Petak, 06.11.2020.

18:08

Amerikanci o Beogradu: "Tona kafića, definitivno je ovde ispijanje kafe način života" VIDEO

Izvor: B92

Amerikanci o Beogradu: "Tona kafiæa, definitivno je ovde ispijanje kafe naèin života" VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

154 Komentari

Sortiraj po:

@WeierOuttaHere

pre 3 godine

Hvala vam! We would like to thank B92 for this lovely article. We are humbled by this attention. We put this video together because we fell in love with Belgrade and most importantly the generous, welcoming and kind people we have met while we have lived here the last 2 1/2 months. We are grateful to have been a guest in your country. 😊 Kindest regards, Scott & Shelley Weier from @WeierOuttaHere

Dragan

pre 3 godine

@Nemam nameru da komentarisem ni autosovinisticke ni susedske komentare, vec cu samo reci da mi je poredjenje Beograda sa Parizom, vratilo u secanje jedan video od pre desetak godina, kada je Evropska komisija u svrhu popularizacije prosirenja, sve zapadnobalkanske drzave uporedila sa nekom clanicom EU-e. Cik pogodite koju clanicu je Srbija "glumila"? Naravno, Francusku, a Knez Mihailova u pozadini videa. Iskreno, ima slicnosti!
(ketiS, 8. novembar 2020 22:03)

Ima istine zato sto je Beograd u Kraljevini kopirao Francusku arhitetkuru (kao u ostalom i pola druig evropskih gradova, da napomenem Berlin i Bec). Nas bulevar Kralja Aleksandra (sa platanima ranije) me je podsetio na jedan bulevar u Parizu, gde sam pio kafu, takodje i Krunska ulica i jos mnogo drugih su kao delovi Pariza (kada malo zadjete van onog najvidljivijeg turistickog dela) . Mnogo toga smo kopirali od velike Francuske kulture pre II svetskog rata.

Objektivno subjektivan

pre 3 godine

Sećam se jedne ankete koju je pre nekoliko godina objavio Lonely Planet, izdavač poznatih turističkih vodiča. Najlepši i najružniji (glavni) gradovi Evrope. Na vrhu liste: Rim, Pariz, London i Prag (nisam siguran za tačan redosled) a na dnu liste: Varšava, Oslo, Tirana, Sofija i .... Beograd. Mislim da je Sofija bila najružnija. Iznenadilo me je da je Budimpešta bila u vrhu, a i Riga i Talin. Amsterdam je pak bio dosta nisko, kao i Madrid....ali ... ukusi su različiti.
Na svu sreću nas Beogradjana :-)))

I meni su strani gradovi lepi kad imam para u dzepu!

pre 3 godine

U Beogradu su ulice i kafici prepuni zato sto masa sveta nema posao ili nece da radi, a moze im se. Beograd je mozda cist, ali samo njegov epicentar.
Sve ostalo je strokavo, a recimo "zelene povrsine" na Novom Beogradu su uglavnom obrasle sibljem i zapustene.
Kultura moze da prodje, mada bi i to moglo mnogo bolje, ali to lokalce uglavnom ionako ne interesuje, jer bulje u Parove i Zadruge, pa se bas i ne ulaze neki prevelik trud.
Splavovi su Sodoma i Gomora i otprilike obavljaju posao ne)legalizovanja burdelja.
Hrana moze, ali su cene za strance, a o zdravoj hrani se bas i ne moze govoriti.
Zato preporucujem da svako ko se divi Beogradu, dodje u njega da MESEC DANA ZIVI bez stana, sa prosecnom platom, pa ce trcecim korakom da pobegne kuci!

Kroasan s' praziluk

pre 3 godine

A ovi Hrvati ko babe što gledaju u tuđe dvorište, sjatili se na b92 da ispravljaju krive drine. Ajde bre na Index pa tamo kokodačite o zavičaju, šta mi ovde tupite...

id

pre 3 godine

@ Lea
I što je autorica htjela reči? Ja više volim život u mojoj "morskoj" provinciji, okupanoj suncem i čistim zrakom, skladnoj i mirisnoj, nego u bilo kakvoj bučnoj i smrdljivoj metropoli poput Beograda.
(ja, 9. novembar 2020 13:48) # Link komentara

Neke ljude smara zivot u malim gradovima bez obzira koliko su cisti i mirisni. I moje rodno selo je cisto i mirisno pa samo opet od njega pobegla glavom bez obzira.

de gustibus

pre 3 godine

@ ja
Autorica ima traljavog odvjetnika (advokata), koji ima problema sa raspoznavanjem kontekstaualne slike. Inače boravio u Beogradu bezbroj puta, nagledao se (odličnih) uprizorenja u JDP-u, Ateljeu 212...i to je jedino u čemu prestonici skidam chapeau. Sve ostalo - u najmanju ruku diskutabilno!

Optimista pripravnik

pre 3 godine

Evo, da probam na objektivan način da predstavim Beograd. Pošto radim već 30 godina na Zapadu i to baš najvećim delom u turizmu, mislim da mogu da kažem nešto objektivno o tome. Bez obzira da li stranac dolazi sa Zapada ili sa Istoka neke stvari ce mu se sigurno jako svideti: Ceo potez od Hrama Svetog Save pa do Kalemegdana, da kazemo: Uži centar sa digresijama tipa: Skadarlija, Kosančićev venac, jedan deo Bulevara itd, čak i naše pijace su im interesantne, a što se tiče Beograda na vodi, to mislim da ne zanima nikog.
Zemun bi isto bio interesantan, pogotovo Gardoš i sve što je od istorijske vrednosti. Novi Beograd, cela periferija i apsolutno sve van ‘Kruga Dvojke’ ne zanima niti će ikada nekog zanimati. Isto se odnosi na Adu, Avalu i sve što je u blizini. Ništa specjalno. Za mlade, naravno, noćni život, splavovi, klubovi sve je to odlično. Restorani isto tako, mada je naša hrana za mnoge dosta teška i nezdrava. Street food sigurno, najviše zbog cene, ali ni to neće hteti svaki dan, samo da probaju. Za Azijate je još komplikovanije. Oni su jako teški i zahtevni po tom pitanju, i to ne samo kada je Srbija u pitanju nego ceo ostali deo sveta. Kod nas baš nema mnogo opcija za njih, ali mladje generacije su im, na sreću, ipak dosta fleksibilne ili to bar postaju.
Eto, toliko od mene.

Spyderco

pre 3 godine

Ako je neko bio u SADu, pogotovo gradovima sa velikim brojem beskucnika, zna da je Beograd cist kao suza u poredjenju sa njima... SAD je najbogatija siromasna zemlja na svetu, tako da nije tesko takmiciti se sa njima u tim ulicnim stvarima...
(ma koga ja zavaravam, 9. novembar 2020 09:58)

Sve tačno. Bio godinu dana, na svu sreću u manjem univerzitetskom gradiću, ali sam obilazio Njujork (nekoliko puta), Filadelfiju, Baltimor, DC i još par mesta. A prljavština je odlika skoro svih velikih gradova. Imao sam prilike da provedem nekoliko meseci u Buenos Airesu (uži centar oko 3 miliona, a metro area preko 15 miliona stanovnika). Predivni delovi grada, šarm, noćni život, tango itd. Ali, što se čistoće tiče, Beograd je u odnosu na njega sređen kao apoteka. Neverovatna količina đubreta na trotoarima, pseći izmet kao minsko polje (svi vodaju kučiće a niko ne čisti), veliki broj prosjaka i beskućnika na ulicama... Ako sednete u baštu elitnog restorana u centru, prosjaci vam prilaze i traže novac ili hranu iz tanjira (bukvalno) i to se tamo toleriše. Bez obzira na sve, veoma rado bih ponovo otišao tamo. La Boca sa stadionom Bombonera, San Telmo, Recoleta, Puerto Madero... Portenjosi su zakon!

Ju ju

pre 3 godine

Koj je amerima kriv sto im je Bog dolar, sto mnogo rade a vise trose, sto rokaju kojekuda po svetu pa posle obilaze umesto obrnuto, da su dosli 98 mozda ne bi bilo 99 i bombardovanja

ja

pre 3 godine

@ Lea
I što je autorica htjela reči? Ja više volim život u mojoj "morskoj" provinciji, okupanoj suncem i čistim zrakom, skladnoj i mirisnoj, nego u bilo kakvoj bučnoj i smrdljivoj metropoli poput Beograda.
Autorica je htjela reći da ima još lepih gradova na svetu i da ne treba biti isključiv i nacionalista kao ti. Pogotovo ako nikad nisi bila u Beogradu.

Vot iss yo nem

pre 3 godine

A kako bi se tek oduševili da znaju da na BG splavovima na hiljade maloljetnih Beograđanki se bave prostitucijom za turu pića.....
(Kalevra, 8. novembar 2020 11:43)

Za vikend dolazim prvi put u Beograd pa ako nije tajna koje piće ima najbolju prođu, može li proći recimo boza ili klaker?

Bono

pre 3 godine

Opće je poznato koja su područja bila predestinirana za kasabe. Što se tiče Zagreba i Splita, ni čaršije, ni minareta...
(dr Črnko, 8. novembar 2020 16:37)
---…--

Minaret... u Zagrebu... Gavellina ulica broj 40... I to kakav minaret.
(ma jel?, 8. novembar 2020 20:40)

A ne, to je hrvatski svemirski projekt... Nisu jos poradili na propulziji, pa audio efekte rakete simuliraju sa razglasa...

O cistoci

pre 3 godine

Predivna Venecija... Pogotovo ako zelite autenticnu sliku kako je izgledala epidemija kuge u srednjem veku, smrdi i djubre na svakom koraku. Ali najprljaviji grad koji sam rodjenim ocima video i po moju veliku zalost nosem omirisao, na nekim mestima mi se se cak smucilo toliko da umalo nisam povratio, je - Split. Onoliki uzasan, ogavan jak smrad, onu odvratnu vodu, stroku na svakom koraku, prljez u zivotu nisam doziveo bilo gde na svetu. Generalno, sva naseljena mesta na Jadranu su pojam za necistocu i uvek je u meni budilo nelagodu i strah da cu da zaradim neku odvratnu bolest ako imam kontakt sa tom vodom.

de gustibus...

pre 3 godine

@ Lea
I što je autorica htjela reči? Ja više volim život u mojoj "morskoj" provinciji, okupanoj suncem i čistim zrakom, skladnoj i mirisnoj, nego u bilo kakvoj bučnoj i smrdljivoj metropoli poput Beograda.

‘Olandjanin

pre 3 godine

@Olandjanin, odlicno, onda ti uzivaj u Amsterdamu, sta ces se zamlacivati sa BG.
(neko, 9. novembar 2020 07:51)

Da budem iskren, ja ništa drugo ni ne planiram, ne samo do penzije, nego i dalje.
Srbiju posećujem samo virtuelno, a najviše preko ovog sajta.
Uverio sam se, putujući po svetu da je “naša zemlja najlepša, devojke najzgodnije a hrana najukusnija”, prema tome ... dabome! Zašto da proveravam...sve se već zna. Pogotovo ako nisi stigao dalje od Segedina.

mr

pre 3 godine

Neko je već napisao - kiselo grožđe iz komšiluka. Eto nismo kao autentični. Sa kojim gradovima upoređuju kasabe Zagreb ili Split? Verovatno sa Berlinom...


...iz 1933.
(drug Vučela, 08. novembar 2020 15:08)

Berlin je najprljaviji grad koji sam obišao u životu. Ljudi pisaju po ulicama.
(milan, 9. novembar 2020 07:59)

Ма овде се уопште не ради о Београду или Берлину и сл. Читајући коментаре овде, човек просто види да пишу људи који су пуни мржње и они који никад у животи нису видели неки већи град. Сви велики градови имају ту ноћну црту која је свуда иста. Сви већи градови имају и своје мрачне и прљаве стране. Сви имају проституцију и маргиналце и криминалце. Једино паланке због малограђанштине то успешно крију. И због овога је и очигледно да овде највише пишу типови из паланки и варошица, који ће ту и остати за вјек и вјекова и никад ништа видети неће. Данас им је супер дошло то што постоји неки Београд на који могу да свале све своје животне фрустрације и неуспехе. Мој предлог је да за почетак скупе неку танку кинту и да пробају да проведу неко време барем у Будимпешти и Букурешту. Да виде барем нешто што личи на град а близу је нас.

Auuu

pre 3 godine

Vau pivo za 2dolara i kafa 1,5... To stvarno nema nigde, a tek sto je cist...pa arhitektura... Ipak poredjenje sa Spanijom je vrh. Izgleda postoje paralelni svetovi, gde li je taj portal...

Reziel

pre 3 godine

Vidim da mnogi kritikuju "komunističko ruglo" na Novom Beogradu. Ipak, ima puno gradjevina koje umetnici i arhitekte svrstavaju medju vanvremenski kvalitetna dela. Čak neke na oko ne toliko lepe gradjevine lako mogu biti zanimljive turistima koji nisu navikli na taj stil gradnje.
Pojedine osobe ne shvataju da ljudima koji su videli Beč ili Prag, ili živeli u SAD (tamo zaista ima apsolutno svega), lepe fasade i stare kuće u Njegoševoj i na Vračaru nikako nisu zanimljive. Ne, upravo je to komunističko nasledje Beograda, najzanimljivije strancima. Čak ni naša bogata istorija iz srednjeg veka ih ne fascinira toliko, koliko Tito i ono što je ostalo iz njega.

Дејан

pre 3 godine

Копенхаген је прелеп - када говоримо о центру, па и ширем центру. Међутим, периферија је сасвим друга прича. Био сам запањен прљавштином како на земљи, тако и оном коју је ветар разносио по ваздуху.

ma koga ja zavaravam

pre 3 godine

Ako je neko bio u SADu, pogotovo gradovima sa velikim brojem beskucnika, zna da je Beograd cist kao suza u poredjenju sa njima... SAD je najbogatija siromasna zemlja na svetu, tako da nije tesko takmiciti se sa njima u tim ulicnim stvarima...

Munem ti blavora

pre 3 godine

Amerikanci,dali sud o Beogradu?!
Ima sta da se vidi po Srbiji,da moze bolje moze,ali za sada je ovako,a ja preporucujem da idu u Bec,tamo raznose koliko je dobro....

Kompleksi valjda

pre 3 godine

@ihrael @ dr. Vučela. Malo smo živčani? Niko vam nije kriv što istina boli ali, kao što neko kaze, poradite malo na sebi a ne odmah uvrede. P. S nije mi jasna opsesija nekih mišljenjem stranaca.

djoni

pre 3 godine

Ako je Beograd čist, kao što dosta komentatora tvrdi, zašto je onda najveća fascinacija naših ljudi bilo gde da odu kako je čisto tu gde su došli? Beograd je prljav grad i to je činjenica. A prljav je zato što onaj što puši na stanici busa stoji pored kante, ali opet baci pikavac na zemlju i zgrazi, a zatim izduva dim u pun autobus.

Nego, jel se neko upitao što poslednja 3 dana cela savska obala smrdi na septičku jamu?

Mr Majestyk

pre 3 godine

Fasade su neshvatljivo ruzne a Novi Beograd je komunisticko ruglo kakvo se samo u zemljama istocne Evrope da videti.
('Olandjanin, 8. novembar 2020 23:37)

Novi Beograd je u doba komunizma bio primer dobre moderne gradnje koja je omogućavala vrlo pristojan život, odmor, rekreaciju.

Problem je post-komunistički period u kom su pojedinici iskoristili bezakonje i izgradili nakazne zgrade na svakom pedlju zelenih površina, čime je ceo ovaj deo grada nepovratno unakažen.

Mislim, nepovratno... Ja da se pitam, rušio bih to kao dobar dan, bez pardona.

Maja

pre 3 godine

Koliko negativnosti. Ljudi su bili i svidelo im se. Zbog cega neko osmah ima potrebu da kontrira i iznosi svoju negativnost? Ako se nekom ne dopada, ne mora da dolazi u Beograd. Meni se jako svidja, a obisla sam ceo svet.

milan

pre 3 godine

Neko je već napisao - kiselo grožđe iz komšiluka. Eto nismo kao autentični. Sa kojim gradovima upoređuju kasabe Zagreb ili Split? Verovatno sa Berlinom...


...iz 1933.
(drug Vučela, 08. novembar 2020 15:08)

Berlin je najprljaviji grad koji sam obišao u životu. Ljudi pisaju po ulicama.

milan

pre 3 godine

Kaze veoma cist ??
(Lucky, 08. novembar 2020 11:23)

Prošle godine sam vodio dva stranca u Beograd i imali su isti utisak. Baš mi Italijan naglasio kako je Beograd čist. To zapravo i jeste tačno ako se gleda i obilazi centar Beograda i uža okolina.

Eugen

pre 3 godine

A kako bi se tek oduševili da znaju da na BG splavovima na hiljade maloljetnih Beograđanki se bave prostitucijom za turu pića.....
(Kalevra, 08. novembar 2020 11:43)

Nisi ti BG i Beogradjankama ni prismrdeo, a kamoli uzivo video, nego si umislio da ovde trebas zuc svog zivota da prosipas.

Los Angeles

pre 3 godine

@Vatra: Beograd je BUKVALNO centar prostitucije u ovom delu Evrope. Pola turista iz Turske na primer dolaze zbog toga. Svaki sajt ima stotine i stotine oglasa na raznim jezicima. Ko to ne zna i ne vidi je jako, jako naivna osoba. Šta mislite odakle tolikim curama sve što šljašti na njima? Sve imaju fudbalera dečka? Pevaju na splavovima? Ma ajte molim vas. A avioni za bliski istok tek - pa bacite pogled na aerodromu koliko ima mladih devojaka, sve sa drugaricama pravac Dubai. Pa samo Instagram profile kad im pogledate, sve po skupim mestima a nigde na slici ko to plaća? Kako iz Srbije odeš u Dubai, u hotel gde je noć 400 Eura, sa Gucci torbicom od 2000 Eura, a zvanicno ne radis, a otac ti je vojni penzioner? Pa ne ide to baš tako.

tomy bgd

pre 3 godine

U Beogradu je ispijanje kafe životni stil. Dok ostatak Srbije radi da bi oni imali plate preko 800 eura. Tamo i prodavačica u butiku ili trafike ima 500 eura. More neću se nerviram. Nek uživaju kad umeju da se postave da im cela Srbija da pare.
(Južnjak, 08. novembar 2020 18:06)
kako glasate i niste za bolje ( da vam 500€ bude san ...)

kanedano baiku

pre 3 godine

Obisao sam poprilicno mnogo mesta na svetu, imam skoro 40 i Beograd mi je odlican. Na stranu sto je generalno ekonomski lose, ukoliko radite online i napravite neki svoj zivotni mikrokosmos, prijatelji, relativno niski troskovi, mogucnost da se lecite u privatnim bolnicama, zivot postane skroz ok. Zato i jesam ovde, inace bih davno ostao na "zapadu". Upoznao sam dosta ljudi iz inostranstva koji su na slican nacin otkrili Beograd i ostali ovde - sustina je u poslu za inostrane firme i prihod koji na globalnom nivou nije prevelik ali u Beogradu nudi mnogo. I jos nesto, za prljavstinu, po centru je i to podnosljivo jer je sve isarano grafitima i prepuno starih, lepih ali i zapustenih zgrada sto odaje utisak isto tako ofucanih kvartova po Parizu, Berlinu isl. Po haosu od grafita deo oko Lomine/Karadjordjeve verovatno jedino moze da se meri sa berlinskim Krojcbergom/Nojkelnom, sto je strancima sve vec poznato.

Dobro Informisan

pre 3 godine

Nije to ništa, čekajte da se skinu zabrane i odete da gledate Zvezdu ili Partizan i osetite tu nezaboravnu atmosferu na tribinama...

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ok je Beograd ali zaista ima neverovatno prljave odredjene delove grada, ali to je karakteristika manje vise svih vecih gradova, ali definitivno u Srbiji ako gledamo, ono sto sam ja imao prilike da vidim, mozda trenutno najcistiji grad u Srbiji je Sabac..

Trafikantkinja sa 500 e iz carstva čokolade i marmelade

pre 3 godine

U Beogradu je ispijanje kafe životni stil. Dok ostatak Srbije radi da bi oni imali plate preko 800 eura. Tamo i prodavačica u butiku ili trafike ima 500 eura. More neću se nerviram. Nek uživaju kad umeju da se postave da im cela Srbija da pare.
(Južnjak, 08. novembar 2020 18:06)

To ti je priča sa TV ili od ekipe ispred lokalne prodavnice? Mislim, isto je.

Lea

pre 3 godine

@dr Črnko, 8. novembar 2020 16:37

Samo što Beograd nije kasaba bar od isterivanja Turaka, a Zagreb i Split su provincija, i to govorim bez ikakve namere da vređam. Beograd je metropola samim tim što ka njemu gravitira ceo Balkan. Verovatno to nije mogao ni da izbegne s obzirom na položaj. Živ je 24/7/365. Prošetaj se Budimpeštom u ponoć - ničega nema, pustinja. Onda sedi u avion i sleti u BG - grad bruji i vibrira. Neverovatno je kako je taj utisak stvaran.
Sad, i ja se ponekad umorim od njega i poželim atmosferu Zageba, ali posle tri dana u Zagrebu shvatim da je u BG prošla cela nedelja. Tako nekako.
Beograd.. voliš ga zbog istih stvar zbog kojih ti je nepodnošljiv.

peki

pre 3 godine

Могао би неко да се појави и покаже им и културни центар америчко-српског пријатељства, познатијег нама као некадашњи генералштаб. Кад смо већ на теми, није на одмет ни шетња до Ташмајдана, нек' обиђу и споменике.
(Гордон Фримен, 08. novembar 2020 13:14)

A tebe do Srebrenice, nekog Hrvata do Jasenovca, Nemca do Aušvica itd.
kao sto ti lično nemas nista sa Srebrenicom, kao ni neki mučeni Hrvat ili Nemac sa navedenim lokalitetima, tako ni ovi Ameri nemaju sa bombardovanjem apsolutno nista (osim ako ga ona nije izglasala u Senatu a on licno vozio avion). Neverovatno je da u ovom dobu, na ovakvu vest tvoj komentar ima toliko pozitivnih komentara.

Turista

pre 3 godine

Rodjen sam u Ex-YU i kao dete prvi put sam u Beogradu bio davnih 50-godina.
Posle toga posetio sam Beograd jos 3 puta, jednom 80-godina, zatim, nazalost,
2014. godine, upravo kada je neprestalno padala kisa i bile su poplave.
Zadnji put je to bilo 2019. godine, kada sam imao vise srece sa vremenom.
Medjutim, kako sam bio poslovno, nisam ga mogao dovoljno upoznati, ali ono sto
sam video neverojatno me impresioniralo i svidelo mi se.
Ovaj americki par, odnosno muskarac Skot, verojatno, jer je bio u pratnji zene, bojao
se izjaviti (a siguran sam da je to primetio), da su zene u Beogradu (narocito one od 30.
i vise godina) neverjatno lepe, elegantne i sarmantne, ali nazalost, manje-vise i uobrazene.
Preporucio bi ljudima ovog lepog velikog grada da vise paznje posvete cistoci grada, da ima
manje kriminala, jer svim tim svojim carima (lepotom, znamenitostima, dobrom i jeftinom
hranom, mnogim hotelima, restoranima i barovima i naravno lepim zenama), Beograd ima
velikog potencijala i privrlacniji je od mnogih poznatih gradova u zapadnoj Evropi.
U svakom slucaju, zelim Beogradu i njihovim stanovnicima sve najbolje za prosperitet njihovog
grada i samim njima.

'Olandjanin

pre 3 godine

Beograd ima dosta lep i sredjen centar grada ali samo u samom centru, u okviru pesacke zone. Sve ostalo je urbanisticki kosmar, ruglo i kic. Fasade su neshvatljivo ruzne a Novi Beograd je komunisticko ruglo kakvo se samo u zemljama istocne Evrope da videti. Za prljavstinu se ne bih slozio, Amsterdam je prljaviji u centru, na perifriji je i cistiji i sedjeniji. Vise zelenila i vise biciklistickih staza. Za hranu i kafice u Beogradu se slazem, mozda nista posebno ali za strance neobicno i lepo, sto ih i privlaci. Ipak, kako mi sami Holandjani koje sam doveo u BG kazu: ljudi nisu uvek ljubazni, ne deluju bas uvek cisto i uredno, slabo se tusiraju i ne peru zube, a ljube se svi sa svima. Javni toaleti su nepodnosljivi.

Vatra

pre 3 godine

A kako bi se tek oduševili da znaju da na BG splavovima na hiljade maloljetnih Beograđanki se bave prostitucijom za turu pića.....
(Kalevra, 08. novembar 2020 11:43)

Koja otrcana fraza.Ja kad dodjem u BG volim da odem u hostel, imam omiljeni u koji idem i cesto izlazim sa strancima. Odlepe kad vide kako imamo lepe cure, ali nista ne urade.
Ne znam gde vi zivite sto lupate o tim glupostima, ili ja izlazim na neka bolja mesta.

Komentar je toliko idijotski, primitivan, lazan, uopste mi nije jasno zasto pustaju takve budalastine.
Za strankinje, nase su cure na nivou, sta rade preko kad se ponapijaju ne znam dal uopste moze da se poredi. Ne bih pisao, nebi mi objavili komentar.

Idi begaj

pre 3 godine

Beograd je užasan grad - zar vi niste videli Kaudjericu na šta liči? Obrenovac i Umku? E tako i ovi što porede prljave delove Pariza i svetskih gradova sa najcistijim delovima Beograda komentarišu. A što se tiče ovih likova, pa njima su potrebni lajkovi, neće da mrače valjda. Tu su da se smeškaju ljubazno domaćinima, hvale sve što mogu, i da se hvale ko je osvojio više “srpskih zastavica” - u prevodu ko je više lokalnih devojaka odvukao u krevet. Danas Beograd, sutra Bratislava, Budimpešta, Sofija, Solun, time se bave.....
(Los Angeles, 08. novembar 2020 18:38)

Nemoj se ljutiti

ketiS

pre 3 godine

Nemam nameru da komentarisem ni autosovinisticke ni susedske komentare, vec cu samo reci da mi je poredjenje Beograda sa Parizom, vratilo u secanje jedan video od pre desetak godina, kada je Evropska komisija u svrhu popularizacije prosirenja, sve zapadnobalkanske drzave uporedila sa nekom clanicom EU-e. Cik pogodite koju clanicu je Srbija "glumila"? Naravno, Francusku, a Knez Mihailova u pozadini videa. Iskreno, ima slicnosti!

Bolesni skot

pre 3 godine

Prijatelji, pomešali ste Bronx i Brooklyn
(Bili d Kid, 08.

Pročitaj knjigu Poslednje skretanje za Bruklin, od Hjuberta Selbija...

Mixas

pre 3 godine

@matori
pa tih 6 km se brže prepešači!
opušteno za sat, a ako se požuri može i za 50 minuta. meni toliko treba...
o biciklu da i ne govorimo...

moj primer iz jedne EU prestonice. Od stana do posla imam 4 kilometra pesice, ali zbog poslednjih 50 metara gde je auto put koji ne mogu da predjem pesice, moram da idem 16 kilometara kolima ili motorom. Biciklom bi to bilo oko 22 kilometra, posto se biciklom ne sme na auto put. Javni prevoz do mog posla ne postoji, a i taksisti izbegavaju da voze tamo jer moraju prazni da se vracaju jos 10km do grada.

marko

pre 3 godine

Ovde mnogi navode kako i koliko su prljave metropole poput New York-a, Pariza, Londona i sl. No, da li je iko, suprotno tome, primetio koliko su čisti napr Prag ili Varšava? Ili recimo "susedna" Ljubljana, koja i zato što je lepo sređena i čista broji dvostruko više stranih turista od musave srpske prestonice.

Stefan

pre 3 godine

Bolim kada komentatori koriste kaludjericu borcu itd za primer. Pa idite u bilo. Koji losiji deo pariza, londona, new yorka itd.

Pa da nikada ne kroicte opet. A mnogi se trude da tamo jednom sada keoce i nikada vise.

ma jel?

pre 3 godine

Opće je poznato koja su područja bila predestinirana za kasabe. Što se tiče Zagreba i Splita, ni čaršije, ni minareta...
(dr Črnko, 8. novembar 2020 16:37)
-----------------------------------

Minaret... u Zagrebu... Gavellina ulica broj 40... I to kakav minaret.

Lazar

pre 3 godine

Ovi zapadni jutjuberi i vlogeri mogu poprilicno da pomognu nasem turizmu. Sa malo para koliko treba da ih platimo dobijamo savrsenu reklamu. Nase je da ne bacamo smece i naucimo da budemo dobri domacini kao sto smo davno bili pa zaboravili.

Brada

pre 3 godine

U Beogradu je ispijanje kafe životni stil. Dok ostatak Srbije radi da bi oni imali plate preko 800 eura. Tamo i prodavačica u butiku ili trafike ima 500 eura. More neću se nerviram. Nek uživaju kad umeju da se postave da im cela Srbija da pare.
(Južnjak, 08. novembar 2020 18:06)

Dodji prijatelju i ti kad ste svi dosli, da vidimo gde ces naci platu od 500, 800 evra. minimalac, eventualno 40-45 hiljada, a troskovi puta 2 u odnosu na tvoje mesto, pa ti izracunaj malo koliko nam je lepo...

Zoki

pre 3 godine

Све је у реду, свиђа им се град. Али ако су заиста рекли да је чист, питам се одакле су они стигли. Мислим да је довољно да дођу на Зелени венац и у самом центру града доживе ругло латиноамеричких фавелâ.
(Ђоле, 8. novembar 2020 17:24) Đole, prljavih četvrti imaš po svim većim gradovima. Ako imas vremena, pogledaj na Google mapama kako izgledaju Peta i Park Avenija u Njujorku, u različitim delovima grada.

Brada

pre 3 godine

Imao sam priliku da obidjem dosta gradova po Evropi a i sire. Beograd nije ni priblizno uredjen kao gradovi u vecem delu Evrope, jednostavno se vidi ta razlika da smo mi sirotinja u odnosu na razvijene drzave. Po tome je na samom dnu. Ali nije izgled to sto se ceni kod jednog grada, bitno je da uzivas u svemu onome sto on nudi, ili metaforicki, grad mora da ima dusu!!! A Beograd je ima!!!

Eldorado

pre 3 godine

Gde ima za pola dolara kapućino?
(Bgdt, 08. novembar 2020 11:15)

Ne izlazim po kafićima, ali za nešto manje od pola dolara (oko 30din) pijem one NES vanilla/choco/cappuccino, odlični su :D

mv.

pre 3 godine

Ti se lepo vrati u tu čistu republiku ili šta god da je sada.
(Zoki,
Odavno živim daleko, a kad dođem u Beograd, svaki put se ponovo iznenadim kesama po drveću, đubretu po sasušenim travnjacima, psima lutalicama, zadimljenim prostorijama...umesto što se vređate, učinite nešto da ne bude tako.

Bili d Kid

pre 3 godine

4
Da li ste vi šetali Bruklinom gde bukvalno smeće stoji... napisa ovde neko...

Prijatelju... zar si zaista šetao Bruklinom...!? Pa to je ruiniran deo grada... Tamo ni crnci ne šetaju!
(Bolesni skot, 08. novembar 2020 17:24)

Prijatelji, pomešali ste Bronx i Brooklyn

Los Angeles

pre 3 godine

Beograd je užasan grad - zar vi niste videli Kaudjericu na šta liči? Obrenovac i Umku? E tako i ovi što porede prljave delove Pariza i svetskih gradova sa najcistijim delovima Beograda komentarišu. A što se tiče ovih likova, pa njima su potrebni lajkovi, neće da mrače valjda. Tu su da se smeškaju ljubazno domaćinima, hvale sve što mogu, i da se hvale ko je osvojio više “srpskih zastavica” - u prevodu ko je više lokalnih devojaka odvukao u krevet. Danas Beograd, sutra Bratislava, Budimpešta, Sofija, Solun, time se bave.....

Južnjak

pre 3 godine

U Beogradu je ispijanje kafe životni stil. Dok ostatak Srbije radi da bi oni imali plate preko 800 eura. Tamo i prodavačica u butiku ili trafike ima 500 eura. More neću se nerviram. Nek uživaju kad umeju da se postave da im cela Srbija da pare.

miki

pre 3 godine

Nadam se da ce ostati neotkriven. Samo nam horde turista nedostaju. Pitam se i gde su to videli čiste ulice? Beograd nikada nije bio prljaviji. Sada su tu i maske na sve strane.

Ihrael

pre 3 godine

Nisu mi jasni ovi autošovinistički komentari ljudi koji u životu nisu makli dalje od svoga atara. Da je Beograd nešto naročito čist, nije, pri tom je nmnogo veći problem to što više od pola grada nema kanalizaciju, i što ne postoji deponija koja ispunjava evropske standarde od nekakvog smeća na ulici. Jeste li vi nekada bili u Amsterdamu ili Njujorku (ne mislim na V aveniju) gde kutije od pica lete po trotoaru, a smeće se preliva iz kanti i kontejnera. Očigledno niste.

Druga stvar, u Beogradu su šanse da vas opljačkaju u po bela dana na sred ulice na granici statističke greške, dok se na primer to dešava redovno u Engleskoj (mene su opljačkali jednom, a mog prijatelja Engleza nekoliko puta) i to ne u opasnim kvartovima Mančestera ili Birmingema, nego u selendri od 5000 stanovnika u Darbiširu.

Vi iz Zahoda, najdosadnijeg seoceta sa ove strane Albukerkija se ne javljajte, sedite u vašoj srednjeevropskoj kasabi i gledajte svoja posla.

Bolesni skot

pre 3 godine

Ovo piredjenje sa Valensijom i Parizom dve govori... Ljudi ustvari nisu ništa od Evrope videli! O Parizu neću, to valjda i poslednji slepac zna, ali Valensija... neverovatan grad. Jedan od najlepših koje sam posetio... a obišao sam "pola sveta"! Ima elitni deo, staro jezgro iz Srednjeg veka u centru, ultra moderan, futuristički deo pored mora, isušeno korito reke Turie, sa mnoštvom mostova, pretvoreno u parkove, cvetne aleje, teniske terene, sve prepuno cveća i egzotičnog rastinja...kao i velika stambena četvrt sa širokim bulevarima... To treba videti, plus peščana plaža duga desetak kilometara... sve u krugu od desetak kvadratnih kilometara...!

Bolesni skot

pre 3 godine

Da li ste vi šetali Bruklinom gde bukvalno smeće stoji... napisa ovde neko...

Prijatelju... zar si zaista šetao Bruklinom...!? Pa to je ruiniran deo grada... Tamo ni crnci ne šetaju!

too bad

pre 3 godine

Nista drugo i nemamo- SAMO kafici, kafane, kiosci sa hranom ....a "Beli" grad pun djubreta, kante prepune, toaleti rastureni a zagadjenje najvece na svetu i to CELE zime i jeseni.

matori

pre 3 godine

@Pa ti nisi mrdnuo iz Srbije. U Irskoj sam živela 4 godine. Od kuće do firmw mi je prosečno trebalo 1h i 20min za nekih 6km, svaki dan. Isto toliko i nazad.
Tamo sam se naučila strpljenju.
(Marija Milenic, 08. novembar 2020 14:10)

pa tih 6 km se brže prepešači!
opušteno za sat, a ako se požuri može i za 50 minuta. meni toliko treba...
o biciklu da i ne govorimo...
a što se tiče čistoće u BG, on sigurno kaska za Peštom ili Bečom, mada sam u Beču takođe video svašta, verovatno zbog velike količine ljudi sa ovih prostora, ali i južnih krajeva...

Ђоле

pre 3 godine

Све је у реду, свиђа им се град. Али ако су заиста рекли да је чист, питам се одакле су они стигли. Мислим да је довољно да дођу на Зелени венац и у самом центру града доживе ругло латиноамеричких фавелâ.

Slepac Vidoje

pre 3 godine

Meni se stranci smeju kada vide ove iz komunalne policije kako prolaze pored ljudi koji komotno bacaju opuske, bacaju prazne kese,.... i ne bivaju kaznjeni.

I to svuda i na svakom mestu!!!!

A kad sam im rekao da su za nerad nagradjeni da se voze sluzbenim kolima i primaju platu , misle zezam ih.

jedan od mnogih

pre 3 godine

komentare o cistoci daju ljudi koji jako slabo putuju

USA, odakle ovo dvoje dolazi, je neuporedivo prljavije od BG sa svim deponijama, veliki gradovi narocito

jako uredni i cisti gradovi, koje sam ja obisao su Prag, Kopenhagen, Oslo u evropi, i verovatno ih ima jos, a najcistiji grad gde sam bio i verovatno nema pandan je Tokio, sto bi rekli nasi ljudi kao apoteka

dr Črnko

pre 3 godine

@ drug Vučela
Opće je poznato koja su područja bila predestinirana za kasabe. Što se tiče Zagreba i Splita, ni čaršije, ni minareta...

zoran

pre 3 godine

Svaka im cast kako su lepo sve opisali! Ove ljude treba vratiti u Srbiju da i dalje ovakve videa prave i salju u svet kad neko ko drugi!
Oni su stvarno odusevljeni a i jeste takoi i neznamo sta imamo !!!!
Pozdrav

Profa

pre 3 godine

Verovatno bi se i ja ovako odusevio Sijetlom recimo...Rodjen sam u Beogradu i za mene jw najlepsi grad na svetu ali realno bi mogao biti cistiji a to ipak zavisi od nas samih i nase kulture ponasanja koja je na vrlo,vrlo niskom nivou,kako u centru tako i po naseljima i periferiji...Sto se tice Amera ,hvala im i samo neka dolaze i trose svoj novac ovde. Welcom !!!

Јабучило

pre 3 godine

Bili su oduševljeni što su za dva dolara mogli da popiju pivo, a za samo 1 i po dolar ukusan kapućino.

Када радиш за 200 пива месечно, та два долара и нису за одушевљење.
Али је чињеница да Београд има духа.

Dino

pre 3 godine

Novi Pariz ma daj budimo umereni. Beograd je kul ali ljudi svi oni novo useljeni iz provincije su bahati i glibavi. Izuzetak pravim Beograđanima.

drug Vučela

pre 3 godine

Ma da ni manje ni više već Pariz.
Jesu li pogledali i čistoću okoliša?
Kako sad Beč ili Pariz ili Valencija zar Beograd nije autentično posebno nešto.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mario, 8. novembar 2020 11:17)

Neko je već napisao - kiselo grožđe iz komšiluka. Eto nismo kao autentični. Sa kojim gradovima upoređuju kasabe Zagreb ili Split? Verovatno sa Berlinom...


...iz 1933.

Danilo

pre 3 godine

Ko god je mnogo putovao zna da je sada Beograd čistiji, sigurniji i bolji za život od većine većih gradova u Americi pa i Pariza, Lisabona ili Atine. Samo da ljudi imaju veću sigurnost, više novca, veća primanja. Moraju da se srede fasade, da ljudi poprave oluke, očiste grafite, srede zajedničke stambene prostore ali druženje, opuštanja i kulturna dešavanja se nude na svakom koraku za nikakav novac.

dino

pre 3 godine

@ Nije zlato sve što sja
Beograd nije New York, ni Pariz, ni Rim....čak nije ni Prag, ni Budimpešta da bi sebi dozvolio "luksuz" da bude neuredan i prljav. Valjda si shvatio....

мр

pre 3 godine

Beogradjani ubijaju dosadu u kasabi :)
 (cvrko, 8. novembar 2020 13:25)

А шта тачно тебе спречава да позовеш ове Амере и да им изложиш живот и филозофију средње европске вароши. Видим да те подсвесно мучи ово досада, па можда да ти они разбију лимите.

Marija Milenic

pre 3 godine

rekao bih da se nisu vozili kroz centar radnim danom oko 16-17 h

Pa ti nisi mrdnuo iz Srbije. U Irskoj sam živela 4 godine. Od kuće do firmw mi je prosečno trebalo 1h i 20min za nekih 6km, svaki dan. Isto toliko i nazad.
Tamo sam se naučila strpljenju.

Jovan

pre 3 godine

Kad bi kazna za baćanje opuška bila 100€ a kesica od čipsa 300€ van predvidjenog mesta za odlaganje svi bi zinuli represija diktatura, moramo mi sami gradjani reagovati kad vidimo da nam neko prlja grad i uoozoriti ljude da to ne rade. Uz kazne onima koji se ne opamete i pored upozorenja jedino tako nam grad može biti čist.

Gile

pre 3 godine

Ljudi iz Srbije i Hrvatske kažu da je Beograd prljav. OK jeste i to ne sporim ali koliko je zaista prljav. Da li ste vi šetali Bruklinom gde bukvalno smeće stoji natrpano na sred puta i čeka na komunalce da ga pokupe jer nema prostora za kontejnere pa se oseća smard mnogo gore nego kada krene sezona grejanja u Beogradu..? Ali opet taj isti Srbin ili Hrvat koji kritikuju bi verovatno bez razmišljanja menjali svoje domovine za život i rad u Njujorku.
(Nije zlato sve što sja., 08. novembar 2020 13:38)


Jedan od napametnijih Srba iz Zagreba je pre skoro sto godina izrekao jednu surovu istinu a to je da se granice civilizovane Evrope završavaju na rekama Savi,Drini i Dunavu.

bio je apsolutno upravu.

kako da ne

pre 3 godine

@Gordon Frimen
Obican Americki narod nema nista sa time sto je Amerika bombardovala Srbiju. Po tome da oni ne zele da njihova zemlja bombarduje druge su pokazali npr biranjem Obame koji se zalagao za mir pa biranje Trampa. Nigde obican narod nije za ratovanje, sto pre shvatite to bolje za vas. Ne mozes mrzeti sve Amerikance jer te njihova drzava bombardovala. Oni tu nista ne mogu da promene kao sto ti ne mozes da promenis stanje u svojoj zemlji. Ne samo ti vec i drugi. Nema razloga mrzeti sve Albance takodje ili sve pripadnike neke druge vere. Nisu svi ljudi isti, ne zeli vam svako zlo. Zivite zivot malo vedrije.

mv.

pre 3 godine

Ja sam u Bgd došao 1996. Moj prvi utisak je bio sličan 
Pierre, ja sam došao daleke 1977. iz Hrvatske i nisam mogao da verujem koliko je prljav u odnosu na grad i tadašnju republiku iz koje sam došao.

Zoki

pre 3 godine

Pierre, ja sam došao daleke 1977. iz Hrvatske i nisam mogao da verujem koliko je prljav u odnosu na grad i tadašnju republiku iz koje sam došao.
(mv., 08. novembar 2020 13:02)

Ti se lepo vrati u tu čistu republiku ili šta god da je sada.

Nije zlato sve što sja.

pre 3 godine

Ljudi iz Srbije i Hrvatske kažu da je Beograd prljav. OK jeste i to ne sporim ali koliko je zaista prljav. Da li ste vi šetali Bruklinom gde bukvalno smeće stoji natrpano na sred puta i čeka na komunalce da ga pokupe jer nema prostora za kontejnere pa se oseća smard mnogo gore nego kada krene sezona grejanja u Beogradu..? Ali opet taj isti Srbin ili Hrvat koji kritikuju bi verovatno bez razmišljanja menjali svoje domovine za život i rad u Njujorku.

Гордон Фримен

pre 3 godine

Могао би неко да се појави и покаже им и културни центар америчко-српског пријатељства, познатијег нама као некадашњи генералштаб. Кад смо већ на теми, није на одмет ни шетња до Ташмајдана, нек' обиђу и споменике.

Hanibal

pre 3 godine

Zoki@ Minus si dobio od mene, jer je u pravu Bg, kao i vecina gradova su prljavi, smece se baca u reke, jezera, fekalije izlivaju u iste... Rodjen sam u SR cisto da znas.

Misli svojom glavom

pre 3 godine

Da je cistiji, cistiji je. Da se gradi i sredjuje na sve strane, neuporedivo nego ranije, ali za te pare tesko da mozete popiti kapucino u Knezu. Mozda u Svilajncu.

Pera realno

pre 3 godine

Prethodnih mesec dana pregledao sam desetine putopisa iz Beograda i Srbije zabeležene ovog lera i jeseni. Kretanje po svetu je uveliko ograničeno raznim protivepidemijskim merama. Ulazak u Srbiju bez PCR testa je neplanirano doveo stotine turista i desetine vlogera, a ne nađoh ni jedan loš utisak. Makar nešto dobro od ove Korone.

Pierre

pre 3 godine

Ja sam u Bgd došao 1996. Moj prvi utisak je bio sličan utiscima ovih ljudi. Samo što je sada grad manje siv, dosta fasada je sređeno, a i manje je uličnih prodavaca. Ako putujete po Evropi, možete naći mnogo sređenijih gradova, ali Bgd jeste vrlo živ grad, sa kulturom izlaska i druženja. Ja ga volim.

mario

pre 3 godine

Ma da ni manje ni više već Pariz.
Jesu li pogledali i čistoću okoliša?
Kako sad Beč ili Pariz ili Valencija zar Beograd nije autentično posebno nešto.

MikelAngelo

pre 3 godine

Teško da su u Knezu pili po ovim cenama, ako je 1US$=100 din.
“Bili su oduševljeni što su za dva dolara mogli da popiju pivo, a za samo pola dolara ukusan kapućino.”

Pierre

pre 3 godine

Ja sam u Bgd došao 1996. Moj prvi utisak je bio sličan utiscima ovih ljudi. Samo što je sada grad manje siv, dosta fasada je sređeno, a i manje je uličnih prodavaca. Ako putujete po Evropi, možete naći mnogo sređenijih gradova, ali Bgd jeste vrlo živ grad, sa kulturom izlaska i druženja. Ja ga volim.

Pera realno

pre 3 godine

Prethodnih mesec dana pregledao sam desetine putopisa iz Beograda i Srbije zabeležene ovog lera i jeseni. Kretanje po svetu je uveliko ograničeno raznim protivepidemijskim merama. Ulazak u Srbiju bez PCR testa je neplanirano doveo stotine turista i desetine vlogera, a ne nađoh ni jedan loš utisak. Makar nešto dobro od ove Korone.

Zoki

pre 3 godine

Pierre, ja sam došao daleke 1977. iz Hrvatske i nisam mogao da verujem koliko je prljav u odnosu na grad i tadašnju republiku iz koje sam došao.
(mv., 08. novembar 2020 13:02)

Ti se lepo vrati u tu čistu republiku ili šta god da je sada.

kako da ne

pre 3 godine

@Gordon Frimen
Obican Americki narod nema nista sa time sto je Amerika bombardovala Srbiju. Po tome da oni ne zele da njihova zemlja bombarduje druge su pokazali npr biranjem Obame koji se zalagao za mir pa biranje Trampa. Nigde obican narod nije za ratovanje, sto pre shvatite to bolje za vas. Ne mozes mrzeti sve Amerikance jer te njihova drzava bombardovala. Oni tu nista ne mogu da promene kao sto ti ne mozes da promenis stanje u svojoj zemlji. Ne samo ti vec i drugi. Nema razloga mrzeti sve Albance takodje ili sve pripadnike neke druge vere. Nisu svi ljudi isti, ne zeli vam svako zlo. Zivite zivot malo vedrije.

Nije zlato sve što sja.

pre 3 godine

Ljudi iz Srbije i Hrvatske kažu da je Beograd prljav. OK jeste i to ne sporim ali koliko je zaista prljav. Da li ste vi šetali Bruklinom gde bukvalno smeće stoji natrpano na sred puta i čeka na komunalce da ga pokupe jer nema prostora za kontejnere pa se oseća smard mnogo gore nego kada krene sezona grejanja u Beogradu..? Ali opet taj isti Srbin ili Hrvat koji kritikuju bi verovatno bez razmišljanja menjali svoje domovine za život i rad u Njujorku.

MikelAngelo

pre 3 godine

Teško da su u Knezu pili po ovim cenama, ako je 1US$=100 din.
“Bili su oduševljeni što su za dva dolara mogli da popiju pivo, a za samo pola dolara ukusan kapućino.”

drug Vučela

pre 3 godine

Ma da ni manje ni više već Pariz.
Jesu li pogledali i čistoću okoliša?
Kako sad Beč ili Pariz ili Valencija zar Beograd nije autentično posebno nešto.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mario, 8. novembar 2020 11:17)

Neko je već napisao - kiselo grožđe iz komšiluka. Eto nismo kao autentični. Sa kojim gradovima upoređuju kasabe Zagreb ili Split? Verovatno sa Berlinom...


...iz 1933.

Brada

pre 3 godine

Imao sam priliku da obidjem dosta gradova po Evropi a i sire. Beograd nije ni priblizno uredjen kao gradovi u vecem delu Evrope, jednostavno se vidi ta razlika da smo mi sirotinja u odnosu na razvijene drzave. Po tome je na samom dnu. Ali nije izgled to sto se ceni kod jednog grada, bitno je da uzivas u svemu onome sto on nudi, ili metaforicki, grad mora da ima dusu!!! A Beograd je ima!!!

Bili d Kid

pre 3 godine

4
Da li ste vi šetali Bruklinom gde bukvalno smeće stoji... napisa ovde neko...

Prijatelju... zar si zaista šetao Bruklinom...!? Pa to je ruiniran deo grada... Tamo ni crnci ne šetaju!
(Bolesni skot, 08. novembar 2020 17:24)

Prijatelji, pomešali ste Bronx i Brooklyn

mario

pre 3 godine

Ma da ni manje ni više već Pariz.
Jesu li pogledali i čistoću okoliša?
Kako sad Beč ili Pariz ili Valencija zar Beograd nije autentično posebno nešto.

Гордон Фримен

pre 3 godine

Могао би неко да се појави и покаже им и културни центар америчко-српског пријатељства, познатијег нама као некадашњи генералштаб. Кад смо већ на теми, није на одмет ни шетња до Ташмајдана, нек' обиђу и споменике.

Marija Milenic

pre 3 godine

rekao bih da se nisu vozili kroz centar radnim danom oko 16-17 h

Pa ti nisi mrdnuo iz Srbije. U Irskoj sam živela 4 godine. Od kuće do firmw mi je prosečno trebalo 1h i 20min za nekih 6km, svaki dan. Isto toliko i nazad.
Tamo sam se naučila strpljenju.

mv.

pre 3 godine

Ti se lepo vrati u tu čistu republiku ili šta god da je sada.
(Zoki,
Odavno živim daleko, a kad dođem u Beograd, svaki put se ponovo iznenadim kesama po drveću, đubretu po sasušenim travnjacima, psima lutalicama, zadimljenim prostorijama...umesto što se vređate, učinite nešto da ne bude tako.

Vatra

pre 3 godine

A kako bi se tek oduševili da znaju da na BG splavovima na hiljade maloljetnih Beograđanki se bave prostitucijom za turu pića.....
(Kalevra, 08. novembar 2020 11:43)

Koja otrcana fraza.Ja kad dodjem u BG volim da odem u hostel, imam omiljeni u koji idem i cesto izlazim sa strancima. Odlepe kad vide kako imamo lepe cure, ali nista ne urade.
Ne znam gde vi zivite sto lupate o tim glupostima, ili ja izlazim na neka bolja mesta.

Komentar je toliko idijotski, primitivan, lazan, uopste mi nije jasno zasto pustaju takve budalastine.
Za strankinje, nase su cure na nivou, sta rade preko kad se ponapijaju ne znam dal uopste moze da se poredi. Ne bih pisao, nebi mi objavili komentar.

Turista

pre 3 godine

Rodjen sam u Ex-YU i kao dete prvi put sam u Beogradu bio davnih 50-godina.
Posle toga posetio sam Beograd jos 3 puta, jednom 80-godina, zatim, nazalost,
2014. godine, upravo kada je neprestalno padala kisa i bile su poplave.
Zadnji put je to bilo 2019. godine, kada sam imao vise srece sa vremenom.
Medjutim, kako sam bio poslovno, nisam ga mogao dovoljno upoznati, ali ono sto
sam video neverojatno me impresioniralo i svidelo mi se.
Ovaj americki par, odnosno muskarac Skot, verojatno, jer je bio u pratnji zene, bojao
se izjaviti (a siguran sam da je to primetio), da su zene u Beogradu (narocito one od 30.
i vise godina) neverjatno lepe, elegantne i sarmantne, ali nazalost, manje-vise i uobrazene.
Preporucio bi ljudima ovog lepog velikog grada da vise paznje posvete cistoci grada, da ima
manje kriminala, jer svim tim svojim carima (lepotom, znamenitostima, dobrom i jeftinom
hranom, mnogim hotelima, restoranima i barovima i naravno lepim zenama), Beograd ima
velikog potencijala i privrlacniji je od mnogih poznatih gradova u zapadnoj Evropi.
U svakom slucaju, zelim Beogradu i njihovim stanovnicima sve najbolje za prosperitet njihovog
grada i samim njima.

Slepac Vidoje

pre 3 godine

Meni se stranci smeju kada vide ove iz komunalne policije kako prolaze pored ljudi koji komotno bacaju opuske, bacaju prazne kese,.... i ne bivaju kaznjeni.

I to svuda i na svakom mestu!!!!

A kad sam im rekao da su za nerad nagradjeni da se voze sluzbenim kolima i primaju platu , misle zezam ih.

Jovan

pre 3 godine

Kad bi kazna za baćanje opuška bila 100€ a kesica od čipsa 300€ van predvidjenog mesta za odlaganje svi bi zinuli represija diktatura, moramo mi sami gradjani reagovati kad vidimo da nam neko prlja grad i uoozoriti ljude da to ne rade. Uz kazne onima koji se ne opamete i pored upozorenja jedino tako nam grad može biti čist.

Brada

pre 3 godine

U Beogradu je ispijanje kafe životni stil. Dok ostatak Srbije radi da bi oni imali plate preko 800 eura. Tamo i prodavačica u butiku ili trafike ima 500 eura. More neću se nerviram. Nek uživaju kad umeju da se postave da im cela Srbija da pare.
(Južnjak, 08. novembar 2020 18:06)

Dodji prijatelju i ti kad ste svi dosli, da vidimo gde ces naci platu od 500, 800 evra. minimalac, eventualno 40-45 hiljada, a troskovi puta 2 u odnosu na tvoje mesto, pa ti izracunaj malo koliko nam je lepo...

ma jel?

pre 3 godine

Opće je poznato koja su područja bila predestinirana za kasabe. Što se tiče Zagreba i Splita, ni čaršije, ni minareta...
(dr Črnko, 8. novembar 2020 16:37)
-----------------------------------

Minaret... u Zagrebu... Gavellina ulica broj 40... I to kakav minaret.

Ihrael

pre 3 godine

Nisu mi jasni ovi autošovinistički komentari ljudi koji u životu nisu makli dalje od svoga atara. Da je Beograd nešto naročito čist, nije, pri tom je nmnogo veći problem to što više od pola grada nema kanalizaciju, i što ne postoji deponija koja ispunjava evropske standarde od nekakvog smeća na ulici. Jeste li vi nekada bili u Amsterdamu ili Njujorku (ne mislim na V aveniju) gde kutije od pica lete po trotoaru, a smeće se preliva iz kanti i kontejnera. Očigledno niste.

Druga stvar, u Beogradu su šanse da vas opljačkaju u po bela dana na sred ulice na granici statističke greške, dok se na primer to dešava redovno u Engleskoj (mene su opljačkali jednom, a mog prijatelja Engleza nekoliko puta) i to ne u opasnim kvartovima Mančestera ili Birmingema, nego u selendri od 5000 stanovnika u Darbiširu.

Vi iz Zahoda, najdosadnijeg seoceta sa ove strane Albukerkija se ne javljajte, sedite u vašoj srednjeevropskoj kasabi i gledajte svoja posla.

mv.

pre 3 godine

Ja sam u Bgd došao 1996. Moj prvi utisak je bio sličan 
Pierre, ja sam došao daleke 1977. iz Hrvatske i nisam mogao da verujem koliko je prljav u odnosu na grad i tadašnju republiku iz koje sam došao.

Misli svojom glavom

pre 3 godine

Da je cistiji, cistiji je. Da se gradi i sredjuje na sve strane, neuporedivo nego ranije, ali za te pare tesko da mozete popiti kapucino u Knezu. Mozda u Svilajncu.

Hanibal

pre 3 godine

Zoki@ Minus si dobio od mene, jer je u pravu Bg, kao i vecina gradova su prljavi, smece se baca u reke, jezera, fekalije izlivaju u iste... Rodjen sam u SR cisto da znas.

Gile

pre 3 godine

Ljudi iz Srbije i Hrvatske kažu da je Beograd prljav. OK jeste i to ne sporim ali koliko je zaista prljav. Da li ste vi šetali Bruklinom gde bukvalno smeće stoji natrpano na sred puta i čeka na komunalce da ga pokupe jer nema prostora za kontejnere pa se oseća smard mnogo gore nego kada krene sezona grejanja u Beogradu..? Ali opet taj isti Srbin ili Hrvat koji kritikuju bi verovatno bez razmišljanja menjali svoje domovine za život i rad u Njujorku.
(Nije zlato sve što sja., 08. novembar 2020 13:38)


Jedan od napametnijih Srba iz Zagreba je pre skoro sto godina izrekao jednu surovu istinu a to je da se granice civilizovane Evrope završavaju na rekama Savi,Drini i Dunavu.

bio je apsolutno upravu.

dino

pre 3 godine

@ Nije zlato sve što sja
Beograd nije New York, ni Pariz, ni Rim....čak nije ni Prag, ni Budimpešta da bi sebi dozvolio "luksuz" da bude neuredan i prljav. Valjda si shvatio....

'Olandjanin

pre 3 godine

Beograd ima dosta lep i sredjen centar grada ali samo u samom centru, u okviru pesacke zone. Sve ostalo je urbanisticki kosmar, ruglo i kic. Fasade su neshvatljivo ruzne a Novi Beograd je komunisticko ruglo kakvo se samo u zemljama istocne Evrope da videti. Za prljavstinu se ne bih slozio, Amsterdam je prljaviji u centru, na perifriji je i cistiji i sedjeniji. Vise zelenila i vise biciklistickih staza. Za hranu i kafice u Beogradu se slazem, mozda nista posebno ali za strance neobicno i lepo, sto ih i privlaci. Ipak, kako mi sami Holandjani koje sam doveo u BG kazu: ljudi nisu uvek ljubazni, ne deluju bas uvek cisto i uredno, slabo se tusiraju i ne peru zube, a ljube se svi sa svima. Javni toaleti su nepodnosljivi.

Bolesni skot

pre 3 godine

Ovo piredjenje sa Valensijom i Parizom dve govori... Ljudi ustvari nisu ništa od Evrope videli! O Parizu neću, to valjda i poslednji slepac zna, ali Valensija... neverovatan grad. Jedan od najlepših koje sam posetio... a obišao sam "pola sveta"! Ima elitni deo, staro jezgro iz Srednjeg veka u centru, ultra moderan, futuristički deo pored mora, isušeno korito reke Turie, sa mnoštvom mostova, pretvoreno u parkove, cvetne aleje, teniske terene, sve prepuno cveća i egzotičnog rastinja...kao i velika stambena četvrt sa širokim bulevarima... To treba videti, plus peščana plaža duga desetak kilometara... sve u krugu od desetak kvadratnih kilometara...!

Los Angeles

pre 3 godine

@Vatra: Beograd je BUKVALNO centar prostitucije u ovom delu Evrope. Pola turista iz Turske na primer dolaze zbog toga. Svaki sajt ima stotine i stotine oglasa na raznim jezicima. Ko to ne zna i ne vidi je jako, jako naivna osoba. Šta mislite odakle tolikim curama sve što šljašti na njima? Sve imaju fudbalera dečka? Pevaju na splavovima? Ma ajte molim vas. A avioni za bliski istok tek - pa bacite pogled na aerodromu koliko ima mladih devojaka, sve sa drugaricama pravac Dubai. Pa samo Instagram profile kad im pogledate, sve po skupim mestima a nigde na slici ko to plaća? Kako iz Srbije odeš u Dubai, u hotel gde je noć 400 Eura, sa Gucci torbicom od 2000 Eura, a zvanicno ne radis, a otac ti je vojni penzioner? Pa ne ide to baš tako.

Lazar

pre 3 godine

Ovi zapadni jutjuberi i vlogeri mogu poprilicno da pomognu nasem turizmu. Sa malo para koliko treba da ih platimo dobijamo savrsenu reklamu. Nase je da ne bacamo smece i naucimo da budemo dobri domacini kao sto smo davno bili pa zaboravili.

miki

pre 3 godine

Nadam se da ce ostati neotkriven. Samo nam horde turista nedostaju. Pitam se i gde su to videli čiste ulice? Beograd nikada nije bio prljaviji. Sada su tu i maske na sve strane.

Lea

pre 3 godine

@dr Črnko, 8. novembar 2020 16:37

Samo što Beograd nije kasaba bar od isterivanja Turaka, a Zagreb i Split su provincija, i to govorim bez ikakve namere da vređam. Beograd je metropola samim tim što ka njemu gravitira ceo Balkan. Verovatno to nije mogao ni da izbegne s obzirom na položaj. Živ je 24/7/365. Prošetaj se Budimpeštom u ponoć - ničega nema, pustinja. Onda sedi u avion i sleti u BG - grad bruji i vibrira. Neverovatno je kako je taj utisak stvaran.
Sad, i ja se ponekad umorim od njega i poželim atmosferu Zageba, ali posle tri dana u Zagrebu shvatim da je u BG prošla cela nedelja. Tako nekako.
Beograd.. voliš ga zbog istih stvar zbog kojih ti je nepodnošljiv.

jedan od mnogih

pre 3 godine

komentare o cistoci daju ljudi koji jako slabo putuju

USA, odakle ovo dvoje dolazi, je neuporedivo prljavije od BG sa svim deponijama, veliki gradovi narocito

jako uredni i cisti gradovi, koje sam ja obisao su Prag, Kopenhagen, Oslo u evropi, i verovatno ih ima jos, a najcistiji grad gde sam bio i verovatno nema pandan je Tokio, sto bi rekli nasi ljudi kao apoteka

marko

pre 3 godine

Ovde mnogi navode kako i koliko su prljave metropole poput New York-a, Pariza, Londona i sl. No, da li je iko, suprotno tome, primetio koliko su čisti napr Prag ili Varšava? Ili recimo "susedna" Ljubljana, koja i zato što je lepo sređena i čista broji dvostruko više stranih turista od musave srpske prestonice.

Danilo

pre 3 godine

Ko god je mnogo putovao zna da je sada Beograd čistiji, sigurniji i bolji za život od većine većih gradova u Americi pa i Pariza, Lisabona ili Atine. Samo da ljudi imaju veću sigurnost, više novca, veća primanja. Moraju da se srede fasade, da ljudi poprave oluke, očiste grafite, srede zajedničke stambene prostore ali druženje, opuštanja i kulturna dešavanja se nude na svakom koraku za nikakav novac.

мр

pre 3 godine

Beogradjani ubijaju dosadu u kasabi :)
 (cvrko, 8. novembar 2020 13:25)

А шта тачно тебе спречава да позовеш ове Амере и да им изложиш живот и филозофију средње европске вароши. Видим да те подсвесно мучи ово досада, па можда да ти они разбију лимите.

Eugen

pre 3 godine

A kako bi se tek oduševili da znaju da na BG splavovima na hiljade maloljetnih Beograđanki se bave prostitucijom za turu pića.....
(Kalevra, 08. novembar 2020 11:43)

Nisi ti BG i Beogradjankama ni prismrdeo, a kamoli uzivo video, nego si umislio da ovde trebas zuc svog zivota da prosipas.

Profa

pre 3 godine

Verovatno bi se i ja ovako odusevio Sijetlom recimo...Rodjen sam u Beogradu i za mene jw najlepsi grad na svetu ali realno bi mogao biti cistiji a to ipak zavisi od nas samih i nase kulture ponasanja koja je na vrlo,vrlo niskom nivou,kako u centru tako i po naseljima i periferiji...Sto se tice Amera ,hvala im i samo neka dolaze i trose svoj novac ovde. Welcom !!!

Zoki

pre 3 godine

Све је у реду, свиђа им се град. Али ако су заиста рекли да је чист, питам се одакле су они стигли. Мислим да је довољно да дођу на Зелени венац и у самом центру града доживе ругло латиноамеричких фавелâ.
(Ђоле, 8. novembar 2020 17:24) Đole, prljavih četvrti imaš po svim većim gradovima. Ako imas vremena, pogledaj na Google mapama kako izgledaju Peta i Park Avenija u Njujorku, u različitim delovima grada.

ketiS

pre 3 godine

Nemam nameru da komentarisem ni autosovinisticke ni susedske komentare, vec cu samo reci da mi je poredjenje Beograda sa Parizom, vratilo u secanje jedan video od pre desetak godina, kada je Evropska komisija u svrhu popularizacije prosirenja, sve zapadnobalkanske drzave uporedila sa nekom clanicom EU-e. Cik pogodite koju clanicu je Srbija "glumila"? Naravno, Francusku, a Knez Mihailova u pozadini videa. Iskreno, ima slicnosti!

Mr Majestyk

pre 3 godine

Fasade su neshvatljivo ruzne a Novi Beograd je komunisticko ruglo kakvo se samo u zemljama istocne Evrope da videti.
('Olandjanin, 8. novembar 2020 23:37)

Novi Beograd je u doba komunizma bio primer dobre moderne gradnje koja je omogućavala vrlo pristojan život, odmor, rekreaciju.

Problem je post-komunistički period u kom su pojedinici iskoristili bezakonje i izgradili nakazne zgrade na svakom pedlju zelenih površina, čime je ceo ovaj deo grada nepovratno unakažen.

Mislim, nepovratno... Ja da se pitam, rušio bih to kao dobar dan, bez pardona.

Ђоле

pre 3 godine

Све је у реду, свиђа им се град. Али ако су заиста рекли да је чист, питам се одакле су они стигли. Мислим да је довољно да дођу на Зелени венац и у самом центру града доживе ругло латиноамеричких фавелâ.

Južnjak

pre 3 godine

U Beogradu je ispijanje kafe životni stil. Dok ostatak Srbije radi da bi oni imali plate preko 800 eura. Tamo i prodavačica u butiku ili trafike ima 500 eura. More neću se nerviram. Nek uživaju kad umeju da se postave da im cela Srbija da pare.

matori

pre 3 godine

@Pa ti nisi mrdnuo iz Srbije. U Irskoj sam živela 4 godine. Od kuće do firmw mi je prosečno trebalo 1h i 20min za nekih 6km, svaki dan. Isto toliko i nazad.
Tamo sam se naučila strpljenju.
(Marija Milenic, 08. novembar 2020 14:10)

pa tih 6 km se brže prepešači!
opušteno za sat, a ako se požuri može i za 50 minuta. meni toliko treba...
o biciklu da i ne govorimo...
a što se tiče čistoće u BG, on sigurno kaska za Peštom ili Bečom, mada sam u Beču takođe video svašta, verovatno zbog velike količine ljudi sa ovih prostora, ali i južnih krajeva...

Јабучило

pre 3 godine

Bili su oduševljeni što su za dva dolara mogli da popiju pivo, a za samo 1 i po dolar ukusan kapućino.

Када радиш за 200 пива месечно, та два долара и нису за одушевљење.
Али је чињеница да Београд има духа.

Maja

pre 3 godine

Koliko negativnosti. Ljudi su bili i svidelo im se. Zbog cega neko osmah ima potrebu da kontrira i iznosi svoju negativnost? Ako se nekom ne dopada, ne mora da dolazi u Beograd. Meni se jako svidja, a obisla sam ceo svet.

Idi begaj

pre 3 godine

Beograd je užasan grad - zar vi niste videli Kaudjericu na šta liči? Obrenovac i Umku? E tako i ovi što porede prljave delove Pariza i svetskih gradova sa najcistijim delovima Beograda komentarišu. A što se tiče ovih likova, pa njima su potrebni lajkovi, neće da mrače valjda. Tu su da se smeškaju ljubazno domaćinima, hvale sve što mogu, i da se hvale ko je osvojio više “srpskih zastavica” - u prevodu ko je više lokalnih devojaka odvukao u krevet. Danas Beograd, sutra Bratislava, Budimpešta, Sofija, Solun, time se bave.....
(Los Angeles, 08. novembar 2020 18:38)

Nemoj se ljutiti

too bad

pre 3 godine

Nista drugo i nemamo- SAMO kafici, kafane, kiosci sa hranom ....a "Beli" grad pun djubreta, kante prepune, toaleti rastureni a zagadjenje najvece na svetu i to CELE zime i jeseni.

milan

pre 3 godine

Kaze veoma cist ??
(Lucky, 08. novembar 2020 11:23)

Prošle godine sam vodio dva stranca u Beograd i imali su isti utisak. Baš mi Italijan naglasio kako je Beograd čist. To zapravo i jeste tačno ako se gleda i obilazi centar Beograda i uža okolina.

Bolesni skot

pre 3 godine

Da li ste vi šetali Bruklinom gde bukvalno smeće stoji... napisa ovde neko...

Prijatelju... zar si zaista šetao Bruklinom...!? Pa to je ruiniran deo grada... Tamo ni crnci ne šetaju!

tomy bgd

pre 3 godine

U Beogradu je ispijanje kafe životni stil. Dok ostatak Srbije radi da bi oni imali plate preko 800 eura. Tamo i prodavačica u butiku ili trafike ima 500 eura. More neću se nerviram. Nek uživaju kad umeju da se postave da im cela Srbija da pare.
(Južnjak, 08. novembar 2020 18:06)
kako glasate i niste za bolje ( da vam 500€ bude san ...)

Stefan

pre 3 godine

Bolim kada komentatori koriste kaludjericu borcu itd za primer. Pa idite u bilo. Koji losiji deo pariza, londona, new yorka itd.

Pa da nikada ne kroicte opet. A mnogi se trude da tamo jednom sada keoce i nikada vise.

Optimista pripravnik

pre 3 godine

Evo, da probam na objektivan način da predstavim Beograd. Pošto radim već 30 godina na Zapadu i to baš najvećim delom u turizmu, mislim da mogu da kažem nešto objektivno o tome. Bez obzira da li stranac dolazi sa Zapada ili sa Istoka neke stvari ce mu se sigurno jako svideti: Ceo potez od Hrama Svetog Save pa do Kalemegdana, da kazemo: Uži centar sa digresijama tipa: Skadarlija, Kosančićev venac, jedan deo Bulevara itd, čak i naše pijace su im interesantne, a što se tiče Beograda na vodi, to mislim da ne zanima nikog.
Zemun bi isto bio interesantan, pogotovo Gardoš i sve što je od istorijske vrednosti. Novi Beograd, cela periferija i apsolutno sve van ‘Kruga Dvojke’ ne zanima niti će ikada nekog zanimati. Isto se odnosi na Adu, Avalu i sve što je u blizini. Ništa specjalno. Za mlade, naravno, noćni život, splavovi, klubovi sve je to odlično. Restorani isto tako, mada je naša hrana za mnoge dosta teška i nezdrava. Street food sigurno, najviše zbog cene, ali ni to neće hteti svaki dan, samo da probaju. Za Azijate je još komplikovanije. Oni su jako teški i zahtevni po tom pitanju, i to ne samo kada je Srbija u pitanju nego ceo ostali deo sveta. Kod nas baš nema mnogo opcija za njih, ali mladje generacije su im, na sreću, ipak dosta fleksibilne ili to bar postaju.
Eto, toliko od mene.

peki

pre 3 godine

Могао би неко да се појави и покаже им и културни центар америчко-српског пријатељства, познатијег нама као некадашњи генералштаб. Кад смо већ на теми, није на одмет ни шетња до Ташмајдана, нек' обиђу и споменике.
(Гордон Фримен, 08. novembar 2020 13:14)

A tebe do Srebrenice, nekog Hrvata do Jasenovca, Nemca do Aušvica itd.
kao sto ti lično nemas nista sa Srebrenicom, kao ni neki mučeni Hrvat ili Nemac sa navedenim lokalitetima, tako ni ovi Ameri nemaju sa bombardovanjem apsolutno nista (osim ako ga ona nije izglasala u Senatu a on licno vozio avion). Neverovatno je da u ovom dobu, na ovakvu vest tvoj komentar ima toliko pozitivnih komentara.

Los Angeles

pre 3 godine

Beograd je užasan grad - zar vi niste videli Kaudjericu na šta liči? Obrenovac i Umku? E tako i ovi što porede prljave delove Pariza i svetskih gradova sa najcistijim delovima Beograda komentarišu. A što se tiče ovih likova, pa njima su potrebni lajkovi, neće da mrače valjda. Tu su da se smeškaju ljubazno domaćinima, hvale sve što mogu, i da se hvale ko je osvojio više “srpskih zastavica” - u prevodu ko je više lokalnih devojaka odvukao u krevet. Danas Beograd, sutra Bratislava, Budimpešta, Sofija, Solun, time se bave.....

Dino

pre 3 godine

Novi Pariz ma daj budimo umereni. Beograd je kul ali ljudi svi oni novo useljeni iz provincije su bahati i glibavi. Izuzetak pravim Beograđanima.

Mixas

pre 3 godine

@matori
pa tih 6 km se brže prepešači!
opušteno za sat, a ako se požuri može i za 50 minuta. meni toliko treba...
o biciklu da i ne govorimo...

moj primer iz jedne EU prestonice. Od stana do posla imam 4 kilometra pesice, ali zbog poslednjih 50 metara gde je auto put koji ne mogu da predjem pesice, moram da idem 16 kilometara kolima ili motorom. Biciklom bi to bilo oko 22 kilometra, posto se biciklom ne sme na auto put. Javni prevoz do mog posla ne postoji, a i taksisti izbegavaju da voze tamo jer moraju prazni da se vracaju jos 10km do grada.

kanedano baiku

pre 3 godine

Obisao sam poprilicno mnogo mesta na svetu, imam skoro 40 i Beograd mi je odlican. Na stranu sto je generalno ekonomski lose, ukoliko radite online i napravite neki svoj zivotni mikrokosmos, prijatelji, relativno niski troskovi, mogucnost da se lecite u privatnim bolnicama, zivot postane skroz ok. Zato i jesam ovde, inace bih davno ostao na "zapadu". Upoznao sam dosta ljudi iz inostranstva koji su na slican nacin otkrili Beograd i ostali ovde - sustina je u poslu za inostrane firme i prihod koji na globalnom nivou nije prevelik ali u Beogradu nudi mnogo. I jos nesto, za prljavstinu, po centru je i to podnosljivo jer je sve isarano grafitima i prepuno starih, lepih ali i zapustenih zgrada sto odaje utisak isto tako ofucanih kvartova po Parizu, Berlinu isl. Po haosu od grafita deo oko Lomine/Karadjordjeve verovatno jedino moze da se meri sa berlinskim Krojcbergom/Nojkelnom, sto je strancima sve vec poznato.

djoni

pre 3 godine

Ako je Beograd čist, kao što dosta komentatora tvrdi, zašto je onda najveća fascinacija naših ljudi bilo gde da odu kako je čisto tu gde su došli? Beograd je prljav grad i to je činjenica. A prljav je zato što onaj što puši na stanici busa stoji pored kante, ali opet baci pikavac na zemlju i zgrazi, a zatim izduva dim u pun autobus.

Nego, jel se neko upitao što poslednja 3 dana cela savska obala smrdi na septičku jamu?

ma koga ja zavaravam

pre 3 godine

Ako je neko bio u SADu, pogotovo gradovima sa velikim brojem beskucnika, zna da je Beograd cist kao suza u poredjenju sa njima... SAD je najbogatija siromasna zemlja na svetu, tako da nije tesko takmiciti se sa njima u tim ulicnim stvarima...

Trafikantkinja sa 500 e iz carstva čokolade i marmelade

pre 3 godine

U Beogradu je ispijanje kafe životni stil. Dok ostatak Srbije radi da bi oni imali plate preko 800 eura. Tamo i prodavačica u butiku ili trafike ima 500 eura. More neću se nerviram. Nek uživaju kad umeju da se postave da im cela Srbija da pare.
(Južnjak, 08. novembar 2020 18:06)

To ti je priča sa TV ili od ekipe ispred lokalne prodavnice? Mislim, isto je.

mr

pre 3 godine

Neko je već napisao - kiselo grožđe iz komšiluka. Eto nismo kao autentični. Sa kojim gradovima upoređuju kasabe Zagreb ili Split? Verovatno sa Berlinom...


...iz 1933.
(drug Vučela, 08. novembar 2020 15:08)

Berlin je najprljaviji grad koji sam obišao u životu. Ljudi pisaju po ulicama.
(milan, 9. novembar 2020 07:59)

Ма овде се уопште не ради о Београду или Берлину и сл. Читајући коментаре овде, човек просто види да пишу људи који су пуни мржње и они који никад у животи нису видели неки већи град. Сви велики градови имају ту ноћну црту која је свуда иста. Сви већи градови имају и своје мрачне и прљаве стране. Сви имају проституцију и маргиналце и криминалце. Једино паланке због малограђанштине то успешно крију. И због овога је и очигледно да овде највише пишу типови из паланки и варошица, који ће ту и остати за вјек и вјекова и никад ништа видети неће. Данас им је супер дошло то што постоји неки Београд на који могу да свале све своје животне фрустрације и неуспехе. Мој предлог је да за почетак скупе неку танку кинту и да пробају да проведу неко време барем у Будимпешти и Букурешту. Да виде барем нешто што личи на град а близу је нас.

Reziel

pre 3 godine

Vidim da mnogi kritikuju "komunističko ruglo" na Novom Beogradu. Ipak, ima puno gradjevina koje umetnici i arhitekte svrstavaju medju vanvremenski kvalitetna dela. Čak neke na oko ne toliko lepe gradjevine lako mogu biti zanimljive turistima koji nisu navikli na taj stil gradnje.
Pojedine osobe ne shvataju da ljudima koji su videli Beč ili Prag, ili živeli u SAD (tamo zaista ima apsolutno svega), lepe fasade i stare kuće u Njegoševoj i na Vračaru nikako nisu zanimljive. Ne, upravo je to komunističko nasledje Beograda, najzanimljivije strancima. Čak ni naša bogata istorija iz srednjeg veka ih ne fascinira toliko, koliko Tito i ono što je ostalo iz njega.

Auuu

pre 3 godine

Vau pivo za 2dolara i kafa 1,5... To stvarno nema nigde, a tek sto je cist...pa arhitektura... Ipak poredjenje sa Spanijom je vrh. Izgleda postoje paralelni svetovi, gde li je taj portal...

Eldorado

pre 3 godine

Gde ima za pola dolara kapućino?
(Bgdt, 08. novembar 2020 11:15)

Ne izlazim po kafićima, ali za nešto manje od pola dolara (oko 30din) pijem one NES vanilla/choco/cappuccino, odlični su :D

Bono

pre 3 godine

Opće je poznato koja su područja bila predestinirana za kasabe. Što se tiče Zagreba i Splita, ni čaršije, ni minareta...
(dr Črnko, 8. novembar 2020 16:37)
---…--

Minaret... u Zagrebu... Gavellina ulica broj 40... I to kakav minaret.
(ma jel?, 8. novembar 2020 20:40)

A ne, to je hrvatski svemirski projekt... Nisu jos poradili na propulziji, pa audio efekte rakete simuliraju sa razglasa...

milan

pre 3 godine

Neko je već napisao - kiselo grožđe iz komšiluka. Eto nismo kao autentični. Sa kojim gradovima upoređuju kasabe Zagreb ili Split? Verovatno sa Berlinom...


...iz 1933.
(drug Vučela, 08. novembar 2020 15:08)

Berlin je najprljaviji grad koji sam obišao u životu. Ljudi pisaju po ulicama.

Дејан

pre 3 godine

Копенхаген је прелеп - када говоримо о центру, па и ширем центру. Међутим, периферија је сасвим друга прича. Био сам запањен прљавштином како на земљи, тако и оном коју је ветар разносио по ваздуху.

zoran

pre 3 godine

Svaka im cast kako su lepo sve opisali! Ove ljude treba vratiti u Srbiju da i dalje ovakve videa prave i salju u svet kad neko ko drugi!
Oni su stvarno odusevljeni a i jeste takoi i neznamo sta imamo !!!!
Pozdrav

@WeierOuttaHere

pre 3 godine

Hvala vam! We would like to thank B92 for this lovely article. We are humbled by this attention. We put this video together because we fell in love with Belgrade and most importantly the generous, welcoming and kind people we have met while we have lived here the last 2 1/2 months. We are grateful to have been a guest in your country. 😊 Kindest regards, Scott & Shelley Weier from @WeierOuttaHere

‘Olandjanin

pre 3 godine

@Olandjanin, odlicno, onda ti uzivaj u Amsterdamu, sta ces se zamlacivati sa BG.
(neko, 9. novembar 2020 07:51)

Da budem iskren, ja ništa drugo ni ne planiram, ne samo do penzije, nego i dalje.
Srbiju posećujem samo virtuelno, a najviše preko ovog sajta.
Uverio sam se, putujući po svetu da je “naša zemlja najlepša, devojke najzgodnije a hrana najukusnija”, prema tome ... dabome! Zašto da proveravam...sve se već zna. Pogotovo ako nisi stigao dalje od Segedina.

Kroasan s' praziluk

pre 3 godine

A ovi Hrvati ko babe što gledaju u tuđe dvorište, sjatili se na b92 da ispravljaju krive drine. Ajde bre na Index pa tamo kokodačite o zavičaju, šta mi ovde tupite...

O cistoci

pre 3 godine

Predivna Venecija... Pogotovo ako zelite autenticnu sliku kako je izgledala epidemija kuge u srednjem veku, smrdi i djubre na svakom koraku. Ali najprljaviji grad koji sam rodjenim ocima video i po moju veliku zalost nosem omirisao, na nekim mestima mi se se cak smucilo toliko da umalo nisam povratio, je - Split. Onoliki uzasan, ogavan jak smrad, onu odvratnu vodu, stroku na svakom koraku, prljez u zivotu nisam doziveo bilo gde na svetu. Generalno, sva naseljena mesta na Jadranu su pojam za necistocu i uvek je u meni budilo nelagodu i strah da cu da zaradim neku odvratnu bolest ako imam kontakt sa tom vodom.

Vot iss yo nem

pre 3 godine

A kako bi se tek oduševili da znaju da na BG splavovima na hiljade maloljetnih Beograđanki se bave prostitucijom za turu pića.....
(Kalevra, 8. novembar 2020 11:43)

Za vikend dolazim prvi put u Beograd pa ako nije tajna koje piće ima najbolju prođu, može li proći recimo boza ili klaker?

id

pre 3 godine

@ Lea
I što je autorica htjela reči? Ja više volim život u mojoj "morskoj" provinciji, okupanoj suncem i čistim zrakom, skladnoj i mirisnoj, nego u bilo kakvoj bučnoj i smrdljivoj metropoli poput Beograda.
(ja, 9. novembar 2020 13:48) # Link komentara

Neke ljude smara zivot u malim gradovima bez obzira koliko su cisti i mirisni. I moje rodno selo je cisto i mirisno pa samo opet od njega pobegla glavom bez obzira.

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ok je Beograd ali zaista ima neverovatno prljave odredjene delove grada, ali to je karakteristika manje vise svih vecih gradova, ali definitivno u Srbiji ako gledamo, ono sto sam ja imao prilike da vidim, mozda trenutno najcistiji grad u Srbiji je Sabac..

I meni su strani gradovi lepi kad imam para u dzepu!

pre 3 godine

U Beogradu su ulice i kafici prepuni zato sto masa sveta nema posao ili nece da radi, a moze im se. Beograd je mozda cist, ali samo njegov epicentar.
Sve ostalo je strokavo, a recimo "zelene povrsine" na Novom Beogradu su uglavnom obrasle sibljem i zapustene.
Kultura moze da prodje, mada bi i to moglo mnogo bolje, ali to lokalce uglavnom ionako ne interesuje, jer bulje u Parove i Zadruge, pa se bas i ne ulaze neki prevelik trud.
Splavovi su Sodoma i Gomora i otprilike obavljaju posao ne)legalizovanja burdelja.
Hrana moze, ali su cene za strance, a o zdravoj hrani se bas i ne moze govoriti.
Zato preporucujem da svako ko se divi Beogradu, dodje u njega da MESEC DANA ZIVI bez stana, sa prosecnom platom, pa ce trcecim korakom da pobegne kuci!

ja

pre 3 godine

@ Lea
I što je autorica htjela reči? Ja više volim život u mojoj "morskoj" provinciji, okupanoj suncem i čistim zrakom, skladnoj i mirisnoj, nego u bilo kakvoj bučnoj i smrdljivoj metropoli poput Beograda.
Autorica je htjela reći da ima još lepih gradova na svetu i da ne treba biti isključiv i nacionalista kao ti. Pogotovo ako nikad nisi bila u Beogradu.

Spyderco

pre 3 godine

Ako je neko bio u SADu, pogotovo gradovima sa velikim brojem beskucnika, zna da je Beograd cist kao suza u poredjenju sa njima... SAD je najbogatija siromasna zemlja na svetu, tako da nije tesko takmiciti se sa njima u tim ulicnim stvarima...
(ma koga ja zavaravam, 9. novembar 2020 09:58)

Sve tačno. Bio godinu dana, na svu sreću u manjem univerzitetskom gradiću, ali sam obilazio Njujork (nekoliko puta), Filadelfiju, Baltimor, DC i još par mesta. A prljavština je odlika skoro svih velikih gradova. Imao sam prilike da provedem nekoliko meseci u Buenos Airesu (uži centar oko 3 miliona, a metro area preko 15 miliona stanovnika). Predivni delovi grada, šarm, noćni život, tango itd. Ali, što se čistoće tiče, Beograd je u odnosu na njega sređen kao apoteka. Neverovatna količina đubreta na trotoarima, pseći izmet kao minsko polje (svi vodaju kučiće a niko ne čisti), veliki broj prosjaka i beskućnika na ulicama... Ako sednete u baštu elitnog restorana u centru, prosjaci vam prilaze i traže novac ili hranu iz tanjira (bukvalno) i to se tamo toleriše. Bez obzira na sve, veoma rado bih ponovo otišao tamo. La Boca sa stadionom Bombonera, San Telmo, Recoleta, Puerto Madero... Portenjosi su zakon!

Dragan

pre 3 godine

@Nemam nameru da komentarisem ni autosovinisticke ni susedske komentare, vec cu samo reci da mi je poredjenje Beograda sa Parizom, vratilo u secanje jedan video od pre desetak godina, kada je Evropska komisija u svrhu popularizacije prosirenja, sve zapadnobalkanske drzave uporedila sa nekom clanicom EU-e. Cik pogodite koju clanicu je Srbija "glumila"? Naravno, Francusku, a Knez Mihailova u pozadini videa. Iskreno, ima slicnosti!
(ketiS, 8. novembar 2020 22:03)

Ima istine zato sto je Beograd u Kraljevini kopirao Francusku arhitetkuru (kao u ostalom i pola druig evropskih gradova, da napomenem Berlin i Bec). Nas bulevar Kralja Aleksandra (sa platanima ranije) me je podsetio na jedan bulevar u Parizu, gde sam pio kafu, takodje i Krunska ulica i jos mnogo drugih su kao delovi Pariza (kada malo zadjete van onog najvidljivijeg turistickog dela) . Mnogo toga smo kopirali od velike Francuske kulture pre II svetskog rata.

dr Črnko

pre 3 godine

@ drug Vučela
Opće je poznato koja su područja bila predestinirana za kasabe. Što se tiče Zagreba i Splita, ni čaršije, ni minareta...

Objektivno subjektivan

pre 3 godine

Sećam se jedne ankete koju je pre nekoliko godina objavio Lonely Planet, izdavač poznatih turističkih vodiča. Najlepši i najružniji (glavni) gradovi Evrope. Na vrhu liste: Rim, Pariz, London i Prag (nisam siguran za tačan redosled) a na dnu liste: Varšava, Oslo, Tirana, Sofija i .... Beograd. Mislim da je Sofija bila najružnija. Iznenadilo me je da je Budimpešta bila u vrhu, a i Riga i Talin. Amsterdam je pak bio dosta nisko, kao i Madrid....ali ... ukusi su različiti.
Na svu sreću nas Beogradjana :-)))

Bolesni skot

pre 3 godine

Prijatelji, pomešali ste Bronx i Brooklyn
(Bili d Kid, 08.

Pročitaj knjigu Poslednje skretanje za Bruklin, od Hjuberta Selbija...

Dobro Informisan

pre 3 godine

Nije to ništa, čekajte da se skinu zabrane i odete da gledate Zvezdu ili Partizan i osetite tu nezaboravnu atmosferu na tribinama...

de gustibus

pre 3 godine

@ ja
Autorica ima traljavog odvjetnika (advokata), koji ima problema sa raspoznavanjem kontekstaualne slike. Inače boravio u Beogradu bezbroj puta, nagledao se (odličnih) uprizorenja u JDP-u, Ateljeu 212...i to je jedino u čemu prestonici skidam chapeau. Sve ostalo - u najmanju ruku diskutabilno!

Munem ti blavora

pre 3 godine

Amerikanci,dali sud o Beogradu?!
Ima sta da se vidi po Srbiji,da moze bolje moze,ali za sada je ovako,a ja preporucujem da idu u Bec,tamo raznose koliko je dobro....

de gustibus...

pre 3 godine

@ Lea
I što je autorica htjela reči? Ja više volim život u mojoj "morskoj" provinciji, okupanoj suncem i čistim zrakom, skladnoj i mirisnoj, nego u bilo kakvoj bučnoj i smrdljivoj metropoli poput Beograda.

Kompleksi valjda

pre 3 godine

@ihrael @ dr. Vučela. Malo smo živčani? Niko vam nije kriv što istina boli ali, kao što neko kaze, poradite malo na sebi a ne odmah uvrede. P. S nije mi jasna opsesija nekih mišljenjem stranaca.

Ju ju

pre 3 godine

Koj je amerima kriv sto im je Bog dolar, sto mnogo rade a vise trose, sto rokaju kojekuda po svetu pa posle obilaze umesto obrnuto, da su dosli 98 mozda ne bi bilo 99 i bombardovanja

Gile

pre 3 godine

Ljudi iz Srbije i Hrvatske kažu da je Beograd prljav. OK jeste i to ne sporim ali koliko je zaista prljav. Da li ste vi šetali Bruklinom gde bukvalno smeće stoji natrpano na sred puta i čeka na komunalce da ga pokupe jer nema prostora za kontejnere pa se oseća smard mnogo gore nego kada krene sezona grejanja u Beogradu..? Ali opet taj isti Srbin ili Hrvat koji kritikuju bi verovatno bez razmišljanja menjali svoje domovine za život i rad u Njujorku.
(Nije zlato sve što sja., 08. novembar 2020 13:38)


Jedan od napametnijih Srba iz Zagreba je pre skoro sto godina izrekao jednu surovu istinu a to je da se granice civilizovane Evrope završavaju na rekama Savi,Drini i Dunavu.

bio je apsolutno upravu.

mv.

pre 3 godine

Ja sam u Bgd došao 1996. Moj prvi utisak je bio sličan 
Pierre, ja sam došao daleke 1977. iz Hrvatske i nisam mogao da verujem koliko je prljav u odnosu na grad i tadašnju republiku iz koje sam došao.

Zoki

pre 3 godine

Pierre, ja sam došao daleke 1977. iz Hrvatske i nisam mogao da verujem koliko je prljav u odnosu na grad i tadašnju republiku iz koje sam došao.
(mv., 08. novembar 2020 13:02)

Ti se lepo vrati u tu čistu republiku ili šta god da je sada.

mario

pre 3 godine

Ma da ni manje ni više već Pariz.
Jesu li pogledali i čistoću okoliša?
Kako sad Beč ili Pariz ili Valencija zar Beograd nije autentično posebno nešto.

Južnjak

pre 3 godine

U Beogradu je ispijanje kafe životni stil. Dok ostatak Srbije radi da bi oni imali plate preko 800 eura. Tamo i prodavačica u butiku ili trafike ima 500 eura. More neću se nerviram. Nek uživaju kad umeju da se postave da im cela Srbija da pare.

Los Angeles

pre 3 godine

Beograd je užasan grad - zar vi niste videli Kaudjericu na šta liči? Obrenovac i Umku? E tako i ovi što porede prljave delove Pariza i svetskih gradova sa najcistijim delovima Beograda komentarišu. A što se tiče ovih likova, pa njima su potrebni lajkovi, neće da mrače valjda. Tu su da se smeškaju ljubazno domaćinima, hvale sve što mogu, i da se hvale ko je osvojio više “srpskih zastavica” - u prevodu ko je više lokalnih devojaka odvukao u krevet. Danas Beograd, sutra Bratislava, Budimpešta, Sofija, Solun, time se bave.....

MikelAngelo

pre 3 godine

Teško da su u Knezu pili po ovim cenama, ako je 1US$=100 din.
“Bili su oduševljeni što su za dva dolara mogli da popiju pivo, a za samo pola dolara ukusan kapućino.”

Гордон Фримен

pre 3 godine

Могао би неко да се појави и покаже им и културни центар америчко-српског пријатељства, познатијег нама као некадашњи генералштаб. Кад смо већ на теми, није на одмет ни шетња до Ташмајдана, нек' обиђу и споменике.

Bolesni skot

pre 3 godine

Da li ste vi šetali Bruklinom gde bukvalno smeće stoji... napisa ovde neko...

Prijatelju... zar si zaista šetao Bruklinom...!? Pa to je ruiniran deo grada... Tamo ni crnci ne šetaju!

dr Črnko

pre 3 godine

@ drug Vučela
Opće je poznato koja su područja bila predestinirana za kasabe. Što se tiče Zagreba i Splita, ni čaršije, ni minareta...

Pierre

pre 3 godine

Ja sam u Bgd došao 1996. Moj prvi utisak je bio sličan utiscima ovih ljudi. Samo što je sada grad manje siv, dosta fasada je sređeno, a i manje je uličnih prodavaca. Ako putujete po Evropi, možete naći mnogo sređenijih gradova, ali Bgd jeste vrlo živ grad, sa kulturom izlaska i druženja. Ja ga volim.

'Olandjanin

pre 3 godine

Beograd ima dosta lep i sredjen centar grada ali samo u samom centru, u okviru pesacke zone. Sve ostalo je urbanisticki kosmar, ruglo i kic. Fasade su neshvatljivo ruzne a Novi Beograd je komunisticko ruglo kakvo se samo u zemljama istocne Evrope da videti. Za prljavstinu se ne bih slozio, Amsterdam je prljaviji u centru, na perifriji je i cistiji i sedjeniji. Vise zelenila i vise biciklistickih staza. Za hranu i kafice u Beogradu se slazem, mozda nista posebno ali za strance neobicno i lepo, sto ih i privlaci. Ipak, kako mi sami Holandjani koje sam doveo u BG kazu: ljudi nisu uvek ljubazni, ne deluju bas uvek cisto i uredno, slabo se tusiraju i ne peru zube, a ljube se svi sa svima. Javni toaleti su nepodnosljivi.

mv.

pre 3 godine

Ti se lepo vrati u tu čistu republiku ili šta god da je sada.
(Zoki,
Odavno živim daleko, a kad dođem u Beograd, svaki put se ponovo iznenadim kesama po drveću, đubretu po sasušenim travnjacima, psima lutalicama, zadimljenim prostorijama...umesto što se vređate, učinite nešto da ne bude tako.

Misli svojom glavom

pre 3 godine

Da je cistiji, cistiji je. Da se gradi i sredjuje na sve strane, neuporedivo nego ranije, ali za te pare tesko da mozete popiti kapucino u Knezu. Mozda u Svilajncu.

Nije zlato sve što sja.

pre 3 godine

Ljudi iz Srbije i Hrvatske kažu da je Beograd prljav. OK jeste i to ne sporim ali koliko je zaista prljav. Da li ste vi šetali Bruklinom gde bukvalno smeće stoji natrpano na sred puta i čeka na komunalce da ga pokupe jer nema prostora za kontejnere pa se oseća smard mnogo gore nego kada krene sezona grejanja u Beogradu..? Ali opet taj isti Srbin ili Hrvat koji kritikuju bi verovatno bez razmišljanja menjali svoje domovine za život i rad u Njujorku.

Dino

pre 3 godine

Novi Pariz ma daj budimo umereni. Beograd je kul ali ljudi svi oni novo useljeni iz provincije su bahati i glibavi. Izuzetak pravim Beograđanima.

drug Vučela

pre 3 godine

Ma da ni manje ni više već Pariz.
Jesu li pogledali i čistoću okoliša?
Kako sad Beč ili Pariz ili Valencija zar Beograd nije autentično posebno nešto.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (mario, 8. novembar 2020 11:17)

Neko je već napisao - kiselo grožđe iz komšiluka. Eto nismo kao autentični. Sa kojim gradovima upoređuju kasabe Zagreb ili Split? Verovatno sa Berlinom...


...iz 1933.

too bad

pre 3 godine

Nista drugo i nemamo- SAMO kafici, kafane, kiosci sa hranom ....a "Beli" grad pun djubreta, kante prepune, toaleti rastureni a zagadjenje najvece na svetu i to CELE zime i jeseni.

miki

pre 3 godine

Nadam se da ce ostati neotkriven. Samo nam horde turista nedostaju. Pitam se i gde su to videli čiste ulice? Beograd nikada nije bio prljaviji. Sada su tu i maske na sve strane.

marko

pre 3 godine

Ovde mnogi navode kako i koliko su prljave metropole poput New York-a, Pariza, Londona i sl. No, da li je iko, suprotno tome, primetio koliko su čisti napr Prag ili Varšava? Ili recimo "susedna" Ljubljana, koja i zato što je lepo sređena i čista broji dvostruko više stranih turista od musave srpske prestonice.

Brada

pre 3 godine

Imao sam priliku da obidjem dosta gradova po Evropi a i sire. Beograd nije ni priblizno uredjen kao gradovi u vecem delu Evrope, jednostavno se vidi ta razlika da smo mi sirotinja u odnosu na razvijene drzave. Po tome je na samom dnu. Ali nije izgled to sto se ceni kod jednog grada, bitno je da uzivas u svemu onome sto on nudi, ili metaforicki, grad mora da ima dusu!!! A Beograd je ima!!!

Ђоле

pre 3 godine

Све је у реду, свиђа им се град. Али ако су заиста рекли да је чист, питам се одакле су они стигли. Мислим да је довољно да дођу на Зелени венац и у самом центру града доживе ругло латиноамеричких фавелâ.

kako da ne

pre 3 godine

@Gordon Frimen
Obican Americki narod nema nista sa time sto je Amerika bombardovala Srbiju. Po tome da oni ne zele da njihova zemlja bombarduje druge su pokazali npr biranjem Obame koji se zalagao za mir pa biranje Trampa. Nigde obican narod nije za ratovanje, sto pre shvatite to bolje za vas. Ne mozes mrzeti sve Amerikance jer te njihova drzava bombardovala. Oni tu nista ne mogu da promene kao sto ti ne mozes da promenis stanje u svojoj zemlji. Ne samo ti vec i drugi. Nema razloga mrzeti sve Albance takodje ili sve pripadnike neke druge vere. Nisu svi ljudi isti, ne zeli vam svako zlo. Zivite zivot malo vedrije.

dino

pre 3 godine

@ Nije zlato sve što sja
Beograd nije New York, ni Pariz, ni Rim....čak nije ni Prag, ni Budimpešta da bi sebi dozvolio "luksuz" da bude neuredan i prljav. Valjda si shvatio....

Pera realno

pre 3 godine

Prethodnih mesec dana pregledao sam desetine putopisa iz Beograda i Srbije zabeležene ovog lera i jeseni. Kretanje po svetu je uveliko ograničeno raznim protivepidemijskim merama. Ulazak u Srbiju bez PCR testa je neplanirano doveo stotine turista i desetine vlogera, a ne nađoh ni jedan loš utisak. Makar nešto dobro od ove Korone.

matori

pre 3 godine

@Pa ti nisi mrdnuo iz Srbije. U Irskoj sam živela 4 godine. Od kuće do firmw mi je prosečno trebalo 1h i 20min za nekih 6km, svaki dan. Isto toliko i nazad.
Tamo sam se naučila strpljenju.
(Marija Milenic, 08. novembar 2020 14:10)

pa tih 6 km se brže prepešači!
opušteno za sat, a ako se požuri može i za 50 minuta. meni toliko treba...
o biciklu da i ne govorimo...
a što se tiče čistoće u BG, on sigurno kaska za Peštom ili Bečom, mada sam u Beču takođe video svašta, verovatno zbog velike količine ljudi sa ovih prostora, ali i južnih krajeva...

‘Olandjanin

pre 3 godine

@Olandjanin, odlicno, onda ti uzivaj u Amsterdamu, sta ces se zamlacivati sa BG.
(neko, 9. novembar 2020 07:51)

Da budem iskren, ja ništa drugo ni ne planiram, ne samo do penzije, nego i dalje.
Srbiju posećujem samo virtuelno, a najviše preko ovog sajta.
Uverio sam se, putujući po svetu da je “naša zemlja najlepša, devojke najzgodnije a hrana najukusnija”, prema tome ... dabome! Zašto da proveravam...sve se već zna. Pogotovo ako nisi stigao dalje od Segedina.

Vatra

pre 3 godine

A kako bi se tek oduševili da znaju da na BG splavovima na hiljade maloljetnih Beograđanki se bave prostitucijom za turu pića.....
(Kalevra, 08. novembar 2020 11:43)

Koja otrcana fraza.Ja kad dodjem u BG volim da odem u hostel, imam omiljeni u koji idem i cesto izlazim sa strancima. Odlepe kad vide kako imamo lepe cure, ali nista ne urade.
Ne znam gde vi zivite sto lupate o tim glupostima, ili ja izlazim na neka bolja mesta.

Komentar je toliko idijotski, primitivan, lazan, uopste mi nije jasno zasto pustaju takve budalastine.
Za strankinje, nase su cure na nivou, sta rade preko kad se ponapijaju ne znam dal uopste moze da se poredi. Ne bih pisao, nebi mi objavili komentar.

de gustibus...

pre 3 godine

@ Lea
I što je autorica htjela reči? Ja više volim život u mojoj "morskoj" provinciji, okupanoj suncem i čistim zrakom, skladnoj i mirisnoj, nego u bilo kakvoj bučnoj i smrdljivoj metropoli poput Beograda.

Los Angeles

pre 3 godine

@Vatra: Beograd je BUKVALNO centar prostitucije u ovom delu Evrope. Pola turista iz Turske na primer dolaze zbog toga. Svaki sajt ima stotine i stotine oglasa na raznim jezicima. Ko to ne zna i ne vidi je jako, jako naivna osoba. Šta mislite odakle tolikim curama sve što šljašti na njima? Sve imaju fudbalera dečka? Pevaju na splavovima? Ma ajte molim vas. A avioni za bliski istok tek - pa bacite pogled na aerodromu koliko ima mladih devojaka, sve sa drugaricama pravac Dubai. Pa samo Instagram profile kad im pogledate, sve po skupim mestima a nigde na slici ko to plaća? Kako iz Srbije odeš u Dubai, u hotel gde je noć 400 Eura, sa Gucci torbicom od 2000 Eura, a zvanicno ne radis, a otac ti je vojni penzioner? Pa ne ide to baš tako.

Eldorado

pre 3 godine

Gde ima za pola dolara kapućino?
(Bgdt, 08. novembar 2020 11:15)

Ne izlazim po kafićima, ali za nešto manje od pola dolara (oko 30din) pijem one NES vanilla/choco/cappuccino, odlični su :D

Brada

pre 3 godine

U Beogradu je ispijanje kafe životni stil. Dok ostatak Srbije radi da bi oni imali plate preko 800 eura. Tamo i prodavačica u butiku ili trafike ima 500 eura. More neću se nerviram. Nek uživaju kad umeju da se postave da im cela Srbija da pare.
(Južnjak, 08. novembar 2020 18:06)

Dodji prijatelju i ti kad ste svi dosli, da vidimo gde ces naci platu od 500, 800 evra. minimalac, eventualno 40-45 hiljada, a troskovi puta 2 u odnosu na tvoje mesto, pa ti izracunaj malo koliko nam je lepo...

Dobro Informisan

pre 3 godine

Nije to ništa, čekajte da se skinu zabrane i odete da gledate Zvezdu ili Partizan i osetite tu nezaboravnu atmosferu na tribinama...

Ihrael

pre 3 godine

Nisu mi jasni ovi autošovinistički komentari ljudi koji u životu nisu makli dalje od svoga atara. Da je Beograd nešto naročito čist, nije, pri tom je nmnogo veći problem to što više od pola grada nema kanalizaciju, i što ne postoji deponija koja ispunjava evropske standarde od nekakvog smeća na ulici. Jeste li vi nekada bili u Amsterdamu ili Njujorku (ne mislim na V aveniju) gde kutije od pica lete po trotoaru, a smeće se preliva iz kanti i kontejnera. Očigledno niste.

Druga stvar, u Beogradu su šanse da vas opljačkaju u po bela dana na sred ulice na granici statističke greške, dok se na primer to dešava redovno u Engleskoj (mene su opljačkali jednom, a mog prijatelja Engleza nekoliko puta) i to ne u opasnim kvartovima Mančestera ili Birmingema, nego u selendri od 5000 stanovnika u Darbiširu.

Vi iz Zahoda, najdosadnijeg seoceta sa ove strane Albukerkija se ne javljajte, sedite u vašoj srednjeevropskoj kasabi i gledajte svoja posla.

Hanibal

pre 3 godine

Zoki@ Minus si dobio od mene, jer je u pravu Bg, kao i vecina gradova su prljavi, smece se baca u reke, jezera, fekalije izlivaju u iste... Rodjen sam u SR cisto da znas.

Ju ju

pre 3 godine

Koj je amerima kriv sto im je Bog dolar, sto mnogo rade a vise trose, sto rokaju kojekuda po svetu pa posle obilaze umesto obrnuto, da su dosli 98 mozda ne bi bilo 99 i bombardovanja

zoran

pre 3 godine

Svaka im cast kako su lepo sve opisali! Ove ljude treba vratiti u Srbiju da i dalje ovakve videa prave i salju u svet kad neko ko drugi!
Oni su stvarno odusevljeni a i jeste takoi i neznamo sta imamo !!!!
Pozdrav

Auuu

pre 3 godine

Vau pivo za 2dolara i kafa 1,5... To stvarno nema nigde, a tek sto je cist...pa arhitektura... Ipak poredjenje sa Spanijom je vrh. Izgleda postoje paralelni svetovi, gde li je taj portal...

Marija Milenic

pre 3 godine

rekao bih da se nisu vozili kroz centar radnim danom oko 16-17 h

Pa ti nisi mrdnuo iz Srbije. U Irskoj sam živela 4 godine. Od kuće do firmw mi je prosečno trebalo 1h i 20min za nekih 6km, svaki dan. Isto toliko i nazad.
Tamo sam se naučila strpljenju.

Danilo

pre 3 godine

Ko god je mnogo putovao zna da je sada Beograd čistiji, sigurniji i bolji za život od većine većih gradova u Americi pa i Pariza, Lisabona ili Atine. Samo da ljudi imaju veću sigurnost, više novca, veća primanja. Moraju da se srede fasade, da ljudi poprave oluke, očiste grafite, srede zajedničke stambene prostore ali druženje, opuštanja i kulturna dešavanja se nude na svakom koraku za nikakav novac.

Turista

pre 3 godine

Rodjen sam u Ex-YU i kao dete prvi put sam u Beogradu bio davnih 50-godina.
Posle toga posetio sam Beograd jos 3 puta, jednom 80-godina, zatim, nazalost,
2014. godine, upravo kada je neprestalno padala kisa i bile su poplave.
Zadnji put je to bilo 2019. godine, kada sam imao vise srece sa vremenom.
Medjutim, kako sam bio poslovno, nisam ga mogao dovoljno upoznati, ali ono sto
sam video neverojatno me impresioniralo i svidelo mi se.
Ovaj americki par, odnosno muskarac Skot, verojatno, jer je bio u pratnji zene, bojao
se izjaviti (a siguran sam da je to primetio), da su zene u Beogradu (narocito one od 30.
i vise godina) neverjatno lepe, elegantne i sarmantne, ali nazalost, manje-vise i uobrazene.
Preporucio bi ljudima ovog lepog velikog grada da vise paznje posvete cistoci grada, da ima
manje kriminala, jer svim tim svojim carima (lepotom, znamenitostima, dobrom i jeftinom
hranom, mnogim hotelima, restoranima i barovima i naravno lepim zenama), Beograd ima
velikog potencijala i privrlacniji je od mnogih poznatih gradova u zapadnoj Evropi.
U svakom slucaju, zelim Beogradu i njihovim stanovnicima sve najbolje za prosperitet njihovog
grada i samim njima.

Slepac Vidoje

pre 3 godine

Meni se stranci smeju kada vide ove iz komunalne policije kako prolaze pored ljudi koji komotno bacaju opuske, bacaju prazne kese,.... i ne bivaju kaznjeni.

I to svuda i na svakom mestu!!!!

A kad sam im rekao da su za nerad nagradjeni da se voze sluzbenim kolima i primaju platu , misle zezam ih.

Idi begaj

pre 3 godine

Beograd je užasan grad - zar vi niste videli Kaudjericu na šta liči? Obrenovac i Umku? E tako i ovi što porede prljave delove Pariza i svetskih gradova sa najcistijim delovima Beograda komentarišu. A što se tiče ovih likova, pa njima su potrebni lajkovi, neće da mrače valjda. Tu su da se smeškaju ljubazno domaćinima, hvale sve što mogu, i da se hvale ko je osvojio više “srpskih zastavica” - u prevodu ko je više lokalnih devojaka odvukao u krevet. Danas Beograd, sutra Bratislava, Budimpešta, Sofija, Solun, time se bave.....
(Los Angeles, 08. novembar 2020 18:38)

Nemoj se ljutiti

tomy bgd

pre 3 godine

U Beogradu je ispijanje kafe životni stil. Dok ostatak Srbije radi da bi oni imali plate preko 800 eura. Tamo i prodavačica u butiku ili trafike ima 500 eura. More neću se nerviram. Nek uživaju kad umeju da se postave da im cela Srbija da pare.
(Južnjak, 08. novembar 2020 18:06)
kako glasate i niste za bolje ( da vam 500€ bude san ...)

ketiS

pre 3 godine

Nemam nameru da komentarisem ni autosovinisticke ni susedske komentare, vec cu samo reci da mi je poredjenje Beograda sa Parizom, vratilo u secanje jedan video od pre desetak godina, kada je Evropska komisija u svrhu popularizacije prosirenja, sve zapadnobalkanske drzave uporedila sa nekom clanicom EU-e. Cik pogodite koju clanicu je Srbija "glumila"? Naravno, Francusku, a Knez Mihailova u pozadini videa. Iskreno, ima slicnosti!

peki

pre 3 godine

Могао би неко да се појави и покаже им и културни центар америчко-српског пријатељства, познатијег нама као некадашњи генералштаб. Кад смо већ на теми, није на одмет ни шетња до Ташмајдана, нек' обиђу и споменике.
(Гордон Фримен, 08. novembar 2020 13:14)

A tebe do Srebrenice, nekog Hrvata do Jasenovca, Nemca do Aušvica itd.
kao sto ti lično nemas nista sa Srebrenicom, kao ni neki mučeni Hrvat ili Nemac sa navedenim lokalitetima, tako ni ovi Ameri nemaju sa bombardovanjem apsolutno nista (osim ako ga ona nije izglasala u Senatu a on licno vozio avion). Neverovatno je da u ovom dobu, na ovakvu vest tvoj komentar ima toliko pozitivnih komentara.

мр

pre 3 godine

Beogradjani ubijaju dosadu u kasabi :)
 (cvrko, 8. novembar 2020 13:25)

А шта тачно тебе спречава да позовеш ове Амере и да им изложиш живот и филозофију средње европске вароши. Видим да те подсвесно мучи ово досада, па можда да ти они разбију лимите.

Bolesni skot

pre 3 godine

Ovo piredjenje sa Valensijom i Parizom dve govori... Ljudi ustvari nisu ništa od Evrope videli! O Parizu neću, to valjda i poslednji slepac zna, ali Valensija... neverovatan grad. Jedan od najlepših koje sam posetio... a obišao sam "pola sveta"! Ima elitni deo, staro jezgro iz Srednjeg veka u centru, ultra moderan, futuristički deo pored mora, isušeno korito reke Turie, sa mnoštvom mostova, pretvoreno u parkove, cvetne aleje, teniske terene, sve prepuno cveća i egzotičnog rastinja...kao i velika stambena četvrt sa širokim bulevarima... To treba videti, plus peščana plaža duga desetak kilometara... sve u krugu od desetak kvadratnih kilometara...!

Lea

pre 3 godine

@dr Črnko, 8. novembar 2020 16:37

Samo što Beograd nije kasaba bar od isterivanja Turaka, a Zagreb i Split su provincija, i to govorim bez ikakve namere da vređam. Beograd je metropola samim tim što ka njemu gravitira ceo Balkan. Verovatno to nije mogao ni da izbegne s obzirom na položaj. Živ je 24/7/365. Prošetaj se Budimpeštom u ponoć - ničega nema, pustinja. Onda sedi u avion i sleti u BG - grad bruji i vibrira. Neverovatno je kako je taj utisak stvaran.
Sad, i ja se ponekad umorim od njega i poželim atmosferu Zageba, ali posle tri dana u Zagrebu shvatim da je u BG prošla cela nedelja. Tako nekako.
Beograd.. voliš ga zbog istih stvar zbog kojih ti je nepodnošljiv.

Zoki

pre 3 godine

Све је у реду, свиђа им се град. Али ако су заиста рекли да је чист, питам се одакле су они стигли. Мислим да је довољно да дођу на Зелени венац и у самом центру града доживе ругло латиноамеричких фавелâ.
(Ђоле, 8. novembar 2020 17:24) Đole, prljavih četvrti imaš po svim većim gradovima. Ako imas vremena, pogledaj na Google mapama kako izgledaju Peta i Park Avenija u Njujorku, u različitim delovima grada.

Munem ti blavora

pre 3 godine

Amerikanci,dali sud o Beogradu?!
Ima sta da se vidi po Srbiji,da moze bolje moze,ali za sada je ovako,a ja preporucujem da idu u Bec,tamo raznose koliko je dobro....

Kompleksi valjda

pre 3 godine

@ihrael @ dr. Vučela. Malo smo živčani? Niko vam nije kriv što istina boli ali, kao što neko kaze, poradite malo na sebi a ne odmah uvrede. P. S nije mi jasna opsesija nekih mišljenjem stranaca.

Reziel

pre 3 godine

Vidim da mnogi kritikuju "komunističko ruglo" na Novom Beogradu. Ipak, ima puno gradjevina koje umetnici i arhitekte svrstavaju medju vanvremenski kvalitetna dela. Čak neke na oko ne toliko lepe gradjevine lako mogu biti zanimljive turistima koji nisu navikli na taj stil gradnje.
Pojedine osobe ne shvataju da ljudima koji su videli Beč ili Prag, ili živeli u SAD (tamo zaista ima apsolutno svega), lepe fasade i stare kuće u Njegoševoj i na Vračaru nikako nisu zanimljive. Ne, upravo je to komunističko nasledje Beograda, najzanimljivije strancima. Čak ni naša bogata istorija iz srednjeg veka ih ne fascinira toliko, koliko Tito i ono što je ostalo iz njega.

Bolesni skot

pre 3 godine

Prijatelji, pomešali ste Bronx i Brooklyn
(Bili d Kid, 08.

Pročitaj knjigu Poslednje skretanje za Bruklin, od Hjuberta Selbija...

milan

pre 3 godine

Neko je već napisao - kiselo grožđe iz komšiluka. Eto nismo kao autentični. Sa kojim gradovima upoređuju kasabe Zagreb ili Split? Verovatno sa Berlinom...


...iz 1933.
(drug Vučela, 08. novembar 2020 15:08)

Berlin je najprljaviji grad koji sam obišao u životu. Ljudi pisaju po ulicama.

Eugen

pre 3 godine

A kako bi se tek oduševili da znaju da na BG splavovima na hiljade maloljetnih Beograđanki se bave prostitucijom za turu pića.....
(Kalevra, 08. novembar 2020 11:43)

Nisi ti BG i Beogradjankama ni prismrdeo, a kamoli uzivo video, nego si umislio da ovde trebas zuc svog zivota da prosipas.

de gustibus

pre 3 godine

@ ja
Autorica ima traljavog odvjetnika (advokata), koji ima problema sa raspoznavanjem kontekstaualne slike. Inače boravio u Beogradu bezbroj puta, nagledao se (odličnih) uprizorenja u JDP-u, Ateljeu 212...i to je jedino u čemu prestonici skidam chapeau. Sve ostalo - u najmanju ruku diskutabilno!

Kroasan s' praziluk

pre 3 godine

A ovi Hrvati ko babe što gledaju u tuđe dvorište, sjatili se na b92 da ispravljaju krive drine. Ajde bre na Index pa tamo kokodačite o zavičaju, šta mi ovde tupite...

ma jel?

pre 3 godine

Opće je poznato koja su područja bila predestinirana za kasabe. Što se tiče Zagreba i Splita, ni čaršije, ni minareta...
(dr Črnko, 8. novembar 2020 16:37)
-----------------------------------

Minaret... u Zagrebu... Gavellina ulica broj 40... I to kakav minaret.

Maja

pre 3 godine

Koliko negativnosti. Ljudi su bili i svidelo im se. Zbog cega neko osmah ima potrebu da kontrira i iznosi svoju negativnost? Ako se nekom ne dopada, ne mora da dolazi u Beograd. Meni se jako svidja, a obisla sam ceo svet.

ja

pre 3 godine

@ Lea
I što je autorica htjela reči? Ja više volim život u mojoj "morskoj" provinciji, okupanoj suncem i čistim zrakom, skladnoj i mirisnoj, nego u bilo kakvoj bučnoj i smrdljivoj metropoli poput Beograda.
Autorica je htjela reći da ima još lepih gradova na svetu i da ne treba biti isključiv i nacionalista kao ti. Pogotovo ako nikad nisi bila u Beogradu.

id

pre 3 godine

@ Lea
I što je autorica htjela reči? Ja više volim život u mojoj "morskoj" provinciji, okupanoj suncem i čistim zrakom, skladnoj i mirisnoj, nego u bilo kakvoj bučnoj i smrdljivoj metropoli poput Beograda.
(ja, 9. novembar 2020 13:48) # Link komentara

Neke ljude smara zivot u malim gradovima bez obzira koliko su cisti i mirisni. I moje rodno selo je cisto i mirisno pa samo opet od njega pobegla glavom bez obzira.

djoni

pre 3 godine

Ako je Beograd čist, kao što dosta komentatora tvrdi, zašto je onda najveća fascinacija naših ljudi bilo gde da odu kako je čisto tu gde su došli? Beograd je prljav grad i to je činjenica. A prljav je zato što onaj što puši na stanici busa stoji pored kante, ali opet baci pikavac na zemlju i zgrazi, a zatim izduva dim u pun autobus.

Nego, jel se neko upitao što poslednja 3 dana cela savska obala smrdi na septičku jamu?

Mixas

pre 3 godine

@matori
pa tih 6 km se brže prepešači!
opušteno za sat, a ako se požuri može i za 50 minuta. meni toliko treba...
o biciklu da i ne govorimo...

moj primer iz jedne EU prestonice. Od stana do posla imam 4 kilometra pesice, ali zbog poslednjih 50 metara gde je auto put koji ne mogu da predjem pesice, moram da idem 16 kilometara kolima ili motorom. Biciklom bi to bilo oko 22 kilometra, posto se biciklom ne sme na auto put. Javni prevoz do mog posla ne postoji, a i taksisti izbegavaju da voze tamo jer moraju prazni da se vracaju jos 10km do grada.

Trafikantkinja sa 500 e iz carstva čokolade i marmelade

pre 3 godine

U Beogradu je ispijanje kafe životni stil. Dok ostatak Srbije radi da bi oni imali plate preko 800 eura. Tamo i prodavačica u butiku ili trafike ima 500 eura. More neću se nerviram. Nek uživaju kad umeju da se postave da im cela Srbija da pare.
(Južnjak, 08. novembar 2020 18:06)

To ti je priča sa TV ili od ekipe ispred lokalne prodavnice? Mislim, isto je.

mr

pre 3 godine

Neko je već napisao - kiselo grožđe iz komšiluka. Eto nismo kao autentični. Sa kojim gradovima upoređuju kasabe Zagreb ili Split? Verovatno sa Berlinom...


...iz 1933.
(drug Vučela, 08. novembar 2020 15:08)

Berlin je najprljaviji grad koji sam obišao u životu. Ljudi pisaju po ulicama.
(milan, 9. novembar 2020 07:59)

Ма овде се уопште не ради о Београду или Берлину и сл. Читајући коментаре овде, човек просто види да пишу људи који су пуни мржње и они који никад у животи нису видели неки већи град. Сви велики градови имају ту ноћну црту која је свуда иста. Сви већи градови имају и своје мрачне и прљаве стране. Сви имају проституцију и маргиналце и криминалце. Једино паланке због малограђанштине то успешно крију. И због овога је и очигледно да овде највише пишу типови из паланки и варошица, који ће ту и остати за вјек и вјекова и никад ништа видети неће. Данас им је супер дошло то што постоји неки Београд на који могу да свале све своје животне фрустрације и неуспехе. Мој предлог је да за почетак скупе неку танку кинту и да пробају да проведу неко време барем у Будимпешти и Букурешту. Да виде барем нешто што личи на град а близу је нас.

O cistoci

pre 3 godine

Predivna Venecija... Pogotovo ako zelite autenticnu sliku kako je izgledala epidemija kuge u srednjem veku, smrdi i djubre na svakom koraku. Ali najprljaviji grad koji sam rodjenim ocima video i po moju veliku zalost nosem omirisao, na nekim mestima mi se se cak smucilo toliko da umalo nisam povratio, je - Split. Onoliki uzasan, ogavan jak smrad, onu odvratnu vodu, stroku na svakom koraku, prljez u zivotu nisam doziveo bilo gde na svetu. Generalno, sva naseljena mesta na Jadranu su pojam za necistocu i uvek je u meni budilo nelagodu i strah da cu da zaradim neku odvratnu bolest ako imam kontakt sa tom vodom.

Bili d Kid

pre 3 godine

4
Da li ste vi šetali Bruklinom gde bukvalno smeće stoji... napisa ovde neko...

Prijatelju... zar si zaista šetao Bruklinom...!? Pa to je ruiniran deo grada... Tamo ni crnci ne šetaju!
(Bolesni skot, 08. novembar 2020 17:24)

Prijatelji, pomešali ste Bronx i Brooklyn

Lazar

pre 3 godine

Ovi zapadni jutjuberi i vlogeri mogu poprilicno da pomognu nasem turizmu. Sa malo para koliko treba da ih platimo dobijamo savrsenu reklamu. Nase je da ne bacamo smece i naucimo da budemo dobri domacini kao sto smo davno bili pa zaboravili.

Vot iss yo nem

pre 3 godine

A kako bi se tek oduševili da znaju da na BG splavovima na hiljade maloljetnih Beograđanki se bave prostitucijom za turu pića.....
(Kalevra, 8. novembar 2020 11:43)

Za vikend dolazim prvi put u Beograd pa ako nije tajna koje piće ima najbolju prođu, može li proći recimo boza ili klaker?

Spyderco

pre 3 godine

Ako je neko bio u SADu, pogotovo gradovima sa velikim brojem beskucnika, zna da je Beograd cist kao suza u poredjenju sa njima... SAD je najbogatija siromasna zemlja na svetu, tako da nije tesko takmiciti se sa njima u tim ulicnim stvarima...
(ma koga ja zavaravam, 9. novembar 2020 09:58)

Sve tačno. Bio godinu dana, na svu sreću u manjem univerzitetskom gradiću, ali sam obilazio Njujork (nekoliko puta), Filadelfiju, Baltimor, DC i još par mesta. A prljavština je odlika skoro svih velikih gradova. Imao sam prilike da provedem nekoliko meseci u Buenos Airesu (uži centar oko 3 miliona, a metro area preko 15 miliona stanovnika). Predivni delovi grada, šarm, noćni život, tango itd. Ali, što se čistoće tiče, Beograd je u odnosu na njega sređen kao apoteka. Neverovatna količina đubreta na trotoarima, pseći izmet kao minsko polje (svi vodaju kučiće a niko ne čisti), veliki broj prosjaka i beskućnika na ulicama... Ako sednete u baštu elitnog restorana u centru, prosjaci vam prilaze i traže novac ili hranu iz tanjira (bukvalno) i to se tamo toleriše. Bez obzira na sve, veoma rado bih ponovo otišao tamo. La Boca sa stadionom Bombonera, San Telmo, Recoleta, Puerto Madero... Portenjosi su zakon!

I meni su strani gradovi lepi kad imam para u dzepu!

pre 3 godine

U Beogradu su ulice i kafici prepuni zato sto masa sveta nema posao ili nece da radi, a moze im se. Beograd je mozda cist, ali samo njegov epicentar.
Sve ostalo je strokavo, a recimo "zelene povrsine" na Novom Beogradu su uglavnom obrasle sibljem i zapustene.
Kultura moze da prodje, mada bi i to moglo mnogo bolje, ali to lokalce uglavnom ionako ne interesuje, jer bulje u Parove i Zadruge, pa se bas i ne ulaze neki prevelik trud.
Splavovi su Sodoma i Gomora i otprilike obavljaju posao ne)legalizovanja burdelja.
Hrana moze, ali su cene za strance, a o zdravoj hrani se bas i ne moze govoriti.
Zato preporucujem da svako ko se divi Beogradu, dodje u njega da MESEC DANA ZIVI bez stana, sa prosecnom platom, pa ce trcecim korakom da pobegne kuci!

Јабучило

pre 3 godine

Bili su oduševljeni što su za dva dolara mogli da popiju pivo, a za samo 1 i po dolar ukusan kapućino.

Када радиш за 200 пива месечно, та два долара и нису за одушевљење.
Али је чињеница да Београд има духа.

Stefan

pre 3 godine

Bolim kada komentatori koriste kaludjericu borcu itd za primer. Pa idite u bilo. Koji losiji deo pariza, londona, new yorka itd.

Pa da nikada ne kroicte opet. A mnogi se trude da tamo jednom sada keoce i nikada vise.

kanedano baiku

pre 3 godine

Obisao sam poprilicno mnogo mesta na svetu, imam skoro 40 i Beograd mi je odlican. Na stranu sto je generalno ekonomski lose, ukoliko radite online i napravite neki svoj zivotni mikrokosmos, prijatelji, relativno niski troskovi, mogucnost da se lecite u privatnim bolnicama, zivot postane skroz ok. Zato i jesam ovde, inace bih davno ostao na "zapadu". Upoznao sam dosta ljudi iz inostranstva koji su na slican nacin otkrili Beograd i ostali ovde - sustina je u poslu za inostrane firme i prihod koji na globalnom nivou nije prevelik ali u Beogradu nudi mnogo. I jos nesto, za prljavstinu, po centru je i to podnosljivo jer je sve isarano grafitima i prepuno starih, lepih ali i zapustenih zgrada sto odaje utisak isto tako ofucanih kvartova po Parizu, Berlinu isl. Po haosu od grafita deo oko Lomine/Karadjordjeve verovatno jedino moze da se meri sa berlinskim Krojcbergom/Nojkelnom, sto je strancima sve vec poznato.

Jovan

pre 3 godine

Kad bi kazna za baćanje opuška bila 100€ a kesica od čipsa 300€ van predvidjenog mesta za odlaganje svi bi zinuli represija diktatura, moramo mi sami gradjani reagovati kad vidimo da nam neko prlja grad i uoozoriti ljude da to ne rade. Uz kazne onima koji se ne opamete i pored upozorenja jedino tako nam grad može biti čist.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Fasade su neshvatljivo ruzne a Novi Beograd je komunisticko ruglo kakvo se samo u zemljama istocne Evrope da videti.
('Olandjanin, 8. novembar 2020 23:37)

Novi Beograd je u doba komunizma bio primer dobre moderne gradnje koja je omogućavala vrlo pristojan život, odmor, rekreaciju.

Problem je post-komunistički period u kom su pojedinici iskoristili bezakonje i izgradili nakazne zgrade na svakom pedlju zelenih površina, čime je ceo ovaj deo grada nepovratno unakažen.

Mislim, nepovratno... Ja da se pitam, rušio bih to kao dobar dan, bez pardona.

Objektivno subjektivan

pre 3 godine

Sećam se jedne ankete koju je pre nekoliko godina objavio Lonely Planet, izdavač poznatih turističkih vodiča. Najlepši i najružniji (glavni) gradovi Evrope. Na vrhu liste: Rim, Pariz, London i Prag (nisam siguran za tačan redosled) a na dnu liste: Varšava, Oslo, Tirana, Sofija i .... Beograd. Mislim da je Sofija bila najružnija. Iznenadilo me je da je Budimpešta bila u vrhu, a i Riga i Talin. Amsterdam je pak bio dosta nisko, kao i Madrid....ali ... ukusi su različiti.
Na svu sreću nas Beogradjana :-)))

milan

pre 3 godine

Kaze veoma cist ??
(Lucky, 08. novembar 2020 11:23)

Prošle godine sam vodio dva stranca u Beograd i imali su isti utisak. Baš mi Italijan naglasio kako je Beograd čist. To zapravo i jeste tačno ako se gleda i obilazi centar Beograda i uža okolina.

ma koga ja zavaravam

pre 3 godine

Ako je neko bio u SADu, pogotovo gradovima sa velikim brojem beskucnika, zna da je Beograd cist kao suza u poredjenju sa njima... SAD je najbogatija siromasna zemlja na svetu, tako da nije tesko takmiciti se sa njima u tim ulicnim stvarima...

Optimista pripravnik

pre 3 godine

Evo, da probam na objektivan način da predstavim Beograd. Pošto radim već 30 godina na Zapadu i to baš najvećim delom u turizmu, mislim da mogu da kažem nešto objektivno o tome. Bez obzira da li stranac dolazi sa Zapada ili sa Istoka neke stvari ce mu se sigurno jako svideti: Ceo potez od Hrama Svetog Save pa do Kalemegdana, da kazemo: Uži centar sa digresijama tipa: Skadarlija, Kosančićev venac, jedan deo Bulevara itd, čak i naše pijace su im interesantne, a što se tiče Beograda na vodi, to mislim da ne zanima nikog.
Zemun bi isto bio interesantan, pogotovo Gardoš i sve što je od istorijske vrednosti. Novi Beograd, cela periferija i apsolutno sve van ‘Kruga Dvojke’ ne zanima niti će ikada nekog zanimati. Isto se odnosi na Adu, Avalu i sve što je u blizini. Ništa specjalno. Za mlade, naravno, noćni život, splavovi, klubovi sve je to odlično. Restorani isto tako, mada je naša hrana za mnoge dosta teška i nezdrava. Street food sigurno, najviše zbog cene, ali ni to neće hteti svaki dan, samo da probaju. Za Azijate je još komplikovanije. Oni su jako teški i zahtevni po tom pitanju, i to ne samo kada je Srbija u pitanju nego ceo ostali deo sveta. Kod nas baš nema mnogo opcija za njih, ali mladje generacije su im, na sreću, ipak dosta fleksibilne ili to bar postaju.
Eto, toliko od mene.

jedan od mnogih

pre 3 godine

komentare o cistoci daju ljudi koji jako slabo putuju

USA, odakle ovo dvoje dolazi, je neuporedivo prljavije od BG sa svim deponijama, veliki gradovi narocito

jako uredni i cisti gradovi, koje sam ja obisao su Prag, Kopenhagen, Oslo u evropi, i verovatno ih ima jos, a najcistiji grad gde sam bio i verovatno nema pandan je Tokio, sto bi rekli nasi ljudi kao apoteka

Profa

pre 3 godine

Verovatno bi se i ja ovako odusevio Sijetlom recimo...Rodjen sam u Beogradu i za mene jw najlepsi grad na svetu ali realno bi mogao biti cistiji a to ipak zavisi od nas samih i nase kulture ponasanja koja je na vrlo,vrlo niskom nivou,kako u centru tako i po naseljima i periferiji...Sto se tice Amera ,hvala im i samo neka dolaze i trose svoj novac ovde. Welcom !!!

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ok je Beograd ali zaista ima neverovatno prljave odredjene delove grada, ali to je karakteristika manje vise svih vecih gradova, ali definitivno u Srbiji ako gledamo, ono sto sam ja imao prilike da vidim, mozda trenutno najcistiji grad u Srbiji je Sabac..

Bono

pre 3 godine

Opće je poznato koja su područja bila predestinirana za kasabe. Što se tiče Zagreba i Splita, ni čaršije, ni minareta...
(dr Črnko, 8. novembar 2020 16:37)
---…--

Minaret... u Zagrebu... Gavellina ulica broj 40... I to kakav minaret.
(ma jel?, 8. novembar 2020 20:40)

A ne, to je hrvatski svemirski projekt... Nisu jos poradili na propulziji, pa audio efekte rakete simuliraju sa razglasa...

Dragan

pre 3 godine

@Nemam nameru da komentarisem ni autosovinisticke ni susedske komentare, vec cu samo reci da mi je poredjenje Beograda sa Parizom, vratilo u secanje jedan video od pre desetak godina, kada je Evropska komisija u svrhu popularizacije prosirenja, sve zapadnobalkanske drzave uporedila sa nekom clanicom EU-e. Cik pogodite koju clanicu je Srbija "glumila"? Naravno, Francusku, a Knez Mihailova u pozadini videa. Iskreno, ima slicnosti!
(ketiS, 8. novembar 2020 22:03)

Ima istine zato sto je Beograd u Kraljevini kopirao Francusku arhitetkuru (kao u ostalom i pola druig evropskih gradova, da napomenem Berlin i Bec). Nas bulevar Kralja Aleksandra (sa platanima ranije) me je podsetio na jedan bulevar u Parizu, gde sam pio kafu, takodje i Krunska ulica i jos mnogo drugih su kao delovi Pariza (kada malo zadjete van onog najvidljivijeg turistickog dela) . Mnogo toga smo kopirali od velike Francuske kulture pre II svetskog rata.

Дејан

pre 3 godine

Копенхаген је прелеп - када говоримо о центру, па и ширем центру. Међутим, периферија је сасвим друга прича. Био сам запањен прљавштином како на земљи, тако и оном коју је ветар разносио по ваздуху.

@WeierOuttaHere

pre 3 godine

Hvala vam! We would like to thank B92 for this lovely article. We are humbled by this attention. We put this video together because we fell in love with Belgrade and most importantly the generous, welcoming and kind people we have met while we have lived here the last 2 1/2 months. We are grateful to have been a guest in your country. 😊 Kindest regards, Scott & Shelley Weier from @WeierOuttaHere