Utorak, 02.02.2021.

17:30

Jedan od najlepših gradova Albanije: Mesto sa hiljadu prozora FOTO

Izvor: B92

Jedan od najlepših gradova Albanije: Mesto sa hiljadu prozora FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

94 Komentari

Sortiraj po:

David

pre 3 godine

@bobo mk
Mislio si reći da su Grci živeli i zidali svoje gradove južno od Larise, a ne severno?! Slovenska plemena su se prostirala na teritoriji kompletne severne Grčke - Egejska Makedonija, Epir i Trakija pa sve do Tesalijske ravnice i do okoline spomenutog grada otprilike, južnije ih je jako malo bilo... Što se tiče slovenskih toponima u Grčkoj, nije istina da su sve nazive gradova, jezera, planina, reka i sela promenili u grčka jer i dan-danas su se slovenski toponimi zadržali u mnogim delovima države, čak ih ima i na prostoru Atike i Peloponeza pa i na pojedinim ostrvima u Egejskom i Jonskom moru... Ukupno ih ima na stotine i mogu se pronaći i na internetu - npr. gradić Lechovo (Lehovo) na krajnjem severu, pripada većem mestu po imenu Florina (vi ga nazivate Lerin), u blizini granice sa Severnom Makedonijom a ja znam i za mestašce Metsovo (Mecovo) u Epiru (zapadna Grčka), nedaleko od grada Janjina itd. Ima naravno i dosta arnautskih i vlaških/cincarskih toponima širom zemlje koji su ostali nepromenjeni.
Nego, zašto ne spominješ da su ''tolerantni'' Albanci spalili do temelja grad Moskopolj koji je imao najveći broj Cincara na Balkanu i u kome su činili veliku većinu pa je zbog toga nazivan i cincarskom prestonicom, a pri tom su jedan deo stanovnika pobili a drugi proterali i svaki trag postojanja tog naroda na tom prostoru uništili?! A to što su neke od slovenskih toponima ostavili, ne znači da su to uradili jer vole Slovene, nego su ih prisvojili kao da su njihovi.

Pekar

pre 3 godine

otoman je vrsta sofe, a carstvo je osmanlijsko.
(leila, 3. februar 2021 09:36)

O, bože, ovakvu glupost i budalaštinu još nisam pročitao. Da li je moguće da ovo nije šala???

Ovo kao da kažeš: "Ruska je salata, a narod su rusi."

kiki

pre 3 godine

Glavni dio grada Berata, koji se prije Turaka zvao Biograd, je Gorica. Savršeno je jasno čiji je to grad istorijski bio.
(Boris, 3. februar 2021 10:13)

jeste. samuilova bugarska je lepila toponime svuda u tom delu balkana, a bogme i u ovom. nije loše setiti se da su oni dali ime i ovom našem beogradu, na ušću save u dunav.

404, Novi Sad not found

pre 3 godine

Novi Sad su kao grad osnovali Srbi.
(pleonazam, 3. februar 2021 08:54)

Novi Sad je postojao od rimskih vremena i zvao se Neoplanta. Od Srba Novi Sad nije dobio ni ime, jer je Neoplanta doslovno "Novi Sad" na srpskom.

Zorancha Spasovski

pre 3 godine

To je Epir, Makedonija, kao i sve ostalo dok nisu dosli sloveni, mongoli, pa arnauti, pa turci i svi ostali osvajaci i kradljivci tudje istorije i teritorije. Sa samo jednim junakom Gjordji Kastriot stvorise celu naciju i istoriju

@U putopisu Evlije Čelebije iz druge polovine sedamnaestog veka, ovaj grad se zvao Beograd ("Belgradi") i bio "nastanjen hrišćanima"....Ako se zvao Beograd i bio nastanjen hrušćanima- čiji li je bio?
(Kosta, 2. februar 2021 16:02) # Link komentara

Munem ti blavora

pre 3 godine

Kazu ljudi,s kim si,takav si....neka,ipak gledam malo dalje od Albanije,Hrvatske....ima mora,ima parica,a i ako nema,ici cu svake druge godine,ali sigurno ne u Al,Hr,hvala,,sve Vam najbolje bilo..

shoomadia

pre 3 godine

Bio 2007 godine nedelju dana. Lici na neku banju na lepoj recici, glavnim trgom dominiraju katolicka i pravoslavna crkva. Sve je smesteno u dolini, između planina. Bio sam lepo dočekan i ugoscen, odseo sam u hotelu na trgu. Nasledjem cara Dušana kustos se hvalio, iako nije znao odakle sam, prilikom posete starom gradu. Veceri su blage i lepo je za setnju, klima je odlična.
Nemam vremena ni energije da "strucnjacima" elaboriram da su bili nezadovoljni tadašnjom najavom proglasenja nezavisnosti Kosova jer ih smatraju "neobrazovanom hordom" koja ce nagrnuti u Albaniju preko granice. Naravno, u pitanju su i dalje njihovi zemljaci. Treba pri tome u kulturološkom smislu napraviti jasnu granicu između Albanaca na severu i onih na jugu. Ta razlika je ogromna u korist severnjaka.

Lingua

pre 3 godine

Svi vi koji forsirate teoriju da ako se Berat zvao Beograd mora da je bio srpski grad - naziv Beograd je izvorno mogao biti i Blgrad, Bulgrad, Bulgar, zar ne? Zašto se na mađarskom današnji Beograd u srednjem veku zvao Nándorfehérvár, iliti Bugarska Bela Tvrđava? Mađarski naziv za Bugarina u srednjem veku bio je Nándor.

pivskikvasac

pre 3 godine

Lol kakvi likovi. Albanija zemlja kao i svaka druga na Balkanu - prljava, urbanistički neuređena, turistički neobeležena, bukvalno ništa posebno ne nudi. Sa druge strane, ultra je jeftina. Ja bio prošle godine, žao mi je samo što u Đirokastru nisam još jedan ceo dan ostao jer nisam stigao da obiđem tvrđavu. Očajno im trebaju pare od turista i to se oseti. Ako Bog da ja odoh opet, a za Žutu kuću, neka rešavaju tužilaštvo i sudovi. Ja nemam problem sa time što sam plitak i što žrtvujem nacionalni ponos za jeftino more i turizam. Život mi je prekratak i previše siromašno živim da sebi ispunim sve ćefove turističke po Grčkoj da bih bojkotovao Albaniju. Saučešće žrtvama ali meni je more bitnije. Ko je bio na jugu Albanije zna kakav je ono raj na zemlji.

bobo mk

pre 3 godine

Grcki grad (vidi se i po toponymu) deo takozvane severno-Epirske Republiky (1914-1921).
južna Albania (Sarande,Himara,Koritsa itd) je većinom naselenja Grka i ljudima Grcko porekla (Severno-Epiroti).
(Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog, 02. februar 2021 17:03)

I mala deca znaju da se grčki gradovi nalaze severno od Larise, sve južnije su sloveni i iliri izgradili, a grci kolonizirali i promenili imena.
To se vidi po nazivima mesta, reka, planina... U grčkom su pre 2 svetkog rata dekretom promenili slovenska imena, u albaniji su još uvek u upotrebi, i za njihove i za toponime u Grčkoj koriste originalne slovenske nazive sa mnogo malo izuzetaka. I kod Berata imate œumu koja se zove Gorica, tvrđava se zove Belgradska, u okolini Berata su Kozare, Kučovo, Drobnik, Vodice, Virjani, Čerešnik.... Poznato je da su grci stari falsifikatori.

Muaddib

pre 3 godine

Tako je braco Srbi, ajmo mi podizati turizam bratske nam Albanije i Hrvatske.. Da mogu da otvaraju nove i renoviraju postojece zute kuce, logore, organizuju proslave "Oluje" itd.. Ne treba nama neprijatelj, mi smo sami sebi najveci neprijatelj.
(Nemke, 2. februar 2021 20:48) # Link komentara

Ne ne, takvi poput tebe srbiji su. najveći neprijatelji.

Ekspo

pre 3 godine

@ŠoMiiŠeruje: NS izgradili Srbi? Svasta ce covek da sazna ovde.
(Slovenac, 2. februar 2021 22:45)

Reci mi ti iz Slovenije, ko ga je izgradio? Šta je to vredno u NS, a da nisu Srbi izgradili? Hajde, kad znaš, pa da i mi svašta saznamo ovde.
Novi Sad je u vreme AU monarhije bio mali nebitan grad, gde su jedino Srbi imali svoje neko središte. Za Mađare i Nemce je bio nebitan, pa nisu ništa ni ulagali. Ne računam katoličku crkvu (tzv. "Katedralu", mada nije katedrala), jer osim što je velika, nema nikakve umetničke, arhitektonske vrednosti. Osim Magistrata, uvrh glave 10-tak iole bitnijih građevina a da ih nisu Srbi podigli.

pleonazam

pre 3 godine

Kao sto i u Vojvodini ne postoji nista sto su Srbi izgradili. Dobili ste je posle zavrsetka I sv. rata sa enormnom i sjajnom infasturkturom. Mnoge stvari, kao zeleznicu, niste uspeli ni da odrzite na nivou na kom ste je zatekli. I sta sad? Malo vise skromnosti, malo manje gordosti.
(Smejala se serpa loncu, 02. februar 2021 17:57)

Hm...do kraja godine se otvara brza pruga Beograd - Novi Sad, najbrža na Balkanu, a naredne godine kreće njeno širenje do Subotice. Toliko o vojvođanskim prugama. U Vojvodini imaš fruškogorske srpske manastire iz 15, 16, 17. i 18. veka, Novi Sad su kao grad osnovali Srbi, a i najstariju gimnaziju u ovom delu Balkana (Karlovačku) i najstariju visokoobrazovnu ustanovu (Visarionovu akademiju) su takođe osnovali Srbi. Zbog svega ovoga nemamo razloga da budemo skromni, pogotovo ne poredeći se sa Albancima.

Pekar

pre 3 godine

Kao sto i u Vojvodini ne postoji nista sto su Srbi izgradili. Dobili ste je posle zavrsetka I sv. rata sa enormnom i sjajnom infasturkturom. Mnoge stvari, kao zeleznicu, niste uspeli ni da odrzite na nivou na kom ste je zatekli. I sta sad? Malo vise skromnosti, malo manje gordosti.
(Smejala se serpa loncu, 2. februar 2021 17:57)

Uuu, kakva si ti neznalica, a ostavljam komentare. Idi u Vojvodinu, pa ćeš videti koliko je zadužbina srba ostalo u Novom Sadu, koliko je dvoraca čiji su vlasnici bili srbi. Pročitaj malo istoriju Vojvodine. Razmisli od kada se Novi sad zove "srpska Atina", zašto je u Novom Sadu srpsko narodno pozorište. Pročitaj malo, nomej da pokazuješ kako ništa ne znaš, osim da truješ.

drax

pre 3 godine

bio sam tamo pre nekih 4-5 godina, a ušao sam iz Grčke sa SLO tablama.
Carinik/Policajac na ulazu nije ni primetio da mi je međunarodna vozačka istekla. Tamo živi dosta pravoslavnih ljudi( možda Grka

ury

pre 3 godine

nekadasnji otomanski? Mogli ste da napisete nekadasnji Dusanov grad, ili nekadasnji vizantijski grad zbog toliko crkvi.
(Stefan, 2. februar 2021 15:33
ako se "veličanstvena istorija "srbija meri periodom od nekih 30ak godina onda sta reci nego da smo mali i sicusan narod, vise je trajala DDR :))) bas me zanima koje su to arhitrktonske ili neke druge vrednosti obelizile taj period ? Celo ovo podrucje je ostalo pod turskim uticajem, vojvodina i zapad ex yu pod austrijskim i madjarskim, cak ni vizantijski ili bugarski period nije ostavio nikakav trag, osim crkvi ili manastira.

Dragan

pre 3 godine

Lose je to sto velicamo nesto iz tabora koji nam je potajni neprijatelj vek ipo, e sad razumeo bi postupak kada bi bilo volje za tako nesto sa druge strane. Sa ekstremima se razgovara drugacije.

Zoran

pre 3 godine

(Smejala se serpa loncu, 2. februar 2021 17:57)
Ne bi bilo lose da se malo upoznate sa istorijom. Jos u 9-tom veka Vojvodinu vecinski naseljavaju sloveni. Dolaskom huna odnos se menja na nacin da severne delove vecinski cine huni (madjari) a juzne sloveni. Zatim u 17-tom i 18 veku srbi beze od turaka iz Stare Srbije, naseljavaju Vojvodinu i cine dominantnu vecinu. Krajem 18 veka pocinju da se naseljavaju nemci i tu su sve do 1944. Srbi su uvek bili dominantna (najbrojnija) etnicka grupa, ne uvek nuzno preko 50% ali uvek najbrojnija. Porazom Nemacke u II sv ratu nemci napustaju Vojvodinu. Zasto? Pitam se, pitam? Madjari ostaju. Zasto oni ostaju? Opet se pitam? Od tada Srba ponovo ima preko 50% od ukupne populacije. Taj period o kome vi pominjete gradjenje infrastrukture je bio u doba Austro-Ugarske kada su srbi ratovali za tu drzavu protiv turaka. Dakle srbi su tu moze se reci oduvek ziveli i doprinosili tom podruciju i ratujuci i gradeci na njemu.

Kancelar i ja

pre 3 godine

(Smejala se serpa loncu, 2. februar 2021 17:57)
Koju smo to "enormnu" infrastrukturu dobili? Autoputeve, moderne železnice? Dobili nismo ništa. I šta je to enormno izgrađeno u Vojvodini, uopšte? koje su to monumentalne građevine, osim Petrovaradinske tvrđave, subotičke Gradske kuće i Milenijumske kule u Zemunu? Vladičanski dvor u Vršcu su izgradili Srbi, Maticu srpsku takođe.

I tata bi sine

pre 3 godine

Ovaj gradic prvo je bilo ilirsko a sada je albanski . a bilo je i vizantijsko osmansko italijansko grcko itd. to sto odredjenom periodu bilo pod okupacijom ne znaci da je njihovo.
(real, 02. februar 2021 23:01)
Slažem se sa tobom. Isto važi i za Kosovo. To što je trenutno pod okupacijom ne znači da je albansko. Pozz.

Goxy

pre 3 godine

Nije da branim Albaniju,ali najjaci su mi ovi koji pisu kao na kraj sela zuta kuca itd,a svake godine idu u Bugarsku na more.
(Beogradjanin, 02. februar 2021 22:28)

Ti si ubedljivo najjaci. Ti bi se sa Amerikancem, Nemcem pobratimio samo da se dokopas Nemačke, Amerike, a ovde mi pišeš o žutoj kući i Bugarima, pa da su kojim slučajem ove dve zemlje toliko razvijene da bi umesto Nemačke otišao na privremeni rad u Bugarskoj ili Albaniji, e tad bi priča bila druga, Nemci bi bili fašisti ubice, a kod ovih bi rado išao, nebi pominjao proslost. Hahahaha Mnogo se nesto zaboravlja

Грунф

pre 3 godine

Dex, 2. februar 2021 17:10. Генерално у Србији влада мишљење да су Турци уништавали православље. То се коси са здравим разумом. Да је тако данас не би било ни једног православног. Османско царство је прије свега било држава која је заинтересована за убирање пореза а за порезе су требали неког да им плаћа. Далеко од тога да су били идеални. Отоманско друштво било је подељено на милете по верској основи и највећа је разлика што је муслимански милет морао ићи у рат на позив Порте а хришћански и јеврејски није. Данак у крви је Ромејски (Византијски) изум којег су преузели од Ромеја као и остатак државног система у који су уградили у елементе арапско-перзијске те монголске елементе организације државе. Ако се гледа историјски контекст положај хришћанског становништва у Отоманском царству био је бољи од положаја у Хабзбуршкој монархији где се за време Сељачке буне Матије Губца тражи да се изједначе права сељака са оним правима у Отоманском царству. Хајдуци? Пробај сад изаћи на улицу отимати људима паре и иметак. Па још то радити са великом бандом. Свака држава би то сасекла у корену. Тад је за такво недело казна била смрт без обзира које си вере једнако као и Шпанији или Француској.

Dejan Krstić

pre 3 godine

Ovi što se zgražavaju i osuđuju Albaniju i koji navodno tamo ne bi išli, izgleda da ne idu i u mnoge druge države sa kojima smo ratovali. Verovatno nikada ne bi otišli u Nemačku, SAD, Kanadu, Francusku, Veliku Britaniju, Tursku, Bugarsku, Mađarsku, Hrvatsku... jer te države su nam činile mnoge veće probleme od jedne Albanije.
Ubeđen sam da te istinske patriote stvarno drže do sebe i da imaju iste aršine za sve nabrojane države i da ne odlučuju selektivno kako im se pruži prilika.

Jovan Mišić

pre 3 godine

žuta kuća rodjaci,znajte da je tamo nastrafalo mnogo srpske dece.

ah da,nisu vaša deca la vas baš briga,ništa,idite u albaniju,mjogo vas vole tamo,žutom kućom su dokazali to.

biba

pre 3 godine

"Tursku cizmu su osetili mnogi, nije sporno, ali samo su Srbi trpeli tu cizmu VEKOVIMA bez ikakvog otpora!"

To nije tacno. Jednako dugo su pod Turcima bili i Grci i Bugari a Srbi su na kraju ipak otporom i u krvi uspeli da oslobode Srbiju. Srpska vojska je od Turaka oslobodila i Severnu Makedoniju i delove Albanije, nisu ih oslobadjali ni Albanci ni Makedonci. Kao sto ni Bosanci nisu oslobodili BiH a ni Hrvati Hrvatsku od Austrougara.

Darko

pre 3 godine

@Smejala se šerpa loncu
Vidi CEO Novi Sad su Srbi izgradili,Sremske Karlovce,Vršac,Sremsku Mitrovicu,Petrograd(Zrenjanin) mali Atos (fruškogorske manastire) o čemu ti buncaš ovde....smešan si
(ŠoMiiŠeruje, 2. februar 2021 18:36) # Link komentara
Joj brate slatki,al si se ti sad nalupetao,nisi ni svestan!

Blaster

pre 3 godine

Divno je da malim Sengenom i zalaganjem predsednika Vucica danas prakticno zivimo u istoj zemlji sa Albanijom i ostalim clanicama i mozemo da slobodno posetimo ove lepote.
(Nenad, 02. februar 2021 23:06)

Ovo je genijalan komentar! Moj naklon do poda! Vrhunski sarkazam moram priznati. Svaka čast. Ipak ja ću se od te lepote suzdržati.

danilo.

pre 3 godine

nekadasnji otomanski? Mogli ste da napisete nekadasnji Dusanov grad, ili nekadasnji vizantijski grad zbog toliko crkvi.
(Stefan, 2. februar 2021 15:33)

dušanovo carstvo je sve ukupno trajalo 25 godina. otomansko carstvo je tamo bilo prisutno preko 500 godina, što je preko dvadeset PUTA duži period. arhitektura u beratu je tipično otomanska, al' ne može se bez srbovanja pa to ti je :))))
(kiki, 02. februar 2021 22:47)

I ne treba bez srbovanja ;)

Protojevrej Staford

pre 3 godine

@ŠoMiiŠeruje: NS izgradili Srbi? Svasta ce covek da sazna ovde.
(Slovenac, 02. februar 2021 22:45)

Jedno je ko je osnovao, drugo je ko ga je izgradio.

real

pre 3 godine

puni ste predrasuda i mrznje. prvo nije istina nit da su cincari nit grci na jugu albanije vecina, skoro svi su albanci sa velikim postotkom pravoslavni albanci, ne znam otkud vama informacija ili da li ste ikada bili tamo. Ovaj gradic prvo je bilo ilirsko a sada je albanski . a bilo je i vizantijsko osmansko italijansko grcko itd. to sto odredjenom periodu bilo pod okupacijom ne znaci da je njihovo.

Nenad

pre 3 godine

Divno je da malim Sengenom i zalaganjem predsednika Vucica danas prakticno zivimo u istoj zemlji sa Albanijom i ostalim clanicama i mozemo da slobodno posetimo ove lepote.

kiki

pre 3 godine

nekadasnji otomanski? Mogli ste da napisete nekadasnji Dusanov grad, ili nekadasnji vizantijski grad zbog toliko crkvi.
(Stefan, 2. februar 2021 15:33)

dušanovo carstvo je sve ukupno trajalo 25 godina. otomansko carstvo je tamo bilo prisutno preko 500 godina, što je preko dvadeset PUTA duži period. arhitektura u beratu je tipično otomanska, al' ne može se bez srbovanja pa to ti je :))))

mm

pre 3 godine

@Nemke
Tako je brate Srbine, patrioto, domacine, vernice... brini ti o hrvatskom i albanskom turizmu, sta te briga sto 75 000 mladih napusti Srbiju svake godine!
Koliko je to zutih kuca? Koliko je to Oluja godisnje?
A ti kmeci zbog Oluje, ona nam je kriva, uz albanski turizam naravno.

Nemke

pre 3 godine

Tako je braco Srbi, ajmo mi podizati turizam bratske nam Albanije i Hrvatske.. Da mogu da otvaraju nove i renoviraju postojece zute kuce, logore, organizuju proslave "Oluje" itd.. Ne treba nama neprijatelj, mi smo sami sebi najveci neprijatelj.

Nena iz NS

pre 3 godine

Razvijali smo mi turizam Hrvatske i Crne Gore pa smo stekli dosta iskustva, neka Albanija nadje neku drugu ciljnu grupu kojoj će reklamirati svoje gradove i turistička mesta.

a

pre 3 godine

Smejala se serpa loncu Turci su 2 puta došli do Be;a.Od
1529-1683.Dakle ovo na dole je nekih 150 godina bilo pod
turcima.Zagreb,Budimpešta,... su osetile tursku čizmu,
nisu samo Srbi.Dosta falsifikata,naporni ste.

ŠoMiiŠeruje

pre 3 godine

@Smejala se šerpa loncu
Vidi CEO Novi Sad su Srbi izgradili,Sremske Karlovce,Vršac,Sremsku Mitrovicu,Petrograd(Zrenjanin) mali Atos (fruškogorske manastire) o čemu ti buncaš ovde....smešan si

NikolaKG80

pre 3 godine

A kad bi izgradili neku novu kuću, ona bi morala da bude bez prozora, da se ne prekorači 1001 prozor? Ili da pitaju komšiju da zazida svoj ako ima viška?

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

Grcki grad (vidi se i po toponymu) deo takozvane severno-Epirske Republiky (1914-1921).
južna Albania (Sarande,Himara,Koritsa itd) je većinom naselenja Grka i ljudima Grcko porekla (Severno-Epiroti).

Dex

pre 3 godine

Čekaj malo, stani. Otkud crkve? Srbi tvrde da su turci uništavali crkve?
(billy_the_cat, 2. februar 2021 15:37)

Mislim da "Srbi" (pricas generalno o ljudima kao da smo svi jedno bice?) ne govore da su Turci unistavali sve crkve, pogotovo sto Srbi u skoli uce o Peckoj patrijarsiji itd. Neki ljudi verovatno nekad govore druge cinjenice, a to je da je mnogo crkava zaista unisteno, sto iz obesti, sto cesce zbog prenamene u dzamije (svako zna bar za Aja Sofiju, poznat, ali daleko od jedinog primera) ili prosto zarad materijala za gradnju neceg drugog. Ne znam ko si i sta si ti (niti je bitno u ovom kontekstu), ali verovatno ni sam ne delis kolektivni intelekt. Istorija je pak kompleksna, nisu svi Turci bili zli, nisu svi Srbi bili dobri, nije svaki potez nekog sultana bio los... S druge strane, nisu drugi narodi dobrovoljno bili porobljeni.

Пеђа

pre 3 godine

А пси мршави као духови, не могу више од залогаја једног да поједу, лутају безциљно. Нико их не храни.

Smejala se serpa loncu

pre 3 godine

da li postoji nesto sto su albanci izgradili?
(zmitjkoe, 2. februar 2021 16:23)

Kao sto i u Vojvodini ne postoji nista sto su Srbi izgradili. Dobili ste je posle zavrsetka I sv. rata sa enormnom i sjajnom infasturkturom. Mnoge stvari, kao zeleznicu, niste uspeli ni da odrzite na nivou na kom ste je zatekli. I sta sad? Malo vise skromnosti, malo manje gordosti.

Kosta

pre 3 godine

U putopisu Evlije Čelebije iz druge polovine sedamnaestog veka, ovaj grad se zvao Beograd ("Belgradi") i bio "nastanjen hrišćanima"....Ako se zvao Beograd i bio nastanjen hrušćanima- čiji li je bio?

Cleo

pre 3 godine

Sumanuto jednolično, tako da podsjeća na nekakvo suvremeno apartmansko naselje pseudotradicijskog arhitektonskog izraza. Valjda imaju i nešto ljepše i interesantnije...

Vladimir

pre 3 godine

Obidjite Žutu kuću...
Spomenik palim albanskim borcima za Košare...
Zlatni narko trougao Albanija-KiM-CG...
Pun pansion...
Osetite čari vadjenja bubrega na živo...

jj

pre 3 godine

@Kosta
Bio je turski, kao i npr. Cacak, Kraljevo, Skadar ili Sarajevo?
Nesto nije jasno? Da nije "Belgradi" mozda srBska rec? Ciji li je Beograd bio u 17. veku?

privreda

pre 3 godine

Da svarno le lepo ovo videti ja sam ga tri puta posetio i uvek ima šta da se pogleda.
Berat u blizini ima i kamelon i ima poznate majstore za obradu kamena.

Dragan

pre 3 godine

Pravi naziv grada je Beograd ili Belgrad. Stanovnici su kulturni i fini, bilo koje vere bili. Tu žive pravoslavni Albanci, Cincari, Muslimani i nešto malo Makedonaca. Ovaj grad je opevan u čuvenoj pesmi ‚‚ Biljana platno beleše‚‚ u stihu ‚‚ozdola idat vinari, vinari Belogragjani‚‚. U srednjem veku taj deo Albanije i zapadni deo susedne Makedonije pripadao je Sv. Jovanu Vladimiru, zetu Cara Samuila, i sada se kult Svetog Jovana čuva u tom delu Albanije, Taj južni deo Albanije je prelep, lepa je i Korča (Gorica), ko letuje u Ohridu može otići na izlet i ručak dole, nije daleko, sat i po kolima. Preporuka od srca.

Dragan

pre 3 godine

Pravi naziv grada je Beograd ili Belgrad. Stanovnici su kulturni i fini, bilo koje vere bili. Tu žive pravoslavni Albanci, Cincari, Muslimani i nešto malo Makedonaca. Ovaj grad je opevan u čuvenoj pesmi ‚‚ Biljana platno beleše‚‚ u stihu ‚‚ozdola idat vinari, vinari Belogragjani‚‚. U srednjem veku taj deo Albanije i zapadni deo susedne Makedonije pripadao je Sv. Jovanu Vladimiru, zetu Cara Samuila, i sada se kult Svetog Jovana čuva u tom delu Albanije, Taj južni deo Albanije je prelep, lepa je i Korča (Gorica), ko letuje u Ohridu može otići na izlet i ručak dole, nije daleko, sat i po kolima. Preporuka od srca.

Smejala se serpa loncu

pre 3 godine

da li postoji nesto sto su albanci izgradili?
(zmitjkoe, 2. februar 2021 16:23)

Kao sto i u Vojvodini ne postoji nista sto su Srbi izgradili. Dobili ste je posle zavrsetka I sv. rata sa enormnom i sjajnom infasturkturom. Mnoge stvari, kao zeleznicu, niste uspeli ni da odrzite na nivou na kom ste je zatekli. I sta sad? Malo vise skromnosti, malo manje gordosti.

Kosta

pre 3 godine

U putopisu Evlije Čelebije iz druge polovine sedamnaestog veka, ovaj grad se zvao Beograd ("Belgradi") i bio "nastanjen hrišćanima"....Ako se zvao Beograd i bio nastanjen hrušćanima- čiji li je bio?

Dex

pre 3 godine

Čekaj malo, stani. Otkud crkve? Srbi tvrde da su turci uništavali crkve?
(billy_the_cat, 2. februar 2021 15:37)

Mislim da "Srbi" (pricas generalno o ljudima kao da smo svi jedno bice?) ne govore da su Turci unistavali sve crkve, pogotovo sto Srbi u skoli uce o Peckoj patrijarsiji itd. Neki ljudi verovatno nekad govore druge cinjenice, a to je da je mnogo crkava zaista unisteno, sto iz obesti, sto cesce zbog prenamene u dzamije (svako zna bar za Aja Sofiju, poznat, ali daleko od jedinog primera) ili prosto zarad materijala za gradnju neceg drugog. Ne znam ko si i sta si ti (niti je bitno u ovom kontekstu), ali verovatno ni sam ne delis kolektivni intelekt. Istorija je pak kompleksna, nisu svi Turci bili zli, nisu svi Srbi bili dobri, nije svaki potez nekog sultana bio los... S druge strane, nisu drugi narodi dobrovoljno bili porobljeni.

Nemke

pre 3 godine

Tako je braco Srbi, ajmo mi podizati turizam bratske nam Albanije i Hrvatske.. Da mogu da otvaraju nove i renoviraju postojece zute kuce, logore, organizuju proslave "Oluje" itd.. Ne treba nama neprijatelj, mi smo sami sebi najveci neprijatelj.

kiki

pre 3 godine

nekadasnji otomanski? Mogli ste da napisete nekadasnji Dusanov grad, ili nekadasnji vizantijski grad zbog toliko crkvi.
(Stefan, 2. februar 2021 15:33)

dušanovo carstvo je sve ukupno trajalo 25 godina. otomansko carstvo je tamo bilo prisutno preko 500 godina, što je preko dvadeset PUTA duži period. arhitektura u beratu je tipično otomanska, al' ne može se bez srbovanja pa to ti je :))))

Vladimir

pre 3 godine

Obidjite Žutu kuću...
Spomenik palim albanskim borcima za Košare...
Zlatni narko trougao Albanija-KiM-CG...
Pun pansion...
Osetite čari vadjenja bubrega na živo...

a

pre 3 godine

Smejala se serpa loncu Turci su 2 puta došli do Be;a.Od
1529-1683.Dakle ovo na dole je nekih 150 godina bilo pod
turcima.Zagreb,Budimpešta,... su osetile tursku čizmu,
nisu samo Srbi.Dosta falsifikata,naporni ste.

ŠoMiiŠeruje

pre 3 godine

@Smejala se šerpa loncu
Vidi CEO Novi Sad su Srbi izgradili,Sremske Karlovce,Vršac,Sremsku Mitrovicu,Petrograd(Zrenjanin) mali Atos (fruškogorske manastire) o čemu ti buncaš ovde....smešan si

jj

pre 3 godine

@Kosta
Bio je turski, kao i npr. Cacak, Kraljevo, Skadar ili Sarajevo?
Nesto nije jasno? Da nije "Belgradi" mozda srBska rec? Ciji li je Beograd bio u 17. veku?

Nena iz NS

pre 3 godine

Razvijali smo mi turizam Hrvatske i Crne Gore pa smo stekli dosta iskustva, neka Albanija nadje neku drugu ciljnu grupu kojoj će reklamirati svoje gradove i turistička mesta.

privreda

pre 3 godine

Da svarno le lepo ovo videti ja sam ga tri puta posetio i uvek ima šta da se pogleda.
Berat u blizini ima i kamelon i ima poznate majstore za obradu kamena.

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

Grcki grad (vidi se i po toponymu) deo takozvane severno-Epirske Republiky (1914-1921).
južna Albania (Sarande,Himara,Koritsa itd) je većinom naselenja Grka i ljudima Grcko porekla (Severno-Epiroti).

mm

pre 3 godine

@Nemke
Tako je brate Srbine, patrioto, domacine, vernice... brini ti o hrvatskom i albanskom turizmu, sta te briga sto 75 000 mladih napusti Srbiju svake godine!
Koliko je to zutih kuca? Koliko je to Oluja godisnje?
A ti kmeci zbog Oluje, ona nam je kriva, uz albanski turizam naravno.

real

pre 3 godine

puni ste predrasuda i mrznje. prvo nije istina nit da su cincari nit grci na jugu albanije vecina, skoro svi su albanci sa velikim postotkom pravoslavni albanci, ne znam otkud vama informacija ili da li ste ikada bili tamo. Ovaj gradic prvo je bilo ilirsko a sada je albanski . a bilo je i vizantijsko osmansko italijansko grcko itd. to sto odredjenom periodu bilo pod okupacijom ne znaci da je njihovo.

Cleo

pre 3 godine

Sumanuto jednolično, tako da podsjeća na nekakvo suvremeno apartmansko naselje pseudotradicijskog arhitektonskog izraza. Valjda imaju i nešto ljepše i interesantnije...

Пеђа

pre 3 godine

А пси мршави као духови, не могу више од залогаја једног да поједу, лутају безциљно. Нико их не храни.

Nenad

pre 3 godine

Divno je da malim Sengenom i zalaganjem predsednika Vucica danas prakticno zivimo u istoj zemlji sa Albanijom i ostalim clanicama i mozemo da slobodno posetimo ove lepote.

NikolaKG80

pre 3 godine

A kad bi izgradili neku novu kuću, ona bi morala da bude bez prozora, da se ne prekorači 1001 prozor? Ili da pitaju komšiju da zazida svoj ako ima viška?

pleonazam

pre 3 godine

Kao sto i u Vojvodini ne postoji nista sto su Srbi izgradili. Dobili ste je posle zavrsetka I sv. rata sa enormnom i sjajnom infasturkturom. Mnoge stvari, kao zeleznicu, niste uspeli ni da odrzite na nivou na kom ste je zatekli. I sta sad? Malo vise skromnosti, malo manje gordosti.
(Smejala se serpa loncu, 02. februar 2021 17:57)

Hm...do kraja godine se otvara brza pruga Beograd - Novi Sad, najbrža na Balkanu, a naredne godine kreće njeno širenje do Subotice. Toliko o vojvođanskim prugama. U Vojvodini imaš fruškogorske srpske manastire iz 15, 16, 17. i 18. veka, Novi Sad su kao grad osnovali Srbi, a i najstariju gimnaziju u ovom delu Balkana (Karlovačku) i najstariju visokoobrazovnu ustanovu (Visarionovu akademiju) su takođe osnovali Srbi. Zbog svega ovoga nemamo razloga da budemo skromni, pogotovo ne poredeći se sa Albancima.

Muaddib

pre 3 godine

Tako je braco Srbi, ajmo mi podizati turizam bratske nam Albanije i Hrvatske.. Da mogu da otvaraju nove i renoviraju postojece zute kuce, logore, organizuju proslave "Oluje" itd.. Ne treba nama neprijatelj, mi smo sami sebi najveci neprijatelj.
(Nemke, 2. februar 2021 20:48) # Link komentara

Ne ne, takvi poput tebe srbiji su. najveći neprijatelji.

pivskikvasac

pre 3 godine

Lol kakvi likovi. Albanija zemlja kao i svaka druga na Balkanu - prljava, urbanistički neuređena, turistički neobeležena, bukvalno ništa posebno ne nudi. Sa druge strane, ultra je jeftina. Ja bio prošle godine, žao mi je samo što u Đirokastru nisam još jedan ceo dan ostao jer nisam stigao da obiđem tvrđavu. Očajno im trebaju pare od turista i to se oseti. Ako Bog da ja odoh opet, a za Žutu kuću, neka rešavaju tužilaštvo i sudovi. Ja nemam problem sa time što sam plitak i što žrtvujem nacionalni ponos za jeftino more i turizam. Život mi je prekratak i previše siromašno živim da sebi ispunim sve ćefove turističke po Grčkoj da bih bojkotovao Albaniju. Saučešće žrtvama ali meni je more bitnije. Ko je bio na jugu Albanije zna kakav je ono raj na zemlji.

Pekar

pre 3 godine

Kao sto i u Vojvodini ne postoji nista sto su Srbi izgradili. Dobili ste je posle zavrsetka I sv. rata sa enormnom i sjajnom infasturkturom. Mnoge stvari, kao zeleznicu, niste uspeli ni da odrzite na nivou na kom ste je zatekli. I sta sad? Malo vise skromnosti, malo manje gordosti.
(Smejala se serpa loncu, 2. februar 2021 17:57)

Uuu, kakva si ti neznalica, a ostavljam komentare. Idi u Vojvodinu, pa ćeš videti koliko je zadužbina srba ostalo u Novom Sadu, koliko je dvoraca čiji su vlasnici bili srbi. Pročitaj malo istoriju Vojvodine. Razmisli od kada se Novi sad zove "srpska Atina", zašto je u Novom Sadu srpsko narodno pozorište. Pročitaj malo, nomej da pokazuješ kako ništa ne znaš, osim da truješ.

Lingua

pre 3 godine

Svi vi koji forsirate teoriju da ako se Berat zvao Beograd mora da je bio srpski grad - naziv Beograd je izvorno mogao biti i Blgrad, Bulgrad, Bulgar, zar ne? Zašto se na mađarskom današnji Beograd u srednjem veku zvao Nándorfehérvár, iliti Bugarska Bela Tvrđava? Mađarski naziv za Bugarina u srednjem veku bio je Nándor.

Ekspo

pre 3 godine

@ŠoMiiŠeruje: NS izgradili Srbi? Svasta ce covek da sazna ovde.
(Slovenac, 2. februar 2021 22:45)

Reci mi ti iz Slovenije, ko ga je izgradio? Šta je to vredno u NS, a da nisu Srbi izgradili? Hajde, kad znaš, pa da i mi svašta saznamo ovde.
Novi Sad je u vreme AU monarhije bio mali nebitan grad, gde su jedino Srbi imali svoje neko središte. Za Mađare i Nemce je bio nebitan, pa nisu ništa ni ulagali. Ne računam katoličku crkvu (tzv. "Katedralu", mada nije katedrala), jer osim što je velika, nema nikakve umetničke, arhitektonske vrednosti. Osim Magistrata, uvrh glave 10-tak iole bitnijih građevina a da ih nisu Srbi podigli.

Dejan Krstić

pre 3 godine

Ovi što se zgražavaju i osuđuju Albaniju i koji navodno tamo ne bi išli, izgleda da ne idu i u mnoge druge države sa kojima smo ratovali. Verovatno nikada ne bi otišli u Nemačku, SAD, Kanadu, Francusku, Veliku Britaniju, Tursku, Bugarsku, Mađarsku, Hrvatsku... jer te države su nam činile mnoge veće probleme od jedne Albanije.
Ubeđen sam da te istinske patriote stvarno drže do sebe i da imaju iste aršine za sve nabrojane države i da ne odlučuju selektivno kako im se pruži prilika.

404, Novi Sad not found

pre 3 godine

Novi Sad su kao grad osnovali Srbi.
(pleonazam, 3. februar 2021 08:54)

Novi Sad je postojao od rimskih vremena i zvao se Neoplanta. Od Srba Novi Sad nije dobio ni ime, jer je Neoplanta doslovno "Novi Sad" na srpskom.

kiki

pre 3 godine

Glavni dio grada Berata, koji se prije Turaka zvao Biograd, je Gorica. Savršeno je jasno čiji je to grad istorijski bio.
(Boris, 3. februar 2021 10:13)

jeste. samuilova bugarska je lepila toponime svuda u tom delu balkana, a bogme i u ovom. nije loše setiti se da su oni dali ime i ovom našem beogradu, na ušću save u dunav.

Zoran

pre 3 godine

(Smejala se serpa loncu, 2. februar 2021 17:57)
Ne bi bilo lose da se malo upoznate sa istorijom. Jos u 9-tom veka Vojvodinu vecinski naseljavaju sloveni. Dolaskom huna odnos se menja na nacin da severne delove vecinski cine huni (madjari) a juzne sloveni. Zatim u 17-tom i 18 veku srbi beze od turaka iz Stare Srbije, naseljavaju Vojvodinu i cine dominantnu vecinu. Krajem 18 veka pocinju da se naseljavaju nemci i tu su sve do 1944. Srbi su uvek bili dominantna (najbrojnija) etnicka grupa, ne uvek nuzno preko 50% ali uvek najbrojnija. Porazom Nemacke u II sv ratu nemci napustaju Vojvodinu. Zasto? Pitam se, pitam? Madjari ostaju. Zasto oni ostaju? Opet se pitam? Od tada Srba ponovo ima preko 50% od ukupne populacije. Taj period o kome vi pominjete gradjenje infrastrukture je bio u doba Austro-Ugarske kada su srbi ratovali za tu drzavu protiv turaka. Dakle srbi su tu moze se reci oduvek ziveli i doprinosili tom podruciju i ratujuci i gradeci na njemu.

Kancelar i ja

pre 3 godine

(Smejala se serpa loncu, 2. februar 2021 17:57)
Koju smo to "enormnu" infrastrukturu dobili? Autoputeve, moderne železnice? Dobili nismo ništa. I šta je to enormno izgrađeno u Vojvodini, uopšte? koje su to monumentalne građevine, osim Petrovaradinske tvrđave, subotičke Gradske kuće i Milenijumske kule u Zemunu? Vladičanski dvor u Vršcu su izgradili Srbi, Maticu srpsku takođe.

Blaster

pre 3 godine

Divno je da malim Sengenom i zalaganjem predsednika Vucica danas prakticno zivimo u istoj zemlji sa Albanijom i ostalim clanicama i mozemo da slobodno posetimo ove lepote.
(Nenad, 02. februar 2021 23:06)

Ovo je genijalan komentar! Moj naklon do poda! Vrhunski sarkazam moram priznati. Svaka čast. Ipak ja ću se od te lepote suzdržati.

Pekar

pre 3 godine

otoman je vrsta sofe, a carstvo je osmanlijsko.
(leila, 3. februar 2021 09:36)

O, bože, ovakvu glupost i budalaštinu još nisam pročitao. Da li je moguće da ovo nije šala???

Ovo kao da kažeš: "Ruska je salata, a narod su rusi."

biba

pre 3 godine

"Tursku cizmu su osetili mnogi, nije sporno, ali samo su Srbi trpeli tu cizmu VEKOVIMA bez ikakvog otpora!"

To nije tacno. Jednako dugo su pod Turcima bili i Grci i Bugari a Srbi su na kraju ipak otporom i u krvi uspeli da oslobode Srbiju. Srpska vojska je od Turaka oslobodila i Severnu Makedoniju i delove Albanije, nisu ih oslobadjali ni Albanci ni Makedonci. Kao sto ni Bosanci nisu oslobodili BiH a ni Hrvati Hrvatsku od Austrougara.

Грунф

pre 3 godine

Dex, 2. februar 2021 17:10. Генерално у Србији влада мишљење да су Турци уништавали православље. То се коси са здравим разумом. Да је тако данас не би било ни једног православног. Османско царство је прије свега било држава која је заинтересована за убирање пореза а за порезе су требали неког да им плаћа. Далеко од тога да су били идеални. Отоманско друштво било је подељено на милете по верској основи и највећа је разлика што је муслимански милет морао ићи у рат на позив Порте а хришћански и јеврејски није. Данак у крви је Ромејски (Византијски) изум којег су преузели од Ромеја као и остатак државног система у који су уградили у елементе арапско-перзијске те монголске елементе организације државе. Ако се гледа историјски контекст положај хришћанског становништва у Отоманском царству био је бољи од положаја у Хабзбуршкој монархији где се за време Сељачке буне Матије Губца тражи да се изједначе права сељака са оним правима у Отоманском царству. Хајдуци? Пробај сад изаћи на улицу отимати људима паре и иметак. Па још то радити са великом бандом. Свака држава би то сасекла у корену. Тад је за такво недело казна била смрт без обзира које си вере једнако као и Шпанији или Француској.

I tata bi sine

pre 3 godine

Ovaj gradic prvo je bilo ilirsko a sada je albanski . a bilo je i vizantijsko osmansko italijansko grcko itd. to sto odredjenom periodu bilo pod okupacijom ne znaci da je njihovo.
(real, 02. februar 2021 23:01)
Slažem se sa tobom. Isto važi i za Kosovo. To što je trenutno pod okupacijom ne znači da je albansko. Pozz.

ury

pre 3 godine

nekadasnji otomanski? Mogli ste da napisete nekadasnji Dusanov grad, ili nekadasnji vizantijski grad zbog toliko crkvi.
(Stefan, 2. februar 2021 15:33
ako se "veličanstvena istorija "srbija meri periodom od nekih 30ak godina onda sta reci nego da smo mali i sicusan narod, vise je trajala DDR :))) bas me zanima koje su to arhitrktonske ili neke druge vrednosti obelizile taj period ? Celo ovo podrucje je ostalo pod turskim uticajem, vojvodina i zapad ex yu pod austrijskim i madjarskim, cak ni vizantijski ili bugarski period nije ostavio nikakav trag, osim crkvi ili manastira.

bobo mk

pre 3 godine

Grcki grad (vidi se i po toponymu) deo takozvane severno-Epirske Republiky (1914-1921).
južna Albania (Sarande,Himara,Koritsa itd) je većinom naselenja Grka i ljudima Grcko porekla (Severno-Epiroti).
(Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog, 02. februar 2021 17:03)

I mala deca znaju da se grčki gradovi nalaze severno od Larise, sve južnije su sloveni i iliri izgradili, a grci kolonizirali i promenili imena.
To se vidi po nazivima mesta, reka, planina... U grčkom su pre 2 svetkog rata dekretom promenili slovenska imena, u albaniji su još uvek u upotrebi, i za njihove i za toponime u Grčkoj koriste originalne slovenske nazive sa mnogo malo izuzetaka. I kod Berata imate œumu koja se zove Gorica, tvrđava se zove Belgradska, u okolini Berata su Kozare, Kučovo, Drobnik, Vodice, Virjani, Čerešnik.... Poznato je da su grci stari falsifikatori.

Darko

pre 3 godine

@Smejala se šerpa loncu
Vidi CEO Novi Sad su Srbi izgradili,Sremske Karlovce,Vršac,Sremsku Mitrovicu,Petrograd(Zrenjanin) mali Atos (fruškogorske manastire) o čemu ti buncaš ovde....smešan si
(ŠoMiiŠeruje, 2. februar 2021 18:36) # Link komentara
Joj brate slatki,al si se ti sad nalupetao,nisi ni svestan!

Dragan

pre 3 godine

Lose je to sto velicamo nesto iz tabora koji nam je potajni neprijatelj vek ipo, e sad razumeo bi postupak kada bi bilo volje za tako nesto sa druge strane. Sa ekstremima se razgovara drugacije.

Munem ti blavora

pre 3 godine

Kazu ljudi,s kim si,takav si....neka,ipak gledam malo dalje od Albanije,Hrvatske....ima mora,ima parica,a i ako nema,ici cu svake druge godine,ali sigurno ne u Al,Hr,hvala,,sve Vam najbolje bilo..

shoomadia

pre 3 godine

Bio 2007 godine nedelju dana. Lici na neku banju na lepoj recici, glavnim trgom dominiraju katolicka i pravoslavna crkva. Sve je smesteno u dolini, između planina. Bio sam lepo dočekan i ugoscen, odseo sam u hotelu na trgu. Nasledjem cara Dušana kustos se hvalio, iako nije znao odakle sam, prilikom posete starom gradu. Veceri su blage i lepo je za setnju, klima je odlična.
Nemam vremena ni energije da "strucnjacima" elaboriram da su bili nezadovoljni tadašnjom najavom proglasenja nezavisnosti Kosova jer ih smatraju "neobrazovanom hordom" koja ce nagrnuti u Albaniju preko granice. Naravno, u pitanju su i dalje njihovi zemljaci. Treba pri tome u kulturološkom smislu napraviti jasnu granicu između Albanaca na severu i onih na jugu. Ta razlika je ogromna u korist severnjaka.

danilo.

pre 3 godine

nekadasnji otomanski? Mogli ste da napisete nekadasnji Dusanov grad, ili nekadasnji vizantijski grad zbog toliko crkvi.
(Stefan, 2. februar 2021 15:33)

dušanovo carstvo je sve ukupno trajalo 25 godina. otomansko carstvo je tamo bilo prisutno preko 500 godina, što je preko dvadeset PUTA duži period. arhitektura u beratu je tipično otomanska, al' ne može se bez srbovanja pa to ti je :))))
(kiki, 02. februar 2021 22:47)

I ne treba bez srbovanja ;)

Zorancha Spasovski

pre 3 godine

To je Epir, Makedonija, kao i sve ostalo dok nisu dosli sloveni, mongoli, pa arnauti, pa turci i svi ostali osvajaci i kradljivci tudje istorije i teritorije. Sa samo jednim junakom Gjordji Kastriot stvorise celu naciju i istoriju

@U putopisu Evlije Čelebije iz druge polovine sedamnaestog veka, ovaj grad se zvao Beograd ("Belgradi") i bio "nastanjen hrišćanima"....Ako se zvao Beograd i bio nastanjen hrušćanima- čiji li je bio?
(Kosta, 2. februar 2021 16:02) # Link komentara

Protojevrej Staford

pre 3 godine

@ŠoMiiŠeruje: NS izgradili Srbi? Svasta ce covek da sazna ovde.
(Slovenac, 02. februar 2021 22:45)

Jedno je ko je osnovao, drugo je ko ga je izgradio.

Jovan Mišić

pre 3 godine

žuta kuća rodjaci,znajte da je tamo nastrafalo mnogo srpske dece.

ah da,nisu vaša deca la vas baš briga,ništa,idite u albaniju,mjogo vas vole tamo,žutom kućom su dokazali to.

drax

pre 3 godine

bio sam tamo pre nekih 4-5 godina, a ušao sam iz Grčke sa SLO tablama.
Carinik/Policajac na ulazu nije ni primetio da mi je međunarodna vozačka istekla. Tamo živi dosta pravoslavnih ljudi( možda Grka

Goxy

pre 3 godine

Nije da branim Albaniju,ali najjaci su mi ovi koji pisu kao na kraj sela zuta kuca itd,a svake godine idu u Bugarsku na more.
(Beogradjanin, 02. februar 2021 22:28)

Ti si ubedljivo najjaci. Ti bi se sa Amerikancem, Nemcem pobratimio samo da se dokopas Nemačke, Amerike, a ovde mi pišeš o žutoj kući i Bugarima, pa da su kojim slučajem ove dve zemlje toliko razvijene da bi umesto Nemačke otišao na privremeni rad u Bugarskoj ili Albaniji, e tad bi priča bila druga, Nemci bi bili fašisti ubice, a kod ovih bi rado išao, nebi pominjao proslost. Hahahaha Mnogo se nesto zaboravlja

David

pre 3 godine

@bobo mk
Mislio si reći da su Grci živeli i zidali svoje gradove južno od Larise, a ne severno?! Slovenska plemena su se prostirala na teritoriji kompletne severne Grčke - Egejska Makedonija, Epir i Trakija pa sve do Tesalijske ravnice i do okoline spomenutog grada otprilike, južnije ih je jako malo bilo... Što se tiče slovenskih toponima u Grčkoj, nije istina da su sve nazive gradova, jezera, planina, reka i sela promenili u grčka jer i dan-danas su se slovenski toponimi zadržali u mnogim delovima države, čak ih ima i na prostoru Atike i Peloponeza pa i na pojedinim ostrvima u Egejskom i Jonskom moru... Ukupno ih ima na stotine i mogu se pronaći i na internetu - npr. gradić Lechovo (Lehovo) na krajnjem severu, pripada većem mestu po imenu Florina (vi ga nazivate Lerin), u blizini granice sa Severnom Makedonijom a ja znam i za mestašce Metsovo (Mecovo) u Epiru (zapadna Grčka), nedaleko od grada Janjina itd. Ima naravno i dosta arnautskih i vlaških/cincarskih toponima širom zemlje koji su ostali nepromenjeni.
Nego, zašto ne spominješ da su ''tolerantni'' Albanci spalili do temelja grad Moskopolj koji je imao najveći broj Cincara na Balkanu i u kome su činili veliku većinu pa je zbog toga nazivan i cincarskom prestonicom, a pri tom su jedan deo stanovnika pobili a drugi proterali i svaki trag postojanja tog naroda na tom prostoru uništili?! A to što su neke od slovenskih toponima ostavili, ne znači da su to uradili jer vole Slovene, nego su ih prisvojili kao da su njihovi.

Smejala se serpa loncu

pre 3 godine

da li postoji nesto sto su albanci izgradili?
(zmitjkoe, 2. februar 2021 16:23)

Kao sto i u Vojvodini ne postoji nista sto su Srbi izgradili. Dobili ste je posle zavrsetka I sv. rata sa enormnom i sjajnom infasturkturom. Mnoge stvari, kao zeleznicu, niste uspeli ni da odrzite na nivou na kom ste je zatekli. I sta sad? Malo vise skromnosti, malo manje gordosti.

jj

pre 3 godine

@Kosta
Bio je turski, kao i npr. Cacak, Kraljevo, Skadar ili Sarajevo?
Nesto nije jasno? Da nije "Belgradi" mozda srBska rec? Ciji li je Beograd bio u 17. veku?

Vladimir

pre 3 godine

Obidjite Žutu kuću...
Spomenik palim albanskim borcima za Košare...
Zlatni narko trougao Albanija-KiM-CG...
Pun pansion...
Osetite čari vadjenja bubrega na živo...

Nemke

pre 3 godine

Tako je braco Srbi, ajmo mi podizati turizam bratske nam Albanije i Hrvatske.. Da mogu da otvaraju nove i renoviraju postojece zute kuce, logore, organizuju proslave "Oluje" itd.. Ne treba nama neprijatelj, mi smo sami sebi najveci neprijatelj.

Nenad

pre 3 godine

Divno je da malim Sengenom i zalaganjem predsednika Vucica danas prakticno zivimo u istoj zemlji sa Albanijom i ostalim clanicama i mozemo da slobodno posetimo ove lepote.

Cleo

pre 3 godine

Sumanuto jednolično, tako da podsjeća na nekakvo suvremeno apartmansko naselje pseudotradicijskog arhitektonskog izraza. Valjda imaju i nešto ljepše i interesantnije...

Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog

pre 3 godine

Grcki grad (vidi se i po toponymu) deo takozvane severno-Epirske Republiky (1914-1921).
južna Albania (Sarande,Himara,Koritsa itd) je većinom naselenja Grka i ljudima Grcko porekla (Severno-Epiroti).

Kosta

pre 3 godine

U putopisu Evlije Čelebije iz druge polovine sedamnaestog veka, ovaj grad se zvao Beograd ("Belgradi") i bio "nastanjen hrišćanima"....Ako se zvao Beograd i bio nastanjen hrušćanima- čiji li je bio?

ŠoMiiŠeruje

pre 3 godine

@Smejala se šerpa loncu
Vidi CEO Novi Sad su Srbi izgradili,Sremske Karlovce,Vršac,Sremsku Mitrovicu,Petrograd(Zrenjanin) mali Atos (fruškogorske manastire) o čemu ti buncaš ovde....smešan si

Nena iz NS

pre 3 godine

Razvijali smo mi turizam Hrvatske i Crne Gore pa smo stekli dosta iskustva, neka Albanija nadje neku drugu ciljnu grupu kojoj će reklamirati svoje gradove i turistička mesta.

NikolaKG80

pre 3 godine

A kad bi izgradili neku novu kuću, ona bi morala da bude bez prozora, da se ne prekorači 1001 prozor? Ili da pitaju komšiju da zazida svoj ako ima viška?

privreda

pre 3 godine

Da svarno le lepo ovo videti ja sam ga tri puta posetio i uvek ima šta da se pogleda.
Berat u blizini ima i kamelon i ima poznate majstore za obradu kamena.

Пеђа

pre 3 godine

А пси мршави као духови, не могу више од залогаја једног да поједу, лутају безциљно. Нико их не храни.

kiki

pre 3 godine

nekadasnji otomanski? Mogli ste da napisete nekadasnji Dusanov grad, ili nekadasnji vizantijski grad zbog toliko crkvi.
(Stefan, 2. februar 2021 15:33)

dušanovo carstvo je sve ukupno trajalo 25 godina. otomansko carstvo je tamo bilo prisutno preko 500 godina, što je preko dvadeset PUTA duži period. arhitektura u beratu je tipično otomanska, al' ne može se bez srbovanja pa to ti je :))))

mm

pre 3 godine

@Nemke
Tako je brate Srbine, patrioto, domacine, vernice... brini ti o hrvatskom i albanskom turizmu, sta te briga sto 75 000 mladih napusti Srbiju svake godine!
Koliko je to zutih kuca? Koliko je to Oluja godisnje?
A ti kmeci zbog Oluje, ona nam je kriva, uz albanski turizam naravno.

a

pre 3 godine

Smejala se serpa loncu Turci su 2 puta došli do Be;a.Od
1529-1683.Dakle ovo na dole je nekih 150 godina bilo pod
turcima.Zagreb,Budimpešta,... su osetile tursku čizmu,
nisu samo Srbi.Dosta falsifikata,naporni ste.

Dragan

pre 3 godine

Pravi naziv grada je Beograd ili Belgrad. Stanovnici su kulturni i fini, bilo koje vere bili. Tu žive pravoslavni Albanci, Cincari, Muslimani i nešto malo Makedonaca. Ovaj grad je opevan u čuvenoj pesmi ‚‚ Biljana platno beleše‚‚ u stihu ‚‚ozdola idat vinari, vinari Belogragjani‚‚. U srednjem veku taj deo Albanije i zapadni deo susedne Makedonije pripadao je Sv. Jovanu Vladimiru, zetu Cara Samuila, i sada se kult Svetog Jovana čuva u tom delu Albanije, Taj južni deo Albanije je prelep, lepa je i Korča (Gorica), ko letuje u Ohridu može otići na izlet i ručak dole, nije daleko, sat i po kolima. Preporuka od srca.

real

pre 3 godine

puni ste predrasuda i mrznje. prvo nije istina nit da su cincari nit grci na jugu albanije vecina, skoro svi su albanci sa velikim postotkom pravoslavni albanci, ne znam otkud vama informacija ili da li ste ikada bili tamo. Ovaj gradic prvo je bilo ilirsko a sada je albanski . a bilo je i vizantijsko osmansko italijansko grcko itd. to sto odredjenom periodu bilo pod okupacijom ne znaci da je njihovo.

pivskikvasac

pre 3 godine

Lol kakvi likovi. Albanija zemlja kao i svaka druga na Balkanu - prljava, urbanistički neuređena, turistički neobeležena, bukvalno ništa posebno ne nudi. Sa druge strane, ultra je jeftina. Ja bio prošle godine, žao mi je samo što u Đirokastru nisam još jedan ceo dan ostao jer nisam stigao da obiđem tvrđavu. Očajno im trebaju pare od turista i to se oseti. Ako Bog da ja odoh opet, a za Žutu kuću, neka rešavaju tužilaštvo i sudovi. Ja nemam problem sa time što sam plitak i što žrtvujem nacionalni ponos za jeftino more i turizam. Život mi je prekratak i previše siromašno živim da sebi ispunim sve ćefove turističke po Grčkoj da bih bojkotovao Albaniju. Saučešće žrtvama ali meni je more bitnije. Ko je bio na jugu Albanije zna kakav je ono raj na zemlji.

Dex

pre 3 godine

Čekaj malo, stani. Otkud crkve? Srbi tvrde da su turci uništavali crkve?
(billy_the_cat, 2. februar 2021 15:37)

Mislim da "Srbi" (pricas generalno o ljudima kao da smo svi jedno bice?) ne govore da su Turci unistavali sve crkve, pogotovo sto Srbi u skoli uce o Peckoj patrijarsiji itd. Neki ljudi verovatno nekad govore druge cinjenice, a to je da je mnogo crkava zaista unisteno, sto iz obesti, sto cesce zbog prenamene u dzamije (svako zna bar za Aja Sofiju, poznat, ali daleko od jedinog primera) ili prosto zarad materijala za gradnju neceg drugog. Ne znam ko si i sta si ti (niti je bitno u ovom kontekstu), ali verovatno ni sam ne delis kolektivni intelekt. Istorija je pak kompleksna, nisu svi Turci bili zli, nisu svi Srbi bili dobri, nije svaki potez nekog sultana bio los... S druge strane, nisu drugi narodi dobrovoljno bili porobljeni.

pleonazam

pre 3 godine

Kao sto i u Vojvodini ne postoji nista sto su Srbi izgradili. Dobili ste je posle zavrsetka I sv. rata sa enormnom i sjajnom infasturkturom. Mnoge stvari, kao zeleznicu, niste uspeli ni da odrzite na nivou na kom ste je zatekli. I sta sad? Malo vise skromnosti, malo manje gordosti.
(Smejala se serpa loncu, 02. februar 2021 17:57)

Hm...do kraja godine se otvara brza pruga Beograd - Novi Sad, najbrža na Balkanu, a naredne godine kreće njeno širenje do Subotice. Toliko o vojvođanskim prugama. U Vojvodini imaš fruškogorske srpske manastire iz 15, 16, 17. i 18. veka, Novi Sad su kao grad osnovali Srbi, a i najstariju gimnaziju u ovom delu Balkana (Karlovačku) i najstariju visokoobrazovnu ustanovu (Visarionovu akademiju) su takođe osnovali Srbi. Zbog svega ovoga nemamo razloga da budemo skromni, pogotovo ne poredeći se sa Albancima.

Muaddib

pre 3 godine

Tako je braco Srbi, ajmo mi podizati turizam bratske nam Albanije i Hrvatske.. Da mogu da otvaraju nove i renoviraju postojece zute kuce, logore, organizuju proslave "Oluje" itd.. Ne treba nama neprijatelj, mi smo sami sebi najveci neprijatelj.
(Nemke, 2. februar 2021 20:48) # Link komentara

Ne ne, takvi poput tebe srbiji su. najveći neprijatelji.

Jovan Mišić

pre 3 godine

žuta kuća rodjaci,znajte da je tamo nastrafalo mnogo srpske dece.

ah da,nisu vaša deca la vas baš briga,ništa,idite u albaniju,mjogo vas vole tamo,žutom kućom su dokazali to.

biba

pre 3 godine

"Tursku cizmu su osetili mnogi, nije sporno, ali samo su Srbi trpeli tu cizmu VEKOVIMA bez ikakvog otpora!"

To nije tacno. Jednako dugo su pod Turcima bili i Grci i Bugari a Srbi su na kraju ipak otporom i u krvi uspeli da oslobode Srbiju. Srpska vojska je od Turaka oslobodila i Severnu Makedoniju i delove Albanije, nisu ih oslobadjali ni Albanci ni Makedonci. Kao sto ni Bosanci nisu oslobodili BiH a ni Hrvati Hrvatsku od Austrougara.

kiki

pre 3 godine

Glavni dio grada Berata, koji se prije Turaka zvao Biograd, je Gorica. Savršeno je jasno čiji je to grad istorijski bio.
(Boris, 3. februar 2021 10:13)

jeste. samuilova bugarska je lepila toponime svuda u tom delu balkana, a bogme i u ovom. nije loše setiti se da su oni dali ime i ovom našem beogradu, na ušću save u dunav.

danilo.

pre 3 godine

nekadasnji otomanski? Mogli ste da napisete nekadasnji Dusanov grad, ili nekadasnji vizantijski grad zbog toliko crkvi.
(Stefan, 2. februar 2021 15:33)

dušanovo carstvo je sve ukupno trajalo 25 godina. otomansko carstvo je tamo bilo prisutno preko 500 godina, što je preko dvadeset PUTA duži period. arhitektura u beratu je tipično otomanska, al' ne može se bez srbovanja pa to ti je :))))
(kiki, 02. februar 2021 22:47)

I ne treba bez srbovanja ;)

Ekspo

pre 3 godine

@ŠoMiiŠeruje: NS izgradili Srbi? Svasta ce covek da sazna ovde.
(Slovenac, 2. februar 2021 22:45)

Reci mi ti iz Slovenije, ko ga je izgradio? Šta je to vredno u NS, a da nisu Srbi izgradili? Hajde, kad znaš, pa da i mi svašta saznamo ovde.
Novi Sad je u vreme AU monarhije bio mali nebitan grad, gde su jedino Srbi imali svoje neko središte. Za Mađare i Nemce je bio nebitan, pa nisu ništa ni ulagali. Ne računam katoličku crkvu (tzv. "Katedralu", mada nije katedrala), jer osim što je velika, nema nikakve umetničke, arhitektonske vrednosti. Osim Magistrata, uvrh glave 10-tak iole bitnijih građevina a da ih nisu Srbi podigli.

Pekar

pre 3 godine

Kao sto i u Vojvodini ne postoji nista sto su Srbi izgradili. Dobili ste je posle zavrsetka I sv. rata sa enormnom i sjajnom infasturkturom. Mnoge stvari, kao zeleznicu, niste uspeli ni da odrzite na nivou na kom ste je zatekli. I sta sad? Malo vise skromnosti, malo manje gordosti.
(Smejala se serpa loncu, 2. februar 2021 17:57)

Uuu, kakva si ti neznalica, a ostavljam komentare. Idi u Vojvodinu, pa ćeš videti koliko je zadužbina srba ostalo u Novom Sadu, koliko je dvoraca čiji su vlasnici bili srbi. Pročitaj malo istoriju Vojvodine. Razmisli od kada se Novi sad zove "srpska Atina", zašto je u Novom Sadu srpsko narodno pozorište. Pročitaj malo, nomej da pokazuješ kako ništa ne znaš, osim da truješ.

Munem ti blavora

pre 3 godine

Kazu ljudi,s kim si,takav si....neka,ipak gledam malo dalje od Albanije,Hrvatske....ima mora,ima parica,a i ako nema,ici cu svake druge godine,ali sigurno ne u Al,Hr,hvala,,sve Vam najbolje bilo..

Goxy

pre 3 godine

Nije da branim Albaniju,ali najjaci su mi ovi koji pisu kao na kraj sela zuta kuca itd,a svake godine idu u Bugarsku na more.
(Beogradjanin, 02. februar 2021 22:28)

Ti si ubedljivo najjaci. Ti bi se sa Amerikancem, Nemcem pobratimio samo da se dokopas Nemačke, Amerike, a ovde mi pišeš o žutoj kući i Bugarima, pa da su kojim slučajem ove dve zemlje toliko razvijene da bi umesto Nemačke otišao na privremeni rad u Bugarskoj ili Albaniji, e tad bi priča bila druga, Nemci bi bili fašisti ubice, a kod ovih bi rado išao, nebi pominjao proslost. Hahahaha Mnogo se nesto zaboravlja

Kancelar i ja

pre 3 godine

(Smejala se serpa loncu, 2. februar 2021 17:57)
Koju smo to "enormnu" infrastrukturu dobili? Autoputeve, moderne železnice? Dobili nismo ništa. I šta je to enormno izgrađeno u Vojvodini, uopšte? koje su to monumentalne građevine, osim Petrovaradinske tvrđave, subotičke Gradske kuće i Milenijumske kule u Zemunu? Vladičanski dvor u Vršcu su izgradili Srbi, Maticu srpsku takođe.

Darko

pre 3 godine

@Smejala se šerpa loncu
Vidi CEO Novi Sad su Srbi izgradili,Sremske Karlovce,Vršac,Sremsku Mitrovicu,Petrograd(Zrenjanin) mali Atos (fruškogorske manastire) o čemu ti buncaš ovde....smešan si
(ŠoMiiŠeruje, 2. februar 2021 18:36) # Link komentara
Joj brate slatki,al si se ti sad nalupetao,nisi ni svestan!

Zoran

pre 3 godine

(Smejala se serpa loncu, 2. februar 2021 17:57)
Ne bi bilo lose da se malo upoznate sa istorijom. Jos u 9-tom veka Vojvodinu vecinski naseljavaju sloveni. Dolaskom huna odnos se menja na nacin da severne delove vecinski cine huni (madjari) a juzne sloveni. Zatim u 17-tom i 18 veku srbi beze od turaka iz Stare Srbije, naseljavaju Vojvodinu i cine dominantnu vecinu. Krajem 18 veka pocinju da se naseljavaju nemci i tu su sve do 1944. Srbi su uvek bili dominantna (najbrojnija) etnicka grupa, ne uvek nuzno preko 50% ali uvek najbrojnija. Porazom Nemacke u II sv ratu nemci napustaju Vojvodinu. Zasto? Pitam se, pitam? Madjari ostaju. Zasto oni ostaju? Opet se pitam? Od tada Srba ponovo ima preko 50% od ukupne populacije. Taj period o kome vi pominjete gradjenje infrastrukture je bio u doba Austro-Ugarske kada su srbi ratovali za tu drzavu protiv turaka. Dakle srbi su tu moze se reci oduvek ziveli i doprinosili tom podruciju i ratujuci i gradeci na njemu.

Dragan

pre 3 godine

Lose je to sto velicamo nesto iz tabora koji nam je potajni neprijatelj vek ipo, e sad razumeo bi postupak kada bi bilo volje za tako nesto sa druge strane. Sa ekstremima se razgovara drugacije.

I tata bi sine

pre 3 godine

Ovaj gradic prvo je bilo ilirsko a sada je albanski . a bilo je i vizantijsko osmansko italijansko grcko itd. to sto odredjenom periodu bilo pod okupacijom ne znaci da je njihovo.
(real, 02. februar 2021 23:01)
Slažem se sa tobom. Isto važi i za Kosovo. To što je trenutno pod okupacijom ne znači da je albansko. Pozz.

shoomadia

pre 3 godine

Bio 2007 godine nedelju dana. Lici na neku banju na lepoj recici, glavnim trgom dominiraju katolicka i pravoslavna crkva. Sve je smesteno u dolini, između planina. Bio sam lepo dočekan i ugoscen, odseo sam u hotelu na trgu. Nasledjem cara Dušana kustos se hvalio, iako nije znao odakle sam, prilikom posete starom gradu. Veceri su blage i lepo je za setnju, klima je odlična.
Nemam vremena ni energije da "strucnjacima" elaboriram da su bili nezadovoljni tadašnjom najavom proglasenja nezavisnosti Kosova jer ih smatraju "neobrazovanom hordom" koja ce nagrnuti u Albaniju preko granice. Naravno, u pitanju su i dalje njihovi zemljaci. Treba pri tome u kulturološkom smislu napraviti jasnu granicu između Albanaca na severu i onih na jugu. Ta razlika je ogromna u korist severnjaka.

Lingua

pre 3 godine

Svi vi koji forsirate teoriju da ako se Berat zvao Beograd mora da je bio srpski grad - naziv Beograd je izvorno mogao biti i Blgrad, Bulgrad, Bulgar, zar ne? Zašto se na mađarskom današnji Beograd u srednjem veku zvao Nándorfehérvár, iliti Bugarska Bela Tvrđava? Mađarski naziv za Bugarina u srednjem veku bio je Nándor.

Dejan Krstić

pre 3 godine

Ovi što se zgražavaju i osuđuju Albaniju i koji navodno tamo ne bi išli, izgleda da ne idu i u mnoge druge države sa kojima smo ratovali. Verovatno nikada ne bi otišli u Nemačku, SAD, Kanadu, Francusku, Veliku Britaniju, Tursku, Bugarsku, Mađarsku, Hrvatsku... jer te države su nam činile mnoge veće probleme od jedne Albanije.
Ubeđen sam da te istinske patriote stvarno drže do sebe i da imaju iste aršine za sve nabrojane države i da ne odlučuju selektivno kako im se pruži prilika.

404, Novi Sad not found

pre 3 godine

Novi Sad su kao grad osnovali Srbi.
(pleonazam, 3. februar 2021 08:54)

Novi Sad je postojao od rimskih vremena i zvao se Neoplanta. Od Srba Novi Sad nije dobio ni ime, jer je Neoplanta doslovno "Novi Sad" na srpskom.

drax

pre 3 godine

bio sam tamo pre nekih 4-5 godina, a ušao sam iz Grčke sa SLO tablama.
Carinik/Policajac na ulazu nije ni primetio da mi je međunarodna vozačka istekla. Tamo živi dosta pravoslavnih ljudi( možda Grka

Zorancha Spasovski

pre 3 godine

To je Epir, Makedonija, kao i sve ostalo dok nisu dosli sloveni, mongoli, pa arnauti, pa turci i svi ostali osvajaci i kradljivci tudje istorije i teritorije. Sa samo jednim junakom Gjordji Kastriot stvorise celu naciju i istoriju

@U putopisu Evlije Čelebije iz druge polovine sedamnaestog veka, ovaj grad se zvao Beograd ("Belgradi") i bio "nastanjen hrišćanima"....Ako se zvao Beograd i bio nastanjen hrušćanima- čiji li je bio?
(Kosta, 2. februar 2021 16:02) # Link komentara

Protojevrej Staford

pre 3 godine

@ŠoMiiŠeruje: NS izgradili Srbi? Svasta ce covek da sazna ovde.
(Slovenac, 02. februar 2021 22:45)

Jedno je ko je osnovao, drugo je ko ga je izgradio.

bobo mk

pre 3 godine

Grcki grad (vidi se i po toponymu) deo takozvane severno-Epirske Republiky (1914-1921).
južna Albania (Sarande,Himara,Koritsa itd) je većinom naselenja Grka i ljudima Grcko porekla (Severno-Epiroti).
(Grk Makedonac iz vreme Alexandra velikog, 02. februar 2021 17:03)

I mala deca znaju da se grčki gradovi nalaze severno od Larise, sve južnije su sloveni i iliri izgradili, a grci kolonizirali i promenili imena.
To se vidi po nazivima mesta, reka, planina... U grčkom su pre 2 svetkog rata dekretom promenili slovenska imena, u albaniji su još uvek u upotrebi, i za njihove i za toponime u Grčkoj koriste originalne slovenske nazive sa mnogo malo izuzetaka. I kod Berata imate œumu koja se zove Gorica, tvrđava se zove Belgradska, u okolini Berata su Kozare, Kučovo, Drobnik, Vodice, Virjani, Čerešnik.... Poznato je da su grci stari falsifikatori.

Pekar

pre 3 godine

otoman je vrsta sofe, a carstvo je osmanlijsko.
(leila, 3. februar 2021 09:36)

O, bože, ovakvu glupost i budalaštinu još nisam pročitao. Da li je moguće da ovo nije šala???

Ovo kao da kažeš: "Ruska je salata, a narod su rusi."

ury

pre 3 godine

nekadasnji otomanski? Mogli ste da napisete nekadasnji Dusanov grad, ili nekadasnji vizantijski grad zbog toliko crkvi.
(Stefan, 2. februar 2021 15:33
ako se "veličanstvena istorija "srbija meri periodom od nekih 30ak godina onda sta reci nego da smo mali i sicusan narod, vise je trajala DDR :))) bas me zanima koje su to arhitrktonske ili neke druge vrednosti obelizile taj period ? Celo ovo podrucje je ostalo pod turskim uticajem, vojvodina i zapad ex yu pod austrijskim i madjarskim, cak ni vizantijski ili bugarski period nije ostavio nikakav trag, osim crkvi ili manastira.

David

pre 3 godine

@bobo mk
Mislio si reći da su Grci živeli i zidali svoje gradove južno od Larise, a ne severno?! Slovenska plemena su se prostirala na teritoriji kompletne severne Grčke - Egejska Makedonija, Epir i Trakija pa sve do Tesalijske ravnice i do okoline spomenutog grada otprilike, južnije ih je jako malo bilo... Što se tiče slovenskih toponima u Grčkoj, nije istina da su sve nazive gradova, jezera, planina, reka i sela promenili u grčka jer i dan-danas su se slovenski toponimi zadržali u mnogim delovima države, čak ih ima i na prostoru Atike i Peloponeza pa i na pojedinim ostrvima u Egejskom i Jonskom moru... Ukupno ih ima na stotine i mogu se pronaći i na internetu - npr. gradić Lechovo (Lehovo) na krajnjem severu, pripada većem mestu po imenu Florina (vi ga nazivate Lerin), u blizini granice sa Severnom Makedonijom a ja znam i za mestašce Metsovo (Mecovo) u Epiru (zapadna Grčka), nedaleko od grada Janjina itd. Ima naravno i dosta arnautskih i vlaških/cincarskih toponima širom zemlje koji su ostali nepromenjeni.
Nego, zašto ne spominješ da su ''tolerantni'' Albanci spalili do temelja grad Moskopolj koji je imao najveći broj Cincara na Balkanu i u kome su činili veliku većinu pa je zbog toga nazivan i cincarskom prestonicom, a pri tom su jedan deo stanovnika pobili a drugi proterali i svaki trag postojanja tog naroda na tom prostoru uništili?! A to što su neke od slovenskih toponima ostavili, ne znači da su to uradili jer vole Slovene, nego su ih prisvojili kao da su njihovi.

Грунф

pre 3 godine

Dex, 2. februar 2021 17:10. Генерално у Србији влада мишљење да су Турци уништавали православље. То се коси са здравим разумом. Да је тако данас не би било ни једног православног. Османско царство је прије свега било држава која је заинтересована за убирање пореза а за порезе су требали неког да им плаћа. Далеко од тога да су били идеални. Отоманско друштво било је подељено на милете по верској основи и највећа је разлика што је муслимански милет морао ићи у рат на позив Порте а хришћански и јеврејски није. Данак у крви је Ромејски (Византијски) изум којег су преузели од Ромеја као и остатак државног система у који су уградили у елементе арапско-перзијске те монголске елементе организације државе. Ако се гледа историјски контекст положај хришћанског становништва у Отоманском царству био је бољи од положаја у Хабзбуршкој монархији где се за време Сељачке буне Матије Губца тражи да се изједначе права сељака са оним правима у Отоманском царству. Хајдуци? Пробај сад изаћи на улицу отимати људима паре и иметак. Па још то радити са великом бандом. Свака држава би то сасекла у корену. Тад је за такво недело казна била смрт без обзира које си вере једнако као и Шпанији или Француској.

Blaster

pre 3 godine

Divno je da malim Sengenom i zalaganjem predsednika Vucica danas prakticno zivimo u istoj zemlji sa Albanijom i ostalim clanicama i mozemo da slobodno posetimo ove lepote.
(Nenad, 02. februar 2021 23:06)

Ovo je genijalan komentar! Moj naklon do poda! Vrhunski sarkazam moram priznati. Svaka čast. Ipak ja ću se od te lepote suzdržati.