1. Predivna priroda. Jednom ću otići u posetu rumunskim Karpatima. I mi u Srbiji moramo više zaštićenih dobara proglasiti nacionalnim parkovima, u cilju zaštite biodiverziteta i prevencije bespravne gradnje, izgradnje hidtoelektrana, devastacije... Moj glas ide Staroj planini. Krajnje je vreme da se to uradi. Potom uzeti u razmatranje i ostale kandidate, poput Gornjeg podunavlja ili Deliblatske peščare.
  [Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Nikola, 24. mart 2020 15:57)


  Nema razloga da klasičan rezervat prirode poput Gornjeg Podunavlja dobije status nacionalnog parka, prosto ni nema uslove za takav status. Sa druge strane Kučaj-Beljanica je "zasluženo" jedan od glavnih kandidata za novi nacionalni park. Slažem se za Staru planinu.
  (Perperius, 24. mart 2020 18:05)

  # Link komentara

 2. Hvala, stavljeno na spisak!
   (dzigi, 24. mart 2020 17:32)

  # Link komentara

 3. Karpati su prelepi ali su i najopasniji deo Evrope radi divljih životinja tako da ne pomisle pojedinci da je to isto kao šetnjica po Fruškoj Gori ili Avali.
   (zoran, 24. mart 2020 17:30)

  # Link komentara

 4. Prapostojbina Madjara.
   (DjurdjeleVojvoda, 24. mart 2020 17:11)

  # Link komentara

 5. interesantno je da su rumuni nastali kao nacija posle krimskog rata i da su bili vernici do tada srpske pravoslavne crkve.a ta planina se zvala sarmati jer su tu ziveli sarmati....
   (d, 24. mart 2020 16:00)

  # Link komentara

 6. Predivna priroda.
  Jednom ću otići u posetu rumunskim Karpatima.
  I mi u Srbiji moramo više zaštićenih dobara proglasiti nacionalnim parkovima, u cilju zaštite biodiverziteta i prevencije bespravne gradnje, izgradnje hidtoelektrana, devastacije...
  Moj glas ide Staroj planini. Krajnje je vreme da se to uradi.
  Potom uzeti u razmatranje i ostale kandidate, poput Gornjeg podunavlja ili Deliblatske peščare.
   (Nikola, 24. mart 2020 15:57)

  # Link komentara

 7. Bili prošlog leta supruga i ja. Kampovanje u kolima (Fiat Multipla, izvađena zadnja sedišta, sunđer 10 cm, k'o soba).

  Krug: Beograd, - Golubac - Lepenski vir - Turn Severin(trajanov most) - Targu Jiu - Hunedoara (dvorac Hunjadi Janoša, ugarskog kralja) - Petrosani - planina Rezetat - Turda (rudnik soli, slano jezero sa čamcima 100 m ispod zemlje) - Cluj(botanička bašta na 100Ha, malo je dan da se sve obiđe) - Targu Mures - Bicaz jezero - Kanjon Bicaz (čudo neviđeno gde se reka i brobijen put otimaju ko će da uzme prevlast u skučenom prostoru kanjona koji na pojedinim mestima nije širi od nekoliko metara) - Sigishoara(jedna od najbolje očuvanih srednjevekovnih gradsih celina u Evropi) - Brasov - dvorac Sinaia, Bran (drakulin dvorac u kojem Grof Vlad Tepeš verovatno nikad nije bio) - Sibiu(Etno selo na 5 Km2, za koje treba tri dana da se obiđe sve) - Transfagarasan (put kojim se jednom u životu mora proći) - Pitesti - Turn Severin - Beograd.

  2900 kilometara. Noćenje u kampovima koji su sasvim solidni. Hrana u vlastitoj režiji osim par obroka u restoranu. Ukupni troškovi za 15 dana sa ulaznicama u sve najvažnije atrakcije oko 850 Eura. Ko nije već bio neće se pokajati. Nama toliko bliska zemlja a koju jako malo posećujemo. Putevi su, generalno, mnogo bolji nego kod nas. Ljudi koji nas najčešće vrlo srdačno prihvataju kad čuju odakle dolazimo.

  PS. U divljim predelima vodite računa. IMA MEDVEDA!!
  (Zoran, 24. mart 2020 15:55)

  # Link komentara

 8. Srpska prapostojbina xD.
   (Amerikanac, 24. mart 2020 15:53)

  # Link komentara

 9. Kakva priroda...Karpati su zbog svoje velicine i ocuvanosti sigurno medju najlepsim predelima u Evropi
   (DDDD, 24. mart 2020 15:25)

  # Link komentara