..cestitke za tekst.. ne osporavam nista sto si vec napisao(sem cena goriva u a i de), samo me buni jedna stvar.. ako si vec toliko para potrosio na nocenje i klopu, zasto nisi uzeo neki let iz bud do kh.. mislim da bi se cene tu negde podudarale.. inace, imam 22g. i od nedavno zivim u berlinu. oduvek sam voleo da slusam ujaka i ostalu rodbinu kako su se oni nekada provodili po evropi, putovali auto-stopom itd.. oduvek sam zeleo da se upustim u tako nesto, ali nikada dovoljno hrabrosti.. ova tvoja prica mi je bas podgrejala tu zamisao, tako da cu verovatno uciniti tako nesto uskoro.. gore negde sam procitao komentar momka iz beca, da je raspolozen za tako nesto, pa ako ikada krenes, mogao bi napisati gde si bio i kako si se proveo.. naravno, bilo bi super ako bi jos neko sa slicnim iskustvom ispricao pricu, i dao neku ideju gde bi se moglo ici.. pozdrav svim citaocima!!!

Mile

pre 17 godina

Autostopom do Kopenhagena:
Linz se nalazi nepunih sto kilometara od nemacke granice, a ne blizu granice. Gorivo u Austriji je u proseku deset centi jeftinije negu u Nemackoj, tako da skoro svi vozaci u tranzitu kroz Austriju uzimaju gorivo u Austriji na granici sa Nemackom.

Dragan

pre 17 godina

I ja planiram da uskoro uradim ovako nesto. Studiram u Austriji pa nemam problema sa vizom, samo malo novac...
Inace tekst je fenomenalan, puno pozdrava za autora i da nas bude jos mnogo ovakvih!

paka

pre 17 godina

lep prikaz, talentovan opis.
moj bi komentar bio kao sto je napisala "svetska putnica". potpuno ista iskustva, jedino sto nisam isla auto-stopom.
ali, to je bilo drugo vreme i nama tj. nasoj generaciji je sve bilo dostupno.
zao mi je danasnje generacije cije se zivot pretvorio u "san o schengenskoj vizi". porazavajuce za coveka, zemlju (ako je od nje nesto ostalo)... i da ne nabrajam.
i nece se u srbiji nista promeniti nabolje dok joj omladina bude camila u 4 zida ii bila zatvorena u svom toru. bez razmene iskustava, bez dozivljaja - nema ni sopstvenog misljenja - vec sve vodi pravac ka vucicu i nikolicu...u sunovrat!

Nenad

pre 17 godina

Lepa avantura. Šteta što je za as obične smrtnike nemoguće da dobijemo šengensku vizu. Zato: pare koje imam iskoristiću na odlazak u neku zemlju čije vlasti ne moram da molim da bih u nju ušao. A Evropa - možda u nekom narednom životu. Nenad se saginjati neće.

Marko crnogorac

pre 17 godina

Postovani prijatelju,
upravo sam procitao kako si se proveo na proputovanju i moram ti reci da me je podsjetilo kako je meni bilo prije par godina takodje u Kopenhagenu! Posebno bih izdvojio Cristiani :)...
sjecanja me lakom tugom gone...

ja

pre 17 godina

Prosle godine sam sa svojim suprugom automobilom putovala do Danske, a zatim do Norveske. Najlepsi utisci i sa puta i iz Skandinavskih ambasada. To je potpuno drugi svet, ljubazan, poslovan,prijatan i kulturan. Kada su culi da idemo kolima zvali su nas da pitaju hocemo li da nam produze vizu za desetak dana za svaki slucaj ako se nesto desi. Bila sam sokirana. Jedva cekam dan kada cu ponovo krenuti tamo.

Svetska putnica

pre 17 godina

Sjajno. Nisi samo rekao koliko ti je godina i cime se od prilike bavis. Evo i moje iskustvo: Ja sada imam 41 godinu, ali u neko davno vreme osamdesetih godina, kada sam studirala i kada smo jos uvek bili ugledna zemlja sa cijim pasosem se moglo putovati skoru u svaku zemlju sveta, imala sam obicaj da putujem po Evropi za vreme letnjeg raspusta. Putovanja su uglavnom bila vozom, sa studentskim popustom a nocenja u hostelima po gradovima Evrope (zapadne). To su bili studentski domovi, koji leti rade kao hosteli, skromni, ali veoma pristojni. Mnogi moji sugradjani (novosadjani) su na isti nacin putovali. Neke relacije sam proputovala i autostopom. Na svu srecu imala sam samo pozitivna iskustva i uvek se sve lepo zavrsavalo. Ali jezim se od pomisli da bih sada svoju cerku pustila da na takav nacin putuje. Putovanje autostopom nije bio nikakav problem, posto je svako rado stao kada je ugledao pristojne ljude da stopiraju, a mi smo takvi zaista bili. U pitanju je stopiranje u juznoj Francuskoj i Spaniji (posto se nije usaglasavalo sa marsrutama u voznim kartama (Transalpino, Eurotrain), a hteli smo jos neka mesta da posetimo). Za prvo putovanje istocnim blokom (posto je tada postojao Varsavski pakt), odabrali smo Madjarsku i, preko Austrije, Cehoslovacku. Putovala sam sa drugaricom (22-godisnjakinje). Pamtim veoma zanimljiv detalj. Neko nas je dovezao kolima do Austrijske granice sa Cehoslovackom i trebale smo granicu peske da predjemo i onda stopiramo u Cehoslovackoj. Tzv. nicija zemlja je bila ni manje ni vide nego siroka 2 km, posto je to bila granica izmedju 2 vojna pakta. Na sredini, posle kilometar, bila je povucena zuta linija, koja je zvanicno oznacavala granicu. Stajala sam jednom nogom u jednom paktu, drugom u drugom paktu. Nebo je bilo crno od oblaka i spremala se oluja. Srecom, stigle smo na vreme u drugu zemlju i odmah ustopirale tipa koji nas je pozvao da sa njim putujemo u Svedsku (e koje je to vreme bilo). Tada se stustila velika kisa. Mozda ovde ima i neke simbolike, ne znam. U svakom slucaju, kad tako mlad uspete da se snadjete u belom svetu, da nemate negativna iskustva, da vidite i upoznate hordu mladih ljudi iz celog sveta koji na isti nacin putuju, onda u zivotu i svaku drugu prepreku bolje savladate. Poenta putovanja su bila razgledanje gradova, muzeja, galerija, upoznavanje nevih ljudi, navika i obicaja. Nije bilo para za shopping garderobe (nazalost). Bila, videla i ovde ostala. Zato, pozitivno razmisljajte, upoznajte ljude koji ce vam slati garantna pisma, nabavljajte vize i putujte (evo sada ima i low cost avio kompanija), jednom recju snadjite se. Sve je moguce.

I WANA BE FREE

pre 17 godina

San koji ce tesko biti ostvariv za vecinu mladih ljudi u nasoj zemlji (medju njima i ja). O ovome sanjam celu svoju mladost (23god) i bezuspesno sam pokusao 3 puta da dodjem do sengen vize, Bio sam odbijen mada nisu imali apsolutno nikakvog razloga da je odbiju, a da nepominjem koliko sam para potrosio da bih podneo tri zahteva za vize (sa normalnom dokumentacijom kao student). Drago mi je da vidim da bar neko odavde moze tako nesto da izvede. Tekst je odlicno napisan i stvarno sam uzivao dok sam ga citao. Pozdrav za autora

Misa

pre 17 godina

Hm... Mislim da Danska kao drzava ne zasluzuje promociju na ovom sajtu, a evo i zasto: (copy/paste sa njihovog sajta)

Tourist visits:
Denmark does not issue visas to citizens of Serbia and Montenegro for the purpose of tourism.

Link na kome se to moze procitati: (u donjem delu strane)
http://www.ambbeograd.um.dk/en/menu/ConsularServices/Visas/

p.s. demokrate, nadam se da cete objaviti moj komentar!

Brane

pre 17 godina

..mislim da si izabrao pravi nachin da dodjes do kopenhagena, da si isao vozom ili avionom, verujem das ne bi bilo tako zanimljivo... ja uvek stopiram (samo po srbiji, nazalost) i mislim da dih bez razmishljanja krenuo tvojim putem u avanturu :-) pozZ

Makilica

pre 17 godina

Zaista interesantno i hrabro iskustvo. Imao si puno srece jer na Zapadu retko ko staje autostoperima. :) U buducnosti putuj preko low-cost kompanija (1 komentar) ili http://www.mitfahrzentrale.ch

Goran

pre 17 godina

Jadan covek, bas se namuci.
Da li mu uplatise platu ovi iz NVO, bas me zanima (ne rece nista o tome na kraju).
Ispaljivaci znaci kao i svi drugi.
Bio sam u hostelu Central Park u Budimpesti, jer nismo nasli privatnu sobu (IBUS nije radio za 1.Maj) i morali smo tamo da prenocimo. Moram reci da moji utisci nisu kao i autorovi. Jedva sam se istusirao u zajednickom WC-u trudeci se da nista ne pipnem okolo. Nasli smo samo sobu sa jos 6 ljudi i mislim da je krevet bio 8 maraka, tada. Srecom sa nama u sobi su bile i neke male engleskinje koje su spavale samo u gacama :). Stvarno
internacionalna ekipa klinaca, koji uglavnom svaku priliku vrebaju za pricu i lokanje jeftinog alkohola. Veoma su druzeljubili. Secam se da je upravnica hostela neka madjarica sa nadimkom engleskog muskog imena, koja me odusevila organizovanoscu i spremnoscu da izadje u susret svim mojim zahtevima (uglavnom higijenskim i sigurnosnim), za koje ostali nisu bas marili.

duh iz boce

pre 17 godina

Tekst je vrlo zanimljiv. Svaka čast autoru. Ima samo jedan mali, minorni, bedni i nadasve sitni problem za obične smrtnike poput mene i meni sličnih. Viza. Pošto nisam te sreće da radim za neku NVO ili crveni krst kako onda da dobijem šengen sa žvakom kako idem kod ortaka sa 200 evra u džepu auto-stopom. Znam, neko će reći - snađi se, nabavi garantno pismo, uzmi potvrdu da si zaposlen, izvadi bris iz d..eta itd. U svakom slučaju lepo je čitati ovakve tekstove. Bajke.

Jela

pre 17 godina

Mmmm, kakav divan tekst! Iako vise nisam mlada, ova prica me je skroz podmladila i bacila nazad u neko lepo i bezbrizno vreme. Dragi putnice ti si jedan odvazan covek i super je to sto si svoj dozivljaj podelio sa nama koji xxxx godina nismo nigde mrdnuli. Blago tebi! Ako budes opet negde isao, opisi i to da bar citamo nesto interesantno. Veeeliki pozdrav!

Sasha

pre 17 godina

Ovakve su mi price poznate iz studentskih dana samo sto je to tada bilo izvodljivo(veci standard nije bilo viza ....)Lepo je mastati i pisati o tome ali realnost je nesto drugo.

DP

pre 17 godina

Cestitam na hrabrosti. Danas je hrabrije putovati stopom nego nekada. Danska jeste fantasticna za obilazak dok su velike vrucine po Evropi. Pun pogodak. Za sledeci put predlazem low cost avio kompanije, kao jos jedan vid ustede koji omogucava vecu mobilnost na vecoj povrsini.. Npr. do Zagreba vozom ili autobusom, pa onda sa www.germanwings.com kartom od 19 evra do bilo kog grada u Nemackoj. Odatle po celoj Evropi za jako malo para ili sa istom ili www.ryanair.com ili www.easyjet.com ima ih jos. Izlistajet preko neta. Tokom sezone lete i u Grcku i Tursku. …. Ako vas je vise, mozete da rentirate auto i to u Nemackoj pa po Danskoj, za relativno male pare i putujte k’o gospoda. Ili strpite se do septembra kad Germanwings dolazi u Beograd. Tako cete ustedeti na spavanju i raznim usputnim stanicama, a vise vam ostati za put po zeljenoj destinaciji, pa makar to bila i Spanija preko Nemacke…sve se moze u istom danu, vazno je poceti sa dobrim planiranjem i kupovinom karata na vreme. Takodje u Danskoj mozete besplatno »rentirati» bicikl po vecim bradovima, uz deposit od 10-ak evra. A, ako ste i za bicikl ture po istoj, Danska je najbolja na svetu za biciklisticki turizam, ima i savrseno obezbedjene staze i pored mgistralnih outeva i kroz kampanju, lanac B&B objekata i apartmana, i to sve po veoma povoljnim cenama. Po meni, Kopenhagen je daleko najneinteresantniji od svih mesta u Danskoj. Ali je prijateljski i, naravno vredi ga videti. Moj, apsolutni izbor je poluostrvo Jutland.

Misa

pre 17 godina

Hm... Mislim da Danska kao drzava ne zasluzuje promociju na ovom sajtu, a evo i zasto: (copy/paste sa njihovog sajta)

Tourist visits:
Denmark does not issue visas to citizens of Serbia and Montenegro for the purpose of tourism.

Link na kome se to moze procitati: (u donjem delu strane)
http://www.ambbeograd.um.dk/en/menu/ConsularServices/Visas/

p.s. demokrate, nadam se da cete objaviti moj komentar!

Svetski putnik Jovancha iz Jagodine

pre 17 godina

Sasvim izvodljivo, govorim iz ličnog iskustva. Imam 20 i koju, i u poslednjih godinu dana, obišao sam ono što nisam obišao za celi život - Austrija, Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija.. i sve za suma sumarum 600E bez troškova. Nemam para, ali sakupi se.. Najvažnija je odvažnost uputiti se na put, koju ja sada imam, i već u avgustu idem u Poljsku, verovatno na način kao i dotični gospodin. (www.zabinki.pl) Nemate para i obični ste smrtnici? Pa kako onda idete na more, kupujete kompjuter kojim šaljete komentare na ovoj stranici i slične gluposti. Za male pare može se pronači i sasvim lepo i dostojanstveno provesti i van grane. Vizu sam dobio oba puta bez problema.. Važno je samo hteti! Pozdrav!

Svetska putnica

pre 17 godina

Sjajno. Nisi samo rekao koliko ti je godina i cime se od prilike bavis. Evo i moje iskustvo: Ja sada imam 41 godinu, ali u neko davno vreme osamdesetih godina, kada sam studirala i kada smo jos uvek bili ugledna zemlja sa cijim pasosem se moglo putovati skoru u svaku zemlju sveta, imala sam obicaj da putujem po Evropi za vreme letnjeg raspusta. Putovanja su uglavnom bila vozom, sa studentskim popustom a nocenja u hostelima po gradovima Evrope (zapadne). To su bili studentski domovi, koji leti rade kao hosteli, skromni, ali veoma pristojni. Mnogi moji sugradjani (novosadjani) su na isti nacin putovali. Neke relacije sam proputovala i autostopom. Na svu srecu imala sam samo pozitivna iskustva i uvek se sve lepo zavrsavalo. Ali jezim se od pomisli da bih sada svoju cerku pustila da na takav nacin putuje. Putovanje autostopom nije bio nikakav problem, posto je svako rado stao kada je ugledao pristojne ljude da stopiraju, a mi smo takvi zaista bili. U pitanju je stopiranje u juznoj Francuskoj i Spaniji (posto se nije usaglasavalo sa marsrutama u voznim kartama (Transalpino, Eurotrain), a hteli smo jos neka mesta da posetimo). Za prvo putovanje istocnim blokom (posto je tada postojao Varsavski pakt), odabrali smo Madjarsku i, preko Austrije, Cehoslovacku. Putovala sam sa drugaricom (22-godisnjakinje). Pamtim veoma zanimljiv detalj. Neko nas je dovezao kolima do Austrijske granice sa Cehoslovackom i trebale smo granicu peske da predjemo i onda stopiramo u Cehoslovackoj. Tzv. nicija zemlja je bila ni manje ni vide nego siroka 2 km, posto je to bila granica izmedju 2 vojna pakta. Na sredini, posle kilometar, bila je povucena zuta linija, koja je zvanicno oznacavala granicu. Stajala sam jednom nogom u jednom paktu, drugom u drugom paktu. Nebo je bilo crno od oblaka i spremala se oluja. Srecom, stigle smo na vreme u drugu zemlju i odmah ustopirale tipa koji nas je pozvao da sa njim putujemo u Svedsku (e koje je to vreme bilo). Tada se stustila velika kisa. Mozda ovde ima i neke simbolike, ne znam. U svakom slucaju, kad tako mlad uspete da se snadjete u belom svetu, da nemate negativna iskustva, da vidite i upoznate hordu mladih ljudi iz celog sveta koji na isti nacin putuju, onda u zivotu i svaku drugu prepreku bolje savladate. Poenta putovanja su bila razgledanje gradova, muzeja, galerija, upoznavanje nevih ljudi, navika i obicaja. Nije bilo para za shopping garderobe (nazalost). Bila, videla i ovde ostala. Zato, pozitivno razmisljajte, upoznajte ljude koji ce vam slati garantna pisma, nabavljajte vize i putujte (evo sada ima i low cost avio kompanija), jednom recju snadjite se. Sve je moguce.

usedelica

pre 17 godina

krenuti u kopenhagen sa 200e???

grad u kom je mineralna voda u prodavnici 3e a (los) obrok u restoranu 20ak trazi osetno vise para... kao i svugde, jedino su muzeji jeftini :)

DP

pre 17 godina

Cestitam na hrabrosti. Danas je hrabrije putovati stopom nego nekada. Danska jeste fantasticna za obilazak dok su velike vrucine po Evropi. Pun pogodak. Za sledeci put predlazem low cost avio kompanije, kao jos jedan vid ustede koji omogucava vecu mobilnost na vecoj povrsini.. Npr. do Zagreba vozom ili autobusom, pa onda sa www.germanwings.com kartom od 19 evra do bilo kog grada u Nemackoj. Odatle po celoj Evropi za jako malo para ili sa istom ili www.ryanair.com ili www.easyjet.com ima ih jos. Izlistajet preko neta. Tokom sezone lete i u Grcku i Tursku. …. Ako vas je vise, mozete da rentirate auto i to u Nemackoj pa po Danskoj, za relativno male pare i putujte k’o gospoda. Ili strpite se do septembra kad Germanwings dolazi u Beograd. Tako cete ustedeti na spavanju i raznim usputnim stanicama, a vise vam ostati za put po zeljenoj destinaciji, pa makar to bila i Spanija preko Nemacke…sve se moze u istom danu, vazno je poceti sa dobrim planiranjem i kupovinom karata na vreme. Takodje u Danskoj mozete besplatno »rentirati» bicikl po vecim bradovima, uz deposit od 10-ak evra. A, ako ste i za bicikl ture po istoj, Danska je najbolja na svetu za biciklisticki turizam, ima i savrseno obezbedjene staze i pored mgistralnih outeva i kroz kampanju, lanac B&B objekata i apartmana, i to sve po veoma povoljnim cenama. Po meni, Kopenhagen je daleko najneinteresantniji od svih mesta u Danskoj. Ali je prijateljski i, naravno vredi ga videti. Moj, apsolutni izbor je poluostrvo Jutland.

zoran doroski

pre 14 godina

Kada sam imao 18 godina prestopirao sam celu staru jigu i uzduz i popreko nema lepseg osecaja ali su tada bila druga mirnija vremena Nije bilo toliko auta ali znaj da se svaki dan moglo preci i po 400 km Nekada sam do mora stizao za jedan dan a najvise mi je trebalo tri dana Sada imam druge ambicije volim motore bajker sam i svaki lep trenutak vremena hvatam da bi seo na motor i otisao na neko mesto gde do sada nisam bio ili sam bio ali mi se svidjalo pa bi opet otisao tamo Posto dolazi zima i snegovi a bili smo ograniceni vizama nadam se da ce mi se san o proputovanju Evropom ispuniti 02 01 2010 planiram sa mojom hondom cb 500 s obidjem Hrvatsku Italiju Spaniju i Portugaliju Ovu destinaciju sam izabrao iz prostog razloga sto je tamo sredozemna klima i da nema snega pa se moze voziti Ovim putem pozdravljam sve bajkere da mi se pridruze ili podrze u mojoj zelji da ispunim san koji sam cekao punih 19 godina Pozdrav Doroski Zoran Odzaci 063 848 63 82

Pero

pre 17 godina

Jos samo da si skocio do Malmea, to si mogao i peske, i zatvorio bi krug. Tamo ima vise "nasih" nego svedjana. "10 kilometara vezanih ociju? Ajte molim vas!"

Jela

pre 17 godina

Mmmm, kakav divan tekst! Iako vise nisam mlada, ova prica me je skroz podmladila i bacila nazad u neko lepo i bezbrizno vreme. Dragi putnice ti si jedan odvazan covek i super je to sto si svoj dozivljaj podelio sa nama koji xxxx godina nismo nigde mrdnuli. Blago tebi! Ako budes opet negde isao, opisi i to da bar citamo nesto interesantno. Veeeliki pozdrav!

Dragan

pre 17 godina

Bravo care. Otkad sam emigrirao u zapadnu evropu 1999. godine, nisam video ni jednog jedinog stopera, na casnu pionirsku. A dosta sam stopirao tokom gladnih godina, kod nas i do Budimpeste, nije se imalo viza za dalje. Tacno tako je bilo - svaki sledeci auto nosi potpuno novi i neocekivani svet u sebi, ljude koji su cesto jako interesantni, mada mogu da budu i vrlo neprijatni. Ipak... Danas vise volim da se izorganizujem, proverim racun unapred, rezervisem jeftin let (i to mora znatno unapred, inace nije jeftin) i spasem se neprijatnosti. Osim ako nesto krene lose... U svakom slucaju, svaka cast.

I WANA BE FREE

pre 17 godina

San koji ce tesko biti ostvariv za vecinu mladih ljudi u nasoj zemlji (medju njima i ja). O ovome sanjam celu svoju mladost (23god) i bezuspesno sam pokusao 3 puta da dodjem do sengen vize, Bio sam odbijen mada nisu imali apsolutno nikakvog razloga da je odbiju, a da nepominjem koliko sam para potrosio da bih podneo tri zahteva za vize (sa normalnom dokumentacijom kao student). Drago mi je da vidim da bar neko odavde moze tako nesto da izvede. Tekst je odlicno napisan i stvarno sam uzivao dok sam ga citao. Pozdrav za autora

Nenad

pre 17 godina

Lepa avantura. Šteta što je za as obične smrtnike nemoguće da dobijemo šengensku vizu. Zato: pare koje imam iskoristiću na odlazak u neku zemlju čije vlasti ne moram da molim da bih u nju ušao. A Evropa - možda u nekom narednom životu. Nenad se saginjati neće.

duh iz boce

pre 17 godina

Tekst je vrlo zanimljiv. Svaka čast autoru. Ima samo jedan mali, minorni, bedni i nadasve sitni problem za obične smrtnike poput mene i meni sličnih. Viza. Pošto nisam te sreće da radim za neku NVO ili crveni krst kako onda da dobijem šengen sa žvakom kako idem kod ortaka sa 200 evra u džepu auto-stopom. Znam, neko će reći - snađi se, nabavi garantno pismo, uzmi potvrdu da si zaposlen, izvadi bris iz d..eta itd. U svakom slučaju lepo je čitati ovakve tekstove. Bajke.

Brane

pre 17 godina

..mislim da si izabrao pravi nachin da dodjes do kopenhagena, da si isao vozom ili avionom, verujem das ne bi bilo tako zanimljivo... ja uvek stopiram (samo po srbiji, nazalost) i mislim da dih bez razmishljanja krenuo tvojim putem u avanturu :-) pozZ

ja

pre 17 godina

Prosle godine sam sa svojim suprugom automobilom putovala do Danske, a zatim do Norveske. Najlepsi utisci i sa puta i iz Skandinavskih ambasada. To je potpuno drugi svet, ljubazan, poslovan,prijatan i kulturan. Kada su culi da idemo kolima zvali su nas da pitaju hocemo li da nam produze vizu za desetak dana za svaki slucaj ako se nesto desi. Bila sam sokirana. Jedva cekam dan kada cu ponovo krenuti tamo.

Marko crnogorac

pre 17 godina

Postovani prijatelju,
upravo sam procitao kako si se proveo na proputovanju i moram ti reci da me je podsjetilo kako je meni bilo prije par godina takodje u Kopenhagenu! Posebno bih izdvojio Cristiani :)...
sjecanja me lakom tugom gone...

Dragan

pre 17 godina

I ja planiram da uskoro uradim ovako nesto. Studiram u Austriji pa nemam problema sa vizom, samo malo novac...
Inace tekst je fenomenalan, puno pozdrava za autora i da nas bude jos mnogo ovakvih!

rebel mouse

pre 17 godina

radi informacije: postoje sajtovi za autostopere.
uglavnom besplatna voznja se moze naci na sajtu: http://www.hitchhikers.org/index.cgi?lang=en

a podela troskova za benzin na nemackom sajtu: http://www.mitfahrgelegenheit.de/

besplatno spavanje: http://srpski.hospitalityclub.org/indexsrp.htm

osim toga, tokom vikenda se moze putovati vozovima u nemackoj, 5 osobe za 28 evra, kroz celu nemacku. zove se wochenendeticket. vazi jedan ceo dan, do 3 ujutru sledeceg dana.

koliko se secam ja sam od copenhagena do hamburga platio euroline bus 40 evra.
osim toga izmedju hamburga i danske postoje i lokalni vozovi u kojima nema konduktera, ali ajde, necu to da savetujem...

Bilo nekad

pre 17 godina

Jedan od razloga za odlazak u Kanadu je bas to da moja deca mogu sa kanadskim pasosem putovati po Evropi kao ja nekad. I sa tatinim novcem, naravno...

Goran

pre 17 godina

Jadan covek, bas se namuci.
Da li mu uplatise platu ovi iz NVO, bas me zanima (ne rece nista o tome na kraju).
Ispaljivaci znaci kao i svi drugi.
Bio sam u hostelu Central Park u Budimpesti, jer nismo nasli privatnu sobu (IBUS nije radio za 1.Maj) i morali smo tamo da prenocimo. Moram reci da moji utisci nisu kao i autorovi. Jedva sam se istusirao u zajednickom WC-u trudeci se da nista ne pipnem okolo. Nasli smo samo sobu sa jos 6 ljudi i mislim da je krevet bio 8 maraka, tada. Srecom sa nama u sobi su bile i neke male engleskinje koje su spavale samo u gacama :). Stvarno
internacionalna ekipa klinaca, koji uglavnom svaku priliku vrebaju za pricu i lokanje jeftinog alkohola. Veoma su druzeljubili. Secam se da je upravnica hostela neka madjarica sa nadimkom engleskog muskog imena, koja me odusevila organizovanoscu i spremnoscu da izadje u susret svim mojim zahtevima (uglavnom higijenskim i sigurnosnim), za koje ostali nisu bas marili.

beograd-berlin

pre 17 godina

..cestitke za tekst.. ne osporavam nista sto si vec napisao(sem cena goriva u a i de), samo me buni jedna stvar.. ako si vec toliko para potrosio na nocenje i klopu, zasto nisi uzeo neki let iz bud do kh.. mislim da bi se cene tu negde podudarale.. inace, imam 22g. i od nedavno zivim u berlinu. oduvek sam voleo da slusam ujaka i ostalu rodbinu kako su se oni nekada provodili po evropi, putovali auto-stopom itd.. oduvek sam zeleo da se upustim u tako nesto, ali nikada dovoljno hrabrosti.. ova tvoja prica mi je bas podgrejala tu zamisao, tako da cu verovatno uciniti tako nesto uskoro.. gore negde sam procitao komentar momka iz beca, da je raspolozen za tako nesto, pa ako ikada krenes, mogao bi napisati gde si bio i kako si se proveo.. naravno, bilo bi super ako bi jos neko sa slicnim iskustvom ispricao pricu, i dao neku ideju gde bi se moglo ici.. pozdrav svim citaocima!!!

paka

pre 17 godina

lep prikaz, talentovan opis.
moj bi komentar bio kao sto je napisala "svetska putnica". potpuno ista iskustva, jedino sto nisam isla auto-stopom.
ali, to je bilo drugo vreme i nama tj. nasoj generaciji je sve bilo dostupno.
zao mi je danasnje generacije cije se zivot pretvorio u "san o schengenskoj vizi". porazavajuce za coveka, zemlju (ako je od nje nesto ostalo)... i da ne nabrajam.
i nece se u srbiji nista promeniti nabolje dok joj omladina bude camila u 4 zida ii bila zatvorena u svom toru. bez razmene iskustava, bez dozivljaja - nema ni sopstvenog misljenja - vec sve vodi pravac ka vucicu i nikolicu...u sunovrat!

Mile

pre 17 godina

Autostopom do Kopenhagena:
Linz se nalazi nepunih sto kilometara od nemacke granice, a ne blizu granice. Gorivo u Austriji je u proseku deset centi jeftinije negu u Nemackoj, tako da skoro svi vozaci u tranzitu kroz Austriju uzimaju gorivo u Austriji na granici sa Nemackom.

Sonja

pre 17 godina

Sta reci? Prica deluje i kao fikcija i kao realnost. Samo nisi naveo na koju foru si dobio vizu i ako je tema i akcenta i tvoja ogromna zelja stavljena na kopenhagen ili Kopenhavn kako tamo izgovaraju (bila sam tamo pa znam) zasto nisi malo opisao Dansku prestonicu drugim posetiocima sajta. Bavio si se sitnicama kakvu kosu ima klinja ili boja sedista... Sta je bila poenta puta u Dansku? Nadam se da si se lepo proveo, sto kaze neko malopre sto nisi skoknuo do Malmea? Hejdo! iliti Cao na rastansku na danskom i svedskom.

Sasha

pre 17 godina

Ovakve su mi price poznate iz studentskih dana samo sto je to tada bilo izvodljivo(veci standard nije bilo viza ....)Lepo je mastati i pisati o tome ali realnost je nesto drugo.

Makilica

pre 17 godina

Zaista interesantno i hrabro iskustvo. Imao si puno srece jer na Zapadu retko ko staje autostoperima. :) U buducnosti putuj preko low-cost kompanija (1 komentar) ili http://www.mitfahrzentrale.ch

Sonja

pre 17 godina

Sta reci? Prica deluje i kao fikcija i kao realnost. Samo nisi naveo na koju foru si dobio vizu i ako je tema i akcenta i tvoja ogromna zelja stavljena na kopenhagen ili Kopenhavn kako tamo izgovaraju (bila sam tamo pa znam) zasto nisi malo opisao Dansku prestonicu drugim posetiocima sajta. Bavio si se sitnicama kakvu kosu ima klinja ili boja sedista... Sta je bila poenta puta u Dansku? Nadam se da si se lepo proveo, sto kaze neko malopre sto nisi skoknuo do Malmea? Hejdo! iliti Cao na rastansku na danskom i svedskom.

usedelica

pre 17 godina

krenuti u kopenhagen sa 200e???

grad u kom je mineralna voda u prodavnici 3e a (los) obrok u restoranu 20ak trazi osetno vise para... kao i svugde, jedino su muzeji jeftini :)

Bilo nekad

pre 17 godina

Jedan od razloga za odlazak u Kanadu je bas to da moja deca mogu sa kanadskim pasosem putovati po Evropi kao ja nekad. I sa tatinim novcem, naravno...

Sasha

pre 17 godina

Ovakve su mi price poznate iz studentskih dana samo sto je to tada bilo izvodljivo(veci standard nije bilo viza ....)Lepo je mastati i pisati o tome ali realnost je nesto drugo.

duh iz boce

pre 17 godina

Tekst je vrlo zanimljiv. Svaka čast autoru. Ima samo jedan mali, minorni, bedni i nadasve sitni problem za obične smrtnike poput mene i meni sličnih. Viza. Pošto nisam te sreće da radim za neku NVO ili crveni krst kako onda da dobijem šengen sa žvakom kako idem kod ortaka sa 200 evra u džepu auto-stopom. Znam, neko će reći - snađi se, nabavi garantno pismo, uzmi potvrdu da si zaposlen, izvadi bris iz d..eta itd. U svakom slučaju lepo je čitati ovakve tekstove. Bajke.

Nenad

pre 17 godina

Lepa avantura. Šteta što je za as obične smrtnike nemoguće da dobijemo šengensku vizu. Zato: pare koje imam iskoristiću na odlazak u neku zemlju čije vlasti ne moram da molim da bih u nju ušao. A Evropa - možda u nekom narednom životu. Nenad se saginjati neće.

Mile

pre 17 godina

Autostopom do Kopenhagena:
Linz se nalazi nepunih sto kilometara od nemacke granice, a ne blizu granice. Gorivo u Austriji je u proseku deset centi jeftinije negu u Nemackoj, tako da skoro svi vozaci u tranzitu kroz Austriju uzimaju gorivo u Austriji na granici sa Nemackom.

DP

pre 17 godina

Cestitam na hrabrosti. Danas je hrabrije putovati stopom nego nekada. Danska jeste fantasticna za obilazak dok su velike vrucine po Evropi. Pun pogodak. Za sledeci put predlazem low cost avio kompanije, kao jos jedan vid ustede koji omogucava vecu mobilnost na vecoj povrsini.. Npr. do Zagreba vozom ili autobusom, pa onda sa www.germanwings.com kartom od 19 evra do bilo kog grada u Nemackoj. Odatle po celoj Evropi za jako malo para ili sa istom ili www.ryanair.com ili www.easyjet.com ima ih jos. Izlistajet preko neta. Tokom sezone lete i u Grcku i Tursku. …. Ako vas je vise, mozete da rentirate auto i to u Nemackoj pa po Danskoj, za relativno male pare i putujte k’o gospoda. Ili strpite se do septembra kad Germanwings dolazi u Beograd. Tako cete ustedeti na spavanju i raznim usputnim stanicama, a vise vam ostati za put po zeljenoj destinaciji, pa makar to bila i Spanija preko Nemacke…sve se moze u istom danu, vazno je poceti sa dobrim planiranjem i kupovinom karata na vreme. Takodje u Danskoj mozete besplatno »rentirati» bicikl po vecim bradovima, uz deposit od 10-ak evra. A, ako ste i za bicikl ture po istoj, Danska je najbolja na svetu za biciklisticki turizam, ima i savrseno obezbedjene staze i pored mgistralnih outeva i kroz kampanju, lanac B&B objekata i apartmana, i to sve po veoma povoljnim cenama. Po meni, Kopenhagen je daleko najneinteresantniji od svih mesta u Danskoj. Ali je prijateljski i, naravno vredi ga videti. Moj, apsolutni izbor je poluostrvo Jutland.

Misa

pre 17 godina

Hm... Mislim da Danska kao drzava ne zasluzuje promociju na ovom sajtu, a evo i zasto: (copy/paste sa njihovog sajta)

Tourist visits:
Denmark does not issue visas to citizens of Serbia and Montenegro for the purpose of tourism.

Link na kome se to moze procitati: (u donjem delu strane)
http://www.ambbeograd.um.dk/en/menu/ConsularServices/Visas/

p.s. demokrate, nadam se da cete objaviti moj komentar!

Jela

pre 17 godina

Mmmm, kakav divan tekst! Iako vise nisam mlada, ova prica me je skroz podmladila i bacila nazad u neko lepo i bezbrizno vreme. Dragi putnice ti si jedan odvazan covek i super je to sto si svoj dozivljaj podelio sa nama koji xxxx godina nismo nigde mrdnuli. Blago tebi! Ako budes opet negde isao, opisi i to da bar citamo nesto interesantno. Veeeliki pozdrav!

Goran

pre 17 godina

Jadan covek, bas se namuci.
Da li mu uplatise platu ovi iz NVO, bas me zanima (ne rece nista o tome na kraju).
Ispaljivaci znaci kao i svi drugi.
Bio sam u hostelu Central Park u Budimpesti, jer nismo nasli privatnu sobu (IBUS nije radio za 1.Maj) i morali smo tamo da prenocimo. Moram reci da moji utisci nisu kao i autorovi. Jedva sam se istusirao u zajednickom WC-u trudeci se da nista ne pipnem okolo. Nasli smo samo sobu sa jos 6 ljudi i mislim da je krevet bio 8 maraka, tada. Srecom sa nama u sobi su bile i neke male engleskinje koje su spavale samo u gacama :). Stvarno
internacionalna ekipa klinaca, koji uglavnom svaku priliku vrebaju za pricu i lokanje jeftinog alkohola. Veoma su druzeljubili. Secam se da je upravnica hostela neka madjarica sa nadimkom engleskog muskog imena, koja me odusevila organizovanoscu i spremnoscu da izadje u susret svim mojim zahtevima (uglavnom higijenskim i sigurnosnim), za koje ostali nisu bas marili.

Brane

pre 17 godina

..mislim da si izabrao pravi nachin da dodjes do kopenhagena, da si isao vozom ili avionom, verujem das ne bi bilo tako zanimljivo... ja uvek stopiram (samo po srbiji, nazalost) i mislim da dih bez razmishljanja krenuo tvojim putem u avanturu :-) pozZ

Makilica

pre 17 godina

Zaista interesantno i hrabro iskustvo. Imao si puno srece jer na Zapadu retko ko staje autostoperima. :) U buducnosti putuj preko low-cost kompanija (1 komentar) ili http://www.mitfahrzentrale.ch

Svetska putnica

pre 17 godina

Sjajno. Nisi samo rekao koliko ti je godina i cime se od prilike bavis. Evo i moje iskustvo: Ja sada imam 41 godinu, ali u neko davno vreme osamdesetih godina, kada sam studirala i kada smo jos uvek bili ugledna zemlja sa cijim pasosem se moglo putovati skoru u svaku zemlju sveta, imala sam obicaj da putujem po Evropi za vreme letnjeg raspusta. Putovanja su uglavnom bila vozom, sa studentskim popustom a nocenja u hostelima po gradovima Evrope (zapadne). To su bili studentski domovi, koji leti rade kao hosteli, skromni, ali veoma pristojni. Mnogi moji sugradjani (novosadjani) su na isti nacin putovali. Neke relacije sam proputovala i autostopom. Na svu srecu imala sam samo pozitivna iskustva i uvek se sve lepo zavrsavalo. Ali jezim se od pomisli da bih sada svoju cerku pustila da na takav nacin putuje. Putovanje autostopom nije bio nikakav problem, posto je svako rado stao kada je ugledao pristojne ljude da stopiraju, a mi smo takvi zaista bili. U pitanju je stopiranje u juznoj Francuskoj i Spaniji (posto se nije usaglasavalo sa marsrutama u voznim kartama (Transalpino, Eurotrain), a hteli smo jos neka mesta da posetimo). Za prvo putovanje istocnim blokom (posto je tada postojao Varsavski pakt), odabrali smo Madjarsku i, preko Austrije, Cehoslovacku. Putovala sam sa drugaricom (22-godisnjakinje). Pamtim veoma zanimljiv detalj. Neko nas je dovezao kolima do Austrijske granice sa Cehoslovackom i trebale smo granicu peske da predjemo i onda stopiramo u Cehoslovackoj. Tzv. nicija zemlja je bila ni manje ni vide nego siroka 2 km, posto je to bila granica izmedju 2 vojna pakta. Na sredini, posle kilometar, bila je povucena zuta linija, koja je zvanicno oznacavala granicu. Stajala sam jednom nogom u jednom paktu, drugom u drugom paktu. Nebo je bilo crno od oblaka i spremala se oluja. Srecom, stigle smo na vreme u drugu zemlju i odmah ustopirale tipa koji nas je pozvao da sa njim putujemo u Svedsku (e koje je to vreme bilo). Tada se stustila velika kisa. Mozda ovde ima i neke simbolike, ne znam. U svakom slucaju, kad tako mlad uspete da se snadjete u belom svetu, da nemate negativna iskustva, da vidite i upoznate hordu mladih ljudi iz celog sveta koji na isti nacin putuju, onda u zivotu i svaku drugu prepreku bolje savladate. Poenta putovanja su bila razgledanje gradova, muzeja, galerija, upoznavanje nevih ljudi, navika i obicaja. Nije bilo para za shopping garderobe (nazalost). Bila, videla i ovde ostala. Zato, pozitivno razmisljajte, upoznajte ljude koji ce vam slati garantna pisma, nabavljajte vize i putujte (evo sada ima i low cost avio kompanija), jednom recju snadjite se. Sve je moguce.

I WANA BE FREE

pre 17 godina

San koji ce tesko biti ostvariv za vecinu mladih ljudi u nasoj zemlji (medju njima i ja). O ovome sanjam celu svoju mladost (23god) i bezuspesno sam pokusao 3 puta da dodjem do sengen vize, Bio sam odbijen mada nisu imali apsolutno nikakvog razloga da je odbiju, a da nepominjem koliko sam para potrosio da bih podneo tri zahteva za vize (sa normalnom dokumentacijom kao student). Drago mi je da vidim da bar neko odavde moze tako nesto da izvede. Tekst je odlicno napisan i stvarno sam uzivao dok sam ga citao. Pozdrav za autora

ja

pre 17 godina

Prosle godine sam sa svojim suprugom automobilom putovala do Danske, a zatim do Norveske. Najlepsi utisci i sa puta i iz Skandinavskih ambasada. To je potpuno drugi svet, ljubazan, poslovan,prijatan i kulturan. Kada su culi da idemo kolima zvali su nas da pitaju hocemo li da nam produze vizu za desetak dana za svaki slucaj ako se nesto desi. Bila sam sokirana. Jedva cekam dan kada cu ponovo krenuti tamo.

paka

pre 17 godina

lep prikaz, talentovan opis.
moj bi komentar bio kao sto je napisala "svetska putnica". potpuno ista iskustva, jedino sto nisam isla auto-stopom.
ali, to je bilo drugo vreme i nama tj. nasoj generaciji je sve bilo dostupno.
zao mi je danasnje generacije cije se zivot pretvorio u "san o schengenskoj vizi". porazavajuce za coveka, zemlju (ako je od nje nesto ostalo)... i da ne nabrajam.
i nece se u srbiji nista promeniti nabolje dok joj omladina bude camila u 4 zida ii bila zatvorena u svom toru. bez razmene iskustava, bez dozivljaja - nema ni sopstvenog misljenja - vec sve vodi pravac ka vucicu i nikolicu...u sunovrat!

Marko crnogorac

pre 17 godina

Postovani prijatelju,
upravo sam procitao kako si se proveo na proputovanju i moram ti reci da me je podsjetilo kako je meni bilo prije par godina takodje u Kopenhagenu! Posebno bih izdvojio Cristiani :)...
sjecanja me lakom tugom gone...

Dragan

pre 17 godina

I ja planiram da uskoro uradim ovako nesto. Studiram u Austriji pa nemam problema sa vizom, samo malo novac...
Inace tekst je fenomenalan, puno pozdrava za autora i da nas bude jos mnogo ovakvih!

beograd-berlin

pre 17 godina

..cestitke za tekst.. ne osporavam nista sto si vec napisao(sem cena goriva u a i de), samo me buni jedna stvar.. ako si vec toliko para potrosio na nocenje i klopu, zasto nisi uzeo neki let iz bud do kh.. mislim da bi se cene tu negde podudarale.. inace, imam 22g. i od nedavno zivim u berlinu. oduvek sam voleo da slusam ujaka i ostalu rodbinu kako su se oni nekada provodili po evropi, putovali auto-stopom itd.. oduvek sam zeleo da se upustim u tako nesto, ali nikada dovoljno hrabrosti.. ova tvoja prica mi je bas podgrejala tu zamisao, tako da cu verovatno uciniti tako nesto uskoro.. gore negde sam procitao komentar momka iz beca, da je raspolozen za tako nesto, pa ako ikada krenes, mogao bi napisati gde si bio i kako si se proveo.. naravno, bilo bi super ako bi jos neko sa slicnim iskustvom ispricao pricu, i dao neku ideju gde bi se moglo ici.. pozdrav svim citaocima!!!

rebel mouse

pre 17 godina

radi informacije: postoje sajtovi za autostopere.
uglavnom besplatna voznja se moze naci na sajtu: http://www.hitchhikers.org/index.cgi?lang=en

a podela troskova za benzin na nemackom sajtu: http://www.mitfahrgelegenheit.de/

besplatno spavanje: http://srpski.hospitalityclub.org/indexsrp.htm

osim toga, tokom vikenda se moze putovati vozovima u nemackoj, 5 osobe za 28 evra, kroz celu nemacku. zove se wochenendeticket. vazi jedan ceo dan, do 3 ujutru sledeceg dana.

koliko se secam ja sam od copenhagena do hamburga platio euroline bus 40 evra.
osim toga izmedju hamburga i danske postoje i lokalni vozovi u kojima nema konduktera, ali ajde, necu to da savetujem...

Pero

pre 17 godina

Jos samo da si skocio do Malmea, to si mogao i peske, i zatvorio bi krug. Tamo ima vise "nasih" nego svedjana. "10 kilometara vezanih ociju? Ajte molim vas!"

Dragan

pre 17 godina

Bravo care. Otkad sam emigrirao u zapadnu evropu 1999. godine, nisam video ni jednog jedinog stopera, na casnu pionirsku. A dosta sam stopirao tokom gladnih godina, kod nas i do Budimpeste, nije se imalo viza za dalje. Tacno tako je bilo - svaki sledeci auto nosi potpuno novi i neocekivani svet u sebi, ljude koji su cesto jako interesantni, mada mogu da budu i vrlo neprijatni. Ipak... Danas vise volim da se izorganizujem, proverim racun unapred, rezervisem jeftin let (i to mora znatno unapred, inace nije jeftin) i spasem se neprijatnosti. Osim ako nesto krene lose... U svakom slucaju, svaka cast.

Svetski putnik Jovancha iz Jagodine

pre 17 godina

Sasvim izvodljivo, govorim iz ličnog iskustva. Imam 20 i koju, i u poslednjih godinu dana, obišao sam ono što nisam obišao za celi život - Austrija, Nemačka, Francuska, Holandija, Belgija.. i sve za suma sumarum 600E bez troškova. Nemam para, ali sakupi se.. Najvažnija je odvažnost uputiti se na put, koju ja sada imam, i već u avgustu idem u Poljsku, verovatno na način kao i dotični gospodin. (www.zabinki.pl) Nemate para i obični ste smrtnici? Pa kako onda idete na more, kupujete kompjuter kojim šaljete komentare na ovoj stranici i slične gluposti. Za male pare može se pronači i sasvim lepo i dostojanstveno provesti i van grane. Vizu sam dobio oba puta bez problema.. Važno je samo hteti! Pozdrav!

zoran doroski

pre 14 godina

Kada sam imao 18 godina prestopirao sam celu staru jigu i uzduz i popreko nema lepseg osecaja ali su tada bila druga mirnija vremena Nije bilo toliko auta ali znaj da se svaki dan moglo preci i po 400 km Nekada sam do mora stizao za jedan dan a najvise mi je trebalo tri dana Sada imam druge ambicije volim motore bajker sam i svaki lep trenutak vremena hvatam da bi seo na motor i otisao na neko mesto gde do sada nisam bio ili sam bio ali mi se svidjalo pa bi opet otisao tamo Posto dolazi zima i snegovi a bili smo ograniceni vizama nadam se da ce mi se san o proputovanju Evropom ispuniti 02 01 2010 planiram sa mojom hondom cb 500 s obidjem Hrvatsku Italiju Spaniju i Portugaliju Ovu destinaciju sam izabrao iz prostog razloga sto je tamo sredozemna klima i da nema snega pa se moze voziti Ovim putem pozdravljam sve bajkere da mi se pridruze ili podrze u mojoj zelji da ispunim san koji sam cekao punih 19 godina Pozdrav Doroski Zoran Odzaci 063 848 63 82