Srpske turističke agencije traže da se brišu iz registra: "Ovo je teško vreme za njih"

Turizam i turističke agencije širom sveta pate zbog pandemije, a Srbija nije izuzetak, i pitanje je da li država može da donese odluke koje će da pomognu agencijama u ovim teškim vremenima. Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je da kao ministarstvo ili kao vlada ne mogu da donose mere koje se odnose na celu privredu ali dodaje da su pogodnosti poput isplate tri minimalca koristila i turistička privreda ali i da će sada koristiti meru isplate 60 odsto minimalca u naredna dva meseca.

Izvor: B92
Pošaljite komentar
 1. Ko ce da plati stetu gradjanima koji su dali agencijama pare? Da li treba teretiti drzavu zbog toga i tuziti je posto dozvoljava da se agencije ugase iako duguju novac.
  (Tara, 3. avgust 2020 13:51)

  # Link komentara

 2. A kako bi bilo da se zalozite za otvaranje granica????
  (Miss, 3. avgust 2020 01:51)

  # Link komentara

 3. Ne razumem, zašto agencije ne traže povraćaj od inostranih hotelijera? Uslugu nisu pružili putnicima ni jedni ni drugi! Uzeli pare, uzeli proviziju i sad da zatvore?? Ko će onda da izvrši obavezu po zamenskim vaučer ima ili da vrati novac? Osiguravaju kuće 2022.?
  (Тамара, 2. avgust 2020 22:38)

  # Link komentara

 4. Agencija=prevara!!!! Kad god su mogli i gde god su mogli!!!!! Mali broj njih su uslovno rečeno ozbiljne agencije, ali i za njih važi prva rečenica.
   (neznalica, 2. avgust 2020 12:08)

  # Link komentara

 5. Mnogo toga plasiraju u medije da bi pripremili teren. Npr kafići su jako ugroženi jer im je skraćeno radno vreme 07-23h. Pa svud u svetu kafići rade do 23 i kraće. Klubovi rade posle ponoći a oni tamo plaćaju debele takse i imaju stroge uslove poslovanja. Ovde kod nas namerno je sve izmešano. Cela privreda je ugrožena, a kukaju samo kafedžije.
  (Stanoje, 2. avgust 2020 10:41)

  # Link komentara

 6. A ko će da vrati pare ako se agencija izbriše?
  (Pa, 2. avgust 2020 10:30)

  # Link komentara

 7. Slicno se vec dogodilo,SAB Travel je vec to zavrsio.Nas 6000 je opljackano,osiguranje je nam je isplatilo neki novac,dobili smo oko 68% od naseg novca.Rezultat je,ostali su svakom duzni po 15000 dinara,oko 5000 ljudi je opljackano i nikom nista.Vlasnik je tada javno na tv,rekao svasta,da ce prodati buseve,stanove,bla,bla.Ono sto se dogodilo je da je zatvorena agencija,koja je postojala 26 godina i na istom mestu je otvorena nova.Zove se Magdalena travel,u Deligradskoj.Covek i dalje radi i kako je moguce da je jaci od Drzave,eto vam nase iskustvo i sto se tice Drzave i osiguranja...
  (samo da kazem, 2. avgust 2020 10:22)

  # Link komentara

 8. Mislim da ovde komentariše većina koja nije upoznata već samo ostrašćena!!
  Ako ste uzeli vaučer tj potvrdu za zamensko putovanje, videli ste da je vezano za prethodni ugovor o putovanju gde vam je osiguravajuća kuća kroz garanciju putovanja, garantovana. Isto to je i sada sa vaučerom. A rad osigurajućih kuća reguliše Narodna banka Srbije.
  (Miroslav, 2. avgust 2020 08:35)

  # Link komentara

 9. Novac od uplaćenih aranžmana je kod inopartnera i više nemojte živeti u toj zabludi da su agencije potrošile vaše pare. Šta mislite, hoće li hotel da drži nekome sobu na lepe oči. Iz godine u godinu su sve striktniji uslovi plaćanja i to što se neko bavio turizmom pre nekoliko godina pa zna kako stvari stoje, e pa nije više tako. Sezonu smo prodavali Grčku, samo apartamane tri od jedanaest meseci koliko je prodajemo, Tursku, Egipat, Španiju, Italiju i sl. dva meseca od devet meseci koliko je prodajemo. Pa šta mislite o kolikom bogatstvu se tu može da radi? Mislite da neki hotelijer drži sobu na lepe oči? Budite malo realni. A što se tiče Srbije. Srbija nema MORE. Žao mi je ali tako je. I u drugim državama koje nemaju izlaz na more, domaći turistički promet se uglavnom obavlja vikendom a za godišnji odmor se ide na more ili šta god. I to je tako, svidjalo se to nekome ili ne.
  (Dragana, 2. avgust 2020 01:12)

  # Link komentara

 10. Ako se moja agencija ugasi sto ce vrv da se desi,jer ce 99% njih da se "ugasi" a onda ce da otvore nove na svalerke i babe, ko mi Rasime garantuje za vaucer ili povracaj novca?
  Sto bi ijedna agencija vracala pare?
  Pa vi ste ih zastitili,laz je da bi bankrotirale jer nije bilo razloga.
  Ja bih razumeo da je uslov za vaucer bio da agencija dokaze i pokaze da je moje pare iz januara za aranzman u julu, prenela u GR, umanjeno za agencijsku privoziju, ali sumnjam da je tako, sto znci da se agencije koriste nasim parama i dalje, a sada ovaj ladno prica jos i o gasenju agencija?
  Drzava mora da garantuje za sve uplate agncijama!
  Jedno znm 100%, nkd vise u zivotu necu da imam posla sa agencijama.
   (C i n i k, 1. avgust 2020 21:18)

  # Link komentara

 11. Vrlo pametno gazde tih agencija razmisljaju. Garantujem da su vec u februaru isplatili sebi dividendu i sada mirno mogu da se ugase. A, sa vaucerima obrisati...
  (Jjj, 1. avgust 2020 19:28)

  # Link komentara

 12. A zasto je ministar doneo Uredbu kojom im je dozvolio pljacku. Zasto nisu uzeli kredite da vrate novac koji duguju zbog nerealizovanih aranzmana? Jos im drzava dotira plate. Sramota. Ukrali su preko 500 miliona evra od gradjana, a sada ce da preregistruju agencije.
  (Ljudmila, 1. avgust 2020 17:40)

  # Link komentara

 13. Dodaje da agencije isplaćuju svojim stranim partnerima aranžmane koje su ovde sklopile sa našim građanima i da su morali da im vrate novac.

  "Taj novac ne bi mogle da plate da nije bilo uredbe o zamenskom putovanju i mogli su samo da stave ključ u bravu", smatra Ljajić.
  Ovo ne mogu da shvatim. Da li smo svi mi budale ili nesto ovde duboko nije u redu.
  Otkazan aranzman, a strani partner trazi novac za nesto sto je otkazano i agencije to moraju da mu daju. Gde to ima. Zar agencije nemaju ugovore sa svojim partnerima i ako imaju pristale su na takve uslove ugovora. To nema nigde. To je van pameti. Jedino ima smisla ako se placaju dugovi, ali to se ne kaze.
  (qwerty, 1. avgust 2020 16:59)

  # Link komentara

 14. Vlada Srbije i ministar Ljajić će omogućiti prevaru građana sa tzv "zamenskim putovanjima". Najveći broj agencija neće vratiti novac, niti će biti nešto "zamensko". Pravi pokazatelj da su Vlada i ministri u službi interesnih grupa a ne građana.
   (apsolutnih 100, 1. avgust 2020 15:43)

  # Link komentara

 15. i onako su pljackali turiste na sve moguce i nemoguce nacine, tako da karma je cudo....
   (ajde ne lupajte, 1. avgust 2020 15:10)

  # Link komentara

 16. Znaci,sa tim zamenskim vaucerima,moci ce samo da obrise nesto ako neko ostane bez toalet papira?
  (pitam, 1. avgust 2020 13:38)

  # Link komentara

 17. Odose vauceri!
  (ivan, 1. avgust 2020 12:58)

  # Link komentara

 18. Vise forsirati domaci turizam. Organizujte plovidbe nasim rekama. Drzava da sredi plaze Na Tikvari u Backoj Palanci, jezerima u Beloj Crkvi, Vlasinskom jezeru, Zlatarskom, Zaovinskom itd.
   (Jovan, 1. avgust 2020 12:45)

  # Link komentara

 19. Znate šta? Mnogo mi ih žao
   (VJ, 1. avgust 2020 12:37)

  # Link komentara

 20. Ko ce da vrati novac kada sve agencije budu zatvorene?
   (PunoImeIPrezime, 1. avgust 2020 12:35)

  # Link komentara

 21. Niko se nije bunio kad su fabrike gašenje i radnici ostajali bez posla sad zbog 30 turistički agencija toliko ludilo.
   (duki, 1. avgust 2020 12:30)

  # Link komentara

 22. Uzele su novac,bar je 40% njihova zarada i sada ce stecaj da proglase i nikom nista.
   (Aca, 1. avgust 2020 12:23)

  # Link komentara