Subota, 18.09.2021.

19:24

Jedno od uporišta Stefana Lazarevića, nekada je imalo više stanovnika nego London FOTO

Izvor: RINA

Jedno od uporišta Stefana Lazareviæa, nekada je imalo više stanovnika nego London FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

ketiS

pre 2 godine

@Komedija

Komedija je to sto ti mislis da su ti tadasnji univerziteti bili ono sto su danas. Ti univerziteti su bili neka vrsta ondasnjih skola, koje su u okvirima "Viznatijskog Komonvelta" podizane pri duhovnim centrima, poput pomenutih manastira. Prema tome, jedina razlika je u tome i ni u cemu vise. Sve drugo su predrasude i preuvelicavanje tudjeg na ustrb sopstvenog.

Slavisa V.

Postujem tvoje misljenje, iako je ono sa moje tacke gledista, "srpski standard", u smislu da je vojska i politicka moc drzave, vaznija od kulturnog i ekonomskog napretka. Stefan Lazarevic je vodio vrlo mudru politiku ravnoteze izmedju ondasnjih, od tadasnje Srbije mnogo mocnijih drzava, sto je omogucavalo mir, a zahvaljujuci cemu je s druge strane doslo do velikog privrednog i kulturnog procvata. Podizanje jedne tako monumentalne gradjevine kao sto je bila Manasija je upravo najbolji dokaz kulturnog preporoda ondasnje Moravske Srbije. Iskreno, tvrditi da nije trebalo graditi Manasiju zarad vojnog jacanja, za mene je potpuno neprihvatljivo, ali to je tvoje misljenje i ja ga postujem, iako se sa njim apsolutno ne slazem.

Dejan

pre 2 godine

Ljudi, Notr Dam je napravljen u vreme Kosovskog boja. Dosta više sa poređenjem neuporedivog. Imamo mi čime da se ponosimo, ali poređenja sa Londonom i Parizom, besmisleno.

hairy potter

pre 2 godine

Nasa istorija je zbirka izmisljenih legendi
(Enfant Terible, 18. septembar 2021 20:39)

Nazalost potpuno tacno.Imate kod Slobodana Jovanovica kada je pitao svog oca Vladimira jednog od osnivaca srpske drzave zasto su zasnovali istoriju na bapskim pricama i slepackim pesmama a on mu odgovorio zato sto nismo imali od cega poceti.

Deziato

pre 2 godine

Prema ostacima građevina koji se mogu videti dok se penjete, zaista se može reći da je grad bio veliki. Ono što nije dobro je činjenica da je sve veoma zapušteno i potpuno prepušteno zubu vremena. Pri tom, nikakva tabla, obaveštenje ili nešto slično ne postoji. Ja sam tamo krenuo na pešačku turu sa decom, ne znajući da postoje ostaci bilo kakve naseobine. Bio sam baš iznenađen razmerama, da sam počeo da guglam kako bih saznao o čemu se radi.
I nisam iznenađen takvim odnosom prema ovakvom istorijskom blagu. To nije jedini primer. Na žalost, mi to ne umemo da iskoristimo. U svetu od jednog kamena naprave turističku atrakciju, dok je kod nas, npr, Vinča poznatija po deponiji nego po najstarijoj civilizaciji u Evropi. Tužno!

chupavi

pre 2 godine

@ drmr, 18. septembar 2021 23:52

Izneo si delimicno tacne cinjenice, jer Stefan Lazarevic jeste bio Bajazitov vazal koji mi je doneo pobedi kod Nikopolja i spasao mu sina kod Ankare, ali je nakon Bajazitovog pada izdejstvovao srpsku nezavisnost a od Vizantije dobio titulu despota. I sami Turci dan danas uce o tim istorisjkim cinjenicama ali i o srpskom junastvu na bojnom polju.

Srbija je pod tursku vlast konacno pala 1521 godine, a oslobodjenje je pocelo 1804 pa vi sami izracinajte dali smo bili 5 ili 6 vekova pod Osmanlijama. Naravno delovi koji su prvi pali pod Turcima su se poslednji oslobodili pa tako i dobijamo te cifre, ali cinjenica je da Srbija u celini nije bila 5 vekova u ropstvu.

Vaše ime

pre 2 godine

Dokle vise ove gluposti "vise stanovnika od Londona"!? Ni Novo Brdo kao nas najveci srednjevekovni grad nije bilo vece od Londona...
(Kuper Gari,

Nije jedina laz koju smo culi/procitali. To je kod nas svakodnevnica. Pogotovo
nasa istorija.
(Irena, 18. septembar 2021 21:52)

Vidi "susjede" sto su se razmahali, ajte vi na vesti o vasim "kraljevima", pa trolujte.

LimanacNS

pre 2 godine

Uopšte nije teško proveriti da je London 1400 godine imao samo 30.000 stanovnika, totalno nevažan grad a ni Engleska nije bila bogzna koliko poštovana... E, sada, okolnosti su im išle na ruku....

Slavisa V.

pre 2 godine

"To je vreme kada je podignuta Manasija, zaduzbina upravo Stefana Lazarevica..."

Bas ta Manasija je najveca greska Stefana Lazarevica. Hteo je po ugledu na Nemanjice da ostavi monumentalnu zaduzbinu cija je gradnja trajala 15 godina i shodno tome nametnuti su ogromni porezi. Umesto toga trebalo je, u tim teskim uslovima dvostrukog vazalstva, makar tajno napraviti snaznu srpsku vojsku, kako se srpska drzava ne bi urusila sa Stefanovom smrcu, sto se i desilo. Bukvalno ni samog Stefana nisu stigli da sahrane jer se vec ocekivao napad Turaka, pa tako i dan danas ne znamo sa sigurnoscu gde je sahranjen. I nekako, uvek kad je bilo najvaznije srpski presto je ostajao bez naslednika, Uros Nejaki verovatno nije bio Dusanov sin, a Stefan nije ni imao naslednika. Najveci srpski vitez srednjeg veka, ucestvovao u vise bitaka nego svi Nemanjici zajedno, obezbedio 20-godisnji procvat Srbije, takav covek ostane bez potomstva i umre od srca u lovu u 50-oj godini. Mnogo je slucajnosti da bi bilo slucajno...a zidanje Manasije na ustrb stvaranja snazne srpske vojske je bila greska.
Inace, London u 14 veku sigurno nije imao manje od 50.000 stanovnika, tako da je svaka prica o Boracu kao megalopolisu izlisna.

komedija

pre 2 godine

"Moravska Srbija toga vremena bila je jedna od najnaprednijih drzava ne samo Jugoistocne, vec i Evrope u celini. Ekonomija zasnovana na rudarstvu i trgovini sa Ugarskom, Venecijom i tadasnjom Turskom, a sa druge strane bila je pribeziste brojnih ucenih ljudi, koji su bezeci od turskih osvajaca spas pronalazili upravo u njoj, sto je ishodilo velikim kulturnim i duhovnim napretkom. To je vreme kada je podignuta Manasija, zaduzbina upravo Stefana Lazarevica, koja je bila jedan od kljucnih kulturnih centara toga vremena. Inace, ono sto su u zapadnoj Evropi predstavljali ondasnji univerziteti, na ovim prostorima su bili manastiri pri kojima su postojale skole i obrazovne ustanove najrazlicitijih usmerenja, od narodne medicine do izrade crkvenih i svetovnih predmeta. Sve u svemu, manje idolopoklonstva u vidu evrofanatizma ne bi skodilo, jer moze da ishodi boljim poznavanjem sopstvene povesti.
(ketiS, 18. septembar 2021 23:11)"

Do kosovske bitke u zapadnoj Evropi je radilo 38 univerziteta. Ozbiljnih. Oxford je jedan od njih. Poredjenje sa manastirima je vise nego neozbiljno. Malo manje uzdizanja srednjevekovnih crkava i manastira sopstevene povesti bi pomoglo da narod shvati zasto smo tu gde jesmo.

milan

pre 2 godine

London je oko 1100. godine imao 30 hiljada stanovnika, pa posle dvesta godina 100 hiljada. U 14. veku je kuga taj broj desetkovala na ponovo 30 hiljada a 1530 je imao 50 hiljada. Čisto sumnjam da je Borač imao i deset hiljada, problemi infrastrukture u srednjem veku su dosta ograničavali veličinu naselja.

Pantagruel

pre 2 godine

(drmr, 18. septembar 2021 23:52) Какве ви бесмислице причате да је Стефан Лазаревић остао веран Турцима и након Бајазитове пропасти код Ангоре, а он склопио савез са Угарском, добио од ње Београд, Голубац и Мачву, па постао први на листи витезова Змајњвог реда који је основао мађарски краљ Жигмунд 1. Луксембуршки. И данас када одете у Будим, па од катедрале краља Матије Корвина кренете да се спуштате низбрдо (улево), низ улицу која носи назив по мађарском парламенту (Орсахаз утца), на десној страни улице наићи ћете на спомен плочу постављену на зид једне куће и са ње можете прочитати "На овом месту се у 15. веку налазила кућа деспота Стефана Лазаревића, савезника угарског краља Жигмунда". Наша несрећа је била у томе што смо се налазили насред пута којим су Турци надиграли као поплава. Ништа их није могло зауставити. Ни Стефан, ни Ђурађ, иако су били веома способни и посвећени идеји очувања државе. И Угарска је пала стотинак година након нас. 147 година је Будим (престоница Угарске) био седиште османског ејалета иии пашалука. Енглезима је било лакше да се бране од различитих завојевача него нама, зато што су имали бедем у виду мора које их окружује, немирно море и снажну флоту. Па и поред тога, најмање три пута јесу били покрени. Освојили су их Римљани, затим Данци, а на крају Нормани (војвода Нормандије Виљем II Освајач, победом код Хејстингса 1066). Између су их периодилно пљачкали Викинзи. Мало је недостајало да их освоји и шпанска "Непобедива армада".

Aleksandar Mladenović

pre 2 godine

U ozbiljnom istorijskom stivu ovakva tvrdnja ne postoji
Srpska istorijska nauka je sasvim respektabilna i lišena mitova i legendi.
Nažalost postoji i popularna istorija koju promovišu neodgovorno ljudi a kada se deseterac shvati kao ozbiljan istorijski izvor eto bruke i belaja.


Promocija jednog mesta može da se vrši bez laganja i megalomanije. Borac je lep i interesantna.

Hammer

pre 2 godine

Razlika između nas i engleza je ta što englezi nisu nikad nikome služili, a evo pomenuti Stefan Lazarević je bio Bajazitov vazal, borio se na njegovoj strani u maloj aziji protiv Timura kada su doživeli poraz i opasno se zaljulalo otomansko carstvo, nažalost ostaje mu veran i posle njegove smrti srbija nestaje narednih 400 godina sve do sredine 19 veka. Da smo oterali tad turke u 15 veku sigurno bi bilo mnogo drugačije.. ali eto nije, neki su radije volili da služe zarad malo vlasti i privilegije da skupljaju harač u ime sultana.. Kako kaže ona narodna pesma,
Ту кнезови нису ради кавзи,
Нит' су ради Турци изјелице...

@(drmr, 18. septembar 2021 23:52)







To je uprošćeno i netačno tumačenje istorijskih okolnosti u kojima je tada živeo srpski narod, no čak i da je sve to tačno, ne mogu se time opravdati razmere genocida kojeg su nad Srbima počinili muslimanski okupatori iz centralne Azije i sa Bliskog istoka kao i katolički okupatori iz centralne Evrope; s druge strane Englezi kroz veći deo svoje istorije nisu bili pod opsadama okupatora, njihov geografki položaj je takav da su kao ostrvo izolovani od ostatka evropskog kopna što ih je poštedelo brojnih ratova, pitanje je kako bi Englezi prošli da su bili na našem, a mi na njihovom mestu, ko zna možda bi oni i nestali do sada.

Predrag

pre 2 godine

(drmr, 18. septembar 2021 23:52)
ok, sto se tice toga, bilo je svega, da ne ulazim u tu raspravu posto ima toliko toga...medjutim, sto se tice stava - da li tako u toj cenjenoj VB isto tako ima dosta komentatora koji potenciraju negativne aspekte svoje istorije, velicajuci srpsku, ili je mozda pretezno obnuto, dakle rodoljubivo je raspolozenje? Ili smo mi mozda Britanci? Kako izaci na kraj sa morem onih koji su odavde, a vole perfidno da pljucnu (da ne pricam o Srbima koji sada nisu Srbi, apsurdno). Takodje, da ne pricam o moru nase skrivene istorije...nismo mi zemlja mitova, vec nam se iz politickih razloga i dan danas koreni sakrivaju i krate, dok drugi narodi suprotno, imaju mitove i sa punim srcem ih navode, velicaju, sto ne omalovazavam, svaki patriotizam je prirodan, ali je ovde cenzurisan i zabranjen. Skrivanje fakata je ozbiljan kulturocid, a omalovazavanje I negiranje svog porekla I istorije je ozbiljna dijagnoza. Niko nece propasti ako prizna da je ono sto jeste…ali ne, hajde da se lazemo I pravimo nesto drugo, gradeci svoj novi identitet na mrznji starog I onih koji to danas ime nose.

Неко123

pre 2 godine

(drmr, 18. septembar 2021 23:52)

А да не помаже Енглезима можда то што су на острву у хладном кишовитом углу Европе у који не долази баш превише империја типа Атила, Турци, Аустроугари итд? Јесте сад дрвље и камење на Србију што је гле срамоте изгубила од много веће силе. Пре ће бити срамота да нам остали народи Европе нису довољно помогли. Наравно могли смо боље, али на крају би испало исто.

Иначе мало погледај и историју те Енглеске. Не нису никоме служили. Само су се ту прво прошетали Римљани. Па су онда дошли Саксонци. Па су их онда освојили Нормани (прескочио сам још пар освајања). Који онда то Енглези? Где су нпр Саксонци? Па не да нису служили другима већ се никад нису ослободили освајача и помирили се са судбином! Језик им је мешавина немачког и француског (Нормани). Краљеви/краљице су им Немци, оригинално презиме Saxe-Coburg-Gotha и узели име места Windsor за време Првог светског рата јер немачко име није било кул. Али на пример још поштују немачке обичаје нпр кад се отварају поклони за Божић (не на исти дан као што то раде Енглези).

А за ове који узимају ову вест као доказ да нам је историја пуна митова - мало мешате историју са сензационалистичким чланком у новинама зар не? Када у уџбенику историје или када било који историчар понови ову глупост око броја становника - онда се јавите.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

(drmr, 18. septembar 2021 23:52)

bravo drmr. .a kada se boris za svoj integritet kao sto je to trebao po tebi despot stefan da uradi onda dobijes ono sto smo doziveli 90ih samo mnogi mozgovi i danas nisu svesni sta se tada dogodilo i koje posledice danas opakog bombardovanja kojim je osim celokupne privrede i dosta zivota unistena i ljubav prema svojoj zemlji prema narodu i zamisli sta bi se tek desilo da pokusamo jos jednom onako herojski svi za jednog jedan za sve.

zamisli molim te tada da je despot pokusao nesto.
bili bismo izbrisani u svakom smislu sa lica zemlje.Ucili bi o nama kao o indijancina sto ne uce

Гружанин

pre 2 godine

Ma daj, kad pocnete da preterujete. Putopisci za Srbiju toga vremena kazu da je isto bila mala i siromasna zemlja bez dvorca i jarka. London, Bec i Pariz imaju univerzitete od 12-13 veka, a mi tek od 20tog. Jedini period kad je ovaj kraj bio bogat je u Rimsko doba, sto se vidi i u Narodnom muzeju.
(Evrofanatik, 18. septembar 2021 21:57)

О геније, дај живота ти наведи бар једног путописаца из доба Стефана Лазаревића који је о Србији писао, а посебно о томе да је мала и сиромашна земља? Да ниси ти побркао са 18 и 19тим веком. Чак и тада је нису описивали као сиромашну земљу. Напротив један од њих, мислим да се звао Арчибалд ( није Рајс) је писао да је трпеза српског сељака била боља од оне на енглеском двору тога доба.

žedan

pre 2 godine

"Mi vodu ovde prosipamo, dok u drugim zemljama je papreno plaćaju"
Druže, čisto da te informišem da pola Srbije ima problema sa vodosnabdevanjem, pa ako je vi prosipate, ne morate se bar hvaliti sa tim.

drmr

pre 2 godine

U vreme Kosovske bitke, Srba je otprilike bilo isti broj koliko Engleza tada, a onda su usledile, prvo otomanska i nešto kasnije ugarska i austro-ugarska okupacija, pa danas imamo da je Engleza samo u Velikoj Britaniji preko 50-60 miliona, plus njihovi potomci koji su se raselili po Americi, Australiji i Novom Zelandu, dok se Srbi kao šaka jada bore za opstanak, eto otprilike kolike su razmere genocida kojeg su pretrpeli Srbi tokom nekoliko vekova okupacije.
(Hammer, 18. septembar 2021 20:50)

Razlika između nas i engleza je ta što englezi nisu nikad nikome služili, a evo pomenuti Stefan Lazarević je bio Bajazitov vazal, borio se na njegovoj strani u maloj aziji protiv Timura kada su doživeli poraz i opasno se zaljulalo otomansko carstvo, nažalost ostaje mu veran i posle njegove smrti srbija nestaje narednih 400 godina sve do sredine 19 veka. Da smo oterali tad turke u 15 veku sigurno bi bilo mnogo drugačije.. ali eto nije, neki su radije volili da služe zarad malo vlasti i privilegije da skupljaju harač u ime sultana.. Kako kaže ona narodna pesma,
Ту кнезови нису ради кавзи,
Нит' су ради Турци изјелице...

ketiS

pre 2 godine

@Evrofanatik

Moravska Srbija toga vremena bila je jedna od najnaprednijih drzava ne samo Jugoistocne, vec i Evrope u celini. Ekonomija zasnovana na rudarstvu i trgovini sa Ugarskom, Venecijom i tadasnjom Turskom, a sa druge strane bila je pribeziste brojnih ucenih ljudi, koji su bezeci od turskih osvajaca spas pronalazili upravo u njoj, sto je ishodilo velikim kulturnim i duhovnim napretkom. To je vreme kada je podignuta Manasija, zaduzbina upravo Stefana Lazarevica, koja je bila jedan od kljucnih kulturnih centara toga vremena. Inace, ono sto su u zapadnoj Evropi predstavljali ondasnji univerziteti, na ovim prostorima su bili manastiri pri kojima su postojale skole i obrazovne ustanove najrazlicitijih usmerenja, od narodne medicine do izrade crkvenih i svetovnih predmeta. Sve u svemu, manje idolopoklonstva u vidu evrofanatizma ne bi skodilo, jer moze da ishodi boljim poznavanjem sopstvene povesti.

Evrofanatik

pre 2 godine

Ma daj, kad pocnete da preterujete. Putopisci za Srbiju toga vremena kazu da je isto bila mala i siromasna zemlja bez dvorca i jarka. London, Bec i Pariz imaju univerzitete od 12-13 veka, a mi tek od 20tog. Jedini period kad je ovaj kraj bio bogat je u Rimsko doba, sto se vidi i u Narodnom muzeju.

cisto da se zna

pre 2 godine

Takodje, Skadar je dugo kroz istoriju bio glavni grad Srbije, duze nego Beograd do sada, a ko zakoraci u Srbiju iz Evrope, automatski je tretiran kao slobodan covek, u vreme robovlasnistva u Evropi.

Irena

pre 2 godine

Dokle vise ove gluposti "vise stanovnika od Londona"!? Ni Novo Brdo kao nas najveci srednjevekovni grad nije bilo vece od Londona...
(Kuper Gari,

Nije jedina laz koju smo culi/procitali. To je kod nas svakodnevnica. Pogotovo
nasa istorija.

Hammer

pre 2 godine

U vreme Kosovske bitke, Srba je otprilike bilo isti broj koliko Engleza tada, a onda su usledile, prvo otomanska i nešto kasnije ugarska i austro-ugarska okupacija, pa danas imamo da je Engleza samo u Velikoj Britaniji preko 50-60 miliona, plus njihovi potomci koji su se raselili po Americi, Australiji i Novom Zelandu, dok se Srbi kao šaka jada bore za opstanak, eto otprilike kolike su razmere genocida kojeg su pretrpeli Srbi tokom nekoliko vekova okupacije.

Hammer

pre 2 godine

U vreme Kosovske bitke, Srba je otprilike bilo isti broj koliko Engleza tada, a onda su usledile, prvo otomanska i nešto kasnije ugarska i austro-ugarska okupacija, pa danas imamo da je Engleza samo u Velikoj Britaniji preko 50-60 miliona, plus njihovi potomci koji su se raselili po Americi, Australiji i Novom Zelandu, dok se Srbi kao šaka jada bore za opstanak, eto otprilike kolike su razmere genocida kojeg su pretrpeli Srbi tokom nekoliko vekova okupacije.

Evrofanatik

pre 2 godine

Ma daj, kad pocnete da preterujete. Putopisci za Srbiju toga vremena kazu da je isto bila mala i siromasna zemlja bez dvorca i jarka. London, Bec i Pariz imaju univerzitete od 12-13 veka, a mi tek od 20tog. Jedini period kad je ovaj kraj bio bogat je u Rimsko doba, sto se vidi i u Narodnom muzeju.

Irena

pre 2 godine

Dokle vise ove gluposti "vise stanovnika od Londona"!? Ni Novo Brdo kao nas najveci srednjevekovni grad nije bilo vece od Londona...
(Kuper Gari,

Nije jedina laz koju smo culi/procitali. To je kod nas svakodnevnica. Pogotovo
nasa istorija.

žedan

pre 2 godine

"Mi vodu ovde prosipamo, dok u drugim zemljama je papreno plaćaju"
Druže, čisto da te informišem da pola Srbije ima problema sa vodosnabdevanjem, pa ako je vi prosipate, ne morate se bar hvaliti sa tim.

cisto da se zna

pre 2 godine

Takodje, Skadar je dugo kroz istoriju bio glavni grad Srbije, duze nego Beograd do sada, a ko zakoraci u Srbiju iz Evrope, automatski je tretiran kao slobodan covek, u vreme robovlasnistva u Evropi.

ketiS

pre 2 godine

@Evrofanatik

Moravska Srbija toga vremena bila je jedna od najnaprednijih drzava ne samo Jugoistocne, vec i Evrope u celini. Ekonomija zasnovana na rudarstvu i trgovini sa Ugarskom, Venecijom i tadasnjom Turskom, a sa druge strane bila je pribeziste brojnih ucenih ljudi, koji su bezeci od turskih osvajaca spas pronalazili upravo u njoj, sto je ishodilo velikim kulturnim i duhovnim napretkom. To je vreme kada je podignuta Manasija, zaduzbina upravo Stefana Lazarevica, koja je bila jedan od kljucnih kulturnih centara toga vremena. Inace, ono sto su u zapadnoj Evropi predstavljali ondasnji univerziteti, na ovim prostorima su bili manastiri pri kojima su postojale skole i obrazovne ustanove najrazlicitijih usmerenja, od narodne medicine do izrade crkvenih i svetovnih predmeta. Sve u svemu, manje idolopoklonstva u vidu evrofanatizma ne bi skodilo, jer moze da ishodi boljim poznavanjem sopstvene povesti.

drmr

pre 2 godine

U vreme Kosovske bitke, Srba je otprilike bilo isti broj koliko Engleza tada, a onda su usledile, prvo otomanska i nešto kasnije ugarska i austro-ugarska okupacija, pa danas imamo da je Engleza samo u Velikoj Britaniji preko 50-60 miliona, plus njihovi potomci koji su se raselili po Americi, Australiji i Novom Zelandu, dok se Srbi kao šaka jada bore za opstanak, eto otprilike kolike su razmere genocida kojeg su pretrpeli Srbi tokom nekoliko vekova okupacije.
(Hammer, 18. septembar 2021 20:50)

Razlika između nas i engleza je ta što englezi nisu nikad nikome služili, a evo pomenuti Stefan Lazarević je bio Bajazitov vazal, borio se na njegovoj strani u maloj aziji protiv Timura kada su doživeli poraz i opasno se zaljulalo otomansko carstvo, nažalost ostaje mu veran i posle njegove smrti srbija nestaje narednih 400 godina sve do sredine 19 veka. Da smo oterali tad turke u 15 veku sigurno bi bilo mnogo drugačije.. ali eto nije, neki su radije volili da služe zarad malo vlasti i privilegije da skupljaju harač u ime sultana.. Kako kaže ona narodna pesma,
Ту кнезови нису ради кавзи,
Нит' су ради Турци изјелице...

hairy potter

pre 2 godine

Nasa istorija je zbirka izmisljenih legendi
(Enfant Terible, 18. septembar 2021 20:39)

Nazalost potpuno tacno.Imate kod Slobodana Jovanovica kada je pitao svog oca Vladimira jednog od osnivaca srpske drzave zasto su zasnovali istoriju na bapskim pricama i slepackim pesmama a on mu odgovorio zato sto nismo imali od cega poceti.

milan

pre 2 godine

London je oko 1100. godine imao 30 hiljada stanovnika, pa posle dvesta godina 100 hiljada. U 14. veku je kuga taj broj desetkovala na ponovo 30 hiljada a 1530 je imao 50 hiljada. Čisto sumnjam da je Borač imao i deset hiljada, problemi infrastrukture u srednjem veku su dosta ograničavali veličinu naselja.

Aleksandar Mladenović

pre 2 godine

U ozbiljnom istorijskom stivu ovakva tvrdnja ne postoji
Srpska istorijska nauka je sasvim respektabilna i lišena mitova i legendi.
Nažalost postoji i popularna istorija koju promovišu neodgovorno ljudi a kada se deseterac shvati kao ozbiljan istorijski izvor eto bruke i belaja.


Promocija jednog mesta može da se vrši bez laganja i megalomanije. Borac je lep i interesantna.

Deziato

pre 2 godine

Prema ostacima građevina koji se mogu videti dok se penjete, zaista se može reći da je grad bio veliki. Ono što nije dobro je činjenica da je sve veoma zapušteno i potpuno prepušteno zubu vremena. Pri tom, nikakva tabla, obaveštenje ili nešto slično ne postoji. Ja sam tamo krenuo na pešačku turu sa decom, ne znajući da postoje ostaci bilo kakve naseobine. Bio sam baš iznenađen razmerama, da sam počeo da guglam kako bih saznao o čemu se radi.
I nisam iznenađen takvim odnosom prema ovakvom istorijskom blagu. To nije jedini primer. Na žalost, mi to ne umemo da iskoristimo. U svetu od jednog kamena naprave turističku atrakciju, dok je kod nas, npr, Vinča poznatija po deponiji nego po najstarijoj civilizaciji u Evropi. Tužno!

chupavi

pre 2 godine

@ drmr, 18. septembar 2021 23:52

Izneo si delimicno tacne cinjenice, jer Stefan Lazarevic jeste bio Bajazitov vazal koji mi je doneo pobedi kod Nikopolja i spasao mu sina kod Ankare, ali je nakon Bajazitovog pada izdejstvovao srpsku nezavisnost a od Vizantije dobio titulu despota. I sami Turci dan danas uce o tim istorisjkim cinjenicama ali i o srpskom junastvu na bojnom polju.

Srbija je pod tursku vlast konacno pala 1521 godine, a oslobodjenje je pocelo 1804 pa vi sami izracinajte dali smo bili 5 ili 6 vekova pod Osmanlijama. Naravno delovi koji su prvi pali pod Turcima su se poslednji oslobodili pa tako i dobijamo te cifre, ali cinjenica je da Srbija u celini nije bila 5 vekova u ropstvu.

Dejan

pre 2 godine

Ljudi, Notr Dam je napravljen u vreme Kosovskog boja. Dosta više sa poređenjem neuporedivog. Imamo mi čime da se ponosimo, ali poređenja sa Londonom i Parizom, besmisleno.

komedija

pre 2 godine

"Moravska Srbija toga vremena bila je jedna od najnaprednijih drzava ne samo Jugoistocne, vec i Evrope u celini. Ekonomija zasnovana na rudarstvu i trgovini sa Ugarskom, Venecijom i tadasnjom Turskom, a sa druge strane bila je pribeziste brojnih ucenih ljudi, koji su bezeci od turskih osvajaca spas pronalazili upravo u njoj, sto je ishodilo velikim kulturnim i duhovnim napretkom. To je vreme kada je podignuta Manasija, zaduzbina upravo Stefana Lazarevica, koja je bila jedan od kljucnih kulturnih centara toga vremena. Inace, ono sto su u zapadnoj Evropi predstavljali ondasnji univerziteti, na ovim prostorima su bili manastiri pri kojima su postojale skole i obrazovne ustanove najrazlicitijih usmerenja, od narodne medicine do izrade crkvenih i svetovnih predmeta. Sve u svemu, manje idolopoklonstva u vidu evrofanatizma ne bi skodilo, jer moze da ishodi boljim poznavanjem sopstvene povesti.
(ketiS, 18. septembar 2021 23:11)"

Do kosovske bitke u zapadnoj Evropi je radilo 38 univerziteta. Ozbiljnih. Oxford je jedan od njih. Poredjenje sa manastirima je vise nego neozbiljno. Malo manje uzdizanja srednjevekovnih crkava i manastira sopstevene povesti bi pomoglo da narod shvati zasto smo tu gde jesmo.

Vaše ime

pre 2 godine

Dokle vise ove gluposti "vise stanovnika od Londona"!? Ni Novo Brdo kao nas najveci srednjevekovni grad nije bilo vece od Londona...
(Kuper Gari,

Nije jedina laz koju smo culi/procitali. To je kod nas svakodnevnica. Pogotovo
nasa istorija.
(Irena, 18. septembar 2021 21:52)

Vidi "susjede" sto su se razmahali, ajte vi na vesti o vasim "kraljevima", pa trolujte.

Pantagruel

pre 2 godine

(drmr, 18. septembar 2021 23:52) Какве ви бесмислице причате да је Стефан Лазаревић остао веран Турцима и након Бајазитове пропасти код Ангоре, а он склопио савез са Угарском, добио од ње Београд, Голубац и Мачву, па постао први на листи витезова Змајњвог реда који је основао мађарски краљ Жигмунд 1. Луксембуршки. И данас када одете у Будим, па од катедрале краља Матије Корвина кренете да се спуштате низбрдо (улево), низ улицу која носи назив по мађарском парламенту (Орсахаз утца), на десној страни улице наићи ћете на спомен плочу постављену на зид једне куће и са ње можете прочитати "На овом месту се у 15. веку налазила кућа деспота Стефана Лазаревића, савезника угарског краља Жигмунда". Наша несрећа је била у томе што смо се налазили насред пута којим су Турци надиграли као поплава. Ништа их није могло зауставити. Ни Стефан, ни Ђурађ, иако су били веома способни и посвећени идеји очувања државе. И Угарска је пала стотинак година након нас. 147 година је Будим (престоница Угарске) био седиште османског ејалета иии пашалука. Енглезима је било лакше да се бране од различитих завојевача него нама, зато што су имали бедем у виду мора које их окружује, немирно море и снажну флоту. Па и поред тога, најмање три пута јесу били покрени. Освојили су их Римљани, затим Данци, а на крају Нормани (војвода Нормандије Виљем II Освајач, победом код Хејстингса 1066). Између су их периодилно пљачкали Викинзи. Мало је недостајало да их освоји и шпанска "Непобедива армада".

LimanacNS

pre 2 godine

Uopšte nije teško proveriti da je London 1400 godine imao samo 30.000 stanovnika, totalno nevažan grad a ni Engleska nije bila bogzna koliko poštovana... E, sada, okolnosti su im išle na ruku....

Slavisa V.

pre 2 godine

"To je vreme kada je podignuta Manasija, zaduzbina upravo Stefana Lazarevica..."

Bas ta Manasija je najveca greska Stefana Lazarevica. Hteo je po ugledu na Nemanjice da ostavi monumentalnu zaduzbinu cija je gradnja trajala 15 godina i shodno tome nametnuti su ogromni porezi. Umesto toga trebalo je, u tim teskim uslovima dvostrukog vazalstva, makar tajno napraviti snaznu srpsku vojsku, kako se srpska drzava ne bi urusila sa Stefanovom smrcu, sto se i desilo. Bukvalno ni samog Stefana nisu stigli da sahrane jer se vec ocekivao napad Turaka, pa tako i dan danas ne znamo sa sigurnoscu gde je sahranjen. I nekako, uvek kad je bilo najvaznije srpski presto je ostajao bez naslednika, Uros Nejaki verovatno nije bio Dusanov sin, a Stefan nije ni imao naslednika. Najveci srpski vitez srednjeg veka, ucestvovao u vise bitaka nego svi Nemanjici zajedno, obezbedio 20-godisnji procvat Srbije, takav covek ostane bez potomstva i umre od srca u lovu u 50-oj godini. Mnogo je slucajnosti da bi bilo slucajno...a zidanje Manasije na ustrb stvaranja snazne srpske vojske je bila greska.
Inace, London u 14 veku sigurno nije imao manje od 50.000 stanovnika, tako da je svaka prica o Boracu kao megalopolisu izlisna.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

(drmr, 18. septembar 2021 23:52)

bravo drmr. .a kada se boris za svoj integritet kao sto je to trebao po tebi despot stefan da uradi onda dobijes ono sto smo doziveli 90ih samo mnogi mozgovi i danas nisu svesni sta se tada dogodilo i koje posledice danas opakog bombardovanja kojim je osim celokupne privrede i dosta zivota unistena i ljubav prema svojoj zemlji prema narodu i zamisli sta bi se tek desilo da pokusamo jos jednom onako herojski svi za jednog jedan za sve.

zamisli molim te tada da je despot pokusao nesto.
bili bismo izbrisani u svakom smislu sa lica zemlje.Ucili bi o nama kao o indijancina sto ne uce

Hammer

pre 2 godine

Razlika između nas i engleza je ta što englezi nisu nikad nikome služili, a evo pomenuti Stefan Lazarević je bio Bajazitov vazal, borio se na njegovoj strani u maloj aziji protiv Timura kada su doživeli poraz i opasno se zaljulalo otomansko carstvo, nažalost ostaje mu veran i posle njegove smrti srbija nestaje narednih 400 godina sve do sredine 19 veka. Da smo oterali tad turke u 15 veku sigurno bi bilo mnogo drugačije.. ali eto nije, neki su radije volili da služe zarad malo vlasti i privilegije da skupljaju harač u ime sultana.. Kako kaže ona narodna pesma,
Ту кнезови нису ради кавзи,
Нит' су ради Турци изјелице...

@(drmr, 18. septembar 2021 23:52)







To je uprošćeno i netačno tumačenje istorijskih okolnosti u kojima je tada živeo srpski narod, no čak i da je sve to tačno, ne mogu se time opravdati razmere genocida kojeg su nad Srbima počinili muslimanski okupatori iz centralne Azije i sa Bliskog istoka kao i katolički okupatori iz centralne Evrope; s druge strane Englezi kroz veći deo svoje istorije nisu bili pod opsadama okupatora, njihov geografki položaj je takav da su kao ostrvo izolovani od ostatka evropskog kopna što ih je poštedelo brojnih ratova, pitanje je kako bi Englezi prošli da su bili na našem, a mi na njihovom mestu, ko zna možda bi oni i nestali do sada.

Неко123

pre 2 godine

(drmr, 18. septembar 2021 23:52)

А да не помаже Енглезима можда то што су на острву у хладном кишовитом углу Европе у који не долази баш превише империја типа Атила, Турци, Аустроугари итд? Јесте сад дрвље и камење на Србију што је гле срамоте изгубила од много веће силе. Пре ће бити срамота да нам остали народи Европе нису довољно помогли. Наравно могли смо боље, али на крају би испало исто.

Иначе мало погледај и историју те Енглеске. Не нису никоме служили. Само су се ту прво прошетали Римљани. Па су онда дошли Саксонци. Па су их онда освојили Нормани (прескочио сам још пар освајања). Који онда то Енглези? Где су нпр Саксонци? Па не да нису служили другима већ се никад нису ослободили освајача и помирили се са судбином! Језик им је мешавина немачког и француског (Нормани). Краљеви/краљице су им Немци, оригинално презиме Saxe-Coburg-Gotha и узели име места Windsor за време Првог светског рата јер немачко име није било кул. Али на пример још поштују немачке обичаје нпр кад се отварају поклони за Божић (не на исти дан као што то раде Енглези).

А за ове који узимају ову вест као доказ да нам је историја пуна митова - мало мешате историју са сензационалистичким чланком у новинама зар не? Када у уџбенику историје или када било који историчар понови ову глупост око броја становника - онда се јавите.

Гружанин

pre 2 godine

Ma daj, kad pocnete da preterujete. Putopisci za Srbiju toga vremena kazu da je isto bila mala i siromasna zemlja bez dvorca i jarka. London, Bec i Pariz imaju univerzitete od 12-13 veka, a mi tek od 20tog. Jedini period kad je ovaj kraj bio bogat je u Rimsko doba, sto se vidi i u Narodnom muzeju.
(Evrofanatik, 18. septembar 2021 21:57)

О геније, дај живота ти наведи бар једног путописаца из доба Стефана Лазаревића који је о Србији писао, а посебно о томе да је мала и сиромашна земља? Да ниси ти побркао са 18 и 19тим веком. Чак и тада је нису описивали као сиромашну земљу. Напротив један од њих, мислим да се звао Арчибалд ( није Рајс) је писао да је трпеза српског сељака била боља од оне на енглеском двору тога доба.

Predrag

pre 2 godine

(drmr, 18. septembar 2021 23:52)
ok, sto se tice toga, bilo je svega, da ne ulazim u tu raspravu posto ima toliko toga...medjutim, sto se tice stava - da li tako u toj cenjenoj VB isto tako ima dosta komentatora koji potenciraju negativne aspekte svoje istorije, velicajuci srpsku, ili je mozda pretezno obnuto, dakle rodoljubivo je raspolozenje? Ili smo mi mozda Britanci? Kako izaci na kraj sa morem onih koji su odavde, a vole perfidno da pljucnu (da ne pricam o Srbima koji sada nisu Srbi, apsurdno). Takodje, da ne pricam o moru nase skrivene istorije...nismo mi zemlja mitova, vec nam se iz politickih razloga i dan danas koreni sakrivaju i krate, dok drugi narodi suprotno, imaju mitove i sa punim srcem ih navode, velicaju, sto ne omalovazavam, svaki patriotizam je prirodan, ali je ovde cenzurisan i zabranjen. Skrivanje fakata je ozbiljan kulturocid, a omalovazavanje I negiranje svog porekla I istorije je ozbiljna dijagnoza. Niko nece propasti ako prizna da je ono sto jeste…ali ne, hajde da se lazemo I pravimo nesto drugo, gradeci svoj novi identitet na mrznji starog I onih koji to danas ime nose.

ketiS

pre 2 godine

@Komedija

Komedija je to sto ti mislis da su ti tadasnji univerziteti bili ono sto su danas. Ti univerziteti su bili neka vrsta ondasnjih skola, koje su u okvirima "Viznatijskog Komonvelta" podizane pri duhovnim centrima, poput pomenutih manastira. Prema tome, jedina razlika je u tome i ni u cemu vise. Sve drugo su predrasude i preuvelicavanje tudjeg na ustrb sopstvenog.

Slavisa V.

Postujem tvoje misljenje, iako je ono sa moje tacke gledista, "srpski standard", u smislu da je vojska i politicka moc drzave, vaznija od kulturnog i ekonomskog napretka. Stefan Lazarevic je vodio vrlo mudru politiku ravnoteze izmedju ondasnjih, od tadasnje Srbije mnogo mocnijih drzava, sto je omogucavalo mir, a zahvaljujuci cemu je s druge strane doslo do velikog privrednog i kulturnog procvata. Podizanje jedne tako monumentalne gradjevine kao sto je bila Manasija je upravo najbolji dokaz kulturnog preporoda ondasnje Moravske Srbije. Iskreno, tvrditi da nije trebalo graditi Manasiju zarad vojnog jacanja, za mene je potpuno neprihvatljivo, ali to je tvoje misljenje i ja ga postujem, iako se sa njim apsolutno ne slazem.

Evrofanatik

pre 2 godine

Ma daj, kad pocnete da preterujete. Putopisci za Srbiju toga vremena kazu da je isto bila mala i siromasna zemlja bez dvorca i jarka. London, Bec i Pariz imaju univerzitete od 12-13 veka, a mi tek od 20tog. Jedini period kad je ovaj kraj bio bogat je u Rimsko doba, sto se vidi i u Narodnom muzeju.

Irena

pre 2 godine

Dokle vise ove gluposti "vise stanovnika od Londona"!? Ni Novo Brdo kao nas najveci srednjevekovni grad nije bilo vece od Londona...
(Kuper Gari,

Nije jedina laz koju smo culi/procitali. To je kod nas svakodnevnica. Pogotovo
nasa istorija.

drmr

pre 2 godine

U vreme Kosovske bitke, Srba je otprilike bilo isti broj koliko Engleza tada, a onda su usledile, prvo otomanska i nešto kasnije ugarska i austro-ugarska okupacija, pa danas imamo da je Engleza samo u Velikoj Britaniji preko 50-60 miliona, plus njihovi potomci koji su se raselili po Americi, Australiji i Novom Zelandu, dok se Srbi kao šaka jada bore za opstanak, eto otprilike kolike su razmere genocida kojeg su pretrpeli Srbi tokom nekoliko vekova okupacije.
(Hammer, 18. septembar 2021 20:50)

Razlika između nas i engleza je ta što englezi nisu nikad nikome služili, a evo pomenuti Stefan Lazarević je bio Bajazitov vazal, borio se na njegovoj strani u maloj aziji protiv Timura kada su doživeli poraz i opasno se zaljulalo otomansko carstvo, nažalost ostaje mu veran i posle njegove smrti srbija nestaje narednih 400 godina sve do sredine 19 veka. Da smo oterali tad turke u 15 veku sigurno bi bilo mnogo drugačije.. ali eto nije, neki su radije volili da služe zarad malo vlasti i privilegije da skupljaju harač u ime sultana.. Kako kaže ona narodna pesma,
Ту кнезови нису ради кавзи,
Нит' су ради Турци изјелице...

Hammer

pre 2 godine

U vreme Kosovske bitke, Srba je otprilike bilo isti broj koliko Engleza tada, a onda su usledile, prvo otomanska i nešto kasnije ugarska i austro-ugarska okupacija, pa danas imamo da je Engleza samo u Velikoj Britaniji preko 50-60 miliona, plus njihovi potomci koji su se raselili po Americi, Australiji i Novom Zelandu, dok se Srbi kao šaka jada bore za opstanak, eto otprilike kolike su razmere genocida kojeg su pretrpeli Srbi tokom nekoliko vekova okupacije.

ketiS

pre 2 godine

@Evrofanatik

Moravska Srbija toga vremena bila je jedna od najnaprednijih drzava ne samo Jugoistocne, vec i Evrope u celini. Ekonomija zasnovana na rudarstvu i trgovini sa Ugarskom, Venecijom i tadasnjom Turskom, a sa druge strane bila je pribeziste brojnih ucenih ljudi, koji su bezeci od turskih osvajaca spas pronalazili upravo u njoj, sto je ishodilo velikim kulturnim i duhovnim napretkom. To je vreme kada je podignuta Manasija, zaduzbina upravo Stefana Lazarevica, koja je bila jedan od kljucnih kulturnih centara toga vremena. Inace, ono sto su u zapadnoj Evropi predstavljali ondasnji univerziteti, na ovim prostorima su bili manastiri pri kojima su postojale skole i obrazovne ustanove najrazlicitijih usmerenja, od narodne medicine do izrade crkvenih i svetovnih predmeta. Sve u svemu, manje idolopoklonstva u vidu evrofanatizma ne bi skodilo, jer moze da ishodi boljim poznavanjem sopstvene povesti.

cisto da se zna

pre 2 godine

Takodje, Skadar je dugo kroz istoriju bio glavni grad Srbije, duze nego Beograd do sada, a ko zakoraci u Srbiju iz Evrope, automatski je tretiran kao slobodan covek, u vreme robovlasnistva u Evropi.

hairy potter

pre 2 godine

Nasa istorija je zbirka izmisljenih legendi
(Enfant Terible, 18. septembar 2021 20:39)

Nazalost potpuno tacno.Imate kod Slobodana Jovanovica kada je pitao svog oca Vladimira jednog od osnivaca srpske drzave zasto su zasnovali istoriju na bapskim pricama i slepackim pesmama a on mu odgovorio zato sto nismo imali od cega poceti.

žedan

pre 2 godine

"Mi vodu ovde prosipamo, dok u drugim zemljama je papreno plaćaju"
Druže, čisto da te informišem da pola Srbije ima problema sa vodosnabdevanjem, pa ako je vi prosipate, ne morate se bar hvaliti sa tim.

Vaše ime

pre 2 godine

Dokle vise ove gluposti "vise stanovnika od Londona"!? Ni Novo Brdo kao nas najveci srednjevekovni grad nije bilo vece od Londona...
(Kuper Gari,

Nije jedina laz koju smo culi/procitali. To je kod nas svakodnevnica. Pogotovo
nasa istorija.
(Irena, 18. septembar 2021 21:52)

Vidi "susjede" sto su se razmahali, ajte vi na vesti o vasim "kraljevima", pa trolujte.

komedija

pre 2 godine

"Moravska Srbija toga vremena bila je jedna od najnaprednijih drzava ne samo Jugoistocne, vec i Evrope u celini. Ekonomija zasnovana na rudarstvu i trgovini sa Ugarskom, Venecijom i tadasnjom Turskom, a sa druge strane bila je pribeziste brojnih ucenih ljudi, koji su bezeci od turskih osvajaca spas pronalazili upravo u njoj, sto je ishodilo velikim kulturnim i duhovnim napretkom. To je vreme kada je podignuta Manasija, zaduzbina upravo Stefana Lazarevica, koja je bila jedan od kljucnih kulturnih centara toga vremena. Inace, ono sto su u zapadnoj Evropi predstavljali ondasnji univerziteti, na ovim prostorima su bili manastiri pri kojima su postojale skole i obrazovne ustanove najrazlicitijih usmerenja, od narodne medicine do izrade crkvenih i svetovnih predmeta. Sve u svemu, manje idolopoklonstva u vidu evrofanatizma ne bi skodilo, jer moze da ishodi boljim poznavanjem sopstvene povesti.
(ketiS, 18. septembar 2021 23:11)"

Do kosovske bitke u zapadnoj Evropi je radilo 38 univerziteta. Ozbiljnih. Oxford je jedan od njih. Poredjenje sa manastirima je vise nego neozbiljno. Malo manje uzdizanja srednjevekovnih crkava i manastira sopstevene povesti bi pomoglo da narod shvati zasto smo tu gde jesmo.

LimanacNS

pre 2 godine

Uopšte nije teško proveriti da je London 1400 godine imao samo 30.000 stanovnika, totalno nevažan grad a ni Engleska nije bila bogzna koliko poštovana... E, sada, okolnosti su im išle na ruku....

Гружанин

pre 2 godine

Ma daj, kad pocnete da preterujete. Putopisci za Srbiju toga vremena kazu da je isto bila mala i siromasna zemlja bez dvorca i jarka. London, Bec i Pariz imaju univerzitete od 12-13 veka, a mi tek od 20tog. Jedini period kad je ovaj kraj bio bogat je u Rimsko doba, sto se vidi i u Narodnom muzeju.
(Evrofanatik, 18. septembar 2021 21:57)

О геније, дај живота ти наведи бар једног путописаца из доба Стефана Лазаревића који је о Србији писао, а посебно о томе да је мала и сиромашна земља? Да ниси ти побркао са 18 и 19тим веком. Чак и тада је нису описивали као сиромашну земљу. Напротив један од њих, мислим да се звао Арчибалд ( није Рајс) је писао да је трпеза српског сељака била боља од оне на енглеском двору тога доба.

Dejan

pre 2 godine

Ljudi, Notr Dam je napravljen u vreme Kosovskog boja. Dosta više sa poređenjem neuporedivog. Imamo mi čime da se ponosimo, ali poređenja sa Londonom i Parizom, besmisleno.

Predrag

pre 2 godine

(drmr, 18. septembar 2021 23:52)
ok, sto se tice toga, bilo je svega, da ne ulazim u tu raspravu posto ima toliko toga...medjutim, sto se tice stava - da li tako u toj cenjenoj VB isto tako ima dosta komentatora koji potenciraju negativne aspekte svoje istorije, velicajuci srpsku, ili je mozda pretezno obnuto, dakle rodoljubivo je raspolozenje? Ili smo mi mozda Britanci? Kako izaci na kraj sa morem onih koji su odavde, a vole perfidno da pljucnu (da ne pricam o Srbima koji sada nisu Srbi, apsurdno). Takodje, da ne pricam o moru nase skrivene istorije...nismo mi zemlja mitova, vec nam se iz politickih razloga i dan danas koreni sakrivaju i krate, dok drugi narodi suprotno, imaju mitove i sa punim srcem ih navode, velicaju, sto ne omalovazavam, svaki patriotizam je prirodan, ali je ovde cenzurisan i zabranjen. Skrivanje fakata je ozbiljan kulturocid, a omalovazavanje I negiranje svog porekla I istorije je ozbiljna dijagnoza. Niko nece propasti ako prizna da je ono sto jeste…ali ne, hajde da se lazemo I pravimo nesto drugo, gradeci svoj novi identitet na mrznji starog I onih koji to danas ime nose.

Hammer

pre 2 godine

Razlika između nas i engleza je ta što englezi nisu nikad nikome služili, a evo pomenuti Stefan Lazarević je bio Bajazitov vazal, borio se na njegovoj strani u maloj aziji protiv Timura kada su doživeli poraz i opasno se zaljulalo otomansko carstvo, nažalost ostaje mu veran i posle njegove smrti srbija nestaje narednih 400 godina sve do sredine 19 veka. Da smo oterali tad turke u 15 veku sigurno bi bilo mnogo drugačije.. ali eto nije, neki su radije volili da služe zarad malo vlasti i privilegije da skupljaju harač u ime sultana.. Kako kaže ona narodna pesma,
Ту кнезови нису ради кавзи,
Нит' су ради Турци изјелице...

@(drmr, 18. septembar 2021 23:52)







To je uprošćeno i netačno tumačenje istorijskih okolnosti u kojima je tada živeo srpski narod, no čak i da je sve to tačno, ne mogu se time opravdati razmere genocida kojeg su nad Srbima počinili muslimanski okupatori iz centralne Azije i sa Bliskog istoka kao i katolički okupatori iz centralne Evrope; s druge strane Englezi kroz veći deo svoje istorije nisu bili pod opsadama okupatora, njihov geografki položaj je takav da su kao ostrvo izolovani od ostatka evropskog kopna što ih je poštedelo brojnih ratova, pitanje je kako bi Englezi prošli da su bili na našem, a mi na njihovom mestu, ko zna možda bi oni i nestali do sada.

dogodine do Prizrena dogodine do Knina

pre 2 godine

(drmr, 18. septembar 2021 23:52)

bravo drmr. .a kada se boris za svoj integritet kao sto je to trebao po tebi despot stefan da uradi onda dobijes ono sto smo doziveli 90ih samo mnogi mozgovi i danas nisu svesni sta se tada dogodilo i koje posledice danas opakog bombardovanja kojim je osim celokupne privrede i dosta zivota unistena i ljubav prema svojoj zemlji prema narodu i zamisli sta bi se tek desilo da pokusamo jos jednom onako herojski svi za jednog jedan za sve.

zamisli molim te tada da je despot pokusao nesto.
bili bismo izbrisani u svakom smislu sa lica zemlje.Ucili bi o nama kao o indijancina sto ne uce

chupavi

pre 2 godine

@ drmr, 18. septembar 2021 23:52

Izneo si delimicno tacne cinjenice, jer Stefan Lazarevic jeste bio Bajazitov vazal koji mi je doneo pobedi kod Nikopolja i spasao mu sina kod Ankare, ali je nakon Bajazitovog pada izdejstvovao srpsku nezavisnost a od Vizantije dobio titulu despota. I sami Turci dan danas uce o tim istorisjkim cinjenicama ali i o srpskom junastvu na bojnom polju.

Srbija je pod tursku vlast konacno pala 1521 godine, a oslobodjenje je pocelo 1804 pa vi sami izracinajte dali smo bili 5 ili 6 vekova pod Osmanlijama. Naravno delovi koji su prvi pali pod Turcima su se poslednji oslobodili pa tako i dobijamo te cifre, ali cinjenica je da Srbija u celini nije bila 5 vekova u ropstvu.

Неко123

pre 2 godine

(drmr, 18. septembar 2021 23:52)

А да не помаже Енглезима можда то што су на острву у хладном кишовитом углу Европе у који не долази баш превише империја типа Атила, Турци, Аустроугари итд? Јесте сад дрвље и камење на Србију што је гле срамоте изгубила од много веће силе. Пре ће бити срамота да нам остали народи Европе нису довољно помогли. Наравно могли смо боље, али на крају би испало исто.

Иначе мало погледај и историју те Енглеске. Не нису никоме служили. Само су се ту прво прошетали Римљани. Па су онда дошли Саксонци. Па су их онда освојили Нормани (прескочио сам још пар освајања). Који онда то Енглези? Где су нпр Саксонци? Па не да нису служили другима већ се никад нису ослободили освајача и помирили се са судбином! Језик им је мешавина немачког и француског (Нормани). Краљеви/краљице су им Немци, оригинално презиме Saxe-Coburg-Gotha и узели име места Windsor за време Првог светског рата јер немачко име није било кул. Али на пример још поштују немачке обичаје нпр кад се отварају поклони за Божић (не на исти дан као што то раде Енглези).

А за ове који узимају ову вест као доказ да нам је историја пуна митова - мало мешате историју са сензационалистичким чланком у новинама зар не? Када у уџбенику историје или када било који историчар понови ову глупост око броја становника - онда се јавите.

milan

pre 2 godine

London je oko 1100. godine imao 30 hiljada stanovnika, pa posle dvesta godina 100 hiljada. U 14. veku je kuga taj broj desetkovala na ponovo 30 hiljada a 1530 je imao 50 hiljada. Čisto sumnjam da je Borač imao i deset hiljada, problemi infrastrukture u srednjem veku su dosta ograničavali veličinu naselja.

Slavisa V.

pre 2 godine

"To je vreme kada je podignuta Manasija, zaduzbina upravo Stefana Lazarevica..."

Bas ta Manasija je najveca greska Stefana Lazarevica. Hteo je po ugledu na Nemanjice da ostavi monumentalnu zaduzbinu cija je gradnja trajala 15 godina i shodno tome nametnuti su ogromni porezi. Umesto toga trebalo je, u tim teskim uslovima dvostrukog vazalstva, makar tajno napraviti snaznu srpsku vojsku, kako se srpska drzava ne bi urusila sa Stefanovom smrcu, sto se i desilo. Bukvalno ni samog Stefana nisu stigli da sahrane jer se vec ocekivao napad Turaka, pa tako i dan danas ne znamo sa sigurnoscu gde je sahranjen. I nekako, uvek kad je bilo najvaznije srpski presto je ostajao bez naslednika, Uros Nejaki verovatno nije bio Dusanov sin, a Stefan nije ni imao naslednika. Najveci srpski vitez srednjeg veka, ucestvovao u vise bitaka nego svi Nemanjici zajedno, obezbedio 20-godisnji procvat Srbije, takav covek ostane bez potomstva i umre od srca u lovu u 50-oj godini. Mnogo je slucajnosti da bi bilo slucajno...a zidanje Manasije na ustrb stvaranja snazne srpske vojske je bila greska.
Inace, London u 14 veku sigurno nije imao manje od 50.000 stanovnika, tako da je svaka prica o Boracu kao megalopolisu izlisna.

Aleksandar Mladenović

pre 2 godine

U ozbiljnom istorijskom stivu ovakva tvrdnja ne postoji
Srpska istorijska nauka je sasvim respektabilna i lišena mitova i legendi.
Nažalost postoji i popularna istorija koju promovišu neodgovorno ljudi a kada se deseterac shvati kao ozbiljan istorijski izvor eto bruke i belaja.


Promocija jednog mesta može da se vrši bez laganja i megalomanije. Borac je lep i interesantna.

Pantagruel

pre 2 godine

(drmr, 18. septembar 2021 23:52) Какве ви бесмислице причате да је Стефан Лазаревић остао веран Турцима и након Бајазитове пропасти код Ангоре, а он склопио савез са Угарском, добио од ње Београд, Голубац и Мачву, па постао први на листи витезова Змајњвог реда који је основао мађарски краљ Жигмунд 1. Луксембуршки. И данас када одете у Будим, па од катедрале краља Матије Корвина кренете да се спуштате низбрдо (улево), низ улицу која носи назив по мађарском парламенту (Орсахаз утца), на десној страни улице наићи ћете на спомен плочу постављену на зид једне куће и са ње можете прочитати "На овом месту се у 15. веку налазила кућа деспота Стефана Лазаревића, савезника угарског краља Жигмунда". Наша несрећа је била у томе што смо се налазили насред пута којим су Турци надиграли као поплава. Ништа их није могло зауставити. Ни Стефан, ни Ђурађ, иако су били веома способни и посвећени идеји очувања државе. И Угарска је пала стотинак година након нас. 147 година је Будим (престоница Угарске) био седиште османског ејалета иии пашалука. Енглезима је било лакше да се бране од различитих завојевача него нама, зато што су имали бедем у виду мора које их окружује, немирно море и снажну флоту. Па и поред тога, најмање три пута јесу били покрени. Освојили су их Римљани, затим Данци, а на крају Нормани (војвода Нормандије Виљем II Освајач, победом код Хејстингса 1066). Између су их периодилно пљачкали Викинзи. Мало је недостајало да их освоји и шпанска "Непобедива армада".

ketiS

pre 2 godine

@Komedija

Komedija je to sto ti mislis da su ti tadasnji univerziteti bili ono sto su danas. Ti univerziteti su bili neka vrsta ondasnjih skola, koje su u okvirima "Viznatijskog Komonvelta" podizane pri duhovnim centrima, poput pomenutih manastira. Prema tome, jedina razlika je u tome i ni u cemu vise. Sve drugo su predrasude i preuvelicavanje tudjeg na ustrb sopstvenog.

Slavisa V.

Postujem tvoje misljenje, iako je ono sa moje tacke gledista, "srpski standard", u smislu da je vojska i politicka moc drzave, vaznija od kulturnog i ekonomskog napretka. Stefan Lazarevic je vodio vrlo mudru politiku ravnoteze izmedju ondasnjih, od tadasnje Srbije mnogo mocnijih drzava, sto je omogucavalo mir, a zahvaljujuci cemu je s druge strane doslo do velikog privrednog i kulturnog procvata. Podizanje jedne tako monumentalne gradjevine kao sto je bila Manasija je upravo najbolji dokaz kulturnog preporoda ondasnje Moravske Srbije. Iskreno, tvrditi da nije trebalo graditi Manasiju zarad vojnog jacanja, za mene je potpuno neprihvatljivo, ali to je tvoje misljenje i ja ga postujem, iako se sa njim apsolutno ne slazem.

Deziato

pre 2 godine

Prema ostacima građevina koji se mogu videti dok se penjete, zaista se može reći da je grad bio veliki. Ono što nije dobro je činjenica da je sve veoma zapušteno i potpuno prepušteno zubu vremena. Pri tom, nikakva tabla, obaveštenje ili nešto slično ne postoji. Ja sam tamo krenuo na pešačku turu sa decom, ne znajući da postoje ostaci bilo kakve naseobine. Bio sam baš iznenađen razmerama, da sam počeo da guglam kako bih saznao o čemu se radi.
I nisam iznenađen takvim odnosom prema ovakvom istorijskom blagu. To nije jedini primer. Na žalost, mi to ne umemo da iskoristimo. U svetu od jednog kamena naprave turističku atrakciju, dok je kod nas, npr, Vinča poznatija po deponiji nego po najstarijoj civilizaciji u Evropi. Tužno!