Nedelja, 25.08.2019.

09:00

Ove italijanske momente svaki putnik treba da doživi

Izvor: B92

Ove italijanske momente svaki putnik treba da doživi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

44 Komentari

Sortiraj po:

mp

pre 4 godine

Isola Rosa je najobicnija plaza, bez icega autenticnog i specijalnog, krcata Italijanama, voda nije kristalno cista. Kosta Pardiso je nesto sasvim drugo, spektakularna plaza i sve oko nje. Niko ovde nije ni govorio o zurkama i provodu, niti me je to interesovalo, potpisujem sve sto sam rekao a ako si nasao auto za 150 eura na sedam dana, verovatno si ga rezervisao sest meseci unapred, na licu mesta je tri puta skuplji i to Panda ili Punto. Ocigledno smo imali razlicite percepcije i ocekivanja.

Ajnstajn

pre 4 godine

Isola Rossa je meni super, prelepa plaza na minut od bilo kog apartmana, kristalno cista voda, italijanski smek, lepa luka, pristojne cene u restoranima. Costa Paradiso da se jednom obidje, i toliko. Sto se tice dostupnosti, pa svako normalan ce da uzme auto i da ima slobodu kretanja po ostrvu (150e 7 dana, Golf klasa). U untrasnjosti jezero Coghinas za zaljubljenike ribolova. Lepota je u ocima posmatraca, dzaba palme, luksuzni hoteli i vile ako je more prljavo ili ulice zatrpane turistima. Sardinija je destinacija za opusten odmor, za familije s decom, mada ima i delova koji su luksuzni. Ko preferira more turista i lude zurke to bolje da potrazi negde drugde.

mp

pre 4 godine

O cemu ti pricas, o nekoj romantizovanoj verziji? Te vile koje spominjes su samo jedan delic ali opet, nista spektakularno u poredjenju sa nekim drugim destinacijama. Uostalom, svako moze da ode i da se uveri, utisci su subjektivni. Automobil je nuznost, kao i dodatni kes.

mp

pre 4 godine

Plaze oko Cale Gonone, npr? Pelosa je lepa ali je opet prenatrpana, osim boje i cistoce mora, utisak nije spektakualaran. Costa Smeralda je takodje izvikana. Tvoj opis je isuvise romantiziran (a iz njega se da zakljuciti da si bio na jugu), da nisam bio, verovatno bih ti poverovao, kao i vecini slika na internetu. Ali svako treba da ode pa da se sam uveri, ocigledno imamo razlicita iskustva a svakako smo imali razlicita ocekivanja.

mp

pre 4 godine

I te vile koje pominjes, nije Sardinija samo Porto Cervo i Smaragdna obala, vecina kuca nije takva niti je to sustina samog ostrva. Ako si ti imao mesec dana da se vozis po sest-sedam sati svakog dana kako bi obisao sva ta mesta i plaze, onda su ti utisci drugaciji. Sve je stvar u percepciji. Pojedini gradovi i mesta su prelepi, ali vecina stvari je izvikana, nista nije toliko spektakularno niti ekskluzivno. Ne znam sta to ima posebno u unutrasnjosti, pa nju izdvajas. Rastinje i agroturizam? Na Isola Rosu nikako ne idite, plaza Kapricoli ne izgleda kao karipska ostvra, Sisina, Luna i sve one ostale plaze, takodje (iako je boja vode nestvarna), Kosta Paradiso vredi videti, narocito stepenice uklesane u steni koje vode do tamo. Neptuno Groto je pecina do koje cete putovati dva sata brodom u oba smera, a obici cete je za pet minuta. Vecina slika na interentu je napravljena iz vazduha, nema mnogo ljudi, pod odgovarajucim uglom suncevih zraka, uz malo vecu pomoc fotosopa. Ko hoce, neka poveruje, ko nece, neka ide da se uveri sam.

J.

pre 4 godine

"nakon sto putujes autom toliko dugo moras da uhvatis i brod da bi stigao do plaze, totalno rasulo, plaze su na pojedinm mestima kao u Sutomoru, krcate Italijanima. Nikakva ekskluziva, preskupo bez pokrica, sve osim hrane i pica."
mp, kakav brod do plaža?! Možda jedino do ostrva Maddalena i Mortorio, a ni za jednu drugu plažu ne treba brod. Kakvo Sutomore, kakvo rasulo, pa nije ceo svet lud, Sardinija gde se vilama i hotelima samo crveni krovovi od crepa vide iznad borova, arhitektonski prelepi, ušuškani u bujnu vegetaciju,. Stotine prelepih plaža, od severa, Pelose, preko plaža od kvarca kod Oristana, Chia i Pula, Villasimius, preko Oroseia i Arbataxa, San Teodora i Smaragdne obale, do Gallure... koncentrat najlepšeg Mediterana. O prelepoj unutrašnjosti da i ne govorimo.

jos jedan momenat

pre 4 godine

U Italiji postoji gomila caka kako da prodjete jeftinije u restoranu, tipa na terasi je jeftinije nego unutra ili obrnuto, u odredjeno vreme je jeftinije za odredjenu vrstu hrane ili pica itd. To su cake koje sluze da lokalci plate manje od turista i uglavnom samo oni i znaju za njih. E ako nekako uspete da saznate tako nesto i to primenite, od konobara cete dobiti vece postovanje nego da ste dali neki veliki baksis.

Saša

pre 4 godine

Slažem se. Italija je prelepa zemlja. Tu sam proveo dve trećine života. Ali se ne slažem da se u Italiji živi opušteno. Možda to tako izgleda onome ko dodje na odmor. U svakom slučaju ceo život nije dovoljan da se vidi sve što Italija ima da pokaže od arhitekture, prirode,istorije pa do kuhinje koja je po meni najraznovrsnija i najbolja u svetu. Hajmo svi za Italiju nećete se pokajati.

052

pre 4 godine

@(matori, 25. avgust 2019 16:06)
Sve ok, ali stavio si akcenat na fudbal kao nesto negativno , međutim Italija je, između ostalog, jako poznata bas po fudbalu i svemu sto ide uz njega, koji se tamo prati i vise nego u Srbiji. Inače, prelijepa zemlja, to je valjda opštepoznato...

ac72

pre 4 godine

@Ako se vama zivot svodi na rostilj i pivo dok gledate fudbal nedeljom to je vasa stvar i vase pravo. Mi koji volimo Italiju i sve sto ona sa sobom nosi imamo svoje razloge. Nasa stvar i nase pravo. Je li jasno?
(matori, 25. avgust 2019 16:06)
A možda Serije A? Inter- Lecce večeras, sta prognoziraš, kao stručnjak za Italiju?

Petar

pre 4 godine

@ gruzanin
Druze, u Torinu, ulica Via Genova, nedaleko od FIAT-a. Neugledan lokal, par stolova, od ukrasa slike i zastava FK Napoli, slika Maradone i dres Hamsika sa potpisima fudbalera. Napolitanac vlasnik i glavni majstor. Poceo covek da "uci" zanat sa 4 godine uz dedu i strica. Odmah nam prisao, predstavio se, spremio nam picu. Najbolja pica ikada. Ali bukvalno. Ako si u prilici, svrati tamo. Neces zazaliti.

Sima

pre 4 godine

Prelepa je Italija, ali sve ovo navedeno je odvratni masovni turizam. Guranje i jurnjava za zabadanjem zastavica i čekinovanjem.

A šoping centar, sa sve mekom u galeriji gal.V.Emanuele je svojevrsna kruna odvratnosti masovnog turizma. Kao da zabodete mek i pradu u centar Pećke Patrijaršije, recimo. I onda zamislite hiljade mrava, insekata u pećkoj patrijaršiji sa selfi stikovima koji se guraju naokolo za lajkove na instagramu, uništavajući sve što dotaknu, a potpuno promašujući suštinu.

I imate lep citat d.f.wallace-a o ovakvom turizmu, svodi se na nešto otpilike kao (parafraziram): "biti masovni turista je biti pohlepan za nečim što ne možete nikad da imate, nametati sebe na mestima koja u svakom neekonomskom smislu su bolja i značajnija bez tebe. Postajete ekonomski bitni, ali egzistencijalno beznačajni, insekt na mrtvom telu".

A ako vam se ima "iskustvo italije", odite kod italijana na gajbu mesec-dva u neku zabit i čuvajte kozu sa njim, ili šta već radi, automehanika, šta god, više ćete da steknete.

mp

pre 4 godine

Sardinija. Slike na internetu vecinom retusirane ali ima prelepih plaza, kad ih pronadjes i stignes do njih. More nije svuda cisto, tirkizno, karipsko, to su gluposti, niti je okruzenje kakvim ga predstavljaju, divljina. Automobil neophodan da bi se videle najlepse plaze, sva sreca da su im dobri putevi ali trosi se dosta vremena, plus ne znaju da objasne da nakon sto putujes autom toliko dugo moras da uhvatis i brod da bi stigao do plaze, totalno rasulo, plaze su na pojedinm mestima kao u Sutomoru, krcate Italijanima. Nikakva ekskluziva, preskupo bez pokrica, sve osim hrane i pica. Ogromno je ostrvo, treba mesec dana da bi se obislo kako treba.

Ajnstajn

pre 4 godine

Sardinija, koja se s pravom naziva evropskim Karibima, iz nekog razloga se uvek izostavlja u ovakvim tekstovima. U razgovoru s jednim Italijanom, rece mi da Italijani namerno ne promovisu Sardiniju, vec ljubomorno cuvaju za sebe. Trenutno sam na odmoru tamo i more je kristalno cisto, plaze perfektne, infrastruktura malo dotrajala na pojedinim mestima, kao i na kopnu. 95% turista su Italijani. Ne cudi sto Berluskoni i drugi italijanski milioneri imaju vile ovde. Prelepo.

Italiana

pre 4 godine

Spacca Napoli, Palermo, sela u Kalabriji, Noto, Lecce, Taranto, Genova...Prosla sam je uzduz I popreko I nema lepse zemlje, sa tolikom kulturom.

matori

pre 4 godine

Vama kojima je najlepsi lavor u dvoristu, sladoled u Maxiju i kafana na cosku: ako vas ne zanima nista osim Srbije, zasto ste uopste otvorili ovaj clanak? Mene ne zanima fudbal, ali zato ni ne otvaram clanke o fudbalu, a jos manje komentarisem da li je recimo Zvezda trebalo da kupi ili proda ovog ili onog igraca. Kao sto postojite vi koje to zanima, tako postojimo i mi koji volimo da se ponekad podsetimo lekcija iz istorije o antickoj Grckoj tako sto cemo posetiti npr. Knosos na Kritu ili starom Rimu tako sto cemo otici u Rim i obici rusevine starog rimskog Foruma. Ako se vama zivot svodi na rostilj i pivo dok gledate fudbal nedeljom to je vasa stvar i vase pravo. Mi koji volimo Italiju i sve sto ona sa sobom nosi imamo svoje razloge. Nasa stvar i nase pravo. Je li jasno?

Ccc

pre 4 godine

Nasi ljudi imaju pozitivne stereotipe o Italiji. Toliko pozitivne da im ne smeta djubre, grafiti, oronule fasade, susenje vesa na terasama i prozorima, bljutava hrana. Dakle sve ono sto bi im smetalo u nekoj drugoj zemlji.

Samo realno

pre 4 godine

Ja sam vise za spanske momente.Italija je precenjena.
(Dule, 25. avgust 2019 15:25)

Italija je najlepša zemlja na planeti.Venecija, Milano, Rim, Napulj, Firenca, Đenova...Toskana, Sicilija, Kapri, CinqoTere, Amalfi obala...maaa..

Surovo Realan

pre 4 godine

Kad mi neko spomene kako je Srbija prelepa mislim se dal je taj covek ikad igde bio... Skoro sam obisao istocnu Srbiju koja po meni mozda i najlepsa sem pejzaza nema nista putevi se raspadaju, rajacke pimnice bruka i sramota, srebrno jezero horor... A tek ovi sto kazu da je pica u Srbiji bolja nego u Ita ti nikad nisu probali pravu picu a slazem se da sam mozda najgoru pojeo u Milanu jer mi se zurilo pa seo u prvi lokal na trgu... Ali zato u Rimu na Trasteveru u piceriji Dar Poeta mmmm... A o Italiji bi mogao da pricam danima
P.S. Skijanje na Dolomitima vec 6 godina za redom a kosta me kao i Kop a Dolomiti imaju vise km staza nego sto ce Srbija imati autoputa...

Aman Zaman

pre 4 godine

Obisao dosta Italije. Prelepa zemlja. Od Dolomita (Madonna), preko jezera na severu (Lago Maggiore, Garda), Venecije, do Firence, Rima, prelepe Sicilije... Uskoro tura: Pulja i Napulj-Sorento, ovo drugo posle mnogo godina... Italija je jednostavno carobna zemlja... Sa Spanijom i Francuskom, donekle Grckom - blago Evrope, nesto najlepse sto ovaj svet poseduje (a obisao sam sve kontinente)... Imamo srecu da smo ne tako daleko od svega toga... i nesrecu da se uglavnom bavimo samima sobom i nasim trivijalnim lokalnim plemenskim razmiricama...

@?@

pre 4 godine

4,to mozete da preskocite...nekad su u italiju isli samo umetnici i saneri..zadnjih 20 godina su stigli gastarbajteri ... samo turista se lepo provede tamo...uglavnom

Serpico

pre 4 godine

Osim za sladoled i setnju, da se stvarno ostvari sve ovo s liste potrebno je par desetaka hiljada eura.
Tu mislim da na skijanju provedete bar 7 dana a ne da jedan dan u prolazu provedete na nekom skijalistu u Dolomitima, kao i da stvarno sopingujete u Pradi, Gucciju i slicnim radnjama a ne samo da im gledate izloge...

MvP

pre 4 godine

Prelepa Italija. Za mene otkrovenje. Najlepša destinacija:

1. Pulja
2. Sardinija
3.... ostalo vec znate...
...

Za 1 i 2 je rent a car obavezan.

Najlepse od svega: ko pravi najlepse automobile, camce, uredjuje kuce, terase,... Sve je nekako skladno. Treba videti.

Da ne vole strance - slazem se, ali ih postuju.

Belladonna

pre 4 godine

Nisam bila ali hoću uskoro. Italija kao i Grčka sa mediteransko drevnom arhitekturom, kulinarskim specijalitetima, stilom života je nešto što duboko poštujem i volim i što odgovara mom karakteru i temperamentu.

J.

pre 4 godine

"Ni ljepše zemlje,ni lošijih ljudi. Nažalost!
(sinisapon, 25."
A ti to znaš na osnovu.....?
Najlepša zemlja na svetu, ljudi sjajni, mislim na normalan svet među kojim živim više od četvrt veka.

J.

pre 4 godine

"Ni ljepše zemlje,ni lošijih ljudi. Nažalost!
(sinisapon, 25."
A ti to znaš na osnovu.....?
Najlepša zemlja na svetu, ljudi sjajni, mislim na normalan svet među kojim živim više od četvrt veka.

matori

pre 4 godine

Vama kojima je najlepsi lavor u dvoristu, sladoled u Maxiju i kafana na cosku: ako vas ne zanima nista osim Srbije, zasto ste uopste otvorili ovaj clanak? Mene ne zanima fudbal, ali zato ni ne otvaram clanke o fudbalu, a jos manje komentarisem da li je recimo Zvezda trebalo da kupi ili proda ovog ili onog igraca. Kao sto postojite vi koje to zanima, tako postojimo i mi koji volimo da se ponekad podsetimo lekcija iz istorije o antickoj Grckoj tako sto cemo posetiti npr. Knosos na Kritu ili starom Rimu tako sto cemo otici u Rim i obici rusevine starog rimskog Foruma. Ako se vama zivot svodi na rostilj i pivo dok gledate fudbal nedeljom to je vasa stvar i vase pravo. Mi koji volimo Italiju i sve sto ona sa sobom nosi imamo svoje razloge. Nasa stvar i nase pravo. Je li jasno?

Aman Zaman

pre 4 godine

Obisao dosta Italije. Prelepa zemlja. Od Dolomita (Madonna), preko jezera na severu (Lago Maggiore, Garda), Venecije, do Firence, Rima, prelepe Sicilije... Uskoro tura: Pulja i Napulj-Sorento, ovo drugo posle mnogo godina... Italija je jednostavno carobna zemlja... Sa Spanijom i Francuskom, donekle Grckom - blago Evrope, nesto najlepse sto ovaj svet poseduje (a obisao sam sve kontinente)... Imamo srecu da smo ne tako daleko od svega toga... i nesrecu da se uglavnom bavimo samima sobom i nasim trivijalnim lokalnim plemenskim razmiricama...

MvP

pre 4 godine

Prelepa Italija. Za mene otkrovenje. Najlepša destinacija:

1. Pulja
2. Sardinija
3.... ostalo vec znate...
...

Za 1 i 2 je rent a car obavezan.

Najlepse od svega: ko pravi najlepse automobile, camce, uredjuje kuce, terase,... Sve je nekako skladno. Treba videti.

Da ne vole strance - slazem se, ali ih postuju.

Serpico

pre 4 godine

Osim za sladoled i setnju, da se stvarno ostvari sve ovo s liste potrebno je par desetaka hiljada eura.
Tu mislim da na skijanju provedete bar 7 dana a ne da jedan dan u prolazu provedete na nekom skijalistu u Dolomitima, kao i da stvarno sopingujete u Pradi, Gucciju i slicnim radnjama a ne samo da im gledate izloge...

Belladonna

pre 4 godine

Nisam bila ali hoću uskoro. Italija kao i Grčka sa mediteransko drevnom arhitekturom, kulinarskim specijalitetima, stilom života je nešto što duboko poštujem i volim i što odgovara mom karakteru i temperamentu.

Surovo Realan

pre 4 godine

Kad mi neko spomene kako je Srbija prelepa mislim se dal je taj covek ikad igde bio... Skoro sam obisao istocnu Srbiju koja po meni mozda i najlepsa sem pejzaza nema nista putevi se raspadaju, rajacke pimnice bruka i sramota, srebrno jezero horor... A tek ovi sto kazu da je pica u Srbiji bolja nego u Ita ti nikad nisu probali pravu picu a slazem se da sam mozda najgoru pojeo u Milanu jer mi se zurilo pa seo u prvi lokal na trgu... Ali zato u Rimu na Trasteveru u piceriji Dar Poeta mmmm... A o Italiji bi mogao da pricam danima
P.S. Skijanje na Dolomitima vec 6 godina za redom a kosta me kao i Kop a Dolomiti imaju vise km staza nego sto ce Srbija imati autoputa...

Samo realno

pre 4 godine

Ja sam vise za spanske momente.Italija je precenjena.
(Dule, 25. avgust 2019 15:25)

Italija je najlepša zemlja na planeti.Venecija, Milano, Rim, Napulj, Firenca, Đenova...Toskana, Sicilija, Kapri, CinqoTere, Amalfi obala...maaa..

Italiana

pre 4 godine

Spacca Napoli, Palermo, sela u Kalabriji, Noto, Lecce, Taranto, Genova...Prosla sam je uzduz I popreko I nema lepse zemlje, sa tolikom kulturom.

Ajnstajn

pre 4 godine

Sardinija, koja se s pravom naziva evropskim Karibima, iz nekog razloga se uvek izostavlja u ovakvim tekstovima. U razgovoru s jednim Italijanom, rece mi da Italijani namerno ne promovisu Sardiniju, vec ljubomorno cuvaju za sebe. Trenutno sam na odmoru tamo i more je kristalno cisto, plaze perfektne, infrastruktura malo dotrajala na pojedinim mestima, kao i na kopnu. 95% turista su Italijani. Ne cudi sto Berluskoni i drugi italijanski milioneri imaju vile ovde. Prelepo.

@?@

pre 4 godine

4,to mozete da preskocite...nekad su u italiju isli samo umetnici i saneri..zadnjih 20 godina su stigli gastarbajteri ... samo turista se lepo provede tamo...uglavnom

Ccc

pre 4 godine

Nasi ljudi imaju pozitivne stereotipe o Italiji. Toliko pozitivne da im ne smeta djubre, grafiti, oronule fasade, susenje vesa na terasama i prozorima, bljutava hrana. Dakle sve ono sto bi im smetalo u nekoj drugoj zemlji.

Saša

pre 4 godine

Slažem se. Italija je prelepa zemlja. Tu sam proveo dve trećine života. Ali se ne slažem da se u Italiji živi opušteno. Možda to tako izgleda onome ko dodje na odmor. U svakom slučaju ceo život nije dovoljan da se vidi sve što Italija ima da pokaže od arhitekture, prirode,istorije pa do kuhinje koja je po meni najraznovrsnija i najbolja u svetu. Hajmo svi za Italiju nećete se pokajati.

Sima

pre 4 godine

Prelepa je Italija, ali sve ovo navedeno je odvratni masovni turizam. Guranje i jurnjava za zabadanjem zastavica i čekinovanjem.

A šoping centar, sa sve mekom u galeriji gal.V.Emanuele je svojevrsna kruna odvratnosti masovnog turizma. Kao da zabodete mek i pradu u centar Pećke Patrijaršije, recimo. I onda zamislite hiljade mrava, insekata u pećkoj patrijaršiji sa selfi stikovima koji se guraju naokolo za lajkove na instagramu, uništavajući sve što dotaknu, a potpuno promašujući suštinu.

I imate lep citat d.f.wallace-a o ovakvom turizmu, svodi se na nešto otpilike kao (parafraziram): "biti masovni turista je biti pohlepan za nečim što ne možete nikad da imate, nametati sebe na mestima koja u svakom neekonomskom smislu su bolja i značajnija bez tebe. Postajete ekonomski bitni, ali egzistencijalno beznačajni, insekt na mrtvom telu".

A ako vam se ima "iskustvo italije", odite kod italijana na gajbu mesec-dva u neku zabit i čuvajte kozu sa njim, ili šta već radi, automehanika, šta god, više ćete da steknete.

Petar

pre 4 godine

@ gruzanin
Druze, u Torinu, ulica Via Genova, nedaleko od FIAT-a. Neugledan lokal, par stolova, od ukrasa slike i zastava FK Napoli, slika Maradone i dres Hamsika sa potpisima fudbalera. Napolitanac vlasnik i glavni majstor. Poceo covek da "uci" zanat sa 4 godine uz dedu i strica. Odmah nam prisao, predstavio se, spremio nam picu. Najbolja pica ikada. Ali bukvalno. Ako si u prilici, svrati tamo. Neces zazaliti.

J.

pre 4 godine

"nakon sto putujes autom toliko dugo moras da uhvatis i brod da bi stigao do plaze, totalno rasulo, plaze su na pojedinm mestima kao u Sutomoru, krcate Italijanima. Nikakva ekskluziva, preskupo bez pokrica, sve osim hrane i pica."
mp, kakav brod do plaža?! Možda jedino do ostrva Maddalena i Mortorio, a ni za jednu drugu plažu ne treba brod. Kakvo Sutomore, kakvo rasulo, pa nije ceo svet lud, Sardinija gde se vilama i hotelima samo crveni krovovi od crepa vide iznad borova, arhitektonski prelepi, ušuškani u bujnu vegetaciju,. Stotine prelepih plaža, od severa, Pelose, preko plaža od kvarca kod Oristana, Chia i Pula, Villasimius, preko Oroseia i Arbataxa, San Teodora i Smaragdne obale, do Gallure... koncentrat najlepšeg Mediterana. O prelepoj unutrašnjosti da i ne govorimo.

jos jedan momenat

pre 4 godine

U Italiji postoji gomila caka kako da prodjete jeftinije u restoranu, tipa na terasi je jeftinije nego unutra ili obrnuto, u odredjeno vreme je jeftinije za odredjenu vrstu hrane ili pica itd. To su cake koje sluze da lokalci plate manje od turista i uglavnom samo oni i znaju za njih. E ako nekako uspete da saznate tako nesto i to primenite, od konobara cete dobiti vece postovanje nego da ste dali neki veliki baksis.

052

pre 4 godine

@(matori, 25. avgust 2019 16:06)
Sve ok, ali stavio si akcenat na fudbal kao nesto negativno , međutim Italija je, između ostalog, jako poznata bas po fudbalu i svemu sto ide uz njega, koji se tamo prati i vise nego u Srbiji. Inače, prelijepa zemlja, to je valjda opštepoznato...

mp

pre 4 godine

I te vile koje pominjes, nije Sardinija samo Porto Cervo i Smaragdna obala, vecina kuca nije takva niti je to sustina samog ostrva. Ako si ti imao mesec dana da se vozis po sest-sedam sati svakog dana kako bi obisao sva ta mesta i plaze, onda su ti utisci drugaciji. Sve je stvar u percepciji. Pojedini gradovi i mesta su prelepi, ali vecina stvari je izvikana, nista nije toliko spektakularno niti ekskluzivno. Ne znam sta to ima posebno u unutrasnjosti, pa nju izdvajas. Rastinje i agroturizam? Na Isola Rosu nikako ne idite, plaza Kapricoli ne izgleda kao karipska ostvra, Sisina, Luna i sve one ostale plaze, takodje (iako je boja vode nestvarna), Kosta Paradiso vredi videti, narocito stepenice uklesane u steni koje vode do tamo. Neptuno Groto je pecina do koje cete putovati dva sata brodom u oba smera, a obici cete je za pet minuta. Vecina slika na interentu je napravljena iz vazduha, nema mnogo ljudi, pod odgovarajucim uglom suncevih zraka, uz malo vecu pomoc fotosopa. Ko hoce, neka poveruje, ko nece, neka ide da se uveri sam.

mp

pre 4 godine

O cemu ti pricas, o nekoj romantizovanoj verziji? Te vile koje spominjes su samo jedan delic ali opet, nista spektakularno u poredjenju sa nekim drugim destinacijama. Uostalom, svako moze da ode i da se uveri, utisci su subjektivni. Automobil je nuznost, kao i dodatni kes.

Ajnstajn

pre 4 godine

Isola Rossa je meni super, prelepa plaza na minut od bilo kog apartmana, kristalno cista voda, italijanski smek, lepa luka, pristojne cene u restoranima. Costa Paradiso da se jednom obidje, i toliko. Sto se tice dostupnosti, pa svako normalan ce da uzme auto i da ima slobodu kretanja po ostrvu (150e 7 dana, Golf klasa). U untrasnjosti jezero Coghinas za zaljubljenike ribolova. Lepota je u ocima posmatraca, dzaba palme, luksuzni hoteli i vile ako je more prljavo ili ulice zatrpane turistima. Sardinija je destinacija za opusten odmor, za familije s decom, mada ima i delova koji su luksuzni. Ko preferira more turista i lude zurke to bolje da potrazi negde drugde.

mp

pre 4 godine

Sardinija. Slike na internetu vecinom retusirane ali ima prelepih plaza, kad ih pronadjes i stignes do njih. More nije svuda cisto, tirkizno, karipsko, to su gluposti, niti je okruzenje kakvim ga predstavljaju, divljina. Automobil neophodan da bi se videle najlepse plaze, sva sreca da su im dobri putevi ali trosi se dosta vremena, plus ne znaju da objasne da nakon sto putujes autom toliko dugo moras da uhvatis i brod da bi stigao do plaze, totalno rasulo, plaze su na pojedinm mestima kao u Sutomoru, krcate Italijanima. Nikakva ekskluziva, preskupo bez pokrica, sve osim hrane i pica. Ogromno je ostrvo, treba mesec dana da bi se obislo kako treba.

ac72

pre 4 godine

@Ako se vama zivot svodi na rostilj i pivo dok gledate fudbal nedeljom to je vasa stvar i vase pravo. Mi koji volimo Italiju i sve sto ona sa sobom nosi imamo svoje razloge. Nasa stvar i nase pravo. Je li jasno?
(matori, 25. avgust 2019 16:06)
A možda Serije A? Inter- Lecce večeras, sta prognoziraš, kao stručnjak za Italiju?

mp

pre 4 godine

Plaze oko Cale Gonone, npr? Pelosa je lepa ali je opet prenatrpana, osim boje i cistoce mora, utisak nije spektakualaran. Costa Smeralda je takodje izvikana. Tvoj opis je isuvise romantiziran (a iz njega se da zakljuciti da si bio na jugu), da nisam bio, verovatno bih ti poverovao, kao i vecini slika na internetu. Ali svako treba da ode pa da se sam uveri, ocigledno imamo razlicita iskustva a svakako smo imali razlicita ocekivanja.

mp

pre 4 godine

Isola Rosa je najobicnija plaza, bez icega autenticnog i specijalnog, krcata Italijanama, voda nije kristalno cista. Kosta Pardiso je nesto sasvim drugo, spektakularna plaza i sve oko nje. Niko ovde nije ni govorio o zurkama i provodu, niti me je to interesovalo, potpisujem sve sto sam rekao a ako si nasao auto za 150 eura na sedam dana, verovatno si ga rezervisao sest meseci unapred, na licu mesta je tri puta skuplji i to Panda ili Punto. Ocigledno smo imali razlicite percepcije i ocekivanja.

Ccc

pre 4 godine

Nasi ljudi imaju pozitivne stereotipe o Italiji. Toliko pozitivne da im ne smeta djubre, grafiti, oronule fasade, susenje vesa na terasama i prozorima, bljutava hrana. Dakle sve ono sto bi im smetalo u nekoj drugoj zemlji.

Serpico

pre 4 godine

Osim za sladoled i setnju, da se stvarno ostvari sve ovo s liste potrebno je par desetaka hiljada eura.
Tu mislim da na skijanju provedete bar 7 dana a ne da jedan dan u prolazu provedete na nekom skijalistu u Dolomitima, kao i da stvarno sopingujete u Pradi, Gucciju i slicnim radnjama a ne samo da im gledate izloge...

J.

pre 4 godine

"Ni ljepše zemlje,ni lošijih ljudi. Nažalost!
(sinisapon, 25."
A ti to znaš na osnovu.....?
Najlepša zemlja na svetu, ljudi sjajni, mislim na normalan svet među kojim živim više od četvrt veka.

Samo realno

pre 4 godine

Ja sam vise za spanske momente.Italija je precenjena.
(Dule, 25. avgust 2019 15:25)

Italija je najlepša zemlja na planeti.Venecija, Milano, Rim, Napulj, Firenca, Đenova...Toskana, Sicilija, Kapri, CinqoTere, Amalfi obala...maaa..

Belladonna

pre 4 godine

Nisam bila ali hoću uskoro. Italija kao i Grčka sa mediteransko drevnom arhitekturom, kulinarskim specijalitetima, stilom života je nešto što duboko poštujem i volim i što odgovara mom karakteru i temperamentu.

matori

pre 4 godine

Vama kojima je najlepsi lavor u dvoristu, sladoled u Maxiju i kafana na cosku: ako vas ne zanima nista osim Srbije, zasto ste uopste otvorili ovaj clanak? Mene ne zanima fudbal, ali zato ni ne otvaram clanke o fudbalu, a jos manje komentarisem da li je recimo Zvezda trebalo da kupi ili proda ovog ili onog igraca. Kao sto postojite vi koje to zanima, tako postojimo i mi koji volimo da se ponekad podsetimo lekcija iz istorije o antickoj Grckoj tako sto cemo posetiti npr. Knosos na Kritu ili starom Rimu tako sto cemo otici u Rim i obici rusevine starog rimskog Foruma. Ako se vama zivot svodi na rostilj i pivo dok gledate fudbal nedeljom to je vasa stvar i vase pravo. Mi koji volimo Italiju i sve sto ona sa sobom nosi imamo svoje razloge. Nasa stvar i nase pravo. Je li jasno?

@?@

pre 4 godine

4,to mozete da preskocite...nekad su u italiju isli samo umetnici i saneri..zadnjih 20 godina su stigli gastarbajteri ... samo turista se lepo provede tamo...uglavnom

Surovo Realan

pre 4 godine

Kad mi neko spomene kako je Srbija prelepa mislim se dal je taj covek ikad igde bio... Skoro sam obisao istocnu Srbiju koja po meni mozda i najlepsa sem pejzaza nema nista putevi se raspadaju, rajacke pimnice bruka i sramota, srebrno jezero horor... A tek ovi sto kazu da je pica u Srbiji bolja nego u Ita ti nikad nisu probali pravu picu a slazem se da sam mozda najgoru pojeo u Milanu jer mi se zurilo pa seo u prvi lokal na trgu... Ali zato u Rimu na Trasteveru u piceriji Dar Poeta mmmm... A o Italiji bi mogao da pricam danima
P.S. Skijanje na Dolomitima vec 6 godina za redom a kosta me kao i Kop a Dolomiti imaju vise km staza nego sto ce Srbija imati autoputa...

Italiana

pre 4 godine

Spacca Napoli, Palermo, sela u Kalabriji, Noto, Lecce, Taranto, Genova...Prosla sam je uzduz I popreko I nema lepse zemlje, sa tolikom kulturom.

Aman Zaman

pre 4 godine

Obisao dosta Italije. Prelepa zemlja. Od Dolomita (Madonna), preko jezera na severu (Lago Maggiore, Garda), Venecije, do Firence, Rima, prelepe Sicilije... Uskoro tura: Pulja i Napulj-Sorento, ovo drugo posle mnogo godina... Italija je jednostavno carobna zemlja... Sa Spanijom i Francuskom, donekle Grckom - blago Evrope, nesto najlepse sto ovaj svet poseduje (a obisao sam sve kontinente)... Imamo srecu da smo ne tako daleko od svega toga... i nesrecu da se uglavnom bavimo samima sobom i nasim trivijalnim lokalnim plemenskim razmiricama...

MvP

pre 4 godine

Prelepa Italija. Za mene otkrovenje. Najlepša destinacija:

1. Pulja
2. Sardinija
3.... ostalo vec znate...
...

Za 1 i 2 je rent a car obavezan.

Najlepse od svega: ko pravi najlepse automobile, camce, uredjuje kuce, terase,... Sve je nekako skladno. Treba videti.

Da ne vole strance - slazem se, ali ih postuju.

mp

pre 4 godine

Sardinija. Slike na internetu vecinom retusirane ali ima prelepih plaza, kad ih pronadjes i stignes do njih. More nije svuda cisto, tirkizno, karipsko, to su gluposti, niti je okruzenje kakvim ga predstavljaju, divljina. Automobil neophodan da bi se videle najlepse plaze, sva sreca da su im dobri putevi ali trosi se dosta vremena, plus ne znaju da objasne da nakon sto putujes autom toliko dugo moras da uhvatis i brod da bi stigao do plaze, totalno rasulo, plaze su na pojedinm mestima kao u Sutomoru, krcate Italijanima. Nikakva ekskluziva, preskupo bez pokrica, sve osim hrane i pica. Ogromno je ostrvo, treba mesec dana da bi se obislo kako treba.

Ajnstajn

pre 4 godine

Sardinija, koja se s pravom naziva evropskim Karibima, iz nekog razloga se uvek izostavlja u ovakvim tekstovima. U razgovoru s jednim Italijanom, rece mi da Italijani namerno ne promovisu Sardiniju, vec ljubomorno cuvaju za sebe. Trenutno sam na odmoru tamo i more je kristalno cisto, plaze perfektne, infrastruktura malo dotrajala na pojedinim mestima, kao i na kopnu. 95% turista su Italijani. Ne cudi sto Berluskoni i drugi italijanski milioneri imaju vile ovde. Prelepo.

Sima

pre 4 godine

Prelepa je Italija, ali sve ovo navedeno je odvratni masovni turizam. Guranje i jurnjava za zabadanjem zastavica i čekinovanjem.

A šoping centar, sa sve mekom u galeriji gal.V.Emanuele je svojevrsna kruna odvratnosti masovnog turizma. Kao da zabodete mek i pradu u centar Pećke Patrijaršije, recimo. I onda zamislite hiljade mrava, insekata u pećkoj patrijaršiji sa selfi stikovima koji se guraju naokolo za lajkove na instagramu, uništavajući sve što dotaknu, a potpuno promašujući suštinu.

I imate lep citat d.f.wallace-a o ovakvom turizmu, svodi se na nešto otpilike kao (parafraziram): "biti masovni turista je biti pohlepan za nečim što ne možete nikad da imate, nametati sebe na mestima koja u svakom neekonomskom smislu su bolja i značajnija bez tebe. Postajete ekonomski bitni, ali egzistencijalno beznačajni, insekt na mrtvom telu".

A ako vam se ima "iskustvo italije", odite kod italijana na gajbu mesec-dva u neku zabit i čuvajte kozu sa njim, ili šta već radi, automehanika, šta god, više ćete da steknete.

ac72

pre 4 godine

@Ako se vama zivot svodi na rostilj i pivo dok gledate fudbal nedeljom to je vasa stvar i vase pravo. Mi koji volimo Italiju i sve sto ona sa sobom nosi imamo svoje razloge. Nasa stvar i nase pravo. Je li jasno?
(matori, 25. avgust 2019 16:06)
A možda Serije A? Inter- Lecce večeras, sta prognoziraš, kao stručnjak za Italiju?

J.

pre 4 godine

"nakon sto putujes autom toliko dugo moras da uhvatis i brod da bi stigao do plaze, totalno rasulo, plaze su na pojedinm mestima kao u Sutomoru, krcate Italijanima. Nikakva ekskluziva, preskupo bez pokrica, sve osim hrane i pica."
mp, kakav brod do plaža?! Možda jedino do ostrva Maddalena i Mortorio, a ni za jednu drugu plažu ne treba brod. Kakvo Sutomore, kakvo rasulo, pa nije ceo svet lud, Sardinija gde se vilama i hotelima samo crveni krovovi od crepa vide iznad borova, arhitektonski prelepi, ušuškani u bujnu vegetaciju,. Stotine prelepih plaža, od severa, Pelose, preko plaža od kvarca kod Oristana, Chia i Pula, Villasimius, preko Oroseia i Arbataxa, San Teodora i Smaragdne obale, do Gallure... koncentrat najlepšeg Mediterana. O prelepoj unutrašnjosti da i ne govorimo.

Petar

pre 4 godine

@ gruzanin
Druze, u Torinu, ulica Via Genova, nedaleko od FIAT-a. Neugledan lokal, par stolova, od ukrasa slike i zastava FK Napoli, slika Maradone i dres Hamsika sa potpisima fudbalera. Napolitanac vlasnik i glavni majstor. Poceo covek da "uci" zanat sa 4 godine uz dedu i strica. Odmah nam prisao, predstavio se, spremio nam picu. Najbolja pica ikada. Ali bukvalno. Ako si u prilici, svrati tamo. Neces zazaliti.

Saša

pre 4 godine

Slažem se. Italija je prelepa zemlja. Tu sam proveo dve trećine života. Ali se ne slažem da se u Italiji živi opušteno. Možda to tako izgleda onome ko dodje na odmor. U svakom slučaju ceo život nije dovoljan da se vidi sve što Italija ima da pokaže od arhitekture, prirode,istorije pa do kuhinje koja je po meni najraznovrsnija i najbolja u svetu. Hajmo svi za Italiju nećete se pokajati.

jos jedan momenat

pre 4 godine

U Italiji postoji gomila caka kako da prodjete jeftinije u restoranu, tipa na terasi je jeftinije nego unutra ili obrnuto, u odredjeno vreme je jeftinije za odredjenu vrstu hrane ili pica itd. To su cake koje sluze da lokalci plate manje od turista i uglavnom samo oni i znaju za njih. E ako nekako uspete da saznate tako nesto i to primenite, od konobara cete dobiti vece postovanje nego da ste dali neki veliki baksis.

mp

pre 4 godine

Plaze oko Cale Gonone, npr? Pelosa je lepa ali je opet prenatrpana, osim boje i cistoce mora, utisak nije spektakualaran. Costa Smeralda je takodje izvikana. Tvoj opis je isuvise romantiziran (a iz njega se da zakljuciti da si bio na jugu), da nisam bio, verovatno bih ti poverovao, kao i vecini slika na internetu. Ali svako treba da ode pa da se sam uveri, ocigledno imamo razlicita iskustva a svakako smo imali razlicita ocekivanja.

mp

pre 4 godine

I te vile koje pominjes, nije Sardinija samo Porto Cervo i Smaragdna obala, vecina kuca nije takva niti je to sustina samog ostrva. Ako si ti imao mesec dana da se vozis po sest-sedam sati svakog dana kako bi obisao sva ta mesta i plaze, onda su ti utisci drugaciji. Sve je stvar u percepciji. Pojedini gradovi i mesta su prelepi, ali vecina stvari je izvikana, nista nije toliko spektakularno niti ekskluzivno. Ne znam sta to ima posebno u unutrasnjosti, pa nju izdvajas. Rastinje i agroturizam? Na Isola Rosu nikako ne idite, plaza Kapricoli ne izgleda kao karipska ostvra, Sisina, Luna i sve one ostale plaze, takodje (iako je boja vode nestvarna), Kosta Paradiso vredi videti, narocito stepenice uklesane u steni koje vode do tamo. Neptuno Groto je pecina do koje cete putovati dva sata brodom u oba smera, a obici cete je za pet minuta. Vecina slika na interentu je napravljena iz vazduha, nema mnogo ljudi, pod odgovarajucim uglom suncevih zraka, uz malo vecu pomoc fotosopa. Ko hoce, neka poveruje, ko nece, neka ide da se uveri sam.

mp

pre 4 godine

O cemu ti pricas, o nekoj romantizovanoj verziji? Te vile koje spominjes su samo jedan delic ali opet, nista spektakularno u poredjenju sa nekim drugim destinacijama. Uostalom, svako moze da ode i da se uveri, utisci su subjektivni. Automobil je nuznost, kao i dodatni kes.

052

pre 4 godine

@(matori, 25. avgust 2019 16:06)
Sve ok, ali stavio si akcenat na fudbal kao nesto negativno , međutim Italija je, između ostalog, jako poznata bas po fudbalu i svemu sto ide uz njega, koji se tamo prati i vise nego u Srbiji. Inače, prelijepa zemlja, to je valjda opštepoznato...

Ajnstajn

pre 4 godine

Isola Rossa je meni super, prelepa plaza na minut od bilo kog apartmana, kristalno cista voda, italijanski smek, lepa luka, pristojne cene u restoranima. Costa Paradiso da se jednom obidje, i toliko. Sto se tice dostupnosti, pa svako normalan ce da uzme auto i da ima slobodu kretanja po ostrvu (150e 7 dana, Golf klasa). U untrasnjosti jezero Coghinas za zaljubljenike ribolova. Lepota je u ocima posmatraca, dzaba palme, luksuzni hoteli i vile ako je more prljavo ili ulice zatrpane turistima. Sardinija je destinacija za opusten odmor, za familije s decom, mada ima i delova koji su luksuzni. Ko preferira more turista i lude zurke to bolje da potrazi negde drugde.

mp

pre 4 godine

Isola Rosa je najobicnija plaza, bez icega autenticnog i specijalnog, krcata Italijanama, voda nije kristalno cista. Kosta Pardiso je nesto sasvim drugo, spektakularna plaza i sve oko nje. Niko ovde nije ni govorio o zurkama i provodu, niti me je to interesovalo, potpisujem sve sto sam rekao a ako si nasao auto za 150 eura na sedam dana, verovatno si ga rezervisao sest meseci unapred, na licu mesta je tri puta skuplji i to Panda ili Punto. Ocigledno smo imali razlicite percepcije i ocekivanja.