Četvrtak, 03.06.2021.

12:37

Odiše duhom davnog vremena: "Za mene najlepši grad Srbije" FOTO

Izvor: B92

Odiše duhom davnog vremena: "Za mene najlepši grad Srbije" FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

ketiS

pre 2 godine

@Che ......."toliko lipa da i danas u 2021 vam nabija komplekse...."

Jao zaista, ja recimo nocima vec ne spavam! Stalno se "kidam" kako to da je moja Srbija toliko ruzna, a susedna Hrvatska tako lipa, .....ma sta lipa, prelipa!

Pevac

pre 2 godine

Volim da posećujem gradove Vojvodine i uže Srbije i nastaviću i dalje.Svaki su lepi na svoj način iako su mali kao i ZR u kom živim ali NS i BG su tumori ove jadne zemlje i sve isisaše i odvukoše sebi...

Che

pre 2 godine

Milan@ Nasa predivna Hrvatska. Toliko lipa da i danas u 2021 vam nabija komplekse. Ne brini vasa je Istra i Dalmacija. Mi ih samo cuvamo dok ih ne vratimo indijancima Europe

učio mnogo, izlazio malo

pre 2 godine

U pravu si. Ali to je samo jedan grad.

Na zalost, Slovenija cela je sasvim slucajno (zahvaljujuci Srbima) - država.

srbi cuvajte se sebe

pre 2 godine

(Sava, 4. jun 2021 12:14)

Tako je. Hrvati Teslu proglašavaju za najvećeg hrvatskog naučnika. Marka Pola za najvećeg moreplovca. Onog trenutka kada im po ne znam već kom osnovu pripadne neka teritorija sve vezano za nju po automatizmu proglašavaju za hrvatsko.
Kao i Albanci. Sećate se lake Trump kao kompromisnog naziva za jezero Gazivode, jer su i Albanci imali svoje ime za to jezero Uljmani.
Pa odakle Albancima ime za jezero oko koga i danas žive samo Srbi?!
Odatle, jer planiraju i vrše etnocid, a odmah posle i urbocid zamenom imena mesta.
E tako se osvajaju teritorije. I nijedan Albanac za sto godina neće reći da to jezero i okolina izgledaju kao da nisu albanski.

da se obrazujemo

pre 2 godine

Hajde sada da razjasnimo neke stvari ovde za raznorazne Slovence i domaće autošoviniste, kontraše i slične.
Najbrojniji narod Subotice 1918. god. kada se odlučivalo kojoj državi će Subotica pripasti bili su Bunjevci. S obzirom da su Bunjevci južnoslovenski narod koji je zajedno sa Srbima bio izložen žestoko udaru mađarizacije oni su bez većih dilema odluili da Subotica ulazi u sastav novostvorene Kraljevine, što su i potvrdili na velikoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu.
Drugi po brojnosti bili su Mađari. I zaista treba priznati da najveći udeo pogotovo u arhitektonskom smislu dolazi iz perioda ugarske vladavine gradom, Tek treći po brojnosti bili su Srbi, a potom Nemci i Jevreji.
Sve u svemu zanimljivo i šaroliko mesto u svakom smislu.

P.S. Samo ime Subotica slovenskog je porekla (od reči subota), a grad je bio centar kratkotrajnog carstva Jovana Nenada, čiji beli pomenik možete videti na četvrtoj slici.

Kalesu

pre 2 godine

Rođen i živim, već preko pet i po decenija, u njemu i moja jedina alternativa, ako bih morao da odem, bi bio Novi Sad. Sombor je vrlo sličan Subotici. Grad, koji je nekad imao više stanovnika od Beograda, a električni tramvaj dobio pre Beograda i Beča - to je Subotica. Tramvaj je ukinut 1974. godine, ali bi i danas dao poseban šarm mom gradu. Uspomenu na njega možete i sada videti u ulici Matka Vukovića u centru grada i u krugu gradskog saobraćajnog preduzeća, na putu ka Paliću. Haotičan raspored poznatih građevina je posledica činjenice da mnoge ulice nisu imale sadašnji izgled i pravac u vreme gradnje ovih lepih građevina, sada ukrasa našeg grada.

pera

pre 2 godine

Najlepsi gradovi Srbije. Subotica, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Kraljevo, Krusevac
(Stefan, 4. jun 2021 10:17)
samo da mi kazes sta je lepo u danasnjem Beogradu. On je lep nekom ko ne zivi u njemu ili se doselio iz neke provincije pa mu se svidja ( trenutno) ta buka,guzva i nervoza al realno nikom normalnom ko mora da zivi u njemu se Beograd vise ne dopada

evil butcher

pre 2 godine

@Glasnik

Stručnjak,proporcijalno stanovništvu smo prvi u Evropi. Mojne da se praviš pametan. I nažalost tu titulu "ljubomorno" čuvamo godinama. Aj vozi

mile

pre 2 godine

ne znam,bio na Palicu prosle godibe,prosao malo po Subotici i verujem u statistiku da je tamo najveci broj samoubistava. Realno,najlepsa je Zapadna i Istocna Srbija ako zelis i aktivan i zanimljiv odmor

sladoledsmesom

pre 2 godine

Najdepresivniji grad u Evropi, sa najvećom stopom samoubistava po glavi stanovnika u celoj Evropi. Mislite o tome ;) samo ko je živeo u Subotici zna kako je to odvratan grad za život, ko dođe na par dana ima šta da vidi. Duže ostajanje nije preporučljivo.
(evil butcher, 04. jun 2021 10:18)

Nisi ti bio u Senti...

aloha

pre 2 godine

@Pero ovim si opisao apsolutno sve i jedan grad u srbiji. 10 metara od centra to su tuga, cemer, jad. Iole lepe arhitekture sto imamo mozemo da zahvalimo madjarima i nemcima. Srbi operisani od estetike. Kad vidim blokove u bg povraca mi se. Betonjara siva najodvratnija.

srbija

pre 2 godine

Najlepsi gradovi Srbije. Subotica, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Kraljevo, Krusevac
(Stefan, 4. jun 2021 10:17)

Мени ту фали Призрен.
(читалац, 04. jun 2021 11:02)
kao da prizren nije u srbiji

glisa

pre 2 godine

Sve što je na slikama prikazano je u krugu od 500 metara kvadratnih, i to je što ima da se vidi u Subotici. U Srbiji je veoma malo gradova, u turističkom smislu, za koje ti treba više od jednog dana da ih vidiš lepo. To su Beograd, do negde Novi Sad, i možda Niš (mada za NS i Niš je dovoljan dan), sve ostalo, par sati dovoljno. Naravno, možeš ti provesti i duže u tim gradovima, ali što se tiče onoga što kao turista možeš da vidiš, jedan dan je dovoljan za 99% gradova i mesta u Srbiji, sve preko toga je vrćenje u krug.

Subotičanin

pre 2 godine

Najlepšte građevine su secesijske (Jugend stil, Art Nouveau), jedan od najvažnijih graditelja Tit Mačković.
Spletom okolnosti bez borbe našla se u Jugoslaviji 1918. Srba u Subotici (sa predgrađima) i okolnim selima tada je bilo 3500 (od skoro 100.000 stanovnika).
Ekonomski osakaćena posle 1918.
Gradsko jezgro obnovljeno i kulturni život 1980.-tih.
Spletom okolnosti našla se u Srbiji 1991. Od tada do danas konstantno devastirana, od onih koji nisu rođeni Subotičani.
Ovo danas su samo ostaci nekadašnje lepote mog grada.

Lazar

pre 2 godine

Nazalost autonomasi sve odneli za Novi Sad. Subotica preko 100 000 ljudi ima a ne daju nam univerzitet da mozemo da napredujemo. Subotica je prelepa ali i Palic je deo grada pa treba posmatrati to kao celinu. Meni su najvise legli Negotin (vino, centar grada, Rajacke pimnice), Vrsac (breg, centar grada), Backa Palanka (Tikvara, carde i uska ulica) i naravno Zemun.

Volim i ja vas

pre 2 godine

Od kad nam se "desio narod", došli su divlji oterali pitome i ubili sve gradove u Vojvodini, kako ekonomski tako i kulturoloski.
Pre tog zločina ona je bila druga planeta u odnosu na užu Srbiju.
Ako ima i malo pravde biće opet, vojvodjani to zaslužuju!

Sava

pre 2 godine

Subotica je zaista predivan grad a ovaj tekst nisam nazalost pročitao zato što me je u samom uvodu razočarao. Spisateljica nas na samom početku navodi da je grad najlepši zato što „stvara utisak kao da se ne nalazi u Srbiji“! Jako tuzna konstatacija, navodi nas na razmišljanje da je tudje bolje, kvalitetnije, lepše... To je gubitnički mentalitet i takvo razmišljanje pokazuje koliko naš narod u Srbiji ima kompleks nize vrednosti. Ne zelim da tako vaspitavamo decu i nove generacije.
Lepota je stvar ukusa i potpuno subjektivna stvar. Zato je najlepši grad teško izabrati a ne verujem da je spisateljica obišla baš sve gradove u celoj Srbiji, jel samo ako poznaje sve gradove moze da „presudi“ koji je po njoj najlepši. A treba obići i sve kafane
Poznajem ljude koji tvrde da je grčko more ili Jadran najlepše na svetu a kada ih pitam gde su još bili kazu da ne poznaju druga mesta jer vec 15 godina idu na isto letovanje.
Mi imamo sreće da su u našoj zemlji uticaji raznih kultura pomešani i treba to da koristimo na najbolji mogući način a ne da se ponašamo kao pokondirene tikve. Nikad u Hrvatskoj nisam čuo nekog da kaze da uziva na njihovom primorju zato što ima utisak da je van Hrvatske, u Italiji na primer.
Ne sumnjam da je tekst odličan i znam da ovo što sam napisao nije tema ali treba da shvatimo da nije sve što se nalazi u Srbiji negativno a Subotica je valjda tako divna jer „kao da se ne nalazi u Srbiji“.

mario

pre 2 godine

Koliko nadmenih komentara od susjeda(sever i zapad).Napravili te kitnjaste
zgrade za vreme AU.Srbi su ga u zadnjih sto godina samo gradilli a vi "kultu-
rni" kao fašisti ste to rušili.Ovo je 21. vek nova arhitektura,ali vama to smeta.
Vi čeznete za vremenom Franca Josefa.Ovo vreme vam grize kiselina od zavisti.
Srbi su bili krajišnici,nisu to dobili besplatno.
(a, 04. jun 2021 11:21)
Bili ste jer ste bježali pred turcima, pa da ne završite u Austriji onda vam je AU dijelila zemlju naravno tuđu. Eto tako ste dobili dakle besplatno.
Naravno vama teško pada kada vam se kaže da je to napravila AU jer sa Srbijom nema veze.

Sava

pre 2 godine

Sasvim slucajno u Srbiji. JEr veze nema sa Srbijom, ni arhitekturno, ni po stanovnistvu, koje je bilo pre rata 90% Madzarsko.
(Slovenac, 04. jun 2021 10:31)

Ako tako gledaš onda to vazi i za celu Sloveniju. A šta tek reći za Hrvatsku i pogotovu Istru i Dalmaciju?

Salle

pre 2 godine

Koristi internet :-)
[link]
(читалац, 4. jun 2021 11:47)

Before the Ottoman conquest in the 16th century, the population of the city was mostly Hungarian, while during the Ottoman rule (16th-17th centuries) was mostly Serbian and Muslim. Between the end of the 17th century and the second half of the 19th century, the population of Subotica was mostly composed of ethnic Bunjevci.

Nije da nije u pravu, ali pre Srba su tamo bili Mađari. Verujem da je na to alaudirao.

prof.Okultis

pre 2 godine

Finka, ne moraš bukvalno da shvataš. Dobro bio je 1921 treći po broju stanovnika, pa šta. Koliko je imala stanovnika 1900?

Halo Bing

pre 2 godine

Skoro sam sam vikend proveo u Subotici, Somboru i Kanjiži. Super se proveo, meni kao brđaninu je ta ravnica skroz egzotična. Kanjiža je ipak mala, Subotica je lepa i ne treba je vrednovati bez Palića, ipak je to praktično deo Subotice. Sombor mi nekako najbolje legao, ne znam zbog čega, možda jer ima baš dosta zelenila, kažu da ga je do skora bilo i više.

qpc

pre 2 godine

Sasvim slucajno u Srbiji. JEr veze nema sa Srbijom, ni arhitekturno, ni po stanovnistvu, koje je bilo pre rata 90% Madzarsko.
(Slovenac, 04. jun 2021 10:31)

Radila bi još uvek češagija po austrijskim konjima da vam nije bilo nikakve veze sa Srbijom.

Analiticar

pre 2 godine

E, pa dobro... posto smo zakljucili da se nalazi u Srbiji, na veliku zalost brojnih komentatora, mogli bi polako da predjemo na drugu temu...

veliki strumf

pre 2 godine

Jedna od najvaznijij stavki u gradu je cistoca i infrastruktura samog grada, a tu beograd stoji jako lose, pikavci, papiri, limenke a sad u vreme kovida upotrebljene maske, o odvodnim sahtama i sahtama, ulicama da ne pisem, ako si vozac znas o cemu je rec, beograd vode diletanti, ljudi kojima je novac i na prvom i na zadnjem mestu, parola uzmi pare i bezi!
(djidji, 04. jun 2021 10:29). Pa nije Subotica čista zato sto ima dobru, a Beograd prljav zato sto ima lošu vlast, već je to stvar mentaliteta i kulture. Cisti se Beograd ali ima 2 miliona stanovnika i hiljade i hiljade turista. Koliko ima stanovnika Subotica a koliko turista? Drugo, doživljaj Subotice je drugaciji jer deluje urednije zbog arhitekture, dok je Beograd unistavan, iznova gradjen, prenadeljen, pretrpan i mnogo je idiota koji ga prljaju i bacaju smece, pikavce, papire, maske... Pa kad dune Kosava... Koliko radnika Gradske čistoće treba da bi se sve to pocistilo??? Da ga ljudi ne prljaju ne bi ni bio prljav - nema to nikakve veze sa rukovodstvom.

Subotica je srbija

pre 2 godine

cak i ovdje se javljaju osobe koje mrze ovu zemlju Srbiju. Sto se tice utiska o ljepoti neceg sto se izgradilo prije sto godina razlicito se tumaci ukusi su razliciti

Olja

pre 2 godine

Centar grada odise duhom starih vremena i uistinu kao da ste dosli u neku drugu drzavu. Ali, samo centar. Ostatak grada je sasvim drugaciji, onakav kakve vidjamo i u drugim krajevima zemlje. Ipak, jedna zamjerka: tih nekoliko zgrada koje krase Suboticu i po cemu je ona prepoznatljiva su, za moj ukus, kao odnekud spustene pa gdje je koja dotakla zemlju, tu i ostala. Bez nekog reda i smisla. Mozda je, ipak, u tome carolija tog grada pa bi ga trebalo posjetiti.

Srem

pre 2 godine

Imam par drugara iz Subotice, bio sam 10-ak puta u njoj u kasnom jesenjem i zimskom periodu mnogo depresivan i pust grad.
Grad koji je bio grad pre Novog Sada, potpuno zapostavljen i ruiniran kao i boze moj sve u ovoj nasoj zemlji. Nadam se da ce Suboticani uspeti da sacuvaju ovo malo objekata koji nisu sruseni ili ce podeliti sudbinu svakog veceg grada u Srbiji.

Brkajlo

pre 2 godine

@ butcher
malo preoštro definisano, ali moram biti saglasan sa poentom. Subotica, meni prelep i predrag grad gde sam i studirao, od Lenjinovog parka, korzoa, svih pobrojanih gradjevina, ulice Brace Radic, Dudove sume, skrivenih crkvica. Međutim, kada ste duže tamo i dovoljno osamljeni (kao u ispitnom roku), dolazi do izražaja neka praznina u grudima koju izaziva, kao da nešto crpi energiju duha. Zašto je tako, niko ne ume da objasni, ali mnogi su osetili ovaj fenomen.
Okolni gradovi, barem meni, ne odaju ovaj sentiment, iako manji i često prazniji od Subotice.
Pritom, ne bih se složio da je ekonomski jako loše u Subotici, ekonomska zona se pokazala kao pogodak, da, mnogi jesu otišli u inostranstvo, ali pre svega zbog lakoće dobijanja EU papira.
P.s. @Si, hvala za utiske o Somborici.

Pero

pre 2 godine

Живео сам у Суботици 6 година. Центар јесте заиста леп и сређен али ако одете 100 метар од центра, у било ком смеру, слика је потпуно, али потпуно другачија. Ништа лепше и сређеније од било које варошице у Србији.
О гостопримству и срдачности становника неком другом приликом.
Дакле, два-три сата у центру и путовање може да се настави.

a

pre 2 godine

Koliko nadmenih komentara od susjeda(sever i zapad).Napravili te kitnjaste
zgrade za vreme AU.Srbi su ga u zadnjih sto godina samo gradilli a vi "kultu-
rni" kao fašisti ste to rušili.Ovo je 21. vek nova arhitektura,ali vama to smeta.
Vi čeznete za vremenom Franca Josefa.Ovo vreme vam grize kiselina od zavisti.
Srbi su bili krajišnici,nisu to dobili besplatno.

Tragedije i propuštene prilike.

pre 2 godine

Odise duhom Austrougarske. Mađarski grad kao što je bio i Beograd. Beograd je do nedavno imao više katoličkih crkava nego pravoslavnih. Kamo sreće Srbi da ste katolici. Nit bi bilo ratova nit podjela, bila bi velika i snažna država i odavno svi u EU, a naroda bi bilo bar duplo više i svi zapadne kulture. Šta mislite da nas je 40 mil. od Vatadara pa do Triglava i svi u EU? Ali šta je tu je.

ретроактивно

pre 2 godine

Суботица је уласком у састав Србије постала небитан град на самој граници. Те 1918. је имала 100.000 становника. Већи су били само Београд и Загреб. Данас Суботица има исто становника као и тада. У сваком случају је леп град, као и оближњи Сомбор. Генерално најлепши градови у Србији данас су у Војводини.

читалац

pre 2 godine

Sasvim slucajno u Srbiji. JEr veze nema sa Srbijom, ni arhitekturno, ni po stanovnistvu, koje je bilo pre rata 90% Madzarsko.
(Slovenac, 4. jun 2021 10:31)

Koristi internet :-)
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Subotica

Finka

pre 2 godine

"Lepa je Subotica, pre sto godina je bila najveći grad bivše Jugoslavije."

Ovo je faktografski netačno. Prema cenzusu iz 1921. Kraljevina SHS je imala tri grada veća od sto hiljada ljudi - Beograd, Zagreb i Suboticu. Od ta tri Subotica je bila najmanja. Sve se to može naći na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

prof.Okultis

pre 2 godine

Subotica je lep grad. Zadnjih par decenija ( pogotovo 90-tih) uništeno par fabrika gde je bio zaposlen veliki broj radnika. Stoga ne verujem da bi neko iz NS i BG došao tu da živi, što u suprotnom nije slučaj. Moj drug u Subotici živeo 10godina. Slaba plata, radio dva posla. Prešao u Novi Sad i svanulo mu.

Milutin3000

pre 2 godine

Суботица није "случајно" у Србији, како неке комшије овде коментаришу, већ је то плод борбе српског народа и победе у Великом рату. У Србији је и ту остаје.

Бели Рус

pre 2 godine

Најлепши град у Србији су Сремски Карловци. Централни део насеља је очуван и изгледа као пре 200 година. Дакле, нема банака, бутика, пекара, кладионица...
Ту се налазе најстарија српска гимназија, стара патријаршија, прелеп видиковац у ширем центру, кућа у којој је живео ђенерал Врангел. Дунав је на пар корака од центра, а имају и леп парк. И све изгледа као да јесте у Србији, за разлику од почетка овог претенциозног текста.

читалац

pre 2 godine

Najlepsi gradovi Srbije. Subotica, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Kraljevo, Krusevac
(Stefan, 4. jun 2021 10:17)

Мени ту фали Призрен.

Llilla

pre 2 godine

Ja ne znam zasto bi austrougarska arhitektura bila lepsa od tursko-vizantijske. Valjda sto dolazi sa zapada pa se neki paori osecaju kao na dvoru. Svaka arhitektura je lepa na svoj nacin, a estetski je mozda najlosija i najdosadnija "Becka skola".

Sasa

pre 2 godine

Ja sam jednom davno pre 40 godina dosao u Suboticu prvi put. Moj otac je ziveo tamo kao mladic i jako je voleo taj grad.
Cim sam stigao, nekako mi je grad bio drugaciji nego ostala mjesta u jugoslaviji u kojima sam bio. Najpre cist, zatim pristojan i kulturan narod, pa biciklisticke staze na koje su me upozorili(negde su bile samo ucrtane na plocniku, pa se zna da tu ima prednost biciklista)
Zatim tolerantnost. Dosao sam na festival Omladina i tu je bas dolazilo takvih faca kojih obicno ne bi video svaki dan na ulici. Sad je to svakodnevnica ali pre 40 godina bi te negde mogli i izbubetati ako se takav pojavis na ulici. U Subotici je to bilo u redu. Pa pozoriste tada, tri predstave za vece, ides trgom igra se predstava, pa drugi cin te odveze bus na Palic.. Dvorana u Dudovoj sumi i pored momci igraju hokej na travi..
Sedenje nocu u pivnici i u neka doba svi ustanu pa kod komsije u pekaru da kupe vruce lepine sa mascu i paprikom kad izadju iz peci.
Ma svega je bilo,od te masti sa paprikom do visoke kulture.. i lude subkulture..
Secam se, prolazim kroz grad jednom a Franci Blaskovic izvodi performans, ogromnim penisom koji se klati probija zid od stiropora..
Treba paziti taj grad..to je velika vrednost!

Гидео

pre 2 godine

Мени је, на пример, Суботица била једно од већих разочарања. Можда баш због толико похвала и моја очекивања су била већа. Ишао сам бициклом, и ушао из Мађарске. Прошао цели град и дошао до центра да би потом обишао град. Очекивао сам уређеније површине, прилагођенији мало за бициклисте, шире улице, организованији центар. Некако, све се свело на три четири лепе зграде које су без икаквог реда бачене ту и тамо. Велика замерка је хигијене, неуређеност а нарочито бахатост у саобраћају. Лоша инфраструктура, зграде у фази рушења, изломљени тротоари, неуређеност дворишта, паркирање где се стигне, ризичност за вожњу бициклом, а улаз у град из правца Мађарске је посебна прича. Као Маракеш, али буквално. Да напоменем да сам био на путовању бициклом кроз неколико држава и да је Суботица била један од 15-так градова које смо обишли. Истог су мишљења били и остали из групе. Хтео сам онако похвално да их уведем у своју домовину и покажем одмах неки леп град а затекла ме Суботица.

Smuleco

pre 2 godine

Mnogi važni i bogati Subotičani zaista voleše svoj grad, kada mu podariše predivne građevine, arhitekturu i urbanizam , svojstvene samo prestonim gradovima tadašnje Austro-Ugarske.
Po meni, zaista jedan od najlepših gradova Srbije:)

djidji

pre 2 godine

Jedna od najvaznijij stavki u gradu je cistoca i infrastruktura samog grada, a tu beograd stoji jako lose, pikavci, papiri, limenke a sad u vreme kovida upotrebljene maske, o odvodnim sahtama i sahtama, ulicama da ne pisem, ako si vozac znas o cemu je rec, beograd vode diletanti, ljudi kojima je novac i na prvom i na zadnjem mestu, parola uzmi pare i bezi!

Радован

pre 2 godine

Не знам да ли је најлепши и да ли уоште спада међу лепше градове Србије али мој избор је Неготин. Мир, ширина и добро вино.

Zagor Te-nej

pre 2 godine

Lepa je Subotica, pre sto godina je bila najveći grad bivše Jugoslavije. Zadnjih 30 godina slabo je ulagano u nju, slabe firme,dosta mladih otišlo za Novi Sad i inostranstvo. Treba prošetati i Somborom.

Subotičanin

pre 2 godine

ta arhitektura je nemačka i mađarska secesija
srpski političari su samo rušili/ ruše ovaj grad, ruše prelepe kuće da bi napravili ružne, estetski katastrofalne zgrade, samo za pare. To je istina.

Stefan

pre 2 godine

Najlepsi gradovi Srbije.

Subotica
Novi Sad
Beograd
Smederevo
Kraljevo
Krusevac

Svaki na svoj nacin naravno.

Ima tu jos za dodati ali ne treba se takmiciti treba uzivati u razlicitosti Srbije koju nam je istorija i kultura donela.

Ja obozavam da odem do salasa ali isto tako obozavam i do juga srbije da odem i zaboravim se u vremenu.

Ma prelepa je ova zemlja samo ljudi moraju da nauce:

1. da uzivaju u njoj
2. da je postuju
3. da je odrzavaju i grade

evil butcher

pre 2 godine

Najdepresivniji grad u Evropi, sa najvećom stopom samoubistava po glavi stanovnika u celoj Evropi. Mislite o tome ;) samo ko je živeo u Subotici zna kako je to odvratan grad za život, ko dođe na par dana ima šta da vidi. Duže ostajanje nije preporučljivo.

Hvala_na_objavi

pre 2 godine

Sve lepe stvari u Subotici su izgradili Mađari, a ne mi. Zato je i lepa.
Hvala na objavi, verujem da komentar zadovoljava sva pravila.

Hvala_na_objavi

pre 2 godine

Sve lepe stvari u Subotici su izgradili Mađari, a ne mi. Zato je i lepa.
Hvala na objavi, verujem da komentar zadovoljava sva pravila.

Stefan

pre 2 godine

Najlepsi gradovi Srbije.

Subotica
Novi Sad
Beograd
Smederevo
Kraljevo
Krusevac

Svaki na svoj nacin naravno.

Ima tu jos za dodati ali ne treba se takmiciti treba uzivati u razlicitosti Srbije koju nam je istorija i kultura donela.

Ja obozavam da odem do salasa ali isto tako obozavam i do juga srbije da odem i zaboravim se u vremenu.

Ma prelepa je ova zemlja samo ljudi moraju da nauce:

1. da uzivaju u njoj
2. da je postuju
3. da je odrzavaju i grade

Zagor Te-nej

pre 2 godine

Lepa je Subotica, pre sto godina je bila najveći grad bivše Jugoslavije. Zadnjih 30 godina slabo je ulagano u nju, slabe firme,dosta mladih otišlo za Novi Sad i inostranstvo. Treba prošetati i Somborom.

Subotičanin

pre 2 godine

ta arhitektura je nemačka i mađarska secesija
srpski političari su samo rušili/ ruše ovaj grad, ruše prelepe kuće da bi napravili ružne, estetski katastrofalne zgrade, samo za pare. To je istina.

Smuleco

pre 2 godine

Mnogi važni i bogati Subotičani zaista voleše svoj grad, kada mu podariše predivne građevine, arhitekturu i urbanizam , svojstvene samo prestonim gradovima tadašnje Austro-Ugarske.
Po meni, zaista jedan od najlepših gradova Srbije:)

Milutin3000

pre 2 godine

Суботица није "случајно" у Србији, како неке комшије овде коментаришу, већ је то плод борбе српског народа и победе у Великом рату. У Србији је и ту остаје.

djidji

pre 2 godine

Jedna od najvaznijij stavki u gradu je cistoca i infrastruktura samog grada, a tu beograd stoji jako lose, pikavci, papiri, limenke a sad u vreme kovida upotrebljene maske, o odvodnim sahtama i sahtama, ulicama da ne pisem, ako si vozac znas o cemu je rec, beograd vode diletanti, ljudi kojima je novac i na prvom i na zadnjem mestu, parola uzmi pare i bezi!

Pero

pre 2 godine

Живео сам у Суботици 6 година. Центар јесте заиста леп и сређен али ако одете 100 метар од центра, у било ком смеру, слика је потпуно, али потпуно другачија. Ништа лепше и сређеније од било које варошице у Србији.
О гостопримству и срдачности становника неком другом приликом.
Дакле, два-три сата у центру и путовање може да се настави.

a

pre 2 godine

Koliko nadmenih komentara od susjeda(sever i zapad).Napravili te kitnjaste
zgrade za vreme AU.Srbi su ga u zadnjih sto godina samo gradilli a vi "kultu-
rni" kao fašisti ste to rušili.Ovo je 21. vek nova arhitektura,ali vama to smeta.
Vi čeznete za vremenom Franca Josefa.Ovo vreme vam grize kiselina od zavisti.
Srbi su bili krajišnici,nisu to dobili besplatno.

Бели Рус

pre 2 godine

Најлепши град у Србији су Сремски Карловци. Централни део насеља је очуван и изгледа као пре 200 година. Дакле, нема банака, бутика, пекара, кладионица...
Ту се налазе најстарија српска гимназија, стара патријаршија, прелеп видиковац у ширем центру, кућа у којој је живео ђенерал Врангел. Дунав је на пар корака од центра, а имају и леп парк. И све изгледа као да јесте у Србији, за разлику од почетка овог претенциозног текста.

qpc

pre 2 godine

Sasvim slucajno u Srbiji. JEr veze nema sa Srbijom, ni arhitekturno, ni po stanovnistvu, koje je bilo pre rata 90% Madzarsko.
(Slovenac, 04. jun 2021 10:31)

Radila bi još uvek češagija po austrijskim konjima da vam nije bilo nikakve veze sa Srbijom.

Halo Bing

pre 2 godine

Skoro sam sam vikend proveo u Subotici, Somboru i Kanjiži. Super se proveo, meni kao brđaninu je ta ravnica skroz egzotična. Kanjiža je ipak mala, Subotica je lepa i ne treba je vrednovati bez Palića, ipak je to praktično deo Subotice. Sombor mi nekako najbolje legao, ne znam zbog čega, možda jer ima baš dosta zelenila, kažu da ga je do skora bilo i više.

ретроактивно

pre 2 godine

Суботица је уласком у састав Србије постала небитан град на самој граници. Те 1918. је имала 100.000 становника. Већи су били само Београд и Загреб. Данас Суботица има исто становника као и тада. У сваком случају је леп град, као и оближњи Сомбор. Генерално најлепши градови у Србији данас су у Војводини.

Brkajlo

pre 2 godine

@ butcher
malo preoštro definisano, ali moram biti saglasan sa poentom. Subotica, meni prelep i predrag grad gde sam i studirao, od Lenjinovog parka, korzoa, svih pobrojanih gradjevina, ulice Brace Radic, Dudove sume, skrivenih crkvica. Međutim, kada ste duže tamo i dovoljno osamljeni (kao u ispitnom roku), dolazi do izražaja neka praznina u grudima koju izaziva, kao da nešto crpi energiju duha. Zašto je tako, niko ne ume da objasni, ali mnogi su osetili ovaj fenomen.
Okolni gradovi, barem meni, ne odaju ovaj sentiment, iako manji i često prazniji od Subotice.
Pritom, ne bih se složio da je ekonomski jako loše u Subotici, ekonomska zona se pokazala kao pogodak, da, mnogi jesu otišli u inostranstvo, ali pre svega zbog lakoće dobijanja EU papira.
P.s. @Si, hvala za utiske o Somborici.

veliki strumf

pre 2 godine

Jedna od najvaznijij stavki u gradu je cistoca i infrastruktura samog grada, a tu beograd stoji jako lose, pikavci, papiri, limenke a sad u vreme kovida upotrebljene maske, o odvodnim sahtama i sahtama, ulicama da ne pisem, ako si vozac znas o cemu je rec, beograd vode diletanti, ljudi kojima je novac i na prvom i na zadnjem mestu, parola uzmi pare i bezi!
(djidji, 04. jun 2021 10:29). Pa nije Subotica čista zato sto ima dobru, a Beograd prljav zato sto ima lošu vlast, već je to stvar mentaliteta i kulture. Cisti se Beograd ali ima 2 miliona stanovnika i hiljade i hiljade turista. Koliko ima stanovnika Subotica a koliko turista? Drugo, doživljaj Subotice je drugaciji jer deluje urednije zbog arhitekture, dok je Beograd unistavan, iznova gradjen, prenadeljen, pretrpan i mnogo je idiota koji ga prljaju i bacaju smece, pikavce, papire, maske... Pa kad dune Kosava... Koliko radnika Gradske čistoće treba da bi se sve to pocistilo??? Da ga ljudi ne prljaju ne bi ni bio prljav - nema to nikakve veze sa rukovodstvom.

Sava

pre 2 godine

Sasvim slucajno u Srbiji. JEr veze nema sa Srbijom, ni arhitekturno, ni po stanovnistvu, koje je bilo pre rata 90% Madzarsko.
(Slovenac, 04. jun 2021 10:31)

Ako tako gledaš onda to vazi i za celu Sloveniju. A šta tek reći za Hrvatsku i pogotovu Istru i Dalmaciju?

evil butcher

pre 2 godine

Najdepresivniji grad u Evropi, sa najvećom stopom samoubistava po glavi stanovnika u celoj Evropi. Mislite o tome ;) samo ko je živeo u Subotici zna kako je to odvratan grad za život, ko dođe na par dana ima šta da vidi. Duže ostajanje nije preporučljivo.

Subotica je srbija

pre 2 godine

cak i ovdje se javljaju osobe koje mrze ovu zemlju Srbiju. Sto se tice utiska o ljepoti neceg sto se izgradilo prije sto godina razlicito se tumaci ukusi su razliciti

Finka

pre 2 godine

"Lepa je Subotica, pre sto godina je bila najveći grad bivše Jugoslavije."

Ovo je faktografski netačno. Prema cenzusu iz 1921. Kraljevina SHS je imala tri grada veća od sto hiljada ljudi - Beograd, Zagreb i Suboticu. Od ta tri Subotica je bila najmanja. Sve se to može naći na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

читалац

pre 2 godine

Najlepsi gradovi Srbije. Subotica, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Kraljevo, Krusevac
(Stefan, 4. jun 2021 10:17)

Мени ту фали Призрен.

Tragedije i propuštene prilike.

pre 2 godine

Odise duhom Austrougarske. Mađarski grad kao što je bio i Beograd. Beograd je do nedavno imao više katoličkih crkava nego pravoslavnih. Kamo sreće Srbi da ste katolici. Nit bi bilo ratova nit podjela, bila bi velika i snažna država i odavno svi u EU, a naroda bi bilo bar duplo više i svi zapadne kulture. Šta mislite da nas je 40 mil. od Vatadara pa do Triglava i svi u EU? Ali šta je tu je.

Analiticar

pre 2 godine

E, pa dobro... posto smo zakljucili da se nalazi u Srbiji, na veliku zalost brojnih komentatora, mogli bi polako da predjemo na drugu temu...

Srem

pre 2 godine

Imam par drugara iz Subotice, bio sam 10-ak puta u njoj u kasnom jesenjem i zimskom periodu mnogo depresivan i pust grad.
Grad koji je bio grad pre Novog Sada, potpuno zapostavljen i ruiniran kao i boze moj sve u ovoj nasoj zemlji. Nadam se da ce Suboticani uspeti da sacuvaju ovo malo objekata koji nisu sruseni ili ce podeliti sudbinu svakog veceg grada u Srbiji.

Гидео

pre 2 godine

Мени је, на пример, Суботица била једно од већих разочарања. Можда баш због толико похвала и моја очекивања су била већа. Ишао сам бициклом, и ушао из Мађарске. Прошао цели град и дошао до центра да би потом обишао град. Очекивао сам уређеније површине, прилагођенији мало за бициклисте, шире улице, организованији центар. Некако, све се свело на три четири лепе зграде које су без икаквог реда бачене ту и тамо. Велика замерка је хигијене, неуређеност а нарочито бахатост у саобраћају. Лоша инфраструктура, зграде у фази рушења, изломљени тротоари, неуређеност дворишта, паркирање где се стигне, ризичност за вожњу бициклом, а улаз у град из правца Мађарске је посебна прича. Као Маракеш, али буквално. Да напоменем да сам био на путовању бициклом кроз неколико држава и да је Суботица била један од 15-так градова које смо обишли. Истог су мишљења били и остали из групе. Хтео сам онако похвално да их уведем у своју домовину и покажем одмах неки леп град а затекла ме Суботица.

читалац

pre 2 godine

Sasvim slucajno u Srbiji. JEr veze nema sa Srbijom, ni arhitekturno, ni po stanovnistvu, koje je bilo pre rata 90% Madzarsko.
(Slovenac, 4. jun 2021 10:31)

Koristi internet :-)
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Subotica

Lazar

pre 2 godine

Nazalost autonomasi sve odneli za Novi Sad. Subotica preko 100 000 ljudi ima a ne daju nam univerzitet da mozemo da napredujemo. Subotica je prelepa ali i Palic je deo grada pa treba posmatrati to kao celinu. Meni su najvise legli Negotin (vino, centar grada, Rajacke pimnice), Vrsac (breg, centar grada), Backa Palanka (Tikvara, carde i uska ulica) i naravno Zemun.

Радован

pre 2 godine

Не знам да ли је најлепши и да ли уоште спада међу лепше градове Србије али мој избор је Неготин. Мир, ширина и добро вино.

aloha

pre 2 godine

@Pero ovim si opisao apsolutno sve i jedan grad u srbiji. 10 metara od centra to su tuga, cemer, jad. Iole lepe arhitekture sto imamo mozemo da zahvalimo madjarima i nemcima. Srbi operisani od estetike. Kad vidim blokove u bg povraca mi se. Betonjara siva najodvratnija.

Sava

pre 2 godine

Subotica je zaista predivan grad a ovaj tekst nisam nazalost pročitao zato što me je u samom uvodu razočarao. Spisateljica nas na samom početku navodi da je grad najlepši zato što „stvara utisak kao da se ne nalazi u Srbiji“! Jako tuzna konstatacija, navodi nas na razmišljanje da je tudje bolje, kvalitetnije, lepše... To je gubitnički mentalitet i takvo razmišljanje pokazuje koliko naš narod u Srbiji ima kompleks nize vrednosti. Ne zelim da tako vaspitavamo decu i nove generacije.
Lepota je stvar ukusa i potpuno subjektivna stvar. Zato je najlepši grad teško izabrati a ne verujem da je spisateljica obišla baš sve gradove u celoj Srbiji, jel samo ako poznaje sve gradove moze da „presudi“ koji je po njoj najlepši. A treba obići i sve kafane
Poznajem ljude koji tvrde da je grčko more ili Jadran najlepše na svetu a kada ih pitam gde su još bili kazu da ne poznaju druga mesta jer vec 15 godina idu na isto letovanje.
Mi imamo sreće da su u našoj zemlji uticaji raznih kultura pomešani i treba to da koristimo na najbolji mogući način a ne da se ponašamo kao pokondirene tikve. Nikad u Hrvatskoj nisam čuo nekog da kaze da uziva na njihovom primorju zato što ima utisak da je van Hrvatske, u Italiji na primer.
Ne sumnjam da je tekst odličan i znam da ovo što sam napisao nije tema ali treba da shvatimo da nije sve što se nalazi u Srbiji negativno a Subotica je valjda tako divna jer „kao da se ne nalazi u Srbiji“.

Sasa

pre 2 godine

Ja sam jednom davno pre 40 godina dosao u Suboticu prvi put. Moj otac je ziveo tamo kao mladic i jako je voleo taj grad.
Cim sam stigao, nekako mi je grad bio drugaciji nego ostala mjesta u jugoslaviji u kojima sam bio. Najpre cist, zatim pristojan i kulturan narod, pa biciklisticke staze na koje su me upozorili(negde su bile samo ucrtane na plocniku, pa se zna da tu ima prednost biciklista)
Zatim tolerantnost. Dosao sam na festival Omladina i tu je bas dolazilo takvih faca kojih obicno ne bi video svaki dan na ulici. Sad je to svakodnevnica ali pre 40 godina bi te negde mogli i izbubetati ako se takav pojavis na ulici. U Subotici je to bilo u redu. Pa pozoriste tada, tri predstave za vece, ides trgom igra se predstava, pa drugi cin te odveze bus na Palic.. Dvorana u Dudovoj sumi i pored momci igraju hokej na travi..
Sedenje nocu u pivnici i u neka doba svi ustanu pa kod komsije u pekaru da kupe vruce lepine sa mascu i paprikom kad izadju iz peci.
Ma svega je bilo,od te masti sa paprikom do visoke kulture.. i lude subkulture..
Secam se, prolazim kroz grad jednom a Franci Blaskovic izvodi performans, ogromnim penisom koji se klati probija zid od stiropora..
Treba paziti taj grad..to je velika vrednost!

prof.Okultis

pre 2 godine

Subotica je lep grad. Zadnjih par decenija ( pogotovo 90-tih) uništeno par fabrika gde je bio zaposlen veliki broj radnika. Stoga ne verujem da bi neko iz NS i BG došao tu da živi, što u suprotnom nije slučaj. Moj drug u Subotici živeo 10godina. Slaba plata, radio dva posla. Prešao u Novi Sad i svanulo mu.

Olja

pre 2 godine

Centar grada odise duhom starih vremena i uistinu kao da ste dosli u neku drugu drzavu. Ali, samo centar. Ostatak grada je sasvim drugaciji, onakav kakve vidjamo i u drugim krajevima zemlje. Ipak, jedna zamjerka: tih nekoliko zgrada koje krase Suboticu i po cemu je ona prepoznatljiva su, za moj ukus, kao odnekud spustene pa gdje je koja dotakla zemlju, tu i ostala. Bez nekog reda i smisla. Mozda je, ipak, u tome carolija tog grada pa bi ga trebalo posjetiti.

Subotičanin

pre 2 godine

Najlepšte građevine su secesijske (Jugend stil, Art Nouveau), jedan od najvažnijih graditelja Tit Mačković.
Spletom okolnosti bez borbe našla se u Jugoslaviji 1918. Srba u Subotici (sa predgrađima) i okolnim selima tada je bilo 3500 (od skoro 100.000 stanovnika).
Ekonomski osakaćena posle 1918.
Gradsko jezgro obnovljeno i kulturni život 1980.-tih.
Spletom okolnosti našla se u Srbiji 1991. Od tada do danas konstantno devastirana, od onih koji nisu rođeni Subotičani.
Ovo danas su samo ostaci nekadašnje lepote mog grada.

Llilla

pre 2 godine

Ja ne znam zasto bi austrougarska arhitektura bila lepsa od tursko-vizantijske. Valjda sto dolazi sa zapada pa se neki paori osecaju kao na dvoru. Svaka arhitektura je lepa na svoj nacin, a estetski je mozda najlosija i najdosadnija "Becka skola".

glisa

pre 2 godine

Sve što je na slikama prikazano je u krugu od 500 metara kvadratnih, i to je što ima da se vidi u Subotici. U Srbiji je veoma malo gradova, u turističkom smislu, za koje ti treba više od jednog dana da ih vidiš lepo. To su Beograd, do negde Novi Sad, i možda Niš (mada za NS i Niš je dovoljan dan), sve ostalo, par sati dovoljno. Naravno, možeš ti provesti i duže u tim gradovima, ali što se tiče onoga što kao turista možeš da vidiš, jedan dan je dovoljan za 99% gradova i mesta u Srbiji, sve preko toga je vrćenje u krug.

Volim i ja vas

pre 2 godine

Od kad nam se "desio narod", došli su divlji oterali pitome i ubili sve gradove u Vojvodini, kako ekonomski tako i kulturoloski.
Pre tog zločina ona je bila druga planeta u odnosu na užu Srbiju.
Ako ima i malo pravde biće opet, vojvodjani to zaslužuju!

mario

pre 2 godine

Koliko nadmenih komentara od susjeda(sever i zapad).Napravili te kitnjaste
zgrade za vreme AU.Srbi su ga u zadnjih sto godina samo gradilli a vi "kultu-
rni" kao fašisti ste to rušili.Ovo je 21. vek nova arhitektura,ali vama to smeta.
Vi čeznete za vremenom Franca Josefa.Ovo vreme vam grize kiselina od zavisti.
Srbi su bili krajišnici,nisu to dobili besplatno.
(a, 04. jun 2021 11:21)
Bili ste jer ste bježali pred turcima, pa da ne završite u Austriji onda vam je AU dijelila zemlju naravno tuđu. Eto tako ste dobili dakle besplatno.
Naravno vama teško pada kada vam se kaže da je to napravila AU jer sa Srbijom nema veze.

pera

pre 2 godine

Najlepsi gradovi Srbije. Subotica, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Kraljevo, Krusevac
(Stefan, 4. jun 2021 10:17)
samo da mi kazes sta je lepo u danasnjem Beogradu. On je lep nekom ko ne zivi u njemu ili se doselio iz neke provincije pa mu se svidja ( trenutno) ta buka,guzva i nervoza al realno nikom normalnom ko mora da zivi u njemu se Beograd vise ne dopada

sladoledsmesom

pre 2 godine

Najdepresivniji grad u Evropi, sa najvećom stopom samoubistava po glavi stanovnika u celoj Evropi. Mislite o tome ;) samo ko je živeo u Subotici zna kako je to odvratan grad za život, ko dođe na par dana ima šta da vidi. Duže ostajanje nije preporučljivo.
(evil butcher, 04. jun 2021 10:18)

Nisi ti bio u Senti...

Kalesu

pre 2 godine

Rođen i živim, već preko pet i po decenija, u njemu i moja jedina alternativa, ako bih morao da odem, bi bio Novi Sad. Sombor je vrlo sličan Subotici. Grad, koji je nekad imao više stanovnika od Beograda, a električni tramvaj dobio pre Beograda i Beča - to je Subotica. Tramvaj je ukinut 1974. godine, ali bi i danas dao poseban šarm mom gradu. Uspomenu na njega možete i sada videti u ulici Matka Vukovića u centru grada i u krugu gradskog saobraćajnog preduzeća, na putu ka Paliću. Haotičan raspored poznatih građevina je posledica činjenice da mnoge ulice nisu imale sadašnji izgled i pravac u vreme gradnje ovih lepih građevina, sada ukrasa našeg grada.

da se obrazujemo

pre 2 godine

Hajde sada da razjasnimo neke stvari ovde za raznorazne Slovence i domaće autošoviniste, kontraše i slične.
Najbrojniji narod Subotice 1918. god. kada se odlučivalo kojoj državi će Subotica pripasti bili su Bunjevci. S obzirom da su Bunjevci južnoslovenski narod koji je zajedno sa Srbima bio izložen žestoko udaru mađarizacije oni su bez većih dilema odluili da Subotica ulazi u sastav novostvorene Kraljevine, što su i potvrdili na velikoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu.
Drugi po brojnosti bili su Mađari. I zaista treba priznati da najveći udeo pogotovo u arhitektonskom smislu dolazi iz perioda ugarske vladavine gradom, Tek treći po brojnosti bili su Srbi, a potom Nemci i Jevreji.
Sve u svemu zanimljivo i šaroliko mesto u svakom smislu.

P.S. Samo ime Subotica slovenskog je porekla (od reči subota), a grad je bio centar kratkotrajnog carstva Jovana Nenada, čiji beli pomenik možete videti na četvrtoj slici.

prof.Okultis

pre 2 godine

Finka, ne moraš bukvalno da shvataš. Dobro bio je 1921 treći po broju stanovnika, pa šta. Koliko je imala stanovnika 1900?

učio mnogo, izlazio malo

pre 2 godine

U pravu si. Ali to je samo jedan grad.

Na zalost, Slovenija cela je sasvim slucajno (zahvaljujuci Srbima) - država.

srbija

pre 2 godine

Najlepsi gradovi Srbije. Subotica, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Kraljevo, Krusevac
(Stefan, 4. jun 2021 10:17)

Мени ту фали Призрен.
(читалац, 04. jun 2021 11:02)
kao da prizren nije u srbiji

Salle

pre 2 godine

Koristi internet :-)
[link]
(читалац, 4. jun 2021 11:47)

Before the Ottoman conquest in the 16th century, the population of the city was mostly Hungarian, while during the Ottoman rule (16th-17th centuries) was mostly Serbian and Muslim. Between the end of the 17th century and the second half of the 19th century, the population of Subotica was mostly composed of ethnic Bunjevci.

Nije da nije u pravu, ali pre Srba su tamo bili Mađari. Verujem da je na to alaudirao.

srbi cuvajte se sebe

pre 2 godine

(Sava, 4. jun 2021 12:14)

Tako je. Hrvati Teslu proglašavaju za najvećeg hrvatskog naučnika. Marka Pola za najvećeg moreplovca. Onog trenutka kada im po ne znam već kom osnovu pripadne neka teritorija sve vezano za nju po automatizmu proglašavaju za hrvatsko.
Kao i Albanci. Sećate se lake Trump kao kompromisnog naziva za jezero Gazivode, jer su i Albanci imali svoje ime za to jezero Uljmani.
Pa odakle Albancima ime za jezero oko koga i danas žive samo Srbi?!
Odatle, jer planiraju i vrše etnocid, a odmah posle i urbocid zamenom imena mesta.
E tako se osvajaju teritorije. I nijedan Albanac za sto godina neće reći da to jezero i okolina izgledaju kao da nisu albanski.

Pevac

pre 2 godine

Volim da posećujem gradove Vojvodine i uže Srbije i nastaviću i dalje.Svaki su lepi na svoj način iako su mali kao i ZR u kom živim ali NS i BG su tumori ove jadne zemlje i sve isisaše i odvukoše sebi...

ketiS

pre 2 godine

@Che ......."toliko lipa da i danas u 2021 vam nabija komplekse...."

Jao zaista, ja recimo nocima vec ne spavam! Stalno se "kidam" kako to da je moja Srbija toliko ruzna, a susedna Hrvatska tako lipa, .....ma sta lipa, prelipa!

evil butcher

pre 2 godine

@Glasnik

Stručnjak,proporcijalno stanovništvu smo prvi u Evropi. Mojne da se praviš pametan. I nažalost tu titulu "ljubomorno" čuvamo godinama. Aj vozi

mile

pre 2 godine

ne znam,bio na Palicu prosle godibe,prosao malo po Subotici i verujem u statistiku da je tamo najveci broj samoubistava. Realno,najlepsa je Zapadna i Istocna Srbija ako zelis i aktivan i zanimljiv odmor

Che

pre 2 godine

Milan@ Nasa predivna Hrvatska. Toliko lipa da i danas u 2021 vam nabija komplekse. Ne brini vasa je Istra i Dalmacija. Mi ih samo cuvamo dok ih ne vratimo indijancima Europe

evil butcher

pre 2 godine

Najdepresivniji grad u Evropi, sa najvećom stopom samoubistava po glavi stanovnika u celoj Evropi. Mislite o tome ;) samo ko je živeo u Subotici zna kako je to odvratan grad za život, ko dođe na par dana ima šta da vidi. Duže ostajanje nije preporučljivo.

Hvala_na_objavi

pre 2 godine

Sve lepe stvari u Subotici su izgradili Mađari, a ne mi. Zato je i lepa.
Hvala na objavi, verujem da komentar zadovoljava sva pravila.

Tragedije i propuštene prilike.

pre 2 godine

Odise duhom Austrougarske. Mađarski grad kao što je bio i Beograd. Beograd je do nedavno imao više katoličkih crkava nego pravoslavnih. Kamo sreće Srbi da ste katolici. Nit bi bilo ratova nit podjela, bila bi velika i snažna država i odavno svi u EU, a naroda bi bilo bar duplo više i svi zapadne kulture. Šta mislite da nas je 40 mil. od Vatadara pa do Triglava i svi u EU? Ali šta je tu je.

Llilla

pre 2 godine

Ja ne znam zasto bi austrougarska arhitektura bila lepsa od tursko-vizantijske. Valjda sto dolazi sa zapada pa se neki paori osecaju kao na dvoru. Svaka arhitektura je lepa na svoj nacin, a estetski je mozda najlosija i najdosadnija "Becka skola".

mario

pre 2 godine

Koliko nadmenih komentara od susjeda(sever i zapad).Napravili te kitnjaste
zgrade za vreme AU.Srbi su ga u zadnjih sto godina samo gradilli a vi "kultu-
rni" kao fašisti ste to rušili.Ovo je 21. vek nova arhitektura,ali vama to smeta.
Vi čeznete za vremenom Franca Josefa.Ovo vreme vam grize kiselina od zavisti.
Srbi su bili krajišnici,nisu to dobili besplatno.
(a, 04. jun 2021 11:21)
Bili ste jer ste bježali pred turcima, pa da ne završite u Austriji onda vam je AU dijelila zemlju naravno tuđu. Eto tako ste dobili dakle besplatno.
Naravno vama teško pada kada vam se kaže da je to napravila AU jer sa Srbijom nema veze.

a

pre 2 godine

Koliko nadmenih komentara od susjeda(sever i zapad).Napravili te kitnjaste
zgrade za vreme AU.Srbi su ga u zadnjih sto godina samo gradilli a vi "kultu-
rni" kao fašisti ste to rušili.Ovo je 21. vek nova arhitektura,ali vama to smeta.
Vi čeznete za vremenom Franca Josefa.Ovo vreme vam grize kiselina od zavisti.
Srbi su bili krajišnici,nisu to dobili besplatno.

Радован

pre 2 godine

Не знам да ли је најлепши и да ли уоште спада међу лепше градове Србије али мој избор је Неготин. Мир, ширина и добро вино.

Subotičanin

pre 2 godine

ta arhitektura je nemačka i mađarska secesija
srpski političari su samo rušili/ ruše ovaj grad, ruše prelepe kuće da bi napravili ružne, estetski katastrofalne zgrade, samo za pare. To je istina.

Volim i ja vas

pre 2 godine

Od kad nam se "desio narod", došli su divlji oterali pitome i ubili sve gradove u Vojvodini, kako ekonomski tako i kulturoloski.
Pre tog zločina ona je bila druga planeta u odnosu na užu Srbiju.
Ako ima i malo pravde biće opet, vojvodjani to zaslužuju!

Subotičanin

pre 2 godine

Najlepšte građevine su secesijske (Jugend stil, Art Nouveau), jedan od najvažnijih graditelja Tit Mačković.
Spletom okolnosti bez borbe našla se u Jugoslaviji 1918. Srba u Subotici (sa predgrađima) i okolnim selima tada je bilo 3500 (od skoro 100.000 stanovnika).
Ekonomski osakaćena posle 1918.
Gradsko jezgro obnovljeno i kulturni život 1980.-tih.
Spletom okolnosti našla se u Srbiji 1991. Od tada do danas konstantno devastirana, od onih koji nisu rođeni Subotičani.
Ovo danas su samo ostaci nekadašnje lepote mog grada.

Milutin3000

pre 2 godine

Суботица није "случајно" у Србији, како неке комшије овде коментаришу, већ је то плод борбе српског народа и победе у Великом рату. У Србији је и ту остаје.

qpc

pre 2 godine

Sasvim slucajno u Srbiji. JEr veze nema sa Srbijom, ni arhitekturno, ni po stanovnistvu, koje je bilo pre rata 90% Madzarsko.
(Slovenac, 04. jun 2021 10:31)

Radila bi još uvek češagija po austrijskim konjima da vam nije bilo nikakve veze sa Srbijom.

читалац

pre 2 godine

Najlepsi gradovi Srbije. Subotica, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Kraljevo, Krusevac
(Stefan, 4. jun 2021 10:17)

Мени ту фали Призрен.

Гидео

pre 2 godine

Мени је, на пример, Суботица била једно од већих разочарања. Можда баш због толико похвала и моја очекивања су била већа. Ишао сам бициклом, и ушао из Мађарске. Прошао цели град и дошао до центра да би потом обишао град. Очекивао сам уређеније површине, прилагођенији мало за бициклисте, шире улице, организованији центар. Некако, све се свело на три четири лепе зграде које су без икаквог реда бачене ту и тамо. Велика замерка је хигијене, неуређеност а нарочито бахатост у саобраћају. Лоша инфраструктура, зграде у фази рушења, изломљени тротоари, неуређеност дворишта, паркирање где се стигне, ризичност за вожњу бициклом, а улаз у град из правца Мађарске је посебна прича. Као Маракеш, али буквално. Да напоменем да сам био на путовању бициклом кроз неколико држава и да је Суботица била један од 15-так градова које смо обишли. Истог су мишљења били и остали из групе. Хтео сам онако похвално да их уведем у своју домовину и покажем одмах неки леп град а затекла ме Суботица.

ретроактивно

pre 2 godine

Суботица је уласком у састав Србије постала небитан град на самој граници. Те 1918. је имала 100.000 становника. Већи су били само Београд и Загреб. Данас Суботица има исто становника као и тада. У сваком случају је леп град, као и оближњи Сомбор. Генерално најлепши градови у Србији данас су у Војводини.

mile

pre 2 godine

ne znam,bio na Palicu prosle godibe,prosao malo po Subotici i verujem u statistiku da je tamo najveci broj samoubistava. Realno,najlepsa je Zapadna i Istocna Srbija ako zelis i aktivan i zanimljiv odmor

Бели Рус

pre 2 godine

Најлепши град у Србији су Сремски Карловци. Централни део насеља је очуван и изгледа као пре 200 година. Дакле, нема банака, бутика, пекара, кладионица...
Ту се налазе најстарија српска гимназија, стара патријаршија, прелеп видиковац у ширем центру, кућа у којој је живео ђенерал Врангел. Дунав је на пар корака од центра, а имају и леп парк. И све изгледа као да јесте у Србији, за разлику од почетка овог претенциозног текста.

Stefan

pre 2 godine

Najlepsi gradovi Srbije.

Subotica
Novi Sad
Beograd
Smederevo
Kraljevo
Krusevac

Svaki na svoj nacin naravno.

Ima tu jos za dodati ali ne treba se takmiciti treba uzivati u razlicitosti Srbije koju nam je istorija i kultura donela.

Ja obozavam da odem do salasa ali isto tako obozavam i do juga srbije da odem i zaboravim se u vremenu.

Ma prelepa je ova zemlja samo ljudi moraju da nauce:

1. da uzivaju u njoj
2. da je postuju
3. da je odrzavaju i grade

Pero

pre 2 godine

Живео сам у Суботици 6 година. Центар јесте заиста леп и сређен али ако одете 100 метар од центра, у било ком смеру, слика је потпуно, али потпуно другачија. Ништа лепше и сређеније од било које варошице у Србији.
О гостопримству и срдачности становника неком другом приликом.
Дакле, два-три сата у центру и путовање може да се настави.

veliki strumf

pre 2 godine

Jedna od najvaznijij stavki u gradu je cistoca i infrastruktura samog grada, a tu beograd stoji jako lose, pikavci, papiri, limenke a sad u vreme kovida upotrebljene maske, o odvodnim sahtama i sahtama, ulicama da ne pisem, ako si vozac znas o cemu je rec, beograd vode diletanti, ljudi kojima je novac i na prvom i na zadnjem mestu, parola uzmi pare i bezi!
(djidji, 04. jun 2021 10:29). Pa nije Subotica čista zato sto ima dobru, a Beograd prljav zato sto ima lošu vlast, već je to stvar mentaliteta i kulture. Cisti se Beograd ali ima 2 miliona stanovnika i hiljade i hiljade turista. Koliko ima stanovnika Subotica a koliko turista? Drugo, doživljaj Subotice je drugaciji jer deluje urednije zbog arhitekture, dok je Beograd unistavan, iznova gradjen, prenadeljen, pretrpan i mnogo je idiota koji ga prljaju i bacaju smece, pikavce, papire, maske... Pa kad dune Kosava... Koliko radnika Gradske čistoće treba da bi se sve to pocistilo??? Da ga ljudi ne prljaju ne bi ni bio prljav - nema to nikakve veze sa rukovodstvom.

читалац

pre 2 godine

Sasvim slucajno u Srbiji. JEr veze nema sa Srbijom, ni arhitekturno, ni po stanovnistvu, koje je bilo pre rata 90% Madzarsko.
(Slovenac, 4. jun 2021 10:31)

Koristi internet :-)
https://en.wikipedia.org/wiki/Demographic_history_of_Subotica

aloha

pre 2 godine

@Pero ovim si opisao apsolutno sve i jedan grad u srbiji. 10 metara od centra to su tuga, cemer, jad. Iole lepe arhitekture sto imamo mozemo da zahvalimo madjarima i nemcima. Srbi operisani od estetike. Kad vidim blokove u bg povraca mi se. Betonjara siva najodvratnija.

Che

pre 2 godine

Milan@ Nasa predivna Hrvatska. Toliko lipa da i danas u 2021 vam nabija komplekse. Ne brini vasa je Istra i Dalmacija. Mi ih samo cuvamo dok ih ne vratimo indijancima Europe

Zagor Te-nej

pre 2 godine

Lepa je Subotica, pre sto godina je bila najveći grad bivše Jugoslavije. Zadnjih 30 godina slabo je ulagano u nju, slabe firme,dosta mladih otišlo za Novi Sad i inostranstvo. Treba prošetati i Somborom.

Sava

pre 2 godine

Sasvim slucajno u Srbiji. JEr veze nema sa Srbijom, ni arhitekturno, ni po stanovnistvu, koje je bilo pre rata 90% Madzarsko.
(Slovenac, 04. jun 2021 10:31)

Ako tako gledaš onda to vazi i za celu Sloveniju. A šta tek reći za Hrvatsku i pogotovu Istru i Dalmaciju?

Subotica je srbija

pre 2 godine

cak i ovdje se javljaju osobe koje mrze ovu zemlju Srbiju. Sto se tice utiska o ljepoti neceg sto se izgradilo prije sto godina razlicito se tumaci ukusi su razliciti

djidji

pre 2 godine

Jedna od najvaznijij stavki u gradu je cistoca i infrastruktura samog grada, a tu beograd stoji jako lose, pikavci, papiri, limenke a sad u vreme kovida upotrebljene maske, o odvodnim sahtama i sahtama, ulicama da ne pisem, ako si vozac znas o cemu je rec, beograd vode diletanti, ljudi kojima je novac i na prvom i na zadnjem mestu, parola uzmi pare i bezi!

Olja

pre 2 godine

Centar grada odise duhom starih vremena i uistinu kao da ste dosli u neku drugu drzavu. Ali, samo centar. Ostatak grada je sasvim drugaciji, onakav kakve vidjamo i u drugim krajevima zemlje. Ipak, jedna zamjerka: tih nekoliko zgrada koje krase Suboticu i po cemu je ona prepoznatljiva su, za moj ukus, kao odnekud spustene pa gdje je koja dotakla zemlju, tu i ostala. Bez nekog reda i smisla. Mozda je, ipak, u tome carolija tog grada pa bi ga trebalo posjetiti.

Lazar

pre 2 godine

Nazalost autonomasi sve odneli za Novi Sad. Subotica preko 100 000 ljudi ima a ne daju nam univerzitet da mozemo da napredujemo. Subotica je prelepa ali i Palic je deo grada pa treba posmatrati to kao celinu. Meni su najvise legli Negotin (vino, centar grada, Rajacke pimnice), Vrsac (breg, centar grada), Backa Palanka (Tikvara, carde i uska ulica) i naravno Zemun.

pera

pre 2 godine

Najlepsi gradovi Srbije. Subotica, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Kraljevo, Krusevac
(Stefan, 4. jun 2021 10:17)
samo da mi kazes sta je lepo u danasnjem Beogradu. On je lep nekom ko ne zivi u njemu ili se doselio iz neke provincije pa mu se svidja ( trenutno) ta buka,guzva i nervoza al realno nikom normalnom ko mora da zivi u njemu se Beograd vise ne dopada

Finka

pre 2 godine

"Lepa je Subotica, pre sto godina je bila najveći grad bivše Jugoslavije."

Ovo je faktografski netačno. Prema cenzusu iz 1921. Kraljevina SHS je imala tri grada veća od sto hiljada ljudi - Beograd, Zagreb i Suboticu. Od ta tri Subotica je bila najmanja. Sve se to može naći na sajtu Republičkog zavoda za statistiku.

Salle

pre 2 godine

Koristi internet :-)
[link]
(читалац, 4. jun 2021 11:47)

Before the Ottoman conquest in the 16th century, the population of the city was mostly Hungarian, while during the Ottoman rule (16th-17th centuries) was mostly Serbian and Muslim. Between the end of the 17th century and the second half of the 19th century, the population of Subotica was mostly composed of ethnic Bunjevci.

Nije da nije u pravu, ali pre Srba su tamo bili Mađari. Verujem da je na to alaudirao.

glisa

pre 2 godine

Sve što je na slikama prikazano je u krugu od 500 metara kvadratnih, i to je što ima da se vidi u Subotici. U Srbiji je veoma malo gradova, u turističkom smislu, za koje ti treba više od jednog dana da ih vidiš lepo. To su Beograd, do negde Novi Sad, i možda Niš (mada za NS i Niš je dovoljan dan), sve ostalo, par sati dovoljno. Naravno, možeš ti provesti i duže u tim gradovima, ali što se tiče onoga što kao turista možeš da vidiš, jedan dan je dovoljan za 99% gradova i mesta u Srbiji, sve preko toga je vrćenje u krug.

Smuleco

pre 2 godine

Mnogi važni i bogati Subotičani zaista voleše svoj grad, kada mu podariše predivne građevine, arhitekturu i urbanizam , svojstvene samo prestonim gradovima tadašnje Austro-Ugarske.
Po meni, zaista jedan od najlepših gradova Srbije:)

Sasa

pre 2 godine

Ja sam jednom davno pre 40 godina dosao u Suboticu prvi put. Moj otac je ziveo tamo kao mladic i jako je voleo taj grad.
Cim sam stigao, nekako mi je grad bio drugaciji nego ostala mjesta u jugoslaviji u kojima sam bio. Najpre cist, zatim pristojan i kulturan narod, pa biciklisticke staze na koje su me upozorili(negde su bile samo ucrtane na plocniku, pa se zna da tu ima prednost biciklista)
Zatim tolerantnost. Dosao sam na festival Omladina i tu je bas dolazilo takvih faca kojih obicno ne bi video svaki dan na ulici. Sad je to svakodnevnica ali pre 40 godina bi te negde mogli i izbubetati ako se takav pojavis na ulici. U Subotici je to bilo u redu. Pa pozoriste tada, tri predstave za vece, ides trgom igra se predstava, pa drugi cin te odveze bus na Palic.. Dvorana u Dudovoj sumi i pored momci igraju hokej na travi..
Sedenje nocu u pivnici i u neka doba svi ustanu pa kod komsije u pekaru da kupe vruce lepine sa mascu i paprikom kad izadju iz peci.
Ma svega je bilo,od te masti sa paprikom do visoke kulture.. i lude subkulture..
Secam se, prolazim kroz grad jednom a Franci Blaskovic izvodi performans, ogromnim penisom koji se klati probija zid od stiropora..
Treba paziti taj grad..to je velika vrednost!

prof.Okultis

pre 2 godine

Subotica je lep grad. Zadnjih par decenija ( pogotovo 90-tih) uništeno par fabrika gde je bio zaposlen veliki broj radnika. Stoga ne verujem da bi neko iz NS i BG došao tu da živi, što u suprotnom nije slučaj. Moj drug u Subotici živeo 10godina. Slaba plata, radio dva posla. Prešao u Novi Sad i svanulo mu.

Sava

pre 2 godine

Subotica je zaista predivan grad a ovaj tekst nisam nazalost pročitao zato što me je u samom uvodu razočarao. Spisateljica nas na samom početku navodi da je grad najlepši zato što „stvara utisak kao da se ne nalazi u Srbiji“! Jako tuzna konstatacija, navodi nas na razmišljanje da je tudje bolje, kvalitetnije, lepše... To je gubitnički mentalitet i takvo razmišljanje pokazuje koliko naš narod u Srbiji ima kompleks nize vrednosti. Ne zelim da tako vaspitavamo decu i nove generacije.
Lepota je stvar ukusa i potpuno subjektivna stvar. Zato je najlepši grad teško izabrati a ne verujem da je spisateljica obišla baš sve gradove u celoj Srbiji, jel samo ako poznaje sve gradove moze da „presudi“ koji je po njoj najlepši. A treba obići i sve kafane
Poznajem ljude koji tvrde da je grčko more ili Jadran najlepše na svetu a kada ih pitam gde su još bili kazu da ne poznaju druga mesta jer vec 15 godina idu na isto letovanje.
Mi imamo sreće da su u našoj zemlji uticaji raznih kultura pomešani i treba to da koristimo na najbolji mogući način a ne da se ponašamo kao pokondirene tikve. Nikad u Hrvatskoj nisam čuo nekog da kaze da uziva na njihovom primorju zato što ima utisak da je van Hrvatske, u Italiji na primer.
Ne sumnjam da je tekst odličan i znam da ovo što sam napisao nije tema ali treba da shvatimo da nije sve što se nalazi u Srbiji negativno a Subotica je valjda tako divna jer „kao da se ne nalazi u Srbiji“.

srbi cuvajte se sebe

pre 2 godine

(Sava, 4. jun 2021 12:14)

Tako je. Hrvati Teslu proglašavaju za najvećeg hrvatskog naučnika. Marka Pola za najvećeg moreplovca. Onog trenutka kada im po ne znam već kom osnovu pripadne neka teritorija sve vezano za nju po automatizmu proglašavaju za hrvatsko.
Kao i Albanci. Sećate se lake Trump kao kompromisnog naziva za jezero Gazivode, jer su i Albanci imali svoje ime za to jezero Uljmani.
Pa odakle Albancima ime za jezero oko koga i danas žive samo Srbi?!
Odatle, jer planiraju i vrše etnocid, a odmah posle i urbocid zamenom imena mesta.
E tako se osvajaju teritorije. I nijedan Albanac za sto godina neće reći da to jezero i okolina izgledaju kao da nisu albanski.

učio mnogo, izlazio malo

pre 2 godine

U pravu si. Ali to je samo jedan grad.

Na zalost, Slovenija cela je sasvim slucajno (zahvaljujuci Srbima) - država.

Pevac

pre 2 godine

Volim da posećujem gradove Vojvodine i uže Srbije i nastaviću i dalje.Svaki su lepi na svoj način iako su mali kao i ZR u kom živim ali NS i BG su tumori ove jadne zemlje i sve isisaše i odvukoše sebi...

Srem

pre 2 godine

Imam par drugara iz Subotice, bio sam 10-ak puta u njoj u kasnom jesenjem i zimskom periodu mnogo depresivan i pust grad.
Grad koji je bio grad pre Novog Sada, potpuno zapostavljen i ruiniran kao i boze moj sve u ovoj nasoj zemlji. Nadam se da ce Suboticani uspeti da sacuvaju ovo malo objekata koji nisu sruseni ili ce podeliti sudbinu svakog veceg grada u Srbiji.

Analiticar

pre 2 godine

E, pa dobro... posto smo zakljucili da se nalazi u Srbiji, na veliku zalost brojnih komentatora, mogli bi polako da predjemo na drugu temu...

srbija

pre 2 godine

Najlepsi gradovi Srbije. Subotica, Novi Sad, Beograd, Smederevo, Kraljevo, Krusevac
(Stefan, 4. jun 2021 10:17)

Мени ту фали Призрен.
(читалац, 04. jun 2021 11:02)
kao da prizren nije u srbiji

sladoledsmesom

pre 2 godine

Najdepresivniji grad u Evropi, sa najvećom stopom samoubistava po glavi stanovnika u celoj Evropi. Mislite o tome ;) samo ko je živeo u Subotici zna kako je to odvratan grad za život, ko dođe na par dana ima šta da vidi. Duže ostajanje nije preporučljivo.
(evil butcher, 04. jun 2021 10:18)

Nisi ti bio u Senti...

Brkajlo

pre 2 godine

@ butcher
malo preoštro definisano, ali moram biti saglasan sa poentom. Subotica, meni prelep i predrag grad gde sam i studirao, od Lenjinovog parka, korzoa, svih pobrojanih gradjevina, ulice Brace Radic, Dudove sume, skrivenih crkvica. Međutim, kada ste duže tamo i dovoljno osamljeni (kao u ispitnom roku), dolazi do izražaja neka praznina u grudima koju izaziva, kao da nešto crpi energiju duha. Zašto je tako, niko ne ume da objasni, ali mnogi su osetili ovaj fenomen.
Okolni gradovi, barem meni, ne odaju ovaj sentiment, iako manji i često prazniji od Subotice.
Pritom, ne bih se složio da je ekonomski jako loše u Subotici, ekonomska zona se pokazala kao pogodak, da, mnogi jesu otišli u inostranstvo, ali pre svega zbog lakoće dobijanja EU papira.
P.s. @Si, hvala za utiske o Somborici.

evil butcher

pre 2 godine

@Glasnik

Stručnjak,proporcijalno stanovništvu smo prvi u Evropi. Mojne da se praviš pametan. I nažalost tu titulu "ljubomorno" čuvamo godinama. Aj vozi

prof.Okultis

pre 2 godine

Finka, ne moraš bukvalno da shvataš. Dobro bio je 1921 treći po broju stanovnika, pa šta. Koliko je imala stanovnika 1900?

da se obrazujemo

pre 2 godine

Hajde sada da razjasnimo neke stvari ovde za raznorazne Slovence i domaće autošoviniste, kontraše i slične.
Najbrojniji narod Subotice 1918. god. kada se odlučivalo kojoj državi će Subotica pripasti bili su Bunjevci. S obzirom da su Bunjevci južnoslovenski narod koji je zajedno sa Srbima bio izložen žestoko udaru mađarizacije oni su bez većih dilema odluili da Subotica ulazi u sastav novostvorene Kraljevine, što su i potvrdili na velikoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Novom Sadu.
Drugi po brojnosti bili su Mađari. I zaista treba priznati da najveći udeo pogotovo u arhitektonskom smislu dolazi iz perioda ugarske vladavine gradom, Tek treći po brojnosti bili su Srbi, a potom Nemci i Jevreji.
Sve u svemu zanimljivo i šaroliko mesto u svakom smislu.

P.S. Samo ime Subotica slovenskog je porekla (od reči subota), a grad je bio centar kratkotrajnog carstva Jovana Nenada, čiji beli pomenik možete videti na četvrtoj slici.

Kalesu

pre 2 godine

Rođen i živim, već preko pet i po decenija, u njemu i moja jedina alternativa, ako bih morao da odem, bi bio Novi Sad. Sombor je vrlo sličan Subotici. Grad, koji je nekad imao više stanovnika od Beograda, a električni tramvaj dobio pre Beograda i Beča - to je Subotica. Tramvaj je ukinut 1974. godine, ali bi i danas dao poseban šarm mom gradu. Uspomenu na njega možete i sada videti u ulici Matka Vukovića u centru grada i u krugu gradskog saobraćajnog preduzeća, na putu ka Paliću. Haotičan raspored poznatih građevina je posledica činjenice da mnoge ulice nisu imale sadašnji izgled i pravac u vreme gradnje ovih lepih građevina, sada ukrasa našeg grada.

Halo Bing

pre 2 godine

Skoro sam sam vikend proveo u Subotici, Somboru i Kanjiži. Super se proveo, meni kao brđaninu je ta ravnica skroz egzotična. Kanjiža je ipak mala, Subotica je lepa i ne treba je vrednovati bez Palića, ipak je to praktično deo Subotice. Sombor mi nekako najbolje legao, ne znam zbog čega, možda jer ima baš dosta zelenila, kažu da ga je do skora bilo i više.

ketiS

pre 2 godine

@Che ......."toliko lipa da i danas u 2021 vam nabija komplekse...."

Jao zaista, ja recimo nocima vec ne spavam! Stalno se "kidam" kako to da je moja Srbija toliko ruzna, a susedna Hrvatska tako lipa, .....ma sta lipa, prelipa!