Jedan od najlepših gradova Albanije: Mesto sa hiljadu prozora FOTO

Grad sa hiljadu i jednim prozorom nalazi se na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Baš kao i Đirokastra, Berat se nalazi na spisku izuzetno dobro očuvane otomanske arhitekture, i nećete pogrešiti ako Berat upišete na svoje turističke mape.

Izvor: B92, TU Magazin
Pošaljite komentar
 1. @bobo mk
  Mislio si reći da su Grci živeli i zidali svoje gradove južno od Larise, a ne severno?! Slovenska plemena su se prostirala na teritoriji kompletne severne Grčke - Egejska Makedonija, Epir i Trakija pa sve do Tesalijske ravnice i do okoline spomenutog grada otprilike, južnije ih je jako malo bilo... Što se tiče slovenskih toponima u Grčkoj, nije istina da su sve nazive gradova, jezera, planina, reka i sela promenili u grčka jer i dan-danas su se slovenski toponimi zadržali u mnogim delovima države, čak ih ima i na prostoru Atike i Peloponeza pa i na pojedinim ostrvima u Egejskom i Jonskom moru... Ukupno ih ima na stotine i mogu se pronaći i na internetu - npr. gradić Lechovo (Lehovo) na krajnjem severu, pripada većem mestu po imenu Florina (vi ga nazivate Lerin), u blizini granice sa Severnom Makedonijom a ja znam i za mestašce Metsovo (Mecovo) u Epiru (zapadna Grčka), nedaleko od grada Janjina itd. Ima naravno i dosta arnautskih i vlaških/cincarskih toponima širom zemlje koji su ostali nepromenjeni.
  Nego, zašto ne spominješ da su ''tolerantni'' Albanci spalili do temelja grad Moskopolj koji je imao najveći broj Cincara na Balkanu i u kome su činili veliku većinu pa je zbog toga nazivan i cincarskom prestonicom, a pri tom su jedan deo stanovnika pobili a drugi proterali i svaki trag postojanja tog naroda na tom prostoru uništili?! A to što su neke od slovenskih toponima ostavili, ne znači da su to uradili jer vole Slovene, nego su ih prisvojili kao da su njihovi.
  (David, 4. februar 2021 02:00)

  # Link komentara

 2. Dalje od Albanije osim ako niste pali sa pameću.
  (Roki, 3. februar 2021 19:11)

  # Link komentara

 3. Živi tu puno Srba, asimilovanih od strane Albanaca.
  (Smuleco, 3. februar 2021 16:22)

  # Link komentara

 4. Kad srbi piše za komšije oni misle za sebe da su norvežani.
  (Oki, 3. februar 2021 14:00)

  # Link komentara

 5. otoman je vrsta sofe, a carstvo je osmanlijsko.
  (leila, 3. februar 2021 09:36)

  O, bože, ovakvu glupost i budalaštinu još nisam pročitao. Da li je moguće da ovo nije šala???

  Ovo kao da kažeš: "Ruska je salata, a narod su rusi."
  (Pekar, 3. februar 2021 13:26)

  # Link komentara

 6. Glavni dio grada Berata, koji se prije Turaka zvao Biograd, je Gorica. Savršeno je jasno čiji je to grad istorijski bio.
  (Boris, 3. februar 2021 10:13)

  jeste. samuilova bugarska je lepila toponime svuda u tom delu balkana, a bogme i u ovom. nije loše setiti se da su oni dali ime i ovom našem beogradu, na ušću save u dunav.
  (kiki, 3. februar 2021 12:08)

  # Link komentara

 7. Novi Sad su kao grad osnovali Srbi.
  (pleonazam, 3. februar 2021 08:54)

  Novi Sad je postojao od rimskih vremena i zvao se Neoplanta. Od Srba Novi Sad nije dobio ni ime, jer je Neoplanta doslovno "Novi Sad" na srpskom.
  (404, Novi Sad not found, 3. februar 2021 11:33)

  # Link komentara

 8. To je Epir, Makedonija, kao i sve ostalo dok nisu dosli sloveni, mongoli, pa arnauti, pa turci i svi ostali osvajaci i kradljivci tudje istorije i teritorije. Sa samo jednim junakom Gjordji Kastriot stvorise celu naciju i istoriju

  @U putopisu Evlije Čelebije iz druge polovine sedamnaestog veka, ovaj grad se zvao Beograd ("Belgradi") i bio "nastanjen hrišćanima"....Ako se zvao Beograd i bio nastanjen hrušćanima- čiji li je bio?
  (Kosta, 2. februar 2021 16:02) # Link komentara
  (Zorancha Spasovski, 3. februar 2021 10:35)

  # Link komentara

 9. Glavni dio grada Berata, koji se prije Turaka zvao Biograd, je Gorica. Savršeno je jasno čiji je to grad istorijski bio.
  (Boris, 3. februar 2021 10:13)

  # Link komentara

 10. @Interesantna stvar
  Ali neke su pretvarali u džamije.
  (Из угла, 3. februar 2021 09:59)

  # Link komentara

 11. Svi vi koji forsirate teoriju da ako se Berat zvao Beograd mora da je bio srpski grad - naziv Beograd je izvorno mogao biti i Blgrad, Bulgrad, Bulgar, zar ne? Zašto se na mađarskom današnji Beograd u srednjem veku zvao Nándorfehérvár, iliti Bugarska Bela Tvrđava? Mađarski naziv za Bugarina u srednjem veku bio je Nándor.
  (Lingua, 3. februar 2021 09:53)

  # Link komentara

 12. otoman je vrsta sofe, a carstvo je osmanlijsko.
  (leila, 3. februar 2021 09:36)

  # Link komentara

 13. Kazu ljudi,s kim si,takav si....neka,ipak gledam malo dalje od Albanije,Hrvatske....ima mora,ima parica,a i ako nema,ici cu svake druge godine,ali sigurno ne u Al,Hr,hvala,,sve Vam najbolje bilo..
  (Munem ti blavora, 3. februar 2021 09:21)

  # Link komentara

 14. turisticka atrakcija za autosoviniste zuta kuca?
  (Jovan Mišić, 3. februar 2021 09:20)

  # Link komentara

 15. Grcki grad (vidi se i po toponymu) deo takozvane severno-Epirske Republiky (1914-1921).
  južna Albania (Sarande,Himara,Koritsa itd) je većinom naselenja Grka i ljudima Grcko porekla (Severno-Epiroti).
  (Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog, 02. februar 2021 17:03)

  I mala deca znaju da se grčki gradovi nalaze severno od Larise, sve južnije su sloveni i iliri izgradili, a grci kolonizirali i promenili imena.
  To se vidi po nazivima mesta, reka, planina... U grčkom su pre 2 svetkog rata dekretom promenili slovenska imena, u albaniji su još uvek u upotrebi, i za njihove i za toponime u Grčkoj koriste originalne slovenske nazive sa mnogo malo izuzetaka. I kod Berata imate śumu koja se zove Gorica, tvrđava se zove Belgradska, u okolini Berata su Kozare, Kučovo, Drobnik, Vodice, Virjani, Čerešnik.... Poznato je da su grci stari falsifikatori.
  (bobo mk, 3. februar 2021 09:20)

  # Link komentara

 16. Bio 2007 godine nedelju dana. Lici na neku banju na lepoj recici, glavnim trgom dominiraju katolicka i pravoslavna crkva. Sve je smesteno u dolini, između planina. Bio sam lepo dočekan i ugoscen, odseo sam u hotelu na trgu. Nasledjem cara Dušana kustos se hvalio, iako nije znao odakle sam, prilikom posete starom gradu. Veceri su blage i lepo je za setnju, klima je odlična.
  Nemam vremena ni energije da "strucnjacima" elaboriram da su bili nezadovoljni tadašnjom najavom proglasenja nezavisnosti Kosova jer ih smatraju "neobrazovanom hordom" koja ce nagrnuti u Albaniju preko granice. Naravno, u pitanju su i dalje njihovi zemljaci. Treba pri tome u kulturološkom smislu napraviti jasnu granicu između Albanaca na severu i onih na jugu. Ta razlika je ogromna u korist severnjaka.
  (shoomadia, 3. februar 2021 09:16)

  # Link komentara

 17. Lol kakvi likovi. Albanija zemlja kao i svaka druga na Balkanu - prljava, urbanistički neuređena, turistički neobeležena, bukvalno ništa posebno ne nudi. Sa druge strane, ultra je jeftina. Ja bio prošle godine, žao mi je samo što u Đirokastru nisam još jedan ceo dan ostao jer nisam stigao da obiđem tvrđavu. Očajno im trebaju pare od turista i to se oseti. Ako Bog da ja odoh opet, a za Žutu kuću, neka rešavaju tužilaštvo i sudovi. Ja nemam problem sa time što sam plitak i što žrtvujem nacionalni ponos za jeftino more i turizam. Život mi je prekratak i previše siromašno živim da sebi ispunim sve ćefove turističke po Grčkoj da bih bojkotovao Albaniju. Saučešće žrtvama ali meni je more bitnije. Ko je bio na jugu Albanije zna kakav je ono raj na zemlji.
  (pivskikvasac, 3. februar 2021 09:10)

  # Link komentara

 18. Turci nisu nikada i ni u jednoj zemlji koju su osvojili, rusili crkve i manastire !
  (Interesantna stvar, 3. februar 2021 09:04)

  # Link komentara

 19. Kao sto i u Vojvodini ne postoji nista sto su Srbi izgradili. Dobili ste je posle zavrsetka I sv. rata sa enormnom i sjajnom infasturkturom. Mnoge stvari, kao zeleznicu, niste uspeli ni da odrzite na nivou na kom ste je zatekli. I sta sad? Malo vise skromnosti, malo manje gordosti.
  (Smejala se serpa loncu, 02. februar 2021 17:57)

  Hm...do kraja godine se otvara brza pruga Beograd - Novi Sad, najbrža na Balkanu, a naredne godine kreće njeno širenje do Subotice. Toliko o vojvođanskim prugama. U Vojvodini imaš fruškogorske srpske manastire iz 15, 16, 17. i 18. veka, Novi Sad su kao grad osnovali Srbi, a i najstariju gimnaziju u ovom delu Balkana (Karlovačku) i najstariju visokoobrazovnu ustanovu (Visarionovu akademiju) su takođe osnovali Srbi. Zbog svega ovoga nemamo razloga da budemo skromni, pogotovo ne poredeći se sa Albancima.
  (pleonazam, 3. februar 2021 08:54)

  # Link komentara

 20. Tako je braco Srbi, ajmo mi podizati turizam bratske nam Albanije i Hrvatske.. Da mogu da otvaraju nove i renoviraju postojece zute kuce, logore, organizuju proslave "Oluje" itd.. Ne treba nama neprijatelj, mi smo sami sebi najveci neprijatelj.
  (Nemke, 2. februar 2021 20:48) # Link komentara

  Ne ne, takvi poput tebe srbiji su. najveći neprijatelji.
  (Muaddib, 3. februar 2021 08:33)

  # Link komentara

 21. bio sam tamo pre nekih 4-5 godina, a ušao sam iz Grčke sa SLO tablama.
  Carinik/Policajac na ulazu nije ni primetio da mi je međunarodna vozačka istekla. Tamo živi dosta pravoslavnih ljudi( možda Grka
  (drax, 3. februar 2021 08:25)

  # Link komentara

 22. Kao sto i u Vojvodini ne postoji nista sto su Srbi izgradili. Dobili ste je posle zavrsetka I sv. rata sa enormnom i sjajnom infasturkturom. Mnoge stvari, kao zeleznicu, niste uspeli ni da odrzite na nivou na kom ste je zatekli. I sta sad? Malo vise skromnosti, malo manje gordosti.
  (Smejala se serpa loncu, 2. februar 2021 17:57)

  Uuu, kakva si ti neznalica, a ostavljam komentare. Idi u Vojvodinu, pa ćeš videti koliko je zadužbina srba ostalo u Novom Sadu, koliko je dvoraca čiji su vlasnici bili srbi. Pročitaj malo istoriju Vojvodine. Razmisli od kada se Novi sad zove "srpska Atina", zašto je u Novom Sadu srpsko narodno pozorište. Pročitaj malo, nomej da pokazuješ kako ništa ne znaš, osim da truješ.
  (Pekar, 3. februar 2021 08:10)

  # Link komentara

 23. @ŠoMiiŠeruje: NS izgradili Srbi? Svasta ce covek da sazna ovde.
  (Slovenac, 2. februar 2021 22:45)

  Reci mi ti iz Slovenije, ko ga je izgradio? Šta je to vredno u NS, a da nisu Srbi izgradili? Hajde, kad znaš, pa da i mi svašta saznamo ovde.
  Novi Sad je u vreme AU monarhije bio mali nebitan grad, gde su jedino Srbi imali svoje neko središte. Za Mađare i Nemce je bio nebitan, pa nisu ništa ni ulagali. Ne računam katoličku crkvu (tzv. "Katedralu", mada nije katedrala), jer osim što je velika, nema nikakve umetničke, arhitektonske vrednosti. Osim Magistrata, uvrh glave 10-tak iole bitnijih građevina a da ih nisu Srbi podigli.
  (Ekspo, 3. februar 2021 08:06)

  # Link komentara

 24. Ovo je katastrofalno ruzno! Autor bi mogao da se zapita o svojim estetskim kriterijumima.
  (dr peric, 3. februar 2021 08:01)

  # Link komentara

 25. Divim se do imbecilnosti. To su oni sto su nam vadili organe?
  (pera, 3. februar 2021 07:59)

  # Link komentara

 26. (Smejala se serpa loncu, 2. februar 2021 17:57)
  Koju smo to "enormnu" infrastrukturu dobili? Autoputeve, moderne železnice? Dobili nismo ništa. I šta je to enormno izgrađeno u Vojvodini, uopšte? koje su to monumentalne građevine, osim Petrovaradinske tvrđave, subotičke Gradske kuće i Milenijumske kule u Zemunu? Vladičanski dvor u Vršcu su izgradili Srbi, Maticu srpsku takođe.
  (Kancelar i ja, 3. februar 2021 07:58)

  # Link komentara

 27. Lose je to sto velicamo nesto iz tabora koji nam je potajni neprijatelj vek ipo, e sad razumeo bi postupak kada bi bilo volje za tako nesto sa druge strane. Sa ekstremima se razgovara drugacije.
  (Dragan, 3. februar 2021 07:54)

  # Link komentara

 28. nekadasnji otomanski? Mogli ste da napisete nekadasnji Dusanov grad, ili nekadasnji vizantijski grad zbog toliko crkvi.
  (Stefan, 2. februar 2021 15:33
  ako se "veličanstvena istorija "srbija meri periodom od nekih 30ak godina onda sta reci nego da smo mali i sicusan narod, vise je trajala DDR :))) bas me zanima koje su to arhitrktonske ili neke druge vrednosti obelizile taj period ? Celo ovo podrucje je ostalo pod turskim uticajem, vojvodina i zapad ex yu pod austrijskim i madjarskim, cak ni vizantijski ili bugarski period nije ostavio nikakav trag, osim crkvi ili manastira.
  (ury, 3. februar 2021 07:39)

  # Link komentara

 29. zasto mislite da. nas to zanima
  (kinder garden, 3. februar 2021 07:31)

  # Link komentara

 30. Ovaj gradic prvo je bilo ilirsko a sada je albanski . a bilo je i vizantijsko osmansko italijansko grcko itd. to sto odredjenom periodu bilo pod okupacijom ne znaci da je njihovo.
  (real, 02. februar 2021 23:01)
  Slažem se sa tobom. Isto važi i za Kosovo. To što je trenutno pod okupacijom ne znači da je albansko. Pozz.
  (I tata bi sine, 3. februar 2021 07:27)

  # Link komentara

 31. (Smejala se serpa loncu, 2. februar 2021 17:57)
  Ne bi bilo lose da se malo upoznate sa istorijom. Jos u 9-tom veka Vojvodinu vecinski naseljavaju sloveni. Dolaskom huna odnos se menja na nacin da severne delove vecinski cine huni (madjari) a juzne sloveni. Zatim u 17-tom i 18 veku srbi beze od turaka iz Stare Srbije, naseljavaju Vojvodinu i cine dominantnu vecinu. Krajem 18 veka pocinju da se naseljavaju nemci i tu su sve do 1944. Srbi su uvek bili dominantna (najbrojnija) etnicka grupa, ne uvek nuzno preko 50% ali uvek najbrojnija. Porazom Nemacke u II sv ratu nemci napustaju Vojvodinu. Zasto? Pitam se, pitam? Madjari ostaju. Zasto oni ostaju? Opet se pitam? Od tada Srba ponovo ima preko 50% od ukupne populacije. Taj period o kome vi pominjete gradjenje infrastrukture je bio u doba Austro-Ugarske kada su srbi ratovali za tu drzavu protiv turaka. Dakle srbi su tu moze se reci oduvek ziveli i doprinosili tom podruciju i ratujuci i gradeci na njemu.
  (Zoran, 3. februar 2021 07:01)

  # Link komentara

 32. Ovi što se zgražavaju i osuđuju Albaniju i koji navodno tamo ne bi išli, izgleda da ne idu i u mnoge druge države sa kojima smo ratovali. Verovatno nikada ne bi otišli u Nemačku, SAD, Kanadu, Francusku, Veliku Britaniju, Tursku, Bugarsku, Mađarsku, Hrvatsku... jer te države su nam činile mnoge veće probleme od jedne Albanije.
  Ubeđen sam da te istinske patriote stvarno drže do sebe i da imaju iste aršine za sve nabrojane države i da ne odlučuju selektivno kako im se pruži prilika.
  (Dejan Krstić, 3. februar 2021 06:39)

  # Link komentara

 33. E samo nam oni nisu bili braca, sve u skladu bratstva i jedinstva, ajmo stoko u novu jugoslaviju bice vune ima ovaca
  (Jumik, 3. februar 2021 06:31)

  # Link komentara

 34. Dex, 2. februar 2021 17:10. Генерално у Србији влада мишљење да су Турци уништавали православље. То се коси са здравим разумом. Да је тако данас не би било ни једног православног. Османско царство је прије свега било држава која је заинтересована за убирање пореза а за порезе су требали неког да им плаћа. Далеко од тога да су били идеални. Отоманско друштво било је подељено на милете по верској основи и највећа је разлика што је муслимански милет морао ићи у рат на позив Порте а хришћански и јеврејски није. Данак у крви је Ромејски (Византијски) изум којег су преузели од Ромеја као и остатак државног система у који су уградили у елементе арапско-перзијске те монголске елементе организације државе. Ако се гледа историјски контекст положај хришћанског становништва у Отоманском царству био је бољи од положаја у Хабзбуршкој монархији где се за време Сељачке буне Матије Губца тражи да се изједначе права сељака са оним правима у Отоманском царству. Хајдуци? Пробај сад изаћи на улицу отимати људима паре и иметак. Па још то радити са великом бандом. Свака држава би то сасекла у корену. Тад је за такво недело казна била смрт без обзира које си вере једнако као и Шпанији или Француској.
  (Грунф, 3. februar 2021 06:31)

  # Link komentara

 35. Nije da branim Albaniju,ali najjaci su mi ovi koji pisu kao na kraj sela zuta kuca itd,a svake godine idu u Bugarsku na more.
  (Beogradjanin, 02. februar 2021 22:28)

  Ti si ubedljivo najjaci. Ti bi se sa Amerikancem, Nemcem pobratimio samo da se dokopas Nemačke, Amerike, a ovde mi pišeš o žutoj kući i Bugarima, pa da su kojim slučajem ove dve zemlje toliko razvijene da bi umesto Nemačke otišao na privremeni rad u Bugarskoj ili Albaniji, e tad bi priča bila druga, Nemci bi bili fašisti ubice, a kod ovih bi rado išao, nebi pominjao proslost. Hahahaha Mnogo se nesto zaboravlja
  (Goxy, 3. februar 2021 06:29)

  # Link komentara

 36. Bio, video. Albanci sa juga Albanije nisu ni nalik onima sa severa, a pogotovu onima sa Kosova.
  (Lojpur Mile, 3. februar 2021 06:24)

  # Link komentara

 37. žuta kuća rodjaci,znajte da je tamo nastrafalo mnogo srpske dece.

  ah da,nisu vaša deca la vas baš briga,ništa,idite u albaniju,mjogo vas vole tamo,žutom kućom su dokazali to.
  (Jovan Mišić, 3. februar 2021 04:27)

  # Link komentara

 38. Turski grad.Istorija Albanije.Toliko o njihovom starosedelaštvo.,,Jel to kažu " njihovi savremeni istoričari.
  (Mija, 3. februar 2021 03:48)

  # Link komentara

 39. "Tursku cizmu su osetili mnogi, nije sporno, ali samo su Srbi trpeli tu cizmu VEKOVIMA bez ikakvog otpora!"

  To nije tacno. Jednako dugo su pod Turcima bili i Grci i Bugari a Srbi su na kraju ipak otporom i u krvi uspeli da oslobode Srbiju. Srpska vojska je od Turaka oslobodila i Severnu Makedoniju i delove Albanije, nisu ih oslobadjali ni Albanci ni Makedonci. Kao sto ni Bosanci nisu oslobodili BiH a ni Hrvati Hrvatsku od Austrougara.
  (biba, 3. februar 2021 02:16)

  # Link komentara

 40. Divno je da malim Sengenom i zalaganjem predsednika Vucica danas prakticno zivimo u istoj zemlji sa Albanijom i ostalim clanicama i mozemo da slobodno posetimo ove lepote.
  (Nenad, 02. februar 2021 23:06)

  Ovo je genijalan komentar! Moj naklon do poda! Vrhunski sarkazam moram priznati. Svaka čast. Ipak ja ću se od te lepote suzdržati.
  (Blaster, 3. februar 2021 01:31)

  # Link komentara

 41. "Србин је луд, Србин је проклет
  Једном га убијеш, он ‘оће опет"
  (Nebitno, 3. februar 2021 01:18)

  # Link komentara

 42. @Smejala se šerpa loncu
  Vidi CEO Novi Sad su Srbi izgradili,Sremske Karlovce,Vršac,Sremsku Mitrovicu,Petrograd(Zrenjanin) mali Atos (fruškogorske manastire) o čemu ti buncaš ovde....smešan si
  (ŠoMiiŠeruje, 2. februar 2021 18:36) # Link komentara
  Joj brate slatki,al si se ti sad nalupetao,nisi ni svestan!
  (Darko, 3. februar 2021 01:03)

  # Link komentara

 43. nekadasnji otomanski? Mogli ste da napisete nekadasnji Dusanov grad, ili nekadasnji vizantijski grad zbog toliko crkvi.
  (Stefan, 2. februar 2021 15:33)

  dušanovo carstvo je sve ukupno trajalo 25 godina. otomansko carstvo je tamo bilo prisutno preko 500 godina, što je preko dvadeset PUTA duži period. arhitektura u beratu je tipično otomanska, al' ne može se bez srbovanja pa to ti je :))))
  (kiki, 02. februar 2021 22:47)

  I ne treba bez srbovanja ;)
  (danilo., 3. februar 2021 00:55)

  # Link komentara

 44. @Kosta, u SAD postoji mesto Provo
  To je inače selo u Srbiji. Čije je onda to mesto u Americi?
  (rebro, 3. februar 2021 00:43)

  # Link komentara

 45. @Miki, srpska vojska prešla preko Albanije, a nije pitala za dozvolu. To se zove agresija. Samo mi to zovemo povlačenje.
  (rebro, 3. februar 2021 00:41)

  # Link komentara

 46. @ŠoMiiŠeruje: NS izgradili Srbi? Svasta ce covek da sazna ovde.
  (Slovenac, 02. februar 2021 22:45)

  Jedno je ko je osnovao, drugo je ko ga je izgradio.
  (Protojevrej Staford, 3. februar 2021 00:30)

  # Link komentara

 47. Dosta vise sa propagandom. Ko ima imalo srca i duse srpske u sebi nece otici nikad tamo.
  (Ljubisa livac, 3. februar 2021 00:16)

  # Link komentara

 48. nece srbi nikad nauciti, prosto neverovatno.
  (u cudu!, 2. februar 2021 23:36)

  # Link komentara

 49. 2021,ljudi svoje novce ulazu, koga je briga za yelow house
  (nerok, 2. februar 2021 23:35)

  # Link komentara

 50. Albanci iskreno mrze Srbiju.. Ja lično njih ne mrzim al neka hvala..
  (Miki, 2. februar 2021 23:28)

  # Link komentara

 51. Divno je da malim Sengenom i zalaganjem predsednika Vucica danas prakticno zivimo u istoj zemlji sa Albanijom i ostalim clanicama i mozemo da slobodno posetimo ove lepote.
  (Nenad, 2. februar 2021 23:06)

  # Link komentara

 52. puni ste predrasuda i mrznje. prvo nije istina nit da su cincari nit grci na jugu albanije vecina, skoro svi su albanci sa velikim postotkom pravoslavni albanci, ne znam otkud vama informacija ili da li ste ikada bili tamo. Ovaj gradic prvo je bilo ilirsko a sada je albanski . a bilo je i vizantijsko osmansko italijansko grcko itd. to sto odredjenom periodu bilo pod okupacijom ne znaci da je njihovo.
  (real, 2. februar 2021 23:01)

  # Link komentara

 53. nekadasnji otomanski? Mogli ste da napisete nekadasnji Dusanov grad, ili nekadasnji vizantijski grad zbog toliko crkvi.
  (Stefan, 2. februar 2021 15:33)

  dušanovo carstvo je sve ukupno trajalo 25 godina. otomansko carstvo je tamo bilo prisutno preko 500 godina, što je preko dvadeset PUTA duži period. arhitektura u beratu je tipično otomanska, al' ne može se bez srbovanja pa to ti je :))))
  (kiki, 2. februar 2021 22:47)

  # Link komentara

 54. @ŠoMiiŠeruje: NS izgradili Srbi? Svasta ce covek da sazna ovde.
  (Slovenac, 2. februar 2021 22:45)

  # Link komentara

 55. Nije da branim Albaniju,ali najjaci su mi ovi koji pisu kao na kraj sela zuta kuca itd,a svake godine idu u Bugarsku na more.
  (Beogradjanin, 2. februar 2021 22:28)

  # Link komentara

 56. Neka, hvala.
  (PB, 2. februar 2021 21:58)

  # Link komentara

 57. Albanija... no comments
  (Krugodvojkas, 2. februar 2021 21:57)

  # Link komentara

 58. @a
  Tursku cizmu su osetili mnogi, nije sporno, ali samo su Srbi trpeli tu cizmu VEKOVIMA bez ikakvog otpora! To je sramota!
  (NS, 2. februar 2021 21:49)

  # Link komentara

 59. @Nemke
  Tako je brate Srbine, patrioto, domacine, vernice... brini ti o hrvatskom i albanskom turizmu, sta te briga sto 75 000 mladih napusti Srbiju svake godine!
  Koliko je to zutih kuca? Koliko je to Oluja godisnje?
  A ti kmeci zbog Oluje, ona nam je kriva, uz albanski turizam naravno.
  (mm, 2. februar 2021 21:41)

  # Link komentara

 60. Tako je braco Srbi, ajmo mi podizati turizam bratske nam Albanije i Hrvatske.. Da mogu da otvaraju nove i renoviraju postojece zute kuce, logore, organizuju proslave "Oluje" itd.. Ne treba nama neprijatelj, mi smo sami sebi najveci neprijatelj.
  (Nemke, 2. februar 2021 20:48)

  # Link komentara

 61. Beograd na vodi. Original.
  (Boske, 2. februar 2021 20:31)

  # Link komentara

 62. Razvijali smo mi turizam Hrvatske i Crne Gore pa smo stekli dosta iskustva, neka Albanija nadje neku drugu ciljnu grupu kojoj će reklamirati svoje gradove i turistička mesta.
  (Nena iz NS, 2. februar 2021 19:46)

  # Link komentara

 63. Vau, 1000 prozora. Skoro kao na jednoj zgradi.
  (Vrg, 2. februar 2021 19:43)

  # Link komentara

 64. albanija je tako lepa da mora svaki drugi dan da se reklamira
  (Ivan, 2. februar 2021 19:39)

  # Link komentara

 65. A na kraj sela ZUTA KUCA...
  Amnezija rodjaci?
  (Vlada, 2. februar 2021 19:24)

  # Link komentara

 66. @Smejala se šerpa loncu
  Vidi CEO Novi Sad su Srbi izgradili,Sremske Karlovce,Vršac,Sremsku Mitrovicu,Petrograd(Zrenjanin) mali Atos (fruškogorske manastire) o čemu ti buncaš ovde....smešan si
  (ŠoMiiŠeruje, 2. februar 2021 18:36)

  # Link komentara

 67. a Žuta Kuća jel je ima?
  kazu srušili,unistili sve dokaze.
  (Jovan Mišić, 2. februar 2021 18:20)

  # Link komentara

 68. Smejala se serpa loncu Turci su 2 puta došli do Be;a.Od
  1529-1683.Dakle ovo na dole je nekih 150 godina bilo pod
  turcima.Zagreb,Budimpešta,... su osetile tursku čizmu,
  nisu samo Srbi.Dosta falsifikata,naporni ste.
  (a, 2. februar 2021 18:19)

  # Link komentara

 69. I naši manastiri na kosovu su bili pod zaštitom uneska pa su zapalili, nemam pametnija posla da idem u albaniju.
  (Srbin, 2. februar 2021 18:19)

  # Link komentara

 70. A kad bi izgradili neku novu kuću, ona bi morala da bude bez prozora, da se ne prekorači 1001 prozor? Ili da pitaju komšiju da zazida svoj ako ima viška?
  (NikolaKG80, 2. februar 2021 18:19)

  # Link komentara

 71. Neka hvala,idite vi
  (Miki, 2. februar 2021 17:57)

  # Link komentara

 72. da li postoji nesto sto su albanci izgradili?
  (zmitjkoe, 2. februar 2021 16:23)

  Kao sto i u Vojvodini ne postoji nista sto su Srbi izgradili. Dobili ste je posle zavrsetka I sv. rata sa enormnom i sjajnom infasturkturom. Mnoge stvari, kao zeleznicu, niste uspeli ni da odrzite na nivou na kom ste je zatekli. I sta sad? Malo vise skromnosti, malo manje gordosti.
  (Smejala se serpa loncu, 2. februar 2021 17:57)

  # Link komentara

 73. А пси мршави као духови, не могу више од залогаја једног да поједу, лутају безциљно. Нико их не храни.
  (Пеђа, 2. februar 2021 17:49)

  # Link komentara

 74. E a od toliko lepih i interesantnih mesta na svetu da covek ide u Albaniju, tugica bas
  (Koji hit, 2. februar 2021 17:44)

  # Link komentara

 75. Ne daj bože da da na to spanem da idem u albaniju na more.
  (Amsterdamer, 2. februar 2021 17:43)

  # Link komentara

 76. Žuti most .
  (šunka slanina, 2. februar 2021 17:23)

  # Link komentara

 77. Odvratno
  (mare, 2. februar 2021 17:19)

  # Link komentara

 78. Čekaj malo, stani. Otkud crkve? Srbi tvrde da su turci uništavali crkve?
  (billy_the_cat, 2. februar 2021 15:37)

  Mislim da "Srbi" (pricas generalno o ljudima kao da smo svi jedno bice?) ne govore da su Turci unistavali sve crkve, pogotovo sto Srbi u skoli uce o Peckoj patrijarsiji itd. Neki ljudi verovatno nekad govore druge cinjenice, a to je da je mnogo crkava zaista unisteno, sto iz obesti, sto cesce zbog prenamene u dzamije (svako zna bar za Aja Sofiju, poznat, ali daleko od jedinog primera) ili prosto zarad materijala za gradnju neceg drugog. Ne znam ko si i sta si ti (niti je bitno u ovom kontekstu), ali verovatno ni sam ne delis kolektivni intelekt. Istorija je pak kompleksna, nisu svi Turci bili zli, nisu svi Srbi bili dobri, nije svaki potez nekog sultana bio los... S druge strane, nisu drugi narodi dobrovoljno bili porobljeni.
  (Dex, 2. februar 2021 17:10)

  # Link komentara

 79. Grcki grad (vidi se i po toponymu) deo takozvane severno-Epirske Republiky (1914-1921).
  južna Albania (Sarande,Himara,Koritsa itd) je većinom naselenja Grka i ljudima Grcko porekla (Severno-Epiroti).
  (Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog, 2. februar 2021 17:03)

  # Link komentara

 80. Berat ima cincarsku - vlašku većinu, kao i cela južna Albanija, Epir in delovi Severne Makedonije gde je prolazila Via Egnatia.
  (karavlah, 2. februar 2021 17:00)

  # Link komentara

 81. da li postoji nesto sto su albanci izgradili?
  (zmitjkoe, 02. februar 2021 16:23)slasticarnu
  (djordz, 2. februar 2021 17:00)

  # Link komentara

 82. Zamislite kako su se osecali ljudi u zutoj kuci ..pa idite tamo
  (danilo., 2. februar 2021 16:31)

  # Link komentara

 83. Kažu em je lepo em jeftino. 10 dana, pun pansion, samo levi bubreg.
  (Ja, 2. februar 2021 16:26)

  # Link komentara

 84. da li postoji nesto sto su albanci izgradili?
  (zmitjkoe, 2. februar 2021 16:23)

  # Link komentara

 85. @Kosta
  Bio je turski, kao i npr. Cacak, Kraljevo, Skadar ili Sarajevo?
  Nesto nije jasno? Da nije "Belgradi" mozda srBska rec? Ciji li je Beograd bio u 17. veku?
  (jj, 2. februar 2021 16:22)

  # Link komentara

 86. Sumanuto jednolično, tako da podsjeća na nekakvo suvremeno apartmansko naselje pseudotradicijskog arhitektonskog izraza. Valjda imaju i nešto ljepše i interesantnije...
  (Cleo, 2. februar 2021 16:03)

  # Link komentara

 87. U putopisu Evlije Čelebije iz druge polovine sedamnaestog veka, ovaj grad se zvao Beograd ("Belgradi") i bio "nastanjen hrišćanima"....Ako se zvao Beograd i bio nastanjen hrušćanima- čiji li je bio?
  (Kosta, 2. februar 2021 16:02)

  # Link komentara

 88. Obidjite Žutu kuću...
  Spomenik palim albanskim borcima za Košare...
  Zlatni narko trougao Albanija-KiM-CG...
  Pun pansion...
  Osetite čari vadjenja bubrega na živo...
  (Vladimir, 2. februar 2021 16:02)

  # Link komentara

 89. Pravi naziv grada je Beograd ili Belgrad. Stanovnici su kulturni i fini, bilo koje vere bili. Tu žive pravoslavni Albanci, Cincari, Muslimani i nešto malo Makedonaca. Ovaj grad je opevan u čuvenoj pesmi ‚‚ Biljana platno beleše‚‚ u stihu ‚‚ozdola idat vinari, vinari Belogragjani‚‚. U srednjem veku taj deo Albanije i zapadni deo susedne Makedonije pripadao je Sv. Jovanu Vladimiru, zetu Cara Samuila, i sada se kult Svetog Jovana čuva u tom delu Albanije, Taj južni deo Albanije je prelep, lepa je i Korča (Gorica), ko letuje u Ohridu može otići na izlet i ručak dole, nije daleko, sat i po kolima. Preporuka od srca.
  (Dragan, 2. februar 2021 15:59)

  # Link komentara

 90. Ne zanimaju nas SubSaharski predeli
  (Where*is*my*sendvic, 2. februar 2021 15:48)

  # Link komentara

 91. Baš i nije, ali hajde...
  (Smuleco, 2. februar 2021 15:38)

  # Link komentara

 92. Da svarno le lepo ovo videti ja sam ga tri puta posetio i uvek ima šta da se pogleda.
  Berat u blizini ima i kamelon i ima poznate majstore za obradu kamena.
  (privreda, 2. februar 2021 15:37)

  # Link komentara

 93. Čekaj malo, stani. Otkud crkve? Srbi tvrde da su turci uništavali crkve?
  (billy_the_cat, 2. februar 2021 15:37)

  # Link komentara

 94. nekadasnji otomanski? Mogli ste da napisete nekadasnji Dusanov grad, ili nekadasnji vizantijski grad zbog toliko crkvi.
  (Stefan, 2. februar 2021 15:33)

  # Link komentara