Sreda, 05.05.2021.

08:51

Putevima banatskih dvoraca

Izvor: B92

Putevima banatskih dvoraca IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

omniameamecumporto

pre 2 godine

Bilo bi mi drago da objavite ovaj link (prekrasan dvorac i još ljepša glazba)

https://www.youtube.com/watch?v=XYFcniI0ip

zapušteni dvorci

pre 2 godine

@ ketiS
Mnogo si inventivna! Gde si našla podatke da su austrijske, nemačke ili mađarske dvorce u Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj...obnavljale zemlje čijoj kulturi pripadaju. Mnogi od tih dvoraca su u privatnom vlasništvu, pa se ti vlasnici brinu o njihovom održavanju i turstičkom plasmanu, što je u Srbiji misaona imenica. Evo i ta epizoda ti dokazuje da ako turizam u Srbiji i jeste "prohodao", ta dva- tri koraka ne znače da ume da "hoda".

ketiS

pre 2 godine

@turizam u povojima

Turizam u Srbiji je vec odavno "prohodao", a poenta mog posta je u tome, da Srbija prosecnom turisti treba da predstavi pre svega ono nasledje koje je cini razlicitom od drugih, odnosno koje moze da se vidi prevashodno u njoj i nigde vise. Drugim recima, dvoraca ima po celoj Evropi, ali zato Studenica ili Sopocani, Sremski Karlovci ili Krusedol mogu da se vide samo u Srbiji. Konacno, i neki od ovih dvoraca su obnovljeni, a pri tom treba reci da bi bilo pozeljno, da u obnovi onih koji si jos uvek zapusteni, uzmu ucesce i one zemlje cijem etnokulturnom identitetu to nasledje pripada, poput susedne Madjarske ili pak Austrije i Nemacke.

J

pre 2 godine

"Tipicne dvorske arhitekture najvise ima u Francuskoj, Nemackoj i Britaniji, pa onda i u Italiji, te Spaniji i Portugaliji"
ketiS
U Italiji ima 45.000 dvoraca, u Francuskoj 40.000, u Nemačkoj 25.000. Ne računaju se lovačke kuće.

turizam u povojima

pre 2 godine

@ ketiS
Građevine o kojima je reč (a za koje je najmanje važno kakve su tipologije) nisu objekti koje turisti treba da obilaze i da im se dive, već da u njima ugodno borave uživajući i u prirodnom ambijentu koji ih okružuje, pa da odatle, iz tog posebnog i otmenog smeštaja, posećuju fruškogorske manastire.

danijel

pre 2 godine

I u Hrvatskoj su vladali komunisti (koje optužujete za današnje - tužno - stanje vaših dvoraca) pa pogledajte kako izgledaju brojni dvorci u Zagorju i karlovačkoj regiji - rekonstruirani, uglancani te privedeni novoj, najčešće turističkoj funkciji. Jedan lijepi primjer imate i u nepsrednoj blizini, u Iloku.

Урке

pre 2 godine

Oteto prokleto. Takva nam je cela zemlja, a i područja naseljena Srbima.
(Ja mislim, 05. maj 2021 23:54)
Од кога отето господе боже?

Birgerbrosa

pre 2 godine

Predivan tekst! Zapitah se ko ga je napisao, a onda shvatim da ja tu gospođu pratim na Instagramu i da uživam u fotografijama. Nadam se da će ih biti još. Bravo, bravo, bravo!

gagi

pre 2 godine

Sto se tice porekla dvoraca, jedno je sigurno: nakon odlaska Turaka i preraspodele "oslobodjene" zemlje, bogatasi su mogli kupiti zemlje i osnovati velika imanja bez obzira na nacionalnost - sve dok su bili u dobrim odnosima i slusali Bec i Austrijance.

hm

pre 2 godine

Sva sreca pa je dubrovnik u lepoj njihovoj ( i ti AU "konjusari" imaju vise kulture izgleda od "turskih konjusara") mada se cak i bombardovao 90ih. Tko zna na sta bi izgledao da je deo Srbije. Ni za ovo malo se domacinski ne ponasamo. Nije mi uopste jasno zasto smo takvi. Ni Turci nisu bili takvi, a jos manje AU. Samo da komsiji crkne krava... Sve je nekako poremeceno od raspada SFRj, pogotovo u Srbiji i ne ide na bolje.

La la iz Banata

pre 2 godine

Za 200 godina će vile današnjih tajkuna biti kulturna baština. Potomci paora se dive dvorcima u kojima su živele gulikože i paraziti. Žalosno je što mi ne možemo da očuvamo svest i moralne principe, a za zgradurine je lako.
(......, 05. maj 2021 19:35)

Komunista koji je otimao te iste palate od bogatih vlasnika, a zatim je otimao poslednji džak žita i od tih sirotih paora priča o očuvanju svesti i moralnih principa. Brale moj, nisi znao ni te zgradurine koje si oteo da očuvaš i valorizuješ, o kakvoj crnoj svesti ti pričaš?

ketiS

pre 2 godine

Ne znam kada ce se konacno prihvatiti objektivna cinjenica, da ove bespogovorno lepe i zanimljive gradjevine, ipak nisu nikakvi dvorci. Tipicne dvorske arhitekture najvise ima u Francuskoj, Nemackoj i Britaniji, pa onda i u Italiji, te Spaniji i Portugaliji, a u manjoj meri i u Skandinaviji i srednjoj Evropi. Na nasim prostorima, takvih tipicnih dvoraca nema, vec su to uglavnom plemicka imanja koja se u engleskom jeziku nazivaju "manor houses" ili pak lovacka konacista, odnosno "hunting lodges" na engleskom. To naravno ne znaci da ove gradjevine nemaju odgovarajucu umetnicku i graditeljsku vrednost, ali ipak ne treba preterivati, tim pre sto turiste sa Zapada npr. ovako nesto ne impresionira posebno, jer u sopstvenim zemljama imaju mnogo raskosniju arhitekturu tog tipa. Nadalje, ove gradjevine su u velikoj meri deo ugarske i nemacke kulturne bastine na podrucju danasnje Srbije. Naravno da medju ovim gradjevimana ima i onih koje je gradila srpska gradjanska elita u ondasnjoj Austrougarskoj, ali objektivno to je manjina. Za prosecnog stranog turistu, pogotovo onog sa Zapada, mnogo je zanimljivija srpska, baroknopravoslavna bastina Sremskih Karlovaca ili Fruskogorskih manastira, nego svi ovi "dvorci" zajedno. Sve u svemu, treba biti razuman i realan, te shvatiti da u nasoj zemlji ima daleko autenticnijeg nasledja, no sto je ovo koje je predmet ovog putopisa.

Zagor

pre 2 godine

@Ne jedite bunike: Pa da "hrvatska" aristokratija... I to u Vojvodini. Sve ovde čovek može da pročita. Možda su potomci onih silnih kraljeva, čiji grobovi nikako ne mogu da se nađu? ;-)

Ne jedite bunike

pre 2 godine

@Nađa, hrvatska aristokratija??? cemu brkati ugarsku aristokratiju sa hrvatskim konjusarima? imas nesreco dvorce i po centralnoj i juznoj Srbiji, a sto se Vojvodine tice, odnosno Velikog srpskog vojvodstva u okviru AU monarhije, Srbi nisu izostali u gradnji dvoraca, od Zemuna do Peste. Zdravo budi.

x

pre 2 godine

Šta bi mi imali dvorce da nam nisu sagradili mađarska, nemačka i hrvatska aristokratija.Oni su i doneli kulturu i građanski duh koji je danas nepovratno uništen, šta vidimo iz žalosne sudbine ovog dvorca. Odnosimo se kao da nije naš zato i propada kao i svi mi.
(Nađa, 05. maj 2021 21:31)

Mnogi od tih dvoraca su pripadali Srbima, čisto eto za tvoju informaciju. A propali su jer su ih komunisti oteli 45te, i ostavili da propadaju, jer su ih zanimale samo vile na Dedinju i Senjaku, tu im bilo bliže centru.

mintesot

pre 2 godine

Juce bio na vrhu Beogradjanke, i kad se baci pogled na sam centar grada odozgo, vidi se koliko je sve ruzno i oronulo. Svaki krov zardjao, gomila nadzidanih aluminijumskih krovova koji kvare estetiku, crepovi koji su poispadali...Bas uzasan utisak.

CrniMika

pre 2 godine

Sve je to napravljeno od ukradenih i otetih para. Toliki pečat istorije i zaslužuju. Isto tako kao i sada, pokradeno, kupljno, piši propalo.

Mik

pre 2 godine

Sta ocekivati kad smo za 100 godina 5 puta ratovali. Bez obzira ko je na vlasti, potrebno je vreme da se izdignemo iz ambisa. Nadam se da vise nikada necemo ratovati.

Nađa

pre 2 godine

Šta bi mi imali dvorce da nam nisu sagradili mađarska, nemačka i hrvatska aristokratija.Oni su i doneli kulturu i građanski duh koji je danas nepovratno uništen, šta vidimo iz žalosne sudbine ovog dvorca. Odnosimo se kao da nije naš zato i propada kao i svi mi.

Olga

pre 2 godine

Vratiti otetu imovinu pravim vlasnicima. Moramo da pokažemo dostojanstvo kao pravna država pa makar i simbolično. Nemozete nešto da otmete šta su generacije stvarale. I ne, one nisu “gulikože” to može da kaže samo pomračen um. Ne živite u komunizmu i nema diktature proletarijata. Koliko su samo aristokrate sagradili škola, uveli modernizaciju na poljoprivredna dobra, doneli nove žitarice i nove navike? Izgleda da to ništa ne vredi.zar samo hajdučija i otimačina?

učio mnogo, izlazio malo

pre 2 godine

Dobili smo. Pa dobili su i ostali isto pa sada govorimo kako su to lepe države. Sever im izgradili Austrijanci i Ugari, jug Italijani.
Inače, izgledaju zapušteno i oronulo i to jeste slika nas samih. To smo mi. Ružna slika u ogledalu.

Čarobni prašak

pre 2 godine

"...na delu pruge koja je 1858. godine povezala Vršac sa najstarijom prugom izgrađenoj u Srbiji..."
Umesto da tu prugu obnovimo, koristimo i sa ponosom uvrstimo u turističku ponudu, mi čekamo da se sve to sruši i istrune od sebe, pošto nam je inače odnos prema železnici bio i ostao tradicionalno katastrofalan, što možemo da vidimo na bezbroj primera od Horgoša do Preševa, od Šida do Dimitrovgrada. Džaba nama sve te najave brzih pruga (koje ne znam ni da li ćemo ikad dočekati) kada ni ono što imamo nismo doveli u iole upotrebljivo stanje. "Hobi" nam je da kukamo kako nas niko ne voli, kako je "ceo svet protiv Srba", a ustvari ne volimo sami sebe. SRAM NAS BILO!

Trovach

pre 2 godine

@hm...Zaista lice na onaj crtani Duska Dugouska sa Drakulinim dvorcem. Pogotovo naslovna slika. Zanisljam jos i onaj crtac sa Gicom Prasicem i mackom Silvesterom. Jedan kastel mojih predaka nazalost slicno izgleda. Nemamo ni para, ni volje da se sudimo, a tek da obnovimo.

marvin_the_martian

pre 2 godine

Jelena, hvala Vam na još jednom predivnom tekstu u kome nas podsećate na pomalo zaboravljene lepote naše zemlje koje svako od nas uz realno malo truda i volje može da doživi.

dp

pre 2 godine

Normalne države ovo pretvore u hotel, zadrže izgled i skidaju kožu s leđa za jedno noćenje, plus odlaziš odatle oduševljen šta li još ta država ima kad dvorce pretvara u hotele. Mi našu istoriju poštujemo i ne pretvaramo u neke tamo hotele. Mi pustimo da propadne.

Trovach

pre 2 godine

@.....Te gulikoze i paraziti su svojim novcima napravili svoje kastele. Ovo sto ova danasnja "izabrana vlastela" radi je teski kiceraj i skuplje ce nas kostati rusenje od izgradnje.

al bandy

pre 2 godine

kapetanovo i kastel u hajducici je kupila bogata poroduca,sredili ih bukvalno zapecatili..moze im se jer su njihovi..steta zbog lepote istih

Дон Армандо

pre 2 godine

Да смо иоле нормална држава ово би било реновирано и претворено у туристичку атракцију...

......

pre 2 godine

Ovo je dokaz koliko smo nesposobni kao narod. ne možemo da očuvamo kulturnu baštinu.
(gastoz, 5. maj 2021 18:39)

Za 200 godina će vile današnjih tajkuna biti kulturna baština. Potomci paora se dive dvorcima u kojima su živele gulikože i paraziti. Žalosno je što mi ne možemo da očuvamo svest i moralne principe, a za zgradurine je lako.

Дон Армандо

pre 2 godine

Да смо иоле нормална држава ово би било реновирано и претворено у туристичку атракцију...

dp

pre 2 godine

Normalne države ovo pretvore u hotel, zadrže izgled i skidaju kožu s leđa za jedno noćenje, plus odlaziš odatle oduševljen šta li još ta država ima kad dvorce pretvara u hotele. Mi našu istoriju poštujemo i ne pretvaramo u neke tamo hotele. Mi pustimo da propadne.

x

pre 2 godine

Šta bi mi imali dvorce da nam nisu sagradili mađarska, nemačka i hrvatska aristokratija.Oni su i doneli kulturu i građanski duh koji je danas nepovratno uništen, šta vidimo iz žalosne sudbine ovog dvorca. Odnosimo se kao da nije naš zato i propada kao i svi mi.
(Nađa, 05. maj 2021 21:31)

Mnogi od tih dvoraca su pripadali Srbima, čisto eto za tvoju informaciju. A propali su jer su ih komunisti oteli 45te, i ostavili da propadaju, jer su ih zanimale samo vile na Dedinju i Senjaku, tu im bilo bliže centru.

al bandy

pre 2 godine

kapetanovo i kastel u hajducici je kupila bogata poroduca,sredili ih bukvalno zapecatili..moze im se jer su njihovi..steta zbog lepote istih

Čarobni prašak

pre 2 godine

"...na delu pruge koja je 1858. godine povezala Vršac sa najstarijom prugom izgrađenoj u Srbiji..."
Umesto da tu prugu obnovimo, koristimo i sa ponosom uvrstimo u turističku ponudu, mi čekamo da se sve to sruši i istrune od sebe, pošto nam je inače odnos prema železnici bio i ostao tradicionalno katastrofalan, što možemo da vidimo na bezbroj primera od Horgoša do Preševa, od Šida do Dimitrovgrada. Džaba nama sve te najave brzih pruga (koje ne znam ni da li ćemo ikad dočekati) kada ni ono što imamo nismo doveli u iole upotrebljivo stanje. "Hobi" nam je da kukamo kako nas niko ne voli, kako je "ceo svet protiv Srba", a ustvari ne volimo sami sebe. SRAM NAS BILO!

mintesot

pre 2 godine

Juce bio na vrhu Beogradjanke, i kad se baci pogled na sam centar grada odozgo, vidi se koliko je sve ruzno i oronulo. Svaki krov zardjao, gomila nadzidanih aluminijumskih krovova koji kvare estetiku, crepovi koji su poispadali...Bas uzasan utisak.

Ne jedite bunike

pre 2 godine

@Nađa, hrvatska aristokratija??? cemu brkati ugarsku aristokratiju sa hrvatskim konjusarima? imas nesreco dvorce i po centralnoj i juznoj Srbiji, a sto se Vojvodine tice, odnosno Velikog srpskog vojvodstva u okviru AU monarhije, Srbi nisu izostali u gradnji dvoraca, od Zemuna do Peste. Zdravo budi.

Trovach

pre 2 godine

@.....Te gulikoze i paraziti su svojim novcima napravili svoje kastele. Ovo sto ova danasnja "izabrana vlastela" radi je teski kiceraj i skuplje ce nas kostati rusenje od izgradnje.

učio mnogo, izlazio malo

pre 2 godine

Dobili smo. Pa dobili su i ostali isto pa sada govorimo kako su to lepe države. Sever im izgradili Austrijanci i Ugari, jug Italijani.
Inače, izgledaju zapušteno i oronulo i to jeste slika nas samih. To smo mi. Ružna slika u ogledalu.

Zagor

pre 2 godine

@Ne jedite bunike: Pa da "hrvatska" aristokratija... I to u Vojvodini. Sve ovde čovek može da pročita. Možda su potomci onih silnih kraljeva, čiji grobovi nikako ne mogu da se nađu? ;-)

Olga

pre 2 godine

Vratiti otetu imovinu pravim vlasnicima. Moramo da pokažemo dostojanstvo kao pravna država pa makar i simbolično. Nemozete nešto da otmete šta su generacije stvarale. I ne, one nisu “gulikože” to može da kaže samo pomračen um. Ne živite u komunizmu i nema diktature proletarijata. Koliko su samo aristokrate sagradili škola, uveli modernizaciju na poljoprivredna dobra, doneli nove žitarice i nove navike? Izgleda da to ništa ne vredi.zar samo hajdučija i otimačina?

Nađa

pre 2 godine

Šta bi mi imali dvorce da nam nisu sagradili mađarska, nemačka i hrvatska aristokratija.Oni su i doneli kulturu i građanski duh koji je danas nepovratno uništen, šta vidimo iz žalosne sudbine ovog dvorca. Odnosimo se kao da nije naš zato i propada kao i svi mi.

......

pre 2 godine

Ovo je dokaz koliko smo nesposobni kao narod. ne možemo da očuvamo kulturnu baštinu.
(gastoz, 5. maj 2021 18:39)

Za 200 godina će vile današnjih tajkuna biti kulturna baština. Potomci paora se dive dvorcima u kojima su živele gulikože i paraziti. Žalosno je što mi ne možemo da očuvamo svest i moralne principe, a za zgradurine je lako.

Mik

pre 2 godine

Sta ocekivati kad smo za 100 godina 5 puta ratovali. Bez obzira ko je na vlasti, potrebno je vreme da se izdignemo iz ambisa. Nadam se da vise nikada necemo ratovati.

Trovach

pre 2 godine

@hm...Zaista lice na onaj crtani Duska Dugouska sa Drakulinim dvorcem. Pogotovo naslovna slika. Zanisljam jos i onaj crtac sa Gicom Prasicem i mackom Silvesterom. Jedan kastel mojih predaka nazalost slicno izgleda. Nemamo ni para, ni volje da se sudimo, a tek da obnovimo.

marvin_the_martian

pre 2 godine

Jelena, hvala Vam na još jednom predivnom tekstu u kome nas podsećate na pomalo zaboravljene lepote naše zemlje koje svako od nas uz realno malo truda i volje može da doživi.

danijel

pre 2 godine

I u Hrvatskoj su vladali komunisti (koje optužujete za današnje - tužno - stanje vaših dvoraca) pa pogledajte kako izgledaju brojni dvorci u Zagorju i karlovačkoj regiji - rekonstruirani, uglancani te privedeni novoj, najčešće turističkoj funkciji. Jedan lijepi primjer imate i u nepsrednoj blizini, u Iloku.

hm

pre 2 godine

Sva sreca pa je dubrovnik u lepoj njihovoj ( i ti AU "konjusari" imaju vise kulture izgleda od "turskih konjusara") mada se cak i bombardovao 90ih. Tko zna na sta bi izgledao da je deo Srbije. Ni za ovo malo se domacinski ne ponasamo. Nije mi uopste jasno zasto smo takvi. Ni Turci nisu bili takvi, a jos manje AU. Samo da komsiji crkne krava... Sve je nekako poremeceno od raspada SFRj, pogotovo u Srbiji i ne ide na bolje.

ketiS

pre 2 godine

Ne znam kada ce se konacno prihvatiti objektivna cinjenica, da ove bespogovorno lepe i zanimljive gradjevine, ipak nisu nikakvi dvorci. Tipicne dvorske arhitekture najvise ima u Francuskoj, Nemackoj i Britaniji, pa onda i u Italiji, te Spaniji i Portugaliji, a u manjoj meri i u Skandinaviji i srednjoj Evropi. Na nasim prostorima, takvih tipicnih dvoraca nema, vec su to uglavnom plemicka imanja koja se u engleskom jeziku nazivaju "manor houses" ili pak lovacka konacista, odnosno "hunting lodges" na engleskom. To naravno ne znaci da ove gradjevine nemaju odgovarajucu umetnicku i graditeljsku vrednost, ali ipak ne treba preterivati, tim pre sto turiste sa Zapada npr. ovako nesto ne impresionira posebno, jer u sopstvenim zemljama imaju mnogo raskosniju arhitekturu tog tipa. Nadalje, ove gradjevine su u velikoj meri deo ugarske i nemacke kulturne bastine na podrucju danasnje Srbije. Naravno da medju ovim gradjevimana ima i onih koje je gradila srpska gradjanska elita u ondasnjoj Austrougarskoj, ali objektivno to je manjina. Za prosecnog stranog turistu, pogotovo onog sa Zapada, mnogo je zanimljivija srpska, baroknopravoslavna bastina Sremskih Karlovaca ili Fruskogorskih manastira, nego svi ovi "dvorci" zajedno. Sve u svemu, treba biti razuman i realan, te shvatiti da u nasoj zemlji ima daleko autenticnijeg nasledja, no sto je ovo koje je predmet ovog putopisa.

Урке

pre 2 godine

Oteto prokleto. Takva nam je cela zemlja, a i područja naseljena Srbima.
(Ja mislim, 05. maj 2021 23:54)
Од кога отето господе боже?

La la iz Banata

pre 2 godine

Za 200 godina će vile današnjih tajkuna biti kulturna baština. Potomci paora se dive dvorcima u kojima su živele gulikože i paraziti. Žalosno je što mi ne možemo da očuvamo svest i moralne principe, a za zgradurine je lako.
(......, 05. maj 2021 19:35)

Komunista koji je otimao te iste palate od bogatih vlasnika, a zatim je otimao poslednji džak žita i od tih sirotih paora priča o očuvanju svesti i moralnih principa. Brale moj, nisi znao ni te zgradurine koje si oteo da očuvaš i valorizuješ, o kakvoj crnoj svesti ti pričaš?

gagi

pre 2 godine

Sto se tice porekla dvoraca, jedno je sigurno: nakon odlaska Turaka i preraspodele "oslobodjene" zemlje, bogatasi su mogli kupiti zemlje i osnovati velika imanja bez obzira na nacionalnost - sve dok su bili u dobrim odnosima i slusali Bec i Austrijance.

CrniMika

pre 2 godine

Sve je to napravljeno od ukradenih i otetih para. Toliki pečat istorije i zaslužuju. Isto tako kao i sada, pokradeno, kupljno, piši propalo.

Birgerbrosa

pre 2 godine

Predivan tekst! Zapitah se ko ga je napisao, a onda shvatim da ja tu gospođu pratim na Instagramu i da uživam u fotografijama. Nadam se da će ih biti još. Bravo, bravo, bravo!

turizam u povojima

pre 2 godine

@ ketiS
Građevine o kojima je reč (a za koje je najmanje važno kakve su tipologije) nisu objekti koje turisti treba da obilaze i da im se dive, već da u njima ugodno borave uživajući i u prirodnom ambijentu koji ih okružuje, pa da odatle, iz tog posebnog i otmenog smeštaja, posećuju fruškogorske manastire.

zapušteni dvorci

pre 2 godine

@ ketiS
Mnogo si inventivna! Gde si našla podatke da su austrijske, nemačke ili mađarske dvorce u Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj...obnavljale zemlje čijoj kulturi pripadaju. Mnogi od tih dvoraca su u privatnom vlasništvu, pa se ti vlasnici brinu o njihovom održavanju i turstičkom plasmanu, što je u Srbiji misaona imenica. Evo i ta epizoda ti dokazuje da ako turizam u Srbiji i jeste "prohodao", ta dva- tri koraka ne znače da ume da "hoda".

J

pre 2 godine

"Tipicne dvorske arhitekture najvise ima u Francuskoj, Nemackoj i Britaniji, pa onda i u Italiji, te Spaniji i Portugaliji"
ketiS
U Italiji ima 45.000 dvoraca, u Francuskoj 40.000, u Nemačkoj 25.000. Ne računaju se lovačke kuće.

ketiS

pre 2 godine

@turizam u povojima

Turizam u Srbiji je vec odavno "prohodao", a poenta mog posta je u tome, da Srbija prosecnom turisti treba da predstavi pre svega ono nasledje koje je cini razlicitom od drugih, odnosno koje moze da se vidi prevashodno u njoj i nigde vise. Drugim recima, dvoraca ima po celoj Evropi, ali zato Studenica ili Sopocani, Sremski Karlovci ili Krusedol mogu da se vide samo u Srbiji. Konacno, i neki od ovih dvoraca su obnovljeni, a pri tom treba reci da bi bilo pozeljno, da u obnovi onih koji si jos uvek zapusteni, uzmu ucesce i one zemlje cijem etnokulturnom identitetu to nasledje pripada, poput susedne Madjarske ili pak Austrije i Nemacke.

omniameamecumporto

pre 2 godine

Bilo bi mi drago da objavite ovaj link (prekrasan dvorac i još ljepša glazba)

https://www.youtube.com/watch?v=XYFcniI0ip

Nađa

pre 2 godine

Šta bi mi imali dvorce da nam nisu sagradili mađarska, nemačka i hrvatska aristokratija.Oni su i doneli kulturu i građanski duh koji je danas nepovratno uništen, šta vidimo iz žalosne sudbine ovog dvorca. Odnosimo se kao da nije naš zato i propada kao i svi mi.

......

pre 2 godine

Ovo je dokaz koliko smo nesposobni kao narod. ne možemo da očuvamo kulturnu baštinu.
(gastoz, 5. maj 2021 18:39)

Za 200 godina će vile današnjih tajkuna biti kulturna baština. Potomci paora se dive dvorcima u kojima su živele gulikože i paraziti. Žalosno je što mi ne možemo da očuvamo svest i moralne principe, a za zgradurine je lako.

CrniMika

pre 2 godine

Sve je to napravljeno od ukradenih i otetih para. Toliki pečat istorije i zaslužuju. Isto tako kao i sada, pokradeno, kupljno, piši propalo.

Ne jedite bunike

pre 2 godine

@Nađa, hrvatska aristokratija??? cemu brkati ugarsku aristokratiju sa hrvatskim konjusarima? imas nesreco dvorce i po centralnoj i juznoj Srbiji, a sto se Vojvodine tice, odnosno Velikog srpskog vojvodstva u okviru AU monarhije, Srbi nisu izostali u gradnji dvoraca, od Zemuna do Peste. Zdravo budi.

x

pre 2 godine

Šta bi mi imali dvorce da nam nisu sagradili mađarska, nemačka i hrvatska aristokratija.Oni su i doneli kulturu i građanski duh koji je danas nepovratno uništen, šta vidimo iz žalosne sudbine ovog dvorca. Odnosimo se kao da nije naš zato i propada kao i svi mi.
(Nađa, 05. maj 2021 21:31)

Mnogi od tih dvoraca su pripadali Srbima, čisto eto za tvoju informaciju. A propali su jer su ih komunisti oteli 45te, i ostavili da propadaju, jer su ih zanimale samo vile na Dedinju i Senjaku, tu im bilo bliže centru.

Zagor

pre 2 godine

@Ne jedite bunike: Pa da "hrvatska" aristokratija... I to u Vojvodini. Sve ovde čovek može da pročita. Možda su potomci onih silnih kraljeva, čiji grobovi nikako ne mogu da se nađu? ;-)

Урке

pre 2 godine

Oteto prokleto. Takva nam je cela zemlja, a i područja naseljena Srbima.
(Ja mislim, 05. maj 2021 23:54)
Од кога отето господе боже?

Olga

pre 2 godine

Vratiti otetu imovinu pravim vlasnicima. Moramo da pokažemo dostojanstvo kao pravna država pa makar i simbolično. Nemozete nešto da otmete šta su generacije stvarale. I ne, one nisu “gulikože” to može da kaže samo pomračen um. Ne živite u komunizmu i nema diktature proletarijata. Koliko su samo aristokrate sagradili škola, uveli modernizaciju na poljoprivredna dobra, doneli nove žitarice i nove navike? Izgleda da to ništa ne vredi.zar samo hajdučija i otimačina?

Mik

pre 2 godine

Sta ocekivati kad smo za 100 godina 5 puta ratovali. Bez obzira ko je na vlasti, potrebno je vreme da se izdignemo iz ambisa. Nadam se da vise nikada necemo ratovati.

mintesot

pre 2 godine

Juce bio na vrhu Beogradjanke, i kad se baci pogled na sam centar grada odozgo, vidi se koliko je sve ruzno i oronulo. Svaki krov zardjao, gomila nadzidanih aluminijumskih krovova koji kvare estetiku, crepovi koji su poispadali...Bas uzasan utisak.

Trovach

pre 2 godine

@.....Te gulikoze i paraziti su svojim novcima napravili svoje kastele. Ovo sto ova danasnja "izabrana vlastela" radi je teski kiceraj i skuplje ce nas kostati rusenje od izgradnje.

hm

pre 2 godine

Sva sreca pa je dubrovnik u lepoj njihovoj ( i ti AU "konjusari" imaju vise kulture izgleda od "turskih konjusara") mada se cak i bombardovao 90ih. Tko zna na sta bi izgledao da je deo Srbije. Ni za ovo malo se domacinski ne ponasamo. Nije mi uopste jasno zasto smo takvi. Ni Turci nisu bili takvi, a jos manje AU. Samo da komsiji crkne krava... Sve je nekako poremeceno od raspada SFRj, pogotovo u Srbiji i ne ide na bolje.

ketiS

pre 2 godine

Ne znam kada ce se konacno prihvatiti objektivna cinjenica, da ove bespogovorno lepe i zanimljive gradjevine, ipak nisu nikakvi dvorci. Tipicne dvorske arhitekture najvise ima u Francuskoj, Nemackoj i Britaniji, pa onda i u Italiji, te Spaniji i Portugaliji, a u manjoj meri i u Skandinaviji i srednjoj Evropi. Na nasim prostorima, takvih tipicnih dvoraca nema, vec su to uglavnom plemicka imanja koja se u engleskom jeziku nazivaju "manor houses" ili pak lovacka konacista, odnosno "hunting lodges" na engleskom. To naravno ne znaci da ove gradjevine nemaju odgovarajucu umetnicku i graditeljsku vrednost, ali ipak ne treba preterivati, tim pre sto turiste sa Zapada npr. ovako nesto ne impresionira posebno, jer u sopstvenim zemljama imaju mnogo raskosniju arhitekturu tog tipa. Nadalje, ove gradjevine su u velikoj meri deo ugarske i nemacke kulturne bastine na podrucju danasnje Srbije. Naravno da medju ovim gradjevimana ima i onih koje je gradila srpska gradjanska elita u ondasnjoj Austrougarskoj, ali objektivno to je manjina. Za prosecnog stranog turistu, pogotovo onog sa Zapada, mnogo je zanimljivija srpska, baroknopravoslavna bastina Sremskih Karlovaca ili Fruskogorskih manastira, nego svi ovi "dvorci" zajedno. Sve u svemu, treba biti razuman i realan, te shvatiti da u nasoj zemlji ima daleko autenticnijeg nasledja, no sto je ovo koje je predmet ovog putopisa.

Trovach

pre 2 godine

@hm...Zaista lice na onaj crtani Duska Dugouska sa Drakulinim dvorcem. Pogotovo naslovna slika. Zanisljam jos i onaj crtac sa Gicom Prasicem i mackom Silvesterom. Jedan kastel mojih predaka nazalost slicno izgleda. Nemamo ni para, ni volje da se sudimo, a tek da obnovimo.

danijel

pre 2 godine

I u Hrvatskoj su vladali komunisti (koje optužujete za današnje - tužno - stanje vaših dvoraca) pa pogledajte kako izgledaju brojni dvorci u Zagorju i karlovačkoj regiji - rekonstruirani, uglancani te privedeni novoj, najčešće turističkoj funkciji. Jedan lijepi primjer imate i u nepsrednoj blizini, u Iloku.

ketiS

pre 2 godine

@turizam u povojima

Turizam u Srbiji je vec odavno "prohodao", a poenta mog posta je u tome, da Srbija prosecnom turisti treba da predstavi pre svega ono nasledje koje je cini razlicitom od drugih, odnosno koje moze da se vidi prevashodno u njoj i nigde vise. Drugim recima, dvoraca ima po celoj Evropi, ali zato Studenica ili Sopocani, Sremski Karlovci ili Krusedol mogu da se vide samo u Srbiji. Konacno, i neki od ovih dvoraca su obnovljeni, a pri tom treba reci da bi bilo pozeljno, da u obnovi onih koji si jos uvek zapusteni, uzmu ucesce i one zemlje cijem etnokulturnom identitetu to nasledje pripada, poput susedne Madjarske ili pak Austrije i Nemacke.

marvin_the_martian

pre 2 godine

Jelena, hvala Vam na još jednom predivnom tekstu u kome nas podsećate na pomalo zaboravljene lepote naše zemlje koje svako od nas uz realno malo truda i volje može da doživi.

Дон Армандо

pre 2 godine

Да смо иоле нормална држава ово би било реновирано и претворено у туристичку атракцију...

učio mnogo, izlazio malo

pre 2 godine

Dobili smo. Pa dobili su i ostali isto pa sada govorimo kako su to lepe države. Sever im izgradili Austrijanci i Ugari, jug Italijani.
Inače, izgledaju zapušteno i oronulo i to jeste slika nas samih. To smo mi. Ružna slika u ogledalu.

Čarobni prašak

pre 2 godine

"...na delu pruge koja je 1858. godine povezala Vršac sa najstarijom prugom izgrađenoj u Srbiji..."
Umesto da tu prugu obnovimo, koristimo i sa ponosom uvrstimo u turističku ponudu, mi čekamo da se sve to sruši i istrune od sebe, pošto nam je inače odnos prema železnici bio i ostao tradicionalno katastrofalan, što možemo da vidimo na bezbroj primera od Horgoša do Preševa, od Šida do Dimitrovgrada. Džaba nama sve te najave brzih pruga (koje ne znam ni da li ćemo ikad dočekati) kada ni ono što imamo nismo doveli u iole upotrebljivo stanje. "Hobi" nam je da kukamo kako nas niko ne voli, kako je "ceo svet protiv Srba", a ustvari ne volimo sami sebe. SRAM NAS BILO!

dp

pre 2 godine

Normalne države ovo pretvore u hotel, zadrže izgled i skidaju kožu s leđa za jedno noćenje, plus odlaziš odatle oduševljen šta li još ta država ima kad dvorce pretvara u hotele. Mi našu istoriju poštujemo i ne pretvaramo u neke tamo hotele. Mi pustimo da propadne.

La la iz Banata

pre 2 godine

Za 200 godina će vile današnjih tajkuna biti kulturna baština. Potomci paora se dive dvorcima u kojima su živele gulikože i paraziti. Žalosno je što mi ne možemo da očuvamo svest i moralne principe, a za zgradurine je lako.
(......, 05. maj 2021 19:35)

Komunista koji je otimao te iste palate od bogatih vlasnika, a zatim je otimao poslednji džak žita i od tih sirotih paora priča o očuvanju svesti i moralnih principa. Brale moj, nisi znao ni te zgradurine koje si oteo da očuvaš i valorizuješ, o kakvoj crnoj svesti ti pričaš?

Birgerbrosa

pre 2 godine

Predivan tekst! Zapitah se ko ga je napisao, a onda shvatim da ja tu gospođu pratim na Instagramu i da uživam u fotografijama. Nadam se da će ih biti još. Bravo, bravo, bravo!

turizam u povojima

pre 2 godine

@ ketiS
Građevine o kojima je reč (a za koje je najmanje važno kakve su tipologije) nisu objekti koje turisti treba da obilaze i da im se dive, već da u njima ugodno borave uživajući i u prirodnom ambijentu koji ih okružuje, pa da odatle, iz tog posebnog i otmenog smeštaja, posećuju fruškogorske manastire.

J

pre 2 godine

"Tipicne dvorske arhitekture najvise ima u Francuskoj, Nemackoj i Britaniji, pa onda i u Italiji, te Spaniji i Portugaliji"
ketiS
U Italiji ima 45.000 dvoraca, u Francuskoj 40.000, u Nemačkoj 25.000. Ne računaju se lovačke kuće.

al bandy

pre 2 godine

kapetanovo i kastel u hajducici je kupila bogata poroduca,sredili ih bukvalno zapecatili..moze im se jer su njihovi..steta zbog lepote istih

zapušteni dvorci

pre 2 godine

@ ketiS
Mnogo si inventivna! Gde si našla podatke da su austrijske, nemačke ili mađarske dvorce u Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj...obnavljale zemlje čijoj kulturi pripadaju. Mnogi od tih dvoraca su u privatnom vlasništvu, pa se ti vlasnici brinu o njihovom održavanju i turstičkom plasmanu, što je u Srbiji misaona imenica. Evo i ta epizoda ti dokazuje da ako turizam u Srbiji i jeste "prohodao", ta dva- tri koraka ne znače da ume da "hoda".

gagi

pre 2 godine

Sto se tice porekla dvoraca, jedno je sigurno: nakon odlaska Turaka i preraspodele "oslobodjene" zemlje, bogatasi su mogli kupiti zemlje i osnovati velika imanja bez obzira na nacionalnost - sve dok su bili u dobrim odnosima i slusali Bec i Austrijance.

omniameamecumporto

pre 2 godine

Bilo bi mi drago da objavite ovaj link (prekrasan dvorac i još ljepša glazba)

https://www.youtube.com/watch?v=XYFcniI0ip