Utorak, 22.06.2021.

09:49

Zbog jedne plaže hiljade turista dolazi na hrvatsko ostrvo

Izvor: B92

Zbog jedne plaže hiljade turista dolazi na hrvatsko ostrvo IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

163 Komentari

Sortiraj po:

ketiS

pre 2 godine

@SC
Zanimljivo da neko cija se cela povest temelji na nepouzdanim i neutemeljenim pretpostavkama govori o nepostojanju dokaza o srpskopravoslavnim manastirima u Dalmaciji. Milorad Panic Surep nije istoricar vec pesnik i novinar, a sto se tice Milasa i Koncarevica podaci o njihovim spisima pohranjeni su u Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu. Medjtim, najpouzdanije delo koje izmedju ostalog govori i o srpskom nasledju na prostoru Dalmacije, potice iz 2004-e godine i delo je jednog od najvecih savremenih srpskih istoricara, koji nazalost vise nije medju zivima. Radi se o delu "The Serbs" Sime Cirkovica u kome se jasno i pouzdano navode i podaci o Krki, Krupi i Dragovicu. Krupa je nastala kao zaduzbina grupe pravoslavnih monaha iz Bosne, a njeno podizanje je finansijski pomogao Kralj Milutin. Kasnije je manastir darivan i pomagan i od strane Kralja Stefana Decanskog, te Cara Dusana. Krka se spominje 1345-e kao zaduzbina Jelene Nemanjic Subic, polusestre Cara Dusana i supruge Mladena III Subica, Kneza Bribira i Skradina. Dragovic je takodje zaduzbina grupe monaha iz Bosne, a taj manastir je finansijski pomagao bosanski Kralj Tvrtko I Kotromanic koji je nastojao da nastavi nemanjicke tradicije i Bosnu uzdigne na one politicke i kulturne visine na kojima je bila Nemanjicka drzava. Stavise, Dalmacija u celini ima ogroman znacaj za srpsku povest i kulturu jos od srednjeg veka, kada su njeni pojedini delovi bili deo Nemanjica Srbije. To nisu lazi vec cinjenice.

SC

pre 2 godine

(ketiS, 1. jul 2021 22:49)

U srpskoj publicistici raširena je teza da je manastir Krupa napravljen 1317. godine za vrijeme vladavine kralja Milutina, premda ne postoji nikakav dokument, ni povelja ni posredan izvor koji ukazuje na to. Milorad Panić Surep je 1965. u Zografu objavio rad da postoji jedan falsificiran zapis da je car Dušan 1342. godine obnovio manastir. Milaš spominje gramatu iz 1497., iako tu gramatu nitko nije vidio. Podatci na koje se poziva su iz navodno napisanog, ali kasnije izgubljenog Končarevićevog "Ljetopisa građanskih i crkvenih događaja" s opisom srpske i pravoslavne povijesti u Dalmaciji do 1754. Također, nitko od povjesničara nije vidio taj ljetopis pa, osim vjerojatnosti da je napisan, ne postoje nikakvi dokazi o njegovom postojanju.
Samo jos jedan u nizu katoličkih samostana i crkvi koji su dani na korištenje novopristiglom pravoslavnom stanovništvu. Krka je tek od 17. stoljeća pravoslavni objekt, prestani se utapat u svojim lažima

ketiS

pre 2 godine

@:-S

"Nacionalni Park Gornje Podunavlje" obuhvata severozapadni deo Vojvodine, proteze se duz leve obale Dunava, odnosno duz tromedje Madjarske, Hrvatske i Srbije, pri cemu svi sastavni delovi tog rezervata prirode, u Madjarskoj (Dunav-Drava) u Hrvatskoj (Kopacki rit) te u Srbiji (Gornje Podunavlje) cine deo celine pod nazivom "Backo Podunavlje". Citav taj prirodni rezervat se popularno naziva "Evropskom Amazonijom". Dakle, sta je tu problematicno? Na kraju, samo bih upitala da li vi u Hrvatskoj zaista "tripujete" da zivite u najlepsoj drzavi na svetu, odnosno da li takav stav iznosite samo kada razmenjujete misljenja sa susedima iz Srbije, ili to isto vazi i kada su u pitanju susedi iz Italije, Slovenije ili Madjarske? Sto se tice vase svecane pesme ili himne, ona je tipican primer 19-ovekovnog nacionalnog romantizma, ali u vasem hrvatskom slucaju bez ikakve podloge u povesnoj stvarnosti. Drugim recima, slavi se neka zamisljena drzava, koja u trenutku pisanja te pesme, nije ni postojala.

ketiS

pre 2 godine

@milos

Iskreno, svidja mi se tvoje pitanje, jer bila bih neiskrena da ne priznam, da se i ja povremeno ne zapitam, cemu sva ta rasprava? Srecom po mene, ja se raspravljam samo u svoje slobodno vreme, a s druge strane ipak mi je zanimljivo da vidim kako susedi razmisljaju i da se jos jednom uverim koliko je tvrdnja o nekakvoj slicnosti Srba i Hrvata besmislena. Dakle, nisam kao oni, jer nemam predrasude ni prema kome, ali priznajem da me ne privlace drzave kao sto je Hrvatska, jer nemaju ono sto mene kao turistkinju najvise zanima i privlaci, a to je kulturna i istorijska posebnost. Eto, to bi bio moj odgovor na tvoje pitanje.

ketiS

pre 2 godine

@omniameamecumporto

Dobro, i sta sa tom cinjenicom da "Nacionalni Park Krka" ima neprocenjiv znacaj za Hrvatsku? Zapravo, rekla bih da ima i neprocenjiv znacaj za Srbiju jer se u njemu nalazi manastir Krka, podignut jos u prvoj polovini 14-og veka kao zaduzbina Jelene Subic, sestre cara Dusana. Osim toga, i Srbija ima prelepe "Nacionalne Parkove" koji imaju veliki znacaj za srpski turizam. Prema tome, sta je poenta tvog posta, koji ne predstavlja nikakav konkretan odgovor na moj post. U sustini rasprava izmedju tebe i mene je "svojevrsno vrcenje u krug". Stoga, bolje bi bilo da ovu razmenu misljenja polako privedemo kraju. Sve najbolje zelim!

:-S

pre 2 godine

@ketiS

Taj park biosfere dijeli i Hrvatska većim dijelom od Srbije, dapače, u Hrvatskoj se nalazi taj središnji dio rezervata poznat i kao Europska Amazona.
http://www.amazon-of-europe.com/files/images/8e/5fe1cfed3614c_b.jpg

Preporučujem ti da ne natječeš svoju zemlju s ljepotom zemlje čija je se himna zove „Lijepa naša Domovino”..

miloš

pre 2 godine

@ ketiS
A sad jedno pitanje. Zašto se ti uopšte raspravljaš sa likovima koji su skloni "prizemnim predrasudama, koje su posledica potpunog neznanja i neupučenosti"? Što nameravaš time da postigneš i čemu trošiš vreme za svo to jalovo međusobno nadmetanje? Naime, ta tvoja "zabava" govori ponešto i o tvom mentalnom sklopu. Jer kako kaže izreka: s kim si, takav si!

omniameamecumporto

pre 2 godine

No ketiS, jer je problem proguglati na youtube za Krku i Zrmanju na primjer i reći jel istina ili laž što sam ja o tome napisao. Vidi što se tamo događa i informiraj se . Samo u nacionalnom parku Krka uprihoduje se 3 puta manje nego na Plitvicama, a kroz Plitvička jezera prođe gotovo dva milijuna ljudi.
Razmisli onda o čemu ti pišem a ti meni spominješ turiste i regatu na Drini, ma OK ništa ne kažem ali krka je Nacionalni park, jedan od osam u nas
i od neprocjenjivog je značaja za Hrvatsku.

ketiS

pre 2 godine

@omniameamecumporto

Mislim da sam u svom prethodnom postu, bila vise nego dovoljno jasna, ali ocito da bih morala malo da posegnem i za "crtanjem". Porediti "recice" poput Zrmanje i Krke koje proticu kroz relativno nenaseljene, odnosno retko naseljene predele, gde dakle nema ni mnogo stanovnistva a kamoli neke industrije, i hvaliti se cistocom reka, za mene je potpuno besmisleno. Neka davno prosla putovanja, te varijante tipa "rekla, kazala" me jos manje zanimaju. Ja zivim pored reka, i znam jako dobro kako izgledaju. Naravno, ne sporim da se nekad dogodi neki "ekoloski ispad", ali to je nesto sto se ne desava samo u Srbiji vec, i drugde. Prica o preciscavanju otpadnih voda nije nista novo u Srbiji, koja iako nije clanica EU, sigurna sam nimalo ne zaostaje za tvojom zemljom kada su u pitanju ekoloski projekti, pogotovo u poslednjih par godina. Prema tome, u tom smislu zaista vise nista nije isto, pogotovo nije onako kao sto je bilo u bivsoj drzavi ili pocetkom 2000-ih. Konacno, ocigledno da tebi nije poznato da se veliki delovi Dunava u toku kroz Srbiju nalaze pod zastitom Uneska kao "Biosphere Reserve - Gornje Podunavlje" ili pak "Geoparks - Djerdapska Klisura". Tesko da bi ta podrucja bila proglasena zasticenim, da ne ispunjavaju vrlo stroge ekoloske kriterijume. Sve u svemu, prica o "prljavoj" Srbiji je jos jedan izraz vase mitomanije, koja nema nikakve veze sa stvarnoscu. Na kraju, da jos jednom ponovim ono sto vrlo cesto isticem, a to je da je Dunav "more Srbije".

ketiS

pre 2 godine

@???

Zanimljivo je da vi iz Hrvatske kad god nemate argumente, posezete ili za "jeftinom duhovitoscu" ili za "Ad Hominem" uvredama. Takodje su uobicajene i prizemne predrasude, koje su posledica potpunog neznanja i neupucenosti u tematiku o kojoj se raspravlja. Sve u svemu, tvoj post vise govori o tebi, no o mojoj malenkosti!

ketiS

pre 2 godine

@mitomanija

Da najpre nastavim niz, dakle Leskovac srpski Sivas, grad u Turskoj poznat po odlicnim mesnim okruglicama ili kako mi u Srbiji kazemo "cuftama". Hvala na komplimentu kada je Sabac u pitanju, s tim sto bih jos dodala da je u vreme 19-ovekovne Srbije Obrenovica, i prvo pozoriste ovoreno u Sapcu, koje je zadrzalo ugled i do danasnjeg dana. Nadalje, mala "ispravka" jer Beograd nije srpska Moskva, vec recimo "srpski New York", a Novi Sad jeste "srpska Atina" odnosno Sremski Karlovci jesu "srpski Heidelberg". Sve to su cinjenice potkrepljene u srpskoj povesti, a ne bilo kakva mitomanija. Mitomanija su recimo, pravaske "bajke" o "crvenoj Hrvatskoj" ili "Hrvatsko-bosanskom Kraljevstvu", te navodi o nekim "kraljevima" za cije svojevremeno postojanje nema nikakvih povesnih dokaza. Dakle, to je - MITOMANIJA!

???

pre 2 godine

@ ketiS
Što će meni tvoja "prva ruka",
dok ja imam moja oba oka.
I što možeš uopšte da kažeš,
a da pritom ne "mažeš" i lažeš?

omniameamecumporto

pre 2 godine

ketiS ,nisam ja došao do nikakvog zaključka tamo jednostavno piše i građani Srbije o tome govore.
A što se tiče zapadne Srbije, lepa...
prošao relacijom Priboj ,Požega, Užice...bilo je davno i sjećam se predivnog Lima neki dan mi jedan Šumadinac kaže da više nije tako.
Inače naše rijeke ulaze u dva sliva prvi je jadranski i u njega ulaze pretežno čiste rijeke koje se filtriraju pod zemljom jer su mnoge ponornice i imamo sreću da ne zagađuju Jadran što je vrlo bitno. 80% naših voda odnosi Sava koja je naša kanalizacija i odlazi k vama.Mi moramo poštivati europske ekološke norme pri tome.
Vama pak Dunav donese kanalizaciju od pola Europe ,ali oni brinu o ekologiji ali vi ne i u tome je problem.
Ja a bih volio da imamo koju veću rijeku više barem u Zagorju ali imamo more zato. Inače Krka i Zrmanja dužine su 70km baš onako po mjeri

omniameamecumporto

pre 2 godine

ketiS, ne boj se guglanja , stavi YouTube slapovi Krke ili rafting Zrmanja pa da vidiš koliko materijala od naših i najviše stranih turista na tim malim beznačajnim i sa srpskim neusporedivim rijekama. Ne pričam ti ja priče guglaj pa vidi što ljudi snimaju i o čemu pričaju. Nisam nikad rekao da Srbija nije lijepa ali mnogo je zagađena bre.
Ali reći da su ove dvije rijeke beznačajne i ništavne naspram ovih nekoliko vaših je smejurija.

mitomanija

pre 2 godine

Beograd - srpska Moskva,
Novi Sad - srpska Atina,
Sremski Karlovci - srpski Heidelberg,
Šabac - srpska Padova,
Leskovac - srpski....nastavi niz!

ketiS

pre 2 godine

@omniameamecumporto

Znaci ti si "proguglao" i dosao da zakljucka da su pomenute reke "prljave". Ja mogu iz "prve ruke" da ti kazem, da to nije slucaj, jer zivim izmedju dve velike regionalne reke, Save i Drine. Gradjani Macve i Srema se vec godinama unazad, na tim rekama tokom letnjih meseci kupaju, i nista im nije. Sto se Dunava tice, nemoj da brines, to je velika evropska reka o kojoj se itekako vodi racuna, a koliko je Dunav "prljav" neka ti kazu gradjani Kladova ili Donjeg Milanovca npr. Srbija ima neuporedivo bogatije recne tokove od Hrvatske, a porediti majusne ponornice sa velikim rekama regionalnog ili evropskog nivoa je najblaze receno neumesno. Konacno, turisticke priredbe poput Drinske Regate, ili pak krstarenje Dunavom ili Kanjonom Drine su najbolji dokaz turistickog znacaja i potencijala ovih reka. Sve u svemu, jedno je "guglanje" a sasvim je drugo videti nesto svojim ocima.

ketiS

pre 2 godine

@mario

Tvoja opsednutost Turcima vec poprima "epske" razmere. No za tvoju obavestenost, da navedem da Turci u Srbiji nisu gradili samo puteve, vec i mostove, karavan-saraje, hamame, hanove, tvrdjave.... Drugo, Vojvodina jeste u kulturno-povesnom smislu dominantno ugarska, ali za razliku od vas Hrvata, Srbi su na prostoru severno od Save i Dunava stvorili sopstveno etnokulturno nasledje, ciji su najbolji dokazi Fruskogorski Manastiri i Sremski Karlovci, svojevrsni "srpski Heidelberg". Medjutim, pored nasledja drugih kultura i civilizacija u Srbiji za razliku od Hrvatske, postoji nasledje sa jasnim srpskim etno-kulturnim predznakom. To sto ti, o tom nasledju ne znas nista, dovoljno govori samo po sebi. No to tebe i tvoje sunarodnike ne sprecava, da komentarisete nesto o cemu nemate nikakva znanja. Takodje zaboravio si da sam ti postavila pitanje, da mi navedes primere hrvatskog etno-kulturnog nasledja u tvojoj zemlji, no naravno da mi na to pitanje nisi odgovorio, jer takvog nasledja prosto - NEMA! Konacno, da nije bilo Jugoslavije ne biste se mogli "kititi ni tudjim perjem", jer Dalmacija, Istra ili Slavonija danas ne bi bile u Hrvatskoj, vec u Italiji i Madjarskoj.

mario

pre 2 godine

Evo da ti jedna "ocajnica iz pitome Macve" odgovori da je lepsi miris lipe od bilo kakvog cempresa ili bora, da je zelenilo suma i livada lepse od bilo kakvog stenja i kamenjara, a da je Drina jedna izuzetno lepa i nepredvidljiva reka, ciji je kanjon jedna od znacajnijih prirodnih lepota Srbije. Ne trebaju mi nikakve mletacke palate, jer imam predivne srednjovekovne manastire i tvrdjave. Sve u svemu, za razliku od tebe ne pomisljam da se selim zapadno od Drine.
(ketiS, 27. jun 2021 18:45)
Dakle kada drugima nabrajaš kako im je netko drugi izgradio nešto,pa priznaj onda pred svima kao je Turska izgrađivala Srbiju,pa turci su vam napravili drumove itd itd,AU vam je gradila pogotovo po Vojvodini i ti onda kažeš drugima kako su kopija mislim zaista.
Da lijepo miriši lipa,ali miris bora,čempresa,lavande itd itd te mora e to nema svagdje.Mali Lošinj je otok na kojem raste 1100 biljnih vrsta ,230 je ljekovito bilje zato se i zove ljekoviti otok.
Što se tiće rijeka u Srbiji mislim to svi možemo vidjeti na što sliće,pa imamo svi internet,a Krka i Zrmanja su za Drinu i Dunav pojam čistoće,a tek Plitvička jezera.
Tvrđava i dvoraca ima po Hrvatskoj i da nebitno je ko ih je gradio jer se nalaze na tlu RH.

omniameamecumporto

pre 2 godine

ketiS, kad već spominjemo te velike rijeke Drinu i Dunav koje bi trebale biti vaš ponos,nažalost vaša su sramota.
Toliko su onečišćenje da bi bolje bilo da ih nemate. Malo sam proguglao jer to danas svatko može. Otpad ,stare bačve,namještaj, fekalije....vama rijeke služe kao smrdljivi odvodni kanali, pa u čemu se vi uopće kupate.
Nasuprot tome proguglaj za Krku i Zrmanji, čiste manje više ponornice koje ulaze u jadranskom more. Pazi nema bačava, govana,guma. Imaju samo termini ,slapovi Krke, rafting, nacionalni park itd..itd. Dakle o čemu pričamo. Krka i Zrmanja su male rijeke koje koje ukrašavaju prirodu jer Hrvati brinu o njima i pokazuju ih turistima.
Dunav i Drina su monstrumi koji nose teret ekološke neosjetljivosti Srbije pa i Bosne.Dunav plijeni svojom veličinom ali što mu Srbija radi moja ketiS, a tu se kao hvališ, čime...Srbija ih ne zaslužuje jer im je maćeha.

naša lepa Srbija puna đubra i fekalija

pre 2 godine

@ ketiS
Krka i Zrmanja su čiste i bistre reke, dok je Drina prepuna otpada, a Dunav svojevrsna kanalizacija. Stvarno neuporedivo!

ketiS

pre 2 godine

@omniameamecumporto

Ako te zanima nasledje srednjovekovne Srbije, ti o njemu prvo nesto saznaj, pa potom "skokni" do Srbije da se sa istim upoznas. Ali vas, turiste iz Hrvatske vise zanimaju splavovi, zar ne?

@Tako

Kamenita Dinara i Velebit u poredjenju sa Tarom ili Zlatiborom, Krka i Zrmanja u poredjenju sa Dunavom ili Drinom, Kninska ili Kliska tvrdjava u poredjenju sa Smderevskom ili Beogradskom, jednostavno neuporedivo!

omniameamecumporto

pre 2 godine

Jel može netko da mi objasni što to ima u predivnim srpskim manastirima koji se stalno spominju. Ajde uđeš unutra i pola sata razgledavanja uvrh glave ako turista tako nešto uopće zanima. Razumijem starina ali kako turista privući.
Eto jučer sam prošao kraj dvorca Mihanović u Tuheljskim toplicama i vani ispred dvorca prekrasno uređenog ljudi ručavaju. U srcu Hrvatskog Zagorja to je kontinentalni turizam. Tisuće kupača u Terme Tuhelj ,naravno nekoliko prekrasnih hotela u blizini ali neki objeduju u dvorištu prekrasnog dvorca. I crkva je tu ali slabo bi prošli sa tim našim kako vi kažete manastirom. Doživljaj pravi je tek sa ponudom u unutrašnjosti dvorca. Eto to vam je turizam u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Imate čak i blog neke srpske influenserice na webu i oni su bili u dvorcu i ostali oduševljeni dodatnom ponudom.
Stvarno kad spominjete manastire same po sebi zvuči mi nekako prazno i
neuvjerljivo.

Tako

pre 2 godine

@ketiS

Pa zelenilo šuma livada i bregova uz srednjovjekovne tvrđave je odmah iza tih mletačkih palata..
Pogledaj malo pojmove Krka, Zrmanja, parkovi prirode Dinara i Velebit, dalmatinska zagora, itd...
Malo realnosti pobogu..

oscar

pre 2 godine

Sta kazu jel ima ajkula blizu ove plaze? Ako nema ja bi doso! Posto je paradajz, pasteta i tako to? Jel dovoljno 150 evra za 10 dana na Krku? Mi Srbi smo uvek zeleli na Krk. Jos kad vidim taku plazu ja padnem u nesvest.

ketiS

pre 2 godine

@Ocajnik iz Trogira

Evo da ti jedna "ocajnica iz pitome Macve" odgovori da je lepsi miris lipe od bilo kakvog cempresa ili bora, da je zelenilo suma i livada lepse od bilo kakvog stenja i kamenjara, a da je Drina jedna izuzetno lepa i nepredvidljiva reka, ciji je kanjon jedna od znacajnijih prirodnih lepota Srbije. Ne trebaju mi nikakve mletacke palate, jer imam predivne srednjovekovne manastire i tvrdjave. Sve u svemu, za razliku od tebe ne pomisljam da se selim zapadno od Drine.

Mook tamo

pre 2 godine

Kole*
Koji si ti kralj!
Komentar svaka čast!
Da imam apartman ugostio bih te u Kaštelima!
Ako znaš plivat i nemaš auto 😎
Živio!

Očajnik iz Trogira

pre 2 godine

Očajan plovim pučinom mora,
udišem očajne mirise čempresa i bora,
očajan zurim u kamene palače,
zbog kojih mi saldo očajno skače,
pa da me svo ovo očajanje mine,
ima da se pomerim negde preko Drine.

Georgije

pre 2 godine

Inače za one koji ne znaju od 25.06.2021 za ulazak srpskih drzavljana u RH nije više potreban ni PCR nii RAPID test Piše na sajtu ambasade u ZG.
Ali zato je u povratku iz HR u SRB potreban PCR ili vakcina,a ko se iz HR vraca u SRB preko BIH bišta mu ne treba.

Istra, Pula, Veruda...

pre 2 godine

Dragi moji susjedi, smatram da ste pametniji. Cijelu godinu radite tesko i stedite za ljetovanje. Za vase novce ljudi vas trebaju postivati, a u Hrvatskoj to nije slucaj. Sta vam treba da vas ignoriraju, vrijedaju, da vasa djeca dozivljavaju traumu dok roditelji svoju djecu sklanjaju od vase i govore, oni su srbi, ne smijes se igrati sa njima. Mislite na svoju obitelj, ljetovanje mora bi lijepo i nezaboravno, a ne traumaticno da ga zelis sto prije zaboraviti. Odlaskom u Hrvatsku riskirate da vam obitelj dozivi traumu. Nemojte misliti samo na sebe, mislite i na obitelj. U Grckoj ce vas za vase novce vise cijeniti!

Nikola

pre 2 godine

KetiS

Ako neko zeli da vidi ranofeudalno nasljedje Srbije neka ide u Tursku. Ali ne istambul vec tamo duboko u azijskom dijelu kako bi bilo autenticno.

Mosor

pre 2 godine

@ ketiS
Što je to važno kada je Dioklecijanova palača završila na listi UNESCA? Laprdaš o nekakvoj hijerarhiji o kojoj nemaš blage veze. Palača je u svakom slučaju unikatni spomenik kojeg, između ostalih, posjećuju i proučavaju generacije studenata arhitekture iz talijanskih obalnih gradova. Inače tvoje turističke aspiracije važne su nam jednako kao i srpska renesansa.

ketiS

pre 2 godine

Ocigledno je da mnogi od komentatora ili ne shvataju, ili se prave da ne shvataju sustinu necijeg komentara. Dakle, ja treba da idem u drzavu koja se zove Hrvatska, a tamo me docekuju mletacki gradovi, habsbursko i ugarsko nasledje.... da ne nabrajam dalje. Medjutim, ono sto ja kao turistkinja ocekujem, to je da se u Hrvatskoj upoznam sa nasledjem "Ranofeudalne Hrvatske" npr. ali od tog nasledja "nema ni traga ni glasa." Drugim recima, ako me zanima anticko-rimsko ili venecijansko ili habsbursko nasledje, zasto bih ja isla u Hrvatsku, zar nije logicnije da idem u Italiju, ili Austriju i Madjarsku. Konacno, mletacko ili austrijsko nasledje na prostoru danasnje Hrvatske, niti ima, niti objektivno moze da ima onaj istorijski i umetnicki znacaj koji ima nasledje u "sredistima" tih kultura, dakle, prethodno pomenutim drzavama. Nije valjda Dioklecijanova Palata zavrsila na listi Uneska pre Rimskog Foruma ili Koloseuma. Za razliku od vas Unesko postuje odgovarajucu, povesno zasnovanu kulturno-vrednosnu hijerarhiju. Shodno tome, s moje strane upotrebljenu rec "kopija" treba shvatiti u prenesenom, a ne doslovnom znacenju. Ali onaj ko ne shavta postojanje odredjene kulturno-vrednosne hijerarhije, ocito nije ni sposoban da to preneseno znacenje uoci i shvati na pravi nacin. Konacno, ogromna vecina turista Hrvatsku ipak posecuje iz sasvim drugih razloga, te shodno tome, slazem se da sve njih bilo kakvo kulturno nasledje najmanje zanima.

damon

pre 2 godine

Zaboravili ste jednu MAAALU "SITNICU" u svemu tome. A to je sa srbi NISU DOBRODOŠLI. Ne samo na Krk nego u Hrvatsku uopče. Tek da se zna. Da se nebi previše zanosili iluzijom da JESU dobrodošli, pa da nebi bilo teških razočarenja. Kod nas postoji izreka, BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI . Ali ovo "liječiti" treba shvatiti DOSLOVNO. ZDS !!!

:-/

pre 2 godine

@ketiS

Koji su to originali Dioklecijanove palače podno moćnih planina Kozjaka i Mosora bilo gdje na svijetu? Gdje je originalni Dubrovnik? Može li se istarski šarm doživjeti bilo gdje drugo na svijetu?

Mislim da si ti iskompleksirana upravo zbog tog kako kažeš „nepostojećeg hrvatskog etno-predznaka”..

Na koncu, čak te malo i žalim..

svetozar

pre 2 godine

@ ketiS
Mene, kao i mnoge druge, uopšte ne interesuje bilo čiji, pa ni "hrvatski etno - predznak", interesuju me lepi gradovi. Sa druge strane, hr gradovi o kojima je reč nisu nikakve kopije, nisu ih gradili Turci po uzoru na Mlečane, a ne treba naglašavati koliko su posebni i osebujni... tako da tvoj zaključak (koji - svesna si - nema nikakvu prođu) je samo beznačajni izraz sopstvene zadrtosti.

blamiranje uz dokoličarenje

pre 2 godine

@ ketiS
Kao prvo, UNESCO-vi kriteriji ne uvažavaju nikakve kopije, pa ako se posjećuje Split obilazi se (i) originalana Dioklecijanova palača, u Trogiru i Šibeniku originalne katedrale, U Poreču originalna bizantska bazilika itd.
Kao drugo, trebala bi objasniti zašto je recimo grad Rodos, kojega su gradili talijanski vitezovi original, a Trogir kojega su, između ostalih, također gradili talijani, preciznije Mlečani - kopija?
Kao treče: ne razbacuj se izrazima kojima ne znaš značenje!

Ruairidh

pre 2 godine

(ketiS, 24. jun 2021 01:29) Keti draga na svaki clanak o Hrvatskoj ti guslas isto. Ne moras dolaziti i ne interesira me da li zelis dolaziti, ali imaj na umu da u Dalmaciji zive Hrvati i da su u Dalmacije vec stoljecima Hrvati. Srba nije nikada ni bilo, oprosti bilo ih je u raznim "spisima" gdje se svaka rijec Slaven prebacivala u Srbin. I mit je poceo i traje i traje i traje. A to je vas problem , ne nas!

Mantis

pre 2 godine

Za moje pare, uvek Grcka ispred Hrvatske.
(ha ha, 23. jun 2021 21:28)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ma daj, ozbiljno? Zašto? Što ti smeta
na hrvatskoj obali, da si izgubio volju
posjetiti je? Pusti ove što pišu gluposti,
dođi kod nas slobodno, Srbi su rado
viđeni gosti, a i bez vas ljetovanje nije
interesantno. Daj, predomisli se i dođi. volimo te

Ивана

pre 2 godine

Проблем је што смо до 90их ишли најнормалније на Јадран, на СВОЈЕ море.Онда су фашисти из ЕУ измислили државу Хрватску,темељивши је на геноциду над Србима и Ватиканским задњим намерама према Србима, не прочитавши пописе становништва са почетка 20бека-који је народ и која је доминантна и већинска вера .Такође, Егејска Грчка ,Солун и Пелопонез-то је све било насељено Србима, али су етнички очишћени од стране Грка почетком 20века.Грчка и Хрватска су до скоро биле СРБске земље, а Србија никада није била ни Грчка ни Хрватска." Браћо Хрвати", не коментаришемо ми никакав шљунак нити не знам какве замерке тражимо на Јадрану-ми се само питамо када ће свет уочити да је Србима отета миленијумска земља, три мора и све плаже на њима и да је извршено етничко чишћење Срба на овим СРБским земљама??!

Munem ti blavora

pre 2 godine

Crna guja..
Buhe su casni srbi i to je staro srpsko prezime. Uvijek su imali osjecaj da se stave na stranu napadnutih. Necak poznatog narodnog heroja i bpmbasa Boska Buhe, Nebojsa, iz gradine kraj Virovitice je heroj hrvatske vojske. Nazalost, poginuo u bljesku kod oslobadanja zap slavonije
"Nikome nije dao svog garonju (puskomitraljez)!
(Igor Sulic, 23. jun 2021 01:55)

Buhe su časni hrvatijanci,Grčka je hrvatijanska,a prvi čovek koji je kročio na "mjesec" je hrvatijanac:))

Eto,malo i "povjesti"

U sledećem broju,najnovije reci novohrvatijanskog jezika,ume da bude smešno....

ketiS

pre 2 godine

@mauro - pula, bane

......."Porec, Zadar, Sibenik, Trogir, Split, Hvar, Dubrovnik".....

Svi nabrojani gradovi "blage veze" nemaju sa bilo cim sto ima "hrvatski etno-predznak", a u danasnjoj Hrvatskoj se nalaze zahvaljujuci cinjenici da su od 1918-e postali deo Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije od 1929-e. Zakljucak sledi, a on glasi: "Odoh ja u Italiju da vidim originale, jer mi ne trebaju bilo kakve kopije"!

don Jerko Grskovic

pre 2 godine

Krk je staro cetnicko uporsiste. Za vreme Drugog svetskog rata 1943. grupa intelektualaca predvodjena katolickim svestenikom uputila je pismo Drazi Mihajlovicu u kome je zahtevalo da Krk posle rata bude deo srpske federalne jedinice.

mauro - pula

pre 2 godine

@ bane
Ti si vjerojatno boravio u Pločama. Naime, to je jedan jedini grad na hrvatskoj obali koji se može nazvati komunističkom tvorevinom, a koji je u poslijeratnim godinama izgrađen kao luka za BIH područje. Svi ostali obalni gradovi od Poreča do Dubrovnika imaju dugostoljetnu povijest, specifično mediteransku arhitektonsku matricu, pomorsku tradiciju i orijentaciju, a nemali broj tih obalnih gradova (Poreč, Zadar, Šibenik, Trogir, Split, Hvar, Dubrovnik) uvršen je i na UNESCO-vu listu. A tvoje neznanje je toliki blam da bi te zbog toga trebalo biti sram!

svetozar

pre 2 godine

@ bane
Za razliku od tebe, oni gradovi koje ja znam su doista prelepi, sa mediteranskim šmekom i okrenuti moru: Poreč, Rovinj, Pula, Opatija, Split, Trogir, Šibenik, Hvar, Korčula, Dubrovnik....itd. Sad molim te navedi te ružne gradove koje ti poznaješ, te - kako kažeš - "komunističke tvorevine, okrenute leđima moru". Proširi nam saznanja!

bane

pre 2 godine

Ovakva plaža da je u Grčkoj bi bila medju lošijima. Hrvatske plaže su grozne a more je uglavnom prljavo i nepristupačno, pogotovo u blizini gradova. Neko napisa da su hrvatski gradovi prelepi. Ne znam koji su to, nije napisao. One koje ja znam nisu lepi, nemaju nikakav mediteranski šmek. Uglavnom su to komunističke tvorevine okrenute ledjima moru.
Komšije punom parom ovde hvale sami sebe, bolje da nekada skoknu do Grčke, sve će im biti jasno.

Kole

pre 2 godine

Ne postoje hrvatski i srpski potali. Sve je to internet. Inter (međunarodni) i net (mreža). Znači, internet je opšte dobro koje mogu da koriste svi ljudi na svetu ravnopravno i bez ograničenja, pod uslovom da poštuju neka pravila. Ne razumem zašto vam smetaju ljudi iz drugih sredina koji ostavljaju komentare. Meni je to čak i simpatično. Nauče oni nešto od nas, nešto i mi od njih, malo se svađamo, malo mirimo i život bude zanimljiviji. Zamislite diskusiju sa istomišljenicima. Ja bih se roknuo posle dva dana.

Žalosna Sova

pre 2 godine

Pa ja na Moravi imam bolje plaze od ove hrvatske sa šoderom!
Ne ponižavajte se ljudi da vam prodaju ovo kao neku ekskluzivnu plažu, ako hocete prelepe i istinske plaže idite u Grčku ili bilo gde na Mediteranu, batalite Hrvatsku i CG, em vas mrze em su im "plaze" obican kamenjar sa precenjenim lezaljkama i cenama uopste.
Za one sa dubljim dzepom preporucujem Kubu.

Kole

pre 2 godine

Ima ih bezbroj, a ja ću vas podsetiti na tri. Novalja na Pagu, plaža pored kampa koji je u borovoj sumi. Nestvarno bistra voda, pesak bele boje na dubini oko 2 metra. Ostrvo Korčula, plaža "bile boke" po belom kamenju slicnog prečnika veličine jajeta. I naravno, Zlatni Rat na Braču. Jedinstvena igra mora je napravila ovu plazu koja je raj za surfere, ali i turiste kojima je ležaljka zakon.

Munem ti blavora

pre 2 godine

Hrvatsko primorje je Austrijsko i Nemačko,
a postalo je kad je hrvatska dobila"nezavisnost"....
kupili vas za šaku mekinja:))
(Munem ti blavora, 22. jun 2021 19:04)
~~~…~~
Ti ne smiješ čitati tekstove o hrvatskom
turizmu, jer takvi tekstovi očito loše
djeluju na tvoju psihu. Nešto te jako
tišti pri spomenu na "hrvatski turizam na lijepom plavom Jadranu". Očito su ti sjećanja iz ranog djetinjstva bolno urezana memoriju.....cmuc
(Mantis, 23. jun 2021 13:30

Šta ćeš ovde?:))))hvali se na drugom mestu,vidiš da se nerviramo zbog hrvatijanaca i lepe njihove...nemoj to više da radis:))

Marko

pre 2 godine

a najjaci su ovi xrvatići što komentarisu po srpskim portalima jer su tolko jadni,mali i beznacajni da svoje nemaju. Ja ne znam nikoga iz Srbije da komemtarise po xr novinama...
A na more vam ne bix otisao ni da me zovete
(Momir, 22. jun 2021 17:05)

Nikog briga, Momire.

Mantis

pre 2 godine

Hrvatsko primorje je Austrijsko i Nemačko,
a postalo je kad je hrvatska dobila"nezavisnost"....
kupili vas za šaku mekinja:))
(Munem ti blavora, 22. jun 2021 19:04)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ti ne smiješ čitati tekstove o hrvatskom
turizmu, jer takvi tekstovi očito loše
djeluju na tvoju psihu. Nešto te jako
tišti pri spomenu na "hrvatski turizam
na lijepom plavom Jadranu". Očito su
ti sjećanja iz ranog djetinjstva bolno
urezana memoriju.....cmuc

peca

pre 2 godine

znaci iznosim samo istinu a mnogima se to ne svidja,hr ima lepe gradove i lep miris i smek mora,to ima i grcka ali ne i halkidiki gde vecina srbijanaca boravi,ko kaze da srbija nema more je budala,to je isto ko da ja kazem e nemaju hrvati more nego dalmatinci,moj je stv da je cak i bolje sto srbija nema more jer obidjes vise sveta i mora,problem hrvatske su plaze koje su bzv,crna gora ima lepse plaze od hrvatske i crna gora ima smek juga,dok se npr u istri smrznes u avgustu jer je klima kontinentalna-planinska,itd,itd...

cuvamo more

pre 2 godine

@Tak vam je to dečeci mali
Vas vecina, a pogotovu ovih sto se zovu Dalmatincima su pokatoliceni Srbi. Tako da ne brini, cuvamo more...

Billy D Goat

pre 2 godine

Ko će bre da lezi na šljunku ni da mi plate , Clearwater beach i beli prah od peska more pretoplo . No thank you . Ostaću kući i trošim livu gde sam i zaradio .

ketiS

pre 2 godine

@bas "Srbi dobijaju prezimena 300 a sluzbeno 200 godina "poslje" nego Hrvati.

Samo si zaboravio da navedes, da u vreme kada je Knez Milos Obrenovic u tadasnjoj Knezevini Srbiji, prvi put pravno uredio problematiku porodicnih prezimena, hrvatski etnoidentitet je tek poceo da se artikulise, i to u uskom krugu jednog dela juznoslovensko-katolicke elite. Dakle, niste imali ni artikulisan identitet, a kamoli drzavu, ali ste toboze imali prezimena. Zanimljivo! Verovatno je sve to u skladu sa vasom pravaskom, ispolitiziranom istoriografijom.

Inace moja malenkost, krajolik sa fotografije bi vrlo rado menjala za Zlatibor ili Taru, doduse potpuno nezavisno od toga da li se nalazi u Hrvatskoj, Grckoj, Italiji.....jer prosto "it is not my cup of tea."

Igor Sulic

pre 2 godine

Crna guja..
Buhe su casni srbi i to je staro srpsko prezime. Uvijek su imali osjecaj da se stave na stranu napadnutih. Necak poznatog narodnog heroja i bpmbasa Boska Buhe, Nebojsa, iz gradine kraj Virovitice je heroj hrvatske vojske. Nazalost, poginuo u bljesku kod oslobadanja zap slavonije
"Nikome nije dao svog garonju (puskomitraljez)!

leni i cmok, moji omiljeni

pre 2 godine

Dečko, moja kuća pored mora donese više novca nego neka firma u Srbiji sa 50 zaposlenih. Nije džabe vjeruj mi.
(leni, 22. jun 2021 18:51)

Trebao si da napišeš:
"...moja mala kuća pored mora donese mnogo više novca nego neka firma u Srbiji sa 500 zaposlenih..."
Tada bi ti sigurno svi poverovali.

Harwy

pre 2 godine

Koliko mržnje i zavisti vjerojatno od onih koji nikad nisu bili u Hrvatskoj. Može se u Hrvatskoj naručivati ekavicom, jer je dobar dio konobara pa i kuhara iz Srbije. Naši konobari i kuhari su otišli u inozemstvo jer su tamo plaće duplo veće.

Bole

pre 2 godine

Glavna plaza na Tikvari je plazetina za ovu plazu. Osim
zlatnog rata sve je neki kamen.
(Nikola, 22. jun 2021 14:59) # Link komentara

Plačem... Tikvara ? Tikvara ??? U kom ti univerzumu živiš, čoveče ...

Tak vam je to dečeci mali

pre 2 godine

"U odmoru svom , sedmog dana stvaranja zemlje, odlući Bog odvojiti dijelić mora i kopna samo za sebe. Malen komadić , ali koji isijava Božanskom ljepotom tvorca svoga . Napravi je , uredi je , blagoslovi je i predade na čuvanje , svojim vjernim čuvarima Hrvatima. Lijepa , prelijepa naša Domovina-Bogu hvala. --" Stvori , uredi i blagoslovi Bog , još jednu zemlju u susjedstvu Hrvata i predade je na čuvanje narodu tome mislivši da su poput Hrvata......Nisu je voljeli Hrvatskom strašču i Bog je predade drugome u baštinu. Bogu hvala.

ko izgubi dobitak taj dobija gubitak

pre 2 godine

najbolje kad narod koji je dobio trajna prezimena tek pocetkom 20-tog veka prica price o srpskim prezimenima i imenima.

Procentualno Miloša ima najviše u češkoj jesu česi srbi ili česi? ??

onako usput nisam fan Hrvata ali brate sloveni smo svi pa logično je da su nam koreni reci imena prezimena isti ili slični....od Baltika do crnog mora

kako da ne

pre 2 godine

@crna guja
Mnoga stara srpska prezimena nisu na Ić. Evo jednog primera, Buha. Srbi iz Hrvatske, vidi čuda proterani 1941 u zapadnu Srbiju.

Miki

pre 2 godine

Te onda srbi tvrde da svako prezime sa "ić" je srpsko?
Kako to da Nikola Tesla nije bio Nikola Teslić?? ??
(crna guja, 22. jun 2021 17:47)

Leka,Prostran,Boromisa,Tesla,Baždar,Meandžija,Nevajda,Tintor,itd,itd..a sve Srpska

dado

pre 2 godine

Ako idete u RH samo u istru.
Tu ce te kao srbin najbolje proci. U dalmaciju nikad. Tu mozete samo dozivjeti eventualno neugodnost.
Uvrede ogreban auto biti napadnuti itd…

Istrijani su ipak dosta kulturni od ovi drugi.

Munem ti blavora

pre 2 godine

Hrvatsko primorje je Austrijsko i Nemačko, a postalo je kad je hrvatska dobila"nezavisnost"....kupili vas za šaku mekinja:))

Munem ti blavora

pre 2 godine

Koliko ste ozbiljna država,videlo se za vreme corone,a"cijepljenje"u Srbiji nije nikakav problem!
Italija je ozbiljna država, pa joj je Srbija poslala vakcine,eto mi nemamo more,ali imamo vakcine....
Zato jadnici i bivši Srbi,ostavite neki evro,za ne daj Bože, pošto se od silnog turizma za vreme corone niste ni čuli:))))

Miki

pre 2 godine

3 meseca sezone a ostalo kanta,plaže nikakve,juzna amerika na primer 365 dana.
Grčka takođe neuporedivo bolja.
Ali eto odem nekad,da me služe,da mi sreïuju nokte,masiraju,da mi spremaju večeru i donose piće,to takođe ima svoj čar.

omniameamecumporto

pre 2 godine

Mi niti ne želimo da se sa nikim uspoređujemo. Imamo dosta svojih ljepota da ih sada ne nabrajam.
Mnogi bogati svjetski ljudi došli su i dolaze u Hrvatsku ponovo. Samo vi poneki moram priznati poneki ali jako glasni pronalazite mane. Hrvatska je jedna i jedinstvena nema tako malene zemlje sa tolikim ljepotama nigdje na svijetu. Evo Rod Stewart bio je nedavno i zapjevao svoju čuvenu" I am sailing".
Neka to uradi na Dunavu pa se pohvalite slobodno, ako uspijete meni drago.

amicuscertusinreincertacernitur

pre 2 godine

Hrvatska obala nema samo prelepe gradove, hrvatska obala je prelijepa.
Hrvatsko more nije pretoplo što je dobro, jer je osvježavajuće protivno tendenciji da se temperatura na sredozemlju diže zbog klimatskih promjena. Hrvatsko more i obala po mjeri su naših turista i to je sasvim OK.

nikos

pre 2 godine

@Bunge ... 1770 km. obale, sa ostrvima preko 6000 km. obale.
Za usporedbu.
Crna Gora 296 km. obale ... Ostrvo Cres 268 km. obale..

E bas si nasao sa kim ces se porediti ... sto nisi recimo uzeo Grcku ... 11.000 otoka, ne smem ni da napisem koliko km obale ukupno. Creta, za usporedbu ima povrsinu od 8.336 km2, sto je vise od sedmine cjelokupne teritorije Hrvatske! ....

leni

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)

Ko ima novac sve je njegovo, a ko nema može mu plaža biti ispred kuće, džabe mu.
(Sale, 22. jun 2021 16:59)

Dečko, moja kuća pored mora donese više novca nego neka firma u Srbiji sa 50 zaposlenih. Nije džabe vjeruj mi.

Lars

pre 2 godine

@....Idite u Grcku, more je prekrasno, plaze lijepe, ciste, ljudi ljubazni i susretljivi!
(Istra, Pula, Veruda..., 22. jun 2021 16:04)
A isao bih prijatelju ali imam dosta nekretnina bas tu u Istri. Generacijama su u vlasnistvu moje Srpske porodice, pa mi je glupo da ne koristim a bude tu i nesto novaca da se pokupi svake godine.

Putnik namernik

pre 2 godine

Hrvatska je lepa za videti. Naročito sto tamo žive ljudi koji govore istim jezikom kao mi pa se sve razumemo.

More im je lepo i bistro i sve je to lepo videti, ali plaže sa kamenjem su bas nezgodne i zapamtio sam da sam mnogo lomatao noge gde god sam išao, a obišao sam od Dubrovnika, preko Makarske/Brela, Baške vode, Zaostroga (kamp), Hvar (Jelsa, Gdinj), Brač (Bol, super je onaj Zlatni rat ali duva vetar “za poludit”), Opatija (ni nema plažu nego stene?), Split (lep im obaj Dioklecijanov grad ili kako se već zove, zaboravih), Zadar (bezveze), Iž (malo ostrvo, stene)... Ma jeste to lepo, na mnogim od tih lokacija sam bio po više puta, borovi lepo mirisu, očito nisam baš previše mlad, ali otkako sam otkrio Aziju, Afriku, Crveno more, Indijski okean... Pa ljudi, to sve košta isto kao Hrvatska, zapravo i mnogo manje.

Ako vak se pucaju pare kao u Hrvatskoj, u Grčkoj imate Krit (obavezan RentACar), Lefkadu (lep je i Krf, ali ne toliko), Kefaloniju... Rodos je u klasi Hrvatske po lepoti plaža ali ima pesak. Navikao sam se na pesak i ne podnosim više kamenčine.

Hrvatska mi je postala “onako”, ništa za oduševljavaje, realno. Osim Plitvičkih jezera, raj na zemlji, do oluje naseljen kraj pravoslavcima, čak i danas.

U CG se skokne na vikend. Više ne idem na nudističku na Adi Bojani, oženio se, smirio se...

Poenta, batalite više sa Hrvatskom. Za iste pare postoje neuporedive destinacije i te priče o lepim hrvatskim plažama ne stoje. Lepše su nego Ada Ciganlija ili plaže na Dunavu, ali u odnosu na vrlo dostupne destinacije, Egipat, Sri Lanka, Tajland, Bali... su, realno, niza klasa.

O Bora Bori i Tahitiju ne treba trošiti reci, lepše od toga ne postoji (samo tu nisam bio) i to mi je sledeća destinacija. Ali je skupo užasno zbog brda presedanja i skupih avio karti.

A vi pišite o preskupoj Hrvatskoj gde dolaze Česi i Poljaci iz totalno nepoznatih razloga, valjda navika...

zlo

pre 2 godine

Srbi, dodjite u Majami. Plaza od 20-50 m sirine i tako stotinamq km u duzinu samo najsitnijeg peska. Nigde kamencica. Stanes i upada ti noga u pesak do gleznja. Posle plaze nedelju dana usisavas pesak iz auta. Stalno izvire. Ozbiljan sam.

nino

pre 2 godine

(Istra, Pula, Veruda..., 22. jun 2021 16:04)
96,1 % Hrvatskih plaža ima plavu zastavicu, to je među prih pet u Europi. Tu su uklječena i jezera i rijeke. Cipar je uvjerljivo broj jedan i jedini sa 100%, ali to je ipka otok i to je prednost. Pješčanih plaža u Hrvatskoj itekako ima i ja se uvijek kupam na njima, imam izbor. Hrvatska je za Grčku apoteka u čistoći, te priće o Grčkoj čistoći možeš prodavati svojim prijateljima koji idu na Adu Ciganliju. Vas nema na listi jer nemate more, očito iti čista jezera i rijeke.
Odoh sada na plažu (pješčanu).......

djole

pre 2 godine

Te onda srbi tvrde da svako prezime sa "ić" je srpsko?
Kako to da Nikola Tesla nije bio Nikola Teslić?? ??
(crna guja, 22. jun 2021 17:47)

sigurno je hrvat cim ste mu dva puta palili rodnu kucu i pobili pola familije

Vid

pre 2 godine

Pa ni na kamenu ni na pijesku ni na sljunku se ne lezi bez neke podloge. Sve ima svoje. Ja mrzim pijesak treba li reci zasto. Kamen nije bas udoban ali obicno je more odmah dublje (a ne kaljuza) i cisto je sve kao da je neko ribao cetkom. Ali kako ko voli ja mrzim mutljagu pijesak i pisalinu more. Volim cist kamen i more da mozes uskociti u modrozeleno carstvo svjezine i spojiti se sa iskonskim

Robert

pre 2 godine

Za Lenu, Draga moja, Hrvatska odavno nije isključivo morsko/ljetna turistička destinacija. Npr. svake godine turisti ,,glasaju,, za najbolji advent u Europi. Zagreb je nekoliko godina pobjeđivao tj. proglašavan za najbolji europski advent
Obzirom na pravila(ako budeš proglašavan za najbolji advent nekoliko godina zaredom, neznam točno jel to 3,4 ili 5 godina-lupam bezveze jer neznam točan broj...dakle, Zagreb je iz tog razloga maknut uopće kao izbor

.Treba li spominjati soborski fašnik(austrijskih i slovenskih registracija koliko voliš), pa snježna kaljica

.probaj naći slobodnu.sobu u hotelu:)))) Odavno, ali odavno draga Lena ti broj nula turista izvan ljetne sezone nije točan broj:))) Dovoljno ti.je.npr nedjeljom samo doći u Maksimir (perivoj nasuprot dinamovog stadiona) osim hrvatskih naći češ hrpu mađarskih, slovenskih i austrijskih registracija. Prošeći Zagrebom u koje god doba godine Trgom Bana Jelačića...iznenadit ćeš se...hrvatski se najmanje čuje...španjolski,engleski,njemački,japanski, kineski, francuski....

Klasa optimist

pre 2 godine

Ljudi Bozji kako vam ne dosade ova prepucavanja tipa ciji tata ima ve.i. Oni koji zele pjescane plaze u HR trebaju samo ukucati na trazilicu taj pojam i pokazat ce im se stotine pjescanih plaza. Mogu da biraju od Istre do CG. Samo u Splitu i 10 km oko njega imate ih koliko hocete. Od poznatih Bacvica, Ovcica,Firula,Stobreca,Strozanca,Duca do Omisa i dalje prema jugu. Prema sjeveru je isti slucaj. Imate oko Marjana pjescanih plaza,u Spinutu,Poljudu,Stinicama,Solinu,po Kastelima... U Supetru na Bracu imate plazu par stotina metara od trajektne luke na kojoj se mozete nauzivati pjeska za citav zivot. Sto se kaze o ukusima se ne raspravlja ali nije mi jasna ta opsjednutost pjeskom. Nema gdje se ne zavuce i zahtjevan je za uklanjanje sa tijela i kupacih. Ko ima malu djecu razumjem ali svi ostali koji komentiraju su mi nejasni. Kamen krupni ili sitni ( sljunak) ili pjesak nama ne igraju veliku ulogu ali jezinci ili periske koje su vama smor nama su znak da je tu more 100% cisto. I ono u cemu vecina ljudi grijesi kada govori da je negdje more prljavo. Kupajte se ujutro. Popodne uvik ima valova koji znaju doniti necistocu sa otvorenog mora. U svakom slucaju ugodan godisnji odmor zelim svima ma gdje ga proveli. Bila to HR ili CG,Albanija,Grcka ili Bugarska uzivajte. Takodje i oni koji ostaju doma imaju opciju. Bio sam prosle godine 2 dana poslovno u Backoj Palanci pa sam obisao okolo( Tikvara). Nije more ali je vise nego pristojna zamjena za more. Cjene. U odnosu na HR - gratis.

amicuscertusinreincertacernitur

pre 2 godine

Nije usporedio sa Grčkom ,ali usporedio je sa CG da bi nam bilo jasnije jer nisam niti ja znao. CG ima lijepi komad obale i primjerenu turističku moć za milijunsku državu ali to je obala jednog Cresa po veličini a ipak im nemjerljivo znači.
Svaka čast Grčkoj ne mjerimo se mi sa njihovim kapacitetima nama je dosta naše obale.

Momir

pre 2 godine

A na more vam ne bix otisao ni da me zovete
(Momir, 22. jun 2021 17:05

Jao momire pa kako mozes tako? Pa zvacemo te ako treba evo ja cu te zvati moommmireee doodi vaaamoo

Laky

pre 2 godine

Nadrisrbi nisu u stanju realno komentarisati išta vezano za hrvatski turizam.Hrvatska obala je medju najlepšima na svetu.Mediteran je najatraktivniji deo sveta u turističkom smislu.A Hrvatska kao deo Sredozemlja je biser.Peščanih plaža ima ali ne vole ih svi.Kamen,plavo more,sitni žal,borovina,slanost mora i prekrasni gradovi su jednostavno dobitna kombinacija.Inače Dubrovnik sam po sebi je klasa i za Azurnu obalu a to zna i vlasnik Formule 1,holivudska elita,šeici i razni drugi bogataši.

mario

pre 2 godine

Tih 20 miliona turista lezi po stijenama upravo zato sto nema postene plaže, samo sto ti ne znas sta je - plaža. Drugo, tih 20 miliona turista dodje samo da umoci dupe u more i to od 6 do 8 mjeseca, da nema mora jasno je da ne bi niko dosao u hr, bas kao sto uglavnom niko i ne ide da ljetuje u Bosnu ili Makedoniju. Ostatak godine hrvatska ima ravno 0 miliona turista, znas ti to jako dobro kako izgleda na tvom pustom otoku celu zimu!!!
(Lena, 22. jun 2021 17:10)
A stranci idu da ljetuju u Srbiju?
Ma naravno tko bi došao u Hrvatsku baš nitko, a i baš nitko ne dođe više poslije ljeta, ali imaš podatke na internetu, pa pogledaj jel ima turista u Hrvatskoj tijekom cijele godine.
Ali pusti ti BiH ili Sjevernu Makedoniju nego daj nam brojeve za svoju državu i koliko je sada stranaca u Srbiji na ljetovanju.

mario

pre 2 godine

vas dvojica garant imate srpska prezimena ili je po mami deda bio srbin
(genijalac, 22. jun 2021 17:16)
Sačuvaj Bože niti imam srpsko prezime niti sam imam srbe u obitelji.

Bunge

pre 2 godine

Po wikipediji
1770 km. obale, sa ostrvima preko 6000 km. obale. Sigurno nema nijedna dobra i lepa plaza.
Za usporedbu.
Crna Gora 296 km. obale
Ostrvo Cres 268 km. obale..

genijalac

pre 2 godine

1821

Hrvatska nema niti jednu lijepu plazu! To je photomontaza, plaze su kamenite, nemate gdje peskir staviti, voda je mutna, fekalije plivaju, voda puna ulja...jedva cekaju da vide auto srpskih registracija da ga izgrebu i probuse gume, tko prica ekavicom, konobari ih ignoriraju, ne zele im donijeti pice, vrijedaju ih....Idite u Grcku, more je prekrasno, plaze lijepe, ciste, ljudi ljubazni i susretljivi!
(Istra, Pula, Veruda.

sta izmisljas,ja svake g idem i nigde to nisam video niti doziveo. more je precisto i plaze su vrhunske,usluga isto.

hercegovina_berliner_montenegro

pre 2 godine

Sta vi srbi imate sa grckom? Osim sto visite dole i kvarite im turisticku sliku sa sarmom i paradajzom po plazama????

marko

pre 2 godine

lena ne prolivaj se mi smo poceli biti puni od 15.3 do 15.11 i onda odmor misec dana i onda pocinje bozic advent i onda smo opet puni i onda misec dana i nesto odmora uredivanje pituravanje i onda opet sve puno tako da ne lupaj puno ako nemas blage veze.sta je zanista kod nas 200 300 na nekim 400 eura dan apartmana hotela bas zanimljivo.i hrvatska ima miljun drugih osin mora i plaza i to bubas nema veze o icemu di je nauticki turizam bicikizam miljun gradevina starih 1000 godina dalmatinski gradovi stari ko zna koliko godina svaki ima stari dio grada katedrale muzeje Dubrovnik nacionalni parkovi parkovi prirode gastronomija tako da manje biti ljubomorna bit ce ti lakse i odi pratit vas nacionalni sport odbojku mi smo ipak zauzeti nogometom ako znate sta je to cao bao :)

Lena

pre 2 godine

E moj Peca kad se već nikad nisi mrdnuo iz svog sela pitaj onih 20 miliona turista šta svaku godinu dodju na letovanje u Hr.
(Jovo Puzdra, 22. jun 2021 15:00)

Tih 20 miliona turista lezi po stijenama upravo zato sto nema postene plaže, samo sto ti ne znas sta je - plaža. Drugo, tih 20 miliona turista dodje samo da umoci dupe u more i to od 6 do 8 mjeseca, da nema mora jasno je da ne bi niko dosao u hr, bas kao sto uglavnom niko i ne ide da ljetuje u Bosnu ili Makedoniju. Ostatak godine hrvatska ima ravno 0 miliona turista, znas ti to jako dobro kako izgleda na tvom pustom otoku celu zimu!!!

danko68

pre 2 godine

Hrvatska obala ima prelepe gradove, i prirodu. Sta sigurno nema to su plaze, tu su daleko ispod proseka. Nemacka ima daleko lepse plaze od Hrvatske, ali uzitak kad se popije kapucino u nekoj ulicici u Rovinju je neponovljiv.

Momir

pre 2 godine

a najjaci su ovi xrvatići što komentarisu po srpskim portalima jer su tolko jadni,mali i beznacajni da svoje nemaju. Ja ne znam nikoga iz Srbije da komemtarise po xr novinama...
A na more vam ne bix otisao ni da me zovete

Munem ti blavora

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)
To je tako uvijek čim se piše o hrvatskoj obali oni odmah o Grčkoj.
(mario, 22. jun 2021 16:22)

vas dvojica garant imate srpska prezimena ili je po mami deda bio srbin
(genijalac, 22. jun 2021 17:16

Ma jok bre brate, kriju ikonu u podrumu,a
deda i baba se prevrću....
Miru Furlan su oterali iz Zg i oteli stan,samo zato što je bila udata za Srbina.....
Sedite i dobro razmislite ko ste i šta ste i čije je primorje;)

genijalac

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)
To je tako uvijek čim se piše o hrvatskoj obali oni odmah o Grčkoj.
(mario, 22. jun 2021 16:22)

vas dvojica garant imate srpska prezimena ili je po mami deda bio srbin

Kulturni Srbin

pre 2 godine

Plaza moze biti dobra i losa, svejedno, ali srblje uvijek glasno, nekulturno i bahato...
Boze srbi su kraljevi seljacluka. Upravo na plazi na otoku Visu...

dragan

pre 2 godine

a sta je ovih hrcaka na srpskim portalima, koji su to kompleksi kockastog pućanstva sa svojim kamenjarem i pranjem lancuna iza elitnih čeha i madjara.

mv.

pre 2 godine

"ne mora da se boji da će se nagaziti na nešto u pesku ili se otkriti što je neko pre zaturio u pesak.."
Lumija
U pravu si. Može da se nagazi samo nešto je neko zaturio u sljunak.
"malecki Tenerife imaju 7 ostrva,"
Logika
Šta?! Tenerife IMAJU 7 ostrva?! Pa to što se neka imenica završava na E, ne znači da je u množini i da ih ima mnogo. Tenerife JE jedno jedino ostrvo, kao što je Užice jedan grad, kao i Prijepolje.

Istra, Pula, Veruda...

pre 2 godine

Hrvatska nema niti jednu lijepu plazu! To je photomontaza, plaze su kamenite, nemate gdje peskir staviti, voda je mutna, fekalije plivaju, voda puna ulja...jedva cekaju da vide auto srpskih registracija da ga izgrebu i probuse gume, tko prica ekavicom, konobari ih ignoriraju, ne zele im donijeti pice, vrijedaju ih....Idite u Grcku, more je prekrasno, plaze lijepe, ciste, ljudi ljubazni i susretljivi!

Fanat baštoni

pre 2 godine

Meni ni krivo kad pišete loše o hrvatskim plažama. Ćovik more posrniti, škicati nogu, ruku. Bolje se čuvati. Ča manje dolazite to manje posla.

sir oliver

pre 2 godine

@Peca
Realno, ne znam kome je uzitak ovakva plaza. Nije peščana nego kamena. Želeo silno pre par godina da obidjem Azurnu obalu i pre svega Nicu, a nikada nisam gledao slike kakva je plaža. E, plaža je ovakva kao na ovoj slici što su stavili. Na kraju prelazio 30km do Kana da se kupam, a šetao Nicom. Kan ima lepu peščanu plažu, dok me je Nica razočarala kamenje plažom. Samo time i razočarala, svakako opet preporučujem posetu Nici uopšte kao gradu, jedan fantastičan grad koji živi 24h sa mnogo toga za videti. Sva mesta od Slovenije do Albanije na Jadranu su sela za Nicu, pa razmislite kako je lud i dobar grad. Pritom vam je blizu da obidjete i Kan, Monako, Saint Tropez, a malo dalje i još ludji Marsej. Ako dolazite autom, uzmite garažu u hotelu i ne vozite previše. Ne voze samo afrikanci ludo, već su i ti francuzi dole isti, tj ovi videli od njih. Voze ludo, ne postuju puno propise.
(kako da ne, 22. jun 2021 15:20)
Kome se svidja grad na moru, koji ima milion stanovnika i po njemu vozi tramvaj, nek dodje u Nicu! Zivim u Kanu, plaza je lepa, ali su jos lepse plaze u Vilfransu i Teulu! Vilfrans je od Nice 5km prema Monaku, a Teul 5km od Kana prema Marseju! Nijedna hrvatska plaza ne moze da se poredi sa plazama na Azurnoj obali i Spaniji! Grcka je tek kategorija iznad sto se tice izbora plaza, cistoce i toplog mora (ne racunam Halkidiki i olimpsku oblast)! Nemam nista protiv Hrvata ni protiv Nice, ali ne zelim da lomim kosti po tabanima i izgledam neverovatno smesno dok ulazim u vodu!

yes how no

pre 2 godine

Ovo nije ni sljunak nego kamen , kao dete bio sam na mnogo jadranskih plaza i tad u to vreme je bilo nesto super ali kad sam prosao svet i bio na Havajima, Bahamas, Turks i Kaikos, Porto Riko, Meksiko, Florida , Dominikanska Republika, Kalifornija, Tahiti i mogao bi jos da nabrajm (a znam da ce biti ljubomornih koji ce osuti paljbu) meni su i Sava ili Dunav bolji od ovih hrvatskih kamenoloma.

Ivana Mihailović

pre 2 godine

Najlepse more! Makarska ima miris četinara koji nisam osetila niti u Grčkoj, Italiji, Crnoj Gori. Ko želi peščanu plažu ima je nadomak Splita, Duće plaža. Nikada nisam imala problema a o Visu koji je prepun Srba i danas da ne govorim...predivno ostrvo!

Sale

pre 2 godine

Ove godine, koliko se cuje, ce Hrvatski vulkanizeri imati puno posla i zarade na srbijanskim autima!
Mali savjet za srbijance : Nemojte parkirati na cuvanim parkiralistima....tamo morate placati! :-))))))
(GlasBrisela, 22. jun 2021 16:41)


I posle se čudite što vam svake godine izgori 20% primorskih šuma ;-)

marko

pre 2 godine

svrbi prestanite biti ljubomorni na Hrvatsku sta ima 1244 otoka 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode i sta imamo 25 miljuna turista svake godine da vam je bar imati nesto slicno ko nasi KORNATI KRKA PLITVICKA JEZERA bar bi i i vi imali koji miljun turista a stas tako vas je dopalo :)

marko

pre 2 godine

od 5000 plaza svrbi koji imaju dunav šporki kazu hrvatska nema lipe plaze hahahahahhahahaha zato sta su kamene a ne pjescane prvo malo izguglaj koliko ima pjescanih plaza u hrv.a kao drugo kamene plaze su bolje i lipse 100 puta ne govori cili svit zanista da se po hrvatskoj zna da ima boga i malo izguglaj od 100 plaza proglasenih najliipsim na svitu koliko ih ima hrv na toj listi

GlasBrisela

pre 2 godine

Ove godine, koliko se cuje, ce Hrvatski vulkanizeri imati puno posla i zarade na srbijanskim autima!
Mali savjet za srbijance : Nemojte parkirati na cuvanim parkiralistima....tamo morate placati! :-))))))

Lumija

pre 2 godine

Šljunčana plaža je san snova za odmor. Celi dan čisto more, ne mora da se boji da će se nagaziti na nešto u pesku ili se otkriti što je neko pre zaturio u pesak i najvažnije nema peska svugde gde ga ne treba i ne sme da bude.

leni

pre 2 godine

A plaže uglavnom kamenje slomiš noge...jedna Kefalonija ima više lepih plaža od Hr mora.
Koja god slika turizam iz Hrvatske to je ozbiljno kamenje i posle kao čista voda...pa čista kad nema sitnog peska.
(ep, 22. jun 2021 15:50)

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...

Sale

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)

Ko ima novac sve je njegovo, a ko nema može mu plaža biti ispred kuće, džabe mu.

mario

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)
To je tako uvijek čim se piše o hrvatskoj obali oni odmah o Grčkoj.

Mantis

pre 2 godine

Uh, bas nam vadite mast 🥰
(Tuzlak, 22. jun 2021 14:40)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Točno, stalno se pojavljuju
tekstovi o moru i obali
u Hrvata, a zna se da to nije
za Srbe. Prvo, skupo je za
prosječni srpski džep,
a drugo ~ Srbi nisu dobrodošli!!

kako da ne

pre 2 godine

@Peca
Realno, ne znam kome je uzitak ovakva plaza. Nije peščana nego kamena. Želeo silno pre par godina da obidjem Azurnu obalu i pre svega Nicu, a nikada nisam gledao slike kakva je plaža. E, plaža je ovakva kao na ovoj slici što su stavili. Na kraju prelazio 30km do Kana da se kupam, a šetao Nicom. Kan ima lepu peščanu plažu, dok me je Nica razočarala kamenje plažom. Samo time i razočarala, svakako opet preporučujem posetu Nici uopšte kao gradu, jedan fantastičan grad koji živi 24h sa mnogo toga za videti. Sva mesta od Slovenije do Albanije na Jadranu su sela za Nicu, pa razmislite kako je lud i dobar grad. Pritom vam je blizu da obidjete i Kan, Monako, Saint Tropez, a malo dalje i još ludji Marsej. Ako dolazite autom, uzmite garažu u hotelu i ne vozite previše. Ne voze samo afrikanci ludo, već su i ti francuzi dole isti, tj ovi videli od njih. Voze ludo, ne postuju puno propise.

Logika

pre 2 godine

Kvantitet ne garantuje i kvalitet. Na hiljade ostrva ima i Svedska,Aljaska,Filipini,Melezija...itd..itd..pa malecki Tenerife imaju 7 ostrva,pa? Jedino logicno je uoravo i bilo njegovo pitanje-od toliko km obale i broja ostrva,samo par plaza koje vredi izdvojiti

The Who

pre 2 godine

Vi morate svaki dan o HR.Plaze su im 95% kamenjar..Kada gledas sa razglednica i reportaze izgleda lepo.Kada ulazis u vodu trebaju ti vojnicke cizme.

...

pre 2 godine

da li neko zna da li hrvatska ima jednu lepu plazu?ozbiljno pitam,osim one zlatni rat sto je slicna plazi u sivoti,ne secam se kako se zove,ova na slici plaza je teski prosek
(peca, 22. jun 2021 14:39)

obzirom na toliko kilometara obale i preko 1000 otoka, naravno da nema niti jedne lepe plaže. sasvim logično. zadovoljan?

ZokiNS

pre 2 godine

Peco u pravu si, ovo je krs. Kome je dobra plaza sljunak i kamen !? a sto volimo da reklamiramo Hrvatske plaze to je posebna prica... ko nije video karipske plaze, taj nema pojma sta je dobra plaza a i svaka druga plaza u Grckoj je bolja od ove.

ep

pre 2 godine

A plaže uglavnom kamenje slomiš noge...jedna Kefalonija ima više lepih plaža od Hr mora.
Koja god slika turizam iz Hrvatske to je ozbiljno kamenje i posle kao čista voda...pa čista kad nema sitnog peska.

peca

pre 2 godine

da li neko zna da li hrvatska ima jednu lepu plazu?ozbiljno pitam,osim one zlatni rat sto je slicna plazi u sivoti,ne secam se kako se zove,ova na slici plaza je teski prosek

...

pre 2 godine

da li neko zna da li hrvatska ima jednu lepu plazu?ozbiljno pitam,osim one zlatni rat sto je slicna plazi u sivoti,ne secam se kako se zove,ova na slici plaza je teski prosek
(peca, 22. jun 2021 14:39)

obzirom na toliko kilometara obale i preko 1000 otoka, naravno da nema niti jedne lepe plaže. sasvim logično. zadovoljan?

leni

pre 2 godine

A plaže uglavnom kamenje slomiš noge...jedna Kefalonija ima više lepih plaža od Hr mora.
Koja god slika turizam iz Hrvatske to je ozbiljno kamenje i posle kao čista voda...pa čista kad nema sitnog peska.
(ep, 22. jun 2021 15:50)

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...

The Who

pre 2 godine

Vi morate svaki dan o HR.Plaze su im 95% kamenjar..Kada gledas sa razglednica i reportaze izgleda lepo.Kada ulazis u vodu trebaju ti vojnicke cizme.

marko

pre 2 godine

svrbi prestanite biti ljubomorni na Hrvatsku sta ima 1244 otoka 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode i sta imamo 25 miljuna turista svake godine da vam je bar imati nesto slicno ko nasi KORNATI KRKA PLITVICKA JEZERA bar bi i i vi imali koji miljun turista a stas tako vas je dopalo :)

peca

pre 2 godine

da li neko zna da li hrvatska ima jednu lepu plazu?ozbiljno pitam,osim one zlatni rat sto je slicna plazi u sivoti,ne secam se kako se zove,ova na slici plaza je teski prosek

Istra, Pula, Veruda...

pre 2 godine

Hrvatska nema niti jednu lijepu plazu! To je photomontaza, plaze su kamenite, nemate gdje peskir staviti, voda je mutna, fekalije plivaju, voda puna ulja...jedva cekaju da vide auto srpskih registracija da ga izgrebu i probuse gume, tko prica ekavicom, konobari ih ignoriraju, ne zele im donijeti pice, vrijedaju ih....Idite u Grcku, more je prekrasno, plaze lijepe, ciste, ljudi ljubazni i susretljivi!

hercegovina_berliner_montenegro

pre 2 godine

Sta vi srbi imate sa grckom? Osim sto visite dole i kvarite im turisticku sliku sa sarmom i paradajzom po plazama????

Klasa optimist

pre 2 godine

Ljudi Bozji kako vam ne dosade ova prepucavanja tipa ciji tata ima ve.i. Oni koji zele pjescane plaze u HR trebaju samo ukucati na trazilicu taj pojam i pokazat ce im se stotine pjescanih plaza. Mogu da biraju od Istre do CG. Samo u Splitu i 10 km oko njega imate ih koliko hocete. Od poznatih Bacvica, Ovcica,Firula,Stobreca,Strozanca,Duca do Omisa i dalje prema jugu. Prema sjeveru je isti slucaj. Imate oko Marjana pjescanih plaza,u Spinutu,Poljudu,Stinicama,Solinu,po Kastelima... U Supetru na Bracu imate plazu par stotina metara od trajektne luke na kojoj se mozete nauzivati pjeska za citav zivot. Sto se kaze o ukusima se ne raspravlja ali nije mi jasna ta opsjednutost pjeskom. Nema gdje se ne zavuce i zahtjevan je za uklanjanje sa tijela i kupacih. Ko ima malu djecu razumjem ali svi ostali koji komentiraju su mi nejasni. Kamen krupni ili sitni ( sljunak) ili pjesak nama ne igraju veliku ulogu ali jezinci ili periske koje su vama smor nama su znak da je tu more 100% cisto. I ono u cemu vecina ljudi grijesi kada govori da je negdje more prljavo. Kupajte se ujutro. Popodne uvik ima valova koji znaju doniti necistocu sa otvorenog mora. U svakom slucaju ugodan godisnji odmor zelim svima ma gdje ga proveli. Bila to HR ili CG,Albanija,Grcka ili Bugarska uzivajte. Takodje i oni koji ostaju doma imaju opciju. Bio sam prosle godine 2 dana poslovno u Backoj Palanci pa sam obisao okolo( Tikvara). Nije more ali je vise nego pristojna zamjena za more. Cjene. U odnosu na HR - gratis.

mario

pre 2 godine

Tih 20 miliona turista lezi po stijenama upravo zato sto nema postene plaže, samo sto ti ne znas sta je - plaža. Drugo, tih 20 miliona turista dodje samo da umoci dupe u more i to od 6 do 8 mjeseca, da nema mora jasno je da ne bi niko dosao u hr, bas kao sto uglavnom niko i ne ide da ljetuje u Bosnu ili Makedoniju. Ostatak godine hrvatska ima ravno 0 miliona turista, znas ti to jako dobro kako izgleda na tvom pustom otoku celu zimu!!!
(Lena, 22. jun 2021 17:10)
A stranci idu da ljetuju u Srbiju?
Ma naravno tko bi došao u Hrvatsku baš nitko, a i baš nitko ne dođe više poslije ljeta, ali imaš podatke na internetu, pa pogledaj jel ima turista u Hrvatskoj tijekom cijele godine.
Ali pusti ti BiH ili Sjevernu Makedoniju nego daj nam brojeve za svoju državu i koliko je sada stranaca u Srbiji na ljetovanju.

Harwy

pre 2 godine

Koliko mržnje i zavisti vjerojatno od onih koji nikad nisu bili u Hrvatskoj. Može se u Hrvatskoj naručivati ekavicom, jer je dobar dio konobara pa i kuhara iz Srbije. Naši konobari i kuhari su otišli u inozemstvo jer su tamo plaće duplo veće.

ep

pre 2 godine

A plaže uglavnom kamenje slomiš noge...jedna Kefalonija ima više lepih plaža od Hr mora.
Koja god slika turizam iz Hrvatske to je ozbiljno kamenje i posle kao čista voda...pa čista kad nema sitnog peska.

Ivana Mihailović

pre 2 godine

Najlepse more! Makarska ima miris četinara koji nisam osetila niti u Grčkoj, Italiji, Crnoj Gori. Ko želi peščanu plažu ima je nadomak Splita, Duće plaža. Nikada nisam imala problema a o Visu koji je prepun Srba i danas da ne govorim...predivno ostrvo!

Bunge

pre 2 godine

Po wikipediji
1770 km. obale, sa ostrvima preko 6000 km. obale. Sigurno nema nijedna dobra i lepa plaza.
Za usporedbu.
Crna Gora 296 km. obale
Ostrvo Cres 268 km. obale..

Lumija

pre 2 godine

Šljunčana plaža je san snova za odmor. Celi dan čisto more, ne mora da se boji da će se nagaziti na nešto u pesku ili se otkriti što je neko pre zaturio u pesak i najvažnije nema peska svugde gde ga ne treba i ne sme da bude.

Kulturni Srbin

pre 2 godine

Plaza moze biti dobra i losa, svejedno, ali srblje uvijek glasno, nekulturno i bahato...
Boze srbi su kraljevi seljacluka. Upravo na plazi na otoku Visu...

Mantis

pre 2 godine

Uh, bas nam vadite mast 🥰
(Tuzlak, 22. jun 2021 14:40)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Točno, stalno se pojavljuju
tekstovi o moru i obali
u Hrvata, a zna se da to nije
za Srbe. Prvo, skupo je za
prosječni srpski džep,
a drugo ~ Srbi nisu dobrodošli!!

nino

pre 2 godine

(Istra, Pula, Veruda..., 22. jun 2021 16:04)
96,1 % Hrvatskih plaža ima plavu zastavicu, to je među prih pet u Europi. Tu su uklječena i jezera i rijeke. Cipar je uvjerljivo broj jedan i jedini sa 100%, ali to je ipka otok i to je prednost. Pješčanih plaža u Hrvatskoj itekako ima i ja se uvijek kupam na njima, imam izbor. Hrvatska je za Grčku apoteka u čistoći, te priće o Grčkoj čistoći možeš prodavati svojim prijateljima koji idu na Adu Ciganliju. Vas nema na listi jer nemate more, očito iti čista jezera i rijeke.
Odoh sada na plažu (pješčanu).......

mario

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)
To je tako uvijek čim se piše o hrvatskoj obali oni odmah o Grčkoj.

Bole

pre 2 godine

Glavna plaza na Tikvari je plazetina za ovu plazu. Osim
zlatnog rata sve je neki kamen.
(Nikola, 22. jun 2021 14:59) # Link komentara

Plačem... Tikvara ? Tikvara ??? U kom ti univerzumu živiš, čoveče ...

ZokiNS

pre 2 godine

Peco u pravu si, ovo je krs. Kome je dobra plaza sljunak i kamen !? a sto volimo da reklamiramo Hrvatske plaze to je posebna prica... ko nije video karipske plaze, taj nema pojma sta je dobra plaza a i svaka druga plaza u Grckoj je bolja od ove.

zlo

pre 2 godine

Srbi, dodjite u Majami. Plaza od 20-50 m sirine i tako stotinamq km u duzinu samo najsitnijeg peska. Nigde kamencica. Stanes i upada ti noga u pesak do gleznja. Posle plaze nedelju dana usisavas pesak iz auta. Stalno izvire. Ozbiljan sam.

ko izgubi dobitak taj dobija gubitak

pre 2 godine

najbolje kad narod koji je dobio trajna prezimena tek pocetkom 20-tog veka prica price o srpskim prezimenima i imenima.

Procentualno Miloša ima najviše u češkoj jesu česi srbi ili česi? ??

onako usput nisam fan Hrvata ali brate sloveni smo svi pa logično je da su nam koreni reci imena prezimena isti ili slični....od Baltika do crnog mora

marko

pre 2 godine

od 5000 plaza svrbi koji imaju dunav šporki kazu hrvatska nema lipe plaze hahahahahhahahaha zato sta su kamene a ne pjescane prvo malo izguglaj koliko ima pjescanih plaza u hrv.a kao drugo kamene plaze su bolje i lipse 100 puta ne govori cili svit zanista da se po hrvatskoj zna da ima boga i malo izguglaj od 100 plaza proglasenih najliipsim na svitu koliko ih ima hrv na toj listi

genijalac

pre 2 godine

1821

Hrvatska nema niti jednu lijepu plazu! To je photomontaza, plaze su kamenite, nemate gdje peskir staviti, voda je mutna, fekalije plivaju, voda puna ulja...jedva cekaju da vide auto srpskih registracija da ga izgrebu i probuse gume, tko prica ekavicom, konobari ih ignoriraju, ne zele im donijeti pice, vrijedaju ih....Idite u Grcku, more je prekrasno, plaze lijepe, ciste, ljudi ljubazni i susretljivi!
(Istra, Pula, Veruda.

sta izmisljas,ja svake g idem i nigde to nisam video niti doziveo. more je precisto i plaze su vrhunske,usluga isto.

dado

pre 2 godine

Ako idete u RH samo u istru.
Tu ce te kao srbin najbolje proci. U dalmaciju nikad. Tu mozete samo dozivjeti eventualno neugodnost.
Uvrede ogreban auto biti napadnuti itd…

Istrijani su ipak dosta kulturni od ovi drugi.

Fanat baštoni

pre 2 godine

Meni ni krivo kad pišete loše o hrvatskim plažama. Ćovik more posrniti, škicati nogu, ruku. Bolje se čuvati. Ča manje dolazite to manje posla.

omniameamecumporto

pre 2 godine

Mi niti ne želimo da se sa nikim uspoređujemo. Imamo dosta svojih ljepota da ih sada ne nabrajam.
Mnogi bogati svjetski ljudi došli su i dolaze u Hrvatsku ponovo. Samo vi poneki moram priznati poneki ali jako glasni pronalazite mane. Hrvatska je jedna i jedinstvena nema tako malene zemlje sa tolikim ljepotama nigdje na svijetu. Evo Rod Stewart bio je nedavno i zapjevao svoju čuvenu" I am sailing".
Neka to uradi na Dunavu pa se pohvalite slobodno, ako uspijete meni drago.

Lars

pre 2 godine

@....Idite u Grcku, more je prekrasno, plaze lijepe, ciste, ljudi ljubazni i susretljivi!
(Istra, Pula, Veruda..., 22. jun 2021 16:04)
A isao bih prijatelju ali imam dosta nekretnina bas tu u Istri. Generacijama su u vlasnistvu moje Srpske porodice, pa mi je glupo da ne koristim a bude tu i nesto novaca da se pokupi svake godine.

leni

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)

Ko ima novac sve je njegovo, a ko nema može mu plaža biti ispred kuće, džabe mu.
(Sale, 22. jun 2021 16:59)

Dečko, moja kuća pored mora donese više novca nego neka firma u Srbiji sa 50 zaposlenih. Nije džabe vjeruj mi.

amicuscertusinreincertacernitur

pre 2 godine

Hrvatska obala nema samo prelepe gradove, hrvatska obala je prelijepa.
Hrvatsko more nije pretoplo što je dobro, jer je osvježavajuće protivno tendenciji da se temperatura na sredozemlju diže zbog klimatskih promjena. Hrvatsko more i obala po mjeri su naših turista i to je sasvim OK.

Laky

pre 2 godine

Nadrisrbi nisu u stanju realno komentarisati išta vezano za hrvatski turizam.Hrvatska obala je medju najlepšima na svetu.Mediteran je najatraktivniji deo sveta u turističkom smislu.A Hrvatska kao deo Sredozemlja je biser.Peščanih plaža ima ali ne vole ih svi.Kamen,plavo more,sitni žal,borovina,slanost mora i prekrasni gradovi su jednostavno dobitna kombinacija.Inače Dubrovnik sam po sebi je klasa i za Azurnu obalu a to zna i vlasnik Formule 1,holivudska elita,šeici i razni drugi bogataši.

Marko

pre 2 godine

a najjaci su ovi xrvatići što komentarisu po srpskim portalima jer su tolko jadni,mali i beznacajni da svoje nemaju. Ja ne znam nikoga iz Srbije da komemtarise po xr novinama...
A na more vam ne bix otisao ni da me zovete
(Momir, 22. jun 2021 17:05)

Nikog briga, Momire.

Robert

pre 2 godine

Za Lenu, Draga moja, Hrvatska odavno nije isključivo morsko/ljetna turistička destinacija. Npr. svake godine turisti ,,glasaju,, za najbolji advent u Europi. Zagreb je nekoliko godina pobjeđivao tj. proglašavan za najbolji europski advent
Obzirom na pravila(ako budeš proglašavan za najbolji advent nekoliko godina zaredom, neznam točno jel to 3,4 ili 5 godina-lupam bezveze jer neznam točan broj...dakle, Zagreb je iz tog razloga maknut uopće kao izbor

.Treba li spominjati soborski fašnik(austrijskih i slovenskih registracija koliko voliš), pa snježna kaljica

.probaj naći slobodnu.sobu u hotelu:)))) Odavno, ali odavno draga Lena ti broj nula turista izvan ljetne sezone nije točan broj:))) Dovoljno ti.je.npr nedjeljom samo doći u Maksimir (perivoj nasuprot dinamovog stadiona) osim hrvatskih naći češ hrpu mađarskih, slovenskih i austrijskih registracija. Prošeći Zagrebom u koje god doba godine Trgom Bana Jelačića...iznenadit ćeš se...hrvatski se najmanje čuje...španjolski,engleski,njemački,japanski, kineski, francuski....

djole

pre 2 godine

Te onda srbi tvrde da svako prezime sa "ić" je srpsko?
Kako to da Nikola Tesla nije bio Nikola Teslić?? ??
(crna guja, 22. jun 2021 17:47)

sigurno je hrvat cim ste mu dva puta palili rodnu kucu i pobili pola familije

mario

pre 2 godine

vas dvojica garant imate srpska prezimena ili je po mami deda bio srbin
(genijalac, 22. jun 2021 17:16)
Sačuvaj Bože niti imam srpsko prezime niti sam imam srbe u obitelji.

Momir

pre 2 godine

A na more vam ne bix otisao ni da me zovete
(Momir, 22. jun 2021 17:05

Jao momire pa kako mozes tako? Pa zvacemo te ako treba evo ja cu te zvati moommmireee doodi vaaamoo

Sale

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)

Ko ima novac sve je njegovo, a ko nema može mu plaža biti ispred kuće, džabe mu.

kako da ne

pre 2 godine

@crna guja
Mnoga stara srpska prezimena nisu na Ić. Evo jednog primera, Buha. Srbi iz Hrvatske, vidi čuda proterani 1941 u zapadnu Srbiju.

marko

pre 2 godine

lena ne prolivaj se mi smo poceli biti puni od 15.3 do 15.11 i onda odmor misec dana i onda pocinje bozic advent i onda smo opet puni i onda misec dana i nesto odmora uredivanje pituravanje i onda opet sve puno tako da ne lupaj puno ako nemas blage veze.sta je zanista kod nas 200 300 na nekim 400 eura dan apartmana hotela bas zanimljivo.i hrvatska ima miljun drugih osin mora i plaza i to bubas nema veze o icemu di je nauticki turizam bicikizam miljun gradevina starih 1000 godina dalmatinski gradovi stari ko zna koliko godina svaki ima stari dio grada katedrale muzeje Dubrovnik nacionalni parkovi parkovi prirode gastronomija tako da manje biti ljubomorna bit ce ti lakse i odi pratit vas nacionalni sport odbojku mi smo ipak zauzeti nogometom ako znate sta je to cao bao :)

Munem ti blavora

pre 2 godine

Hrvatsko primorje je Austrijsko i Nemačko, a postalo je kad je hrvatska dobila"nezavisnost"....kupili vas za šaku mekinja:))

Munem ti blavora

pre 2 godine

Koliko ste ozbiljna država,videlo se za vreme corone,a"cijepljenje"u Srbiji nije nikakav problem!
Italija je ozbiljna država, pa joj je Srbija poslala vakcine,eto mi nemamo more,ali imamo vakcine....
Zato jadnici i bivši Srbi,ostavite neki evro,za ne daj Bože, pošto se od silnog turizma za vreme corone niste ni čuli:))))

sir oliver

pre 2 godine

@Peca
Realno, ne znam kome je uzitak ovakva plaza. Nije peščana nego kamena. Želeo silno pre par godina da obidjem Azurnu obalu i pre svega Nicu, a nikada nisam gledao slike kakva je plaža. E, plaža je ovakva kao na ovoj slici što su stavili. Na kraju prelazio 30km do Kana da se kupam, a šetao Nicom. Kan ima lepu peščanu plažu, dok me je Nica razočarala kamenje plažom. Samo time i razočarala, svakako opet preporučujem posetu Nici uopšte kao gradu, jedan fantastičan grad koji živi 24h sa mnogo toga za videti. Sva mesta od Slovenije do Albanije na Jadranu su sela za Nicu, pa razmislite kako je lud i dobar grad. Pritom vam je blizu da obidjete i Kan, Monako, Saint Tropez, a malo dalje i još ludji Marsej. Ako dolazite autom, uzmite garažu u hotelu i ne vozite previše. Ne voze samo afrikanci ludo, već su i ti francuzi dole isti, tj ovi videli od njih. Voze ludo, ne postuju puno propise.
(kako da ne, 22. jun 2021 15:20)
Kome se svidja grad na moru, koji ima milion stanovnika i po njemu vozi tramvaj, nek dodje u Nicu! Zivim u Kanu, plaza je lepa, ali su jos lepse plaze u Vilfransu i Teulu! Vilfrans je od Nice 5km prema Monaku, a Teul 5km od Kana prema Marseju! Nijedna hrvatska plaza ne moze da se poredi sa plazama na Azurnoj obali i Spaniji! Grcka je tek kategorija iznad sto se tice izbora plaza, cistoce i toplog mora (ne racunam Halkidiki i olimpsku oblast)! Nemam nista protiv Hrvata ni protiv Nice, ali ne zelim da lomim kosti po tabanima i izgledam neverovatno smesno dok ulazim u vodu!

Munem ti blavora

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)
To je tako uvijek čim se piše o hrvatskoj obali oni odmah o Grčkoj.
(mario, 22. jun 2021 16:22)

vas dvojica garant imate srpska prezimena ili je po mami deda bio srbin
(genijalac, 22. jun 2021 17:16

Ma jok bre brate, kriju ikonu u podrumu,a
deda i baba se prevrću....
Miru Furlan su oterali iz Zg i oteli stan,samo zato što je bila udata za Srbina.....
Sedite i dobro razmislite ko ste i šta ste i čije je primorje;)

mauro - pula

pre 2 godine

@ bane
Ti si vjerojatno boravio u Pločama. Naime, to je jedan jedini grad na hrvatskoj obali koji se može nazvati komunističkom tvorevinom, a koji je u poslijeratnim godinama izgrađen kao luka za BIH područje. Svi ostali obalni gradovi od Poreča do Dubrovnika imaju dugostoljetnu povijest, specifično mediteransku arhitektonsku matricu, pomorsku tradiciju i orijentaciju, a nemali broj tih obalnih gradova (Poreč, Zadar, Šibenik, Trogir, Split, Hvar, Dubrovnik) uvršen je i na UNESCO-vu listu. A tvoje neznanje je toliki blam da bi te zbog toga trebalo biti sram!

mv.

pre 2 godine

"ne mora da se boji da će se nagaziti na nešto u pesku ili se otkriti što je neko pre zaturio u pesak.."
Lumija
U pravu si. Može da se nagazi samo nešto je neko zaturio u sljunak.
"malecki Tenerife imaju 7 ostrva,"
Logika
Šta?! Tenerife IMAJU 7 ostrva?! Pa to što se neka imenica završava na E, ne znači da je u množini i da ih ima mnogo. Tenerife JE jedno jedino ostrvo, kao što je Užice jedan grad, kao i Prijepolje.

Momir

pre 2 godine

a najjaci su ovi xrvatići što komentarisu po srpskim portalima jer su tolko jadni,mali i beznacajni da svoje nemaju. Ja ne znam nikoga iz Srbije da komemtarise po xr novinama...
A na more vam ne bix otisao ni da me zovete

Vid

pre 2 godine

Pa ni na kamenu ni na pijesku ni na sljunku se ne lezi bez neke podloge. Sve ima svoje. Ja mrzim pijesak treba li reci zasto. Kamen nije bas udoban ali obicno je more odmah dublje (a ne kaljuza) i cisto je sve kao da je neko ribao cetkom. Ali kako ko voli ja mrzim mutljagu pijesak i pisalinu more. Volim cist kamen i more da mozes uskociti u modrozeleno carstvo svjezine i spojiti se sa iskonskim

Mantis

pre 2 godine

Hrvatsko primorje je Austrijsko i Nemačko,
a postalo je kad je hrvatska dobila"nezavisnost"....
kupili vas za šaku mekinja:))
(Munem ti blavora, 22. jun 2021 19:04)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ti ne smiješ čitati tekstove o hrvatskom
turizmu, jer takvi tekstovi očito loše
djeluju na tvoju psihu. Nešto te jako
tišti pri spomenu na "hrvatski turizam
na lijepom plavom Jadranu". Očito su
ti sjećanja iz ranog djetinjstva bolno
urezana memoriju.....cmuc

yes how no

pre 2 godine

Ovo nije ni sljunak nego kamen , kao dete bio sam na mnogo jadranskih plaza i tad u to vreme je bilo nesto super ali kad sam prosao svet i bio na Havajima, Bahamas, Turks i Kaikos, Porto Riko, Meksiko, Florida , Dominikanska Republika, Kalifornija, Tahiti i mogao bi jos da nabrajm (a znam da ce biti ljubomornih koji ce osuti paljbu) meni su i Sava ili Dunav bolji od ovih hrvatskih kamenoloma.

Logika

pre 2 godine

Kvantitet ne garantuje i kvalitet. Na hiljade ostrva ima i Svedska,Aljaska,Filipini,Melezija...itd..itd..pa malecki Tenerife imaju 7 ostrva,pa? Jedino logicno je uoravo i bilo njegovo pitanje-od toliko km obale i broja ostrva,samo par plaza koje vredi izdvojiti

genijalac

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)
To je tako uvijek čim se piše o hrvatskoj obali oni odmah o Grčkoj.
(mario, 22. jun 2021 16:22)

vas dvojica garant imate srpska prezimena ili je po mami deda bio srbin

Putnik namernik

pre 2 godine

Hrvatska je lepa za videti. Naročito sto tamo žive ljudi koji govore istim jezikom kao mi pa se sve razumemo.

More im je lepo i bistro i sve je to lepo videti, ali plaže sa kamenjem su bas nezgodne i zapamtio sam da sam mnogo lomatao noge gde god sam išao, a obišao sam od Dubrovnika, preko Makarske/Brela, Baške vode, Zaostroga (kamp), Hvar (Jelsa, Gdinj), Brač (Bol, super je onaj Zlatni rat ali duva vetar “za poludit”), Opatija (ni nema plažu nego stene?), Split (lep im obaj Dioklecijanov grad ili kako se već zove, zaboravih), Zadar (bezveze), Iž (malo ostrvo, stene)... Ma jeste to lepo, na mnogim od tih lokacija sam bio po više puta, borovi lepo mirisu, očito nisam baš previše mlad, ali otkako sam otkrio Aziju, Afriku, Crveno more, Indijski okean... Pa ljudi, to sve košta isto kao Hrvatska, zapravo i mnogo manje.

Ako vak se pucaju pare kao u Hrvatskoj, u Grčkoj imate Krit (obavezan RentACar), Lefkadu (lep je i Krf, ali ne toliko), Kefaloniju... Rodos je u klasi Hrvatske po lepoti plaža ali ima pesak. Navikao sam se na pesak i ne podnosim više kamenčine.

Hrvatska mi je postala “onako”, ništa za oduševljavaje, realno. Osim Plitvičkih jezera, raj na zemlji, do oluje naseljen kraj pravoslavcima, čak i danas.

U CG se skokne na vikend. Više ne idem na nudističku na Adi Bojani, oženio se, smirio se...

Poenta, batalite više sa Hrvatskom. Za iste pare postoje neuporedive destinacije i te priče o lepim hrvatskim plažama ne stoje. Lepše su nego Ada Ciganlija ili plaže na Dunavu, ali u odnosu na vrlo dostupne destinacije, Egipat, Sri Lanka, Tajland, Bali... su, realno, niza klasa.

O Bora Bori i Tahitiju ne treba trošiti reci, lepše od toga ne postoji (samo tu nisam bio) i to mi je sledeća destinacija. Ali je skupo užasno zbog brda presedanja i skupih avio karti.

A vi pišite o preskupoj Hrvatskoj gde dolaze Česi i Poljaci iz totalno nepoznatih razloga, valjda navika...

amicuscertusinreincertacernitur

pre 2 godine

Nije usporedio sa Grčkom ,ali usporedio je sa CG da bi nam bilo jasnije jer nisam niti ja znao. CG ima lijepi komad obale i primjerenu turističku moć za milijunsku državu ali to je obala jednog Cresa po veličini a ipak im nemjerljivo znači.
Svaka čast Grčkoj ne mjerimo se mi sa njihovim kapacitetima nama je dosta naše obale.

Lena

pre 2 godine

E moj Peca kad se već nikad nisi mrdnuo iz svog sela pitaj onih 20 miliona turista šta svaku godinu dodju na letovanje u Hr.
(Jovo Puzdra, 22. jun 2021 15:00)

Tih 20 miliona turista lezi po stijenama upravo zato sto nema postene plaže, samo sto ti ne znas sta je - plaža. Drugo, tih 20 miliona turista dodje samo da umoci dupe u more i to od 6 do 8 mjeseca, da nema mora jasno je da ne bi niko dosao u hr, bas kao sto uglavnom niko i ne ide da ljetuje u Bosnu ili Makedoniju. Ostatak godine hrvatska ima ravno 0 miliona turista, znas ti to jako dobro kako izgleda na tvom pustom otoku celu zimu!!!

Tak vam je to dečeci mali

pre 2 godine

"U odmoru svom , sedmog dana stvaranja zemlje, odlući Bog odvojiti dijelić mora i kopna samo za sebe. Malen komadić , ali koji isijava Božanskom ljepotom tvorca svoga . Napravi je , uredi je , blagoslovi je i predade na čuvanje , svojim vjernim čuvarima Hrvatima. Lijepa , prelijepa naša Domovina-Bogu hvala. --" Stvori , uredi i blagoslovi Bog , još jednu zemlju u susjedstvu Hrvata i predade je na čuvanje narodu tome mislivši da su poput Hrvata......Nisu je voljeli Hrvatskom strašču i Bog je predade drugome u baštinu. Bogu hvala.

GlasBrisela

pre 2 godine

Ove godine, koliko se cuje, ce Hrvatski vulkanizeri imati puno posla i zarade na srbijanskim autima!
Mali savjet za srbijance : Nemojte parkirati na cuvanim parkiralistima....tamo morate placati! :-))))))

dragan

pre 2 godine

a sta je ovih hrcaka na srpskim portalima, koji su to kompleksi kockastog pućanstva sa svojim kamenjarem i pranjem lancuna iza elitnih čeha i madjara.

kako da ne

pre 2 godine

@Peca
Realno, ne znam kome je uzitak ovakva plaza. Nije peščana nego kamena. Želeo silno pre par godina da obidjem Azurnu obalu i pre svega Nicu, a nikada nisam gledao slike kakva je plaža. E, plaža je ovakva kao na ovoj slici što su stavili. Na kraju prelazio 30km do Kana da se kupam, a šetao Nicom. Kan ima lepu peščanu plažu, dok me je Nica razočarala kamenje plažom. Samo time i razočarala, svakako opet preporučujem posetu Nici uopšte kao gradu, jedan fantastičan grad koji živi 24h sa mnogo toga za videti. Sva mesta od Slovenije do Albanije na Jadranu su sela za Nicu, pa razmislite kako je lud i dobar grad. Pritom vam je blizu da obidjete i Kan, Monako, Saint Tropez, a malo dalje i još ludji Marsej. Ako dolazite autom, uzmite garažu u hotelu i ne vozite previše. Ne voze samo afrikanci ludo, već su i ti francuzi dole isti, tj ovi videli od njih. Voze ludo, ne postuju puno propise.

Miki

pre 2 godine

Te onda srbi tvrde da svako prezime sa "ić" je srpsko?
Kako to da Nikola Tesla nije bio Nikola Teslić?? ??
(crna guja, 22. jun 2021 17:47)

Leka,Prostran,Boromisa,Tesla,Baždar,Meandžija,Nevajda,Tintor,itd,itd..a sve Srpska

Miki

pre 2 godine

3 meseca sezone a ostalo kanta,plaže nikakve,juzna amerika na primer 365 dana.
Grčka takođe neuporedivo bolja.
Ali eto odem nekad,da me služe,da mi sreïuju nokte,masiraju,da mi spremaju večeru i donose piće,to takođe ima svoj čar.

danko68

pre 2 godine

Hrvatska obala ima prelepe gradove, i prirodu. Sta sigurno nema to su plaze, tu su daleko ispod proseka. Nemacka ima daleko lepse plaze od Hrvatske, ali uzitak kad se popije kapucino u nekoj ulicici u Rovinju je neponovljiv.

Kole

pre 2 godine

Ne postoje hrvatski i srpski potali. Sve je to internet. Inter (međunarodni) i net (mreža). Znači, internet je opšte dobro koje mogu da koriste svi ljudi na svetu ravnopravno i bez ograničenja, pod uslovom da poštuju neka pravila. Ne razumem zašto vam smetaju ljudi iz drugih sredina koji ostavljaju komentare. Meni je to čak i simpatično. Nauče oni nešto od nas, nešto i mi od njih, malo se svađamo, malo mirimo i život bude zanimljiviji. Zamislite diskusiju sa istomišljenicima. Ja bih se roknuo posle dva dana.

Sale

pre 2 godine

Ove godine, koliko se cuje, ce Hrvatski vulkanizeri imati puno posla i zarade na srbijanskim autima!
Mali savjet za srbijance : Nemojte parkirati na cuvanim parkiralistima....tamo morate placati! :-))))))
(GlasBrisela, 22. jun 2021 16:41)


I posle se čudite što vam svake godine izgori 20% primorskih šuma ;-)

Ruairidh

pre 2 godine

(ketiS, 24. jun 2021 01:29) Keti draga na svaki clanak o Hrvatskoj ti guslas isto. Ne moras dolaziti i ne interesira me da li zelis dolaziti, ali imaj na umu da u Dalmaciji zive Hrvati i da su u Dalmacije vec stoljecima Hrvati. Srba nije nikada ni bilo, oprosti bilo ih je u raznim "spisima" gdje se svaka rijec Slaven prebacivala u Srbin. I mit je poceo i traje i traje i traje. A to je vas problem , ne nas!

:-/

pre 2 godine

@ketiS

Koji su to originali Dioklecijanove palače podno moćnih planina Kozjaka i Mosora bilo gdje na svijetu? Gdje je originalni Dubrovnik? Može li se istarski šarm doživjeti bilo gdje drugo na svijetu?

Mislim da si ti iskompleksirana upravo zbog tog kako kažeš „nepostojećeg hrvatskog etno-predznaka”..

Na koncu, čak te malo i žalim..

nikos

pre 2 godine

@Bunge ... 1770 km. obale, sa ostrvima preko 6000 km. obale.
Za usporedbu.
Crna Gora 296 km. obale ... Ostrvo Cres 268 km. obale..

E bas si nasao sa kim ces se porediti ... sto nisi recimo uzeo Grcku ... 11.000 otoka, ne smem ni da napisem koliko km obale ukupno. Creta, za usporedbu ima povrsinu od 8.336 km2, sto je vise od sedmine cjelokupne teritorije Hrvatske! ....

Igor Sulic

pre 2 godine

Crna guja..
Buhe su casni srbi i to je staro srpsko prezime. Uvijek su imali osjecaj da se stave na stranu napadnutih. Necak poznatog narodnog heroja i bpmbasa Boska Buhe, Nebojsa, iz gradine kraj Virovitice je heroj hrvatske vojske. Nazalost, poginuo u bljesku kod oslobadanja zap slavonije
"Nikome nije dao svog garonju (puskomitraljez)!

svetozar

pre 2 godine

@ bane
Za razliku od tebe, oni gradovi koje ja znam su doista prelepi, sa mediteranskim šmekom i okrenuti moru: Poreč, Rovinj, Pula, Opatija, Split, Trogir, Šibenik, Hvar, Korčula, Dubrovnik....itd. Sad molim te navedi te ružne gradove koje ti poznaješ, te - kako kažeš - "komunističke tvorevine, okrenute leđima moru". Proširi nam saznanja!

blamiranje uz dokoličarenje

pre 2 godine

@ ketiS
Kao prvo, UNESCO-vi kriteriji ne uvažavaju nikakve kopije, pa ako se posjećuje Split obilazi se (i) originalana Dioklecijanova palača, u Trogiru i Šibeniku originalne katedrale, U Poreču originalna bizantska bazilika itd.
Kao drugo, trebala bi objasniti zašto je recimo grad Rodos, kojega su gradili talijanski vitezovi original, a Trogir kojega su, između ostalih, također gradili talijani, preciznije Mlečani - kopija?
Kao treče: ne razbacuj se izrazima kojima ne znaš značenje!

svetozar

pre 2 godine

@ ketiS
Mene, kao i mnoge druge, uopšte ne interesuje bilo čiji, pa ni "hrvatski etno - predznak", interesuju me lepi gradovi. Sa druge strane, hr gradovi o kojima je reč nisu nikakve kopije, nisu ih gradili Turci po uzoru na Mlečane, a ne treba naglašavati koliko su posebni i osebujni... tako da tvoj zaključak (koji - svesna si - nema nikakvu prođu) je samo beznačajni izraz sopstvene zadrtosti.

Kole

pre 2 godine

Ima ih bezbroj, a ja ću vas podsetiti na tri. Novalja na Pagu, plaža pored kampa koji je u borovoj sumi. Nestvarno bistra voda, pesak bele boje na dubini oko 2 metra. Ostrvo Korčula, plaža "bile boke" po belom kamenju slicnog prečnika veličine jajeta. I naravno, Zlatni Rat na Braču. Jedinstvena igra mora je napravila ovu plazu koja je raj za surfere, ali i turiste kojima je ležaljka zakon.

Žalosna Sova

pre 2 godine

Pa ja na Moravi imam bolje plaze od ove hrvatske sa šoderom!
Ne ponižavajte se ljudi da vam prodaju ovo kao neku ekskluzivnu plažu, ako hocete prelepe i istinske plaže idite u Grčku ili bilo gde na Mediteranu, batalite Hrvatsku i CG, em vas mrze em su im "plaze" obican kamenjar sa precenjenim lezaljkama i cenama uopste.
Za one sa dubljim dzepom preporucujem Kubu.

Mosor

pre 2 godine

@ ketiS
Što je to važno kada je Dioklecijanova palača završila na listi UNESCA? Laprdaš o nekakvoj hijerarhiji o kojoj nemaš blage veze. Palača je u svakom slučaju unikatni spomenik kojeg, između ostalih, posjećuju i proučavaju generacije studenata arhitekture iz talijanskih obalnih gradova. Inače tvoje turističke aspiracije važne su nam jednako kao i srpska renesansa.

omniameamecumporto

pre 2 godine

Jel može netko da mi objasni što to ima u predivnim srpskim manastirima koji se stalno spominju. Ajde uđeš unutra i pola sata razgledavanja uvrh glave ako turista tako nešto uopće zanima. Razumijem starina ali kako turista privući.
Eto jučer sam prošao kraj dvorca Mihanović u Tuheljskim toplicama i vani ispred dvorca prekrasno uređenog ljudi ručavaju. U srcu Hrvatskog Zagorja to je kontinentalni turizam. Tisuće kupača u Terme Tuhelj ,naravno nekoliko prekrasnih hotela u blizini ali neki objeduju u dvorištu prekrasnog dvorca. I crkva je tu ali slabo bi prošli sa tim našim kako vi kažete manastirom. Doživljaj pravi je tek sa ponudom u unutrašnjosti dvorca. Eto to vam je turizam u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Imate čak i blog neke srpske influenserice na webu i oni su bili u dvorcu i ostali oduševljeni dodatnom ponudom.
Stvarno kad spominjete manastire same po sebi zvuči mi nekako prazno i
neuvjerljivo.

ketiS

pre 2 godine

@bas "Srbi dobijaju prezimena 300 a sluzbeno 200 godina "poslje" nego Hrvati.

Samo si zaboravio da navedes, da u vreme kada je Knez Milos Obrenovic u tadasnjoj Knezevini Srbiji, prvi put pravno uredio problematiku porodicnih prezimena, hrvatski etnoidentitet je tek poceo da se artikulise, i to u uskom krugu jednog dela juznoslovensko-katolicke elite. Dakle, niste imali ni artikulisan identitet, a kamoli drzavu, ali ste toboze imali prezimena. Zanimljivo! Verovatno je sve to u skladu sa vasom pravaskom, ispolitiziranom istoriografijom.

Inace moja malenkost, krajolik sa fotografije bi vrlo rado menjala za Zlatibor ili Taru, doduse potpuno nezavisno od toga da li se nalazi u Hrvatskoj, Grckoj, Italiji.....jer prosto "it is not my cup of tea."

Očajnik iz Trogira

pre 2 godine

Očajan plovim pučinom mora,
udišem očajne mirise čempresa i bora,
očajan zurim u kamene palače,
zbog kojih mi saldo očajno skače,
pa da me svo ovo očajanje mine,
ima da se pomerim negde preko Drine.

SC

pre 2 godine

(ketiS, 1. jul 2021 22:49)

U srpskoj publicistici raširena je teza da je manastir Krupa napravljen 1317. godine za vrijeme vladavine kralja Milutina, premda ne postoji nikakav dokument, ni povelja ni posredan izvor koji ukazuje na to. Milorad Panić Surep je 1965. u Zografu objavio rad da postoji jedan falsificiran zapis da je car Dušan 1342. godine obnovio manastir. Milaš spominje gramatu iz 1497., iako tu gramatu nitko nije vidio. Podatci na koje se poziva su iz navodno napisanog, ali kasnije izgubljenog Končarevićevog "Ljetopisa građanskih i crkvenih događaja" s opisom srpske i pravoslavne povijesti u Dalmaciji do 1754. Također, nitko od povjesničara nije vidio taj ljetopis pa, osim vjerojatnosti da je napisan, ne postoje nikakvi dokazi o njegovom postojanju.
Samo jos jedan u nizu katoličkih samostana i crkvi koji su dani na korištenje novopristiglom pravoslavnom stanovništvu. Krka je tek od 17. stoljeća pravoslavni objekt, prestani se utapat u svojim lažima

cuvamo more

pre 2 godine

@Tak vam je to dečeci mali
Vas vecina, a pogotovu ovih sto se zovu Dalmatincima su pokatoliceni Srbi. Tako da ne brini, cuvamo more...

bane

pre 2 godine

Ovakva plaža da je u Grčkoj bi bila medju lošijima. Hrvatske plaže su grozne a more je uglavnom prljavo i nepristupačno, pogotovo u blizini gradova. Neko napisa da su hrvatski gradovi prelepi. Ne znam koji su to, nije napisao. One koje ja znam nisu lepi, nemaju nikakav mediteranski šmek. Uglavnom su to komunističke tvorevine okrenute ledjima moru.
Komšije punom parom ovde hvale sami sebe, bolje da nekada skoknu do Grčke, sve će im biti jasno.

Tako

pre 2 godine

@ketiS

Pa zelenilo šuma livada i bregova uz srednjovjekovne tvrđave je odmah iza tih mletačkih palata..
Pogledaj malo pojmove Krka, Zrmanja, parkovi prirode Dinara i Velebit, dalmatinska zagora, itd...
Malo realnosti pobogu..

don Jerko Grskovic

pre 2 godine

Krk je staro cetnicko uporsiste. Za vreme Drugog svetskog rata 1943. grupa intelektualaca predvodjena katolickim svestenikom uputila je pismo Drazi Mihajlovicu u kome je zahtevalo da Krk posle rata bude deo srpske federalne jedinice.

Mantis

pre 2 godine

Za moje pare, uvek Grcka ispred Hrvatske.
(ha ha, 23. jun 2021 21:28)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ma daj, ozbiljno? Zašto? Što ti smeta
na hrvatskoj obali, da si izgubio volju
posjetiti je? Pusti ove što pišu gluposti,
dođi kod nas slobodno, Srbi su rado
viđeni gosti, a i bez vas ljetovanje nije
interesantno. Daj, predomisli se i dođi. volimo te

Nikola

pre 2 godine

KetiS

Ako neko zeli da vidi ranofeudalno nasljedje Srbije neka ide u Tursku. Ali ne istambul vec tamo duboko u azijskom dijelu kako bi bilo autenticno.

omniameamecumporto

pre 2 godine

ketiS, kad već spominjemo te velike rijeke Drinu i Dunav koje bi trebale biti vaš ponos,nažalost vaša su sramota.
Toliko su onečišćenje da bi bolje bilo da ih nemate. Malo sam proguglao jer to danas svatko može. Otpad ,stare bačve,namještaj, fekalije....vama rijeke služe kao smrdljivi odvodni kanali, pa u čemu se vi uopće kupate.
Nasuprot tome proguglaj za Krku i Zrmanji, čiste manje više ponornice koje ulaze u jadranskom more. Pazi nema bačava, govana,guma. Imaju samo termini ,slapovi Krke, rafting, nacionalni park itd..itd. Dakle o čemu pričamo. Krka i Zrmanja su male rijeke koje koje ukrašavaju prirodu jer Hrvati brinu o njima i pokazuju ih turistima.
Dunav i Drina su monstrumi koji nose teret ekološke neosjetljivosti Srbije pa i Bosne.Dunav plijeni svojom veličinom ali što mu Srbija radi moja ketiS, a tu se kao hvališ, čime...Srbija ih ne zaslužuje jer im je maćeha.

leni i cmok, moji omiljeni

pre 2 godine

Dečko, moja kuća pored mora donese više novca nego neka firma u Srbiji sa 50 zaposlenih. Nije džabe vjeruj mi.
(leni, 22. jun 2021 18:51)

Trebao si da napišeš:
"...moja mala kuća pored mora donese mnogo više novca nego neka firma u Srbiji sa 500 zaposlenih..."
Tada bi ti sigurno svi poverovali.

naša lepa Srbija puna đubra i fekalija

pre 2 godine

@ ketiS
Krka i Zrmanja su čiste i bistre reke, dok je Drina prepuna otpada, a Dunav svojevrsna kanalizacija. Stvarno neuporedivo!

:-S

pre 2 godine

@ketiS

Taj park biosfere dijeli i Hrvatska većim dijelom od Srbije, dapače, u Hrvatskoj se nalazi taj središnji dio rezervata poznat i kao Europska Amazona.
http://www.amazon-of-europe.com/files/images/8e/5fe1cfed3614c_b.jpg

Preporučujem ti da ne natječeš svoju zemlju s ljepotom zemlje čija je se himna zove „Lijepa naša Domovino”..

Munem ti blavora

pre 2 godine

Hrvatsko primorje je Austrijsko i Nemačko,
a postalo je kad je hrvatska dobila"nezavisnost"....
kupili vas za šaku mekinja:))
(Munem ti blavora, 22. jun 2021 19:04)
~~~…~~
Ti ne smiješ čitati tekstove o hrvatskom
turizmu, jer takvi tekstovi očito loše
djeluju na tvoju psihu. Nešto te jako
tišti pri spomenu na "hrvatski turizam na lijepom plavom Jadranu". Očito su ti sjećanja iz ranog djetinjstva bolno urezana memoriju.....cmuc
(Mantis, 23. jun 2021 13:30

Šta ćeš ovde?:))))hvali se na drugom mestu,vidiš da se nerviramo zbog hrvatijanaca i lepe njihove...nemoj to više da radis:))

Istra, Pula, Veruda...

pre 2 godine

Dragi moji susjedi, smatram da ste pametniji. Cijelu godinu radite tesko i stedite za ljetovanje. Za vase novce ljudi vas trebaju postivati, a u Hrvatskoj to nije slucaj. Sta vam treba da vas ignoriraju, vrijedaju, da vasa djeca dozivljavaju traumu dok roditelji svoju djecu sklanjaju od vase i govore, oni su srbi, ne smijes se igrati sa njima. Mislite na svoju obitelj, ljetovanje mora bi lijepo i nezaboravno, a ne traumaticno da ga zelis sto prije zaboraviti. Odlaskom u Hrvatsku riskirate da vam obitelj dozivi traumu. Nemojte misliti samo na sebe, mislite i na obitelj. U Grckoj ce vas za vase novce vise cijeniti!

omniameamecumporto

pre 2 godine

No ketiS, jer je problem proguglati na youtube za Krku i Zrmanju na primjer i reći jel istina ili laž što sam ja o tome napisao. Vidi što se tamo događa i informiraj se . Samo u nacionalnom parku Krka uprihoduje se 3 puta manje nego na Plitvicama, a kroz Plitvička jezera prođe gotovo dva milijuna ljudi.
Razmisli onda o čemu ti pišem a ti meni spominješ turiste i regatu na Drini, ma OK ništa ne kažem ali krka je Nacionalni park, jedan od osam u nas
i od neprocjenjivog je značaja za Hrvatsku.

ketiS

pre 2 godine

@mauro - pula, bane

......."Porec, Zadar, Sibenik, Trogir, Split, Hvar, Dubrovnik".....

Svi nabrojani gradovi "blage veze" nemaju sa bilo cim sto ima "hrvatski etno-predznak", a u danasnjoj Hrvatskoj se nalaze zahvaljujuci cinjenici da su od 1918-e postali deo Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije od 1929-e. Zakljucak sledi, a on glasi: "Odoh ja u Italiju da vidim originale, jer mi ne trebaju bilo kakve kopije"!

Ивана

pre 2 godine

Проблем је што смо до 90их ишли најнормалније на Јадран, на СВОЈЕ море.Онда су фашисти из ЕУ измислили државу Хрватску,темељивши је на геноциду над Србима и Ватиканским задњим намерама према Србима, не прочитавши пописе становништва са почетка 20бека-који је народ и која је доминантна и већинска вера .Такође, Егејска Грчка ,Солун и Пелопонез-то је све било насељено Србима, али су етнички очишћени од стране Грка почетком 20века.Грчка и Хрватска су до скоро биле СРБске земље, а Србија никада није била ни Грчка ни Хрватска." Браћо Хрвати", не коментаришемо ми никакав шљунак нити не знам какве замерке тражимо на Јадрану-ми се само питамо када ће свет уочити да је Србима отета миленијумска земља, три мора и све плаже на њима и да је извршено етничко чишћење Срба на овим СРБским земљама??!

ketiS

pre 2 godine

Ocigledno je da mnogi od komentatora ili ne shvataju, ili se prave da ne shvataju sustinu necijeg komentara. Dakle, ja treba da idem u drzavu koja se zove Hrvatska, a tamo me docekuju mletacki gradovi, habsbursko i ugarsko nasledje.... da ne nabrajam dalje. Medjutim, ono sto ja kao turistkinja ocekujem, to je da se u Hrvatskoj upoznam sa nasledjem "Ranofeudalne Hrvatske" npr. ali od tog nasledja "nema ni traga ni glasa." Drugim recima, ako me zanima anticko-rimsko ili venecijansko ili habsbursko nasledje, zasto bih ja isla u Hrvatsku, zar nije logicnije da idem u Italiju, ili Austriju i Madjarsku. Konacno, mletacko ili austrijsko nasledje na prostoru danasnje Hrvatske, niti ima, niti objektivno moze da ima onaj istorijski i umetnicki znacaj koji ima nasledje u "sredistima" tih kultura, dakle, prethodno pomenutim drzavama. Nije valjda Dioklecijanova Palata zavrsila na listi Uneska pre Rimskog Foruma ili Koloseuma. Za razliku od vas Unesko postuje odgovarajucu, povesno zasnovanu kulturno-vrednosnu hijerarhiju. Shodno tome, s moje strane upotrebljenu rec "kopija" treba shvatiti u prenesenom, a ne doslovnom znacenju. Ali onaj ko ne shavta postojanje odredjene kulturno-vrednosne hijerarhije, ocito nije ni sposoban da to preneseno znacenje uoci i shvati na pravi nacin. Konacno, ogromna vecina turista Hrvatsku ipak posecuje iz sasvim drugih razloga, te shodno tome, slazem se da sve njih bilo kakvo kulturno nasledje najmanje zanima.

omniameamecumporto

pre 2 godine

ketiS, ne boj se guglanja , stavi YouTube slapovi Krke ili rafting Zrmanja pa da vidiš koliko materijala od naših i najviše stranih turista na tim malim beznačajnim i sa srpskim neusporedivim rijekama. Ne pričam ti ja priče guglaj pa vidi što ljudi snimaju i o čemu pričaju. Nisam nikad rekao da Srbija nije lijepa ali mnogo je zagađena bre.
Ali reći da su ove dvije rijeke beznačajne i ništavne naspram ovih nekoliko vaših je smejurija.

Billy D Goat

pre 2 godine

Ko će bre da lezi na šljunku ni da mi plate , Clearwater beach i beli prah od peska more pretoplo . No thank you . Ostaću kući i trošim livu gde sam i zaradio .

damon

pre 2 godine

Zaboravili ste jednu MAAALU "SITNICU" u svemu tome. A to je sa srbi NISU DOBRODOŠLI. Ne samo na Krk nego u Hrvatsku uopče. Tek da se zna. Da se nebi previše zanosili iluzijom da JESU dobrodošli, pa da nebi bilo teških razočarenja. Kod nas postoji izreka, BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI . Ali ovo "liječiti" treba shvatiti DOSLOVNO. ZDS !!!

mario

pre 2 godine

Evo da ti jedna "ocajnica iz pitome Macve" odgovori da je lepsi miris lipe od bilo kakvog cempresa ili bora, da je zelenilo suma i livada lepse od bilo kakvog stenja i kamenjara, a da je Drina jedna izuzetno lepa i nepredvidljiva reka, ciji je kanjon jedna od znacajnijih prirodnih lepota Srbije. Ne trebaju mi nikakve mletacke palate, jer imam predivne srednjovekovne manastire i tvrdjave. Sve u svemu, za razliku od tebe ne pomisljam da se selim zapadno od Drine.
(ketiS, 27. jun 2021 18:45)
Dakle kada drugima nabrajaš kako im je netko drugi izgradio nešto,pa priznaj onda pred svima kao je Turska izgrađivala Srbiju,pa turci su vam napravili drumove itd itd,AU vam je gradila pogotovo po Vojvodini i ti onda kažeš drugima kako su kopija mislim zaista.
Da lijepo miriši lipa,ali miris bora,čempresa,lavande itd itd te mora e to nema svagdje.Mali Lošinj je otok na kojem raste 1100 biljnih vrsta ,230 je ljekovito bilje zato se i zove ljekoviti otok.
Što se tiće rijeka u Srbiji mislim to svi možemo vidjeti na što sliće,pa imamo svi internet,a Krka i Zrmanja su za Drinu i Dunav pojam čistoće,a tek Plitvička jezera.
Tvrđava i dvoraca ima po Hrvatskoj i da nebitno je ko ih je gradio jer se nalaze na tlu RH.

mitomanija

pre 2 godine

Beograd - srpska Moskva,
Novi Sad - srpska Atina,
Sremski Karlovci - srpski Heidelberg,
Šabac - srpska Padova,
Leskovac - srpski....nastavi niz!

???

pre 2 godine

@ ketiS
Što će meni tvoja "prva ruka",
dok ja imam moja oba oka.
I što možeš uopšte da kažeš,
a da pritom ne "mažeš" i lažeš?

Munem ti blavora

pre 2 godine

Crna guja..
Buhe su casni srbi i to je staro srpsko prezime. Uvijek su imali osjecaj da se stave na stranu napadnutih. Necak poznatog narodnog heroja i bpmbasa Boska Buhe, Nebojsa, iz gradine kraj Virovitice je heroj hrvatske vojske. Nazalost, poginuo u bljesku kod oslobadanja zap slavonije
"Nikome nije dao svog garonju (puskomitraljez)!
(Igor Sulic, 23. jun 2021 01:55)

Buhe su časni hrvatijanci,Grčka je hrvatijanska,a prvi čovek koji je kročio na "mjesec" je hrvatijanac:))

Eto,malo i "povjesti"

U sledećem broju,najnovije reci novohrvatijanskog jezika,ume da bude smešno....

omniameamecumporto

pre 2 godine

ketiS ,nisam ja došao do nikakvog zaključka tamo jednostavno piše i građani Srbije o tome govore.
A što se tiče zapadne Srbije, lepa...
prošao relacijom Priboj ,Požega, Užice...bilo je davno i sjećam se predivnog Lima neki dan mi jedan Šumadinac kaže da više nije tako.
Inače naše rijeke ulaze u dva sliva prvi je jadranski i u njega ulaze pretežno čiste rijeke koje se filtriraju pod zemljom jer su mnoge ponornice i imamo sreću da ne zagađuju Jadran što je vrlo bitno. 80% naših voda odnosi Sava koja je naša kanalizacija i odlazi k vama.Mi moramo poštivati europske ekološke norme pri tome.
Vama pak Dunav donese kanalizaciju od pola Europe ,ali oni brinu o ekologiji ali vi ne i u tome je problem.
Ja a bih volio da imamo koju veću rijeku više barem u Zagorju ali imamo more zato. Inače Krka i Zrmanja dužine su 70km baš onako po mjeri

peca

pre 2 godine

znaci iznosim samo istinu a mnogima se to ne svidja,hr ima lepe gradove i lep miris i smek mora,to ima i grcka ali ne i halkidiki gde vecina srbijanaca boravi,ko kaze da srbija nema more je budala,to je isto ko da ja kazem e nemaju hrvati more nego dalmatinci,moj je stv da je cak i bolje sto srbija nema more jer obidjes vise sveta i mora,problem hrvatske su plaze koje su bzv,crna gora ima lepse plaze od hrvatske i crna gora ima smek juga,dok se npr u istri smrznes u avgustu jer je klima kontinentalna-planinska,itd,itd...

Mook tamo

pre 2 godine

Kole*
Koji si ti kralj!
Komentar svaka čast!
Da imam apartman ugostio bih te u Kaštelima!
Ako znaš plivat i nemaš auto 😎
Živio!

ketiS

pre 2 godine

@Ocajnik iz Trogira

Evo da ti jedna "ocajnica iz pitome Macve" odgovori da je lepsi miris lipe od bilo kakvog cempresa ili bora, da je zelenilo suma i livada lepse od bilo kakvog stenja i kamenjara, a da je Drina jedna izuzetno lepa i nepredvidljiva reka, ciji je kanjon jedna od znacajnijih prirodnih lepota Srbije. Ne trebaju mi nikakve mletacke palate, jer imam predivne srednjovekovne manastire i tvrdjave. Sve u svemu, za razliku od tebe ne pomisljam da se selim zapadno od Drine.

ketiS

pre 2 godine

@SC
Zanimljivo da neko cija se cela povest temelji na nepouzdanim i neutemeljenim pretpostavkama govori o nepostojanju dokaza o srpskopravoslavnim manastirima u Dalmaciji. Milorad Panic Surep nije istoricar vec pesnik i novinar, a sto se tice Milasa i Koncarevica podaci o njihovim spisima pohranjeni su u Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu. Medjtim, najpouzdanije delo koje izmedju ostalog govori i o srpskom nasledju na prostoru Dalmacije, potice iz 2004-e godine i delo je jednog od najvecih savremenih srpskih istoricara, koji nazalost vise nije medju zivima. Radi se o delu "The Serbs" Sime Cirkovica u kome se jasno i pouzdano navode i podaci o Krki, Krupi i Dragovicu. Krupa je nastala kao zaduzbina grupe pravoslavnih monaha iz Bosne, a njeno podizanje je finansijski pomogao Kralj Milutin. Kasnije je manastir darivan i pomagan i od strane Kralja Stefana Decanskog, te Cara Dusana. Krka se spominje 1345-e kao zaduzbina Jelene Nemanjic Subic, polusestre Cara Dusana i supruge Mladena III Subica, Kneza Bribira i Skradina. Dragovic je takodje zaduzbina grupe monaha iz Bosne, a taj manastir je finansijski pomagao bosanski Kralj Tvrtko I Kotromanic koji je nastojao da nastavi nemanjicke tradicije i Bosnu uzdigne na one politicke i kulturne visine na kojima je bila Nemanjicka drzava. Stavise, Dalmacija u celini ima ogroman znacaj za srpsku povest i kulturu jos od srednjeg veka, kada su njeni pojedini delovi bili deo Nemanjica Srbije. To nisu lazi vec cinjenice.

Georgije

pre 2 godine

Inače za one koji ne znaju od 25.06.2021 za ulazak srpskih drzavljana u RH nije više potreban ni PCR nii RAPID test Piše na sajtu ambasade u ZG.
Ali zato je u povratku iz HR u SRB potreban PCR ili vakcina,a ko se iz HR vraca u SRB preko BIH bišta mu ne treba.

oscar

pre 2 godine

Sta kazu jel ima ajkula blizu ove plaze? Ako nema ja bi doso! Posto je paradajz, pasteta i tako to? Jel dovoljno 150 evra za 10 dana na Krku? Mi Srbi smo uvek zeleli na Krk. Jos kad vidim taku plazu ja padnem u nesvest.

ketiS

pre 2 godine

@mario

Tvoja opsednutost Turcima vec poprima "epske" razmere. No za tvoju obavestenost, da navedem da Turci u Srbiji nisu gradili samo puteve, vec i mostove, karavan-saraje, hamame, hanove, tvrdjave.... Drugo, Vojvodina jeste u kulturno-povesnom smislu dominantno ugarska, ali za razliku od vas Hrvata, Srbi su na prostoru severno od Save i Dunava stvorili sopstveno etnokulturno nasledje, ciji su najbolji dokazi Fruskogorski Manastiri i Sremski Karlovci, svojevrsni "srpski Heidelberg". Medjutim, pored nasledja drugih kultura i civilizacija u Srbiji za razliku od Hrvatske, postoji nasledje sa jasnim srpskim etno-kulturnim predznakom. To sto ti, o tom nasledju ne znas nista, dovoljno govori samo po sebi. No to tebe i tvoje sunarodnike ne sprecava, da komentarisete nesto o cemu nemate nikakva znanja. Takodje zaboravio si da sam ti postavila pitanje, da mi navedes primere hrvatskog etno-kulturnog nasledja u tvojoj zemlji, no naravno da mi na to pitanje nisi odgovorio, jer takvog nasledja prosto - NEMA! Konacno, da nije bilo Jugoslavije ne biste se mogli "kititi ni tudjim perjem", jer Dalmacija, Istra ili Slavonija danas ne bi bile u Hrvatskoj, vec u Italiji i Madjarskoj.

ketiS

pre 2 godine

@mitomanija

Da najpre nastavim niz, dakle Leskovac srpski Sivas, grad u Turskoj poznat po odlicnim mesnim okruglicama ili kako mi u Srbiji kazemo "cuftama". Hvala na komplimentu kada je Sabac u pitanju, s tim sto bih jos dodala da je u vreme 19-ovekovne Srbije Obrenovica, i prvo pozoriste ovoreno u Sapcu, koje je zadrzalo ugled i do danasnjeg dana. Nadalje, mala "ispravka" jer Beograd nije srpska Moskva, vec recimo "srpski New York", a Novi Sad jeste "srpska Atina" odnosno Sremski Karlovci jesu "srpski Heidelberg". Sve to su cinjenice potkrepljene u srpskoj povesti, a ne bilo kakva mitomanija. Mitomanija su recimo, pravaske "bajke" o "crvenoj Hrvatskoj" ili "Hrvatsko-bosanskom Kraljevstvu", te navodi o nekim "kraljevima" za cije svojevremeno postojanje nema nikakvih povesnih dokaza. Dakle, to je - MITOMANIJA!

miloš

pre 2 godine

@ ketiS
A sad jedno pitanje. Zašto se ti uopšte raspravljaš sa likovima koji su skloni "prizemnim predrasudama, koje su posledica potpunog neznanja i neupučenosti"? Što nameravaš time da postigneš i čemu trošiš vreme za svo to jalovo međusobno nadmetanje? Naime, ta tvoja "zabava" govori ponešto i o tvom mentalnom sklopu. Jer kako kaže izreka: s kim si, takav si!

ketiS

pre 2 godine

@milos

Iskreno, svidja mi se tvoje pitanje, jer bila bih neiskrena da ne priznam, da se i ja povremeno ne zapitam, cemu sva ta rasprava? Srecom po mene, ja se raspravljam samo u svoje slobodno vreme, a s druge strane ipak mi je zanimljivo da vidim kako susedi razmisljaju i da se jos jednom uverim koliko je tvrdnja o nekakvoj slicnosti Srba i Hrvata besmislena. Dakle, nisam kao oni, jer nemam predrasude ni prema kome, ali priznajem da me ne privlace drzave kao sto je Hrvatska, jer nemaju ono sto mene kao turistkinju najvise zanima i privlaci, a to je kulturna i istorijska posebnost. Eto, to bi bio moj odgovor na tvoje pitanje.

ketiS

pre 2 godine

@omniameamecumporto

Dobro, i sta sa tom cinjenicom da "Nacionalni Park Krka" ima neprocenjiv znacaj za Hrvatsku? Zapravo, rekla bih da ima i neprocenjiv znacaj za Srbiju jer se u njemu nalazi manastir Krka, podignut jos u prvoj polovini 14-og veka kao zaduzbina Jelene Subic, sestre cara Dusana. Osim toga, i Srbija ima prelepe "Nacionalne Parkove" koji imaju veliki znacaj za srpski turizam. Prema tome, sta je poenta tvog posta, koji ne predstavlja nikakav konkretan odgovor na moj post. U sustini rasprava izmedju tebe i mene je "svojevrsno vrcenje u krug". Stoga, bolje bi bilo da ovu razmenu misljenja polako privedemo kraju. Sve najbolje zelim!

ketiS

pre 2 godine

@:-S

"Nacionalni Park Gornje Podunavlje" obuhvata severozapadni deo Vojvodine, proteze se duz leve obale Dunava, odnosno duz tromedje Madjarske, Hrvatske i Srbije, pri cemu svi sastavni delovi tog rezervata prirode, u Madjarskoj (Dunav-Drava) u Hrvatskoj (Kopacki rit) te u Srbiji (Gornje Podunavlje) cine deo celine pod nazivom "Backo Podunavlje". Citav taj prirodni rezervat se popularno naziva "Evropskom Amazonijom". Dakle, sta je tu problematicno? Na kraju, samo bih upitala da li vi u Hrvatskoj zaista "tripujete" da zivite u najlepsoj drzavi na svetu, odnosno da li takav stav iznosite samo kada razmenjujete misljenja sa susedima iz Srbije, ili to isto vazi i kada su u pitanju susedi iz Italije, Slovenije ili Madjarske? Sto se tice vase svecane pesme ili himne, ona je tipican primer 19-ovekovnog nacionalnog romantizma, ali u vasem hrvatskom slucaju bez ikakve podloge u povesnoj stvarnosti. Drugim recima, slavi se neka zamisljena drzava, koja u trenutku pisanja te pesme, nije ni postojala.

ketiS

pre 2 godine

@omniameamecumporto

Ako te zanima nasledje srednjovekovne Srbije, ti o njemu prvo nesto saznaj, pa potom "skokni" do Srbije da se sa istim upoznas. Ali vas, turiste iz Hrvatske vise zanimaju splavovi, zar ne?

@Tako

Kamenita Dinara i Velebit u poredjenju sa Tarom ili Zlatiborom, Krka i Zrmanja u poredjenju sa Dunavom ili Drinom, Kninska ili Kliska tvrdjava u poredjenju sa Smderevskom ili Beogradskom, jednostavno neuporedivo!

ketiS

pre 2 godine

@???

Zanimljivo je da vi iz Hrvatske kad god nemate argumente, posezete ili za "jeftinom duhovitoscu" ili za "Ad Hominem" uvredama. Takodje su uobicajene i prizemne predrasude, koje su posledica potpunog neznanja i neupucenosti u tematiku o kojoj se raspravlja. Sve u svemu, tvoj post vise govori o tebi, no o mojoj malenkosti!

ketiS

pre 2 godine

@omniameamecumporto

Mislim da sam u svom prethodnom postu, bila vise nego dovoljno jasna, ali ocito da bih morala malo da posegnem i za "crtanjem". Porediti "recice" poput Zrmanje i Krke koje proticu kroz relativno nenaseljene, odnosno retko naseljene predele, gde dakle nema ni mnogo stanovnistva a kamoli neke industrije, i hvaliti se cistocom reka, za mene je potpuno besmisleno. Neka davno prosla putovanja, te varijante tipa "rekla, kazala" me jos manje zanimaju. Ja zivim pored reka, i znam jako dobro kako izgledaju. Naravno, ne sporim da se nekad dogodi neki "ekoloski ispad", ali to je nesto sto se ne desava samo u Srbiji vec, i drugde. Prica o preciscavanju otpadnih voda nije nista novo u Srbiji, koja iako nije clanica EU, sigurna sam nimalo ne zaostaje za tvojom zemljom kada su u pitanju ekoloski projekti, pogotovo u poslednjih par godina. Prema tome, u tom smislu zaista vise nista nije isto, pogotovo nije onako kao sto je bilo u bivsoj drzavi ili pocetkom 2000-ih. Konacno, ocigledno da tebi nije poznato da se veliki delovi Dunava u toku kroz Srbiju nalaze pod zastitom Uneska kao "Biosphere Reserve - Gornje Podunavlje" ili pak "Geoparks - Djerdapska Klisura". Tesko da bi ta podrucja bila proglasena zasticenim, da ne ispunjavaju vrlo stroge ekoloske kriterijume. Sve u svemu, prica o "prljavoj" Srbiji je jos jedan izraz vase mitomanije, koja nema nikakve veze sa stvarnoscu. Na kraju, da jos jednom ponovim ono sto vrlo cesto isticem, a to je da je Dunav "more Srbije".

ketiS

pre 2 godine

@omniameamecumporto

Znaci ti si "proguglao" i dosao da zakljucka da su pomenute reke "prljave". Ja mogu iz "prve ruke" da ti kazem, da to nije slucaj, jer zivim izmedju dve velike regionalne reke, Save i Drine. Gradjani Macve i Srema se vec godinama unazad, na tim rekama tokom letnjih meseci kupaju, i nista im nije. Sto se Dunava tice, nemoj da brines, to je velika evropska reka o kojoj se itekako vodi racuna, a koliko je Dunav "prljav" neka ti kazu gradjani Kladova ili Donjeg Milanovca npr. Srbija ima neuporedivo bogatije recne tokove od Hrvatske, a porediti majusne ponornice sa velikim rekama regionalnog ili evropskog nivoa je najblaze receno neumesno. Konacno, turisticke priredbe poput Drinske Regate, ili pak krstarenje Dunavom ili Kanjonom Drine su najbolji dokaz turistickog znacaja i potencijala ovih reka. Sve u svemu, jedno je "guglanje" a sasvim je drugo videti nesto svojim ocima.

peca

pre 2 godine

da li neko zna da li hrvatska ima jednu lepu plazu?ozbiljno pitam,osim one zlatni rat sto je slicna plazi u sivoti,ne secam se kako se zove,ova na slici plaza je teski prosek

The Who

pre 2 godine

Vi morate svaki dan o HR.Plaze su im 95% kamenjar..Kada gledas sa razglednica i reportaze izgleda lepo.Kada ulazis u vodu trebaju ti vojnicke cizme.

leni

pre 2 godine

A plaže uglavnom kamenje slomiš noge...jedna Kefalonija ima više lepih plaža od Hr mora.
Koja god slika turizam iz Hrvatske to je ozbiljno kamenje i posle kao čista voda...pa čista kad nema sitnog peska.
(ep, 22. jun 2021 15:50)

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...

ep

pre 2 godine

A plaže uglavnom kamenje slomiš noge...jedna Kefalonija ima više lepih plaža od Hr mora.
Koja god slika turizam iz Hrvatske to je ozbiljno kamenje i posle kao čista voda...pa čista kad nema sitnog peska.

Istra, Pula, Veruda...

pre 2 godine

Hrvatska nema niti jednu lijepu plazu! To je photomontaza, plaze su kamenite, nemate gdje peskir staviti, voda je mutna, fekalije plivaju, voda puna ulja...jedva cekaju da vide auto srpskih registracija da ga izgrebu i probuse gume, tko prica ekavicom, konobari ih ignoriraju, ne zele im donijeti pice, vrijedaju ih....Idite u Grcku, more je prekrasno, plaze lijepe, ciste, ljudi ljubazni i susretljivi!

ZokiNS

pre 2 godine

Peco u pravu si, ovo je krs. Kome je dobra plaza sljunak i kamen !? a sto volimo da reklamiramo Hrvatske plaze to je posebna prica... ko nije video karipske plaze, taj nema pojma sta je dobra plaza a i svaka druga plaza u Grckoj je bolja od ove.

yes how no

pre 2 godine

Ovo nije ni sljunak nego kamen , kao dete bio sam na mnogo jadranskih plaza i tad u to vreme je bilo nesto super ali kad sam prosao svet i bio na Havajima, Bahamas, Turks i Kaikos, Porto Riko, Meksiko, Florida , Dominikanska Republika, Kalifornija, Tahiti i mogao bi jos da nabrajm (a znam da ce biti ljubomornih koji ce osuti paljbu) meni su i Sava ili Dunav bolji od ovih hrvatskih kamenoloma.

Lena

pre 2 godine

E moj Peca kad se već nikad nisi mrdnuo iz svog sela pitaj onih 20 miliona turista šta svaku godinu dodju na letovanje u Hr.
(Jovo Puzdra, 22. jun 2021 15:00)

Tih 20 miliona turista lezi po stijenama upravo zato sto nema postene plaže, samo sto ti ne znas sta je - plaža. Drugo, tih 20 miliona turista dodje samo da umoci dupe u more i to od 6 do 8 mjeseca, da nema mora jasno je da ne bi niko dosao u hr, bas kao sto uglavnom niko i ne ide da ljetuje u Bosnu ili Makedoniju. Ostatak godine hrvatska ima ravno 0 miliona turista, znas ti to jako dobro kako izgleda na tvom pustom otoku celu zimu!!!

Momir

pre 2 godine

a najjaci su ovi xrvatići što komentarisu po srpskim portalima jer su tolko jadni,mali i beznacajni da svoje nemaju. Ja ne znam nikoga iz Srbije da komemtarise po xr novinama...
A na more vam ne bix otisao ni da me zovete

Munem ti blavora

pre 2 godine

Koliko ste ozbiljna država,videlo se za vreme corone,a"cijepljenje"u Srbiji nije nikakav problem!
Italija je ozbiljna država, pa joj je Srbija poslala vakcine,eto mi nemamo more,ali imamo vakcine....
Zato jadnici i bivši Srbi,ostavite neki evro,za ne daj Bože, pošto se od silnog turizma za vreme corone niste ni čuli:))))

Mantis

pre 2 godine

Uh, bas nam vadite mast 🥰
(Tuzlak, 22. jun 2021 14:40)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Točno, stalno se pojavljuju
tekstovi o moru i obali
u Hrvata, a zna se da to nije
za Srbe. Prvo, skupo je za
prosječni srpski džep,
a drugo ~ Srbi nisu dobrodošli!!

Logika

pre 2 godine

Kvantitet ne garantuje i kvalitet. Na hiljade ostrva ima i Svedska,Aljaska,Filipini,Melezija...itd..itd..pa malecki Tenerife imaju 7 ostrva,pa? Jedino logicno je uoravo i bilo njegovo pitanje-od toliko km obale i broja ostrva,samo par plaza koje vredi izdvojiti

marko

pre 2 godine

svrbi prestanite biti ljubomorni na Hrvatsku sta ima 1244 otoka 8 nacionalnih parkova i 11 parkova prirode i sta imamo 25 miljuna turista svake godine da vam je bar imati nesto slicno ko nasi KORNATI KRKA PLITVICKA JEZERA bar bi i i vi imali koji miljun turista a stas tako vas je dopalo :)

Munem ti blavora

pre 2 godine

Hrvatsko primorje je Austrijsko i Nemačko, a postalo je kad je hrvatska dobila"nezavisnost"....kupili vas za šaku mekinja:))

Miki

pre 2 godine

3 meseca sezone a ostalo kanta,plaže nikakve,juzna amerika na primer 365 dana.
Grčka takođe neuporedivo bolja.
Ali eto odem nekad,da me služe,da mi sreïuju nokte,masiraju,da mi spremaju večeru i donose piće,to takođe ima svoj čar.

kako da ne

pre 2 godine

@Peca
Realno, ne znam kome je uzitak ovakva plaza. Nije peščana nego kamena. Želeo silno pre par godina da obidjem Azurnu obalu i pre svega Nicu, a nikada nisam gledao slike kakva je plaža. E, plaža je ovakva kao na ovoj slici što su stavili. Na kraju prelazio 30km do Kana da se kupam, a šetao Nicom. Kan ima lepu peščanu plažu, dok me je Nica razočarala kamenje plažom. Samo time i razočarala, svakako opet preporučujem posetu Nici uopšte kao gradu, jedan fantastičan grad koji živi 24h sa mnogo toga za videti. Sva mesta od Slovenije do Albanije na Jadranu su sela za Nicu, pa razmislite kako je lud i dobar grad. Pritom vam je blizu da obidjete i Kan, Monako, Saint Tropez, a malo dalje i još ludji Marsej. Ako dolazite autom, uzmite garažu u hotelu i ne vozite previše. Ne voze samo afrikanci ludo, već su i ti francuzi dole isti, tj ovi videli od njih. Voze ludo, ne postuju puno propise.

hercegovina_berliner_montenegro

pre 2 godine

Sta vi srbi imate sa grckom? Osim sto visite dole i kvarite im turisticku sliku sa sarmom i paradajzom po plazama????

Putnik namernik

pre 2 godine

Hrvatska je lepa za videti. Naročito sto tamo žive ljudi koji govore istim jezikom kao mi pa se sve razumemo.

More im je lepo i bistro i sve je to lepo videti, ali plaže sa kamenjem su bas nezgodne i zapamtio sam da sam mnogo lomatao noge gde god sam išao, a obišao sam od Dubrovnika, preko Makarske/Brela, Baške vode, Zaostroga (kamp), Hvar (Jelsa, Gdinj), Brač (Bol, super je onaj Zlatni rat ali duva vetar “za poludit”), Opatija (ni nema plažu nego stene?), Split (lep im obaj Dioklecijanov grad ili kako se već zove, zaboravih), Zadar (bezveze), Iž (malo ostrvo, stene)... Ma jeste to lepo, na mnogim od tih lokacija sam bio po više puta, borovi lepo mirisu, očito nisam baš previše mlad, ali otkako sam otkrio Aziju, Afriku, Crveno more, Indijski okean... Pa ljudi, to sve košta isto kao Hrvatska, zapravo i mnogo manje.

Ako vak se pucaju pare kao u Hrvatskoj, u Grčkoj imate Krit (obavezan RentACar), Lefkadu (lep je i Krf, ali ne toliko), Kefaloniju... Rodos je u klasi Hrvatske po lepoti plaža ali ima pesak. Navikao sam se na pesak i ne podnosim više kamenčine.

Hrvatska mi je postala “onako”, ništa za oduševljavaje, realno. Osim Plitvičkih jezera, raj na zemlji, do oluje naseljen kraj pravoslavcima, čak i danas.

U CG se skokne na vikend. Više ne idem na nudističku na Adi Bojani, oženio se, smirio se...

Poenta, batalite više sa Hrvatskom. Za iste pare postoje neuporedive destinacije i te priče o lepim hrvatskim plažama ne stoje. Lepše su nego Ada Ciganlija ili plaže na Dunavu, ali u odnosu na vrlo dostupne destinacije, Egipat, Sri Lanka, Tajland, Bali... su, realno, niza klasa.

O Bora Bori i Tahitiju ne treba trošiti reci, lepše od toga ne postoji (samo tu nisam bio) i to mi je sledeća destinacija. Ali je skupo užasno zbog brda presedanja i skupih avio karti.

A vi pišite o preskupoj Hrvatskoj gde dolaze Česi i Poljaci iz totalno nepoznatih razloga, valjda navika...

sir oliver

pre 2 godine

@Peca
Realno, ne znam kome je uzitak ovakva plaza. Nije peščana nego kamena. Želeo silno pre par godina da obidjem Azurnu obalu i pre svega Nicu, a nikada nisam gledao slike kakva je plaža. E, plaža je ovakva kao na ovoj slici što su stavili. Na kraju prelazio 30km do Kana da se kupam, a šetao Nicom. Kan ima lepu peščanu plažu, dok me je Nica razočarala kamenje plažom. Samo time i razočarala, svakako opet preporučujem posetu Nici uopšte kao gradu, jedan fantastičan grad koji živi 24h sa mnogo toga za videti. Sva mesta od Slovenije do Albanije na Jadranu su sela za Nicu, pa razmislite kako je lud i dobar grad. Pritom vam je blizu da obidjete i Kan, Monako, Saint Tropez, a malo dalje i još ludji Marsej. Ako dolazite autom, uzmite garažu u hotelu i ne vozite previše. Ne voze samo afrikanci ludo, već su i ti francuzi dole isti, tj ovi videli od njih. Voze ludo, ne postuju puno propise.
(kako da ne, 22. jun 2021 15:20)
Kome se svidja grad na moru, koji ima milion stanovnika i po njemu vozi tramvaj, nek dodje u Nicu! Zivim u Kanu, plaza je lepa, ali su jos lepse plaze u Vilfransu i Teulu! Vilfrans je od Nice 5km prema Monaku, a Teul 5km od Kana prema Marseju! Nijedna hrvatska plaza ne moze da se poredi sa plazama na Azurnoj obali i Spaniji! Grcka je tek kategorija iznad sto se tice izbora plaza, cistoce i toplog mora (ne racunam Halkidiki i olimpsku oblast)! Nemam nista protiv Hrvata ni protiv Nice, ali ne zelim da lomim kosti po tabanima i izgledam neverovatno smesno dok ulazim u vodu!

Tak vam je to dečeci mali

pre 2 godine

"U odmoru svom , sedmog dana stvaranja zemlje, odlući Bog odvojiti dijelić mora i kopna samo za sebe. Malen komadić , ali koji isijava Božanskom ljepotom tvorca svoga . Napravi je , uredi je , blagoslovi je i predade na čuvanje , svojim vjernim čuvarima Hrvatima. Lijepa , prelijepa naša Domovina-Bogu hvala. --" Stvori , uredi i blagoslovi Bog , još jednu zemlju u susjedstvu Hrvata i predade je na čuvanje narodu tome mislivši da su poput Hrvata......Nisu je voljeli Hrvatskom strašču i Bog je predade drugome u baštinu. Bogu hvala.

danko68

pre 2 godine

Hrvatska obala ima prelepe gradove, i prirodu. Sta sigurno nema to su plaze, tu su daleko ispod proseka. Nemacka ima daleko lepse plaze od Hrvatske, ali uzitak kad se popije kapucino u nekoj ulicici u Rovinju je neponovljiv.

genijalac

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)
To je tako uvijek čim se piše o hrvatskoj obali oni odmah o Grčkoj.
(mario, 22. jun 2021 16:22)

vas dvojica garant imate srpska prezimena ili je po mami deda bio srbin

GlasBrisela

pre 2 godine

Ove godine, koliko se cuje, ce Hrvatski vulkanizeri imati puno posla i zarade na srbijanskim autima!
Mali savjet za srbijance : Nemojte parkirati na cuvanim parkiralistima....tamo morate placati! :-))))))

...

pre 2 godine

da li neko zna da li hrvatska ima jednu lepu plazu?ozbiljno pitam,osim one zlatni rat sto je slicna plazi u sivoti,ne secam se kako se zove,ova na slici plaza je teski prosek
(peca, 22. jun 2021 14:39)

obzirom na toliko kilometara obale i preko 1000 otoka, naravno da nema niti jedne lepe plaže. sasvim logično. zadovoljan?

Munem ti blavora

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)
To je tako uvijek čim se piše o hrvatskoj obali oni odmah o Grčkoj.
(mario, 22. jun 2021 16:22)

vas dvojica garant imate srpska prezimena ili je po mami deda bio srbin
(genijalac, 22. jun 2021 17:16

Ma jok bre brate, kriju ikonu u podrumu,a
deda i baba se prevrću....
Miru Furlan su oterali iz Zg i oteli stan,samo zato što je bila udata za Srbina.....
Sedite i dobro razmislite ko ste i šta ste i čije je primorje;)

djole

pre 2 godine

Te onda srbi tvrde da svako prezime sa "ić" je srpsko?
Kako to da Nikola Tesla nije bio Nikola Teslić?? ??
(crna guja, 22. jun 2021 17:47)

sigurno je hrvat cim ste mu dva puta palili rodnu kucu i pobili pola familije

cuvamo more

pre 2 godine

@Tak vam je to dečeci mali
Vas vecina, a pogotovu ovih sto se zovu Dalmatincima su pokatoliceni Srbi. Tako da ne brini, cuvamo more...

dragan

pre 2 godine

a sta je ovih hrcaka na srpskim portalima, koji su to kompleksi kockastog pućanstva sa svojim kamenjarem i pranjem lancuna iza elitnih čeha i madjara.

dado

pre 2 godine

Ako idete u RH samo u istru.
Tu ce te kao srbin najbolje proci. U dalmaciju nikad. Tu mozete samo dozivjeti eventualno neugodnost.
Uvrede ogreban auto biti napadnuti itd…

Istrijani su ipak dosta kulturni od ovi drugi.

nikos

pre 2 godine

@Bunge ... 1770 km. obale, sa ostrvima preko 6000 km. obale.
Za usporedbu.
Crna Gora 296 km. obale ... Ostrvo Cres 268 km. obale..

E bas si nasao sa kim ces se porediti ... sto nisi recimo uzeo Grcku ... 11.000 otoka, ne smem ni da napisem koliko km obale ukupno. Creta, za usporedbu ima povrsinu od 8.336 km2, sto je vise od sedmine cjelokupne teritorije Hrvatske! ....

Lumija

pre 2 godine

Šljunčana plaža je san snova za odmor. Celi dan čisto more, ne mora da se boji da će se nagaziti na nešto u pesku ili se otkriti što je neko pre zaturio u pesak i najvažnije nema peska svugde gde ga ne treba i ne sme da bude.

bane

pre 2 godine

Ovakva plaža da je u Grčkoj bi bila medju lošijima. Hrvatske plaže su grozne a more je uglavnom prljavo i nepristupačno, pogotovo u blizini gradova. Neko napisa da su hrvatski gradovi prelepi. Ne znam koji su to, nije napisao. One koje ja znam nisu lepi, nemaju nikakav mediteranski šmek. Uglavnom su to komunističke tvorevine okrenute ledjima moru.
Komšije punom parom ovde hvale sami sebe, bolje da nekada skoknu do Grčke, sve će im biti jasno.

peca

pre 2 godine

znaci iznosim samo istinu a mnogima se to ne svidja,hr ima lepe gradove i lep miris i smek mora,to ima i grcka ali ne i halkidiki gde vecina srbijanaca boravi,ko kaze da srbija nema more je budala,to je isto ko da ja kazem e nemaju hrvati more nego dalmatinci,moj je stv da je cak i bolje sto srbija nema more jer obidjes vise sveta i mora,problem hrvatske su plaze koje su bzv,crna gora ima lepse plaze od hrvatske i crna gora ima smek juga,dok se npr u istri smrznes u avgustu jer je klima kontinentalna-planinska,itd,itd...

kako da ne

pre 2 godine

@crna guja
Mnoga stara srpska prezimena nisu na Ić. Evo jednog primera, Buha. Srbi iz Hrvatske, vidi čuda proterani 1941 u zapadnu Srbiju.

Ivana Mihailović

pre 2 godine

Najlepse more! Makarska ima miris četinara koji nisam osetila niti u Grčkoj, Italiji, Crnoj Gori. Ko želi peščanu plažu ima je nadomak Splita, Duće plaža. Nikada nisam imala problema a o Visu koji je prepun Srba i danas da ne govorim...predivno ostrvo!

Sale

pre 2 godine

Ove godine, koliko se cuje, ce Hrvatski vulkanizeri imati puno posla i zarade na srbijanskim autima!
Mali savjet za srbijance : Nemojte parkirati na cuvanim parkiralistima....tamo morate placati! :-))))))
(GlasBrisela, 22. jun 2021 16:41)


I posle se čudite što vam svake godine izgori 20% primorskih šuma ;-)

Harwy

pre 2 godine

Koliko mržnje i zavisti vjerojatno od onih koji nikad nisu bili u Hrvatskoj. Može se u Hrvatskoj naručivati ekavicom, jer je dobar dio konobara pa i kuhara iz Srbije. Naši konobari i kuhari su otišli u inozemstvo jer su tamo plaće duplo veće.

Žalosna Sova

pre 2 godine

Pa ja na Moravi imam bolje plaze od ove hrvatske sa šoderom!
Ne ponižavajte se ljudi da vam prodaju ovo kao neku ekskluzivnu plažu, ako hocete prelepe i istinske plaže idite u Grčku ili bilo gde na Mediteranu, batalite Hrvatsku i CG, em vas mrze em su im "plaze" obican kamenjar sa precenjenim lezaljkama i cenama uopste.
Za one sa dubljim dzepom preporucujem Kubu.

ketiS

pre 2 godine

@bas "Srbi dobijaju prezimena 300 a sluzbeno 200 godina "poslje" nego Hrvati.

Samo si zaboravio da navedes, da u vreme kada je Knez Milos Obrenovic u tadasnjoj Knezevini Srbiji, prvi put pravno uredio problematiku porodicnih prezimena, hrvatski etnoidentitet je tek poceo da se artikulise, i to u uskom krugu jednog dela juznoslovensko-katolicke elite. Dakle, niste imali ni artikulisan identitet, a kamoli drzavu, ali ste toboze imali prezimena. Zanimljivo! Verovatno je sve to u skladu sa vasom pravaskom, ispolitiziranom istoriografijom.

Inace moja malenkost, krajolik sa fotografije bi vrlo rado menjala za Zlatibor ili Taru, doduse potpuno nezavisno od toga da li se nalazi u Hrvatskoj, Grckoj, Italiji.....jer prosto "it is not my cup of tea."

mario

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)
To je tako uvijek čim se piše o hrvatskoj obali oni odmah o Grčkoj.

Kulturni Srbin

pre 2 godine

Plaza moze biti dobra i losa, svejedno, ali srblje uvijek glasno, nekulturno i bahato...
Boze srbi su kraljevi seljacluka. Upravo na plazi na otoku Visu...

mario

pre 2 godine

vas dvojica garant imate srpska prezimena ili je po mami deda bio srbin
(genijalac, 22. jun 2021 17:16)
Sačuvaj Bože niti imam srpsko prezime niti sam imam srbe u obitelji.

Lars

pre 2 godine

@....Idite u Grcku, more je prekrasno, plaze lijepe, ciste, ljudi ljubazni i susretljivi!
(Istra, Pula, Veruda..., 22. jun 2021 16:04)
A isao bih prijatelju ali imam dosta nekretnina bas tu u Istri. Generacijama su u vlasnistvu moje Srpske porodice, pa mi je glupo da ne koristim a bude tu i nesto novaca da se pokupi svake godine.

ketiS

pre 2 godine

Ocigledno je da mnogi od komentatora ili ne shvataju, ili se prave da ne shvataju sustinu necijeg komentara. Dakle, ja treba da idem u drzavu koja se zove Hrvatska, a tamo me docekuju mletacki gradovi, habsbursko i ugarsko nasledje.... da ne nabrajam dalje. Medjutim, ono sto ja kao turistkinja ocekujem, to je da se u Hrvatskoj upoznam sa nasledjem "Ranofeudalne Hrvatske" npr. ali od tog nasledja "nema ni traga ni glasa." Drugim recima, ako me zanima anticko-rimsko ili venecijansko ili habsbursko nasledje, zasto bih ja isla u Hrvatsku, zar nije logicnije da idem u Italiju, ili Austriju i Madjarsku. Konacno, mletacko ili austrijsko nasledje na prostoru danasnje Hrvatske, niti ima, niti objektivno moze da ima onaj istorijski i umetnicki znacaj koji ima nasledje u "sredistima" tih kultura, dakle, prethodno pomenutim drzavama. Nije valjda Dioklecijanova Palata zavrsila na listi Uneska pre Rimskog Foruma ili Koloseuma. Za razliku od vas Unesko postuje odgovarajucu, povesno zasnovanu kulturno-vrednosnu hijerarhiju. Shodno tome, s moje strane upotrebljenu rec "kopija" treba shvatiti u prenesenom, a ne doslovnom znacenju. Ali onaj ko ne shavta postojanje odredjene kulturno-vrednosne hijerarhije, ocito nije ni sposoban da to preneseno znacenje uoci i shvati na pravi nacin. Konacno, ogromna vecina turista Hrvatsku ipak posecuje iz sasvim drugih razloga, te shodno tome, slazem se da sve njih bilo kakvo kulturno nasledje najmanje zanima.

mario

pre 2 godine

Tih 20 miliona turista lezi po stijenama upravo zato sto nema postene plaže, samo sto ti ne znas sta je - plaža. Drugo, tih 20 miliona turista dodje samo da umoci dupe u more i to od 6 do 8 mjeseca, da nema mora jasno je da ne bi niko dosao u hr, bas kao sto uglavnom niko i ne ide da ljetuje u Bosnu ili Makedoniju. Ostatak godine hrvatska ima ravno 0 miliona turista, znas ti to jako dobro kako izgleda na tvom pustom otoku celu zimu!!!
(Lena, 22. jun 2021 17:10)
A stranci idu da ljetuju u Srbiju?
Ma naravno tko bi došao u Hrvatsku baš nitko, a i baš nitko ne dođe više poslije ljeta, ali imaš podatke na internetu, pa pogledaj jel ima turista u Hrvatskoj tijekom cijele godine.
Ali pusti ti BiH ili Sjevernu Makedoniju nego daj nam brojeve za svoju državu i koliko je sada stranaca u Srbiji na ljetovanju.

nino

pre 2 godine

(Istra, Pula, Veruda..., 22. jun 2021 16:04)
96,1 % Hrvatskih plaža ima plavu zastavicu, to je među prih pet u Europi. Tu su uklječena i jezera i rijeke. Cipar je uvjerljivo broj jedan i jedini sa 100%, ali to je ipka otok i to je prednost. Pješčanih plaža u Hrvatskoj itekako ima i ja se uvijek kupam na njima, imam izbor. Hrvatska je za Grčku apoteka u čistoći, te priće o Grčkoj čistoći možeš prodavati svojim prijateljima koji idu na Adu Ciganliju. Vas nema na listi jer nemate more, očito iti čista jezera i rijeke.
Odoh sada na plažu (pješčanu).......

marko

pre 2 godine

od 5000 plaza svrbi koji imaju dunav šporki kazu hrvatska nema lipe plaze hahahahahhahahaha zato sta su kamene a ne pjescane prvo malo izguglaj koliko ima pjescanih plaza u hrv.a kao drugo kamene plaze su bolje i lipse 100 puta ne govori cili svit zanista da se po hrvatskoj zna da ima boga i malo izguglaj od 100 plaza proglasenih najliipsim na svitu koliko ih ima hrv na toj listi

Sale

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)

Ko ima novac sve je njegovo, a ko nema može mu plaža biti ispred kuće, džabe mu.

Miki

pre 2 godine

Te onda srbi tvrde da svako prezime sa "ić" je srpsko?
Kako to da Nikola Tesla nije bio Nikola Teslić?? ??
(crna guja, 22. jun 2021 17:47)

Leka,Prostran,Boromisa,Tesla,Baždar,Meandžija,Nevajda,Tintor,itd,itd..a sve Srpska

ketiS

pre 2 godine

@mauro - pula, bane

......."Porec, Zadar, Sibenik, Trogir, Split, Hvar, Dubrovnik".....

Svi nabrojani gradovi "blage veze" nemaju sa bilo cim sto ima "hrvatski etno-predznak", a u danasnjoj Hrvatskoj se nalaze zahvaljujuci cinjenici da su od 1918-e postali deo Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije od 1929-e. Zakljucak sledi, a on glasi: "Odoh ja u Italiju da vidim originale, jer mi ne trebaju bilo kakve kopije"!

omniameamecumporto

pre 2 godine

Mi niti ne želimo da se sa nikim uspoređujemo. Imamo dosta svojih ljepota da ih sada ne nabrajam.
Mnogi bogati svjetski ljudi došli su i dolaze u Hrvatsku ponovo. Samo vi poneki moram priznati poneki ali jako glasni pronalazite mane. Hrvatska je jedna i jedinstvena nema tako malene zemlje sa tolikim ljepotama nigdje na svijetu. Evo Rod Stewart bio je nedavno i zapjevao svoju čuvenu" I am sailing".
Neka to uradi na Dunavu pa se pohvalite slobodno, ako uspijete meni drago.

leni

pre 2 godine

Vi u Srbiji se mnogo hvalite tuđim, u ovom slučaju grčkim. Tako ste se nekad i našim hvalili...
(leni, 22. jun 2021 16:02)

Ko ima novac sve je njegovo, a ko nema može mu plaža biti ispred kuće, džabe mu.
(Sale, 22. jun 2021 16:59)

Dečko, moja kuća pored mora donese više novca nego neka firma u Srbiji sa 50 zaposlenih. Nije džabe vjeruj mi.

don Jerko Grskovic

pre 2 godine

Krk je staro cetnicko uporsiste. Za vreme Drugog svetskog rata 1943. grupa intelektualaca predvodjena katolickim svestenikom uputila je pismo Drazi Mihajlovicu u kome je zahtevalo da Krk posle rata bude deo srpske federalne jedinice.

genijalac

pre 2 godine

1821

Hrvatska nema niti jednu lijepu plazu! To je photomontaza, plaze su kamenite, nemate gdje peskir staviti, voda je mutna, fekalije plivaju, voda puna ulja...jedva cekaju da vide auto srpskih registracija da ga izgrebu i probuse gume, tko prica ekavicom, konobari ih ignoriraju, ne zele im donijeti pice, vrijedaju ih....Idite u Grcku, more je prekrasno, plaze lijepe, ciste, ljudi ljubazni i susretljivi!
(Istra, Pula, Veruda.

sta izmisljas,ja svake g idem i nigde to nisam video niti doziveo. more je precisto i plaze su vrhunske,usluga isto.

marko

pre 2 godine

lena ne prolivaj se mi smo poceli biti puni od 15.3 do 15.11 i onda odmor misec dana i onda pocinje bozic advent i onda smo opet puni i onda misec dana i nesto odmora uredivanje pituravanje i onda opet sve puno tako da ne lupaj puno ako nemas blage veze.sta je zanista kod nas 200 300 na nekim 400 eura dan apartmana hotela bas zanimljivo.i hrvatska ima miljun drugih osin mora i plaza i to bubas nema veze o icemu di je nauticki turizam bicikizam miljun gradevina starih 1000 godina dalmatinski gradovi stari ko zna koliko godina svaki ima stari dio grada katedrale muzeje Dubrovnik nacionalni parkovi parkovi prirode gastronomija tako da manje biti ljubomorna bit ce ti lakse i odi pratit vas nacionalni sport odbojku mi smo ipak zauzeti nogometom ako znate sta je to cao bao :)

Bole

pre 2 godine

Glavna plaza na Tikvari je plazetina za ovu plazu. Osim
zlatnog rata sve je neki kamen.
(Nikola, 22. jun 2021 14:59) # Link komentara

Plačem... Tikvara ? Tikvara ??? U kom ti univerzumu živiš, čoveče ...

Ивана

pre 2 godine

Проблем је што смо до 90их ишли најнормалније на Јадран, на СВОЈЕ море.Онда су фашисти из ЕУ измислили државу Хрватску,темељивши је на геноциду над Србима и Ватиканским задњим намерама према Србима, не прочитавши пописе становништва са почетка 20бека-који је народ и која је доминантна и већинска вера .Такође, Егејска Грчка ,Солун и Пелопонез-то је све било насељено Србима, али су етнички очишћени од стране Грка почетком 20века.Грчка и Хрватска су до скоро биле СРБске земље, а Србија никада није била ни Грчка ни Хрватска." Браћо Хрвати", не коментаришемо ми никакав шљунак нити не знам какве замерке тражимо на Јадрану-ми се само питамо када ће свет уочити да је Србима отета миленијумска земља, три мора и све плаже на њима и да је извршено етничко чишћење Срба на овим СРБским земљама??!

amicuscertusinreincertacernitur

pre 2 godine

Hrvatska obala nema samo prelepe gradove, hrvatska obala je prelijepa.
Hrvatsko more nije pretoplo što je dobro, jer je osvježavajuće protivno tendenciji da se temperatura na sredozemlju diže zbog klimatskih promjena. Hrvatsko more i obala po mjeri su naših turista i to je sasvim OK.

Momir

pre 2 godine

A na more vam ne bix otisao ni da me zovete
(Momir, 22. jun 2021 17:05

Jao momire pa kako mozes tako? Pa zvacemo te ako treba evo ja cu te zvati moommmireee doodi vaaamoo

ko izgubi dobitak taj dobija gubitak

pre 2 godine

najbolje kad narod koji je dobio trajna prezimena tek pocetkom 20-tog veka prica price o srpskim prezimenima i imenima.

Procentualno Miloša ima najviše u češkoj jesu česi srbi ili česi? ??

onako usput nisam fan Hrvata ali brate sloveni smo svi pa logično je da su nam koreni reci imena prezimena isti ili slični....od Baltika do crnog mora

Laky

pre 2 godine

Nadrisrbi nisu u stanju realno komentarisati išta vezano za hrvatski turizam.Hrvatska obala je medju najlepšima na svetu.Mediteran je najatraktivniji deo sveta u turističkom smislu.A Hrvatska kao deo Sredozemlja je biser.Peščanih plaža ima ali ne vole ih svi.Kamen,plavo more,sitni žal,borovina,slanost mora i prekrasni gradovi su jednostavno dobitna kombinacija.Inače Dubrovnik sam po sebi je klasa i za Azurnu obalu a to zna i vlasnik Formule 1,holivudska elita,šeici i razni drugi bogataši.

Munem ti blavora

pre 2 godine

Hrvatsko primorje je Austrijsko i Nemačko,
a postalo je kad je hrvatska dobila"nezavisnost"....
kupili vas za šaku mekinja:))
(Munem ti blavora, 22. jun 2021 19:04)
~~~…~~
Ti ne smiješ čitati tekstove o hrvatskom
turizmu, jer takvi tekstovi očito loše
djeluju na tvoju psihu. Nešto te jako
tišti pri spomenu na "hrvatski turizam na lijepom plavom Jadranu". Očito su ti sjećanja iz ranog djetinjstva bolno urezana memoriju.....cmuc
(Mantis, 23. jun 2021 13:30

Šta ćeš ovde?:))))hvali se na drugom mestu,vidiš da se nerviramo zbog hrvatijanaca i lepe njihove...nemoj to više da radis:))

Bunge

pre 2 godine

Po wikipediji
1770 km. obale, sa ostrvima preko 6000 km. obale. Sigurno nema nijedna dobra i lepa plaza.
Za usporedbu.
Crna Gora 296 km. obale
Ostrvo Cres 268 km. obale..

Robert

pre 2 godine

Za Lenu, Draga moja, Hrvatska odavno nije isključivo morsko/ljetna turistička destinacija. Npr. svake godine turisti ,,glasaju,, za najbolji advent u Europi. Zagreb je nekoliko godina pobjeđivao tj. proglašavan za najbolji europski advent
Obzirom na pravila(ako budeš proglašavan za najbolji advent nekoliko godina zaredom, neznam točno jel to 3,4 ili 5 godina-lupam bezveze jer neznam točan broj...dakle, Zagreb je iz tog razloga maknut uopće kao izbor

.Treba li spominjati soborski fašnik(austrijskih i slovenskih registracija koliko voliš), pa snježna kaljica

.probaj naći slobodnu.sobu u hotelu:)))) Odavno, ali odavno draga Lena ti broj nula turista izvan ljetne sezone nije točan broj:))) Dovoljno ti.je.npr nedjeljom samo doći u Maksimir (perivoj nasuprot dinamovog stadiona) osim hrvatskih naći češ hrpu mađarskih, slovenskih i austrijskih registracija. Prošeći Zagrebom u koje god doba godine Trgom Bana Jelačića...iznenadit ćeš se...hrvatski se najmanje čuje...španjolski,engleski,njemački,japanski, kineski, francuski....

ketiS

pre 2 godine

@omniameamecumporto

Ako te zanima nasledje srednjovekovne Srbije, ti o njemu prvo nesto saznaj, pa potom "skokni" do Srbije da se sa istim upoznas. Ali vas, turiste iz Hrvatske vise zanimaju splavovi, zar ne?

@Tako

Kamenita Dinara i Velebit u poredjenju sa Tarom ili Zlatiborom, Krka i Zrmanja u poredjenju sa Dunavom ili Drinom, Kninska ili Kliska tvrdjava u poredjenju sa Smderevskom ili Beogradskom, jednostavno neuporedivo!

leni i cmok, moji omiljeni

pre 2 godine

Dečko, moja kuća pored mora donese više novca nego neka firma u Srbiji sa 50 zaposlenih. Nije džabe vjeruj mi.
(leni, 22. jun 2021 18:51)

Trebao si da napišeš:
"...moja mala kuća pored mora donese mnogo više novca nego neka firma u Srbiji sa 500 zaposlenih..."
Tada bi ti sigurno svi poverovali.

Munem ti blavora

pre 2 godine

Crna guja..
Buhe su casni srbi i to je staro srpsko prezime. Uvijek su imali osjecaj da se stave na stranu napadnutih. Necak poznatog narodnog heroja i bpmbasa Boska Buhe, Nebojsa, iz gradine kraj Virovitice je heroj hrvatske vojske. Nazalost, poginuo u bljesku kod oslobadanja zap slavonije
"Nikome nije dao svog garonju (puskomitraljez)!
(Igor Sulic, 23. jun 2021 01:55)

Buhe su časni hrvatijanci,Grčka je hrvatijanska,a prvi čovek koji je kročio na "mjesec" je hrvatijanac:))

Eto,malo i "povjesti"

U sledećem broju,najnovije reci novohrvatijanskog jezika,ume da bude smešno....

ketiS

pre 2 godine

@Ocajnik iz Trogira

Evo da ti jedna "ocajnica iz pitome Macve" odgovori da je lepsi miris lipe od bilo kakvog cempresa ili bora, da je zelenilo suma i livada lepse od bilo kakvog stenja i kamenjara, a da je Drina jedna izuzetno lepa i nepredvidljiva reka, ciji je kanjon jedna od znacajnijih prirodnih lepota Srbije. Ne trebaju mi nikakve mletacke palate, jer imam predivne srednjovekovne manastire i tvrdjave. Sve u svemu, za razliku od tebe ne pomisljam da se selim zapadno od Drine.

Fanat baštoni

pre 2 godine

Meni ni krivo kad pišete loše o hrvatskim plažama. Ćovik more posrniti, škicati nogu, ruku. Bolje se čuvati. Ča manje dolazite to manje posla.

Klasa optimist

pre 2 godine

Ljudi Bozji kako vam ne dosade ova prepucavanja tipa ciji tata ima ve.i. Oni koji zele pjescane plaze u HR trebaju samo ukucati na trazilicu taj pojam i pokazat ce im se stotine pjescanih plaza. Mogu da biraju od Istre do CG. Samo u Splitu i 10 km oko njega imate ih koliko hocete. Od poznatih Bacvica, Ovcica,Firula,Stobreca,Strozanca,Duca do Omisa i dalje prema jugu. Prema sjeveru je isti slucaj. Imate oko Marjana pjescanih plaza,u Spinutu,Poljudu,Stinicama,Solinu,po Kastelima... U Supetru na Bracu imate plazu par stotina metara od trajektne luke na kojoj se mozete nauzivati pjeska za citav zivot. Sto se kaze o ukusima se ne raspravlja ali nije mi jasna ta opsjednutost pjeskom. Nema gdje se ne zavuce i zahtjevan je za uklanjanje sa tijela i kupacih. Ko ima malu djecu razumjem ali svi ostali koji komentiraju su mi nejasni. Kamen krupni ili sitni ( sljunak) ili pjesak nama ne igraju veliku ulogu ali jezinci ili periske koje su vama smor nama su znak da je tu more 100% cisto. I ono u cemu vecina ljudi grijesi kada govori da je negdje more prljavo. Kupajte se ujutro. Popodne uvik ima valova koji znaju doniti necistocu sa otvorenog mora. U svakom slucaju ugodan godisnji odmor zelim svima ma gdje ga proveli. Bila to HR ili CG,Albanija,Grcka ili Bugarska uzivajte. Takodje i oni koji ostaju doma imaju opciju. Bio sam prosle godine 2 dana poslovno u Backoj Palanci pa sam obisao okolo( Tikvara). Nije more ali je vise nego pristojna zamjena za more. Cjene. U odnosu na HR - gratis.

ketiS

pre 2 godine

@:-S

"Nacionalni Park Gornje Podunavlje" obuhvata severozapadni deo Vojvodine, proteze se duz leve obale Dunava, odnosno duz tromedje Madjarske, Hrvatske i Srbije, pri cemu svi sastavni delovi tog rezervata prirode, u Madjarskoj (Dunav-Drava) u Hrvatskoj (Kopacki rit) te u Srbiji (Gornje Podunavlje) cine deo celine pod nazivom "Backo Podunavlje". Citav taj prirodni rezervat se popularno naziva "Evropskom Amazonijom". Dakle, sta je tu problematicno? Na kraju, samo bih upitala da li vi u Hrvatskoj zaista "tripujete" da zivite u najlepsoj drzavi na svetu, odnosno da li takav stav iznosite samo kada razmenjujete misljenja sa susedima iz Srbije, ili to isto vazi i kada su u pitanju susedi iz Italije, Slovenije ili Madjarske? Sto se tice vase svecane pesme ili himne, ona je tipican primer 19-ovekovnog nacionalnog romantizma, ali u vasem hrvatskom slucaju bez ikakve podloge u povesnoj stvarnosti. Drugim recima, slavi se neka zamisljena drzava, koja u trenutku pisanja te pesme, nije ni postojala.

zlo

pre 2 godine

Srbi, dodjite u Majami. Plaza od 20-50 m sirine i tako stotinamq km u duzinu samo najsitnijeg peska. Nigde kamencica. Stanes i upada ti noga u pesak do gleznja. Posle plaze nedelju dana usisavas pesak iz auta. Stalno izvire. Ozbiljan sam.

Vid

pre 2 godine

Pa ni na kamenu ni na pijesku ni na sljunku se ne lezi bez neke podloge. Sve ima svoje. Ja mrzim pijesak treba li reci zasto. Kamen nije bas udoban ali obicno je more odmah dublje (a ne kaljuza) i cisto je sve kao da je neko ribao cetkom. Ali kako ko voli ja mrzim mutljagu pijesak i pisalinu more. Volim cist kamen i more da mozes uskociti u modrozeleno carstvo svjezine i spojiti se sa iskonskim

amicuscertusinreincertacernitur

pre 2 godine

Nije usporedio sa Grčkom ,ali usporedio je sa CG da bi nam bilo jasnije jer nisam niti ja znao. CG ima lijepi komad obale i primjerenu turističku moć za milijunsku državu ali to je obala jednog Cresa po veličini a ipak im nemjerljivo znači.
Svaka čast Grčkoj ne mjerimo se mi sa njihovim kapacitetima nama je dosta naše obale.

Billy D Goat

pre 2 godine

Ko će bre da lezi na šljunku ni da mi plate , Clearwater beach i beli prah od peska more pretoplo . No thank you . Ostaću kući i trošim livu gde sam i zaradio .

damon

pre 2 godine

Zaboravili ste jednu MAAALU "SITNICU" u svemu tome. A to je sa srbi NISU DOBRODOŠLI. Ne samo na Krk nego u Hrvatsku uopče. Tek da se zna. Da se nebi previše zanosili iluzijom da JESU dobrodošli, pa da nebi bilo teških razočarenja. Kod nas postoji izreka, BOLJE SPRIJEČITI NEGO LIJEČITI . Ali ovo "liječiti" treba shvatiti DOSLOVNO. ZDS !!!

mv.

pre 2 godine

"ne mora da se boji da će se nagaziti na nešto u pesku ili se otkriti što je neko pre zaturio u pesak.."
Lumija
U pravu si. Može da se nagazi samo nešto je neko zaturio u sljunak.
"malecki Tenerife imaju 7 ostrva,"
Logika
Šta?! Tenerife IMAJU 7 ostrva?! Pa to što se neka imenica završava na E, ne znači da je u množini i da ih ima mnogo. Tenerife JE jedno jedino ostrvo, kao što je Užice jedan grad, kao i Prijepolje.

Mantis

pre 2 godine

Hrvatsko primorje je Austrijsko i Nemačko,
a postalo je kad je hrvatska dobila"nezavisnost"....
kupili vas za šaku mekinja:))
(Munem ti blavora, 22. jun 2021 19:04)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ti ne smiješ čitati tekstove o hrvatskom
turizmu, jer takvi tekstovi očito loše
djeluju na tvoju psihu. Nešto te jako
tišti pri spomenu na "hrvatski turizam
na lijepom plavom Jadranu". Očito su
ti sjećanja iz ranog djetinjstva bolno
urezana memoriju.....cmuc

ketiS

pre 2 godine

@mario

Tvoja opsednutost Turcima vec poprima "epske" razmere. No za tvoju obavestenost, da navedem da Turci u Srbiji nisu gradili samo puteve, vec i mostove, karavan-saraje, hamame, hanove, tvrdjave.... Drugo, Vojvodina jeste u kulturno-povesnom smislu dominantno ugarska, ali za razliku od vas Hrvata, Srbi su na prostoru severno od Save i Dunava stvorili sopstveno etnokulturno nasledje, ciji su najbolji dokazi Fruskogorski Manastiri i Sremski Karlovci, svojevrsni "srpski Heidelberg". Medjutim, pored nasledja drugih kultura i civilizacija u Srbiji za razliku od Hrvatske, postoji nasledje sa jasnim srpskim etno-kulturnim predznakom. To sto ti, o tom nasledju ne znas nista, dovoljno govori samo po sebi. No to tebe i tvoje sunarodnike ne sprecava, da komentarisete nesto o cemu nemate nikakva znanja. Takodje zaboravio si da sam ti postavila pitanje, da mi navedes primere hrvatskog etno-kulturnog nasledja u tvojoj zemlji, no naravno da mi na to pitanje nisi odgovorio, jer takvog nasledja prosto - NEMA! Konacno, da nije bilo Jugoslavije ne biste se mogli "kititi ni tudjim perjem", jer Dalmacija, Istra ili Slavonija danas ne bi bile u Hrvatskoj, vec u Italiji i Madjarskoj.

ketiS

pre 2 godine

@omniameamecumporto

Dobro, i sta sa tom cinjenicom da "Nacionalni Park Krka" ima neprocenjiv znacaj za Hrvatsku? Zapravo, rekla bih da ima i neprocenjiv znacaj za Srbiju jer se u njemu nalazi manastir Krka, podignut jos u prvoj polovini 14-og veka kao zaduzbina Jelene Subic, sestre cara Dusana. Osim toga, i Srbija ima prelepe "Nacionalne Parkove" koji imaju veliki znacaj za srpski turizam. Prema tome, sta je poenta tvog posta, koji ne predstavlja nikakav konkretan odgovor na moj post. U sustini rasprava izmedju tebe i mene je "svojevrsno vrcenje u krug". Stoga, bolje bi bilo da ovu razmenu misljenja polako privedemo kraju. Sve najbolje zelim!

Istra, Pula, Veruda...

pre 2 godine

Dragi moji susjedi, smatram da ste pametniji. Cijelu godinu radite tesko i stedite za ljetovanje. Za vase novce ljudi vas trebaju postivati, a u Hrvatskoj to nije slucaj. Sta vam treba da vas ignoriraju, vrijedaju, da vasa djeca dozivljavaju traumu dok roditelji svoju djecu sklanjaju od vase i govore, oni su srbi, ne smijes se igrati sa njima. Mislite na svoju obitelj, ljetovanje mora bi lijepo i nezaboravno, a ne traumaticno da ga zelis sto prije zaboraviti. Odlaskom u Hrvatsku riskirate da vam obitelj dozivi traumu. Nemojte misliti samo na sebe, mislite i na obitelj. U Grckoj ce vas za vase novce vise cijeniti!

Igor Sulic

pre 2 godine

Crna guja..
Buhe su casni srbi i to je staro srpsko prezime. Uvijek su imali osjecaj da se stave na stranu napadnutih. Necak poznatog narodnog heroja i bpmbasa Boska Buhe, Nebojsa, iz gradine kraj Virovitice je heroj hrvatske vojske. Nazalost, poginuo u bljesku kod oslobadanja zap slavonije
"Nikome nije dao svog garonju (puskomitraljez)!

ketiS

pre 2 godine

@omniameamecumporto

Znaci ti si "proguglao" i dosao da zakljucka da su pomenute reke "prljave". Ja mogu iz "prve ruke" da ti kazem, da to nije slucaj, jer zivim izmedju dve velike regionalne reke, Save i Drine. Gradjani Macve i Srema se vec godinama unazad, na tim rekama tokom letnjih meseci kupaju, i nista im nije. Sto se Dunava tice, nemoj da brines, to je velika evropska reka o kojoj se itekako vodi racuna, a koliko je Dunav "prljav" neka ti kazu gradjani Kladova ili Donjeg Milanovca npr. Srbija ima neuporedivo bogatije recne tokove od Hrvatske, a porediti majusne ponornice sa velikim rekama regionalnog ili evropskog nivoa je najblaze receno neumesno. Konacno, turisticke priredbe poput Drinske Regate, ili pak krstarenje Dunavom ili Kanjonom Drine su najbolji dokaz turistickog znacaja i potencijala ovih reka. Sve u svemu, jedno je "guglanje" a sasvim je drugo videti nesto svojim ocima.

ketiS

pre 2 godine

@mitomanija

Da najpre nastavim niz, dakle Leskovac srpski Sivas, grad u Turskoj poznat po odlicnim mesnim okruglicama ili kako mi u Srbiji kazemo "cuftama". Hvala na komplimentu kada je Sabac u pitanju, s tim sto bih jos dodala da je u vreme 19-ovekovne Srbije Obrenovica, i prvo pozoriste ovoreno u Sapcu, koje je zadrzalo ugled i do danasnjeg dana. Nadalje, mala "ispravka" jer Beograd nije srpska Moskva, vec recimo "srpski New York", a Novi Sad jeste "srpska Atina" odnosno Sremski Karlovci jesu "srpski Heidelberg". Sve to su cinjenice potkrepljene u srpskoj povesti, a ne bilo kakva mitomanija. Mitomanija su recimo, pravaske "bajke" o "crvenoj Hrvatskoj" ili "Hrvatsko-bosanskom Kraljevstvu", te navodi o nekim "kraljevima" za cije svojevremeno postojanje nema nikakvih povesnih dokaza. Dakle, to je - MITOMANIJA!

ketiS

pre 2 godine

@SC
Zanimljivo da neko cija se cela povest temelji na nepouzdanim i neutemeljenim pretpostavkama govori o nepostojanju dokaza o srpskopravoslavnim manastirima u Dalmaciji. Milorad Panic Surep nije istoricar vec pesnik i novinar, a sto se tice Milasa i Koncarevica podaci o njihovim spisima pohranjeni su u Muzeju Srpske Pravoslavne Crkve u Beogradu. Medjtim, najpouzdanije delo koje izmedju ostalog govori i o srpskom nasledju na prostoru Dalmacije, potice iz 2004-e godine i delo je jednog od najvecih savremenih srpskih istoricara, koji nazalost vise nije medju zivima. Radi se o delu "The Serbs" Sime Cirkovica u kome se jasno i pouzdano navode i podaci o Krki, Krupi i Dragovicu. Krupa je nastala kao zaduzbina grupe pravoslavnih monaha iz Bosne, a njeno podizanje je finansijski pomogao Kralj Milutin. Kasnije je manastir darivan i pomagan i od strane Kralja Stefana Decanskog, te Cara Dusana. Krka se spominje 1345-e kao zaduzbina Jelene Nemanjic Subic, polusestre Cara Dusana i supruge Mladena III Subica, Kneza Bribira i Skradina. Dragovic je takodje zaduzbina grupe monaha iz Bosne, a taj manastir je finansijski pomagao bosanski Kralj Tvrtko I Kotromanic koji je nastojao da nastavi nemanjicke tradicije i Bosnu uzdigne na one politicke i kulturne visine na kojima je bila Nemanjicka drzava. Stavise, Dalmacija u celini ima ogroman znacaj za srpsku povest i kulturu jos od srednjeg veka, kada su njeni pojedini delovi bili deo Nemanjica Srbije. To nisu lazi vec cinjenice.

Marko

pre 2 godine

a najjaci su ovi xrvatići što komentarisu po srpskim portalima jer su tolko jadni,mali i beznacajni da svoje nemaju. Ja ne znam nikoga iz Srbije da komemtarise po xr novinama...
A na more vam ne bix otisao ni da me zovete
(Momir, 22. jun 2021 17:05)

Nikog briga, Momire.

ketiS

pre 2 godine

@???

Zanimljivo je da vi iz Hrvatske kad god nemate argumente, posezete ili za "jeftinom duhovitoscu" ili za "Ad Hominem" uvredama. Takodje su uobicajene i prizemne predrasude, koje su posledica potpunog neznanja i neupucenosti u tematiku o kojoj se raspravlja. Sve u svemu, tvoj post vise govori o tebi, no o mojoj malenkosti!

Kole

pre 2 godine

Ima ih bezbroj, a ja ću vas podsetiti na tri. Novalja na Pagu, plaža pored kampa koji je u borovoj sumi. Nestvarno bistra voda, pesak bele boje na dubini oko 2 metra. Ostrvo Korčula, plaža "bile boke" po belom kamenju slicnog prečnika veličine jajeta. I naravno, Zlatni Rat na Braču. Jedinstvena igra mora je napravila ovu plazu koja je raj za surfere, ali i turiste kojima je ležaljka zakon.

Mantis

pre 2 godine

Za moje pare, uvek Grcka ispred Hrvatske.
(ha ha, 23. jun 2021 21:28)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ma daj, ozbiljno? Zašto? Što ti smeta
na hrvatskoj obali, da si izgubio volju
posjetiti je? Pusti ove što pišu gluposti,
dođi kod nas slobodno, Srbi su rado
viđeni gosti, a i bez vas ljetovanje nije
interesantno. Daj, predomisli se i dođi. volimo te

Ruairidh

pre 2 godine

(ketiS, 24. jun 2021 01:29) Keti draga na svaki clanak o Hrvatskoj ti guslas isto. Ne moras dolaziti i ne interesira me da li zelis dolaziti, ali imaj na umu da u Dalmaciji zive Hrvati i da su u Dalmacije vec stoljecima Hrvati. Srba nije nikada ni bilo, oprosti bilo ih je u raznim "spisima" gdje se svaka rijec Slaven prebacivala u Srbin. I mit je poceo i traje i traje i traje. A to je vas problem , ne nas!

ketiS

pre 2 godine

@milos

Iskreno, svidja mi se tvoje pitanje, jer bila bih neiskrena da ne priznam, da se i ja povremeno ne zapitam, cemu sva ta rasprava? Srecom po mene, ja se raspravljam samo u svoje slobodno vreme, a s druge strane ipak mi je zanimljivo da vidim kako susedi razmisljaju i da se jos jednom uverim koliko je tvrdnja o nekakvoj slicnosti Srba i Hrvata besmislena. Dakle, nisam kao oni, jer nemam predrasude ni prema kome, ali priznajem da me ne privlace drzave kao sto je Hrvatska, jer nemaju ono sto mene kao turistkinju najvise zanima i privlaci, a to je kulturna i istorijska posebnost. Eto, to bi bio moj odgovor na tvoje pitanje.

mauro - pula

pre 2 godine

@ bane
Ti si vjerojatno boravio u Pločama. Naime, to je jedan jedini grad na hrvatskoj obali koji se može nazvati komunističkom tvorevinom, a koji je u poslijeratnim godinama izgrađen kao luka za BIH područje. Svi ostali obalni gradovi od Poreča do Dubrovnika imaju dugostoljetnu povijest, specifično mediteransku arhitektonsku matricu, pomorsku tradiciju i orijentaciju, a nemali broj tih obalnih gradova (Poreč, Zadar, Šibenik, Trogir, Split, Hvar, Dubrovnik) uvršen je i na UNESCO-vu listu. A tvoje neznanje je toliki blam da bi te zbog toga trebalo biti sram!

Kole

pre 2 godine

Ne postoje hrvatski i srpski potali. Sve je to internet. Inter (međunarodni) i net (mreža). Znači, internet je opšte dobro koje mogu da koriste svi ljudi na svetu ravnopravno i bez ograničenja, pod uslovom da poštuju neka pravila. Ne razumem zašto vam smetaju ljudi iz drugih sredina koji ostavljaju komentare. Meni je to čak i simpatično. Nauče oni nešto od nas, nešto i mi od njih, malo se svađamo, malo mirimo i život bude zanimljiviji. Zamislite diskusiju sa istomišljenicima. Ja bih se roknuo posle dva dana.

Nikola

pre 2 godine

KetiS

Ako neko zeli da vidi ranofeudalno nasljedje Srbije neka ide u Tursku. Ali ne istambul vec tamo duboko u azijskom dijelu kako bi bilo autenticno.

blamiranje uz dokoličarenje

pre 2 godine

@ ketiS
Kao prvo, UNESCO-vi kriteriji ne uvažavaju nikakve kopije, pa ako se posjećuje Split obilazi se (i) originalana Dioklecijanova palača, u Trogiru i Šibeniku originalne katedrale, U Poreču originalna bizantska bazilika itd.
Kao drugo, trebala bi objasniti zašto je recimo grad Rodos, kojega su gradili talijanski vitezovi original, a Trogir kojega su, između ostalih, također gradili talijani, preciznije Mlečani - kopija?
Kao treče: ne razbacuj se izrazima kojima ne znaš značenje!

:-/

pre 2 godine

@ketiS

Koji su to originali Dioklecijanove palače podno moćnih planina Kozjaka i Mosora bilo gdje na svijetu? Gdje je originalni Dubrovnik? Može li se istarski šarm doživjeti bilo gdje drugo na svijetu?

Mislim da si ti iskompleksirana upravo zbog tog kako kažeš „nepostojećeg hrvatskog etno-predznaka”..

Na koncu, čak te malo i žalim..

ketiS

pre 2 godine

@omniameamecumporto

Mislim da sam u svom prethodnom postu, bila vise nego dovoljno jasna, ali ocito da bih morala malo da posegnem i za "crtanjem". Porediti "recice" poput Zrmanje i Krke koje proticu kroz relativno nenaseljene, odnosno retko naseljene predele, gde dakle nema ni mnogo stanovnistva a kamoli neke industrije, i hvaliti se cistocom reka, za mene je potpuno besmisleno. Neka davno prosla putovanja, te varijante tipa "rekla, kazala" me jos manje zanimaju. Ja zivim pored reka, i znam jako dobro kako izgledaju. Naravno, ne sporim da se nekad dogodi neki "ekoloski ispad", ali to je nesto sto se ne desava samo u Srbiji vec, i drugde. Prica o preciscavanju otpadnih voda nije nista novo u Srbiji, koja iako nije clanica EU, sigurna sam nimalo ne zaostaje za tvojom zemljom kada su u pitanju ekoloski projekti, pogotovo u poslednjih par godina. Prema tome, u tom smislu zaista vise nista nije isto, pogotovo nije onako kao sto je bilo u bivsoj drzavi ili pocetkom 2000-ih. Konacno, ocigledno da tebi nije poznato da se veliki delovi Dunava u toku kroz Srbiju nalaze pod zastitom Uneska kao "Biosphere Reserve - Gornje Podunavlje" ili pak "Geoparks - Djerdapska Klisura". Tesko da bi ta podrucja bila proglasena zasticenim, da ne ispunjavaju vrlo stroge ekoloske kriterijume. Sve u svemu, prica o "prljavoj" Srbiji je jos jedan izraz vase mitomanije, koja nema nikakve veze sa stvarnoscu. Na kraju, da jos jednom ponovim ono sto vrlo cesto isticem, a to je da je Dunav "more Srbije".

svetozar

pre 2 godine

@ ketiS
Mene, kao i mnoge druge, uopšte ne interesuje bilo čiji, pa ni "hrvatski etno - predznak", interesuju me lepi gradovi. Sa druge strane, hr gradovi o kojima je reč nisu nikakve kopije, nisu ih gradili Turci po uzoru na Mlečane, a ne treba naglašavati koliko su posebni i osebujni... tako da tvoj zaključak (koji - svesna si - nema nikakvu prođu) je samo beznačajni izraz sopstvene zadrtosti.

Mosor

pre 2 godine

@ ketiS
Što je to važno kada je Dioklecijanova palača završila na listi UNESCA? Laprdaš o nekakvoj hijerarhiji o kojoj nemaš blage veze. Palača je u svakom slučaju unikatni spomenik kojeg, između ostalih, posjećuju i proučavaju generacije studenata arhitekture iz talijanskih obalnih gradova. Inače tvoje turističke aspiracije važne su nam jednako kao i srpska renesansa.

SC

pre 2 godine

(ketiS, 1. jul 2021 22:49)

U srpskoj publicistici raširena je teza da je manastir Krupa napravljen 1317. godine za vrijeme vladavine kralja Milutina, premda ne postoji nikakav dokument, ni povelja ni posredan izvor koji ukazuje na to. Milorad Panić Surep je 1965. u Zografu objavio rad da postoji jedan falsificiran zapis da je car Dušan 1342. godine obnovio manastir. Milaš spominje gramatu iz 1497., iako tu gramatu nitko nije vidio. Podatci na koje se poziva su iz navodno napisanog, ali kasnije izgubljenog Končarevićevog "Ljetopisa građanskih i crkvenih događaja" s opisom srpske i pravoslavne povijesti u Dalmaciji do 1754. Također, nitko od povjesničara nije vidio taj ljetopis pa, osim vjerojatnosti da je napisan, ne postoje nikakvi dokazi o njegovom postojanju.
Samo jos jedan u nizu katoličkih samostana i crkvi koji su dani na korištenje novopristiglom pravoslavnom stanovništvu. Krka je tek od 17. stoljeća pravoslavni objekt, prestani se utapat u svojim lažima

svetozar

pre 2 godine

@ bane
Za razliku od tebe, oni gradovi koje ja znam su doista prelepi, sa mediteranskim šmekom i okrenuti moru: Poreč, Rovinj, Pula, Opatija, Split, Trogir, Šibenik, Hvar, Korčula, Dubrovnik....itd. Sad molim te navedi te ružne gradove koje ti poznaješ, te - kako kažeš - "komunističke tvorevine, okrenute leđima moru". Proširi nam saznanja!

mario

pre 2 godine

Evo da ti jedna "ocajnica iz pitome Macve" odgovori da je lepsi miris lipe od bilo kakvog cempresa ili bora, da je zelenilo suma i livada lepse od bilo kakvog stenja i kamenjara, a da je Drina jedna izuzetno lepa i nepredvidljiva reka, ciji je kanjon jedna od znacajnijih prirodnih lepota Srbije. Ne trebaju mi nikakve mletacke palate, jer imam predivne srednjovekovne manastire i tvrdjave. Sve u svemu, za razliku od tebe ne pomisljam da se selim zapadno od Drine.
(ketiS, 27. jun 2021 18:45)
Dakle kada drugima nabrajaš kako im je netko drugi izgradio nešto,pa priznaj onda pred svima kao je Turska izgrađivala Srbiju,pa turci su vam napravili drumove itd itd,AU vam je gradila pogotovo po Vojvodini i ti onda kažeš drugima kako su kopija mislim zaista.
Da lijepo miriši lipa,ali miris bora,čempresa,lavande itd itd te mora e to nema svagdje.Mali Lošinj je otok na kojem raste 1100 biljnih vrsta ,230 je ljekovito bilje zato se i zove ljekoviti otok.
Što se tiće rijeka u Srbiji mislim to svi možemo vidjeti na što sliće,pa imamo svi internet,a Krka i Zrmanja su za Drinu i Dunav pojam čistoće,a tek Plitvička jezera.
Tvrđava i dvoraca ima po Hrvatskoj i da nebitno je ko ih je gradio jer se nalaze na tlu RH.

:-S

pre 2 godine

@ketiS

Taj park biosfere dijeli i Hrvatska većim dijelom od Srbije, dapače, u Hrvatskoj se nalazi taj središnji dio rezervata poznat i kao Europska Amazona.
http://www.amazon-of-europe.com/files/images/8e/5fe1cfed3614c_b.jpg

Preporučujem ti da ne natječeš svoju zemlju s ljepotom zemlje čija je se himna zove „Lijepa naša Domovino”..

Očajnik iz Trogira

pre 2 godine

Očajan plovim pučinom mora,
udišem očajne mirise čempresa i bora,
očajan zurim u kamene palače,
zbog kojih mi saldo očajno skače,
pa da me svo ovo očajanje mine,
ima da se pomerim negde preko Drine.

Mook tamo

pre 2 godine

Kole*
Koji si ti kralj!
Komentar svaka čast!
Da imam apartman ugostio bih te u Kaštelima!
Ako znaš plivat i nemaš auto 😎
Živio!

oscar

pre 2 godine

Sta kazu jel ima ajkula blizu ove plaze? Ako nema ja bi doso! Posto je paradajz, pasteta i tako to? Jel dovoljno 150 evra za 10 dana na Krku? Mi Srbi smo uvek zeleli na Krk. Jos kad vidim taku plazu ja padnem u nesvest.

Tako

pre 2 godine

@ketiS

Pa zelenilo šuma livada i bregova uz srednjovjekovne tvrđave je odmah iza tih mletačkih palata..
Pogledaj malo pojmove Krka, Zrmanja, parkovi prirode Dinara i Velebit, dalmatinska zagora, itd...
Malo realnosti pobogu..

omniameamecumporto

pre 2 godine

Jel može netko da mi objasni što to ima u predivnim srpskim manastirima koji se stalno spominju. Ajde uđeš unutra i pola sata razgledavanja uvrh glave ako turista tako nešto uopće zanima. Razumijem starina ali kako turista privući.
Eto jučer sam prošao kraj dvorca Mihanović u Tuheljskim toplicama i vani ispred dvorca prekrasno uređenog ljudi ručavaju. U srcu Hrvatskog Zagorja to je kontinentalni turizam. Tisuće kupača u Terme Tuhelj ,naravno nekoliko prekrasnih hotela u blizini ali neki objeduju u dvorištu prekrasnog dvorca. I crkva je tu ali slabo bi prošli sa tim našim kako vi kažete manastirom. Doživljaj pravi je tek sa ponudom u unutrašnjosti dvorca. Eto to vam je turizam u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Imate čak i blog neke srpske influenserice na webu i oni su bili u dvorcu i ostali oduševljeni dodatnom ponudom.
Stvarno kad spominjete manastire same po sebi zvuči mi nekako prazno i
neuvjerljivo.

naša lepa Srbija puna đubra i fekalija

pre 2 godine

@ ketiS
Krka i Zrmanja su čiste i bistre reke, dok je Drina prepuna otpada, a Dunav svojevrsna kanalizacija. Stvarno neuporedivo!

omniameamecumporto

pre 2 godine

ketiS, kad već spominjemo te velike rijeke Drinu i Dunav koje bi trebale biti vaš ponos,nažalost vaša su sramota.
Toliko su onečišćenje da bi bolje bilo da ih nemate. Malo sam proguglao jer to danas svatko može. Otpad ,stare bačve,namještaj, fekalije....vama rijeke služe kao smrdljivi odvodni kanali, pa u čemu se vi uopće kupate.
Nasuprot tome proguglaj za Krku i Zrmanji, čiste manje više ponornice koje ulaze u jadranskom more. Pazi nema bačava, govana,guma. Imaju samo termini ,slapovi Krke, rafting, nacionalni park itd..itd. Dakle o čemu pričamo. Krka i Zrmanja su male rijeke koje koje ukrašavaju prirodu jer Hrvati brinu o njima i pokazuju ih turistima.
Dunav i Drina su monstrumi koji nose teret ekološke neosjetljivosti Srbije pa i Bosne.Dunav plijeni svojom veličinom ali što mu Srbija radi moja ketiS, a tu se kao hvališ, čime...Srbija ih ne zaslužuje jer im je maćeha.

omniameamecumporto

pre 2 godine

ketiS ,nisam ja došao do nikakvog zaključka tamo jednostavno piše i građani Srbije o tome govore.
A što se tiče zapadne Srbije, lepa...
prošao relacijom Priboj ,Požega, Užice...bilo je davno i sjećam se predivnog Lima neki dan mi jedan Šumadinac kaže da više nije tako.
Inače naše rijeke ulaze u dva sliva prvi je jadranski i u njega ulaze pretežno čiste rijeke koje se filtriraju pod zemljom jer su mnoge ponornice i imamo sreću da ne zagađuju Jadran što je vrlo bitno. 80% naših voda odnosi Sava koja je naša kanalizacija i odlazi k vama.Mi moramo poštivati europske ekološke norme pri tome.
Vama pak Dunav donese kanalizaciju od pola Europe ,ali oni brinu o ekologiji ali vi ne i u tome je problem.
Ja a bih volio da imamo koju veću rijeku više barem u Zagorju ali imamo more zato. Inače Krka i Zrmanja dužine su 70km baš onako po mjeri

omniameamecumporto

pre 2 godine

ketiS, ne boj se guglanja , stavi YouTube slapovi Krke ili rafting Zrmanja pa da vidiš koliko materijala od naših i najviše stranih turista na tim malim beznačajnim i sa srpskim neusporedivim rijekama. Ne pričam ti ja priče guglaj pa vidi što ljudi snimaju i o čemu pričaju. Nisam nikad rekao da Srbija nije lijepa ali mnogo je zagađena bre.
Ali reći da su ove dvije rijeke beznačajne i ništavne naspram ovih nekoliko vaših je smejurija.

omniameamecumporto

pre 2 godine

No ketiS, jer je problem proguglati na youtube za Krku i Zrmanju na primjer i reći jel istina ili laž što sam ja o tome napisao. Vidi što se tamo događa i informiraj se . Samo u nacionalnom parku Krka uprihoduje se 3 puta manje nego na Plitvicama, a kroz Plitvička jezera prođe gotovo dva milijuna ljudi.
Razmisli onda o čemu ti pišem a ti meni spominješ turiste i regatu na Drini, ma OK ništa ne kažem ali krka je Nacionalni park, jedan od osam u nas
i od neprocjenjivog je značaja za Hrvatsku.

miloš

pre 2 godine

@ ketiS
A sad jedno pitanje. Zašto se ti uopšte raspravljaš sa likovima koji su skloni "prizemnim predrasudama, koje su posledica potpunog neznanja i neupučenosti"? Što nameravaš time da postigneš i čemu trošiš vreme za svo to jalovo međusobno nadmetanje? Naime, ta tvoja "zabava" govori ponešto i o tvom mentalnom sklopu. Jer kako kaže izreka: s kim si, takav si!

Georgije

pre 2 godine

Inače za one koji ne znaju od 25.06.2021 za ulazak srpskih drzavljana u RH nije više potreban ni PCR nii RAPID test Piše na sajtu ambasade u ZG.
Ali zato je u povratku iz HR u SRB potreban PCR ili vakcina,a ko se iz HR vraca u SRB preko BIH bišta mu ne treba.

mitomanija

pre 2 godine

Beograd - srpska Moskva,
Novi Sad - srpska Atina,
Sremski Karlovci - srpski Heidelberg,
Šabac - srpska Padova,
Leskovac - srpski....nastavi niz!

???

pre 2 godine

@ ketiS
Što će meni tvoja "prva ruka",
dok ja imam moja oba oka.
I što možeš uopšte da kažeš,
a da pritom ne "mažeš" i lažeš?