Petak, 11.09.2020.

20:30

Tunel Dunav - tajni prolaz kojeg nema ni na jednoj mapi VIDEO

Izvor: B92

Tunel Dunav - tajni prolaz kojeg nema ni na jednoj mapi VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Nadam se da se ne radi o takvom neznanju

pre 3 godine

Petrovaradin nema nosnju jer je bio grad a ne selo, ajmo samo lagano... ako je Nikola Tesla - Hrvat, onda je ban Jelacic - Srbin. Budite fer iako ste Hrvati.
(Reciprocitet, 14. septembar 2020 07:35) 

Mi smo fer, ali se sudaramo sa nelogicnim izjavama. I komentatorima koji se prave blesavi i naivni.

Petrovaradin nema nosnju

pre 3 godine

Светозар МилетићU starom i novom majuru su Hrvati bili vecina od preko 95% od postanka do 1.w.w. U Gradicu su Nijemci bili vecina relativna. Nista drugo nije prekrajano. U crkvi sv. Jurja kao i u sv. Roka kao i u Gospe Snijezne svi natpisi su na hrvatskom i latinskom jeziku,ne na njemackom ili poljskom. Nema potrebe za nervozom. Da, bilo je mnogo drugih naroda, to je tocno, posebno Nijemaca, ali Petrovaradin je oduvijek bio neodvojiv od Hrvata koji su u njemu bili vecinsko stanovnitvo preko 200' godina. Lp.

Moljac

pre 3 godine

Ovog Vojislava Devića sam lično upoznao kad je pravio neku monografiju Jovine gimnazije. Prvi utisak mi je bio da je šarlatan koji mi traži pare za monografiju koju će izdati jednog lepog dana, možda i dan ranije Svaki sledeći utisak bio je gori od tog. Pojavljuje se na raznim tribinama sa sve čudnijim pričama, jedina konstanta je ta da stalno traži da mu se daju pare. Što se tiče tunela ispod Dunava, kad sam bio mali i meni su prodavali tu priču, ali sam kasnije od istoričara koji su se time bavili dobio detaljno obrazloženje zašto to sigurno nije bilo moguće. Najbanalniji razlog je, naravno, što nije postojala tehnologija da se takav tunel napravi, zatim to što je na mestu Novog Sada tada bila močvara, što bi takav tunel predstavljao opasnost za tvrđavu, jer ako može da se koristi amo, može i tamo i tako redom. Sve u svemu, ako vam je ovo ušlo na jedno uvo, izgurajte to napolje na drugo.

Светозар Милетић

pre 3 godine

@Petrovaradin nema nosnju jer je bio grad a ne selo, поштовани нису били Хрвати већ разни народи римокатоличке вере. Гегенбауер, Карнаш, Урбанек и нису баш Хрвати већ Немци, Пољаци итд. Немојте прекрајато историју. Узимате податке из доба комунизма а датирате их у даљу прошлост. После '45. и није баш било пожељно рећи да си Шваба ... За остало се слажем ...

Crni

pre 3 godine

I šta veliš zadnji put korišćen u prvom svetskom ratu? A od onda ga priroda održava? Pa moja vikendica za četvrt veka ne odlaženja se urušila a vinograd sa par trešanja i marela postao šuma da ne mogu do kuće da dođem. A taj tunel? A ono jeste pod Dunavom suva klima i nema vlage pa to čuva tunel. Mada oće izjutra magla da bude oko Mitrovdana koje kude. A da nije Karađorđe tuda utekao?

AV

pre 3 godine

Ako vam je toliko stalo do tog tunela - napravite ga!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzigi, 13. septembar 2020 19:06)
Hoćemo, biće gotov za dve godine,.

Reciprocitet

pre 3 godine

@Petrovaradin nema nosnju jer je bio grad a ne selo, ajmo samo lagano... ako je Nikola Tesla - Hrvat, onda je ban Jelacic - Srbin. Budite fer iako ste Hrvati.

bozans

pre 3 godine

Ta priča ili legenda je baš stara, poznata je svim Novosađanima. Još '97 u vojsci sam upoznao drugara, zaljubljenika u petrovaradinske katakombe. Obišao je dole svaki kutak, pronašao je po priči i stari austrougarski novčić ali neku naznaku takvog tunela - nije. Naravno, on je verovao da tunel ispod Dunava postoji, samo i po njegovim rečima ako se nije urušio sigurno je u jako lošem stanju i nije bezbedan.

Petrovaradin nema nosnju jer je bio grad a ne selo

pre 3 godine

Biskup Srijemski se zove Đuro Gašparovic, Hrvat iz Golubinaca. Sama crkva sv. Jurja je najvrijedniji sakralni spomenik vojnog baroka ne samo na podrucju Vojvodine, vec samim tim i na podrucju cijele Srbije. Crkva je to koju su izgradili Isusovci pod vodstvom biskupa Karla Kolonića krajem 17' vijeka, kada su se doselili prvi stanovnici Petrovaradina, Hrvati iz BiH. Uz crkvu se nalazi i Samostan koji je sjediste srijemskog biskupa. U Varadinu se nalazi i crkva sv. Roka, a na izlazu prema Beogradu i marijansko svetiste Gospe Snijezne na Tekijama, u koje dolaze vijernici svih krscanskih crkava. Petrovardina nema bez njegovog najslavnijeg stanovnika Hrvatskog bana i slavnog vojskovodje, Josipa Jelacica Buzimskog. Nakon 1.w.w. njemu je ukinut status grada i pripojen je Novom Sadu, iako je NS nastao sa druge strane Dunava kao njegov mladji brat. Da li je to napravljeno zato sta su Hrvati njegovi starosjedioci i zato sta su cinili apsolutno vecinsko stanovnistvo te 1918' godine, ne znam, ali sad necemo dublje u politiku. Svakako jako vrijedan vojni barokni grad Petrovaradin, cije se fasade i krovovi napokon uredjuju nakon nekoliko stoljeca propadanja, a sta financira grad Novi Sad i Vlada R. Srbije.

kukuruz kokicar

pre 3 godine

Mi starosedeoci Novog Sada znamo gde ide tunel i svakodnevno ga krisom koristimo. Tako je najbolje da ostane i dalje.
(Starosedelac Novi Sad, 13. septembar 2020 15:55)

Dolazi čak i do Srbobrana i ko zna gde mu je kraj.

lala

pre 3 godine

Mozda je bio prolaz do velikof ratnog ostrva koje se nalazilo ispod danasnjeg Zezeljevog mosta,a do NS sigurno nema jel je gradnja tvrdjave zavrsena pre nastanka NS

Boris

pre 3 godine

Novosadska, tj. bačka obala Dunava je jako močvarna sa jako mnogo podzemnih voda. Nije moguće kopati dublje od 3-4 metra a da se ne naiđe na vodu. Zapitajte se zašto u Novom Sadu nema tunela, podzemnih garaža, podzemnih prolaza (osim jednog prilično plitkog). Čak su i atomska skloništa izdignuta iznad zemlje pa zatrpana veštačkim brdašcima. Najnoviji primer je tržni centar Promenada koji nikako ne uspeva da ispumpa vodu iz svojih podzemnih prostorija. Tunel koji prolazi ispod Dunava, koji je na toj deonici prilično dubok, preko 10 metara, a izlazi negde u Novom Sadu ni danas ne bi bilo lako napraviti a pre 150-200 godina to jednostavno nije bilo moguće sa tehnologijom koja je tada postojala.

Mad Max

pre 3 godine

Ima i Tajni Metro u Beogradu. Niko ga nije video a priča se već 80 godina o njemu...
(Gagi, 13. septembar 2020 16:53)

Cak su i karte bile u prodaji relativno skoro. I vrlo brzo su rasprodate.

Aleks&mama

pre 3 godine

O istorijskim izvorima i arhivskim dokumentima bi trebalo da govori neko ko je iste bar jednom u zivotu video kako izgledaju, a legendama o Titaniku i mapi koju je prevozio, tunelu ispod Dunava i sl. mogu eventualno da se animiraju posetioci u okviru turistickih tura prilikom obilaska Petrovaradinske tvrdjave, na primer.

Kostadin

pre 3 godine

Oslobidute Tvrđavu od EXITa. Oslobidute Tvrđavu od okupatora svih umetničkih ateljea.Oslobidute Tvrđavu od vojske i oslobodite zauzete vojne objekte. Oslobidute Tvrđavu od nekvalitetnih ugostiteljskih objekata. Sloboda za tvrđavu. Ko upravlja tvrđavom. Grad Novi Sad nije sposoban da tvrđavu drži na nivou koji zaslužuje kao istorijski. Ko je odgovoran što se mladi bodu na sajmu narkomana, ko je odgovoran što se ateleji nenamenski koriste i pretvoreni su u privatne vikendice od strane lica koja nemaju nikakve veze sa ULUVom i ko je odgovoran što se prazne vojne nekretnine urušavaju.

Tocka

pre 3 godine

Tada izgradili 33km podzemnih tunela da bi se odbranili od pošasti zvane Otomansko carstvo, a danas zurlavaju bliskoistočni melosi sa svih strana kao da smo na bliskom istoku. Haos šta su radikali i Milošević napravili od Vojvodine. Umesto da idemo ka Evropi mi jurišamo ka Istanbulu i Tirani. A uniju sa Albanijim ne vredi ni pominjati. Umesto da smo izgradili zid ko Amerikanci prema Meksiku, mi im gradimo autoputeve da nas preplave. Sve naopako. A ako imate trunke časti objavite komentar.

simon

pre 3 godine

Kao arhitekta, rodjeni Novosadjanin a vec 30 godina Bečlija ubih se tražeći mapu po Bečkim arhivama. Kolega koji ovo reče nije u pravu. Takva skica, mapa, plan jednostavno NE POSOJE! Kao ni tunel generalno. Jedino je tačno da bi bilo jako lepo da postoji.

lalo

pre 3 godine

Taj tajni Devicev tunel preko Novog Sada direktno vodi sve so jezera Loch Nis u Skotskoj tako da je vecinom potopljen pa cudoviste iz ovog jezera povremeno dopliva do Stranda i pomalja glavu. Mnogi posetioci ovog kupalista su ga videli a sada arh Devic a nekada ucenik Jovine Gimnazije Voja tacno ima raspored njegovog (cudovista) pojavljivanja na Strandu.

Igor Gavran

pre 3 godine

"Ta karta koju je kapetan tvrđave imao išla je na Titaniku kada je potonuo, da bude u Njujorku na nekoj izložbi prikazana", otkriva Dević.

Neka karta, kod nekog coveka, na nekoj izlozbi, sve jasno... I onda je mrmot zavio cokoladu u foliju.

manko

pre 3 godine

dobro je da je na titaniku... zamislite da je nil amstrong slucajno stavio u dzep i odneo na mesec...a tamo da ga pojurilo kuče i mapa da mu ispadne iz dzepa...

Jaggy

pre 3 godine

Kao klinci smo prošli kroz većinu tunela, provodili bi dane i noći lutajući tim zapuštenim hodnicima i par puta smo nailazili na delove tunela koji su bili potopljeni tako da smo bili ubeđeni da oni vode ispod dunava.. Ja verujem da taj tunel postoji!

naposletku

pre 3 godine

Da ne bude ovo kao u Muckama... Oni tragali za bogatstvom a celo vreme im bilo pred nosom... Tako i ovde... Nema tunela, to su samo bajke, kad ono jednog dana...

Dikili kontakt

pre 3 godine

Jednostavno pustite ovoga što tvrdi da tunel postoji da uđe tamo gde on misli da je ulaz,zatvoriti ulaz i pustiti ga da izađe na drugu stranu.E sad ako ne izađe biće to još jedna žrtva nauke.

Tocka

pre 3 godine

Tada izgradili 33km podzemnih tunela da bi se odbranili od pošasti zvane Otomansko carstvo, a danas zurlavaju bliskoistočni melosi sa svih strana kao da smo na bliskom istoku. Haos šta su radikali i Milošević napravili od Vojvodine. Umesto da idemo ka Evropi mi jurišamo ka Istanbulu i Tirani. A uniju sa Albanijim ne vredi ni pominjati. Umesto da smo izgradili zid ko Amerikanci prema Meksiku, mi im gradimo autoputeve da nas preplave. Sve naopako. A ako imate trunke časti objavite komentar.

manko

pre 3 godine

dobro je da je na titaniku... zamislite da je nil amstrong slucajno stavio u dzep i odneo na mesec...a tamo da ga pojurilo kuče i mapa da mu ispadne iz dzepa...

Igor Gavran

pre 3 godine

"Ta karta koju je kapetan tvrđave imao išla je na Titaniku kada je potonuo, da bude u Njujorku na nekoj izložbi prikazana", otkriva Dević.

Neka karta, kod nekog coveka, na nekoj izlozbi, sve jasno... I onda je mrmot zavio cokoladu u foliju.

Mad Max

pre 3 godine

Ima i Tajni Metro u Beogradu. Niko ga nije video a priča se već 80 godina o njemu...
(Gagi, 13. septembar 2020 16:53)

Cak su i karte bile u prodaji relativno skoro. I vrlo brzo su rasprodate.

simon

pre 3 godine

Kao arhitekta, rodjeni Novosadjanin a vec 30 godina Bečlija ubih se tražeći mapu po Bečkim arhivama. Kolega koji ovo reče nije u pravu. Takva skica, mapa, plan jednostavno NE POSOJE! Kao ni tunel generalno. Jedino je tačno da bi bilo jako lepo da postoji.

Kostadin

pre 3 godine

Oslobidute Tvrđavu od EXITa. Oslobidute Tvrđavu od okupatora svih umetničkih ateljea.Oslobidute Tvrđavu od vojske i oslobodite zauzete vojne objekte. Oslobidute Tvrđavu od nekvalitetnih ugostiteljskih objekata. Sloboda za tvrđavu. Ko upravlja tvrđavom. Grad Novi Sad nije sposoban da tvrđavu drži na nivou koji zaslužuje kao istorijski. Ko je odgovoran što se mladi bodu na sajmu narkomana, ko je odgovoran što se ateleji nenamenski koriste i pretvoreni su u privatne vikendice od strane lica koja nemaju nikakve veze sa ULUVom i ko je odgovoran što se prazne vojne nekretnine urušavaju.

Dikili kontakt

pre 3 godine

Jednostavno pustite ovoga što tvrdi da tunel postoji da uđe tamo gde on misli da je ulaz,zatvoriti ulaz i pustiti ga da izađe na drugu stranu.E sad ako ne izađe biće to još jedna žrtva nauke.

Boris

pre 3 godine

Novosadska, tj. bačka obala Dunava je jako močvarna sa jako mnogo podzemnih voda. Nije moguće kopati dublje od 3-4 metra a da se ne naiđe na vodu. Zapitajte se zašto u Novom Sadu nema tunela, podzemnih garaža, podzemnih prolaza (osim jednog prilično plitkog). Čak su i atomska skloništa izdignuta iznad zemlje pa zatrpana veštačkim brdašcima. Najnoviji primer je tržni centar Promenada koji nikako ne uspeva da ispumpa vodu iz svojih podzemnih prostorija. Tunel koji prolazi ispod Dunava, koji je na toj deonici prilično dubok, preko 10 metara, a izlazi negde u Novom Sadu ni danas ne bi bilo lako napraviti a pre 150-200 godina to jednostavno nije bilo moguće sa tehnologijom koja je tada postojala.

lalo

pre 3 godine

Taj tajni Devicev tunel preko Novog Sada direktno vodi sve so jezera Loch Nis u Skotskoj tako da je vecinom potopljen pa cudoviste iz ovog jezera povremeno dopliva do Stranda i pomalja glavu. Mnogi posetioci ovog kupalista su ga videli a sada arh Devic a nekada ucenik Jovine Gimnazije Voja tacno ima raspored njegovog (cudovista) pojavljivanja na Strandu.

Jaggy

pre 3 godine

Kao klinci smo prošli kroz većinu tunela, provodili bi dane i noći lutajući tim zapuštenim hodnicima i par puta smo nailazili na delove tunela koji su bili potopljeni tako da smo bili ubeđeni da oni vode ispod dunava.. Ja verujem da taj tunel postoji!

kukuruz kokicar

pre 3 godine

Mi starosedeoci Novog Sada znamo gde ide tunel i svakodnevno ga krisom koristimo. Tako je najbolje da ostane i dalje.
(Starosedelac Novi Sad, 13. septembar 2020 15:55)

Dolazi čak i do Srbobrana i ko zna gde mu je kraj.

naposletku

pre 3 godine

Da ne bude ovo kao u Muckama... Oni tragali za bogatstvom a celo vreme im bilo pred nosom... Tako i ovde... Nema tunela, to su samo bajke, kad ono jednog dana...

Aleks&mama

pre 3 godine

O istorijskim izvorima i arhivskim dokumentima bi trebalo da govori neko ko je iste bar jednom u zivotu video kako izgledaju, a legendama o Titaniku i mapi koju je prevozio, tunelu ispod Dunava i sl. mogu eventualno da se animiraju posetioci u okviru turistickih tura prilikom obilaska Petrovaradinske tvrdjave, na primer.

Petrovaradin nema nosnju jer je bio grad a ne selo

pre 3 godine

Biskup Srijemski se zove Đuro Gašparovic, Hrvat iz Golubinaca. Sama crkva sv. Jurja je najvrijedniji sakralni spomenik vojnog baroka ne samo na podrucju Vojvodine, vec samim tim i na podrucju cijele Srbije. Crkva je to koju su izgradili Isusovci pod vodstvom biskupa Karla Kolonića krajem 17' vijeka, kada su se doselili prvi stanovnici Petrovaradina, Hrvati iz BiH. Uz crkvu se nalazi i Samostan koji je sjediste srijemskog biskupa. U Varadinu se nalazi i crkva sv. Roka, a na izlazu prema Beogradu i marijansko svetiste Gospe Snijezne na Tekijama, u koje dolaze vijernici svih krscanskih crkava. Petrovardina nema bez njegovog najslavnijeg stanovnika Hrvatskog bana i slavnog vojskovodje, Josipa Jelacica Buzimskog. Nakon 1.w.w. njemu je ukinut status grada i pripojen je Novom Sadu, iako je NS nastao sa druge strane Dunava kao njegov mladji brat. Da li je to napravljeno zato sta su Hrvati njegovi starosjedioci i zato sta su cinili apsolutno vecinsko stanovnistvo te 1918' godine, ne znam, ali sad necemo dublje u politiku. Svakako jako vrijedan vojni barokni grad Petrovaradin, cije se fasade i krovovi napokon uredjuju nakon nekoliko stoljeca propadanja, a sta financira grad Novi Sad i Vlada R. Srbije.

lala

pre 3 godine

Mozda je bio prolaz do velikof ratnog ostrva koje se nalazilo ispod danasnjeg Zezeljevog mosta,a do NS sigurno nema jel je gradnja tvrdjave zavrsena pre nastanka NS

Moljac

pre 3 godine

Ovog Vojislava Devića sam lično upoznao kad je pravio neku monografiju Jovine gimnazije. Prvi utisak mi je bio da je šarlatan koji mi traži pare za monografiju koju će izdati jednog lepog dana, možda i dan ranije Svaki sledeći utisak bio je gori od tog. Pojavljuje se na raznim tribinama sa sve čudnijim pričama, jedina konstanta je ta da stalno traži da mu se daju pare. Što se tiče tunela ispod Dunava, kad sam bio mali i meni su prodavali tu priču, ali sam kasnije od istoričara koji su se time bavili dobio detaljno obrazloženje zašto to sigurno nije bilo moguće. Najbanalniji razlog je, naravno, što nije postojala tehnologija da se takav tunel napravi, zatim to što je na mestu Novog Sada tada bila močvara, što bi takav tunel predstavljao opasnost za tvrđavu, jer ako može da se koristi amo, može i tamo i tako redom. Sve u svemu, ako vam je ovo ušlo na jedno uvo, izgurajte to napolje na drugo.

Светозар Милетић

pre 3 godine

@Petrovaradin nema nosnju jer je bio grad a ne selo, поштовани нису били Хрвати већ разни народи римокатоличке вере. Гегенбауер, Карнаш, Урбанек и нису баш Хрвати већ Немци, Пољаци итд. Немојте прекрајато историју. Узимате податке из доба комунизма а датирате их у даљу прошлост. После '45. и није баш било пожељно рећи да си Шваба ... За остало се слажем ...

Crni

pre 3 godine

I šta veliš zadnji put korišćen u prvom svetskom ratu? A od onda ga priroda održava? Pa moja vikendica za četvrt veka ne odlaženja se urušila a vinograd sa par trešanja i marela postao šuma da ne mogu do kuće da dođem. A taj tunel? A ono jeste pod Dunavom suva klima i nema vlage pa to čuva tunel. Mada oće izjutra magla da bude oko Mitrovdana koje kude. A da nije Karađorđe tuda utekao?

bozans

pre 3 godine

Ta priča ili legenda je baš stara, poznata je svim Novosađanima. Još '97 u vojsci sam upoznao drugara, zaljubljenika u petrovaradinske katakombe. Obišao je dole svaki kutak, pronašao je po priči i stari austrougarski novčić ali neku naznaku takvog tunela - nije. Naravno, on je verovao da tunel ispod Dunava postoji, samo i po njegovim rečima ako se nije urušio sigurno je u jako lošem stanju i nije bezbedan.

AV

pre 3 godine

Ako vam je toliko stalo do tog tunela - napravite ga!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzigi, 13. septembar 2020 19:06)
Hoćemo, biće gotov za dve godine,.

Reciprocitet

pre 3 godine

@Petrovaradin nema nosnju jer je bio grad a ne selo, ajmo samo lagano... ako je Nikola Tesla - Hrvat, onda je ban Jelacic - Srbin. Budite fer iako ste Hrvati.

Petrovaradin nema nosnju

pre 3 godine

Светозар МилетићU starom i novom majuru su Hrvati bili vecina od preko 95% od postanka do 1.w.w. U Gradicu su Nijemci bili vecina relativna. Nista drugo nije prekrajano. U crkvi sv. Jurja kao i u sv. Roka kao i u Gospe Snijezne svi natpisi su na hrvatskom i latinskom jeziku,ne na njemackom ili poljskom. Nema potrebe za nervozom. Da, bilo je mnogo drugih naroda, to je tocno, posebno Nijemaca, ali Petrovaradin je oduvijek bio neodvojiv od Hrvata koji su u njemu bili vecinsko stanovnitvo preko 200' godina. Lp.

Nadam se da se ne radi o takvom neznanju

pre 3 godine

Petrovaradin nema nosnju jer je bio grad a ne selo, ajmo samo lagano... ako je Nikola Tesla - Hrvat, onda je ban Jelacic - Srbin. Budite fer iako ste Hrvati.
(Reciprocitet, 14. septembar 2020 07:35) 

Mi smo fer, ali se sudaramo sa nelogicnim izjavama. I komentatorima koji se prave blesavi i naivni.

Petrovaradin nema nosnju jer je bio grad a ne selo

pre 3 godine

Biskup Srijemski se zove Đuro Gašparovic, Hrvat iz Golubinaca. Sama crkva sv. Jurja je najvrijedniji sakralni spomenik vojnog baroka ne samo na podrucju Vojvodine, vec samim tim i na podrucju cijele Srbije. Crkva je to koju su izgradili Isusovci pod vodstvom biskupa Karla Kolonića krajem 17' vijeka, kada su se doselili prvi stanovnici Petrovaradina, Hrvati iz BiH. Uz crkvu se nalazi i Samostan koji je sjediste srijemskog biskupa. U Varadinu se nalazi i crkva sv. Roka, a na izlazu prema Beogradu i marijansko svetiste Gospe Snijezne na Tekijama, u koje dolaze vijernici svih krscanskih crkava. Petrovardina nema bez njegovog najslavnijeg stanovnika Hrvatskog bana i slavnog vojskovodje, Josipa Jelacica Buzimskog. Nakon 1.w.w. njemu je ukinut status grada i pripojen je Novom Sadu, iako je NS nastao sa druge strane Dunava kao njegov mladji brat. Da li je to napravljeno zato sta su Hrvati njegovi starosjedioci i zato sta su cinili apsolutno vecinsko stanovnistvo te 1918' godine, ne znam, ali sad necemo dublje u politiku. Svakako jako vrijedan vojni barokni grad Petrovaradin, cije se fasade i krovovi napokon uredjuju nakon nekoliko stoljeca propadanja, a sta financira grad Novi Sad i Vlada R. Srbije.

Tocka

pre 3 godine

Tada izgradili 33km podzemnih tunela da bi se odbranili od pošasti zvane Otomansko carstvo, a danas zurlavaju bliskoistočni melosi sa svih strana kao da smo na bliskom istoku. Haos šta su radikali i Milošević napravili od Vojvodine. Umesto da idemo ka Evropi mi jurišamo ka Istanbulu i Tirani. A uniju sa Albanijim ne vredi ni pominjati. Umesto da smo izgradili zid ko Amerikanci prema Meksiku, mi im gradimo autoputeve da nas preplave. Sve naopako. A ako imate trunke časti objavite komentar.

lalo

pre 3 godine

Taj tajni Devicev tunel preko Novog Sada direktno vodi sve so jezera Loch Nis u Skotskoj tako da je vecinom potopljen pa cudoviste iz ovog jezera povremeno dopliva do Stranda i pomalja glavu. Mnogi posetioci ovog kupalista su ga videli a sada arh Devic a nekada ucenik Jovine Gimnazije Voja tacno ima raspored njegovog (cudovista) pojavljivanja na Strandu.

Dikili kontakt

pre 3 godine

Jednostavno pustite ovoga što tvrdi da tunel postoji da uđe tamo gde on misli da je ulaz,zatvoriti ulaz i pustiti ga da izađe na drugu stranu.E sad ako ne izađe biće to još jedna žrtva nauke.

Kostadin

pre 3 godine

Oslobidute Tvrđavu od EXITa. Oslobidute Tvrđavu od okupatora svih umetničkih ateljea.Oslobidute Tvrđavu od vojske i oslobodite zauzete vojne objekte. Oslobidute Tvrđavu od nekvalitetnih ugostiteljskih objekata. Sloboda za tvrđavu. Ko upravlja tvrđavom. Grad Novi Sad nije sposoban da tvrđavu drži na nivou koji zaslužuje kao istorijski. Ko je odgovoran što se mladi bodu na sajmu narkomana, ko je odgovoran što se ateleji nenamenski koriste i pretvoreni su u privatne vikendice od strane lica koja nemaju nikakve veze sa ULUVom i ko je odgovoran što se prazne vojne nekretnine urušavaju.

Jaggy

pre 3 godine

Kao klinci smo prošli kroz većinu tunela, provodili bi dane i noći lutajući tim zapuštenim hodnicima i par puta smo nailazili na delove tunela koji su bili potopljeni tako da smo bili ubeđeni da oni vode ispod dunava.. Ja verujem da taj tunel postoji!

Igor Gavran

pre 3 godine

"Ta karta koju je kapetan tvrđave imao išla je na Titaniku kada je potonuo, da bude u Njujorku na nekoj izložbi prikazana", otkriva Dević.

Neka karta, kod nekog coveka, na nekoj izlozbi, sve jasno... I onda je mrmot zavio cokoladu u foliju.

manko

pre 3 godine

dobro je da je na titaniku... zamislite da je nil amstrong slucajno stavio u dzep i odneo na mesec...a tamo da ga pojurilo kuče i mapa da mu ispadne iz dzepa...

naposletku

pre 3 godine

Da ne bude ovo kao u Muckama... Oni tragali za bogatstvom a celo vreme im bilo pred nosom... Tako i ovde... Nema tunela, to su samo bajke, kad ono jednog dana...

simon

pre 3 godine

Kao arhitekta, rodjeni Novosadjanin a vec 30 godina Bečlija ubih se tražeći mapu po Bečkim arhivama. Kolega koji ovo reče nije u pravu. Takva skica, mapa, plan jednostavno NE POSOJE! Kao ni tunel generalno. Jedino je tačno da bi bilo jako lepo da postoji.

lala

pre 3 godine

Mozda je bio prolaz do velikof ratnog ostrva koje se nalazilo ispod danasnjeg Zezeljevog mosta,a do NS sigurno nema jel je gradnja tvrdjave zavrsena pre nastanka NS

Boris

pre 3 godine

Novosadska, tj. bačka obala Dunava je jako močvarna sa jako mnogo podzemnih voda. Nije moguće kopati dublje od 3-4 metra a da se ne naiđe na vodu. Zapitajte se zašto u Novom Sadu nema tunela, podzemnih garaža, podzemnih prolaza (osim jednog prilično plitkog). Čak su i atomska skloništa izdignuta iznad zemlje pa zatrpana veštačkim brdašcima. Najnoviji primer je tržni centar Promenada koji nikako ne uspeva da ispumpa vodu iz svojih podzemnih prostorija. Tunel koji prolazi ispod Dunava, koji je na toj deonici prilično dubok, preko 10 metara, a izlazi negde u Novom Sadu ni danas ne bi bilo lako napraviti a pre 150-200 godina to jednostavno nije bilo moguće sa tehnologijom koja je tada postojala.

Mad Max

pre 3 godine

Ima i Tajni Metro u Beogradu. Niko ga nije video a priča se već 80 godina o njemu...
(Gagi, 13. septembar 2020 16:53)

Cak su i karte bile u prodaji relativno skoro. I vrlo brzo su rasprodate.

kukuruz kokicar

pre 3 godine

Mi starosedeoci Novog Sada znamo gde ide tunel i svakodnevno ga krisom koristimo. Tako je najbolje da ostane i dalje.
(Starosedelac Novi Sad, 13. septembar 2020 15:55)

Dolazi čak i do Srbobrana i ko zna gde mu je kraj.

Aleks&mama

pre 3 godine

O istorijskim izvorima i arhivskim dokumentima bi trebalo da govori neko ko je iste bar jednom u zivotu video kako izgledaju, a legendama o Titaniku i mapi koju je prevozio, tunelu ispod Dunava i sl. mogu eventualno da se animiraju posetioci u okviru turistickih tura prilikom obilaska Petrovaradinske tvrdjave, na primer.

Petrovaradin nema nosnju

pre 3 godine

Светозар МилетићU starom i novom majuru su Hrvati bili vecina od preko 95% od postanka do 1.w.w. U Gradicu su Nijemci bili vecina relativna. Nista drugo nije prekrajano. U crkvi sv. Jurja kao i u sv. Roka kao i u Gospe Snijezne svi natpisi su na hrvatskom i latinskom jeziku,ne na njemackom ili poljskom. Nema potrebe za nervozom. Da, bilo je mnogo drugih naroda, to je tocno, posebno Nijemaca, ali Petrovaradin je oduvijek bio neodvojiv od Hrvata koji su u njemu bili vecinsko stanovnitvo preko 200' godina. Lp.

Reciprocitet

pre 3 godine

@Petrovaradin nema nosnju jer je bio grad a ne selo, ajmo samo lagano... ako je Nikola Tesla - Hrvat, onda je ban Jelacic - Srbin. Budite fer iako ste Hrvati.

Nadam se da se ne radi o takvom neznanju

pre 3 godine

Petrovaradin nema nosnju jer je bio grad a ne selo, ajmo samo lagano... ako je Nikola Tesla - Hrvat, onda je ban Jelacic - Srbin. Budite fer iako ste Hrvati.
(Reciprocitet, 14. septembar 2020 07:35) 

Mi smo fer, ali se sudaramo sa nelogicnim izjavama. I komentatorima koji se prave blesavi i naivni.

Светозар Милетић

pre 3 godine

@Petrovaradin nema nosnju jer je bio grad a ne selo, поштовани нису били Хрвати већ разни народи римокатоличке вере. Гегенбауер, Карнаш, Урбанек и нису баш Хрвати већ Немци, Пољаци итд. Немојте прекрајато историју. Узимате податке из доба комунизма а датирате их у даљу прошлост. После '45. и није баш било пожељно рећи да си Шваба ... За остало се слажем ...

Crni

pre 3 godine

I šta veliš zadnji put korišćen u prvom svetskom ratu? A od onda ga priroda održava? Pa moja vikendica za četvrt veka ne odlaženja se urušila a vinograd sa par trešanja i marela postao šuma da ne mogu do kuće da dođem. A taj tunel? A ono jeste pod Dunavom suva klima i nema vlage pa to čuva tunel. Mada oće izjutra magla da bude oko Mitrovdana koje kude. A da nije Karađorđe tuda utekao?

bozans

pre 3 godine

Ta priča ili legenda je baš stara, poznata je svim Novosađanima. Još '97 u vojsci sam upoznao drugara, zaljubljenika u petrovaradinske katakombe. Obišao je dole svaki kutak, pronašao je po priči i stari austrougarski novčić ali neku naznaku takvog tunela - nije. Naravno, on je verovao da tunel ispod Dunava postoji, samo i po njegovim rečima ako se nije urušio sigurno je u jako lošem stanju i nije bezbedan.

AV

pre 3 godine

Ako vam je toliko stalo do tog tunela - napravite ga!
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzigi, 13. septembar 2020 19:06)
Hoćemo, biće gotov za dve godine,.

Moljac

pre 3 godine

Ovog Vojislava Devića sam lično upoznao kad je pravio neku monografiju Jovine gimnazije. Prvi utisak mi je bio da je šarlatan koji mi traži pare za monografiju koju će izdati jednog lepog dana, možda i dan ranije Svaki sledeći utisak bio je gori od tog. Pojavljuje se na raznim tribinama sa sve čudnijim pričama, jedina konstanta je ta da stalno traži da mu se daju pare. Što se tiče tunela ispod Dunava, kad sam bio mali i meni su prodavali tu priču, ali sam kasnije od istoričara koji su se time bavili dobio detaljno obrazloženje zašto to sigurno nije bilo moguće. Najbanalniji razlog je, naravno, što nije postojala tehnologija da se takav tunel napravi, zatim to što je na mestu Novog Sada tada bila močvara, što bi takav tunel predstavljao opasnost za tvrđavu, jer ako može da se koristi amo, može i tamo i tako redom. Sve u svemu, ako vam je ovo ušlo na jedno uvo, izgurajte to napolje na drugo.