Putevima banatskih dvoraca

Dve nedelje ranije, u danima kada se vetar svesrdno trudio da raščisti svo zagađenje na koje smo osuđeni, mahom tokom zimskih meseci, otisnula sam se put Banata, kako bi oči upile delić lepote kojom su grofica i grof Bisingen bili počašćeni krajem XIX veka…

Piše Jelena Mitreski.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Bilo bi mi drago da objavite ovaj link (prekrasan dvorac i još ljepša glazba)

  [link]
  (omniameamecumporto, 8. maj 2021 13:46)

  # Link komentara

 2. @ ketiS
  Mnogo si inventivna! Gde si našla podatke da su austrijske, nemačke ili mađarske dvorce u Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj...obnavljale zemlje čijoj kulturi pripadaju. Mnogi od tih dvoraca su u privatnom vlasništvu, pa se ti vlasnici brinu o njihovom održavanju i turstičkom plasmanu, što je u Srbiji misaona imenica. Evo i ta epizoda ti dokazuje da ako turizam u Srbiji i jeste "prohodao", ta dva- tri koraka ne znače da ume da "hoda".
  (zapušteni dvorci, 7. maj 2021 17:09)

  # Link komentara

 3. @turizam u povojima

  Turizam u Srbiji je vec odavno "prohodao", a poenta mog posta je u tome, da Srbija prosecnom turisti treba da predstavi pre svega ono nasledje koje je cini razlicitom od drugih, odnosno koje moze da se vidi prevashodno u njoj i nigde vise. Drugim recima, dvoraca ima po celoj Evropi, ali zato Studenica ili Sopocani, Sremski Karlovci ili Krusedol mogu da se vide samo u Srbiji. Konacno, i neki od ovih dvoraca su obnovljeni, a pri tom treba reci da bi bilo pozeljno, da u obnovi onih koji si jos uvek zapusteni, uzmu ucesce i one zemlje cijem etnokulturnom identitetu to nasledje pripada, poput susedne Madjarske ili pak Austrije i Nemacke.
  (ketiS, 7. maj 2021 00:55)

  # Link komentara

 4. "Tipicne dvorske arhitekture najvise ima u Francuskoj, Nemackoj i Britaniji, pa onda i u Italiji, te Spaniji i Portugaliji"
  ketiS
  U Italiji ima 45.000 dvoraca, u Francuskoj 40.000, u Nemačkoj 25.000. Ne računaju se lovačke kuće.
  (J, 6. maj 2021 15:45)

  # Link komentara

 5. @ ketiS
  Građevine o kojima je reč (a za koje je najmanje važno kakve su tipologije) nisu objekti koje turisti treba da obilaze i da im se dive, već da u njima ugodno borave uživajući i u prirodnom ambijentu koji ih okružuje, pa da odatle, iz tog posebnog i otmenog smeštaja, posećuju fruškogorske manastire.
  (turizam u povojima, 6. maj 2021 11:12)

  # Link komentara

 6. I u Hrvatskoj su vladali komunisti (koje optužujete za današnje - tužno - stanje vaših dvoraca) pa pogledajte kako izgledaju brojni dvorci u Zagorju i karlovačkoj regiji - rekonstruirani, uglancani te privedeni novoj, najčešće turističkoj funkciji. Jedan lijepi primjer imate i u nepsrednoj blizini, u Iloku.
  (danijel, 6. maj 2021 08:50)

  # Link komentara

 7. Oteto prokleto. Takva nam je cela zemlja, a i područja naseljena Srbima.
  (Ja mislim, 05. maj 2021 23:54)
  Од кога отето господе боже?
  (Урке, 6. maj 2021 08:31)

  # Link komentara

 8. Ne preterujmo. Ovo su letnjikovci, kuce i daleko su od "dvoraca". Da li ste vi uopste ikada videli dvorac?
  (Rapidograf, 6. maj 2021 08:04)

  # Link komentara

 9. Predivan tekst! Zapitah se ko ga je napisao, a onda shvatim da ja tu gospođu pratim na Instagramu i da uživam u fotografijama. Nadam se da će ih biti još. Bravo, bravo, bravo!
  (Birgerbrosa, 6. maj 2021 07:56)

  # Link komentara

 10. Sto se tice porekla dvoraca, jedno je sigurno: nakon odlaska Turaka i preraspodele "oslobodjene" zemlje, bogatasi su mogli kupiti zemlje i osnovati velika imanja bez obzira na nacionalnost - sve dok su bili u dobrim odnosima i slusali Bec i Austrijance.
  (gagi, 6. maj 2021 06:05)

  # Link komentara

 11. U Hrvatskoj imate Trakosćan pravi .zamak.
  (Laky, 6. maj 2021 04:43)

  # Link komentara

 12. Sva sreca pa je dubrovnik u lepoj njihovoj ( i ti AU "konjusari" imaju vise kulture izgleda od "turskih konjusara") mada se cak i bombardovao 90ih. Tko zna na sta bi izgledao da je deo Srbije. Ni za ovo malo se domacinski ne ponasamo. Nije mi uopste jasno zasto smo takvi. Ni Turci nisu bili takvi, a jos manje AU. Samo da komsiji crkne krava... Sve je nekako poremeceno od raspada SFRj, pogotovo u Srbiji i ne ide na bolje.
  (hm, 6. maj 2021 01:16)

  # Link komentara

 13. Za 200 godina će vile današnjih tajkuna biti kulturna baština. Potomci paora se dive dvorcima u kojima su živele gulikože i paraziti. Žalosno je što mi ne možemo da očuvamo svest i moralne principe, a za zgradurine je lako.
  (......, 05. maj 2021 19:35)

  Komunista koji je otimao te iste palate od bogatih vlasnika, a zatim je otimao poslednji džak žita i od tih sirotih paora priča o očuvanju svesti i moralnih principa. Brale moj, nisi znao ni te zgradurine koje si oteo da očuvaš i valorizuješ, o kakvoj crnoj svesti ti pričaš?
  (La la iz Banata, 6. maj 2021 00:34)

  # Link komentara

 14. Perast i Dobrota vise istorije nego cijela Srbija, a da ne idem dalje. Da naglasim vidljive istorije
  (pomorac Kotor, 6. maj 2021 00:29)

  # Link komentara

 15. Ne znam kada ce se konacno prihvatiti objektivna cinjenica, da ove bespogovorno lepe i zanimljive gradjevine, ipak nisu nikakvi dvorci. Tipicne dvorske arhitekture najvise ima u Francuskoj, Nemackoj i Britaniji, pa onda i u Italiji, te Spaniji i Portugaliji, a u manjoj meri i u Skandinaviji i srednjoj Evropi. Na nasim prostorima, takvih tipicnih dvoraca nema, vec su to uglavnom plemicka imanja koja se u engleskom jeziku nazivaju "manor houses" ili pak lovacka konacista, odnosno "hunting lodges" na engleskom. To naravno ne znaci da ove gradjevine nemaju odgovarajucu umetnicku i graditeljsku vrednost, ali ipak ne treba preterivati, tim pre sto turiste sa Zapada npr. ovako nesto ne impresionira posebno, jer u sopstvenim zemljama imaju mnogo raskosniju arhitekturu tog tipa. Nadalje, ove gradjevine su u velikoj meri deo ugarske i nemacke kulturne bastine na podrucju danasnje Srbije. Naravno da medju ovim gradjevimana ima i onih koje je gradila srpska gradjanska elita u ondasnjoj Austrougarskoj, ali objektivno to je manjina. Za prosecnog stranog turistu, pogotovo onog sa Zapada, mnogo je zanimljivija srpska, baroknopravoslavna bastina Sremskih Karlovaca ili Fruskogorskih manastira, nego svi ovi "dvorci" zajedno. Sve u svemu, treba biti razuman i realan, te shvatiti da u nasoj zemlji ima daleko autenticnijeg nasledja, no sto je ovo koje je predmet ovog putopisa.
  (ketiS, 6. maj 2021 00:01)

  # Link komentara

 16. Oteto prokleto. Takva nam je cela zemlja, a i područja naseljena Srbima.
  (Ja mislim, 5. maj 2021 23:54)

  # Link komentara

 17. @Ne jedite bunike: Pa da "hrvatska" aristokratija... I to u Vojvodini. Sve ovde čovek može da pročita. Možda su potomci onih silnih kraljeva, čiji grobovi nikako ne mogu da se nađu? ;-)
  (Zagor, 5. maj 2021 23:47)

  # Link komentara

 18. @Nađa, hrvatska aristokratija??? cemu brkati ugarsku aristokratiju sa hrvatskim konjusarima? imas nesreco dvorce i po centralnoj i juznoj Srbiji, a sto se Vojvodine tice, odnosno Velikog srpskog vojvodstva u okviru AU monarhije, Srbi nisu izostali u gradnji dvoraca, od Zemuna do Peste. Zdravo budi.
  (Ne jedite bunike, 5. maj 2021 23:23)

  # Link komentara

 19. Ništa od toga nisu Srbi izgradili.
  (Jugosloven, 5. maj 2021 23:14)

  # Link komentara

 20. Sta ocekivati kad smo za 100 godina 5 puta ratovali. Bez obzira ko je na vlasti, potrebno je vreme da se izdignemo iz ambisa. Nadam se da vise nikada necemo ratovati.
  (Mik, 5. maj 2021 22:52)

  # Link komentara

 21. Sve je to napravljeno od ukradenih i otetih para. Toliki pečat istorije i zaslužuju. Isto tako kao i sada, pokradeno, kupljno, piši propalo.
  (CrniMika, 5. maj 2021 22:35)

  # Link komentara

 22. Juce bio na vrhu Beogradjanke, i kad se baci pogled na sam centar grada odozgo, vidi se koliko je sve ruzno i oronulo. Svaki krov zardjao, gomila nadzidanih aluminijumskih krovova koji kvare estetiku, crepovi koji su poispadali...Bas uzasan utisak.
  (mintesot, 5. maj 2021 22:04)

  # Link komentara

 23. Šta bi mi imali dvorce da nam nisu sagradili mađarska, nemačka i hrvatska aristokratija.Oni su i doneli kulturu i građanski duh koji je danas nepovratno uništen, šta vidimo iz žalosne sudbine ovog dvorca. Odnosimo se kao da nije naš zato i propada kao i svi mi.
  (Nađa, 05. maj 2021 21:31)

  Mnogi od tih dvoraca su pripadali Srbima, čisto eto za tvoju informaciju. A propali su jer su ih komunisti oteli 45te, i ostavili da propadaju, jer su ih zanimale samo vile na Dedinju i Senjaku, tu im bilo bliže centru.
  (x, 5. maj 2021 22:01)

  # Link komentara

 24. Vratiti otetu imovinu pravim vlasnicima. Moramo da pokažemo dostojanstvo kao pravna država pa makar i simbolično. Nemozete nešto da otmete šta su generacije stvarale. I ne, one nisu “gulikože” to može da kaže samo pomračen um. Ne živite u komunizmu i nema diktature proletarijata. Koliko su samo aristokrate sagradili škola, uveli modernizaciju na poljoprivredna dobra, doneli nove žitarice i nove navike? Izgleda da to ništa ne vredi.zar samo hajdučija i otimačina?
  (Olga, 5. maj 2021 21:39)

  # Link komentara

 25. Šta bi mi imali dvorce da nam nisu sagradili mađarska, nemačka i hrvatska aristokratija.Oni su i doneli kulturu i građanski duh koji je danas nepovratno uništen, šta vidimo iz žalosne sudbine ovog dvorca. Odnosimo se kao da nije naš zato i propada kao i svi mi.
  (Nađa, 5. maj 2021 21:31)

  # Link komentara

 26. "...na delu pruge koja je 1858. godine povezala Vršac sa najstarijom prugom izgrađenoj u Srbiji..."
  Umesto da tu prugu obnovimo, koristimo i sa ponosom uvrstimo u turističku ponudu, mi čekamo da se sve to sruši i istrune od sebe, pošto nam je inače odnos prema železnici bio i ostao tradicionalno katastrofalan, što možemo da vidimo na bezbroj primera od Horgoša do Preševa, od Šida do Dimitrovgrada. Džaba nama sve te najave brzih pruga (koje ne znam ni da li ćemo ikad dočekati) kada ni ono što imamo nismo doveli u iole upotrebljivo stanje. "Hobi" nam je da kukamo kako nas niko ne voli, kako je "ceo svet protiv Srba", a ustvari ne volimo sami sebe. SRAM NAS BILO!
  (Čarobni prašak, 5. maj 2021 21:16)

  # Link komentara

 27. Dobili smo. Pa dobili su i ostali isto pa sada govorimo kako su to lepe države. Sever im izgradili Austrijanci i Ugari, jug Italijani.
  Inače, izgledaju zapušteno i oronulo i to jeste slika nas samih. To smo mi. Ružna slika u ogledalu.
  (učio mnogo, izlazio malo, 5. maj 2021 21:04)

  # Link komentara

 28. Novi Knezevac pored reke Tise dvorac grofa Emil Talijan. Podrum pica, letnjikovac itd..
  Zapusteno ali i dalje predivno.
  (lionac, 5. maj 2021 21:00)

  # Link komentara

 29. Jelena, hvala Vam na još jednom predivnom tekstu u kome nas podsećate na pomalo zaboravljene lepote naše zemlje koje svako od nas uz realno malo truda i volje može da doživi.
  (marvin_the_martian, 5. maj 2021 20:57)

  # Link komentara

 30. Dvorci?! Ne preterujmo...
  (J, 5. maj 2021 20:45)

  # Link komentara

 31. Banat je opljačkan i odnet u Beograd.
  (Prebranac, 5. maj 2021 20:45)

  # Link komentara

 32. Sve izgleda jako zapušteno
  (TedThüringen, 5. maj 2021 20:39)

  # Link komentara

 33. Normalne države ovo pretvore u hotel, zadrže izgled i skidaju kožu s leđa za jedno noćenje, plus odlaziš odatle oduševljen šta li još ta država ima kad dvorce pretvara u hotele. Mi našu istoriju poštujemo i ne pretvaramo u neke tamo hotele. Mi pustimo da propadne.
  (dp, 5. maj 2021 20:26)

  # Link komentara

 34. @.....Te gulikoze i paraziti su svojim novcima napravili svoje kastele. Ovo sto ova danasnja "izabrana vlastela" radi je teski kiceraj i skuplje ce nas kostati rusenje od izgradnje.
  (Trovach, 5. maj 2021 20:12)

  # Link komentara

 35. @hm...Zaista lice na onaj crtani Duska Dugouska sa Drakulinim dvorcem. Pogotovo naslovna slika. Zanisljam jos i onaj crtac sa Gicom Prasicem i mackom Silvesterom. Jedan kastel mojih predaka nazalost slicno izgleda. Nemamo ni para, ni volje da se sudimo, a tek da obnovimo.
  (Trovach, 5. maj 2021 20:07)

  # Link komentara

 36. Sve to su gradili madjari i nemci u vreme AU, vi samo ste dobili na poklon u 1918.
  (Oki, 5. maj 2021 19:49)

  # Link komentara

 37. Ovo je dokaz koliko smo nesposobni kao narod. ne možemo da očuvamo kulturnu baštinu.
  (gastoz, 5. maj 2021 18:39)

  Za 200 godina će vile današnjih tajkuna biti kulturna baština. Potomci paora se dive dvorcima u kojima su živele gulikože i paraziti. Žalosno je što mi ne možemo da očuvamo svest i moralne principe, a za zgradurine je lako.
  (......, 5. maj 2021 19:35)

  # Link komentara

 38. Да смо иоле нормална држава ово би било реновирано и претворено у туристичку атракцију...
  (Дон Армандо, 5. maj 2021 19:21)

  # Link komentara

 39. kapetanovo i kastel u hajducici je kupila bogata poroduca,sredili ih bukvalno zapecatili..moze im se jer su njihovi..steta zbog lepote istih
  (al bandy, 5. maj 2021 19:17)

  # Link komentara

 40. Chernobyl za sirotinju. Jako me cudi kako se u srbiji ne snima bas puno horor filmova s obzirom na infrastrukturu...
  (Esi mi dobar !, 5. maj 2021 18:54)

  # Link komentara

 41. sramota na šta liče
  (hm, 5. maj 2021 18:45)

  # Link komentara

 42. Ovo je dokaz koliko smo nesposobni kao narod. ne možemo da očuvamo kulturnu baštinu.
  (gastoz, 5. maj 2021 18:39)

  # Link komentara

 43. Mogli ste iz Vršca do Velikog Središta da vidite dvorce čuvene familije Lazarević
  (Zoki, 5. maj 2021 18:32)

  # Link komentara