Četvrtak, 20.02.2020.

09:55

ANKETA B92: Koje je najbolje jelo u Srbiji?

Izvor: B92

ANKETA B92: Koje je najbolje jelo u Srbiji? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

145 Komentari

Sortiraj po:

Јабучило

pre 3 godine

Cuj, teleca glava u skembetu? Sta je to uopste? Povraca mi se i od same pomisli na to.
(Nikola 089, 24. april 2020 17:08)

Пробај, па онда куди. Ако не пробаш, остаћеш сиромашнији за једно предивно гастрономско искуство.

артиљерац

pre 3 godine

@ neko И ја сам брате велики гурман.А по правој професији сам инжењер.Кувар
сам постао јер сам се заносио неком идејом да отварам кафану.Па ми је требала
квалификација.Али не смета ми и ова диплома,пуно сам научио у угоститељској
школи.Поздрав свим гурманима света.

wiener

pre 3 godine

Za ove što spominju poreklo reči kao znak da nešto nije autentično srpsko, evo par primera. Sarma se u turskoj ne pravi u kupusovom listu, a ni punjenje nije baš isto. Musaka, koja je grčka, nije ista kao ona koja se pravi u srbiji. Turska reč kebab je poreklo srpske reči ćevap i time ćevapčići, ali je turski kebab isto što i giros, bez pomfrita. Turska reč pida je poreklo reči pita i opet nisu uopšte iste stvari. I tako dalje. Znači nije istina da je srpska sarma nešto kao varijacija neke pice već prilično autentični srpski recept sa nekim svojim varijacijama.

Gremzi

pre 3 godine

Od svega navedenog u anketi gorusica me hvata.
Ako su ovo dragulji srpske kuhinje, stvarno nismo kreativni.
Ribu niko ne jede, ili samo za slavu znaju da je uvaljaju u brasno i natope zejtinom.
Slatke sljive koliko hoces, niko ne pravi četni za prasetinu ili koristi za nesto dr. osim rakiju i marmeladu. Malinu prosipaju, ali niko ne servira tu marmeladu uz bečku.
Oduvek sam se pitao kako nasi seljaci naprave onaj leba vrhunski, smeka ko pica u Kalabriji, a kod nas ne znaju od toga ni picu da naprave, vec ti to testo natope u moču i matori kajmak.
Vinogradarske breske uz divljac. Cvekla, spargle, tikve, celer, tikvice, paskanat, pecurke, zaboravljeni i da ne nabrajam dalje.

mj

pre 3 godine

Za vreme prvog svetskog rata i povlacenja srpske vojske preko Albanije nasa vojska je sela suv hleb, zapecen sa malo svinjske masti, soli i tucane paprike jer nisu imali sta drugo da jedu. To se danas sluzi u Nisu po kafanama kao albanska salata i nije ni turskog ni madjarskog ni drugog porekla, nego srpskog. Bez obzira kako se zove.

021

pre 3 godine

@TR

Zavisi gde, kod nas na severu ima dosta mađarske i nemačke kuhinje. A na jugu ima dosta i grčkih jela, nije sve turska kuhinja. A i turska kuhinja koju smo usvojili, tj jela, pola su iz arapske kuhinje koju su usvojili Turci. U suštini i Turska kuhinja je mešavina grčke, levantske i arapske kuhinje.

Eldorado

pre 4 godine

Ljubormire,
Dodaj salatu od cvekle uz grašak, meni je to vrhunski. Ili barem sir. Grašak sam po sebi nije nešto posebno, ali uz dodatke je odličan.

Beli

pre 4 godine

A sad za prave gurmane crevca na zaru pa skembici u saftu ili pohovani pa svinjske nogice u saftu. Oni koji nisu jeli neka ne komentarisu ako nisu upoznati sa ovom preukusnom hranom jer vecina ljudi ima razvijenu kulturolosku barijeru koju ko zna i kada im usadio neko sta se sme i ne sme jesti. Ja od kad sam probio takvu vrstu blokade i barijere rasturam se od ukusnih jela.........

Miro,Bastina-Ohio

pre 4 godine

U Srba je kult gostoprimstva ,sacuvan prilikom srpskih Slava,kao jedinstven obredni nacin,plemenitog ugoscavanja u citavom Hriscanskom svetu...Srpska Slava je zasticeno nematrijalno kulturno dobro,od strane UNESKO...Zato je je Slavski kolac,autohtoni obredni srpski specijalitet,kao i srpska pogaca sa soli,i srpsko slatko sa vodom,koji se prvo nude cenjenim i voljenim gostima...Monaska trpeza,sa stoljetnim monaskim specijalitetima Svete Gore,na otoku Atos iznjedrili su autohtone riblje specijalitete,kao sto su losos sa pomarandzom,posni cvarci od tune,snicle od sabljarke,pastrmke...Sve to zaliveno visoko kvalitetnim Hilandarskim crnim vinom -Merlotom, za koga somilieri smatraju boljim od Francuskog...Zastitni znak hriscanske kulture U Srba je -Post...Ono sto Srbiju pozicionira u sam svetski vrh u kulinarstvu,jeste njena multikulturna raskrsnica izmedju Istoka i Zapada...Zato su u Srbiji zastupljene,najznacajnije svetske kuhinje:-Turska/Sjenica/,Mediteranska,Bugarska/Homolj,Pirot/Goranska//slasticarne u Beogradu stare stotinak g./.Madjarska i Nemacka/Vojvodina-Salasi/...Te raznovrsne kuhinje.karakterisu tradicionalni rituali spremanja ribljih paprikasa u kotlicima kuhanih prirodnim ogrevom,kao i slicnim metodom kuhanja svadbarskog kupusa u zemljanim loncima,zanatski proizvedenih u selu Zlokusa,svetski poznatom po grncariji...Iako je i Srbija uvrstena u turisticu destinaciju sa Miselin preporukama,istu najvise karakterise HRANA SA DUSOM ...

J.

pre 4 godine

"buranija,celer,grašak,šargarepa,morski plodovi da mi kažu da ću 200 godina živeti ako ih jedem nebi ih jeo jel su odvratnost ukusa."
(Ljubomir, 
Ljubomore, o ukusima se ne raspravlja, tvoj ukus (ili nedostatak istog) je stvar tvog ne(vaspitanja). Generalno, srpska kuhinja je najukusnije samo Srbima i onima koji žive u okolini i navikli su na taj tip hrane. Npr, ja sarmu ne volim i ne jedem, ali obožavam musaku od tikvica na srpski način, a grčka mi se ne dopada.

Mila

pre 4 godine

Hrana nam je generalno ukusna, i kad bi se koristilo manje biljnog ulja a vise masti ili putera ne bi uopste bila toliko nezdrava. Kao i kad bi se forsiralo vise povrca a manje hleba, pohovanja i manje kolicine mesa, boljeg kvaliteta. Kolicine servirane na tanjiru su pritom bespotrebno velike. I kao sto je neko rekao, na tehnici prezentovanja je tek krenulo da se radi, u par restorana u Beogradu. Moze to dosta atraktivnije da izgleda.

Imamo ipak super jela, svadbarski kupus je za mene savrsenstvo, sarma u obe varijante, pa i posna je skroz dobra, paprike punjene sirom, sa mesom ih nekako ne volim, podvarak i prebranac isto dobri za ponekad. Cvarci, ajvar, kajmak, imamo odlicne kozje i ovcije sireve. Bureci i pite, gibanica, ah moja teska rana, jedem ih ekstremno retko, kao i bilo kakvo pecivo pa me ta kolicina ulja jednom u godinu dana i ne tangira previse. Kacamak, cicvara, mada je to vise crnogorsko jelo. Neko je pomenuo rastan, vrhunska stvar, nazalost retko gde se moze naci.

Ne vidim cemu forsiranje toga da li je nesto autenticno srpsko ili vodi poreklo iz Turske, Austrougarske ili odakle vec. Lepota i jeste u tome kako su se mesali uticaji. A nije mi jasno ni cemu forsiranje nase kuhinje kao neke svetinje, ima toliko dobrih kuhinja na svetu, sto u Evropi - francuska, italijanska, grcka, sto van, japanska, vijetnamska, libanska, persijska, marokanska i jos dosta jako, jako dobrih i raznovrsnih. Unesite malo raznovrsnosti u kuhinju i malo radoznalosti za neke drugacije ukuse pa cete vise uzivati u hrani, jedno te isto u krug ne moze biti ni zanimljivo, ni zdravo, kakvo god da je.

katastrofa

pre 4 godine

Mi imamo naj ukusnija jela od domaće kobasice,kulena,prasetine,jagnjetine,kajmaka,punjene paprike,sarme,ajvara,slatkog kupusa.Ja znam da neka jela ovde što sam nabrojao nisu najzdravije.Ali ovde ni nije bilo pitanje šta je naj zdravije nego šta je naj ukusnija.Ova jela kada jedeš prste da poližeš.A ona jela što kažu da su najzdravija kao što su buranija,celer,grašak,šargarepa,morski plodovi da mi kažu da ću 200 godina živeti ako ih jedem nebi ih jeo jel su odvratnost ukusa.
(Ljubomir, 25. april 2020 11:40)
Aj u skolu ponovo!

neko

pre 4 godine

@(артиљерац, 25. april 2020 11:31)

potpisujem, od reci do reci, i ja sam glasao za svadbarski jer ostalo ne znam koliko je autentnicno, i iako nisam te struke, kazu da sam veliki gurman!!!

артиљерац

pre 4 godine

Ја дуго кувам.1983 сам завршио и Угоститељску школи,КВ кувар.Ми,Срби,имамо
2-3 јела која су оригинално наша.Чорбаст пасуљ,свадбарски купус,подварак.И
неке чорбе,телећа и јагњећа,чорба од зеља..Роштиљ праве СВИ на свету.Можда је
наш најбољи,али још у праисторији је човек пекао комаде меса на жару.Још кад
је упознао СО,нигде његове среће.Рецимо Карађорђева шницла је варијанта Cordon
Bleu,коју си осмислили Французи.Од предложених јела гласам за свадбарски купус.
P.S.Под свадбарским купусом подразумевам обе варијанте,од слатког и од киселог
купуса.

Ljubomir

pre 4 godine

Mi imamo naj ukusnija jela od domaće kobasice,kulena,prasetine,jagnjetine,kajmaka,punjene paprike,sarme,ajvara,slatkog kupusa.Ja znam da neka jela ovde što sam nabrojao nisu najzdravije.Ali ovde ni nije bilo pitanje šta je naj zdravije nego šta je naj ukusnija.Ova jela kada jedeš prste da poližeš.A ona jela što kažu da su najzdravija kao što su buranija,celer,grašak,šargarepa,morski plodovi da mi kažu da ću 200 godina živeti ako ih jedem nebi ih jeo jel su odvratnost ukusa.

Milan Kosanovic

pre 4 godine

Ljudi, najpre opustite se malo. Ne morate bas uvek u komentarima da pisete naucne radove. Kao sarma nije srpska, Turci, Persija, bla bla bla. A ko je hranu doneo u Persiju???? Ako cemo tako onda ko je bio prvi covek koji je napravio nesto za jelo. Ko je napravio prvog coveka. Ako kazemo da je nesto tradicionalno, ne mora odmah da znaci da je staro pet hiljada godina. Uglavnom, posto idemo svake godine u Alpe na skijanje, domacinima uvek nosimo ajvar i slatko i uvek su odusevljeni. I jos jednom, opustite se i ne pravite nauku od svega zivog.

kole

pre 4 godine

Da biste imali dobru nacionalnu kuhinju koju stranci mogu da probaju, morate da imate veliku i posecenu mrezu nacionalnih restorana koje ce da posecuju pre svega domaci gosti. Nazalost to sa platama od 400 evra nije moguce, pa vecina gradjana Srbije u kafanu svrati samo na pivo ili u vrh glave na 10 sa lukom. Kad razmisljam gde bih mogao da odvedem goste u kafanu i da se ne obrukam, tesko mi je da se setim i sve se uvek vrti oko nekoliko poznatih, ali i skupih restorana. Na primer, najbolja prasetina u Srbiji, pa samim tim i u svetu je u kafani Mali Hrast u Arandjelovcu. Ko god je tamo jeo taj specijalitet, prasetinu vise nigde ne narucuje, jer nije ni senka one tamo.

Radovan

pre 4 godine

Jedino što morate pogoditi ~ gdje toga ima????
(Mantis, 24. april 2020 19:36)

Širiš oko sebe veliko neznanje i dezinformacije.

Jedino zdravo za ljudsku ishranu što si naveo su:
-mahunarke
-žitarice
-bazno voće i povrće

Nezdrava su:
-sva meso (kontinentalno ili morsko)
-sva ulja (ručna ili fabrička)
-sva citrusna voća (kiselina)
-alkoholna pića (produkti truljenja-rakija,vina,piva i ostale varijante)
-sva konzervirana voća i povrća (sa hemikalijama,šećerom, sumpor dioksidom,itd)
-so i atmosfera sa isparenjima soli (morska klima nije povoljna za ljudski život, jedino je so dobra za pranje nogu i određene dezinfekcije)

Koja kontinentalna voća su najzdravija:
- sva ona koja kasno sazrevaju (kraj jeseni), a to su naše stare autohtone sorte, jer su pune hranljivih materija, manje ih štetočine napadaju, i uspevaju da se duže održe nakon berbe bez upotrebe hemikalija

Radovan

pre 4 godine

Bog je izmislio hranu, a đavo kuvara.

Što više hranu spremate, ona je blato i smeće za ljudski organizam.

Afrička, Latino američka, Azijatska i Indijanska kuhinja domorodačkih stanovnika je najzdravija, a građanistička kuhinja (Evropa,Severna Amerika) je smrtonosna.

Kada vidim debelog kuvara i lekara, odmah znam da ti pojma nemaju.
Kuvari vam naplaćuju umeće uništavanja hrane koju će te pojesti.

vojvodina

pre 4 godine

"Druze, sarme kao ovakve, NE POSTOJE, u Turskoj..."


Druze, ne sumnjam da su nase malo drugacije kao sto pizza u Veneciji nije ista kao u Napulju ali reč sarma nije srpskog porekla niti je postojala u nasem jeziku pre turskog osvajanja.

vojvodina

pre 4 godine

"sarma nije turska, to ljudi treba da nauce, u turskoj postoji dolma, i to su preuzeli iz persijske kuhinje, i pravi se iskljucivo od lisca vinove loze! a sarma se pravi od kiselog kupusa, a dodaje se i pirinac koga nema u dolmi, i predstavlja mesavinu istocne (mleveno ili seckano meso uvijeno u listove) i srednjeevropske kuhinje (kiseli kupus), dakle originalni je srpski specijalitet. naravno sprema se i u zemljama bivse juge i okolnim zemljams, kao sto i mi spremamo gulas, paprikas i ostalo"

Rec sarma ne znaci nista na srpskom, odnosno ne moze se preko korena reci objasniti nista vise od toga sto predstavlja. Ne postoji glagol na bazi te imenice niti slicne reci koje imaju bliski znacenje. Na turskim rec sarma oznacava- zamotavanje i imaju gomilu reci koje su vezane za zamotavanje i imaju isti koren. Da nije bilo Turaka, mi u Srbiji ne bi znali sta je sarma.

Mastoor

pre 4 godine

Rodio sam se i živim 40 godina u Srbiji i nikad u životu nisam čuo za slatko od lubenica i za filiju.. Šta je to?
(Raja, 24. april 2020 10:13)

Слатко од коре од лубенице је супер ствар, а филију нисам никад пробао, али мислим да је то нека врста пите коју праве на Косову.

doberman

pre 4 godine

Proja je od kukuruza, znči amerika, jedino je sigurno da smo jeli ovce I goveda, od skoro I svinju, jaja I perad, I to je, 50 000 se život čoveka vrti oko obezbedjivanja životinjskih proteina I masti, nema nacionalnih kuhinja, sem USA brze grand, ako se to move nazvati hranom.

Luka Laban

pre 4 godine

Srce mi je puno sto je na listi ajvar, posto su ajvar registrovali Severnomakedonci, nece moci jer zna se cije je to nacionalno jelo!
Moj predlog Karadjordjeva snicla!

Veliki brat

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR, 24. april 2020 10:13)

A italijani su izmislili špagete, makarone, tortilju na koju nabacaju ono što im je ostalo od juče pa zapeku na vatri (pizza)???????

Nisu oni izmislili ništa od toga, ali su ceo svet ubedili da je to italijanska kuhinja.

Ko je kriv nama balkancima što nismo uspeli u tome, da svetu nametnemo burek, sarmu, gibanicu, zeljanicu...
Ko nam je kriv što ne umemo da napravimo roštilj kao što rade u nekim drugim zemljama, nego umemo samo da bacimo meso i mesne prerađevine na rešetku ispod koje je žar, i to je to, većinu mezi da pripremaju marinadu i ostave meso da odleži...

I onda se čudimo što nas nema na kulinarskoj mapi sveta. Pa nema nas, jer i tamo neki šveđanin ili kanađanin može parče mesa da baci na rešetku, ili da prase okrene iznad žara, nema tu nikakve nauke niti umetnosti.

ketiS

pre 4 godine

Shvatite vec jednom da "ciste" nacionalne kuhinje ne postoje. Kada je srpska kuhinja u pitanju, kljucno je sta je tu slovenskog porekla. To znaci da bismo morali da "idemo" daleko u proslost, jos u srednji vek da to otkrijemo. Ali opet, veliko je pitanje sta je i tada bilo slovensko, jer su ugarski, vizantijski(grcki) ili mletacki uticaji bili vrlo prisutni. Sa dolaskom Turaka osnazili su orijentalni uticaji, ukljucujuci i cinjenicu da su mnoga jela za koja mi mislimo da su turska, zapravo arapskog ili persijskog porekla. Sve u svemu svaka kuhinja je na svoj nacin privlacna i besmislene su raspave na temu koja je najbolja. To je prosto stvar licnog ukusa i nista vise.

nišlija

pre 4 godine

Slatko od lubenica se pravi od kore lubenice tako što se skine ono crveno i pokožica,iseče na kocke skuva kao svako drugo slatko sa dodatkom vanilin šećera i to je to! Ima samo jedna tužna vest-to slatko je nemoguće napraviti zato što sada koriste neka semena gde je kora tolko tanka da je nemoguće napraviti slatko.To je moglo pre 20 i više godina kad su bile lubenice sa debelom korom.P.S.Lepo je al tolko lepo pa i nije!

Radovan

pre 4 godine

Sva jela danas u Srbiji su stranog porekla, i sva su veoma nezdrava i umire se masovno od njih.
Kinezi kada su došli u Srbiju, rekli su da nije čudo što umirete rano, zbog ishrane.
Evo na primer hleb, koji nije naš proizvod ali je najsmrtonosniji. Ubija polako ali sigurno.

Pravih srpskih zdravih jela više nema.
Srpska hrana je od autohtonih biljaka, povrća i voća, koja su sva kasnog zrenja.

Kako so,šećer,sirće,ulje i kvasac mogu biti hrana kada oštećuju organizam?
Kako rakija,vino i pivo mogu biti zdravi kada su produkt truljenja?
Kiseli kupus hrana? A od njega problemi sa bubrezima i visok pritisak.

Neko

pre 4 godine

Palačinke...uuuh! Njam! Mislim da one jesu naš izvorni ,,specijalitet"? Pri tom ne mislim na neke tamo ,,američke palačinke" i slične varijacije. Palačinke definitivno jesu jelo mog detinjstva :))

Mantis

pre 4 godine

O da, nema mesa, kao što ga Srbija "imade".
Meso s mesom, meso ispod mesa, meso
u mesu, meso na mesu, meso punjeno mesom,
meso na sve moguće načine, a opet je samo meso.
Koliko je zdravo ili ne i nije bitno,
želudac je pun i to za male pare.
O okusima ne treba raspravljati, no probate
li meso u Srba i osjetite neke nove okuse,
a ne znate je li to okus umamija ili uranija,
nije bitno i ne obraćajte pažnju na to,
zalijte pićem i mirna Bosna.

Kad vam dojadi svakodnevno meso na sve moguće načine,
nešto sasvim drugačije ~

Kvarnerski škamp, stonska ostriga (kamenica), hobotnice i sipe,
oborita riba (sanpjer (kovač), orada, brancin, zubatac, list....),
tuna, prstaci, škampi na buzaru, teletina ili janjetina ispod peke,
biftek od boškarina, divlje šparoge, vrhunski tartufi s fužima,
svi mogući pršuti, Gligorin sir, rapska torta, dubrovačka rožata,
lovranski (divlji) maruni (kesteni), poseban specijalitet ~ skradinski rižoto,
višnje i likeri Maraska i sve poslastice spremljene od njih, vrhunsko
i svjetski poznato ~ djevičansko maslinovo ulje, masline, smokve.
A onda vina ~ plavac mali, malvazija, Teran, Žlahtina, Žilavka, Pošip,
Babić i ostali (frankovka, chardonnay, traminac, rajski rizling).

Jedino što morate pogoditi ~ gdje toga ima????

ana

pre 4 godine

sarma nije turska, to ljudi treba da nauce, u turskoj postoji dolma, i to su preuzeli iz persijske kuhinje, i pravi se iskljucivo od lisca vinove loze! a sarma se pravi od kiselog kupusa, a dodaje se i pirinac koga nema u dolmi, i predstavlja mesavinu istocne (mleveno ili seckano meso uvijeno u listove) i srednjeevropske kuhinje (kiseli kupus), dakle originalni je srpski specijalitet. naravno sprema se i u zemljama bivse juge i okolnim zemljams, kao sto i mi spremamo gulas, paprikas i ostalo

НБ

pre 4 godine

Списак вам је бесмислен, сетили сте се само хране из забачених крајева, а и то селективно. Стварно, како нема сарме? То је сјајна храна.
Најбоље јело, убедљиво, јесте - ускршња бачка шунка!

Nikola 089

pre 4 godine

Teleća glava u škembetu!
(Bob, 24. april 2020 10:34)

Cuj, teleca glava u skembetu? Sta je to uopste? Povraca mi se i od same pomisli na to.

Nikola 144

pre 4 godine

Ja se rodio i ostareo u Srbiji, a ne znam sta je to "kompletna lepinja", "slatko od lubenice" (obozavam svezu da je jedem), "filija" i "leskovacki voz".

кувар

pre 4 godine

@kvrckvrc

Прво, то што ти описујеш има своје име и зове се презентација. Друго, можда ми нисмо доктори (или поздоктори, чујем да и некакве поздокторске студије постоје) са Оксфорда и Кембриџа, нити имамо ресторане с 3 Мишеленова чварка (немамо ни с једним, али ајде ...). Али и код нас има ресторана где шефови кухиња итекако познају вешину презентације и сервирају ти домаћа јела с великим стилом. Био сам сигурно у 2-3 таква у Београду. Наравно, ту ћеш оно што плаћаш другде око 1000 динара платити вероватно 2-3 пута скупље, али добијаш амбијент, услугу и презентацију. Уосталом, и у Паризу можеш да добијеш јело разбацано по тањиру и платиш га 20 евра ... или одеш у Дали или Купол, оба имају Мишеленове чварке, и добијеш то о чему говориш за 100 евра. Па ти бирај.

radica

pre 4 godine

Sarmice od zelja sa kiselim mlekom....I najlepša od svega JAGNJEĆA SARMICA...retko se sprema, a i nije mi poznato da li postoji na meniju nekih beogradskih restorama...U svakom slučaju, treba probati...

svjedok

pre 4 godine

Bio sam u Srbiji u nekoliko navrata i uvijek dobro jeo. Pretjeruje se u količni ali kvaliteta namirnica i priprema je bila stvarno dobra. E sada, malo je zabrinjavajuće što su jela uvijek bila nekako masna i sigurno ne bi mogao tako jesti svakodnevno. Ono na čemu Srbija treba raditi su prezentiranje izvornih, lokalnih jela kojih uopće nema na jelovniku. Kuhinja se baš može zvati "balkanska" a ne srbijanska i to je velika greška.

Rostilj majstor

pre 4 godine

(kvrckvrc, 24. april 2020 10:39)
U pravu si. Ipak, treba znati da za leskovacki voz ne idu svakakvi prilozi, osim luka i ljute papricice. Tako se barem sluzilo u samom Leskovcu jos pre 30-70 godina...ta jedina dva priloga. Sve ostalo nije Leskovacko.

Јабучило

pre 4 godine

Сарма. Да се не лажемо.

Иначе, турска сарма или пољско/руски голупци нису исто што и наша сарма. Наша је од киселог купуса, пуњена је мешаним млевеним месом и кува се са сувим месом. Изворни рецепт је код нас доведен до савршенства.

nekitamo

pre 4 godine

Ajvar moze da bude nacionalno jelo S. Makedonije, Bugarske ili u krajnjem slucaju Turske. Filije su albanske ovo sa lubenicom prvi put cujem, ostalo je ok. Ne znam sto niste dodali ljutu kobasicu peceno prase, kajmak, patku.

abchotto

pre 4 godine

Na ovoj slici jedino ajvar ima neku krestivnost movi ostalo najobicnije meso bez ikakvo mariniranja, przeno na rostilju, samo so dodata. I to je srpski specijalitet.
Treba probati meso u npr. Razilskim restoranima pa da se vidi kako se meso priprema

abchotto

pre 4 godine

Srpski rostilji nisu nikavi specijaliteti, meso oblikovsno sa solju przeno. I to je to
Sarme su isto istocnog porekla jeo u libaneskom redtoranu
Pite, musake i ostalo grckog porekla
Razni gulasi, kiseli kupus itd madjarskog i nemackog
Vrlo je malo autenticnih jela. Verovatno proja, cicvara, mozda ajvar, ali jako je zastupkjen u.bugarskoj pa je pitanje.

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 4 godine

Ae malo Srbima da pojasnimo,sarme,cevapi,pljeskavice,fasiri,burek,pilav,djuvec i jos masa jela su Turski.. skoro 500 godina smo muku mucili sa njima,logicno da nam je i vecinski njihova kuhinja,nasa kao nasa je tanka skoro pa nikakva,nista mi inovativno nismo izmislili. Treba biti realan,da li to najbolje spremamo u ovom delu Evrope? to je sigurno,ali nije tradicionalno,nasi seljaci su se najcesce kroz istoriju hranili lukom,pasuljom,mahunama,kukuruz. Imate arhiv poljiprolivredni iz 1833 gde ovo nedvosmisleno potvrdjuje,meso se jelo jednom mesecno ako i tad,i onda i danas smo bili beda i sirotnja,i kao takvi i nismo mogli imati nesto u izobilju. Proucavajte,citajte,obrazujte se,jezivo koliko malo znate o nasoj majci Srbiji!

A.P.

pre 4 godine

Mi smo poznati po gastronomiji, tako da je tesko reći. Svasta sam jeo i degustirao, ali jedino pasulj nikada nije omanuo. Zenama on manje prija, ali ako gledamo zdravlje, energetsku vrednost, hranljivost, cenu, pa i ukus, pasulj je broj 1 oduvek u Srbiji. Zamislite da ste zarobljeni na pustom ostrvu na duzi period i da mozete da imate samo jednu jedinu namirnicu za prezivljavanje. Uz mnoge cete preziveti, ali uz pasulj cete, zbog njegove kompleksnosti i izbalansiranosti, ostati zdravi i uhranjeni.

Етнолог

pre 4 godine

I da svadbarski kupus, al onaj pravi od kiselog kupusa sa suvim mesom, slaninom i ostalim.... :)
(coach, 24. april 2020 10:24)

ПРАВИ СВАДБАРСКИ КУПУС је од слатког купуса, а не од киселог. Кисео купус "стиже" отприлике када почиње БОЖИЋНИ ПОСТ, а како током поста у Србији није било свадби, тако ни свадбарски купус није могао да се се прави од киселог купуса. У Срба, свадбе су се одигравале најчешће на јесен, када има свега у изобиљу.

Вук Меленић

pre 4 godine

Ловачка шницла! Не могу да верујем да је нисте ставили као опцију, аматеризам!

Max

pre 4 godine

Proja, Ajvar, Cicvara, Belmuž su autentična srpska jela ili hrana. Ima ih još naravno. Turci su većinu svojih jela za koje mi znamo doneli iz Persije tj. Irana, pa potom na Balkan.

Filip

pre 4 godine

Tuzan smo mi narod, nemamo nijedno nacijalno jelo sem cicvare a hvalimo se turskim sarmama i burekom..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dominik Tim, 24. april 2020 10:47)

Druze, sarme kao ovakve, NE POSTOJE, u Turskoj...

posteni janjicar

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR)

Samo po sebi to i ne bi bio neki problem. Sve od neceg potice. Ni pizza nije izvorno talijanska. Ali je toliko usavrsavana da svaki kraj, svako mesto ima neku svoju varijantu (i jako drzi do toga). Napolitanska pizza je ona koja se prosirila, stekla svetsku slavu. Ali, nije ona jedina. Na Jugu Italije mnogi krajevi imaju svoje pizze i mogu biti prilicno razlicite od napolitanske. Pa i speghetti su izvorno iz Kine! Ali, danas je ogromna razlika izmedju talijanski spaghetta i onih kineskih. Verovali ili ne - i strudla je turskog porekla! I verovali ili ne - potice od baklave! Ali je inventivnost becke kuhinje i prilagodjavanje lokalnim uslovima i lokalnim potrebama ucinila da se danas toliko razlikuje. Problem sa "srpskom gastronomijom" (smesan izraz) je taj sto je uvek bila uzasno neinventivna. Barem u centralnoj Srbiji (odnosno Sumadiji). Pa samim tim nema niceg sto bi povezalo Sever i Jug, uoblicilo nekakvu kuhinju. Tu je uvek bilo vazno samo napuniti burag. I nije to stvar samo nekakvog vekovnog siromastva. Upravo je sirotinja bila ta koja je stvarala vrhunsku kuhinju. Lako je bilo knezevima da premazu jelena medom i zacinima i nataknu ga na razanj. Ali se seljanka morala dovijati kako da od ono malo raspolozivih sastojaka napravi nesto sto se moze jesti. Potom su najbolje kuvarice odvodili na dvorove i tako je nastajala vrhunska kuhinja. U Srbiji izgleda nije bilo tako. A ako je i bilo, izgubilo se.

Sunce Slobode

pre 4 godine

Tuzan smo mi narod, nemamo nijedno nacijalno jelo sem cicvare a hvalimo se turskim sarmama i burekom..
 (Dominik Tim, 24. april 2020 10:47) 

100%. Recimo droba (neki je zovu i kavurma) koja se pravi odmah po klanju praseta/svinje gde idu crevca, bubrezi, srce je baš tradicionalno tursko jelo. Po meni, najbolje jelo ikada, dobro začinjeno belim i crnim lukom i zaljuceno. Posle toga svadbarski kupus. Sa ne previše mesa, čak i malo posebniji sa dimljenim ušima i graonikom. Ovako može da zvuči čudno, ali ne sudite dok ne probate.

nisam vec poslao ovaj komentar!

pre 4 godine

Rodio sam se i živim 40 godina u Srbiji i nikad u životu nisam čuo za slatko od lubenica i za filiju.. Šta je to?
(Raja, 24. april 2020 10:13)

Za filiju sam i ja morao da progooglam (sad bi mi jos samo trebalo dovoljno maste da zamislim ukus), a slatko od lubenice je umetnost. Samo se bojim da je danas tesko naci lubenice pogodne za slatko. Potrebne su primitivne sorte, s debelom korom, jer se slatko pravi od kore. Kora se isece na kockice, a to posle u ciniji izgleda kao cilibar. Uz malo limuna, odnosno limunove kore - ukus... delikatan, profinjen, bozanstven.

aaa

pre 4 godine

Čitam pojedini pišu ovde o svojatanju jela. Spominje se Turska npr. Turksa tj Osmanlije u ono vreme, su isto tako preuzeli sva jela koja danas promovišu kao njihova od ranijih imperija, država, carstva koje su osvojili. Grčka, Persija, Vizantija, Arabija, Egipat, Asirija, pa i Balkan. Ti narodi su bili deo Osmanskog carstva i uneli svoje kulture, kao danas Usa.

lule

pre 4 godine

Sarma je tursko jelo i sramota je reci da je to nase najbolje jelo jer nije zapravo naše. Ta sarma je simbol vekovne okupacije tokom koje nismo mogli sami da razvijamo sopstvenu kuhinju i kulturu uopste. Daleko od toga da je ne treba praviti, jesti,voleti ali poistovecivati sarmu sa srpskom kulturom znaci nepostovanje prema nasim precima koji su ginuli da im pokolenja docekaju slobodu.

marioneti

pre 4 godine

"Gde vam je sarma?"

U sklopu turske nacionalne kuhinje gde joj je i mesto. Proja je srpska, dosta vise tih turskih "specijaliteta" poput pilava, djuveča, sarme...

Milan Indjija

pre 4 godine

Srbija nema autohtono jelo koje je poznato u svetu. Sve nabrojano, od sarme, prebranca, cevapa, bureka, pljeskavica....i mnogih drugih, nisu nasa, vec prihvacena od drugih.

Jelena

pre 4 godine

Obozavam ove koji tvrde da sve tursko, kao da pre turaka ljudi ovde nisu jeli, sve su Turci na konjima doneli. Putovala sam puno pa znam da su Turci pozajmili puno od persijaca, sa bliskog istoka, itd. Nasa kuhinja je dobra mesavina svega, svemu smo dali svoj pecat, mozda nije cisto nase ali je na nas nacin. Moj muz koji nije iz Srb kaze da smo rostilj podigli na nivo filozofije. On najvise voli kupus sa mesom i svinjsku dzigericu u skrami, sa rostilja. P.S. filije se prave na jugu, moja mama pravi najbolje ispod saca. A i Albanci na Kosovu prave dobre filije.

ha ha

pre 4 godine

Tuzan smo mi narod, nemamo nijedno nacijalno jelo sem cicvare a hvalimo se turskim sarmama i burekom..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dominik Tim, 24. april 2020 10:47)

Bitno da se tvoji Nemci hvale kobasicama, kupusom i pivom, sta oni imaju originalno njihovo?

only fools and horses

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR, 24. april 2020 10:13)

Ne nego su turska jela sva srpskog, grčkog ili persijskog porekla.
A što se mene tiče najlepša srpska jela su jagnjetina/teletina pod sačem, sarma, svadbarski kupus i karađorđeva šnicla. Samo svadbarski kupus se tu našao u anketi.
Od anketiranih volim i ajvar a komplet lepinja bi bila izvanredna da nije toliko slana.

kvrckvrc

pre 4 godine

Ukusi su razliciti, svako ima neki svoj gust.
Ono sto u Srbiji, na Balkanu, pa cak i u Sloveniji, predstavlja najveci "problem" je kako se servira jelo. Pogledajte fotografiju koja je prilozena uz ovaj tekst: vrlo pristojna pljeskavica, kobasica koja dobro izgleda, osrednji raznjic, dobra krmendala ... ali sve to servirano na ovom jadnom poreclanskom tanjiru bez imalo stila, deluje poprilicno jadno ...ili, kada ti u restoranu donesu pljeskavicu na onom starom metalnom ovalu, kreiranom jos sezdesetih godina proslog veka...
Prvi ko bude unapredio nacin serviranja, dizajn, ...napravice bum. Jer dobrih jela ima napretek (sarma, musaka, pasulj, rostilj, sač, ...).
Video sam doduse na par mesta kako su zamenili ove bele tanjire pa forsiraju neki etno stil...ali ni to nije dovoljno. Tanjir treba da bude i lep i lepo ukrasen. Imate Italijne, Francuze, pa pogledajte kako to oni rade.
Znam, prosecni Srbenda ce reci da mu je bitno samo kako se jede a ne kako je servirano, ali treba napraviti mali iskorak u odnosu na zivotinje. To vam je kao kad neko voli da popije pivo iz lepe rusticne krigle, a ne iz obicne staklene case. A pivo je pivo, ali razlika postoji.

Wikiliks

pre 4 godine

Sarma nista punjenja paprika nista...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aleksandar, 24. april 2020 10:19)

To nije samo srpsko. Ova nabrojana se jedu uglavnom, ako ne i isključivo u Srbiji.
Sve ostalo se jede u 10-ak, ak one i više zemalja.

Slo

pre 4 godine

Slatko od lubrnica je nešto toliko dobro kao što je džem od šipurka. Najbolje kuhinje na svetu su Madjarska i Turska. Ali ima jedna zemlja u kojoj su se ta njihova jela usavršila i u tu zemlju mnogi dolaze da bi se odvalili.od klope. Srbija bato !

Boro

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR, 24. april 2020 10:13)

Ne bi trebalo oko toga da se prepucavaju ljudi, sve mora da vodi poreklo od necega, e sad neko je nesto uzeo od nas, mi smo dosta pokupili od drugoga, najvise od Turaka, sto je i logicno, ali na taj nacin smo nekako ustanovili nasu kuhinju i neka jela koja se vekovima konzumiraju kod nas. To je nasa kuhinja sada i to je to, ako krenemo od kulina bana mozemo samo da udjemo u tradicionalnu srpsko balkansku raspravu,a ovde je rec o jelima.

coach

pre 4 godine

Sarma uvijena u listove rastana , definitivno. Ko nije probao obavezno. I da svadbarski kupus, al onaj pravi od kiselog kupusa sa suvim mesom, slaninom i ostalim.... :)

hemodroid

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR, 24. april 2020 10:13)

U Vojvodini su i nemackog i madjarskog porekla a na jugu i grckog.U svakom slucaju malo je autohtonih jela.

DJ KRMAK

pre 4 godine

Било које које нема соје уместо чистог меса или превише масти и содијума у себи.

stanke...

pre 4 godine

Mislim da ima mnogo lepših slatka od vašeg pomenutog...sto se tiče jela, jagnjetina i prebranac..piće, naravno, šljivka.. :)

hemodroid

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR, 24. april 2020 10:13)

U Vojvodini su i nemackog i madjarskog porekla a na jugu i grckog.U svakom slucaju malo je autohtonih jela.

kvrckvrc

pre 4 godine

Ukusi su razliciti, svako ima neki svoj gust.
Ono sto u Srbiji, na Balkanu, pa cak i u Sloveniji, predstavlja najveci "problem" je kako se servira jelo. Pogledajte fotografiju koja je prilozena uz ovaj tekst: vrlo pristojna pljeskavica, kobasica koja dobro izgleda, osrednji raznjic, dobra krmendala ... ali sve to servirano na ovom jadnom poreclanskom tanjiru bez imalo stila, deluje poprilicno jadno ...ili, kada ti u restoranu donesu pljeskavicu na onom starom metalnom ovalu, kreiranom jos sezdesetih godina proslog veka...
Prvi ko bude unapredio nacin serviranja, dizajn, ...napravice bum. Jer dobrih jela ima napretek (sarma, musaka, pasulj, rostilj, sač, ...).
Video sam doduse na par mesta kako su zamenili ove bele tanjire pa forsiraju neki etno stil...ali ni to nije dovoljno. Tanjir treba da bude i lep i lepo ukrasen. Imate Italijne, Francuze, pa pogledajte kako to oni rade.
Znam, prosecni Srbenda ce reci da mu je bitno samo kako se jede a ne kako je servirano, ali treba napraviti mali iskorak u odnosu na zivotinje. To vam je kao kad neko voli da popije pivo iz lepe rusticne krigle, a ne iz obicne staklene case. A pivo je pivo, ali razlika postoji.

Boro

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR, 24. april 2020 10:13)

Ne bi trebalo oko toga da se prepucavaju ljudi, sve mora da vodi poreklo od necega, e sad neko je nesto uzeo od nas, mi smo dosta pokupili od drugoga, najvise od Turaka, sto je i logicno, ali na taj nacin smo nekako ustanovili nasu kuhinju i neka jela koja se vekovima konzumiraju kod nas. To je nasa kuhinja sada i to je to, ako krenemo od kulina bana mozemo samo da udjemo u tradicionalnu srpsko balkansku raspravu,a ovde je rec o jelima.

Slo

pre 4 godine

Slatko od lubrnica je nešto toliko dobro kao što je džem od šipurka. Najbolje kuhinje na svetu su Madjarska i Turska. Ali ima jedna zemlja u kojoj su se ta njihova jela usavršila i u tu zemlju mnogi dolaze da bi se odvalili.od klope. Srbija bato !

coach

pre 4 godine

Sarma uvijena u listove rastana , definitivno. Ko nije probao obavezno. I da svadbarski kupus, al onaj pravi od kiselog kupusa sa suvim mesom, slaninom i ostalim.... :)

ketiS

pre 4 godine

Shvatite vec jednom da "ciste" nacionalne kuhinje ne postoje. Kada je srpska kuhinja u pitanju, kljucno je sta je tu slovenskog porekla. To znaci da bismo morali da "idemo" daleko u proslost, jos u srednji vek da to otkrijemo. Ali opet, veliko je pitanje sta je i tada bilo slovensko, jer su ugarski, vizantijski(grcki) ili mletacki uticaji bili vrlo prisutni. Sa dolaskom Turaka osnazili su orijentalni uticaji, ukljucujuci i cinjenicu da su mnoga jela za koja mi mislimo da su turska, zapravo arapskog ili persijskog porekla. Sve u svemu svaka kuhinja je na svoj nacin privlacna i besmislene su raspave na temu koja je najbolja. To je prosto stvar licnog ukusa i nista vise.

ana

pre 4 godine

sarma nije turska, to ljudi treba da nauce, u turskoj postoji dolma, i to su preuzeli iz persijske kuhinje, i pravi se iskljucivo od lisca vinove loze! a sarma se pravi od kiselog kupusa, a dodaje se i pirinac koga nema u dolmi, i predstavlja mesavinu istocne (mleveno ili seckano meso uvijeno u listove) i srednjeevropske kuhinje (kiseli kupus), dakle originalni je srpski specijalitet. naravno sprema se i u zemljama bivse juge i okolnim zemljams, kao sto i mi spremamo gulas, paprikas i ostalo

DJ KRMAK

pre 4 godine

Било које које нема соје уместо чистог меса или превише масти и содијума у себи.

Veliki brat

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR, 24. april 2020 10:13)

A italijani su izmislili špagete, makarone, tortilju na koju nabacaju ono što im je ostalo od juče pa zapeku na vatri (pizza)???????

Nisu oni izmislili ništa od toga, ali su ceo svet ubedili da je to italijanska kuhinja.

Ko je kriv nama balkancima što nismo uspeli u tome, da svetu nametnemo burek, sarmu, gibanicu, zeljanicu...
Ko nam je kriv što ne umemo da napravimo roštilj kao što rade u nekim drugim zemljama, nego umemo samo da bacimo meso i mesne prerađevine na rešetku ispod koje je žar, i to je to, većinu mezi da pripremaju marinadu i ostave meso da odleži...

I onda se čudimo što nas nema na kulinarskoj mapi sveta. Pa nema nas, jer i tamo neki šveđanin ili kanađanin može parče mesa da baci na rešetku, ili da prase okrene iznad žara, nema tu nikakve nauke niti umetnosti.

nišlija

pre 4 godine

Slatko od lubenica se pravi od kore lubenice tako što se skine ono crveno i pokožica,iseče na kocke skuva kao svako drugo slatko sa dodatkom vanilin šećera i to je to! Ima samo jedna tužna vest-to slatko je nemoguće napraviti zato što sada koriste neka semena gde je kora tolko tanka da je nemoguće napraviti slatko.To je moglo pre 20 i više godina kad su bile lubenice sa debelom korom.P.S.Lepo je al tolko lepo pa i nije!

артиљерац

pre 4 godine

Ја дуго кувам.1983 сам завршио и Угоститељску школи,КВ кувар.Ми,Срби,имамо
2-3 јела која су оригинално наша.Чорбаст пасуљ,свадбарски купус,подварак.И
неке чорбе,телећа и јагњећа,чорба од зеља..Роштиљ праве СВИ на свету.Можда је
наш најбољи,али још у праисторији је човек пекао комаде меса на жару.Још кад
је упознао СО,нигде његове среће.Рецимо Карађорђева шницла је варијанта Cordon
Bleu,коју си осмислили Французи.Од предложених јела гласам за свадбарски купус.
P.S.Под свадбарским купусом подразумевам обе варијанте,од слатког и од киселог
купуса.

Јабучило

pre 4 godine

Сарма. Да се не лажемо.

Иначе, турска сарма или пољско/руски голупци нису исто што и наша сарма. Наша је од киселог купуса, пуњена је мешаним млевеним месом и кува се са сувим месом. Изворни рецепт је код нас доведен до савршенства.

Етнолог

pre 4 godine

I da svadbarski kupus, al onaj pravi od kiselog kupusa sa suvim mesom, slaninom i ostalim.... :)
(coach, 24. april 2020 10:24)

ПРАВИ СВАДБАРСКИ КУПУС је од слатког купуса, а не од киселог. Кисео купус "стиже" отприлике када почиње БОЖИЋНИ ПОСТ, а како током поста у Србији није било свадби, тако ни свадбарски купус није могао да се се прави од киселог купуса. У Срба, свадбе су се одигравале најчешће на јесен, када има свега у изобиљу.

A.P.

pre 4 godine

Mi smo poznati po gastronomiji, tako da je tesko reći. Svasta sam jeo i degustirao, ali jedino pasulj nikada nije omanuo. Zenama on manje prija, ali ako gledamo zdravlje, energetsku vrednost, hranljivost, cenu, pa i ukus, pasulj je broj 1 oduvek u Srbiji. Zamislite da ste zarobljeni na pustom ostrvu na duzi period i da mozete da imate samo jednu jedinu namirnicu za prezivljavanje. Uz mnoge cete preziveti, ali uz pasulj cete, zbog njegove kompleksnosti i izbalansiranosti, ostati zdravi i uhranjeni.

Filip

pre 4 godine

Tuzan smo mi narod, nemamo nijedno nacijalno jelo sem cicvare a hvalimo se turskim sarmama i burekom..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dominik Tim, 24. april 2020 10:47)

Druze, sarme kao ovakve, NE POSTOJE, u Turskoj...

svjedok

pre 4 godine

Bio sam u Srbiji u nekoliko navrata i uvijek dobro jeo. Pretjeruje se u količni ali kvaliteta namirnica i priprema je bila stvarno dobra. E sada, malo je zabrinjavajuće što su jela uvijek bila nekako masna i sigurno ne bi mogao tako jesti svakodnevno. Ono na čemu Srbija treba raditi su prezentiranje izvornih, lokalnih jela kojih uopće nema na jelovniku. Kuhinja se baš može zvati "balkanska" a ne srbijanska i to je velika greška.

aaa

pre 4 godine

Čitam pojedini pišu ovde o svojatanju jela. Spominje se Turska npr. Turksa tj Osmanlije u ono vreme, su isto tako preuzeli sva jela koja danas promovišu kao njihova od ranijih imperija, država, carstva koje su osvojili. Grčka, Persija, Vizantija, Arabija, Egipat, Asirija, pa i Balkan. Ti narodi su bili deo Osmanskog carstva i uneli svoje kulture, kao danas Usa.

Jelena

pre 4 godine

Obozavam ove koji tvrde da sve tursko, kao da pre turaka ljudi ovde nisu jeli, sve su Turci na konjima doneli. Putovala sam puno pa znam da su Turci pozajmili puno od persijaca, sa bliskog istoka, itd. Nasa kuhinja je dobra mesavina svega, svemu smo dali svoj pecat, mozda nije cisto nase ali je na nas nacin. Moj muz koji nije iz Srb kaze da smo rostilj podigli na nivo filozofije. On najvise voli kupus sa mesom i svinjsku dzigericu u skrami, sa rostilja. P.S. filije se prave na jugu, moja mama pravi najbolje ispod saca. A i Albanci na Kosovu prave dobre filije.

Mantis

pre 4 godine

O da, nema mesa, kao što ga Srbija "imade".
Meso s mesom, meso ispod mesa, meso
u mesu, meso na mesu, meso punjeno mesom,
meso na sve moguće načine, a opet je samo meso.
Koliko je zdravo ili ne i nije bitno,
želudac je pun i to za male pare.
O okusima ne treba raspravljati, no probate
li meso u Srba i osjetite neke nove okuse,
a ne znate je li to okus umamija ili uranija,
nije bitno i ne obraćajte pažnju na to,
zalijte pićem i mirna Bosna.

Kad vam dojadi svakodnevno meso na sve moguće načine,
nešto sasvim drugačije ~

Kvarnerski škamp, stonska ostriga (kamenica), hobotnice i sipe,
oborita riba (sanpjer (kovač), orada, brancin, zubatac, list....),
tuna, prstaci, škampi na buzaru, teletina ili janjetina ispod peke,
biftek od boškarina, divlje šparoge, vrhunski tartufi s fužima,
svi mogući pršuti, Gligorin sir, rapska torta, dubrovačka rožata,
lovranski (divlji) maruni (kesteni), poseban specijalitet ~ skradinski rižoto,
višnje i likeri Maraska i sve poslastice spremljene od njih, vrhunsko
i svjetski poznato ~ djevičansko maslinovo ulje, masline, smokve.
A onda vina ~ plavac mali, malvazija, Teran, Žlahtina, Žilavka, Pošip,
Babić i ostali (frankovka, chardonnay, traminac, rajski rizling).

Jedino što morate pogoditi ~ gdje toga ima????

Nikola 144

pre 4 godine

Ja se rodio i ostareo u Srbiji, a ne znam sta je to "kompletna lepinja", "slatko od lubenice" (obozavam svezu da je jedem), "filija" i "leskovacki voz".

posteni janjicar

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR)

Samo po sebi to i ne bi bio neki problem. Sve od neceg potice. Ni pizza nije izvorno talijanska. Ali je toliko usavrsavana da svaki kraj, svako mesto ima neku svoju varijantu (i jako drzi do toga). Napolitanska pizza je ona koja se prosirila, stekla svetsku slavu. Ali, nije ona jedina. Na Jugu Italije mnogi krajevi imaju svoje pizze i mogu biti prilicno razlicite od napolitanske. Pa i speghetti su izvorno iz Kine! Ali, danas je ogromna razlika izmedju talijanski spaghetta i onih kineskih. Verovali ili ne - i strudla je turskog porekla! I verovali ili ne - potice od baklave! Ali je inventivnost becke kuhinje i prilagodjavanje lokalnim uslovima i lokalnim potrebama ucinila da se danas toliko razlikuje. Problem sa "srpskom gastronomijom" (smesan izraz) je taj sto je uvek bila uzasno neinventivna. Barem u centralnoj Srbiji (odnosno Sumadiji). Pa samim tim nema niceg sto bi povezalo Sever i Jug, uoblicilo nekakvu kuhinju. Tu je uvek bilo vazno samo napuniti burag. I nije to stvar samo nekakvog vekovnog siromastva. Upravo je sirotinja bila ta koja je stvarala vrhunsku kuhinju. Lako je bilo knezevima da premazu jelena medom i zacinima i nataknu ga na razanj. Ali se seljanka morala dovijati kako da od ono malo raspolozivih sastojaka napravi nesto sto se moze jesti. Potom su najbolje kuvarice odvodili na dvorove i tako je nastajala vrhunska kuhinja. U Srbiji izgleda nije bilo tako. A ako je i bilo, izgubilo se.

J.

pre 4 godine

"buranija,celer,grašak,šargarepa,morski plodovi da mi kažu da ću 200 godina živeti ako ih jedem nebi ih jeo jel su odvratnost ukusa."
(Ljubomir, 
Ljubomore, o ukusima se ne raspravlja, tvoj ukus (ili nedostatak istog) je stvar tvog ne(vaspitanja). Generalno, srpska kuhinja je najukusnije samo Srbima i onima koji žive u okolini i navikli su na taj tip hrane. Npr, ja sarmu ne volim i ne jedem, ali obožavam musaku od tikvica na srpski način, a grčka mi se ne dopada.

Nikola 089

pre 4 godine

Teleća glava u škembetu!
(Bob, 24. april 2020 10:34)

Cuj, teleca glava u skembetu? Sta je to uopste? Povraca mi se i od same pomisli na to.

Wikiliks

pre 4 godine

Sarma nista punjenja paprika nista...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aleksandar, 24. april 2020 10:19)

To nije samo srpsko. Ova nabrojana se jedu uglavnom, ako ne i isključivo u Srbiji.
Sve ostalo se jede u 10-ak, ak one i više zemalja.

НБ

pre 4 godine

Списак вам је бесмислен, сетили сте се само хране из забачених крајева, а и то селективно. Стварно, како нема сарме? То је сјајна храна.
Најбоље јело, убедљиво, јесте - ускршња бачка шунка!

ha ha

pre 4 godine

Tuzan smo mi narod, nemamo nijedno nacijalno jelo sem cicvare a hvalimo se turskim sarmama i burekom..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dominik Tim, 24. april 2020 10:47)

Bitno da se tvoji Nemci hvale kobasicama, kupusom i pivom, sta oni imaju originalno njihovo?

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 4 godine

Ae malo Srbima da pojasnimo,sarme,cevapi,pljeskavice,fasiri,burek,pilav,djuvec i jos masa jela su Turski.. skoro 500 godina smo muku mucili sa njima,logicno da nam je i vecinski njihova kuhinja,nasa kao nasa je tanka skoro pa nikakva,nista mi inovativno nismo izmislili. Treba biti realan,da li to najbolje spremamo u ovom delu Evrope? to je sigurno,ali nije tradicionalno,nasi seljaci su se najcesce kroz istoriju hranili lukom,pasuljom,mahunama,kukuruz. Imate arhiv poljiprolivredni iz 1833 gde ovo nedvosmisleno potvrdjuje,meso se jelo jednom mesecno ako i tad,i onda i danas smo bili beda i sirotnja,i kao takvi i nismo mogli imati nesto u izobilju. Proucavajte,citajte,obrazujte se,jezivo koliko malo znate o nasoj majci Srbiji!

abchotto

pre 4 godine

Srpski rostilji nisu nikavi specijaliteti, meso oblikovsno sa solju przeno. I to je to
Sarme su isto istocnog porekla jeo u libaneskom redtoranu
Pite, musake i ostalo grckog porekla
Razni gulasi, kiseli kupus itd madjarskog i nemackog
Vrlo je malo autenticnih jela. Verovatno proja, cicvara, mozda ajvar, ali jako je zastupkjen u.bugarskoj pa je pitanje.

кувар

pre 4 godine

@kvrckvrc

Прво, то што ти описујеш има своје име и зове се презентација. Друго, можда ми нисмо доктори (или поздоктори, чујем да и некакве поздокторске студије постоје) са Оксфорда и Кембриџа, нити имамо ресторане с 3 Мишеленова чварка (немамо ни с једним, али ајде ...). Али и код нас има ресторана где шефови кухиња итекако познају вешину презентације и сервирају ти домаћа јела с великим стилом. Био сам сигурно у 2-3 таква у Београду. Наравно, ту ћеш оно што плаћаш другде око 1000 динара платити вероватно 2-3 пута скупље, али добијаш амбијент, услугу и презентацију. Уосталом, и у Паризу можеш да добијеш јело разбацано по тањиру и платиш га 20 евра ... или одеш у Дали или Купол, оба имају Мишеленове чварке, и добијеш то о чему говориш за 100 евра. Па ти бирај.

Milan Kosanovic

pre 4 godine

Ljudi, najpre opustite se malo. Ne morate bas uvek u komentarima da pisete naucne radove. Kao sarma nije srpska, Turci, Persija, bla bla bla. A ko je hranu doneo u Persiju???? Ako cemo tako onda ko je bio prvi covek koji je napravio nesto za jelo. Ko je napravio prvog coveka. Ako kazemo da je nesto tradicionalno, ne mora odmah da znaci da je staro pet hiljada godina. Uglavnom, posto idemo svake godine u Alpe na skijanje, domacinima uvek nosimo ajvar i slatko i uvek su odusevljeni. I jos jednom, opustite se i ne pravite nauku od svega zivog.

only fools and horses

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR, 24. april 2020 10:13)

Ne nego su turska jela sva srpskog, grčkog ili persijskog porekla.
A što se mene tiče najlepša srpska jela su jagnjetina/teletina pod sačem, sarma, svadbarski kupus i karađorđeva šnicla. Samo svadbarski kupus se tu našao u anketi.
Od anketiranih volim i ajvar a komplet lepinja bi bila izvanredna da nije toliko slana.

Max

pre 4 godine

Proja, Ajvar, Cicvara, Belmuž su autentična srpska jela ili hrana. Ima ih još naravno. Turci su većinu svojih jela za koje mi znamo doneli iz Persije tj. Irana, pa potom na Balkan.

Rostilj majstor

pre 4 godine

(kvrckvrc, 24. april 2020 10:39)
U pravu si. Ipak, treba znati da za leskovacki voz ne idu svakakvi prilozi, osim luka i ljute papricice. Tako se barem sluzilo u samom Leskovcu jos pre 30-70 godina...ta jedina dva priloga. Sve ostalo nije Leskovacko.

nisam vec poslao ovaj komentar!

pre 4 godine

Rodio sam se i živim 40 godina u Srbiji i nikad u životu nisam čuo za slatko od lubenica i za filiju.. Šta je to?
(Raja, 24. april 2020 10:13)

Za filiju sam i ja morao da progooglam (sad bi mi jos samo trebalo dovoljno maste da zamislim ukus), a slatko od lubenice je umetnost. Samo se bojim da je danas tesko naci lubenice pogodne za slatko. Potrebne su primitivne sorte, s debelom korom, jer se slatko pravi od kore. Kora se isece na kockice, a to posle u ciniji izgleda kao cilibar. Uz malo limuna, odnosno limunove kore - ukus... delikatan, profinjen, bozanstven.

Milan Indjija

pre 4 godine

Srbija nema autohtono jelo koje je poznato u svetu. Sve nabrojano, od sarme, prebranca, cevapa, bureka, pljeskavica....i mnogih drugih, nisu nasa, vec prihvacena od drugih.

vojvodina

pre 4 godine

"Druze, sarme kao ovakve, NE POSTOJE, u Turskoj..."


Druze, ne sumnjam da su nase malo drugacije kao sto pizza u Veneciji nije ista kao u Napulju ali reč sarma nije srpskog porekla niti je postojala u nasem jeziku pre turskog osvajanja.

Mila

pre 4 godine

Hrana nam je generalno ukusna, i kad bi se koristilo manje biljnog ulja a vise masti ili putera ne bi uopste bila toliko nezdrava. Kao i kad bi se forsiralo vise povrca a manje hleba, pohovanja i manje kolicine mesa, boljeg kvaliteta. Kolicine servirane na tanjiru su pritom bespotrebno velike. I kao sto je neko rekao, na tehnici prezentovanja je tek krenulo da se radi, u par restorana u Beogradu. Moze to dosta atraktivnije da izgleda.

Imamo ipak super jela, svadbarski kupus je za mene savrsenstvo, sarma u obe varijante, pa i posna je skroz dobra, paprike punjene sirom, sa mesom ih nekako ne volim, podvarak i prebranac isto dobri za ponekad. Cvarci, ajvar, kajmak, imamo odlicne kozje i ovcije sireve. Bureci i pite, gibanica, ah moja teska rana, jedem ih ekstremno retko, kao i bilo kakvo pecivo pa me ta kolicina ulja jednom u godinu dana i ne tangira previse. Kacamak, cicvara, mada je to vise crnogorsko jelo. Neko je pomenuo rastan, vrhunska stvar, nazalost retko gde se moze naci.

Ne vidim cemu forsiranje toga da li je nesto autenticno srpsko ili vodi poreklo iz Turske, Austrougarske ili odakle vec. Lepota i jeste u tome kako su se mesali uticaji. A nije mi jasno ni cemu forsiranje nase kuhinje kao neke svetinje, ima toliko dobrih kuhinja na svetu, sto u Evropi - francuska, italijanska, grcka, sto van, japanska, vijetnamska, libanska, persijska, marokanska i jos dosta jako, jako dobrih i raznovrsnih. Unesite malo raznovrsnosti u kuhinju i malo radoznalosti za neke drugacije ukuse pa cete vise uzivati u hrani, jedno te isto u krug ne moze biti ni zanimljivo, ni zdravo, kakvo god da je.

radica

pre 4 godine

Sarmice od zelja sa kiselim mlekom....I najlepša od svega JAGNJEĆA SARMICA...retko se sprema, a i nije mi poznato da li postoji na meniju nekih beogradskih restorama...U svakom slučaju, treba probati...

Miro,Bastina-Ohio

pre 4 godine

U Srba je kult gostoprimstva ,sacuvan prilikom srpskih Slava,kao jedinstven obredni nacin,plemenitog ugoscavanja u citavom Hriscanskom svetu...Srpska Slava je zasticeno nematrijalno kulturno dobro,od strane UNESKO...Zato je je Slavski kolac,autohtoni obredni srpski specijalitet,kao i srpska pogaca sa soli,i srpsko slatko sa vodom,koji se prvo nude cenjenim i voljenim gostima...Monaska trpeza,sa stoljetnim monaskim specijalitetima Svete Gore,na otoku Atos iznjedrili su autohtone riblje specijalitete,kao sto su losos sa pomarandzom,posni cvarci od tune,snicle od sabljarke,pastrmke...Sve to zaliveno visoko kvalitetnim Hilandarskim crnim vinom -Merlotom, za koga somilieri smatraju boljim od Francuskog...Zastitni znak hriscanske kulture U Srba je -Post...Ono sto Srbiju pozicionira u sam svetski vrh u kulinarstvu,jeste njena multikulturna raskrsnica izmedju Istoka i Zapada...Zato su u Srbiji zastupljene,najznacajnije svetske kuhinje:-Turska/Sjenica/,Mediteranska,Bugarska/Homolj,Pirot/Goranska//slasticarne u Beogradu stare stotinak g./.Madjarska i Nemacka/Vojvodina-Salasi/...Te raznovrsne kuhinje.karakterisu tradicionalni rituali spremanja ribljih paprikasa u kotlicima kuhanih prirodnim ogrevom,kao i slicnim metodom kuhanja svadbarskog kupusa u zemljanim loncima,zanatski proizvedenih u selu Zlokusa,svetski poznatom po grncariji...Iako je i Srbija uvrstena u turisticu destinaciju sa Miselin preporukama,istu najvise karakterise HRANA SA DUSOM ...

Beli

pre 4 godine

A sad za prave gurmane crevca na zaru pa skembici u saftu ili pohovani pa svinjske nogice u saftu. Oni koji nisu jeli neka ne komentarisu ako nisu upoznati sa ovom preukusnom hranom jer vecina ljudi ima razvijenu kulturolosku barijeru koju ko zna i kada im usadio neko sta se sme i ne sme jesti. Ja od kad sam probio takvu vrstu blokade i barijere rasturam se od ukusnih jela.........

vojvodina

pre 4 godine

"sarma nije turska, to ljudi treba da nauce, u turskoj postoji dolma, i to su preuzeli iz persijske kuhinje, i pravi se iskljucivo od lisca vinove loze! a sarma se pravi od kiselog kupusa, a dodaje se i pirinac koga nema u dolmi, i predstavlja mesavinu istocne (mleveno ili seckano meso uvijeno u listove) i srednjeevropske kuhinje (kiseli kupus), dakle originalni je srpski specijalitet. naravno sprema se i u zemljama bivse juge i okolnim zemljams, kao sto i mi spremamo gulas, paprikas i ostalo"

Rec sarma ne znaci nista na srpskom, odnosno ne moze se preko korena reci objasniti nista vise od toga sto predstavlja. Ne postoji glagol na bazi te imenice niti slicne reci koje imaju bliski znacenje. Na turskim rec sarma oznacava- zamotavanje i imaju gomilu reci koje su vezane za zamotavanje i imaju isti koren. Da nije bilo Turaka, mi u Srbiji ne bi znali sta je sarma.

abchotto

pre 4 godine

Na ovoj slici jedino ajvar ima neku krestivnost movi ostalo najobicnije meso bez ikakvo mariniranja, przeno na rostilju, samo so dodata. I to je srpski specijalitet.
Treba probati meso u npr. Razilskim restoranima pa da se vidi kako se meso priprema

Radovan

pre 4 godine

Sva jela danas u Srbiji su stranog porekla, i sva su veoma nezdrava i umire se masovno od njih.
Kinezi kada su došli u Srbiju, rekli su da nije čudo što umirete rano, zbog ishrane.
Evo na primer hleb, koji nije naš proizvod ali je najsmrtonosniji. Ubija polako ali sigurno.

Pravih srpskih zdravih jela više nema.
Srpska hrana je od autohtonih biljaka, povrća i voća, koja su sva kasnog zrenja.

Kako so,šećer,sirće,ulje i kvasac mogu biti hrana kada oštećuju organizam?
Kako rakija,vino i pivo mogu biti zdravi kada su produkt truljenja?
Kiseli kupus hrana? A od njega problemi sa bubrezima i visok pritisak.

Neko

pre 4 godine

Palačinke...uuuh! Njam! Mislim da one jesu naš izvorni ,,specijalitet"? Pri tom ne mislim na neke tamo ,,američke palačinke" i slične varijacije. Palačinke definitivno jesu jelo mog detinjstva :))

nekitamo

pre 4 godine

Ajvar moze da bude nacionalno jelo S. Makedonije, Bugarske ili u krajnjem slucaju Turske. Filije su albanske ovo sa lubenicom prvi put cujem, ostalo je ok. Ne znam sto niste dodali ljutu kobasicu peceno prase, kajmak, patku.

katastrofa

pre 4 godine

Mi imamo naj ukusnija jela od domaće kobasice,kulena,prasetine,jagnjetine,kajmaka,punjene paprike,sarme,ajvara,slatkog kupusa.Ja znam da neka jela ovde što sam nabrojao nisu najzdravije.Ali ovde ni nije bilo pitanje šta je naj zdravije nego šta je naj ukusnija.Ova jela kada jedeš prste da poližeš.A ona jela što kažu da su najzdravija kao što su buranija,celer,grašak,šargarepa,morski plodovi da mi kažu da ću 200 godina živeti ako ih jedem nebi ih jeo jel su odvratnost ukusa.
(Ljubomir, 25. april 2020 11:40)
Aj u skolu ponovo!

Mastoor

pre 4 godine

Rodio sam se i živim 40 godina u Srbiji i nikad u životu nisam čuo za slatko od lubenica i za filiju.. Šta je to?
(Raja, 24. april 2020 10:13)

Слатко од коре од лубенице је супер ствар, а филију нисам никад пробао, али мислим да је то нека врста пите коју праве на Косову.

marioneti

pre 4 godine

"Gde vam je sarma?"

U sklopu turske nacionalne kuhinje gde joj je i mesto. Proja je srpska, dosta vise tih turskih "specijaliteta" poput pilava, djuveča, sarme...

kole

pre 4 godine

Da biste imali dobru nacionalnu kuhinju koju stranci mogu da probaju, morate da imate veliku i posecenu mrezu nacionalnih restorana koje ce da posecuju pre svega domaci gosti. Nazalost to sa platama od 400 evra nije moguce, pa vecina gradjana Srbije u kafanu svrati samo na pivo ili u vrh glave na 10 sa lukom. Kad razmisljam gde bih mogao da odvedem goste u kafanu i da se ne obrukam, tesko mi je da se setim i sve se uvek vrti oko nekoliko poznatih, ali i skupih restorana. Na primer, najbolja prasetina u Srbiji, pa samim tim i u svetu je u kafani Mali Hrast u Arandjelovcu. Ko god je tamo jeo taj specijalitet, prasetinu vise nigde ne narucuje, jer nije ni senka one tamo.

lule

pre 4 godine

Sarma je tursko jelo i sramota je reci da je to nase najbolje jelo jer nije zapravo naše. Ta sarma je simbol vekovne okupacije tokom koje nismo mogli sami da razvijamo sopstvenu kuhinju i kulturu uopste. Daleko od toga da je ne treba praviti, jesti,voleti ali poistovecivati sarmu sa srpskom kulturom znaci nepostovanje prema nasim precima koji su ginuli da im pokolenja docekaju slobodu.

Eldorado

pre 4 godine

Ljubormire,
Dodaj salatu od cvekle uz grašak, meni je to vrhunski. Ili barem sir. Grašak sam po sebi nije nešto posebno, ali uz dodatke je odličan.

Вук Меленић

pre 4 godine

Ловачка шницла! Не могу да верујем да је нисте ставили као опцију, аматеризам!

Sunce Slobode

pre 4 godine

Tuzan smo mi narod, nemamo nijedno nacijalno jelo sem cicvare a hvalimo se turskim sarmama i burekom..
 (Dominik Tim, 24. april 2020 10:47) 

100%. Recimo droba (neki je zovu i kavurma) koja se pravi odmah po klanju praseta/svinje gde idu crevca, bubrezi, srce je baš tradicionalno tursko jelo. Po meni, najbolje jelo ikada, dobro začinjeno belim i crnim lukom i zaljuceno. Posle toga svadbarski kupus. Sa ne previše mesa, čak i malo posebniji sa dimljenim ušima i graonikom. Ovako može da zvuči čudno, ali ne sudite dok ne probate.

Radovan

pre 4 godine

Jedino što morate pogoditi ~ gdje toga ima????
(Mantis, 24. april 2020 19:36)

Širiš oko sebe veliko neznanje i dezinformacije.

Jedino zdravo za ljudsku ishranu što si naveo su:
-mahunarke
-žitarice
-bazno voće i povrće

Nezdrava su:
-sva meso (kontinentalno ili morsko)
-sva ulja (ručna ili fabrička)
-sva citrusna voća (kiselina)
-alkoholna pića (produkti truljenja-rakija,vina,piva i ostale varijante)
-sva konzervirana voća i povrća (sa hemikalijama,šećerom, sumpor dioksidom,itd)
-so i atmosfera sa isparenjima soli (morska klima nije povoljna za ljudski život, jedino je so dobra za pranje nogu i određene dezinfekcije)

Koja kontinentalna voća su najzdravija:
- sva ona koja kasno sazrevaju (kraj jeseni), a to su naše stare autohtone sorte, jer su pune hranljivih materija, manje ih štetočine napadaju, i uspevaju da se duže održe nakon berbe bez upotrebe hemikalija

Ljubomir

pre 4 godine

Mi imamo naj ukusnija jela od domaće kobasice,kulena,prasetine,jagnjetine,kajmaka,punjene paprike,sarme,ajvara,slatkog kupusa.Ja znam da neka jela ovde što sam nabrojao nisu najzdravije.Ali ovde ni nije bilo pitanje šta je naj zdravije nego šta je naj ukusnija.Ova jela kada jedeš prste da poližeš.A ona jela što kažu da su najzdravija kao što su buranija,celer,grašak,šargarepa,morski plodovi da mi kažu da ću 200 godina živeti ako ih jedem nebi ih jeo jel su odvratnost ukusa.

mj

pre 3 godine

Za vreme prvog svetskog rata i povlacenja srpske vojske preko Albanije nasa vojska je sela suv hleb, zapecen sa malo svinjske masti, soli i tucane paprike jer nisu imali sta drugo da jedu. To se danas sluzi u Nisu po kafanama kao albanska salata i nije ni turskog ni madjarskog ni drugog porekla, nego srpskog. Bez obzira kako se zove.

stanke...

pre 4 godine

Mislim da ima mnogo lepših slatka od vašeg pomenutog...sto se tiče jela, jagnjetina i prebranac..piće, naravno, šljivka.. :)

Luka Laban

pre 4 godine

Srce mi je puno sto je na listi ajvar, posto su ajvar registrovali Severnomakedonci, nece moci jer zna se cije je to nacionalno jelo!
Moj predlog Karadjordjeva snicla!

doberman

pre 4 godine

Proja je od kukuruza, znči amerika, jedino je sigurno da smo jeli ovce I goveda, od skoro I svinju, jaja I perad, I to je, 50 000 se život čoveka vrti oko obezbedjivanja životinjskih proteina I masti, nema nacionalnih kuhinja, sem USA brze grand, ako se to move nazvati hranom.

Radovan

pre 4 godine

Bog je izmislio hranu, a đavo kuvara.

Što više hranu spremate, ona je blato i smeće za ljudski organizam.

Afrička, Latino američka, Azijatska i Indijanska kuhinja domorodačkih stanovnika je najzdravija, a građanistička kuhinja (Evropa,Severna Amerika) je smrtonosna.

Kada vidim debelog kuvara i lekara, odmah znam da ti pojma nemaju.
Kuvari vam naplaćuju umeće uništavanja hrane koju će te pojesti.

Gremzi

pre 3 godine

Od svega navedenog u anketi gorusica me hvata.
Ako su ovo dragulji srpske kuhinje, stvarno nismo kreativni.
Ribu niko ne jede, ili samo za slavu znaju da je uvaljaju u brasno i natope zejtinom.
Slatke sljive koliko hoces, niko ne pravi četni za prasetinu ili koristi za nesto dr. osim rakiju i marmeladu. Malinu prosipaju, ali niko ne servira tu marmeladu uz bečku.
Oduvek sam se pitao kako nasi seljaci naprave onaj leba vrhunski, smeka ko pica u Kalabriji, a kod nas ne znaju od toga ni picu da naprave, vec ti to testo natope u moču i matori kajmak.
Vinogradarske breske uz divljac. Cvekla, spargle, tikve, celer, tikvice, paskanat, pecurke, zaboravljeni i da ne nabrajam dalje.

wiener

pre 3 godine

Za ove što spominju poreklo reči kao znak da nešto nije autentično srpsko, evo par primera. Sarma se u turskoj ne pravi u kupusovom listu, a ni punjenje nije baš isto. Musaka, koja je grčka, nije ista kao ona koja se pravi u srbiji. Turska reč kebab je poreklo srpske reči ćevap i time ćevapčići, ali je turski kebab isto što i giros, bez pomfrita. Turska reč pida je poreklo reči pita i opet nisu uopšte iste stvari. I tako dalje. Znači nije istina da je srpska sarma nešto kao varijacija neke pice već prilično autentični srpski recept sa nekim svojim varijacijama.

артиљерац

pre 3 godine

@ neko И ја сам брате велики гурман.А по правој професији сам инжењер.Кувар
сам постао јер сам се заносио неком идејом да отварам кафану.Па ми је требала
квалификација.Али не смета ми и ова диплома,пуно сам научио у угоститељској
школи.Поздрав свим гурманима света.

neko

pre 4 godine

@(артиљерац, 25. april 2020 11:31)

potpisujem, od reci do reci, i ja sam glasao za svadbarski jer ostalo ne znam koliko je autentnicno, i iako nisam te struke, kazu da sam veliki gurman!!!

Јабучило

pre 3 godine

Cuj, teleca glava u skembetu? Sta je to uopste? Povraca mi se i od same pomisli na to.
(Nikola 089, 24. april 2020 17:08)

Пробај, па онда куди. Ако не пробаш, остаћеш сиромашнији за једно предивно гастрономско искуство.

021

pre 3 godine

@TR

Zavisi gde, kod nas na severu ima dosta mađarske i nemačke kuhinje. A na jugu ima dosta i grčkih jela, nije sve turska kuhinja. A i turska kuhinja koju smo usvojili, tj jela, pola su iz arapske kuhinje koju su usvojili Turci. U suštini i Turska kuhinja je mešavina grčke, levantske i arapske kuhinje.

Slo

pre 4 godine

Slatko od lubrnica je nešto toliko dobro kao što je džem od šipurka. Najbolje kuhinje na svetu su Madjarska i Turska. Ali ima jedna zemlja u kojoj su se ta njihova jela usavršila i u tu zemlju mnogi dolaze da bi se odvalili.od klope. Srbija bato !

kvrckvrc

pre 4 godine

Ukusi su razliciti, svako ima neki svoj gust.
Ono sto u Srbiji, na Balkanu, pa cak i u Sloveniji, predstavlja najveci "problem" je kako se servira jelo. Pogledajte fotografiju koja je prilozena uz ovaj tekst: vrlo pristojna pljeskavica, kobasica koja dobro izgleda, osrednji raznjic, dobra krmendala ... ali sve to servirano na ovom jadnom poreclanskom tanjiru bez imalo stila, deluje poprilicno jadno ...ili, kada ti u restoranu donesu pljeskavicu na onom starom metalnom ovalu, kreiranom jos sezdesetih godina proslog veka...
Prvi ko bude unapredio nacin serviranja, dizajn, ...napravice bum. Jer dobrih jela ima napretek (sarma, musaka, pasulj, rostilj, sač, ...).
Video sam doduse na par mesta kako su zamenili ove bele tanjire pa forsiraju neki etno stil...ali ni to nije dovoljno. Tanjir treba da bude i lep i lepo ukrasen. Imate Italijne, Francuze, pa pogledajte kako to oni rade.
Znam, prosecni Srbenda ce reci da mu je bitno samo kako se jede a ne kako je servirano, ali treba napraviti mali iskorak u odnosu na zivotinje. To vam je kao kad neko voli da popije pivo iz lepe rusticne krigle, a ne iz obicne staklene case. A pivo je pivo, ali razlika postoji.

Radovan

pre 4 godine

Sva jela danas u Srbiji su stranog porekla, i sva su veoma nezdrava i umire se masovno od njih.
Kinezi kada su došli u Srbiju, rekli su da nije čudo što umirete rano, zbog ishrane.
Evo na primer hleb, koji nije naš proizvod ali je najsmrtonosniji. Ubija polako ali sigurno.

Pravih srpskih zdravih jela više nema.
Srpska hrana je od autohtonih biljaka, povrća i voća, koja su sva kasnog zrenja.

Kako so,šećer,sirće,ulje i kvasac mogu biti hrana kada oštećuju organizam?
Kako rakija,vino i pivo mogu biti zdravi kada su produkt truljenja?
Kiseli kupus hrana? A od njega problemi sa bubrezima i visok pritisak.

Mantis

pre 4 godine

O da, nema mesa, kao što ga Srbija "imade".
Meso s mesom, meso ispod mesa, meso
u mesu, meso na mesu, meso punjeno mesom,
meso na sve moguće načine, a opet je samo meso.
Koliko je zdravo ili ne i nije bitno,
želudac je pun i to za male pare.
O okusima ne treba raspravljati, no probate
li meso u Srba i osjetite neke nove okuse,
a ne znate je li to okus umamija ili uranija,
nije bitno i ne obraćajte pažnju na to,
zalijte pićem i mirna Bosna.

Kad vam dojadi svakodnevno meso na sve moguće načine,
nešto sasvim drugačije ~

Kvarnerski škamp, stonska ostriga (kamenica), hobotnice i sipe,
oborita riba (sanpjer (kovač), orada, brancin, zubatac, list....),
tuna, prstaci, škampi na buzaru, teletina ili janjetina ispod peke,
biftek od boškarina, divlje šparoge, vrhunski tartufi s fužima,
svi mogući pršuti, Gligorin sir, rapska torta, dubrovačka rožata,
lovranski (divlji) maruni (kesteni), poseban specijalitet ~ skradinski rižoto,
višnje i likeri Maraska i sve poslastice spremljene od njih, vrhunsko
i svjetski poznato ~ djevičansko maslinovo ulje, masline, smokve.
A onda vina ~ plavac mali, malvazija, Teran, Žlahtina, Žilavka, Pošip,
Babić i ostali (frankovka, chardonnay, traminac, rajski rizling).

Jedino što morate pogoditi ~ gdje toga ima????

Wikiliks

pre 4 godine

Sarma nista punjenja paprika nista...
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Aleksandar, 24. april 2020 10:19)

To nije samo srpsko. Ova nabrojana se jedu uglavnom, ako ne i isključivo u Srbiji.
Sve ostalo se jede u 10-ak, ak one i više zemalja.

Ljubomir

pre 4 godine

Mi imamo naj ukusnija jela od domaće kobasice,kulena,prasetine,jagnjetine,kajmaka,punjene paprike,sarme,ajvara,slatkog kupusa.Ja znam da neka jela ovde što sam nabrojao nisu najzdravije.Ali ovde ni nije bilo pitanje šta je naj zdravije nego šta je naj ukusnija.Ova jela kada jedeš prste da poližeš.A ona jela što kažu da su najzdravija kao što su buranija,celer,grašak,šargarepa,morski plodovi da mi kažu da ću 200 godina živeti ako ih jedem nebi ih jeo jel su odvratnost ukusa.

lule

pre 4 godine

Sarma je tursko jelo i sramota je reci da je to nase najbolje jelo jer nije zapravo naše. Ta sarma je simbol vekovne okupacije tokom koje nismo mogli sami da razvijamo sopstvenu kuhinju i kulturu uopste. Daleko od toga da je ne treba praviti, jesti,voleti ali poistovecivati sarmu sa srpskom kulturom znaci nepostovanje prema nasim precima koji su ginuli da im pokolenja docekaju slobodu.

Radovan

pre 4 godine

Jedino što morate pogoditi ~ gdje toga ima????
(Mantis, 24. april 2020 19:36)

Širiš oko sebe veliko neznanje i dezinformacije.

Jedino zdravo za ljudsku ishranu što si naveo su:
-mahunarke
-žitarice
-bazno voće i povrće

Nezdrava su:
-sva meso (kontinentalno ili morsko)
-sva ulja (ručna ili fabrička)
-sva citrusna voća (kiselina)
-alkoholna pića (produkti truljenja-rakija,vina,piva i ostale varijante)
-sva konzervirana voća i povrća (sa hemikalijama,šećerom, sumpor dioksidom,itd)
-so i atmosfera sa isparenjima soli (morska klima nije povoljna za ljudski život, jedino je so dobra za pranje nogu i određene dezinfekcije)

Koja kontinentalna voća su najzdravija:
- sva ona koja kasno sazrevaju (kraj jeseni), a to su naše stare autohtone sorte, jer su pune hranljivih materija, manje ih štetočine napadaju, i uspevaju da se duže održe nakon berbe bez upotrebe hemikalija

Nikola 089

pre 4 godine

Teleća glava u škembetu!
(Bob, 24. april 2020 10:34)

Cuj, teleca glava u skembetu? Sta je to uopste? Povraca mi se i od same pomisli na to.

abchotto

pre 4 godine

Srpski rostilji nisu nikavi specijaliteti, meso oblikovsno sa solju przeno. I to je to
Sarme su isto istocnog porekla jeo u libaneskom redtoranu
Pite, musake i ostalo grckog porekla
Razni gulasi, kiseli kupus itd madjarskog i nemackog
Vrlo je malo autenticnih jela. Verovatno proja, cicvara, mozda ajvar, ali jako je zastupkjen u.bugarskoj pa je pitanje.

Radovan

pre 4 godine

Bog je izmislio hranu, a đavo kuvara.

Što više hranu spremate, ona je blato i smeće za ljudski organizam.

Afrička, Latino američka, Azijatska i Indijanska kuhinja domorodačkih stanovnika je najzdravija, a građanistička kuhinja (Evropa,Severna Amerika) je smrtonosna.

Kada vidim debelog kuvara i lekara, odmah znam da ti pojma nemaju.
Kuvari vam naplaćuju umeće uništavanja hrane koju će te pojesti.

Тајни детектив Ђидо Мова

pre 4 godine

Ae malo Srbima da pojasnimo,sarme,cevapi,pljeskavice,fasiri,burek,pilav,djuvec i jos masa jela su Turski.. skoro 500 godina smo muku mucili sa njima,logicno da nam je i vecinski njihova kuhinja,nasa kao nasa je tanka skoro pa nikakva,nista mi inovativno nismo izmislili. Treba biti realan,da li to najbolje spremamo u ovom delu Evrope? to je sigurno,ali nije tradicionalno,nasi seljaci su se najcesce kroz istoriju hranili lukom,pasuljom,mahunama,kukuruz. Imate arhiv poljiprolivredni iz 1833 gde ovo nedvosmisleno potvrdjuje,meso se jelo jednom mesecno ako i tad,i onda i danas smo bili beda i sirotnja,i kao takvi i nismo mogli imati nesto u izobilju. Proucavajte,citajte,obrazujte se,jezivo koliko malo znate o nasoj majci Srbiji!

Neko

pre 4 godine

Palačinke...uuuh! Njam! Mislim da one jesu naš izvorni ,,specijalitet"? Pri tom ne mislim na neke tamo ,,američke palačinke" i slične varijacije. Palačinke definitivno jesu jelo mog detinjstva :))

Veliki brat

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR, 24. april 2020 10:13)

A italijani su izmislili špagete, makarone, tortilju na koju nabacaju ono što im je ostalo od juče pa zapeku na vatri (pizza)???????

Nisu oni izmislili ništa od toga, ali su ceo svet ubedili da je to italijanska kuhinja.

Ko je kriv nama balkancima što nismo uspeli u tome, da svetu nametnemo burek, sarmu, gibanicu, zeljanicu...
Ko nam je kriv što ne umemo da napravimo roštilj kao što rade u nekim drugim zemljama, nego umemo samo da bacimo meso i mesne prerađevine na rešetku ispod koje je žar, i to je to, većinu mezi da pripremaju marinadu i ostave meso da odleži...

I onda se čudimo što nas nema na kulinarskoj mapi sveta. Pa nema nas, jer i tamo neki šveđanin ili kanađanin može parče mesa da baci na rešetku, ili da prase okrene iznad žara, nema tu nikakve nauke niti umetnosti.

hemodroid

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR, 24. april 2020 10:13)

U Vojvodini su i nemackog i madjarskog porekla a na jugu i grckog.U svakom slucaju malo je autohtonih jela.

coach

pre 4 godine

Sarma uvijena u listove rastana , definitivno. Ko nije probao obavezno. I da svadbarski kupus, al onaj pravi od kiselog kupusa sa suvim mesom, slaninom i ostalim.... :)

Milan Indjija

pre 4 godine

Srbija nema autohtono jelo koje je poznato u svetu. Sve nabrojano, od sarme, prebranca, cevapa, bureka, pljeskavica....i mnogih drugih, nisu nasa, vec prihvacena od drugih.

DJ KRMAK

pre 4 godine

Било које које нема соје уместо чистог меса или превише масти и содијума у себи.

marioneti

pre 4 godine

"Gde vam je sarma?"

U sklopu turske nacionalne kuhinje gde joj je i mesto. Proja je srpska, dosta vise tih turskih "specijaliteta" poput pilava, djuveča, sarme...

nekitamo

pre 4 godine

Ajvar moze da bude nacionalno jelo S. Makedonije, Bugarske ili u krajnjem slucaju Turske. Filije su albanske ovo sa lubenicom prvi put cujem, ostalo je ok. Ne znam sto niste dodali ljutu kobasicu peceno prase, kajmak, patku.

Boro

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR, 24. april 2020 10:13)

Ne bi trebalo oko toga da se prepucavaju ljudi, sve mora da vodi poreklo od necega, e sad neko je nesto uzeo od nas, mi smo dosta pokupili od drugoga, najvise od Turaka, sto je i logicno, ali na taj nacin smo nekako ustanovili nasu kuhinju i neka jela koja se vekovima konzumiraju kod nas. To je nasa kuhinja sada i to je to, ako krenemo od kulina bana mozemo samo da udjemo u tradicionalnu srpsko balkansku raspravu,a ovde je rec o jelima.

Nikola 144

pre 4 godine

Ja se rodio i ostareo u Srbiji, a ne znam sta je to "kompletna lepinja", "slatko od lubenice" (obozavam svezu da je jedem), "filija" i "leskovacki voz".

ha ha

pre 4 godine

Tuzan smo mi narod, nemamo nijedno nacijalno jelo sem cicvare a hvalimo se turskim sarmama i burekom..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dominik Tim, 24. april 2020 10:47)

Bitno da se tvoji Nemci hvale kobasicama, kupusom i pivom, sta oni imaju originalno njihovo?

Sunce Slobode

pre 4 godine

Tuzan smo mi narod, nemamo nijedno nacijalno jelo sem cicvare a hvalimo se turskim sarmama i burekom..
 (Dominik Tim, 24. april 2020 10:47) 

100%. Recimo droba (neki je zovu i kavurma) koja se pravi odmah po klanju praseta/svinje gde idu crevca, bubrezi, srce je baš tradicionalno tursko jelo. Po meni, najbolje jelo ikada, dobro začinjeno belim i crnim lukom i zaljuceno. Posle toga svadbarski kupus. Sa ne previše mesa, čak i malo posebniji sa dimljenim ušima i graonikom. Ovako može da zvuči čudno, ali ne sudite dok ne probate.

ana

pre 4 godine

sarma nije turska, to ljudi treba da nauce, u turskoj postoji dolma, i to su preuzeli iz persijske kuhinje, i pravi se iskljucivo od lisca vinove loze! a sarma se pravi od kiselog kupusa, a dodaje se i pirinac koga nema u dolmi, i predstavlja mesavinu istocne (mleveno ili seckano meso uvijeno u listove) i srednjeevropske kuhinje (kiseli kupus), dakle originalni je srpski specijalitet. naravno sprema se i u zemljama bivse juge i okolnim zemljams, kao sto i mi spremamo gulas, paprikas i ostalo

Luka Laban

pre 4 godine

Srce mi je puno sto je na listi ajvar, posto su ajvar registrovali Severnomakedonci, nece moci jer zna se cije je to nacionalno jelo!
Moj predlog Karadjordjeva snicla!

НБ

pre 4 godine

Списак вам је бесмислен, сетили сте се само хране из забачених крајева, а и то селективно. Стварно, како нема сарме? То је сјајна храна.
Најбоље јело, убедљиво, јесте - ускршња бачка шунка!

vojvodina

pre 4 godine

"sarma nije turska, to ljudi treba da nauce, u turskoj postoji dolma, i to su preuzeli iz persijske kuhinje, i pravi se iskljucivo od lisca vinove loze! a sarma se pravi od kiselog kupusa, a dodaje se i pirinac koga nema u dolmi, i predstavlja mesavinu istocne (mleveno ili seckano meso uvijeno u listove) i srednjeevropske kuhinje (kiseli kupus), dakle originalni je srpski specijalitet. naravno sprema se i u zemljama bivse juge i okolnim zemljams, kao sto i mi spremamo gulas, paprikas i ostalo"

Rec sarma ne znaci nista na srpskom, odnosno ne moze se preko korena reci objasniti nista vise od toga sto predstavlja. Ne postoji glagol na bazi te imenice niti slicne reci koje imaju bliski znacenje. Na turskim rec sarma oznacava- zamotavanje i imaju gomilu reci koje su vezane za zamotavanje i imaju isti koren. Da nije bilo Turaka, mi u Srbiji ne bi znali sta je sarma.

only fools and horses

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR, 24. april 2020 10:13)

Ne nego su turska jela sva srpskog, grčkog ili persijskog porekla.
A što se mene tiče najlepša srpska jela su jagnjetina/teletina pod sačem, sarma, svadbarski kupus i karađorđeva šnicla. Samo svadbarski kupus se tu našao u anketi.
Od anketiranih volim i ajvar a komplet lepinja bi bila izvanredna da nije toliko slana.

abchotto

pre 4 godine

Na ovoj slici jedino ajvar ima neku krestivnost movi ostalo najobicnije meso bez ikakvo mariniranja, przeno na rostilju, samo so dodata. I to je srpski specijalitet.
Treba probati meso u npr. Razilskim restoranima pa da se vidi kako se meso priprema

kole

pre 4 godine

Da biste imali dobru nacionalnu kuhinju koju stranci mogu da probaju, morate da imate veliku i posecenu mrezu nacionalnih restorana koje ce da posecuju pre svega domaci gosti. Nazalost to sa platama od 400 evra nije moguce, pa vecina gradjana Srbije u kafanu svrati samo na pivo ili u vrh glave na 10 sa lukom. Kad razmisljam gde bih mogao da odvedem goste u kafanu i da se ne obrukam, tesko mi je da se setim i sve se uvek vrti oko nekoliko poznatih, ali i skupih restorana. Na primer, najbolja prasetina u Srbiji, pa samim tim i u svetu je u kafani Mali Hrast u Arandjelovcu. Ko god je tamo jeo taj specijalitet, prasetinu vise nigde ne narucuje, jer nije ni senka one tamo.

Miro,Bastina-Ohio

pre 4 godine

U Srba je kult gostoprimstva ,sacuvan prilikom srpskih Slava,kao jedinstven obredni nacin,plemenitog ugoscavanja u citavom Hriscanskom svetu...Srpska Slava je zasticeno nematrijalno kulturno dobro,od strane UNESKO...Zato je je Slavski kolac,autohtoni obredni srpski specijalitet,kao i srpska pogaca sa soli,i srpsko slatko sa vodom,koji se prvo nude cenjenim i voljenim gostima...Monaska trpeza,sa stoljetnim monaskim specijalitetima Svete Gore,na otoku Atos iznjedrili su autohtone riblje specijalitete,kao sto su losos sa pomarandzom,posni cvarci od tune,snicle od sabljarke,pastrmke...Sve to zaliveno visoko kvalitetnim Hilandarskim crnim vinom -Merlotom, za koga somilieri smatraju boljim od Francuskog...Zastitni znak hriscanske kulture U Srba je -Post...Ono sto Srbiju pozicionira u sam svetski vrh u kulinarstvu,jeste njena multikulturna raskrsnica izmedju Istoka i Zapada...Zato su u Srbiji zastupljene,najznacajnije svetske kuhinje:-Turska/Sjenica/,Mediteranska,Bugarska/Homolj,Pirot/Goranska//slasticarne u Beogradu stare stotinak g./.Madjarska i Nemacka/Vojvodina-Salasi/...Te raznovrsne kuhinje.karakterisu tradicionalni rituali spremanja ribljih paprikasa u kotlicima kuhanih prirodnim ogrevom,kao i slicnim metodom kuhanja svadbarskog kupusa u zemljanim loncima,zanatski proizvedenih u selu Zlokusa,svetski poznatom po grncariji...Iako je i Srbija uvrstena u turisticu destinaciju sa Miselin preporukama,istu najvise karakterise HRANA SA DUSOM ...

A.P.

pre 4 godine

Mi smo poznati po gastronomiji, tako da je tesko reći. Svasta sam jeo i degustirao, ali jedino pasulj nikada nije omanuo. Zenama on manje prija, ali ako gledamo zdravlje, energetsku vrednost, hranljivost, cenu, pa i ukus, pasulj je broj 1 oduvek u Srbiji. Zamislite da ste zarobljeni na pustom ostrvu na duzi period i da mozete da imate samo jednu jedinu namirnicu za prezivljavanje. Uz mnoge cete preziveti, ali uz pasulj cete, zbog njegove kompleksnosti i izbalansiranosti, ostati zdravi i uhranjeni.

кувар

pre 4 godine

@kvrckvrc

Прво, то што ти описујеш има своје име и зове се презентација. Друго, можда ми нисмо доктори (или поздоктори, чујем да и некакве поздокторске студије постоје) са Оксфорда и Кембриџа, нити имамо ресторане с 3 Мишеленова чварка (немамо ни с једним, али ајде ...). Али и код нас има ресторана где шефови кухиња итекако познају вешину презентације и сервирају ти домаћа јела с великим стилом. Био сам сигурно у 2-3 таква у Београду. Наравно, ту ћеш оно што плаћаш другде око 1000 динара платити вероватно 2-3 пута скупље, али добијаш амбијент, услугу и презентацију. Уосталом, и у Паризу можеш да добијеш јело разбацано по тањиру и платиш га 20 евра ... или одеш у Дали или Купол, оба имају Мишеленове чварке, и добијеш то о чему говориш за 100 евра. Па ти бирај.

vojvodina

pre 4 godine

"Druze, sarme kao ovakve, NE POSTOJE, u Turskoj..."


Druze, ne sumnjam da su nase malo drugacije kao sto pizza u Veneciji nije ista kao u Napulju ali reč sarma nije srpskog porekla niti je postojala u nasem jeziku pre turskog osvajanja.

Filip

pre 4 godine

Tuzan smo mi narod, nemamo nijedno nacijalno jelo sem cicvare a hvalimo se turskim sarmama i burekom..
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Dominik Tim, 24. april 2020 10:47)

Druze, sarme kao ovakve, NE POSTOJE, u Turskoj...

Jelena

pre 4 godine

Obozavam ove koji tvrde da sve tursko, kao da pre turaka ljudi ovde nisu jeli, sve su Turci na konjima doneli. Putovala sam puno pa znam da su Turci pozajmili puno od persijaca, sa bliskog istoka, itd. Nasa kuhinja je dobra mesavina svega, svemu smo dali svoj pecat, mozda nije cisto nase ali je na nas nacin. Moj muz koji nije iz Srb kaze da smo rostilj podigli na nivo filozofije. On najvise voli kupus sa mesom i svinjsku dzigericu u skrami, sa rostilja. P.S. filije se prave na jugu, moja mama pravi najbolje ispod saca. A i Albanci na Kosovu prave dobre filije.

svjedok

pre 4 godine

Bio sam u Srbiji u nekoliko navrata i uvijek dobro jeo. Pretjeruje se u količni ali kvaliteta namirnica i priprema je bila stvarno dobra. E sada, malo je zabrinjavajuće što su jela uvijek bila nekako masna i sigurno ne bi mogao tako jesti svakodnevno. Ono na čemu Srbija treba raditi su prezentiranje izvornih, lokalnih jela kojih uopće nema na jelovniku. Kuhinja se baš može zvati "balkanska" a ne srbijanska i to je velika greška.

Milan Kosanovic

pre 4 godine

Ljudi, najpre opustite se malo. Ne morate bas uvek u komentarima da pisete naucne radove. Kao sarma nije srpska, Turci, Persija, bla bla bla. A ko je hranu doneo u Persiju???? Ako cemo tako onda ko je bio prvi covek koji je napravio nesto za jelo. Ko je napravio prvog coveka. Ako kazemo da je nesto tradicionalno, ne mora odmah da znaci da je staro pet hiljada godina. Uglavnom, posto idemo svake godine u Alpe na skijanje, domacinima uvek nosimo ajvar i slatko i uvek su odusevljeni. I jos jednom, opustite se i ne pravite nauku od svega zivog.

Јабучило

pre 4 godine

Сарма. Да се не лажемо.

Иначе, турска сарма или пољско/руски голупци нису исто што и наша сарма. Наша је од киселог купуса, пуњена је мешаним млевеним месом и кува се са сувим месом. Изворни рецепт је код нас доведен до савршенства.

Јабучило

pre 3 godine

Cuj, teleca glava u skembetu? Sta je to uopste? Povraca mi se i od same pomisli na to.
(Nikola 089, 24. april 2020 17:08)

Пробај, па онда куди. Ако не пробаш, остаћеш сиромашнији за једно предивно гастрономско искуство.

stanke...

pre 4 godine

Mislim da ima mnogo lepših slatka od vašeg pomenutog...sto se tiče jela, jagnjetina i prebranac..piće, naravno, šljivka.. :)

Вук Меленић

pre 4 godine

Ловачка шницла! Не могу да верујем да је нисте ставили као опцију, аматеризам!

radica

pre 4 godine

Sarmice od zelja sa kiselim mlekom....I najlepša od svega JAGNJEĆA SARMICA...retko se sprema, a i nije mi poznato da li postoji na meniju nekih beogradskih restorama...U svakom slučaju, treba probati...

doberman

pre 4 godine

Proja je od kukuruza, znči amerika, jedino je sigurno da smo jeli ovce I goveda, od skoro I svinju, jaja I perad, I to je, 50 000 se život čoveka vrti oko obezbedjivanja životinjskih proteina I masti, nema nacionalnih kuhinja, sem USA brze grand, ako se to move nazvati hranom.

артиљерац

pre 4 godine

Ја дуго кувам.1983 сам завршио и Угоститељску школи,КВ кувар.Ми,Срби,имамо
2-3 јела која су оригинално наша.Чорбаст пасуљ,свадбарски купус,подварак.И
неке чорбе,телећа и јагњећа,чорба од зеља..Роштиљ праве СВИ на свету.Можда је
наш најбољи,али још у праисторији је човек пекао комаде меса на жару.Још кад
је упознао СО,нигде његове среће.Рецимо Карађорђева шницла је варијанта Cordon
Bleu,коју си осмислили Французи.Од предложених јела гласам за свадбарски купус.
P.S.Под свадбарским купусом подразумевам обе варијанте,од слатког и од киселог
купуса.

J.

pre 4 godine

"buranija,celer,grašak,šargarepa,morski plodovi da mi kažu da ću 200 godina živeti ako ih jedem nebi ih jeo jel su odvratnost ukusa."
(Ljubomir, 
Ljubomore, o ukusima se ne raspravlja, tvoj ukus (ili nedostatak istog) je stvar tvog ne(vaspitanja). Generalno, srpska kuhinja je najukusnije samo Srbima i onima koji žive u okolini i navikli su na taj tip hrane. Npr, ja sarmu ne volim i ne jedem, ali obožavam musaku od tikvica na srpski način, a grčka mi se ne dopada.

wiener

pre 3 godine

Za ove što spominju poreklo reči kao znak da nešto nije autentično srpsko, evo par primera. Sarma se u turskoj ne pravi u kupusovom listu, a ni punjenje nije baš isto. Musaka, koja je grčka, nije ista kao ona koja se pravi u srbiji. Turska reč kebab je poreklo srpske reči ćevap i time ćevapčići, ali je turski kebab isto što i giros, bez pomfrita. Turska reč pida je poreklo reči pita i opet nisu uopšte iste stvari. I tako dalje. Znači nije istina da je srpska sarma nešto kao varijacija neke pice već prilično autentični srpski recept sa nekim svojim varijacijama.

aaa

pre 4 godine

Čitam pojedini pišu ovde o svojatanju jela. Spominje se Turska npr. Turksa tj Osmanlije u ono vreme, su isto tako preuzeli sva jela koja danas promovišu kao njihova od ranijih imperija, država, carstva koje su osvojili. Grčka, Persija, Vizantija, Arabija, Egipat, Asirija, pa i Balkan. Ti narodi su bili deo Osmanskog carstva i uneli svoje kulture, kao danas Usa.

Етнолог

pre 4 godine

I da svadbarski kupus, al onaj pravi od kiselog kupusa sa suvim mesom, slaninom i ostalim.... :)
(coach, 24. april 2020 10:24)

ПРАВИ СВАДБАРСКИ КУПУС је од слатког купуса, а не од киселог. Кисео купус "стиже" отприлике када почиње БОЖИЋНИ ПОСТ, а како током поста у Србији није било свадби, тако ни свадбарски купус није могао да се се прави од киселог купуса. У Срба, свадбе су се одигравале најчешће на јесен, када има свега у изобиљу.

Max

pre 4 godine

Proja, Ajvar, Cicvara, Belmuž su autentična srpska jela ili hrana. Ima ih još naravno. Turci su većinu svojih jela za koje mi znamo doneli iz Persije tj. Irana, pa potom na Balkan.

Beli

pre 4 godine

A sad za prave gurmane crevca na zaru pa skembici u saftu ili pohovani pa svinjske nogice u saftu. Oni koji nisu jeli neka ne komentarisu ako nisu upoznati sa ovom preukusnom hranom jer vecina ljudi ima razvijenu kulturolosku barijeru koju ko zna i kada im usadio neko sta se sme i ne sme jesti. Ja od kad sam probio takvu vrstu blokade i barijere rasturam se od ukusnih jela.........

posteni janjicar

pre 4 godine

Srpska jela su uglavnom turskog porekla.
(TR)

Samo po sebi to i ne bi bio neki problem. Sve od neceg potice. Ni pizza nije izvorno talijanska. Ali je toliko usavrsavana da svaki kraj, svako mesto ima neku svoju varijantu (i jako drzi do toga). Napolitanska pizza je ona koja se prosirila, stekla svetsku slavu. Ali, nije ona jedina. Na Jugu Italije mnogi krajevi imaju svoje pizze i mogu biti prilicno razlicite od napolitanske. Pa i speghetti su izvorno iz Kine! Ali, danas je ogromna razlika izmedju talijanski spaghetta i onih kineskih. Verovali ili ne - i strudla je turskog porekla! I verovali ili ne - potice od baklave! Ali je inventivnost becke kuhinje i prilagodjavanje lokalnim uslovima i lokalnim potrebama ucinila da se danas toliko razlikuje. Problem sa "srpskom gastronomijom" (smesan izraz) je taj sto je uvek bila uzasno neinventivna. Barem u centralnoj Srbiji (odnosno Sumadiji). Pa samim tim nema niceg sto bi povezalo Sever i Jug, uoblicilo nekakvu kuhinju. Tu je uvek bilo vazno samo napuniti burag. I nije to stvar samo nekakvog vekovnog siromastva. Upravo je sirotinja bila ta koja je stvarala vrhunsku kuhinju. Lako je bilo knezevima da premazu jelena medom i zacinima i nataknu ga na razanj. Ali se seljanka morala dovijati kako da od ono malo raspolozivih sastojaka napravi nesto sto se moze jesti. Potom su najbolje kuvarice odvodili na dvorove i tako je nastajala vrhunska kuhinja. U Srbiji izgleda nije bilo tako. A ako je i bilo, izgubilo se.

ketiS

pre 4 godine

Shvatite vec jednom da "ciste" nacionalne kuhinje ne postoje. Kada je srpska kuhinja u pitanju, kljucno je sta je tu slovenskog porekla. To znaci da bismo morali da "idemo" daleko u proslost, jos u srednji vek da to otkrijemo. Ali opet, veliko je pitanje sta je i tada bilo slovensko, jer su ugarski, vizantijski(grcki) ili mletacki uticaji bili vrlo prisutni. Sa dolaskom Turaka osnazili su orijentalni uticaji, ukljucujuci i cinjenicu da su mnoga jela za koja mi mislimo da su turska, zapravo arapskog ili persijskog porekla. Sve u svemu svaka kuhinja je na svoj nacin privlacna i besmislene su raspave na temu koja je najbolja. To je prosto stvar licnog ukusa i nista vise.

nišlija

pre 4 godine

Slatko od lubenica se pravi od kore lubenice tako što se skine ono crveno i pokožica,iseče na kocke skuva kao svako drugo slatko sa dodatkom vanilin šećera i to je to! Ima samo jedna tužna vest-to slatko je nemoguće napraviti zato što sada koriste neka semena gde je kora tolko tanka da je nemoguće napraviti slatko.To je moglo pre 20 i više godina kad su bile lubenice sa debelom korom.P.S.Lepo je al tolko lepo pa i nije!

katastrofa

pre 4 godine

Mi imamo naj ukusnija jela od domaće kobasice,kulena,prasetine,jagnjetine,kajmaka,punjene paprike,sarme,ajvara,slatkog kupusa.Ja znam da neka jela ovde što sam nabrojao nisu najzdravije.Ali ovde ni nije bilo pitanje šta je naj zdravije nego šta je naj ukusnija.Ova jela kada jedeš prste da poližeš.A ona jela što kažu da su najzdravija kao što su buranija,celer,grašak,šargarepa,morski plodovi da mi kažu da ću 200 godina živeti ako ih jedem nebi ih jeo jel su odvratnost ukusa.
(Ljubomir, 25. april 2020 11:40)
Aj u skolu ponovo!

Mila

pre 4 godine

Hrana nam je generalno ukusna, i kad bi se koristilo manje biljnog ulja a vise masti ili putera ne bi uopste bila toliko nezdrava. Kao i kad bi se forsiralo vise povrca a manje hleba, pohovanja i manje kolicine mesa, boljeg kvaliteta. Kolicine servirane na tanjiru su pritom bespotrebno velike. I kao sto je neko rekao, na tehnici prezentovanja je tek krenulo da se radi, u par restorana u Beogradu. Moze to dosta atraktivnije da izgleda.

Imamo ipak super jela, svadbarski kupus je za mene savrsenstvo, sarma u obe varijante, pa i posna je skroz dobra, paprike punjene sirom, sa mesom ih nekako ne volim, podvarak i prebranac isto dobri za ponekad. Cvarci, ajvar, kajmak, imamo odlicne kozje i ovcije sireve. Bureci i pite, gibanica, ah moja teska rana, jedem ih ekstremno retko, kao i bilo kakvo pecivo pa me ta kolicina ulja jednom u godinu dana i ne tangira previse. Kacamak, cicvara, mada je to vise crnogorsko jelo. Neko je pomenuo rastan, vrhunska stvar, nazalost retko gde se moze naci.

Ne vidim cemu forsiranje toga da li je nesto autenticno srpsko ili vodi poreklo iz Turske, Austrougarske ili odakle vec. Lepota i jeste u tome kako su se mesali uticaji. A nije mi jasno ni cemu forsiranje nase kuhinje kao neke svetinje, ima toliko dobrih kuhinja na svetu, sto u Evropi - francuska, italijanska, grcka, sto van, japanska, vijetnamska, libanska, persijska, marokanska i jos dosta jako, jako dobrih i raznovrsnih. Unesite malo raznovrsnosti u kuhinju i malo radoznalosti za neke drugacije ukuse pa cete vise uzivati u hrani, jedno te isto u krug ne moze biti ni zanimljivo, ni zdravo, kakvo god da je.

Gremzi

pre 3 godine

Od svega navedenog u anketi gorusica me hvata.
Ako su ovo dragulji srpske kuhinje, stvarno nismo kreativni.
Ribu niko ne jede, ili samo za slavu znaju da je uvaljaju u brasno i natope zejtinom.
Slatke sljive koliko hoces, niko ne pravi četni za prasetinu ili koristi za nesto dr. osim rakiju i marmeladu. Malinu prosipaju, ali niko ne servira tu marmeladu uz bečku.
Oduvek sam se pitao kako nasi seljaci naprave onaj leba vrhunski, smeka ko pica u Kalabriji, a kod nas ne znaju od toga ni picu da naprave, vec ti to testo natope u moču i matori kajmak.
Vinogradarske breske uz divljac. Cvekla, spargle, tikve, celer, tikvice, paskanat, pecurke, zaboravljeni i da ne nabrajam dalje.

Rostilj majstor

pre 4 godine

(kvrckvrc, 24. april 2020 10:39)
U pravu si. Ipak, treba znati da za leskovacki voz ne idu svakakvi prilozi, osim luka i ljute papricice. Tako se barem sluzilo u samom Leskovcu jos pre 30-70 godina...ta jedina dva priloga. Sve ostalo nije Leskovacko.

Eldorado

pre 4 godine

Ljubormire,
Dodaj salatu od cvekle uz grašak, meni je to vrhunski. Ili barem sir. Grašak sam po sebi nije nešto posebno, ali uz dodatke je odličan.

nisam vec poslao ovaj komentar!

pre 4 godine

Rodio sam se i živim 40 godina u Srbiji i nikad u životu nisam čuo za slatko od lubenica i za filiju.. Šta je to?
(Raja, 24. april 2020 10:13)

Za filiju sam i ja morao da progooglam (sad bi mi jos samo trebalo dovoljno maste da zamislim ukus), a slatko od lubenice je umetnost. Samo se bojim da je danas tesko naci lubenice pogodne za slatko. Potrebne su primitivne sorte, s debelom korom, jer se slatko pravi od kore. Kora se isece na kockice, a to posle u ciniji izgleda kao cilibar. Uz malo limuna, odnosno limunove kore - ukus... delikatan, profinjen, bozanstven.

Mastoor

pre 4 godine

Rodio sam se i živim 40 godina u Srbiji i nikad u životu nisam čuo za slatko od lubenica i za filiju.. Šta je to?
(Raja, 24. april 2020 10:13)

Слатко од коре од лубенице је супер ствар, а филију нисам никад пробао, али мислим да је то нека врста пите коју праве на Косову.

neko

pre 4 godine

@(артиљерац, 25. april 2020 11:31)

potpisujem, od reci do reci, i ja sam glasao za svadbarski jer ostalo ne znam koliko je autentnicno, i iako nisam te struke, kazu da sam veliki gurman!!!

mj

pre 3 godine

Za vreme prvog svetskog rata i povlacenja srpske vojske preko Albanije nasa vojska je sela suv hleb, zapecen sa malo svinjske masti, soli i tucane paprike jer nisu imali sta drugo da jedu. To se danas sluzi u Nisu po kafanama kao albanska salata i nije ni turskog ni madjarskog ni drugog porekla, nego srpskog. Bez obzira kako se zove.

артиљерац

pre 3 godine

@ neko И ја сам брате велики гурман.А по правој професији сам инжењер.Кувар
сам постао јер сам се заносио неком идејом да отварам кафану.Па ми је требала
квалификација.Али не смета ми и ова диплома,пуно сам научио у угоститељској
школи.Поздрав свим гурманима света.

021

pre 3 godine

@TR

Zavisi gde, kod nas na severu ima dosta mađarske i nemačke kuhinje. A na jugu ima dosta i grčkih jela, nije sve turska kuhinja. A i turska kuhinja koju smo usvojili, tj jela, pola su iz arapske kuhinje koju su usvojili Turci. U suštini i Turska kuhinja je mešavina grčke, levantske i arapske kuhinje.